• ADEVARUL
• De ce a lipsit Băsescu de la Ziua Marinei?
Pentru prima oară în ultimii ani, preşedintele Tra-ian Băsescu a lipsit de la ceremonialul tradiţional de pe faleza Cazinoului fără să ofere explicaţii. Programul Administraţiei Prezidenţiale nu conţinea nicio referire despre felul în care şeful statului avea să-şi petreacă ziua. Singurul mesaj era dedicat românilor care îşi serbau onomastica, iar în finalul urării era menţionată şi Ziua Marinei. "Le mulţumesc tuturor acelora care îşi desfăşoară activitatea în slujba Forţelor Navale Române pentru dăruirea şi profesionalismul de care dau dovadă", aşa suna comunicatul prezidenţial.
• Mineriada estivală a lui Miron Cozma
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului şi un autointitulat lider al revoluţionarilor au aprins spiritele la Constanţa, după ce li s-a interzis să protesteze la adresa lui Traian Băsescu. Leşinuri, lozinci anticomuniste, ameninţări - aşa a sărbătorit Miron Cozma Ziua Marinei, ieri, la Constanţa. Niciunul dintre marii marinari ai ţării n-a fost prezent la festivităţile organizate ieri la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei: nici primul marinar al ţării, preşedintele Traian Băsescu, nici primarul Constanţei Radu Mazăre, nici fratele şefului statului Mircea Băsescu. Singura oficialitate a fost ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea, care şi-a rostit alocuţiunea regulamentară.
• Investitorii chinezi, momiţi de Boc cu ajutoare de stat
Premierul Emil Boc le-a promis oamenilor de afaceri din China că vor primi facilităţi de la stat dacă vor veni să investească în România. Chinezii sunt interesaţi în principal de sectorul energetic, unde vor să participe la proiecte de peste cinci miliarde de euro, dar şi de infrastructura rutieră şi fluvială. Încă de la începutul acestui an, chinezii dădeau semne că vor fi investitorii viitorului în sectorul energetic. La sfârşitul lunii ianuarie, ziarul "Adevărul" a scris în premieră faptul că o companie din China şi-a manifestat interesul de a participa la realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, chiar în perioada în care trei dintre investitorii europeni din acest proiect - GDF Suez, Iberdrola şi RWE - îşi anunţau retragerea.
• Soros: Germania va decide viitorul Europei!
Miliardarul american George Soros a scris vineri, într-o opinie pentru Reuters, că prăbuşirea financiară a Europei se apropie rapid de punctul culminant şi de Germania vor depinde salvarea sau colapsul zonei euro. • Germania şi ceilalţi membri ai zonei euro cu rating maxim "AAA" vor trebui să decidă dacă sunt dispuse să-şi rişte propriul rating pentru a permite Spaniei şi Italiei să-şi refinanţeze obligaţiunile la dobânzi rezonabile. • Singurul mod în care Europa poate scăpa din această cursă este prin acţiuni care anticipează reacţia pieţelor financiare şi nu prin acceptarea presiunilor acestora. • Germania a fost împinsă în poziţia de a decide viitorul Europei
• Germania încasează încă o lovitură pentru a salva euro
Pentru prima dată de la izbucnirea crizei datoriilor de stat din zona euro, Germania nu mai exclude posibilitatea ca ţările din zona euro să emită obligaţiuni guvernamentale comune. Măsura ar ajuta statele "ocolite" de investitori, care nu mai pot obţine finanţări decât la dobânzi foarte ridicate, să se împrumute mai ieftin. "Protejarea zonei euro şi a tuturor membrilor săi este prioritatea absolută pentru noi", a declarat o sursă din cadrul guvernului german pentru cotidianul "Welt am Sonntag". Obligaţiunile comune rămân o ultimă soluţie, însă nemţii se arată dispuşi să o ia în considerare.
• Cât de tare poate lovi criza Euro? Scenarii de groază pentru Europa
Întâlnirea de astăzi dintre preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel ar putea furniza multe răspunsuri la criza datoriilor, dar până atunci îşi fac loc scenariile sumbre. Ieşirea Greciei şi Portugaliei din UE, reintroducerea mărcii în Germania sau chiar scindarea Uniunii Europene - câteva scenarii pentru viitorul Europei. Europa şi lumea întreagă aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele întâlnirii de astăzi dintre preşedintele frances Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel. Într-un moment extrem de dificil pentru zona euro şi chiar pentru coeziunea Uniunii Europene, magnaţi financiari, economişti şi comentatori croiesc scenarii care nu arată deloc bine
• Roubini: totul se decide în trei luni
Economistul american Nouriel Roubini, a avertizat, într-un interviu acordat săptămâna trecută "Wall Street Journal", că riscul economiei globale de a intra în recesiune este mai mare de 50 la sută. "Din datorie poţi ieşi doar prin economisire, prin creştere economică puternică sau prin metoda periculoasă a inflaţiei", a mai adăugat Roubini care vorbeşte şi despre soluţii: repornirea consumului populaţiei şi al companiilor. Capitalismul, a mai spus economistul american, este foarte aproape de a intra într-o buclă autodistructivă. "Karl Marx avea dreptate la un moment dat. Capitalismul se poate autodistruge", a mai spus Roubini. El a avertizat de asemenea că soarta economiei mondiale va fi decisă în următoarele două-trei luni.
• Google cumpără Motorola Mobility cu 12,5 miliarde de dolari
Pentru a concura cu Apple pentru piaţa smartphone-urilor, Google va cumpăra Motorola Mobility Holdings pentru suma de 12,5 miliarde de dolari, scrie Reuters. Prin această achiziţie, gigantul american va avea acces la patente în domeniul tehnologiei wireless. Preţul per acţiune este de 40 de dolari, cu 63% peste cotaţia înregistrată de titlurile Motorola la închiderea tranzacţiilor de vineri de la bursa din New York. În urma anunţului, acţiunile Motorola au crescut cu 59% în timpul tranzacţiilor electronice, premergătoare deschiderii aceleaşi burse. Google a mai încercat să cumpere patente, la începutul acestei luni, şi de la compania aflată în faliment, Nortel, însă fără succes.
• CURENTUL
• Măciucarul dement Miron Cozma a pångărit Sărbătoarea Sfintei Marii
Miron Cozma, unealta criminalului cu måinile månjite de sångele studenţilor din Piaţa Universităţii, a transformat sărbătoarea Sfintei Marii de la malul mării într-o circotecă penibilă, forţånd o confruntare cu jandarmii, împreună cu o gaşcă de măciucari decerebraţi de teapa sa, dintre "rivoluţionarii" validaţi de acelaşi Ion Iliescu. Evident, cutiile de rezonanţă ale Realităţii şi Antenelor şi-au făcut treaba de vidanje media prezentåndu-l pe nesimţitul infractor şi criminal de Miron Cozma drept victimă.
• Nea Nicu Văcăroiu, argat de lux pe moşia lui Nuşulică
Pare un omuleţ obişnuit, cu o înfăţişare ternă, fără nimic remarcabil. Un "nea Nicu" banal, căruia mutra de lăutar de duzină îmbătrânit prin crâşme de mahala îi confirmă negreşit porecla "Nicu Votcăroiu". Dar noi ştim cu toţii că numele său adevărat este Nicolae Văcăroiu. Văcăroiu a fost, rând pe rând, senator, prim-ministru, vicepreşedinte de partid şi şef al Senatului. Ba mai mult, în primăvara anului 2007, a fost, timp de o lună, chiar şi preşedinte interimar al României. Deosebit de complexă, biografia sa conţine un episod obscur, pe care, probabil, chiar şi el l-ar dori trecut sub tăcere: participarea la jaful derulat prin intermediul Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Adică BID, una dintre ventuzele prin care şerpăria financiară pusă pe roate de SOV a sifonat o parte din banii depuşi de naivii îndemnaţi să doarmă liniştiţi pentru că, nu-i aşa, FNI "lucrează" pentru ei. Concret, Nicolae Văcăroiu a fost directorul fondator al acestei bănci, pe cât de efemere, pe atât de păguboase.
• Romånia a devenit destinaţie pentru turismul de divorţ
Cotidianul american "The New York Times" a publicat un reportaj despre cetăţenii străini care aleg să divorţeze în Romånia. Motivul care determină această preferinţă: este ieftin şi rapid. "NY Times" relatează povestea unui cuplu de italieni din Bologna, care a sosit la Bucureşti cu avionul pentru a divorţa. Ajunşi în capitala României, cei doi s-au întâlnit cu un consultant al unei companii italiene, care i-a ajutat să-şi obţină hârtiile necesare pentru a primi rezidenţă în Bucureşti. În aceeaşi zi, după semnarea actelor pentru dreptul de rezidenţă, cuplul a revenit în peninsulă.
• CURIERUL NATIONAL
• România, poartă europeană pentru China?
Premierul încearcă să atragă oamenii de afaceri chinezi, inclusiv prin ajutoarele de stat ce se dau în funcţie de valoarea investiţiei. Boc: Avem o economie în dezvoltare, unde costul forţei de muncă este încă scăzut, iar calitatea este recunoscută. Chinezii s-ar putea inplica în proiecte mari precum Reactoarele 3 şi 4 sau Canalul Dunăre -Bucureşti. Parteneriatul româno-chinez s-ar putea dovedi extrem de benefic pentru ambele ţări, românii beneficiind de pe urma proiectelor economice precum construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar oamenii de afaceri chinezi de ajutoarele de stat care le vor fi acordate de statul român şi de acţiunile pe care le-ar putea deţine în cadrul companiei de proiect EnergoNuclear.
• Suprafaţa agricolă necultivată din România, sub un milion de hectare
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Zlatna, că suprafaţa agricolă necultivată din România a scăzut mult, comparativ cu perioada de dinainte de anul 2000, ajungând la mai puţin de un milion de hectare, citat de Mediafax. Întrebat ce suprafaţă de teren agricol a rămas necultivată în acest an în România, Valeriu Tabără a răspuns că este vorba de mai puţin de un milion de hectare, precizând că "este încă mult". "Încă mult, dar faţă de anii trecuţi este extrem de puţin. În anii trecuţi, şi mai ales după 1997, am avut suprafeţe care au depăşit bine trei milioane de hectare.
• Depozitele online aduc dobânzi mai mari
Pe lângă siguranţă şi rapiditate în efectuarea plăţilor, serviciul de internet banking aduce, mai nou, şi dobânzi mai mari la depozite. Din dorinţa de a promova cât mai intens acest serviciu, unele bănci plătesc dobânzi cu până la 1% mai mari faţă de oferta standard dacă depozitele sunt constituite online. Serviciile de internet banking permit clienţilor să economisească atât timp, cât şi bani. Costurile mai mici se regăseau în mod tradiţional doar în zona viramentelor, deoarece comisioanele pentru plăţile online sunt aproape întotdeauna mai mici decât cele efectuate la ghişeu. Acum utilizatorii de internet banking au încă un motiv de bucurie: primesc şi dobânzi mai mari la depozite. BCR, Millennium Bank, Garanti Bank şi Credit Europe Bank sunt instituţiile care au introdus până acum stimulente pentru economisirea online.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Recesiunea nu revine, dar creşterea e slabă
Chiar dacă economia a dat semne de slăbire în al doilea trimestru, producţia agricolă bună şi investiţiile ne vor ajuta să rămânem pe plus acest an. Industria a slăbit în ultimele luni, ceea ce a făcut ca economia să frâneze în al doilea trimestru, după ce crescuse cu 1,7% în primele trei luni faţă de aceeaşi perioadă din 2010. "Producţia industrială şi construcţiile au frânat creşterea economiei din trimestrul doi", a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, pentru EVZ. Există, însă, domenii care preiau o parte din rolul jucat anul trecut de industrie, iar economia locală continuă să avanseze. Astfel, agricultura a avut o contribuţie im portantă la creşterea economică din al doilea trimestru, spune Ionuţ Dumitru. Istvan Szekely, negociatorul şef al Comisiei Europene la Bucureşti, spune că investiţiile publice ar putea tura din nou motoarele economiei, opinie susţinută şi de Ionuţ Dumitru.
• Bursele mondiale îşi reiau creşterea
Pieţele financiare europene şi cele americane au crescut, ieri, recuperând o mare parte din pierderile suferite săptămâna trecută. Pieţele au reacţionat prin creştere la câteva anunţuri de preluări şi achiziţii în valoare totală de 19 miliarde de dolari care au fost făcute. Este vorba despre preluarea Motorola Mobility de către Google şi achiziţia Insight Communication de către Time Warner Cable Inc. Totodată, o veste bună pentru burse a fost şi faptul că economia Japoniei a scăzut cu 0,3%, în trimestrul al doilea faţă de cel precedent, mai puţin decât estimările de -0,9%.
• O mare conspiraţie mondială? Băncile, fondurile de hedging şi agenţiile de rating au creat criza pentru a face profituri!
Criza datoriilor suverane este de fapt o inginerie a marilor corporaţii financiare. Asta susţine analistul economic Max Keiser, care face şi o analiză a modului în care problemele din SUA au influenţat economia Franţei, cât şi economia întregii Europe. "Băncile franceze sunt încărcate cu instrumente financiare derivate toxice, care le-au fost vândute de către băncile americane de investiţii. Iar băncile americane de investiţii plus agenţiile de rating, plus fondurile de hedging, atacă acum aceste bănci franceze. Ele ştiu unde au îngropat cadavrele şi folosesc armele pe care le-au vândut pentru a le ataca.
• Leul românesc, francul estului. De ce ţin străinii 9 miliarde de euro în băncile de la noi?
Politica monetară dusă de BNR permite băncilor româneşti să ofere cele mai bune dobânzi la depozite dintre ţările membre ale Uniunii Europene motiv pentru care străinii ţin în băncile locale echivalentul în lei a aproape 9 miliarde de euro, cu peste 5 miliarde de euro mai mult decât la începutul crizei financiare. La jumătatea anului 2011, soldul total al depozitelor pe termen mediu şi lung deţinute de persoanele străine în România era de peste 8,6 miliarde de euro, cu peste 5 miliarde de euro mai mult decât la jumătatea anului 2008, arată datele BNR. Această creştere nu se datorează însă vreunui reviriment în economia reală ci unei alte realităţi: în acest moment, leul românesc oferă cele mai bune dobânzi dintre toate monedele din Uniunea Europeană ajungând şi până la 8% în condiţiile în care dobânda de politică monetară a BNR este cea mai mare din UE adică 6,25%.
• Mircea Dinescu: "Mi-e scârbă de Crin Antonescu"
Dinu Patricu reprezintă pentru Crin Antonescu singura ameninţare la adresa supremaţiei în PNL. Semnalele publice că în jurul omului de afaceri liberal se coagulează o mişcare de rezistenţă la adresa lui Crin Antonescu l-au iritat foarte tare pe preşedintele PNL. Aşa se explică ultimele izbucniri ale lui Antonescu, totul culminând cu ideea de a-l exclude din PNL pe Dinu Patriciu. Mircea Dinescu, unul dintre cei atacaţi de preşedintele PNL, s-a declarat "scârbit" de Crin Antonescu. "Mi-e şi scârbă de Antonescu. M-am plictisit de subiectul ăsta. Crin ăsta trăieşte într-o eroare. El crede că totul i se trage de la Patriciu şi nu este deloc adevărat. I se trage de la alianţa asta cu Ponta şi cu Voiculescu, în primul rând.
• FINANCIARUL
• Armele premierului pentru atragerea investitiilor chineze: salarii mici si ajutoare de stat
Emil Boc vrea sa deschida Chinei porti spre Europa, folosind cheia rusinii: veniturile deplorabile ale romanilor. Proiectele prezentate de delegatia romana la Beijing ar putea fi acceptate de chinezi, fara comision sau acte aditionale. Ajutoarele de stat si costurile de munca reduse au fost principalele arme cu care premierul Emil Boc a incercat sa-i ademeneasca spre a investi in Romania pe oamenii de afaceri chinezi.
• Cu o cota de 24%, concuram la TVA cu tari in care salariul minim este de 1.000 de euro
In Danemarca si Suedia Taxa pe Valoarea Adaugata este cu doar un punct procentual peste cota din Romania. Tara noastra ocupa in continuare al doilea loc in UE in ceea ce priveste Taxa pe Valoarea Adau-gata, imediat dupa tari precum Danemarca, Ungaria sau Suedia, care au o cota de TVA de 25%. Cea mai mica taxa este perceputa de Cipru (15%) si Luxemburg (15%). Din punct de vedere al taxelor, Bulgaria pare mai atractiva decat Romania, avand TVA de 20% si o cota unica de 10%.
• Sectorul petrolier, cel mai profitabil de la Bursa la jumatatea anului
Industria utilitatilor si bancile ocupa, de asemenea, pozitii fruntase. Sectorul petrolier de la Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai mare profitabilitate in primul semestru al acestui an, gratie castigului de 1,875 mld. lei inregistrat de OMV Petrom. Locul secund in topul profitabilitatii este ocupat de sec-torul utilitatilor, acesta fiind urmat de sectorul bancar. Pe de alta parte, Oltchim a inregistrat cele mai mari pierderi dintre companiile listate, de peste 70 mil. lei.
• Agravarea crizei din UE va opri principalul "motor" al economiei: exporturile
71% din marfurile romanesti iau drumul tarilor europene, in special Germania, Italia si Franta. La debutul recesiunii, la sfarsitul anului 2008, exporturile s-au prabusit cu 60%, iar scenariul s-ar putea repeta. De trei ani, guvernantii repeta acelasi lucru: nu intrati in panica, situatia e sub control, suntem pregatiti pentru orice. Dar economistii din toata lumea spun ca acum situatia e mai grava decat a fost la debutul crizei in 2008.
• De la anul, certificatul energetic devine obligatoriu si la inchirierile de locuinte
Anunturile pentru cautarea de cumparatori sau chiriasi vor include obligatoriu date din acest document. Epoca arhitecturii si sistemelor de cons-truire traditionale s-ar putea incheia din 2020 daca guvernul va aproba proiectul de ordonanta prin care toate cladirile noi vor trebui sa fie realizate potrivit principiilor caselor pasive. Casa pasiva este o constructie care asigura un climat interior confortabil atat vara, cat si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire. Cladirea asigura un transfer termic zero, consumul de energie fiind mai mic cu 70%-80% decat in cazul unei locuinte construite din lemn sau caramida.
• Aproximativ 250.000 de romani pe litoral, din care 50.000 cazati "la negru"
Aproximativ 250.000 de turisti s-au aflat in acest weekend prelungit pe litoralul romanesc, unde gradul de ocupare a unitatilor de cazare a fost de aproape 100%, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). ,,Suntem in perioada traditio-nala de varf de sezon estival, insa nu s-au manifestat cresteri ale numarului de turisti comparativ cu perioada similara din anii trecuti", declara Corina Martin, presedintele ANAT. Potrivit acesteia, in structurile de cazare autorizate din statiunile de la malul marii au fost inregistrate aproximativ 200.000 de persoane, carora li se adauga alte aproximativ 50.000 de turisti cazati la negru.
• JURNALUL NATIONAL
• Trei veşti foarte proaste din Grecia de Ilie Serbanescu
În mod firesc, românii se interesează de ceea ce se întâmplă în Grecia în măsura în care vor să întrezărească ceea ce li s-ar putea întâmpla lor înşile. Oficial, li se spune că cele două cazuri nu sunt comparabile. România are o datorie publică mult mai mică (vreo 40% din PIB, faţă de 150% din PIB în Grecia) şi, în plus, a şi declanşat din timp ajustări, luând-o înaintea multor altor ţări europene prin programele de austeritate deja derulate. Ce nu se spune oficial este că împrumuturile uriaşe antamate în cazul Greciei n-au fost pentru salvarea cumva a acestei ţări, ci a pielii şi profiturilor capitalurilor străine cu expunere pe Grecia, îndeosebi ale băncilor franceze şi germane, şi că miza extraordinară în cazul Greciei nu era nici măcar soarta euro, ci păstrarea mecanismului de subordonare a capitalismului ca sistem de către componenta cea mai agresivă şi cea mai puţin meritorie a acestuia, cea financiar-bancară.
• PSD va susţine candidatura independentului Sorin Oprescu la Primăria Capitalei
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a declarat duminică, la Vălenii de Munte, că a discutat cu membrii PSD şi că "nu sunt probleme" în ceea ce priveşte susţinerea candidaturii lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat ca primar general al Capitalei. "Eu nu am văzut în ultima perioadă rezerve în a susţine candidatura lui Sorin Oprescu şi sper că el va accepta. Noi l-am sprijini şi dorim să-l sprijinim în calitate de independent, nu de membru al vreunui partid.
• NATIONAL
• Sorin Oprescu, candidat cu japca!
Tratat cu refuz de PSD in 2008, cand a cerut sprijin pentru candidatura la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu le da acum social-democratilor o portie din propriul lor venin. Fortat la localele din 2008 sa ia calea independentei, primarul general le scoate acum fostilor sai colegi din PSD independenta pe nas. Colegi care, dupa ce i-au ras in nas si l-au trimis la plimbare, acum nu stiu ce sa faca sa-i intre-n gratii si sa-l convinga sa candideze pentru un nou mandat sub insemnele USL.
• Exploziile solare, vinovate de prabusirea burselor
Actele de violenta petrecute pe intreg mapamondul precum si fluctuatiile de la Bursa au o cauza comuna: exploziile solare. Concluzia apartine, evident, cercetatorilor americani. Explozile si furtunile solare inregistrate la inceputul lunii august au o puternica influenta asupra comportamenului uman, inducand stari de panica si accentuand latura negativa. Asa sutin cercetatorii americani, care pun pe seama acestor cicluri solare mai toate nenorocirile care se intampla pe pamant, de la actele de violenta pana la situatia incerta de pe burse.
• Datoria publica a lumii, in continua crestere
Un milion de dolari in cinci secunde. In acest ritm creste datoria publica a tuturor statelor de pe mapamond, potrivit aplicatiei de contorizare de pe site-ul The Economist. Din dorinta de a obtine un profit frumusel, sistemul financiar-bancar a dat imprumuturi fara sa ia in calcul ca acesti bani s-ar putea sa nu mai vina inapoi. Asa se face ca, in prezent, suma pe care a imprumutat-o intreg mapamondul (de la persoane private, persoane juridice, banci,intreprinderi etc) se ridica la 43.000 de miliarde de dolari. Evident ca din acest tablou frumos nu putea sa lipseasca Romania, tara noastra avand datorii de peste 51 de miliarde de dolari, adica aproximativ 35% din Produsul Intern Brut. Impartita pe cap de locuitor, datoria publica a unui roman se ridica la aproape 2.500 de dolari.
• PUTEREA
• Gata cu favorurile pentru superbogaţi!
Bogaţii întorc foaia. Miliardarul Warren Buffett, supranumit "Oracolul din Omaha", s-a dezlănţuit într-un editorial pentru New York Times, solicitând creşteri de taxe pentru cei cu venituri de peste un milion de dolari. Buffett, a cărui avere personală a fost estimată la 50 de miliarde de dolari, a cerut politicienilor din SUA să impună taxe mai mari pentru cei bogaţi care se complac într-un regim fiscal generos de nedrept. El susţine că cei mai avuţi membri ai societăţii americane nu aduc o contribuţie echitabilă la ajutorarea finanţelor ţării. Potrivit miliardarului, se impunecreşterea imediată a taxelor de impozitare pentru cei care fac mai mult de un milion de dolari, plus impozitarea dividentelor şi a câştigurilor din capital a celor care fac mai mult de 10 milioane de dolari.
• Milionarii Patrioţi
Grupul "Milionarilor Patrioţi" http://patrioticmillionaires.org/ este o reţea de oameni bogaţi care promovează "impozitări corecte şi adecvate". Potrivit milionarilor, reducerile fiscale de care ei au beneficiat (iniţiativă începută în timpul lui George W. Bush, apoi consolidată în regimul lui Barack Obama) trebuie să înceteze. Reducerile fiscale ar fi expirat în ianuarie, dar preşedintele Obama a rupt o promisiune de campanie şi s-a înţeles cu republicanii din Congres pentru un acord care autoriza reducerile pentru încă doi ani în schimbul prestaţiilor de şomaj acordate pentru încă un an.
• România va avea ambasador la Beijing
Procedurile de numire a unui ambasador român în China vor fi finalizate în curând, asigură premierul Emil Boc, într-o declaraţie de presă. "Procesul de numire a ambasadorului este în curs şi va fi finalizat în perioada următoare", a spus Boc, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o luni, la Beijing, cu omologul său chinez, Wen Jiabao. Vineri, premierul s-a întâlnit, la Shenzhen, şi cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, prilej cu care a discutat despre oportunităţile pentru investitorii chinezi în ţara noastră. Boc a enumerat, printre proiectele ce ar putea fi derulate de aceştia, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, şoseaua de centură a Bucureştiului, canalele Dunăre - Bucureşti şi Siret - Bărăgan, hidrocentrala Lăpuşteşti-Cluj sau autostrada Transilvania.
• ROMANIA LIBERA
• Ce şanse are Bucureşti-Ploieşti să fie terminată în decembrie
Cu patru luni înainte de termenul de deschidere, autostrada Bucureşti-Ploieşti are probleme cu mutarea utilităţilor, poduri neterminate, accesul materialelor pe şantier, lucrări de abia atacate. Sunt locuri în care cu greu îti dai seama că s-a făcut ceva. Autostrada Bucureşti-Moara Vlăsiei -Ploieşti cel mai probabil nu va putea fi folosită cu începere din data de 15 decembrie, după cum s-au angajat în primăvara acestui an constructorii acesteia faţă de Ministerul Transporturilor, la momentul la care acesta a notificat rezilierea contractului.
• Secretele Black Hawk, în mâna Chinei
Potrivit New York Times, serviciile secrete pakistaneze au autorizat ingineri militari chinezi să examineze rămăşiţele elicopterului american ultrasecret care s-a prăbuşit în luna mai, în timpul operaţiunii contra vilei în care se ascundea Osama bin Laden. La Islamabad, un înalt responsabil al serviciilor secrete pakistaneze a respins afirmaţiile apărute în New York Times, declarând că resturile aparatului a fost remis americanilor după raid. Cotidianul a citat însă persoane apropiate dosarului care au precizat că serviciile secrete americane au certitudinea că ingineri chinezi au fotografiat în detaliu coada elicopterului Black Hawk, care rămăsese aproape intactă.
• De ce vor spaniolii să investească în România pe timp de criză
Investiţiile companiilor spaniole în România au urcat, în 2010, pentru prima dată, la peste un miliard de euro şi se aşteaptă o creştere consistentă şi în 2011, mai ales ţinând cont de investiţiile masive care urmează să se facă în acest an. Cu toate că nivelul general al investiţiilor străine a scăzut în ultima perioadă, numărul firmelor din Peninsula Iberică care au continuat să vină pe piaţa din România a crescut cu 50 la sută, potrivit unor date pe care ni le-a trimis Biroul Economic şi Comercial al Ambasadei Spaniei la Bucureşti. De pildă, Jesus Esnaola, directorul directorul general al Diviziei Internaţionale a CAF, una din marile companii care vrea să investească în România, a spus pentru romanialibera.ro, că a luat această decizie fiindcă a văzut în România "o ţară cu un potenţial ridicat pentru investiţii în viitorul apropiat".
• Preţul aurului scade pentru a treia şedinţă consecutiv
Preţul aurul are luni o evoluţie descendentă pentru a treia şedinţă consecutiv, odată cu redresarea cotaţiilor acţiunilor şi materiilor prime după declinul puternic de la începutul săptămânii trecute, transmite Reuters, citat de Mediafax. La ora 11:47 GMT, aurul spot era tranzacţionat în scădere cu 0,6%, la 1.736,15 dolari uncia. Contractele futures pentru aurul cu livrare în august au scăzut cu 3,7 dolari, la 1.738,9 dolari uncia. Cotaţia aurului a atins joi maximul record de 1.813,79 dolari uncia, iar săptămâna trecută a înregistrat cel mai mare avans după cel din aprilie 2009 după ce bursele europene au coborât la un minim al ultimilor doi ani, afectate de temerile legate de nivelul datoriilor suverane din zona euro.
• ZIARUL FINANCIAR
• Partea bună a căderii burselor: mai multe oportunităţi de câştig
Bursele internaţionale au continuat ieri revenirea de vineri, după ce săptămâna trecută au consemnat cele mai dramatice scăderi din ultimii doi ani, iar unii analişti locali susţin că recentele corecţii au creat oportunităţi pentru ca investitorii să reintre la cumpărare. "Din punct de vedere tehnic, un climax de vânzări, care are loc în apropierea minimelor, este o oportunitate de acumulare şi de achiziţii de acţiuni", spune Mukul Pal, directorul Orpheus Capital din Cluj. Investitorii care au avut curajul să intre la cumpărare la începutul săptămânii trecute, când multe acţiuni au atins minimele ultimului an, au putut câştiga şi peste 20% până vineri, iar evoluţiile de ieri ale pieţelor străine le oferă speranţa unor noi creşteri.
• Datoria externă pe termen scurt se îndreaptă spre maximul din 2008
Datoria externă pe termen scurt, principala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul lui 2008, a început să crească din nou, depăşind 21 mld. euro în luna iunie, cel mai ridicat nivel înregistrat din toamna anului 2008. Această datorie reprezintă împrumuturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private care trebuie returnate în următoarele 12 luni. Datoria pe termen scurt reprezintă circa 62% din rezerva valutară a BNR. Dacă în 2008 datoria externă pe termen scurt creştea în principal ca urmare a liniilor de finanţare atrase de sectorul bancar, din 2009 îndatorarea externă s-a mutat de pe traiectoria sectorului privat, la nivelul sectorului guvernamental. Astfel, cea mai mare ameninţare rămâne viteza de creştere a datoriei publice, atât interne, cât şi externe.
• Opinie Aurelian Dochia: KARL MARX, DIN NOU ACTUAL ?
Cel mai în vogă economist al momentului, Nouriel Roubini, a declanşat o dezbatere după ce a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că, într-un fel, Karl Marx a avut dreptate când a afirmat că sistemul capitalist se poate autodistruge din cauza dezechilibrelor create între producţie şi consum - actuala criză fiind o exemplificare a acestei tendinţe. Pentru România şi ţările foste comuniste, referinţa la Marx, teoreticianul ideologiei comuniste, atinge un punct foarte sensibil deoarece toate eforturile şi sacrificiile făcute în ultimele decenii pentru desprinderea de comunism par să fie puse sub semnul întrebării: dacă Marx a avut dreptate şi capitalismul se autodistruge, atunci noi către ce ne îndreptăm ?
• 536 de investitori în fonduri s-au retras în ultima săptămână
Investitorii în fonduri mutuale au reacţionat cu mai mult calm decât speculatorii de pe Bursă la turbulenţele de pe pieţele financiare din săptămâna de foc 5-12 august, chiar dacă pierderile afişate de unele dintre acestea coboară şi până la 20%. În săptămâna 5-12 august când principalul indice al Bursei de la Bucureşti (BET) a pierdut 5%, iar SIF-urile s-au ieftinit cu 11% din cauza vânzărilor masive de acţiuni, fondurile mutuale au pierdut 536 de investitori dintr-un total de 236.990 şi au încheiat cea mai dramatică săptămână a anului cu 236.454 de investitori.
• Bursele s-au liniştit pentru moment, dar tensiunile din economia mondială persistă
Bursele au început săptămâna într-o atmosferă calmă ca urmare a datelor economice bune privind Japonia, dar mulţi analişti externi spun că ar mai putea veni perioade de volatilitate ridicată, aşa cum a fost săptămâna trecută. Mai mult, astăzi este o zi importantă pentru Europa, urmând să fie anunţate da-te-le privind creşterile eco-no-mi-ce, după care toţi ochii se vor îndrepta către Paris unde după-amiază pre-şedintele francez Nicolas Sarkozy se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel. Unii analişti apreciază că volatilitatea ridicată, în special căderile de amploare, reprezintă semne că pieţele financiare sunt departe de a se stabiliza, la trei ani de la izbucnirea crizei financiare mondiale.
• Pregăteşte Elveţia ancorarea francului de euro? Speculaţiile depreciază moneda elveţiană
Francul elveţian s-a depreciat ac--cen-tuat luni, pe fondul unor speculaţii că Banca Naţională a Elveţiei pregăteşte an-corarea monedei de evoluţia euro pen-tru a împiedica investitorii speriaţi de criza datoriilor din zona euro să caute refugiu în valuta elveţiană, considerată mai sigură, scrie cotidianul Financial Times. Aprecierea francului în raport cu celelalte valute importante ale lumii face ca economia elveţiană să-şi piardă din competitivitate. Presa elveţiană a indicat pe parcursul weekend-ului că Guvernul elveţian şi Ban-ca Naţională discută "intens" despre sta-bilirea unui nivel-ţintă pentru cursul fran-cu-lui, care săptămâna trecută a atins cote record faţă de euro şi dolar în contextul exo-dului investitorilor către activele si-gu-re provocat de căderea burselor din întreaga lume.