• ADEVARUL
• Cristian Sima, noi dezvăluiri: "Predoiu îmi spune să stau liniştit că el va fi preşedintele României în 2014
Brokerul fugar Cristian Sima a publicat un nou text pe blogul său, în care vorbeşte despre modul în care a fost forţat să renunţe la acţiunile sale de la Hotnews de mai mulţi lideri PSD, printre care şi Viorel Hrebenciuc şi vorbeşte despre rolul lui Cătălin Predoiu în această afacere. Concret, Sima vorbeşte, pe blogul său, despre situaţia politică din România anului 2012, despre lovitura de stat şi evocă, printre altele, numele lui Tăriceanu. "E liniştit, îmi spune că nimic nu se va schimba chiar dacă Băsescu va pleca, UE nu are forţa să-i oprească şi că Voiculescu nu e un drac aşa de negru", povesteşte el. Brokerul povesteşte şi cum se negociau posturile în România, cum a fost presat de Daniel Dăianu să vândă acţiunile la Hotnews şi evocă un personaj pe atunci puţin cunoscut: Sebastian Ghiţă. (Precizare din partea Hotnews: Cristian Sima a avut doar 9,8 la sută din acţiunile Hotnews, pe care le-a vândut în septembrie 2012 lui Răzvan Cornăţeanu).
• Traian Băsescu: Victor Viorel Ponta a fost un fripturist care s-a băgat în SIE ca să fie trimis la seminarii în afară
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, că nu a încălcat nicio lege atunci când l-a deconspirat pe Victor Ponta, pentru că identitatea rezerviştilor poate fi făcută publică. Totodată, şeful statului a spus că serviciile secrete caută să-şi extindă puterea şi influenţa, în acest sens fiind necesară îmbunătăţirea legislaţiei privind controlul parlamentar. Victor Viorel a fost un fripturist care s-a băgat în SIE pentru a merge pe la seminarii prin afară. Nu a avut niciun fel de misiuni. Pur şi simplu a fost un fripturist, cum au fost mulţi atunci. Aşa cum a trecut pe acolo, aşa cum a şi plecat. Legea SIE, nu există niciun articol prin care să se ceară secretizarea rezerviştilor. Ei pot să nu-şi decline calitatea de rezervist al SIE, pot să-şi decline orice calitate pe care şi-o aleg, dar niciodată legea nu le interzice să spună că au fost acoperiţi. Ce nu au voie să facă, rezerviştii, nici ofiţeri în activitate, nu au voie să divulge secrete, decât după 30 sau 50 de ani, depinde de tipul de securizare.
• Prinţi, baroni şi magistraţi, inculpaţi pentru moşii de 90.000 de hectare
Un dosar care are la bază imensele averi ale unor vechi boieri şi în care sunt suspectaţi de corupţie prinţi şi prinţese, judecători şi lideri politici a explodat ieri la DNA Braşov. Procurorii anticorupţie au intrat pe firul unor "afaceri" cu sentinţe ilegale - în care miza era retrocedarea ilegală a peste 90.000 de hectare de teren forestier - şi au efectuat, ieri, mai multe percheziţii la sediile mai multor firme şi la instituţii publice din trei judeţe. În acest sistem se pare că sunt implicaţi lideri puternici ai Partidului Social Democrat, prinţi, dar şi trei magistraţi din Braşov şi Covasna. Tot ieri, rând pe rând, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Braşov au fost aduşi cu duba liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, deputatul Viorel Hrebenciuc şi parlamentarul Ioan Adam, pentru ca anchetatorii să le aducă la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală pe numele lor pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost audiaţi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia.
• Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare cu executare
Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a fost condamnat, miercuri, de magistraţii Curţii Supreme la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe. La ultimul termen de judecată, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a reluat acuzaţiile aduse fostului ministru, după care a cerut, pentru fiecare dintre cei trei inculpaţi, condamnarea la pedepse cu executare. În cazul lui Miron Mitrea, anchetatorul a precizat că acesta a comis faptele pentru care este judecat şi că acuzaţiile sunt dovedite de probele de la dosar. De asemenea, DNA a mai arătat că, în raport cu suma de 5,2 miliarde de lei vechi pe care Mitrea ar fi primit-o sub forma lucrărilor de la casa mamei sale, faptele acestuia au conotaţii grave, astfel că se impune condamnarea sa la o pedeapsă cu executare.
• Cum a prezis "Vocea Rusiei" deconspirarea lui Ponta încă din 2012
Publicaţia "Vocea Rusiei" a scris, încă de la alegerile parlamentare din 2012, când USL a obţinut o victorie incontestabilă, despre posibilitatea ca Traian Băsescu să dezvăluie detalii din trecutul lui Victor Ponta, chiar înainte ca liderul PSD să fie nominalizat premier. "Ce ar mai putea să facă Traian Băsescu în condiţiile unei victorii clare a USL? De fapt, în afara recunoaşterii înfrângerii, i-au rămas la dispoziţie doar opţiunile nucleare", scria Vocea Rusiei, la scurt timp de la victoria USL în alegerile parlamentare. Jurnaliştii au dezvăluit, pe surse, că Traian Băsescu pregătea încă de atunci un atac la adresa lui Victor Ponta, fără să anticipeze însă momentul în care acesta ar fi fost declanşat. "Preşedintele poate încerca să demonstreze, cu documente mai mult sau mai puţin credibile, faptul că Victor Ponta ar fi un agent acoperit din cadrul unui serviciu secret, făcându-l astfel incompatibil cu funcţia de premier", scria publicaţia.
• Cea mai mare navă-feribot din lume va lega România de porturi din Georgia şi Ucraina
O linie de feribot la Marea Neagră, pe ruta Constanţa - Batumi (Georgia) - Ilyichevsk (Ucraina), va fi inaugurată joi, a anunţat Ministerul Transporturilor. La evenimentul de lansare vor participa Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi oficiali din Georgia şi Ucraina. Romcargo Maritim Constanţa, operator partener "Cu ocazia acestei ceremonii oficiale, Greifswald, cea mai mare navă-feribot Ro-Ro/pasageri/railway din lume, va sosi în portul Constanţa, de la Ilyichevsk, şi va porni în călătoria sa spre Batumi", se arată în comunicat. Conexiunea va fi asigurată cu nave ale companiei Ukrferry din Ucraina, având ca partener operatorul portuar Romcargo Maritim din Constanţa.
• România vrea să adere la un club select: OCDE
România vrea să devină membru cu drepturi depline al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), autorităţile de la Bucureşti considerând că acest obiectiv este realizabil, i-a transmis premierul Victor Ponta secretarului general adjunct OCDE William Danvers, aflat zilele acestea la Bucureşti. Pentru a reuşi aderarea la acest club select, în care sunt membre cele mai puternice 34 de economii din lume, ţara noastră trebuie să îndeplinească mai multe standarde de transparenţă, capacitate de dezvoltare şi competitivitate, demers pentru care va fi necesară reformarea legislaţiei şi a instituţiilor publice. În virtutea statutului de membru al Uniunii Europene, România îndeplineşte criteriile de aderare la OCDE, dat fiind că acquis-ul comunitar, aplicat de statul român, este inspirat din recomandările acestei organizaţii.
• BANCHERUL
• Clientii bancilor se plang ca le sunt poprite abuziv conturile de salariu, fara sa fie anuntati
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) spune ca legea prevede ca veniturile destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale unui datornic pot fi urmarite in cuantum de o treime, iar retinerea din salariul poprit nu poate fi mai mare de jumatate, cu exceptia sumelor destinate obligatiei de intretinere, cum este cazul intretinerii copiilor (alocatia acordata de stat) sau a altor persoane din familie. Reprezentantii Raiffeisen Bank spun ca banca are dreptul prin contract sa ia dintr-un cont atat cat e necesar pana la stingerea datoriei. In principiu, daca nu aveti cont/card de salariu, banca nu stie care este valoarea salariului primit de dumneavoastra in cont, astfel incat sa tina cont de prevederea legala potrivit careia poate retine doar o treime din salariu in cazul popririi contului in urma executarii silite.
• Florin Georgescu, BNR: Aderarea Romaniei la Uniunea Bancara faciliteaza revenirea creditarii pe o traiectorie compatibila cu dezvoltarea durabila a activitatii economice
"Aderarea României la Uniunea Bancară reprezintă un reper în parcursul către adoptarea monedei unice deoarece, consolidează stabilitatea financiară, inclusiv prin diminuarea riscului de contagiune regională şi înlăturarea unui stimulent al dezintermedierii din partea băncilor cu capital străin. Totodată facilitează revenirea creditării pe o traiectorie compatibilă cu dezvoltarea durabilă a activităţii economice în tandem cu resursele economice eliberate de reformele structurale ceea ce duce la o intensificare a procesului de convergenţă reală de natură să realizeze o îndeplinire sustenabilă a criteriilor de aderare la zona euro", spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
• CURENTUL
• Hrebenciuc, Sârbu şi Adam au constituit un grup infracţional de traficare de influenţă pentru zeci de mii de ha de pădure
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane: ADAM IOAN, deputat în Parlamentul României, pentru infracţiunile de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. SÂRBU ILIE, senator în Parlamentul României, pentru infracţiunile de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. HREBENCIUC VIOREL, deputat în Parlamentul României, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
• Ambasadorul - de Tia Serbanescu
"Victor Ponta trebuie să recunoască că între '97 şi 2001 a fost ofiţer acoperit SIE" declara (cacofonia e inclusă) dl. Băsescu. Iluzii! Evident, Ponta n-a recunoscut nimic declarând sec: "numai minciuni". Ponta n-ar recunoaşte însă nici dac-ar fi prins cu raţa-n gură: ar zice că i-a băgat-o Băsescu pe gât. Dl. Dragnea a respins cu indignare atât apartenenţa lui Ponta la SIE cât şi incompatibilitatea în care se afla ca procuror (când era poreclit "ambasadorul" pentru misiunile sale peste hotare): "sunt prostii debitate de un securist bătrân şi iresponsabil". Meleşcanu n-a confirmat şi n-a infirmat informaţia dar a promis că va spune adevărul "peste treizeci de ani la un ceai". Ce-ai de ascuns? Că până atunci se răceşte ceaiul. Meleşcanu a constatat că "Băsescu e primul preşedinte care a cerut lista ofiţerilor acoperiţi din guvern". Simpatizanţii lui Ponta au acuzat încălcarea legii prin divulgarea secretelor de stat. I-auzi! Dacă preşedintele spune că premierul a fost ofiţer SIE e ilegal iar dacă premierul spune că preşedintele a fost securist, e legal.
• CURIERUL NATIONAL
• În ce condiţii va rula "Prima Maşină"
Statul este dispus să garanteze împrumuturi de 14.000 euro pentru achiziţia unei maşini noi Euro 5. Creditele garantate de stat pot fi contractate atât de la bănci, cât şi de la instituţii nebancare, respectiv firme de leasing. Pentru a beneficia de acest program, persoanele fizice trebuie să nu mai fi cumpărat o maşină cu sub 6.000 km la bord, dar nici datorii restante către bănci sau stat. Nereuşita totală a programului "Rabla" din anii trecuţi, cauzată într-o oarecare măsură de faptul că posesorii de maşini vechi nu dispuneau de lichidităţi şi de imposibilitatea contractării unui credit pentru achiziţia unei maşini noi, i-a determinat să vină în sprijinul celor care vor să cumpere un autoturism nou printr-o serie de facilităţi financiare.
• Guvernul va acorda 100 milioane lei Primăriei Capitalei
Guvernul va acorda 100 milioane lei Primăriei Capitalei, bani care vor fi transferaţi ELCEN pentru furnizarea gazelor necesare RADET la distribuirea apei calde şi a energiei termice către populaţie, informează B1.ro. "Azi mă văd cu primarul general să rezolvăm problema cu încălzirea. Va fi vorba şi de o finanţare care durează până la finalizarea transformării în societate comercială şi fuziunea cu RADET, astfel încât să se rezolve toată problema datoriilor istorice", declara ieri premierul Victor Ponta. Bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând, după ce Distrigaz a redus presiunea gazului furnizat companiei Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, ELCEN, care are de încasat bani de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.
• Pragurile de la SIF-uri, o lespede greu de îndepărtat
Perspectiva eliminării din lege a pragurilor de deţinere la SIF-uri oferită de Guvern la începutul acestei luni este privită cu o neîncredere tot mai ridicată de piaţă. După impulsul iniţial, acţiunile SIF au consemnat şase şedinţe consecutive de scăderi la BVB. Temerea unor investitori este că, lăsată în seama hotărârilor AGA, problema pragurilor va avea un deznodământ doar în folosul unor "băieţi deştepţi" ai SIF-urilor.
• Cei mai bogaţi 1% deţin aproape jumătate din averea la nivel mondial
Averea totală la nivel mondial a crescut la un nou record de 263 de trilioane de dolari, potrivit noului raport al Credit Suisse. Cei mai bogaţi 1% din populaţia lumii se îmbogăţesc, deţinând mai mult de 48% din averea la nivel mondial, potrivit unui raport publicat, marţi, care avertizează că inegalitatea în creştere ar putea fi startul unei noi recesiuni. Potrivit raportului Credit Suisse privind bogăţia la nivel mondial, o persoană are nevoie de doar 3.650 mii de dolari - inclusiv valoarea capitalurilor proprii în casa lor - pentru a fi printre jumătatea cetăţenilor cei mai bogaţi din lume. Cu toate acestea, mai mult de 77.000 mii de dolari sunt necesari pentru a fi membru al top 10% din deţinătorii de avere la nivel mondial şi 798.000 mii de dolari pentru a aparţine din cei 1%. Averea combinată a celor mai bogaţi 85 de oameni din întreaga lume este de 1 trilion de lire sterline - egală cu averea totală a celor mai săraci 3,5 miliarde din populaţia lumii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Klaus Iohannis, aroganţă incredibilă: Cei care nu au putut să-şi cumpere şase case AU AVUT GHINION!
Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, la Gândul Live, că şi-a cumpărat casele "prin muncă cinstită" iar întrebat ce le transmite celor care au aceeaşi profesie cu el, dar nu au mai multe locuinţe, liderul liberalilor a răspuns: "Ghinion...".
• Televiziunea americană AMC va fi lansată în România pe 5 noiembrie
Televiziunea de filme şi seriale AMC, unul dintre cele mai importante şi populare branduri TV din SUA, va fi lansată în România pe 5 noiembrie, înlocuind MGM Channel, a anunţat, miercuri, compania AMC Networks. AMC Networks şi-a anunţat încă din luna august intenţia de a transforma televiziunea de filme MGM Channel în AMC, începând din această toamnă, la nivel internaţional.
• Leul, DOBORÂT de DOLAR
Faţă de dolarul american, leul românesc este în continuă scădere, cursul de referinţă indicând 3,4091 lei/dolar, cotaţia de anterioară fiind de 3,4874 lei/dolar. Leul s-a depreciat şi în faţa monedei europene, cursul BNR indicând 4,4137 lei/euro, în scădere cu 0,28 de bani faţă de cotaţia anterioară. În faţa francului elveţian, leul a înregistrat o scădere uşoară cu 0,26 de bani, cotaţia oficială fiind de 3,6543 lei/franc.
• TÂRGUL IMOBILIAR: Casă de 100 mp cu 18.000 de euro
La ediţia de toamnă a tIMOn vor fi prezente peste 200 de ansambluri rezidenţiale din zone centrale şi semicentrale, dar şi periferice din Bucureşti, precum şi din afara Capitalei, inclusiv la malul mării, potrivit imobiliare.ro. Oferta include circa 10.000 de unităţi noi si vechi, apartamente şi vile finalizate sau în curs de finalizare., cu preţuri pornind de la 22.000 (pentru o garsonieră în Şoseaua Olteniţei din sectorul 4 al Capitalei). Preţurile apartamentelor cu două camere încep de la 33.000 de euro (în sectorul 4), în timp ce preţul minim pentru locuinţele tricamerale este de 52.000 de euro. Cea mai scumpa locuinţă din târg se află pe bd. Primaverii, are 16 camere şi costă 950.000 euro. Cea mai ieftina locuinţă din târg nu este o casa de 100mp, care costă 18.000 de euro şi este construită pe structură metalică de RugVity Home. Casa va fi expusă, în mărime naturală, în curtea tIMOn.
• JURNALUL NATIONAL
• Băsescu a încălcat Legea siguranţei naţionale
Fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat articolul 10 din Legea 1/1998 prin declaraţiile că premierul Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe. Conform acestui articol din Legea SIE, sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nici o împrejurare, divulgarea lor fiind pedepsită conform legii. Mai departe, la articolul 18, alin.3, Legea SIE prevede că divulgarea, în orice mod, a datelor sau a informaţiilor care fac obiectul activităţii Serviciului de Informaţii Externe este interzisă şi se pedepseşte conform legii. De asemenea, Legea 51/1991 privind siguranţa naţională prevede că "nicio persoană nu are dreptul să facă cunoscute activităţi secrete privind securitatea naţională, prevalându-se de accesul neîngrădit la informaţii, de dreptul la difuzarea acestora şi de libertatea de exprimare a opiniilor.
• Băsescu susţine că a acţionat legal când a afirmat că Ponta e ofiţer acoperit: Sunt informaţii de interes public
Preşedintele Traian Băsescu susţine că are acoperire legală atunci când îl acuză pe Ponta că este ofiţer acoperit, afirmând că legea SIE nu împiedică deconspirarea rezerviştilor şi că o eventuală situaţie ilegală trebuie expusă, ea fiind de interes public dacă îl priveşte pe premier. În legea SIE nu există niciun articol prin care să se ceară secretizarea rezerviştilor. Ei pot să nu-şi decline calitatea de rezervist al SIE, pot să îşi decline orice calitate pe care şi-o aleg, dar niciodată legea nu le interzice să spună că au fost acoperiţi sau că au lucrat la SIE. Legea după care funcţionează SIE nu interzice rezerviştilor să-şi asume asta. Ce nu au voie să facă, nu au voie să divulge secrete ale activităţii din serviciu.
• NATIONAL
• DNA lungeste "Octombrie Negru" pana de Craciun!
Indiferent ca este vorba despre "baronii" din teritoriu, deputatii si senatorii din parlament sau de demnitari din structurile centrale ale ministerelor, cu totii isi fac totusi sperante calculand in gand, zi si noapte, "AMR"-ul pana la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Insa calculele lor se vor spulbera ca baloanele de sapun, sursele National sustinand ca ofensiva totala a DNA impotriva unei clase politice care pare corupta pana in maduva oaselor nu va fi nicidecum abandonata. Iar tinand cont ca, indiferent cine va castiga alegerile, George Maior urmeaza sa fie viitorul premier, acest scenariu capata si mai multa greutate. Dupa ce o buna perioada de vreme s-a codit sa intre in politica in defavoarea unei cariere de diplomat la Washington, actualul director al SRI nu are cum sa plece la drum cu o structura guvernamentala roasa de coruptie. Si nici cu un Parlament si cu o adminsitratie centrala si locala asijderea.
• Omenirea este pe cale sa piarda cursa cu Ebola
"Ebola are o lungime mare avans fata de noi si este pe cale sa castige cursa", a declarat, ieri, Anthony Banbury, seful misiunii ONU insarcinate cu coordonarea celulei de criza pentru Ebola, in timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate consacrata epidemiei. "Daca nu putem opri epidemia acum, vom infrunta in viitorul imediat situatii fara precedent pentru care nu avem niciun plan", a spus Banbury. Epidemia ar putea infecta intre cinci si zece mii de noi persoane pe saptamana in Vestul Africii, au anuntat, marti Organizatia Mondiala a Sanatatii si Consiliul de Securitate al ONU, in conditiile in care rata de mortalitate a maladiei , care a facut pana acum peste 4.400 de morti, poate fi de 70%. Potrivit lui Bruce Ayward, director generaj adjunct al OMS, sunt detectate o mie de cazuri pe saptamana in Africa de Vest, unde epidemia continua sa progreseze.
• Esti sarac? Tu esti de vina! Schimba-ti comportamentul financiar!
Veniturile majoritatii romanilor sunt mici si 70% dintre ei traiesc in haos financiar: cheltuie toti banii, se plang ca nu pot face economii, dar nu-si fac in mod constant un buget. Trainerii motivationali sustin ca aceia care se plang ca au lefuri de 800 de lei ofera cunostinte experienta si servicii de 800 de lei si asteapta schimbarea din afara, care nu va veni de acolo niciodata. Expertul in managementul finantelor personale Eusebiu Burcas a sustinut, ieri, la Bucuresti seminarul "Cele 8 decizii care iti marcheaza viata financiara", organizat cu sustinerea Provident Financial Romania, prin programul de educatie financiara si antreprenoriala Siguranta Financiara.
• PUTEREA
• Băsescu, one-man show: "Meleşcanu minte, Ponta a fost doar un fripturist"
Ziua şi declaraţia la jugulară. Aşa se derulează în aceste zile tabloul politicii româneşti, tuşat mai puternic decât niciodată cu subiectul desprins parcă din producţiile hollywoodiene cu spioni: Victor Ponta, marcat ca fost ofiţer acoperit al SIE de preşedintele Traian Băsescu. Şeful de stat a reacţionat azi după ce fostul şef al Externelor româneşti, Teodor Meleşcanu, a spus despre acesta că ar fi cerut liste cu ofiţeri acoperiţi. Nici Victor Ponta, unul dintre subiectele preferate ale şefului de stat, nu a scăpat de tirul criticilor. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în ceea ce priveşte cererea de informaţii pe care i-a făcut-o lui Meleşcanu, a întrebat, în scris, doar dacă în Guvern sunt actuali sau foşti ofiţeri SIE şi dacă aceştia au fost "specializaţi", prezentând în sprijinul afirmaţiilor sale un document.
• Noile manuale digitale pentru clasele I şi a II-a pot fi deja utilizate la clasă
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a semnat ordinele de ministru privind aprobarea noilor manuale destinate disciplinelor din clasele I şi a II-a, câştigătoare ale licitaţiei organizate de MEN. Este vorba despre manualele la disciplinele "Matematica şi exploarea mediului" pentru clasele I şi a II-a, "Comunicare în limba română", clasa a II-a, "Comunicare în limba modernă - Limba engleză" pentru clasele I şi a II-a, "Comunicare în limba maternă maghiară", clasa I şi "Comunicare în limba română pentru minorităţi", clasa I. De miercuri, cadrele didactice, elevii, părinţii şi publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I şi a II-a, în format digital, intrând pe site-ul manuale.edu.ro. Astfel, cadrele didactice pot folosi deja la clasă manualele digitale disponibile. Până la achiziţionarea pachetului manual print - manual digital, ele pot fi consultate pe platforma pusă la dispoziţie de MEN.
• CE a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie
Schema de sprijin pentru marii consumatori de energie din industrie a fost aprobată de Comisia Europeană. Industria energointensivă este astfel parţial exceptată de la plata contribuţiei aferente promovării surselor regenerabile de energie. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024. Exceptarea se va realiza diferenţiat, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20 şi 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%. Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.
• ROMANIA LIBERA
• "Patriarhii" PSD, asociaţi cu mafia retrocedărilor
Un nou scandal de corupţie zgâlţâie, la vârf, PSD: senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam sunt acuzaţi de implicare în retrocedări a zeci de mii de hectare de păduri din judeţul Bacău prin coruperea unor judecători şi prin falsificări de documente. Prejudiciul este de peste 303 milioane de euro. Adam, Sârbu şi Hrebenciuc sunt urmăriţi penal. Ancheta, devenită publică ieri, a fost declanşată de DNA Braşov pentru reconstituirea nelegală a unor drepturi de proprietate de peste 90.000 de hectare de pădure şi a circa 10.000 de hectare - teren arabil. În vizor se află atât cazul de la Bacău, unde s-au retrocedat deja peste 43.000 hectare de păduri, cât şi alte cazuri de retrocedări aflate acum pe rolul instanţelor de judecată sau la comisiile de reconstituire a drepturilor de proprietate. Printre cei suspectaţi în această ultimă categorie se află prinţul Paul şi prinţesa Lia, pentru retrocedarea a 30.000 de hectare de teren forestier la Broşteni - judeţul Suceava.
• Preţul gazelor: Guvernul, contrazis de Bruxelles
"O schimbare unilaterală de către România a foii de parcurs convenită nu este acceptabilă, în special fiindcă aceasta face parte din programul susţinut de UE şi FMI. Comisia evaluează următorii paşi, iar problema va fi abordată în discuţiile care vor avea loc cu prilejul următoarei misiuni de revizuire", a precizat, pentru România liberă, un oficial al CE. Reacţia Bruxelles-ului vine la o zi după ce oficiali ai Departamentului pentru Energie ne-au declarat că România nu are nevoie de obţinerea unui acord formal al CE pentru amânarea aplicării calendarului de liberalizare a preţului gazelor şi energiei electrice.
• Fisurile planului de acoperire a foştilor ofiţeri SIE
Hotărârea de guvern care face posibilă secretizarea foştilor ofiţeri acoperiţi poate vulnerabiliza activitatea SIE şi există o serie de controverse legate de aprobarea actului normativ. Un prim semn de întrebare este legat de nota de fundamentare a hotărârii care este semnată doar de directorul SIE, Teodor Meleşcanu. Cu toate acestea, Meleşcanu a negat că el ar fi iniţiat actul normativ. Explicaţiile se bat însă cap în cap cu precizările făcute de SIE, potrivit cărora actualizarea listei cu categoriile de informaţii clasificate secret de stat a fost iniţiată de către serviciu: "Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor instituţiei, a fost semnat de conducerea SIE şi, ulterior avizării, potrivit legii, a fost înaintat Guvernului spre aprobare".
• ZIARUL FINANCIAR
• Atitudinea autorităţilor fiscale a fost perfect "paralelă" cu businessul şi a devenit antibusiness
Fiscalitatea a fost şi a rămas o "piatră de moară" care trage România în jos în clasamentele competitivităţii economice. Atitudinea autorităţilor fiscale din România a fost perfect "paralelă" cu businessul, iar în prezent a devenit antibusiness. Iar această relaţie dintre Fisc şi mediul de afaceri local, schimbările frecvente ale legislaţiei fiscale şi numărul mare de taxe sunt piedici care stau în calea creşterii competitivităţii economice a României, în opinia experţilor în fiscalitate şi a avocaţilor care au participat ieri la conferinţa "Cum poate fiscalitatea să propulseze România în topurile competitivităţii economice" organizată de ZF în parteneriat cu casele de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Ionescu Sava şi Biriş Goran şi compania TPG - The Practice Group.
• Centrul de inginerie al francezilor de la Renault rămâne încă patru ani în clădirea omului de afaceri Marius Ivan din Pipera
Francezii intenţionau să-şi consolideze operaţiunile din Bucureşti într-un sediu nou, dar au decis acum să îşi prelungească contractul din North Gate Pipera. Renault Technologie Roumanie (RTR), centrul de inginerie al producătorului auto francez care deţine fabrica Dacia de la Mioveni, îşi va păstra şi în următorii patru ani sediul în clădirea de birouri North Gate din Pipera dezvoltată de firma Creativ Invest Grup, controlată de omul de afaceri Marius Ivan. Francezii au decis să îşi extindă până în 2018 contractul pe care îl aveau în North Gate unde au ajuns să ocupe un spaţiu de 20.000 de metri pătraţi, fiind unul dintre cei mai mari chiriaşi din piaţa de birouri a Capitalei.
• Gerhard Roiss pleacă de la şefia OMV cu doi ani mai devreme
"OMV este într-o situaţie extrem de dificilă în prezent." Acesta este unul dintre cele mai dure semnale de alarmă pe care le trage OMV, grupul petrolier care controlează Petrom, cea mai mare companie locală, şi motivul care a dus la terminarea mandatului lui Gerhard Roiss, CEO al OMV, cu doi ani mai devreme. Petrom aduce mai mult de jumătate din profitul OMV. Practic, OMV a decis să renunţe la Gerhard Roiss chiar înainte de a găsi un înlocuitor, lucrând acum la o nouă strategie în căutarea unor profituri mai mari, după ce în prima jumătate a anului grupul s-a confruntat cu o prăbuşire a câştigului net de 53%. Roiss mai rămâne în companie până la jumătatea anului viitor.