REVISTA PRESEI 16.06.2014

Willy Homner
Revista Presei / 16 iunie 2014

ADEVARUL

Listarea Electrica: Contractele de concesiune a reţelelor ar putea fi ilegale

Contractele de concesiune pentru cele trei reţele de distribuţie a energiei pe care le operează Electrica ar putea fi ilegale, deoarece Ministerul Economiei avea obligaţia să le publice în Monitorul Oficial, iar acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit prospectului de listare. "În temeiul legii energiei electrice în vigoare la momentul în care societăţile de distribuţie Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud au încheiat contractele de concesiune având ca obiect operarea reţelelor de distribuţie, Ministerul Economiei şi Comertului avea obligaţia, în calitate de concedent, să publice contractele respective în Monitorul Oficial pentru ca acestea să intre în vigoare. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste contracte de concesiune nu a fost publicat În Monitorul Oficial", se arată în document. Cu toate acestea, compania arată că, din datele deţinute, "nici alte contracte similare de concesiune încheiate de concurenţii săi nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Prin urmare, există riscul ca aceste contracte de concesiune încheiate între EDTS, EDMN şi EDTN şi Ministerul Economiei şi Comertului să nu fie în vigoare".

Analiză Foreign Policy: Punctele nevralgice în care Rusia poate lovi România

Profesorul universitar Radu Dudău şi avocatul Laurenţiu Pachiu, membri ai Energy Policy Group, fac o amplă analiză tehnică în revista "Foreign Policy" (FP) a unui subiect care nu a irumpt încă: cum ar putea anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă să pericliteze atât de aşteptata exploatare a perimetrelor energetice româneşti din Marea Neagră, obţinute în urma procesului internaţional dintre România şi Ucraina? Cei doi specialişti au identificat puncte de posibil atac rusesc şi, în acelaşi timp, au schiţat şi elementele de apărare. După anexarea Crimeii, România s-a văzut pusă în situaţia de facto de a avea frontieră comună în Marea Neagră cu Federaţia Rusă. În derularea jocului geopolitic din Marea Neagră, Rusia ar putea susţine că actele internaţionale încheiate de autorităţile ucrainene în trecut, şi mai ales cele care ţineau şi de apartenenţa Crimeii la Ucraina (cum ar fi cele privind delimitări de frontieră sau de mare teritorială), nu îi sunt opozabile, forţând o rediscutare a acestora.

Războiul ruso-ucrainean riscă să ajungă la Kiev

Speranţele privind încetarea confruntărilor armate dintre separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi trupele guvernamentale sunt puse în pericol de doborârea unui avion militar ucrainean şi atacarea ambasadei Rusiei la Kiev. După ce insurgenţi pro-ruşi din estul Ucrainei au doborât, sâmbătă dimineaţă, un avion militar ucrainean în zona oraşului Lugansk, omorând peste 49 de persoane, peste 300 de oameni au luat cu asalt Ambasada Rusiei de la Kiev, reuşind să dea jos steagul rus de pe clădire, să răstoarne maşini şi să spargă mai multe geamuri ale reprezentanţei. Protestatarii au afirmat că vor trimite steagul rus militarilor ucraineni care participă la operaţiunea antiteroristă din estul ţării. Ei au arborat pe gardul ambasadei steagul Ucrainei. Mitingul a început în mod paşnic, cu participarea a peste 80 de persoane, a relatat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Oleg Grişîn.

Bagdadul, atacat din trei direcţii de jihadiştii din Statul Islamic al Irakului şi Levantului

Pe fondul reacţiei întârziate din partea autorităţilor irakiene, jihadiştii din gruparea teroristă SIIL (Statul Islamic al Irakului şi Levantului) înaintează spre capitala Bagdad, pe trei fronturi, în încercarea de a cuceri oraşul şi a proclama un califat. Gruparea extremistă afiliată reţelei Al-Qaida, a declanşat o ofensivă puternică în ultimele săptămâni, care a luat proporţii grave la 10 iunie, după ce al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, a căzut în mâinile miliţiilor SIIL. Guvernul irakian, condus de premierul Nouri al-Maliki, a fost depăşit de criza tot mai acută în care se adânceşte ţara, nereuşind să instituie starea de urgenţă. Încă de marţi, soldaţii şi ofiţerii de poliţie din zonele de nord atacate de militanţii SIIL au început să îşi părăsească posturile în faţa valului de extremişti, fiind criticaţi dur de politicieni. Cu toate acestea, odată cu ameninţarea iminentă asupra capitalei, zeci de mii de veterani şi voluntari au răspuns chemării la arme lansate de autorităţile de la Bagdad şi s-au alăturat forţelor militare irakiene.

Pe urmele petrolului: jihadiştii ocupă rafinăriile pentru a obţine fonduri

Gruparea teroristă SIIL (Statul Islamic al Irakului şi Levantului), cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, controlează în acest moment regiuni extinse din Siria şi Irak, ocupând în special zone bogate în resurse de petrol. Potrivit site-ului Policymic, SIIL îşi extinde puterea prin vânzarea petrolului din regiunile ocupate, depăşind influenţa grupării Al Qaeda. "Agenda de lucru" a facţiunii jihadiste include obţinerea de bani, armament, impunerea prin forţă a islamului radical şi, mai nou, afacerile cu petrol. Analiştii cred că acestă ultimă ocupaţie este în fapt cea mai gravă ameninţare la adresa guvernului sirian. Scopul principal al grupării îl reprezintă crearea unui califat. Aaron Zelin, un analist din cadrul "Washington Institute for Near East Policy", a publicat recent o hartă din 2006, unde este proiectată ameninţarea SIIL-ului.

Sindicaliştii Sanitas din sănătate şi asistenţă socială ies în stradă pentru creşterea cu zece la sută a salariilor

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat duminică că în zilele de 23, 24, 25, 30 iunie şi 1 iulie vor fi pichete de protest la Ministerul Sănătăţii. Iar în zile de 26 iunie şi 2 iulie vor picheta Ministerul Muncii. În timp ce pe 27 iunie şi 3, 4 iulie vor organiza mitinguri la Ministerul Finanţelor, informează Mediafax. Marius Sepi a precizat că decizia a fost luată după ce au fost consultaţi sindicaliştii Sanitas şi reprezentanţii din teritoriu ai federaţiei au anunţat acordul pentru declanşarea acţiunilor de protest. Liderul Federaţiei Sanitas a precizat că s-a ajuns la această situaţie întrucât până acum revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu au fost soluţionate, de cinci ani nu s-au mai găsit soluţii pentru aceştia, iar în sănătate este un deficit enorm. Sindicaliştii Federaţiei Sanitas cer, printre altele, încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum şi deblocarea posturilor.

CAPITAL

Electrica recunoaşte: A încasat suplimentar de la consumatori 50 milioane de lei prin certificatele verzi

Electrica a încasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care se aşteaptă să o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursă a companiei. 'Deşi costul cu Certificatele Verzi a fost evidenţiat separat în factura de energie electrică, pentru motive de transparenţă, încă din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de către consumatori de costuri duble cu Certificatele Verzi (prin includerea acestor costuri în tariful reglementat şi prin facturarea separată a costului cu Certificatele Verzi) pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013', se arată în document. Ca urmare, ANRE a decis că aceste venituri suplimentare să fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, potrivit prospectului de listare.

Vicepreşedintele CE: "Poziţia Europei nu coincide cu cea a SUA. Nu putem închide poarta Rusiei"

Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru Industrie, Antonio Tajani, sfătuieşte ţările europene 'să închidă poarta', programelor de austeritate şi să se concentreze pe promovarea creşterii economice, relatează agenţia EFE. 'Sacrificiile fără creştere economică sunt inutile, fac rău. Este important să se închisă poarta austerităţii şi să se lucreze mai mult pentru creştere economică', a declarat Tajani la Asuncion, Paraguay, ultima sa oprire dintr-o vizită care a cuprins şi Panama şi Argentina. Comisarul european s-a referit şi la situaţia din Ucraina, unde au loc confruntări între forţele militare şi separatiştii pro-ruşi. În opinia sa, Europa nu poate 'închide poarta Rusiei', în pofida 'erorilor' Moscovei. 'Poziţia Europei nu coincide cu cea a Statelor Unite', din cauza prezenţei multor companii europene în Rusia şi pentru că o cantitate de 30% din petrolul şi gazul consumate în Europa provine din această ţară, a punctat Tajani.

Cel mai bun an pentru eMAG a fost încheiat cu o pierdere de aproape 7 mil. lei

Dante Internaţional, firma care deţine cel mai mare magazin online de pe piaţa românească - eMAG, a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri record, de aproape 4 ori mai mare decât în primul an de criză financiară, însă rezultatul financiar a fost unul negativ. Conform datelor raportate Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Dante Internaţional a încheiat anul trecut cu venituri de 834 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, afacerile celui mai mare magazin online au crescut de la 685 milioane de lei (nivel raportat în 2012) la 831,13 milioane de lei, conform sursei citate. Totodată, anul trecut compania şi-a dublat numărul de angajaţi. Iulian Stanciu, directorul general al eMAG a declarat pentru Capital că la finele anului trecut numărul salariaţilor a ajuns la 772 de angajaţi. Cu toate acestea, e MAG a încheiat anul trecut cu o pierdere de 6,96 milioane de lei, conform datelor financiare raportate Ministerului Finanţelor.

CURENTUL

13 iunie - o veste bună: Iliescu nu scapă de judecată - de George Roncea

Justiţia română a avut un obiectiv primordial, să-l facă scăpat pe Iliescu. Aparatul, reţeaua Sistemului şi-a făcut treaba, l-a protejat pe Iliescu din răsputeri. Au schimbat până şi Codul Penal anume pentru Ilici. Din analiză comparativă a vechiului şi noului Cod penal rezulta că subminarea puterii de stat (art. 162) a devenit în art. 402 o veritabilă dezincriminare. Însă în conformitate cu obligaţiile internaţionale pe care România şi le-a asumat - de exemplu - Convenţia ONU referitoare la Genocid - art. 3, 4 există cale de atac în continuare. Legile României sunt subsecvente celor internaţionale, europene. Asta va fi nouă cale de atac pe linia legală împotriva lui Ilici şi a Statului sau - un Aparat de stat care a instigat la război civil, care a adus zecii de mii de giboni pentru a ne mătrăşi şi nimici pe noi, cei din Piaţa Universităţii, care spuneam doar atât: "nu mai vrem comunişti în fruntea ţării, nu mai vrem agentura KGB la comanda României!". Pentru asta ne-au spart dintii şi scăfârliile, pentru asta alţi oameni au murit, au fost împuşcaţi şi zdrobiţi sub răngile minerilor.

CURIERUL NATIONAL

România, izvor nesecat de medici

Anual, din România pleacă în străinătate aproximativ 3.000 de medici, iar în sistemul de sănătate intră tot anual acelaşi număr de medici. Cu toate acestea, ultimele date statistice privind numărul de medici care profesează în România arată că ţara noastră are, din punct de vedere istoric, un număr record de medici. În plus, sistemul de sănătate privat nu este atât de bine dezvoltat încât să atragă prea mulţi medici, iar cei care tocmai termină rezidenţiatul prind un post destul de greu. Pe lângă toate acestea, România se situează pe ultimele locuri în Europa în funcţie de numărul medicilor la mia de locuitori, în timp ce autorităţile doar anunţă măsuri pentru a stopa exodul doctorilor români, însă nu se ia nicio decizie concretă. Potrivit informaţiilor publicate la finele anului trecut pe site-ul Guvernului, în România profesau, la finele lui 2012, 53.681 dintre care 13.767 erau medici de familie.

Transgaz vrea să retragă banii din proiectul Nabucco

Acţionarii Transgaz se vor întruni peste o lună în şedinţă extraordinară pentru a vota, printre altele, acordul de reglementare a împărţirii sumelor din contul escrow între asociaţii Nabucco şi cei ai Shah Deniz. "Aprobarea încheierii acordului de reglementare a distribuţiei sumelor din contul escrow între asociaţii Nabucco şi asociaţi ai Shah Deniz" se află la punctul 1 al ordinii de zi a şedinţei ce va avea loc la data de 17 iulie 2014, se arată în convocatorul postat pe site-ul Transgaz. Contul escrow, în valoare de 13,5 mil. euro, a fost deschis în urma majorării capitalului social al Nabucco cu 25 mil. euro, suma din contul escrow urmând a fi împărţită la momentul reconcilierii care ar fi urmat să aibă loc fie în cazul în care proiectul ar fi fost selectat, fie în cazul unui eşec, aşa cum s-a întâmplat în vara anului trecut, când consorţiul care operează exploatarea gaziferă Shah Deniz din Azerbaidjan a selectat o altă rută de export către Europa, TAP, în detrimentul Nabucco West.

Publicitatea online ar putea stimula revenirea celorlalte canale

Anul trecut, piaţa de publicitate online a avansat cu 15%, până la un nivel de 112,9 milioane de lei, potrivit celui mai nou studiu ROADS, realizat de către IAB România şi PwC România. Deşi începutul anului 2013 a adus o scădere faţă de ultimele 6 luni din 2012 (-12%), însumând 45,5 milioane lei, semestrul doi a generat în schimb o creştere de 48% comparativ cu prima parte a anului, ajungând la o valoare totală de 67,4 milioane lei. Al doilea semestru din 2013 a adus o creştere în termeni reali (like-for-like) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel, valoarea raportată de grupul de referinţă, din care fac parte companiile care au participat la toate cele 4 ediţii din 2012 şi 2013 ale studiului, a crescut cu 7% faţă de cea înregistrată în semestrul doi din 2012.

Piaţa românească, o poveste de creştere... începând de mâine

Directorul Bursei, Ludwik Sobolewski, afirmă că "România este o poveste de creştere", însă este nevoie de o accelerare a creşterii. Dragoş Neacşu, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, spune că pentru investitorii care îşi fac intrarea acum timing-ul este foarte bun, următoarele 12 luni urmând să fie excelente pentru Bursa locală. După picajul accelerat din 2007-2008 şi evoluţia neconcludentă din ultimii cinci ani, marcată de lichiditate slabă, Bursa ar putea avea cel puţin 12 luni favorabile. Aşa cred, cel puţin, reprezentanţi ai industriei financiare care s-au exprimat în această direcţie la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) şi având temă provocările care se ridică pentru piaţa de capital românească la o răscruce de drumuri.

Cristian Diaconescu va trimite o scrisoare FMI

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a anunţat că va scrie o scrisoare board-ului FMI privind acordul cu România, el acuzând "o mică înţelegere, oarecum stranie, în ceea ce priveşte informarea societăţii româneşti, în ceea ce priveşte conţinutul discuţiilor". Diaconescu a arătat că, în contextul discuţiilor pe care Guvernul le-a avut cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, doreşte să spună o chestiune de principiu, care poate influenţa în sens bun sau rău credibilitatea unei ţări, şi anume că parteneriatele internaţionale întotdeauna se respectă şi se gândesc pe termen lung. "Cum arată, cel puţin din informarea publică făcută, relaţia cu FMI, cu instituţiile financiare internaţionale, este suspendată în fapt. Acest incident apărut în aceste zile are mai multe consecinţe", a spus Cristian Diaconescu.

EVENIMENTUL ZILEI

NATO se pregăteşte să apere Ucraina de Rusia

Situaţia din Ucraina riscă să scape cu totul de sub control, după ce separatiştii au doborât un avion cu 49 de militari la bord; acţiune urmată de proteste violente în faţa ambasadei Rusiei şi de declaraţii nefericite ale ministrului ucrainean de Externe. NATO pregăteşte măsuri pentru a ajuta Ucraina să se apere în confruntarea sa cu Rusia şi trebuie să se adapteze la faptul că Moscova consideră în prezent Alianţa Nord-Atlantică drept un adversar", a declarat secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu publicat în ziarul El Pais. Rasmussen a adăugat că NATO pregăteşte un pachet de ajutor, pe care-l va prezenta miniştrilor de Externe ai statelor membre, la sfârşitul lunii, care va include un sprijin pentru reforma sectorului de apărare din Ucraina şi pentru modernizarea armatei. NATO a anunţat clar că nu are planuri să se implice militar în Ucraina, dar a trimis avioane de luptă şi nave în Estul Europei, iar Rasmussen a afirmat că au fost luate în calcul măsuri, pe termen lung, pentru a asigura protecţia aliaţilor săi.

Secretarul general al NATO, în TURCIA, pe fondul crizei IRAKIENE

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se va afla, luni, în vizită în Turcia, pentru discuţii cu privire la cetăţenii turci luaţi ostatici în Irak, a informat Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat, relatează Xinhua. "Cerem răpitorilor să elibereze imediat ostaticii. Nimic nu poate justifica acest act criminal", a declarat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe joi la Madrid. În timpul vizitei sale la Ankara, Anders Fogh Rasmussen se va întâlni cu preşedintele Abdullah Gul şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan cu privire la problema ostaticilor turci din Irak, a menţionat ministerul, potrivit Agerpres. Miercuri, militanţi înarmaţi ai grupării teroriste Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL) au pătruns în consulatul turc din Mosul, în nordul Irakului, şi au răpit 49 de cetăţeni turci, inclusiv diplomaţi, militari şi copii. ISIL a luat, de asemenea, ostatici 31 de cetăţeni turci la o centrală electrică din regiunea Gyarah, din Mosul.

Federalizarea Irakului, anticipată acum 8 ani

Ofensiva militanţilor isla­mişti în Irak a adus noi critici administraţiei Obama, dar ar putea demonstra că numărul doi de la Casa Albă, vicepreşedintele Joe Biden (foto), avea dreptate acum opt ani. În ultimii ani, foşti oficiali şi analişti au pus sub semnul întrebării şi chiar au ridiculizat politica externă promovată de Biden. Fostul secretar al Apărării, Bob Gates, a scris în memoriile sale că Biden "a greşit în aproape toate subiectele de politică externă şi securitate naţională pe care le-a promovat în ultimele patru decenii". Având în vedere recentele eve­nimente din Irak, opiniile lui Biden sunt văzute azi într-o altă lumină. Atacurile insurgenţilor şi haosul creat în Irak amintesc de previziunile sale: o naţiune devastată de război se îndreaptă spre o divizare pe criterii sectariene, iar problema ar trebui gestionată prin garantarea către sunniţi, şiiţi şi kurzi a unei autonomii mai largi asupra unor părţi din ţară.

JURNALUL NATIONAL

Înregistrări mortale pentru fraţii Băsescu

Înregistrări explozive în cazul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, ce ar putea schimba cursul anchetei, au fost depuse la DNA. Din aceste înregistrări reiese clar că Mircea Băsescu a luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scăpa pe acesta şi pe fiul său de la închisoare. Avocatul Pavel Abraham, apărătorul familiei lui Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial, a depus vineri, 13 iunie 2014, înregistrările audio şi video în care ar apărea fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, stand de vorbă în biroul sau cu membri ai familiei lui Bercea Mondial, scrie Lumea Justiţiei. Despre aceste înregistrări, fiica lui Bercea Mondial, Izaura Anghel, a susţinut că dovedesc că Mircea Băsescu a luat 600.000 euro de la familia lui Sandu Anghel, sub promisiunea că va interveni pentru ca Bercea Mondial să iasă din închisoare. O parte din aceşti bani, conform susţinerilor membrilor familiei lui Bercea Mondial, ar fi ajuns la preşedintele Traian Băsescu, la fratele acestuia Mircea Băsescu, dar şi la intermediarul, Marian Căpăţână.

România îşi respectă toate angajamentele cu FMI

Nefinalizarea vizitei delegaţiei FMI-BM-CE cu semnarea unei scrisori de intenţie nu înseamnă în niciun fel că acordul cu creditorii internaţionali este suspendat,a declarat consilierul premierului, Cristian Socol. Potrivit acestuia, evaluarea din noiembrie se va finaliza cu condiţii agreate de ambele părţi. Consilierul premierului a mai declarat că România arată un tablou macroeconomic solid, cu creştere economică record, inflaţia şi deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externă în scădere şi datorie publică mult sub pragul de sustenabilitate. Socol susţine că România îndeplineşte azi 10 criterii din cele 11 prevăzute în sistemul european Macroeconomic Imbalances Procedure - mecanism de avertizare timpurie a dezechilibrelor macroeconomice. Şi delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene au apreciat progresele importante pe care le-a făcut economia românească, însă au mai rămas de discutat o serie de subiecte. Printre acestea şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Aceste subiecte vor fi reluate în luna noiembrie când delegaţia se va reîntoarce la Bucureşti.

NATIONAL

Avem documentele care il pot baga in puscarie pe Dan Sova!

Incercarea de preluare fortata a CFR Marfa de catre Gruia Stoica a reprezentat, fara indoiala, unul dintre cele mai mari esecuri ale actualei guvernari. Mai ales ca insusi seful statului nu s-a sfiit sa declare ca are informatii ca in spatele intregii combinatii s-ar putea afla chiar premierul Victor Ponta. Mai mult, desi miliardarul a fost ulterior arestat de cate procurorii DNA, el a reusit sa-si recupereze garantia depusa de10 milioane de euro, cu toate ca banii se aflau sub sechestru, la solicitarea DIICOT. Iar modul ilegal in care a fost avizat acest transfer bancar se va solda cu retineri iminente, dupa cum sustin sursele National, la cel mai inalt nivel al conducerii Ministerului Transporturilor. Unde, dupa cum reiese din corespondenta secreta intrata in posesia Nationl, insusi ministrul Dan Sova s-a zbatut ca un leu, prin presiuni asupra bancilor implicate, sa bage de urgenta cele 10 milioane de euro in conturile lui Gruia Stoica.

PC vrea sa o rupa cu PSD-ul

Bate vant de independenta in coalitia guvernamentala. Dupa UDMR si UNPR, care si-au unit fortele pentru a pune talpi protocolului pe care social-democratii intentionau sa-l semneze cu PPDD, a venit si randul Partidului Conservator sa dea semne ca s-a saturat sa actioneze la comanda PSD. Membrii PC au inceput sa viseze la vremurile in care se vor desprinde definitiv de partidul lui Victor Ponta. O miscare pe care si-au dorit-o demult, dar pe care nu au avut cum sa o faca, dat fiind zestrea lor electorala, aproape inexistenta. Desi au profitat din plin de insotirea cu social-democratii, si au acceptat bucurosi locurile pe liste, functiile de ministri si secretari de stat, posturile din deconcentrate etc, conservatorii sustin ca-si vor lua adio in curand de la partenerii lor. Asta inainte ca pesedistii sa le tranteasca usa-n nas, varianta pe care membrii PC o iau deja in calcul.

Romania s-a umplut de bani falsi!

De parca nu aveau destule belele pe cap, acum romanii nu se mai pot bucura nici de banii, multi sau putini, pe care ii primesc. Cel putin nu inainte de a-i verifica minutios, pentru a nu cadea victime retelei de falsificatori care a bagat deja panica intre taximetristi si vanzatoare. Si asta pentru ca, in ultima vreme, a explodat pur si simplu numarul plangerilor penale cu privire la aparitia bancnotelor false, cele mai multe dintre acestea fiind cele de 100 de lei, in Bucuresti, si cele de 200 de lei, in Constanta si in statiunile de pe Litoral. Primele cazuri au aparut in urma cu aproximativ doua luni, cand mai multi taximetristi care lucrau de noapte s-au trezit, la iesirea din cursa, ca au fost "tepuiti" de clientii care le-au dat bancnote de 100 de lei pentru achitarea unor curse suspect de scurte. Mai nou, odata cu deschiderea sezonului estival, si in localitatile de pe Litoral s-au inmultit ingrijorator numarul cazurilor asemanatoare. Difera doar modul de operare, plasatorii de bani falsi facand pe turistii grabiti si folosind, spre deosebire de Capitala, bancnote de 200 de lei.

Dughin: Putin va sfarsi ca Gaddafi!

Alexandr Dughin ii prevesteste lui Putin un final deloc fericit. Dughin isi sprijina afirmatia argumentand ca ezitarea presedintelui rus de a trimite trupe rusesti in regiunile din Estul Ucrainei ar putea genera un val urias de nemultumiri printre rusi, val care sa duca, la randul sau la debarcarea lui Putin si chiar la moartea acestuia. Prin suicid sau nu...Alexandr Dughin si-a exprimat aceste opinii intr-un articol publicat pe site-ul "Odnako". Dughin anticipeaza ca refuzul presedintelui rus de a trimite trupe in estul Ucrainei va determina Kievul sa intre in Peninsula Crimeea. "Dupa aceasta, fortele democratice din Rusia vor incepe masive proteste de strada, iar partidul Rusia Unita a lui Putin va merge pe aceeasi cale pe care a mers si Partidul Regiunilor al lui Ianukovici", sustine politologul. Dughin anticipeaza in articolul sau ca, in aceste conditii, pe Vladimir Putin il asteapta aceeasi soarta pe care au avut-o alti lideri politici, printre care si Saddam Hussein.

PUTEREA

Din şpaga luată de directorul PMB Mădălin Dumitru la "Pasajul Băneasa" se puteau construi 4-5 locuinţe sociale

Sărăcia, hoţia, prostia şi birocraţia sunt argumentele principale ale lipsei de locuinţe din Capitală. Bilanţurile anunţate de Primăria Capitalei privind investiţiile iau ochii oricărui analist, dar realizările sunt mult sub aşteptări. La capitolul şpăgi, lucrurile stau şi mai rău. Dacă DNA ar putea recupera şpăgile luate de funcţionarii şi directorii numiţi de primarul general Sorin Oprescu, necesarul de locuinţe sociale al Capitalei ar fi acoperit. Redactorii PUTEREA au insistat 2 luni pe lângă Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) pentru a intra în posesia cifrelor oficiale privind situaţia fondului locativ al Capitalei. Chiar şi aşa, solicitarea a venit incompletă. Potrivit datelor oficiale, PMB a înregistrat 2.152 de solicitări de locuinţe sociale. De notat este că numărul de locuinţe solicitate nu coincide cu numărul de persoane care au nevoie de un acoperiş deasupra capului, acesta fiind de circa 6.000 de oameni.

Investitorii nu respectă contractele de privatizare

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, întâmpină des nereguli în cadrul procesului de monitorizare postprivatizare. După cum se ştie, AAAS este instituţia statului care monitorizează implementarea clauzelor din contractele semnate atunci când o companie de stat este vândută şi verifică astfel dacă investitorii români sau străini respectă sau nu termenii prevăzuţi în contracte. AAAS a fost nevoită însă să amendeze în ultimii ani mai mulţi investitori, cu zeci de milioane de euro în total, pentru nerespectarea clauzelor prevăzute în contractele de privatizare, în special cele legate de investiţii.

ROMANIA LIBERA

Autostrada nouă care falimentează vechile afaceri

Deschiderea autostrăzii Sibiu-Deva a dus zeci de hoteluri şi restaurante, aflate pe drumurile naţionale şi europene din apropiere - unde traficul s-a redus cu până la 80% - într-o situaţie disperată. Patronii se confruntă cu o acută lipsă de clienţi, se gândesc să vândă afacerile sau să concedieze angajaţi. În luna decembrie a anului trecut a fost inaugurată bucata de autostradă Sibiu - Deva. Porţiunea face parte din autostrada Culoarul IV Paneuropean care ar urma să lege Bucureştiul de Arad prin Piteşti, pe Valea Oltului, prin Sibiu - Lugoj - Timişoara.

Paradisul eolian din Dobrogea, în pragul colapsului

În plin avânt eolian, specialiştii trag un serios semnal de alarmă: capacităţile de transport a energiei electrice au fost depăşite iar investiţiile ar trebui oprite înaintea producerii unui blocaj general. "Este foarte dificilă evacuarea puterii electrice pe care turbinele eoliene ar putea-o produce. Ar trebui investiţii masive în infrastructura de transport a energiei electrice", a precizat conf. dr. ing. Gabriel Negreanu, reprezentantul Universităţii Politehnice Bucureşti la Conferinţa Internaţională de Echipamente Termice, desfăşurată pe litoral. Acesta a explicat că deja s-a atins pragul maxim de putere care poate fi preluată în zona Dobrogei de către Sistemul Energetic Naţional. "Specialiştii spun că în total ar fi cam 3.000 megawaţi pe care sistemul ar putea să îi ruleze. În momentul de faţă avem peste 3.000 megawaţi energie eoliană şi fotovoltaică", a menţionat conf. dr. ing. Gabriel Negreanu. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în viitorul apropiat nu se întrevede nici o soluţie de rezolvare a problemelor, iar Centrala nucleară de la Cernavodă complică şi mai mult lucrurile.

ZIARUL FINANCIAR

Astăzi începe oferta de vânzare la Electrica

Astăzi este prima zi în care investitorii pot să cumpere acţiuni Electrica în cadrul ofertei publice pe care compania o derulează în vederea listării, având o valoare cuprinsă între 443 mil. euro şi 543 mil. euro. În cadrul ofertei Electrica va emite 177,18 milioane de noi acţiuni pe care le oferă spre vânzare la un preţ cuprins între 11 lei/acţiune şi 13,5 lei/acţiune, în funcţie de cererea investitorilor. Oferta se va desfăşura în perioada 16 - 25 iunie şi se va încheia cu succes dacă se vor subscrie 100% din acţiuni, caz în care cumpărătorii din ofertă vor ajunge să deţină 51% din acţiunile Electrica, în timp ce participaţia statului în companie va coborî de la 100% la 48,8%. Statul nu va încasa niciun ban în urma ofertei, sumele strânse de la investitori vor rămâne în companie şi vor finanţa planurile de investiţii ale Electrica pe următorii ani, mai puţin comisionul plătit consorţiului de intermediere, format din Raiffeisen, BRD şi Swiss Capital, şi alte costuri de listare cuprinse între 67 mil. lei (15,2 mil. euro) şi 80 mil. lei (18,2 mil. euro).

Paradoxal, cea mai mare ameninţare pentru business este acum scăderea inflaţiei

Vestea bună: inflaţia, adică creşterea preţurilor, principalul coşmar al românilor timp de două decenii, a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani. În luna mai 2014, inflaţia anuală a coborât la 0,94%. Chiar şi pe vremea lui Ceauşescu aveam o inflaţie anuală de peste 3%. În mai faţă de aprilie, preţurile de consum au scăzut chiar cu 0,04%. Vestea proastă: această scădere a preţurilor vine în cel mai prost moment pentru economia internă, când companiile care se bazează doar pe piaţa internă, pline de datorii din anii de boom, au nevoie disperată de încasări mai mari ca să facă rost de cash pentru plata ratelor la bancă, a impozitelor şi taxelor sau a salariilor angajaţilor. Nimeni nu are nevoie de încasări nominale mai mici. Nu se putea un moment mai prost ca România să aibă scăderea inflaţiei.

Depozitele străinilor din băncile locale s-au oprit din picaj la 6,5 miliarde de euro

Depozitele pe termen mediu şi lung ale străinilor deschise în bănci locale s-au stabilizat la 6,5 mld. euro în ultima jumătate de an, fiind stopată astfel o hemoragie de doi ani. Băncile aveau depozite pe termen mediu şi lung de la nerezidenţi - în special forme de sprijin din partea băncilor-mamă - în valoare de 6,52 miliarde de euro la sfârşitul lunii aprilie, nivel cu echivalentul a 70 milioane de euro peste minimul înregistrat la sfârşitul anului trecut, arată datele BNR. Stocul depozitelor marcase o scădere de circa 2 miliarde de euro în intervalul decembrie 2011-decembrie 2013, scăderea venind pe fondul unui proces mai amplu de dezintermediere financiară. Sistemul bancar s-a confruntat în cei doi ani cu o reducere de 30% a finanţărilor din partea băncilor-mamă, conform datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb