REVISTA PRESEI - 16.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 iunie 2010

ADEVĂRUL

Boc pierde la puncte, dar rămâne în funcţie

Moţiunea de cenzură a căzut. Pentru demiterea Guvernului erau necesare 236 de voturi, iar Opoziţia a adunat 228. Huiduit de protestatari, Emil Boc i-a acuzat pe parlamentari că vor să-şi păstreze privilegiile. Aleşii PSD şi PNL au făcut un tablou al ruşinii cu poza celor care l-au susţinut pe Boc.

Dinel Staicu, condamnat şi bun de plată

Directorul SIF Oltenia, Dinel Staicu (foto), şi fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, Ion Popescu, acuzaţi de fapte de corupţie şi fraudă, au fost condamnaţi, ieri, de Judecătoria Sectorului 4 la câte patru ani de închisoare cu executare şi la plata a peste opt milioane de lei (aproximativ două milioane de euro).Alţi doi foşti directori din cadrul BIR, Radian Răceală şi Viorica Duţu, au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel

Aleşii PDL au luat cu asalt Curtea Constituţională

Puterea a reuşit să impună majoritatea judecătorilor constituţionali. Sesizările Opoziţiei pe legile austerităţii au şanse minime. Raportul de forţe de la Curte a fost decis de votul dat luni noapte în Camera Deputaţilor, în urma căruia postul de judecător a fost obţinut de candidatul propus de PDL. Puterea şi Opoziţia şi-au disputat acerb supremaţia la Curtea Constituţională pentru a se asigura că sentinţele pe care le va pronunţa forul constituţional le vor da câştig de cauză.

România, punct de tranzit din cauza Kargastanului

Trupele SUA care se întorc din Afganistan trec prin Bucureşti din cauza violenţelor din Kârgâzstan. Baza americană este ameninţată cu închiderea, pe fondul influenţei Rusiei asupra guvernului interimar kârgâz. Avioanele americane care transportă trupe din Afganistan folosesc ca punct de escală un aeroport din Bucureşti, din cauza situaţiei instabile din Kârgâzstan, scrie cotidianul "The Guardian".

Dolarul tare scumpeşte coşul zilnic al românilor

În prima parte a acestui an, leul a pierdut tot mai mult teren în faţa monedei americane, lucru care se vede deja în preţurile mai multor produse din coşul de consum. Tricotajele, citricele, grâul sau conservele de peşte, importate pe dolari din afara UE, domină deja topul inflaţiei. Vor urma, curând, şi produsele electronice.

China a pus ochii pe Grecia

În timp ce economiile europene caută să-şi refinanţeze datoriile externe, China a "ieşit" la cumpărături în Europa. Autorităţile de la Beijing au la dispoziţie mai multe miliarde de euro pentru a investi în proiecte aeroportuare, navale şi în sectorul telecom grecesc.

Criza creşte audienţa talk-show-urilor

"Sinteza Zilei", emisiunea realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, este lider, cu o audienţă medie de peste 400.000 de persoane. "Ora de foc" de la Realitatea TV, principalul concurent al programului "Sintezei Zilei", are aproximativ 330.000 de telespectatori, în medie, pe minut.

CURENTUL

Trepte, de Tia Şerbănescu

Dl Dragnea a mărturisit că "PSD nu s-a hotărât încă să se căsătorească cu PNL". Păi, nu e însurat cu PC? Oricum, le stă mai bine aşa, nelegitimi: căsătoria omoară pasiunea, lucru constatat şi în alianţa PNL-PD, în cuplul PDL-PSD şi chiar şi în familia Boc. Conform presei, dacă moţiunea pică şi în camere şi la curte, premierul Boc ar urma să fie compromis printr-un scandal sexual (provocat de relaţiile sale extraconjugale cu o Liliană) şi obligat să demisioneze. Ce boacănă! Totuşi planul e nesigur: la noi ceea ce ar trebui să fie compromiţător devine, naiba ştie cum, înălţător iar compromişii - profesori de morală. Dacă şi micuţul Boc a ajuns mare amant e semn că dimensiunea chiar nu contează, că funcţia bate organul, iar organul bate raţiunea. Mai ales dacă mintea e şi mai mică.

Scânteistul

L-am văzut pe Cristian Tudor Popescu dându-ne din nou lecţii la televizor despre cum ar trebui noi, prostimea, să interpretăm ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani în Piaţa Universităţii. Pentru el, pentru Răzvan Theodorescu şi toată gaşca profitoare din epoca de aur a lui Iliescu, în urmă cu 20 de ani s-a petrecut o lovitură de stat. Ce-i drept, loviturile le-au aplicat minerii şi securiştii deghizaţi în mineri, iar statul a coordonat bătăile.

Fitch: Guvernul lucrează bine în cadrul acordului stand-by

Fitch anticipează că economia României va scădea cu 1% în acest an şi nu se aşteaptă la îmbunătăţirea "semnificativă" a ratingului acordat statului, a declarat Richard Hunter, director pentru Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Regiunea Asia Pacific în cadrul agenţiei de evaluare financiară. El a precizat că prognoza de scădere a economiei cu 1% este "foarte conservatoare" şi că agenţia încearcă să nu discute despre cel mai rău scenariu posibil.

CURIERUL NAŢIONAL

Opoziţia a pierdut meciul pentru 8 voturi

Moţiunea a întrunit doar 228 de voturi din cele 236 necesare pentru demiterea Guvernului. Executivul estimează că prin reducerea salariilor şi a pensiilor va economisi circa 10 miliarde lei. Disputa se va muta la Curtea Constituţională, unde opoziţia a anunţat că va depune contestaţii. După o şedinţă ce a ţinut mai bine de 8 ore, moţiunea de cenzură a căzut deoarece a întrunit numai 228 de voturi din cele 236 necesare, astfel că Guvernul Boc a fost salvat de lipsa a 8 voturi. Împotriva moţiunii au fost 197 voturi.

Doar 2-3% din ţigările ilicite sunt confiscate de autorităţi

În cinci luni s-a confiscat exact cât anul trecut. Consumul ţigărilor ilicite a depăşit în ianuarie 36%. Măsurile luate de autorităţi în privinţa stopării introducerii în ţară a ţigărilor de contrabandă şi a comercializării lor ulterioare par să fie luate în zadar, odată ce reprezentanţii industriei de tutun susţin că doar un procent infim, de 2-3% din ţigările ilicite care intră în ţară, sunt confiscate de autorităţi. Declaraţia a fost făcută ieri de directorul corporate al Philip Morris România, Andrei Vasilescu, potrivit căruia, în primele cinci luni ale acestui an, au fost confiscate 120 de milioane de ţigări.

9 din 10 amatori de apartamente oferă sub 40.000 de euro

Oamenii doresc să-şi achiziţioneze un apartament într-un bloc vechi. Majoritatea românilor care vor să-şi cumpere o locuinţă se orientează către un apartament într-un bloc vechi care să aibă un preţ până în 40.000 de euro, se arată într-un studiu realizat de imobiliare.ro. Cel mai important criteriu este preţul, iar în funcţie de acesta majoritatea românilor caută un apartament până în 40.000 de euro.

InterAgro vrea să cumpere Doljchim; Petrom vrea să se scoată maximum din vânzare

Şeful InterAgro, Ioan Niculae, şi-a reafirmat intenţia de a integra activităţile de la Doljchim în cadrul grupului, prin achiziţia combinatului de la compania petrolieră Petrom, care aşteaptă o ofertă clară de la producătorul agricol. Proprietarul InterAgro afirmă că a înţeles planul de negociere al Petrom care aşteaptă ca acesta să stabilească el însuşi un preţ, însă nu este dispus să intre în joc. " Ei vor să mă forţeze să spun un preţ, pentru ca apoi firma cu care discută dezasamblarea combinatului să vină cu un preţ puţin mai mare şi să câştige", a explicat Ioan Niculae, citat de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Protestatarii nu mai ies în stradă decât pe bani

Nici ieri, zi importantă în parlament, sindicatele n-au reuşit să-i mobilizeze pe oameni fără să le asigure toate cheltuielile: transport, recuzită şi apă. Parlamentul a fiert ieri la temperaturi mai înalte decât cele din stradă. Dacă deputaţii şi senatorii au fost cât pe ce să dărâme guvernul Boc prin moţiune, la gardurile instituţiei sindicaliştii n-au reuşit să strângă rândurile: au fost doar câteva mii de oameni la proteste, şi asta în momentele de vârf.

Emil Boc rămâne în funcţie, pleacă secretari de stat

Primii sacrificaţi după moţiune vor fi secretarii de stat, reduşi la doi pe minister. În cazul miniştrilor, se analizează plecarea unui prim lot prin comasarea a 5-6 portofolii actuale. Dacă miniştrii au rămas, deocamdată, pe loc, primii sacrificaţi pentru a da satisfacţie electoratului şi activului PDL vor fi secretarii de stat, al căror număr se va tăia azi la jumătate.

Primăriile refuză să preia spitalele datornice

Trâmbiţata acţiune de descentralizare a spitalelor se loveşte de refuzul multor autorităţi locale: unii nu le vor fiindcă au datorii neachitate, alţii cer fonduri suplimentare ca să le preia. Oficialii Ministerului Sănătăţii spun însă că nu se vor face excepţii, iar transferul managementului spitalelor se va face către autorităţile locale care deţin proprietatea imobilelor. În privinţa datoriilor unităţilor medicale, banii vor fi achitaţi la rectificarea bugetară, promite ministrul sănătăţii.

FINANCIARUL

Tăierile de pensii şi salarii aduc venituri suplimentare de doar 4,3% din necesar

Până la finele anului, Executivul nu va reuşi să economisească decât 8,218 mld. lei, adică 1,56% din PIB. Limitarea evaziunii fiscale cu doar 10% ar aduce de două ori mai mulţi bani. Dezbaterile din plen pe tema moţiunii de cenzură au fost extrem de tensionate, cu atât mai mult cu cât la porţile Palatului Parlamentului câteva sute de protestatari urmăreau pe două ecrane discursurile din plen.

Victor Boştinaru: Bugetul falimentar pierde încă un mld. euro, fonduri de preaderare

Este vorba despre fondurile de preaderare (ISPA), unde avem la acest moment o capacitate de absorbţie de 50%. Au fost 2 miliarde de euro, din care am atras prin proiecte în derulare un miliard. A mai rămas unul, doar că - şi aici începe drama - la 1 ianuarie 2011 se încetează plăţile către România. Suntem puşi în faţa a două opţiuni, ambele cu impact uriaş în bugetul public, aflat în pragul falimentului. Prima: să continuăm proiectele în derulare şi să punem de la bugetul public miliardul de euro rămas neatras de la UE. A doua: sistăm proiectele ca urmare a lipsei resurselor financiare şi suportăm consecinţele.

Deşi sunt în mare "foame" de bani, şi statul şi privatul continuă să ignore bursa

BVB a fost interesantă pentru antreprenorii locali doar în perioadele când era pe maxime Bursa românească a fost interesantă pentru mediul privat doar în perioadele când era pe maxime, a recunoscut ieri Stere Farmache, cel care se află la conducerea BVB încă de la înfiinţare, în 1995. De cealaltă parte, guvernele postdecembriste nu au făcut decât să mimeze preocuparea pentru dezvoltarea pieţei de capital. Ultima speranţă ar fi ca măcar puţinele companii listate să-şi îmbunătăţească profesionalismul, transparenţa şi, implicit, lichiditatea, spun brokerii.

GÂNDUL

Moţiunea a picat. Ce se taie. Ministru: "În două săptămâni se face remanierea"

Doi miniştri importanţi ai Cabinetului Boc au declarat pentru Gândul că remanierea Guvernului este iminentă. Urmează consultările oficiale la partid, cele cu partenerii UDMR-işti şi aliaţii progresişti. Ultimul cuvânt şi-l va spune Traian Băsescu.

Miniştrii explică, pentru Gândul, de unde taie. Cum a desenat Videanu restructurarea din minister: "Arată aşa, ca un format A4"

Miercuri, în şedinţa de Guvern, miniştrii vin cu planul de reducere cu 25 la sută a propriilor ministere. Baconschi de la Externe vine şi cu o sponsorizare.

Sebastian Vlădescu, şeful Finanţelor, pendulează de la un capăt la altul pe holul din faţa plenului. Întrebarea referitoare la tăierile de personal din ministere îi provoacă o grimasă de neplăcere: "Nu există vreo listă de disponibilizaţi". "La mine e simplu", este mai sociabil colegul său de la Eco-nomie, Adriean Videanu. "Se reduc 715 posturi şi rămân cu 568.

JURNALUL NAŢIONAL

Bucureşti, 40°C. Boc rezistă.

Întrunind doar 228 de voturi din cele 236 necesare, moţiunea de cenzură a PSD+PC "Opriţi genocidul social!" a fost respinsă ieri de parlamentari, ceea ce are drept consecinţă aplicarea măsurilor de austeritate elaborate de Guvernul Boc.

Papa, Bush şi Gorbaciov, pictaţi în Biserica înfrăţirii din Petreşti

Pentru prima dată în analele religiei şi credinţei ortodoxe, în noua biserică din Petreşti - Alba sunt pictaţi cei trei mari bărbaţi ai omenirii care au contribuit decisiv la demolarea comunismului: George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea şi Mihail Gorbaciov. Alături de aceştia, în biserica din Petreşti şi-au mai găsit loc numeroase alte picturi unicat într-un locaş sfânt ortodox, iar în curtea acesteia se află un Monument al Eroilor, în formă de obelisc, de asemenea unic în Europa, prin care sunt cinstiţi, deopotrivă, eroii români şi saşi, duşmani pe câmpurile de luptă ale războaielor mondiale...

Cadastru de lux la Loteria Română

Loteria Română aruncă 4 milioane de euro pentru intabularea a 1.000 de imobile, în ciuda crizei financiare prin care trece ţara. Dacă facem un calcul rezultă că o măsurătoare cadastrală ajunge la 4.000 euro/amplasament, în condiţiile în care pe piaţa liberă o lucrare cadastrală pentru un apartament cu trei camere ajunge la 600 de lei, preţ în care intră şi taxa de intabulare.

ROMÂNIA LIBERĂ

Guvernul a scăpat. Dar România?

Victorie fără glorie. Guvernul Boc a trecut moţiunea, dar rămâne fără majoritate. După ce şi-a salvat portofoliile, Guvernul Boc are la dispoziţie numai 13 zile ca să aplice tăierile de salarii şi pensii. Aceasta, deşi a pierdut majoritatea în Parlament.

Pierderea majorităţii agravează situaţia.

Cabinetul Boc rămâne la Palatul Victoria, dar scorul de la moţiunea de cenzură de ieri dezvăluie o nouă realitate parlamentară: puterea nu mai are majoritate, fapt care pune sub semnul întrebarii atât legitimitatea Executivului, cât şi viitoarele proiecte de lege pe care acesta le-ar dori adoptate. Astfel, pentru moţiune au votat numai 228 de parlamentari, când era nevoie de 236 de voturi ca să cadă Guvernul. Dar pentru Guvern s-au înregistrat cu 32 de voturi mai puţine decât cele împotrivă. Cele opt voturi care au lipsit opoziţiei, ar putea fi uşor recuperate pe viitor în cazul unor proiecte importante pentru Guvern.

Omul-robot, planul secret al Google

Sergey Brin, co-fondatorul Google, a devenit jumătate maşină, jumătate om. Aproape 40 de oameni au văzut cu ochii lor acest fapt. Sfârşitul lumii este inevitabil, dar nu ca-n filme. Minţi ilustre pregătesc renaşterea omenirii într-o cu totul altă formă: simbioza cu roboţi şi tehnologii integrate. Transformarea lui Brin în semi-robot a avut loc în primăvara acestui an. Aproape 40 de oameni prezenţi la un curs NASA de la Universitatea Singularity, sponsorizată de Google, au asistat live la "minune", scrie The New York Times.

Baronii Deltei pretind 1,6 miliarde euro pentru digurile care nu le aparţin

Digurile din Delta Dunării, aflate în patrimoniul public, nu pot fi exploatate de către Consiliul Judeţean Tulcea deoarece oamenii de afaceri care le-au preluat în ultimii ani nu vor să le cedeze decât în schimbul unor despăgubiri de miliarde de euro. Fostul senator PSD Traian Rece, spre exemplu, a notificat Consiliul Judeţean Tulcea (CJ) Tulcea, prin intermediul Tribunalului Tulcea, să-i plătească 1,6 miliarde de euro despăgubire pentru preluarea în domeniul public de interes judeţean a 40 kilometri de diguri de apărare împotriva inundaţiilor din comuna Ceatalchioi.

ZIARUL FINANCIAR

Cuvinte dure pentru cea mai disputată moţiune: "căzut în cap", "demagog", "putregai"

Timpul dedicat moţiunii a fost, poate, cel mai lung din istoria tuturor moţiunilor - peste opt ore de dezbateri presărate cu injurii. Unei moţiuni i s-a dedicat până acum patru-cinci ore. Odată cu respingerea ei, planul de măsuri de austeritate al Guvernului, care include reducerea pensiilor cu 15% şi a salariilor cu 25%, are şanse să fie pus în aplicare.

Ministrul mediului: Dacă eram băiat deştept, îmi făceam un remat

Programele de casare au avut în ultimul an un succes răsunător. Drept urmare, mulţi oameni de afaceri au început să profite de oportunităţile businessului de colectare a deşeurilor.

Fitch: Economia scade cu 1%. De ce nu au ştiut economiştii?

Agenţia de rating Fitch anticipează o scădere a economiei cu 1% anul acesta după ce în ianuarie vedea o creştere cu 2% şi nu se aşteaptă la o îmbu nătăţire semnificativă a ratingului de ţară în perioada următoare, a declarat Richard Hunter, managing director EMEA şi Asia-Pacific în cadrul Fitch Ratings. Analiştii Fitch continuă doar o listă lungă de economişti care îşi revizuiesc din mers estimarea privind evoluţia economiei româneşti în 2010. Inclusiv Executivul şi Comisia Naţională de Prognoză sunt pe această listă, previziunile lor coborând de la o creştere cu 1,3% (în ianuarie) la o contracţie cu 0,5%, în prezent.

Adrian Vasilescu, BNR: De unde sa vina banii? De la privati si investitorii starini. Statul nu mai are bani

Marţi, în Parlamentul României, după ce puterea şi opoziţia s-au înfruntat pe tema cheltuielilor bugetare, moţiunea a căzut. O întrebare, esenţială, nu s-a făcut însă auzită: de unde ar putea România face rost de bani pentru a reface echilibrul bugetar stricat? O întrebare grea, foarte grea, fiindcă din cauza întârzierii restructurărilor au rămas prea puţine tuburi de oxigen în economie. Se mai adaugă şi faptul că aceste puţine tuburi de oxigen nici măcar nu sunt încă distribuite în totalitate potrivit regulilor pieţei.

Bursa nu şi-a jucat niciodată rolul de finanţator al afacerilor. Îl poate descoperi acum?

Poate economia românească să se dezvolte fără o piaţă de capital puternică? Aceasta ar trebui să fie una dintre întrebările fundamentale pe care să şi le pună statul şi mediul privat dacă vor cu adevărat să găsească soluţii pentru ieşirea din criză.

Faptul că Bursa de la Bucureşti a fost lovită mai puternic decât pieţele din regiune şi economia românească (în principal companiile private cu capital românesc) este mai vulnerabilă în acest moment se datorează însă tocmai faptului că cele două nu au reuşit să se sprijine reciproc.

Gaura" băncilor pe imobiliare: 1 mld. euro?

Consultantii imobiliari apreciază că cel puţin un proiect imobiliar din cinci este pasibil de intrare în insolvenţă din cauza restanţelor faţă de bănci, furnizori sau clienţi, astfel că împrumuturile cu probleme, pentru care băncile ar putea fi nevoite să constituie provizioane, s-ar putea ridica la peste un miliard de euro, potrivit calculelor ZF.

Soldul creditelor acordate de către băncile locale pentru construcţii se ridica la nivelul lunii martie la 5,2 miliarde de euro, iar până în prezent au ieşit la suprafaţă doar zece proiecte imobiliare mari cu probleme, pentru care au fost acordate finanţări de circa 230 de milioane de euro, circa 4,4% din total.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb