REVISTA PRESEI 16.08.2016

Willy Homner
Revista Presei / 16 august 2016

ADEVARUL

Escaladarea tensiunilor din Crimeea

De câteva zile, Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014, se află în centrul unei creşteri bruşte a tensiunilor între cele două ţări vecine. În timp ce Moscova acuză Kievul că vrea să destabilizeze peninsula din Marea Neagră prin acţiuni teroriste întreprinse de sabotori, acuzaţie dezminţită de ucraineni, unii experţi avertizează asupra unor mişcări tactice ale Rusiei. Comunitatea internaţională îndeamnă cele două capitale la evitarea oricărei acţiuni ce ar putea duce la reluarea ciocnirilor. Miercurea trecută, Serviciul de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB, fostul KGB) a anunţat arestarea unor "sabotori terorişti" în Crimeea, trimişi de ucraineni în scopul comiterii unor atentate. Un agent al FSB şi un militar rus ar fi fost ucişi în cursul capturării "sabotorilor" ucraineni, potrivit Moscovei.

SRI: România este ruta secundară de tranzit folosită de simpatizanţii ISIS

Fenomenul aşa-numiţilor lupi singuratici, teroriştii care acţionează singuri, rămân o problemă majoră, asta a anunţat Serviciul Român de Informaţii. SRI susţine însă că România este o rută sencundară de tranzit pentru lupătătorii care pleacă spre Siria şi Irak. "România nu este o rută principală de tranzit pentru «foreign fighters»(luptători străini - n.r.), ci se află pe unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora spre Siria ori Irak, fiind identificate doar situaţii punctuale de luptători străini care au încercat să tranziteze ori au accesat teritoriul naţional", se arată într-un răspuns al SRI la solicitarea Digi24.

Cum a fost înfundat Gabriel Oprea, la DNA, chiar de nepoata lui

Declaraţia dată de avocata Loredana Radu, potrivit căreia i-a vândut unchiului său, Gabriel Oprea, un teren cu 400.000 de euro, a ridicat mai multe suspiciuni procurorilor. Nepoata politicianului a susţinut că a ţinut banii în birou timp de 8 ani, dar a refuzat să se lase testată cu detectorul de minciuni. Fostul vicepremier s-a ales cu un nou dosar. Procurorii DNA cer magistraţilor care judecă dosarul fostului primar al sectorului 2, Neculai Onţanu, acuzat de luare de mită, confiscarea specială a terenului de 1.000 de metri pătraţi, pe care fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a edificat un imobil cu 10 niveluri. Este vorba de unul dintre terenurile cu care ar fi fost mituit fostul edil de către afaceriştii Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu.

Mitropolitul Clujului sugerează că terorismul e o pedeapsă divină pentru corectitudinea politică

Peste 40.000 de oameni au venit în acest an la Mănăstirea Nicula, cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal. Ceremonia religioasă a început luni, 15 august, de la ora 9.00 şi a fost oficiată de Andrei, Mitropolitul Clujului, Macarie, episcopul român al Europei de Nord, Varlaam Ploieşteanul şi Ignaţie Mureşanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. De ce îngăduie Dumnezeu atentatele teroriste, războaiele? Este întrebarea în jurul căreia şi-a construit Mitropolitul Clujului predica rostită în cadrul slujbei de hramul Mănăstirii Nicula. "Observăm cât s-a laicizat astăzi Europa şi că staff-ul ei, în virtutea unei corectitudini politice nu mai face referire la rădăcini. Nu se poate să nu ne gândim la căderea istorică a Constantinopolului. Şi până nu este prea târziu să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei căci - zice acelaşi teolog - Teodor Zisis - mă tem că această cădere o trăim acum, deja de multe decenii", a spus el.

Sămânţă de schismă în BOR

Un scandal-monstru mocneşte în sânul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) după ce mai mulţi clerici au transmis scrisori de protest şi ultimatumuri superiorilor ierarhici. Cea mai vehementă revoltă a pornit din câteva mănăstiri din regiunea Moldovei. Mai mulţi preoţi ieromanahi au semnat pe 10 august o petiţie, promovată ca fiind asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi, adresată Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (MMB), prin care îi cer acestuia "să dovedească Ortodoxia sa întregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnătura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. - mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine) în general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor". Autorii documentului ameninţă că, dacă în termen de 10 zile ÎPS Teofan nu se conformează cerinţelor, nu va mai fi pomenit la slujbele duminicale.

Ministrul rus al Apărării evocă o posibilă cooperare militară între Rusia şi Statele Unite la Alep

Rusia şi Statele Unite sunt pe cale să înceapă o operaţiune militară comună contra unor grupări rebele din Alep, relatează agenţia de presă RIA Novosti, care îl citează pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. "Ne aflăm într-o fază foarte activă de negocieri cu colegii noştri americani", a declarat Şoigu pentru RIA Novosti, referindu-se la o operaţiune comună la Alep. "Ne apropiem uşor, uşor de un proiect - şi mă refer doar la Alep - care ne-ar permite cu adevărat să începem să luptăm împreună pentru a aduce pacea", a subliniat el, potrivit Reuters. Pe de altă parte, armata rusă a anunţat luni că a început să desfăşoare exerciţii în estul Mării Mediterane, în apropierea Siriei, cu obiectivul de a testa capacitatea Marinei de a răspunde unor "situaţii de criză de natură teroristă", relatează The Associated Press, citată de news.ro.

Cine şi cât controlează în Siria?

Regimul de la Damasc şi aliatul său rus şi-au intensificat atacurile în zonele controlate de insurgenţi în nordul Siriei, provocând, potrivit unui ONG, moartea a aproape 70 de civili în ultimele 24 de ore, în mare parte la Alep, în timp ce coaliţia arabo-kurdă sprijinită de Statele Unite a anunţat lansarea bătăliei pentru "eliberarea" oraşului Al-Bab de sub ocupaţia grupării jihadiste Statul Islamic, relatează AFP. La Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria înainte de începutul conflictului, acum cinci ani, soldat cu peste 290.000 de morţi, luptele se concentrează în jurul cartierelor din sud şi sud-est. Sprijinite la sol de combatanţi iranieni, irakieni şi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah, forţele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad încearcă să respingă ofensiva Armatei Cuceririi, o coaliţie din care fac parte mai multe grupări islamiste, inclusiv Frontul Fateh al-Sham.

Preşedintele Filipinelor, către Statul Islamic: "Pot face barbariile voastre de 10 ori mai bine"

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat, luni, că va răspunde cu aceeaşi măsură grupării teroriste Stat Islamic în cazul în care aceasta se va extinde în arhipelagul asiatic, menţionând că poate aplica metodele grupării radical-islamiste "de 10 ori mai bine", conform cotidianului "Sun Star". Duterte a avertizat organizaţia teroristă că îşi "va pune la bătaie onoarea, viaţa şi mandatul de preşedinte" în cazul în care va fi provocat, adăugând că nu va permite ca ţara lui să fie distrusă de terorism. Filipinele se află sub ameninţarea răspândirii fundamentalismului islamic, preluat deja de o parte din grupările insurgente musulmane din sud-vestul ţării. Musulmanii compun aproximativ 5% din populaţia de peste 100 de milioane de locuitori a ţării, care este predominant romano-catolică.

BANCHERUL

BT continuă surprizele după închiderea Bursei: profit de 2,5 ori mai mare decât anul trecut

Banca Transilvania (BT) si-a publicat după închiderea Bursei rezultatele financiare pentru primul semestru din acest an, care arată o creştere a profitului de 2,5 ori (141%), la 458 milioane lei, fata de doar 190 milioane lei in prima parte a anului trecut. La nivel de grup, profitul BT in S1 2016 s-a ridicat la 481 milioane lei, fata de cele 2 miliarde de lei de anul trecut, datorate in principal câştigului impresionant realizat in urma achiziţiei Volksbank, de 1,6 miliarde lei. Creşterea substanţiala a profitului BT se datorează, in principal, majorării cu 30% a veniturilor din dobânzi de la 769 la 1 miliard de lei, in condiţiile in care volumul de credite acordate clienţilor a crescut cu doar 3%, de la 25,1 la 25,8 miliarde lei. BT si-a majorat însă mai mult (10%) stocul de titluri de stat: de la 12,3 la 13,5 miliarde lei.

CAPITAL

Petrolul s-a ieftinit cu 15% în ultimele două luni

Preţul carburanţilor comercializaţi de Petrom în România (singura companie care afişează online cotaţiile zilnice din fiecare staţie), a scăzut, faţă de acum două luni, cu circa 5%, în timp ce cotaţiile internaţionale BRENT ale petrolul au scăzut cu 15%. În 5 iunie, motorina standard vândută în staţia de pe Şoseaua Alexandriei din Bucureşti, cea mai ieftină din Capitală, costa 4,94 lei pe litru. Miercuri 10 august, aceeaşi motorină, în acelaşi loc, costa 4,68 de lei/litru, mai puţin cu 5%. Benzina standard costa, în iunie, 5,03 lei pe litru, iar în 10 august 4,71 lei/litru, mai puţin cu 5,7%. În perioada amintită, iunie-august, cotaţiile ţiţeiului BRENT au scăzut de la 53 de dolari pe baril la 45 de dolari pe baril, adică cu 15%.

Seceta stoarce profiturile agricultorilor din România

Anul 2016 este atipic pentru fermierii români. Dacă producţiile de grâul şi rapiţă par să fie mai bune decât în 2015, culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt sub aşteptări. De vină ar fi seceta şi distrugerile provocate de porcii mistreţi. Condiţiile meteorologice din prima parte a acestui an au fost favorabile pentru culturile însămânţate în toamnă. Astfel, în cazul cerealelor, în anumite zone s-au obţinut chiar recolte record. "Anul acesta a fost bun. Producţiile de grâu şi rapiţă au fost cu 15-20% mai mari faţă de anul trecut", observă Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Marile dosare de corupţie. Cât a recuperat statul din prejudicii

Celebrele dosare de corupţie în care vestiţi oameni de afaceri au primit condamnări definitive au adus la bugetul de stat sume nesemnificative, până anul trecut. De la 1 ianuarie 2016, ANAF a început vânzarea masivă a bunurilor sechestrate de instanţă, spune, într-un interviu acordat revistei Capital, Dragoş Doroş, preşedintele ANAF. Oficialul vorbeşte şi despre piedicile dar şi surprizele întâlnite în aplicarea procedurii de executare, în cazul marilor bogaţi. În total, din cele 20 de mii de sentinţe, s-au strâns, în valorificare, în şase luni din 2016, 80 de milioane de lei. "Suma va fi cel puţin dublă până la finalul anului", spune Doroş.

Mii de camioane blochează Capitala, "mega-protestul RCA"

Sediul Guvernului şi al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) vor fi claxonate de toţi transportatorii sau alte categorii profesionale, precum şi de persoanele fizice nemulţumite de un preţ RCA exorbitant, începând cu 16 august, între orele 09,00-17,00, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). COTAR anunţă, de asemenea, că transportatorii din Romania pregătesc mega-protestul RCA. Protestul naţional va avea loc în perioada 14 -15 septembrie, însă până transportatorii vor protesta într-o forma inedită, spun reprezentanţii Confederaţiei - claxonarea sediilor Guvernului şi ASF.

CURIERUL NATIONAL

Iohannis: Păstrarea identităţii româneşti, nevoia de a învăţa şi de a te ruga în limba ta, trebuie să ne preocupe zi de zi

Klaus Iohannis a transmis un mesaj participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului. Consilierul de stat, Sandra Pralong, a fost cea care a transmis mesajul, care a precizat că protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală. "Păstrarea identităţii româneşti, nevoia de a învăţa şi de a te ruga în limba ta, trebuie să ne preocupe zi de zi, nu doar în momente ca acesta, iar contribuţia dumneavoastră este crucială deoarece reprezentaţi vocea comunităţilor de români. Mesajul meu este simplu: Pentru România, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală, iar statul român are nevoie de parteneriatul dumneavoastră pentru a vă putea sprijini, la rândul său, în mod eficient. O democraţie consolidată se bazează pe respect reciproc, pe toleranţă şi dialog inter-cultural şi inter-etnic, iar diversitatea culturală este sursă de creativitate".

Hackerii au spart e-mailul lui George Soros

Miliardarul George Soros a fost "călcat" de hackeri. Purtătoarea de cuvânt a fundaţiei pe care acesta o deţine - fundaţia pentru o Societate Deschisă - a declarat că a fost angajată o firmă privată de securitate cibernetică, care a stabilit că scurgerea de informaţii a fost limitată. Site-ul Dcleaks, creată de un grup de activişti americani, a publicat în acest weekend documentele sustrase de la fundaţia lui George Soros. Documentele sustrase sunt din anii 2008-2016 şi privesc entităţi din mai toate regiunile globului, inclusiv Banca mondială şi Casa Albă. Este vorba despre strategii, planuri de acţiune, priorităţi şi alte activităţi ale fundaţiei, inclusiv rapoarte despre alegerile din Europa, politica migraţiei şi a azilului în Europa. Un e-mail publicat în cursul săptămânii trecute de WikiLeaks arată cum Soros a sfătuit-o pe Hillary Clinton cum sa gestioneze criza politică din Albania din 2015, sfaturi pe care Clinton le-a urmat intocmai.

EVENIMENTUL ZILEI

Alin Petrache, demisie "în alb" după Olimpiadă

Tensiune maximă la nivelul cel mai înalt al sportului românesc. Alin Petrache, şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a anunţat, prin intermediul unui comunicat, că-şi va depune mandatul, aşa cum promisese la începutul anului. Fostul rugbist a explicat decizia pe care urmează s-o pună în aplicare: "După Jocurile Olimpice vom analiza în cadrul Adunării Generale a COSR toată activitatea de pregătire a sportivilor, rezultatele obţinute de fiecare federaţie, de fiecare sportiv şi responsabilitatea ce revine fiecăruia, inclusiv factorilor de conducere, atât din cadrul COSR, cât şi al federaţiilor şi cluburilor sportive", a spus Petrache, care a anunţat transparenţă totală.

Deşi evreu, George Soros a finanţat cu milioane de dolari zeci de organizaţii anti-israeliene

Documente piratate de hackeri dovedesc înclinaţia miliardarului pentru ONG-urile care desfăşoară activităţi ostile statului Israel. Revista americană Jewish Press a studiat mii de pagini, întocmind un adevărat rechizitoriu la adresa lui Soros. Serverele companiilor miliardarului evreu maghiaro-american George Soros au fost piratate de hackeri simultan cu cele ale Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat, în luna iunie. Mii de documente ale Fundaţiei Soros au fost publicate pe un site special creat, intitulat DC Leaks. Din acestea rezultă că Soros a fost un finanţator important al cauzelor anti-israeliene şi anti-sioniste, dezvăluie săptămânalul american Jewish Press din New York.

Preşedintele, ameninţat cu suspendarea! Dragnea, băgat pe gâtul lui Iohannis de PSD

Dacă va reuşi să aibă majoritatea în viitorul Parlament, PSD este decis să-l susţină pentru funcţia de premier pe Liviu Dragnea. Cu orice preţ. Chiar cu riscul declanşării unei crize politice de proporţii. Dacă va câştiga alegerile cu un scor care să-i permită să formeze, împreună cu ALDE viitoarea majoritate parlamentară, PSD îl va propune premier pe Liviu Dragnea, în ciuda faptului că a fost condamnat în dosarul fraudării referendumului. Dacă preşedintele Klaus Iohannis - pus într-o situaţie stânjenitoare din cauza problemelor penale ale liderului PSD - va refuza desemnarea acestuia, social-democraţii vor provoca o criză politică majoră, fiind luată în calcul şi suspendarea şefului statului. Acesta este, în mare, planul PSD pentru această toamnă, ce se anunţă deosebit de fierbinte, plan dezvăluit "Evenimentului zilei" de surse din interiorul formaţiunii social-democrate.

RCS&RDS oferă cele mai mari viteze la internet fix

RCS&RDS oferă o viteză de transfer medie de 101,31 Mbps, iar de upload de 103,32 Mbps. PE locul doi se află Nextgen Communication, firma deţinută de Telekom România cu viteze de 61,6 Mbps la download şi 76,54 la upload. UPC este pe locul trei cu 59,66 Mbps la dowload şi doar 12,65 la upload. Pe locul patru este Digital Cable Systems care oferă o viteză medie de transfer de 48,38 Mbps la download şi 57,97 la upload. Telekom se află de abia pe locul cinci cu 31,34 Mbps la download şi 28,29 la upload. Viteza de transfer a datelor reprezintă rata de transmitere a datelor, măsurată în megabiţi/secundă (Mbps), realizată separat pentru transmiterea unui pachet de date pentru sensul de încărcare (upstream), respectiv, descărcare (downstream), între echipamentul terminal al utilizatorului final şi serverul de test Netograf.

Carlos Slim Helu propune introducerea săptămânii de lucru de trei zile

Piaţa muncii se poate schimba pentru totdeauna dacă va fi acceptată o măsură specială, pe care şi-o doreşte unul dintre primii miliardari ai lumii. Mexicanul Carlos Slim Helu propune introducerea săptămânii de lucru de trei zile, pentru a diminua şomajul, pentru a stimula turismul, educaţia şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conform Bloomberg, preşedintele companiei Telmex şi cel mai bogat om din lume în perioada 2010-2013, a explicat de ce îşi doreşte asta. "Săptămânile de lucru mai scurte reprezintă o soluţie pentru transformarea civilizaţiei. Istoric, cu cât tehnologia avansează mai mult, cu cât sunt mai multe progrese, cu atât oamenii muncesc mai puţin. Productivitatea a crescut exponenţial, chiar dacă unii economişti neagă acest lucru. Şi vedem că din această cauză şomajul este o problemă în multe ţări, mai ales în Europa. Cred că ar trebui să se pensioneze mai târziu, dat fiind că au mai multe cunoştinţe şi mai multă experienţă.

JURNALUL NATIONAL

Viaţă de sclav în România

Peste 1.500 de români sunt eliberaţi anual de autorităţi din mâinile stăpânilor care îi tratează ca sclavi. Dar această cifră este doar o picătură faţă de numărul real de victime care cad pradă sclaviei moderne despre care nu ajunge nimeni să ştie. Ca şi în cazul Berevoieşti, patroni fără scrupule profită de lipsa de educaţie şi de sărăcia semenilor pentru se îmbogăţi. Unii proprietari de stâni par să facă din sclavie un obicei la fel de comun precum vândutul brânzei. Anul trecut, un bărbat din Tulcea, a fost arestat după ce la stâna lui au fost găsiţi 15 oameni bătuţi, înfometaţi şi obligaţi să muncească în condiţii similare cu cele ale lui Cosmin. Cu doi ani mai înainte, în comuna Mihail Kogălniceanu din Constanţa, doi fraţi, împreună cu mai mulţi complici, ar fi abuzat de 14 ciobani pe care îi puneau la lucru în condiţii inumane şi, dacă încercau să fugă, erau prinşi şi bătuţi crunt.

Surpriză: Cioloş n-ar sălta PNL aşa cum şi-ar dori Blaga şi Gorghiu

Liberalii au primit zilele trecute rezultatele unei cercetări sociologice care arată că intrarea premierului Dacian Cioloş în PNL i-ar scădea credibilitatea şi n-ar aduce prea mari avantaje electorale partidului. PNL pregăteşte însă de reactivarea "premierului din umbră", Cătălin Predoiu, care ar urma să primească un loc eligibil pe listele pentru Senat din Bucureşti. Liderii din Modrogan au rămas surprinşi după ce au citit analiza sociologică efectuată la nivelul Capitalei. Liberalii ar fi extrem de dezamăgiţi de rezultatele care arată că premierul Dacian Cioloş şi-ar pierde credibilitatea dacă ar ieşi din neutralitate şi s-ar alătura unui partid politic. În partid se vorbeşte, însă, despre relansarea premierului din umbră, Cătălin Predoiu, căruia liberalii vor să-i asigure un loc eligibil pe lista cu senatori pe care PNL o va depune în Capitală.

România a aruncat 2,6 miliarde de euro pe importuri de alimente

Cartofi din Polonia, carne din Spania, lapte din Ungaria, biscuiţi şi pateuri din Germania, mere din Polonia. Sunt doar câteva dintre alimentele aflate în topul importurilor. În goana după preţuri mici, marile lanţuri de retaileri aduc marfă din ţările care subvenţionează anumite alimente. Şi procesatorii se bat să importe carne ieftină, congelată, şi chiar depreciată calitativ, pentru a obţine mezeluri cât mai ieftine. România a importat alimente în valoare de 2,6 miliarde de euro de la începutul anului şi până la finalul lunii mai, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică la solicitarea Jurnalului Naţional. Asta înseamnă că am băgat lunar peste 520 de milioane de euro în conturile producătorilor străini, în loc să păstrăm aceşti bani în ţară. Problema este că România a ajuns coşul de gunoi al Europei pentru că importăm marfă ieftină, de calitate îndoielnică, care nu corespunde standardelor de calitate.

Metrorex, căpuşată cu sute de mii de euro de firma sindicatului

Metrorex este căpuşată de 22 de ani de firma sindicatului, care a sifonat în tot acest timp zeci de milioane de euro din banii companiei de stat. Atât Corpul de control al primului ministru, în 2013, cât şi Curtea de Conturi, în 2015, au denunţat contractele de asociere în participaţiune dintre cele două părţi ca fiind abuzive, dar nimic nu s-a schimbat, iar firma sindicaliştilor încasează bani de la metrou lună de lună. Mai mult, DNA pare să fi rătăcit dosarul deschis încă din 2013 pe seama acestei colaborări păguboase pentru stat. Cel mai păgubos pentru compania de stat este contractul prin care Sindomet Servcom a preluat serviciile de închiriere a celor 5.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale din staţiile de metrou, înnoit ultima oară în anul 2003 şi valabil până în septembrie 2017. Bazarul cunoscut de toţi cei care merg cu metroul aduce profit an de an firmei sindicaliştilor, iar Metrorex primeşte doar 25% din contravaloarea chiriilor încasate de Sindomet Servcom.

NATIONAL

Ciolos zboară acoperiţii din Guvern!

Cu Clotilde Armand suflându-i in ceafa, Dacian Ciolos a vrut musai sa arate ca are sânge in instalaţie, riscându-se la o decizie care, deşi a trecut ca si neobservată pentru publicul larg, a focalizat atenţia întregilor structuri din sistem. Cristian Ghinea a vrut musai "capul" secretarului general Marius Nica. Iar găselniţa birocratica prin care se realizează mazilirea este cea a încetării detaşării. Desigur, cu toate ca Marius Nica este un "tehnocrat pesedist", vestea execuţiei acestuia nu are cum sa nu-l bucure si pe orgoliosul Liviu Dragnea. Cel care nu putea sa uite "arogantele" lui Nica de pe vremea când acesta, instalat drept ministru al Fondurilor Europene de către influenta sa protectoare Rovana Plumb, nici măcar nu-i baga in seamă pe "baronii" pesedişti din teritoriu.

Bombele americane din Turcia, o ruleta ruseasca

50 de bombe nucleare de tip B-61, stocate de Statele Unite la baza aeriana de la Incirlik, nu departe de frontiera siriana, risca sa ajungă pe maniile "teroriştilor" sau altor "forte ostile", se arata intr-un raport, publicat ieri, al Stimson Center. Raportul in cauza pune in alerta comunitatea internaţionala cu privire la o "ameninţare de mare amploare". Siguranţa acestui arsenal nuclear situat la 110 kilometri de Siria a fost clasificată de lunga durată, însă tentativa de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie a relansat temerile cu privire la protecţia a nu mai puţin de 50 de arme nucleare care se afla depozitate in subsolurile bazei aeriene de la Incirlik. "Este imposibil de ştiut daca Statele Unite ar putea menţine controlul asupra acestor arme in caz de război civil prelungit in Turcia", îşi arata îngrijorarea autorii raportului.

Brexit, din 2020 încolo

Ne îndreptam către un Brexlate? Plecarea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi reportata din cauza dificultăţilor pe care le întâmpina administraţia britanica dar si alegerilor din Franţa si din Germania. Guvernul premierului Theresa May a indicat ca intenţionează să invoce articolul 50 din Tratatul de la Lisabona la începutul anului viitor. Recursul la acest articol deschide o perioada de negocieri pe durata a doi ani după care Regatul Unit va părăsi UE. Însă miniştri britanici i-au prevenit in particular pe înalţii responsabili din sectorul financiar din City ca recursul la articolul amintit nu va avea loc decât la sfârşitul lui 2017, ceea ce ar reporta Brexitul pana la sfârşitul anului 2019.

PUTEREA

Dragnea, control total asupra listelor

Oamenii importanţi ai PSD, "de la centru", s-ar putea să nu prindă prea multe locuri în viitorul Parlament, dacă ne luăm după cele anunţate de şeful partidului, Liviu Dragnea. Chiar şi oameni atât de importanţi pentru partid, cum este fostul premier Victor Ponta, cel puţin teoretic, ar trebui să rămână pe dinafară. "Cred că va fi prima dată când nu voi trimite pe nimeni de la Bucureşti în niciun judeţ. Vor fi numai candidaţi din judeţ, din organizaţia respectivă", a afirmat Liviu Dragnea, la Antena 3. Şi a mai spus ceva: că va aproba listele doar după ce va discuta personal despre fiecare candidat. Întrebat dacă va avea drept de veto asupra listelor de la alegerile parlamentare, Dragnea a răspuns: "E prin lege în România. Nu o să le semnez ca primarul. Şi eu am curaj să spun asta, pentru că şi eu am fost în administraţia locală. Adică nu o să le semnez până nu discutăm despre fiecare în parte".

Firea explică de ce risipeşte banii bucureştenilor. 200 de milioane de euro necheltuiţi în 2015

În minivacanţa Sf. Marii, Gabriela Firea a dat interviuri la televiziunea de casă. Supărată că rectificarea bugetară a trecut "la mustaţă" cu minimum necesar de voturi, mai ales din cauza sumei exorbitante pe care a alocat-o Catedralei Mântuirii Neamului, s-a apucat să "dea din casă". Primăriţa a declarat că, anul trecut, au rămas necheltuiţi 200 de milioane de euro, cu toate că 10 milioane de euro au fost plătiţi unor case de avocatură. Ceea ce omite să spună Firea este că toate cheltuielile aberante au fost făcute de colegul său de partid Sorin Oprescu. Continuă risipa la Primăria Capitalei. Ceea ce grav este faptul că nu se alocă bani pentru confortul bucureştenilor. În vreme ce RADET funcţionează fără licenţă din lipsa banilor, că datoriile istorice create de Oprescu crează probleme grave, primăriţa se plânge de opoziţia făcută de USB.

ROMANIA LIBERA

42.000 de absolvenţi de liceu, la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

42.261 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru sesiunea de toamnă (august-septembrie) a examenului de Bacalaureat, care începe marţi, cu probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat. Cele două probe se vor desfăşura în intervalul 16-17 august. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va avea loc între 17-19 august, urmând ca ultima probă orală - evaluarea competenţelor digitale să aibă loc pe 18 şi 19 august. Dintre cei 42.261 de absolvenţi de liceu înscrişi, 27.848 provin din promoţia curentă, iar 14.413 din seriile anterioare.

Mâncare expirată la restaurantele cu pretenţii de pe litoral

ANPC a aplicat amenzi de peste 100.000 de lei şi a retras de la comercializare mai multe produse, periculoase pentru om. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat mai multe hoteluri din staţiunile Neptun şi Olimp, dar şi cluburi, terase şi restaurante din staţiunea Mamaia, în weekendul care a trecut. Pentru prima dată în acest an, ANPC a publicat şi lista celor prinşi pe picior greşit. Aceasta începe cu Hotel Slatina şi Restaurantul Craiova, din staţiunea Neptun. Într-un comunicat de presă, inspectorii afirmă că aici, în spaţiul destinat băii, exista gresie spartă, desprinsă şi cu bucăţi lipsă, care putea duce la accidentare. În blocul alimentar al Restaurantului Craiova au fost găsite produse din porc congelate fără a avea elementele de identificare şi caracterizare, fără a se putea identifica data durabilităţii minimale, condiţiile de depozitare, precum şi coordonatele producătorului.

ZIARUL FINANCIAR

ZF propune cinci români din străinătate pentru poziţia de viceguvernator al BNR

ZF îşi propune să aducă în atenţia partidelor mai multe nume de economişti sau bancheri care pot prelua funcţia de viceguvernator fără să vină cu un bagaj politic. ZF a făcut o listă scurtă de economişti români atât de pe piaţa internă, cât şi din afară. Unii sunt cunoscuţi, alţii mai puţin. Unii au lucrat în BNR, chiar pe funcţia de vicegu­vernator, alţii lucrează în afară, la cele mai influente bănci de pe Wall Street sau de la Londra. Până în prezent, niciun economist român care a lucrat în străinătate pe o poziţie superioară nu a ajuns în boardul BNR. Partidele au preferat să vină cu oameni autohtoni. ZF consideră că trebuie luaţi în calcul şi aceşti economişti, având în vedere poziţiile executive pe care le ocupă şi şcolile pe care le-au terminat - MIT, Stanford, Columbia University. Viorel Costeanu, director executiv, JPMorgan (New York), Manuel Zamfir, vicepreşedinte, Goldman Sachs (New York), Cristian Păsărică, director executiv, JPMorgan (New York) sunt printre cei propuşi de ZF.

O piaţă care arată la zi cum merge economia şi mai ales cum merge consumul

Cele mai mari zece companii de transport rutier, care îm­pre­ună deţin mai multe mii de camioane, au rulat anul tre­cut afaceri de 2,92 mld. lei, în creştere cu 14% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Finanţe centralizate de ZF, evoluţia acestui segment fiind de cele mai multe ori legată de evoluţia economiei în general. Anul trecut s-au vândut în România aproape 7.000 de camioane noi, în creştere cu 45%, ritm de creştere păstrat şi în prima jumătate a acestui an. Creşterea businessurilor transportatorilor reflectă direct activitatea economică şi consumul. Cea mai mare companie rămâne Aquila, cu un business de 674 mil. lei, în creştere cu 13%. Totodată, Aquila este şi transportatorul rutier cu cel mai mare număr de salariaţi, 2.000. Printre clienţi se numără Unilever, Ferrero, Philips, Wrigley, Lavazza, Coca Cola, Mars şi Perenna. Compania este con­trolată de oamenii de afaceri Alin Donciu şi Cătălin Vasile din Ploieşti.

Tabloul macro la şase luni: Economia creşte susţinut, dar nu creează atât de multe locuri de muncă

În S1 creşterea economică a fost de 5%, iar numărul locurilor de muncă a crescut cu 100.000. Deşi investiţiile sunt în creştere, ritmul nu este atât de susţinut, prudenţa companiilor fiind cuvântul de ordine. Creştere economică peste aşteptări, deficit mai mare al balanţei comer­ciale, salarii mai bune şi consum în creştere, precum şi peste 100.000 de noi locuri de muncă - aşa arată câţiva dintre indicatorii tabloului macroeconomic al României în primele şase luni ale acestui an. ZF a centralizat un set de peste 20 de indicatori economici care arată starea economiei în primele şase luni ale anului, pentru a oferi o imagine de ansamblu a factorilor care au contribuit la "miracolul" creşterii economice de 6% în trimestrul II al acestui an faţă de perioada similară din 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb