REVISTA PRESEI 16.11.2013

Willy Homner
Revista Presei / 16 noiembrie 2013

O persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri. Normativul prevede că pot fi aduse două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr. Măsurile au dus la o perioadă mai mare de aşteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declaraţii. Bunurile trebuie declarate în scris. La frontierele externe ale comunităţii europene (în cazul României, cele cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale. Astfel, începând de vineri, o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

Revoltă în Vama Albiţa! Un ordin emis de Ministerul de Finanţe a creat haos şi a fost nevoie de intervenţia mascaţilor

Sute de basarabeni care au vrut să intre în România prin cea mai mare vamă de la graniţa de est a ţării au aşteptat ore bune la coadă, după ce condiţiile de intrare ţara noastră s-au schimbat începând cu vineri. Cum şi vameşii au fost luaţi pe nepregătite, aceştia nu au înţeles nici ei prea bine ce trebui să facă. Când s-au dumirit, s-a schimbat tura, aşa că procedura a fost luată de la capăt, spre disperarea oamenilor. Practic, oamenii sunt obligaţi să completeze nişte formulare în care declară ce conţin bagajele şi ce cantităţi de produse transportă, regula fiind valabilă pentru autoturisme şi microbuze. Nemulţumiţi, oamenii au început să ceară socoteală vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, motiv pentru care a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale pentru a calma spiritele. Nemulţumiţi de situaţie, unii oameni au renunţat să mai stea la coadă şi au preferat să plece înapoi către Republica Moldova.

Biserica Ortodoxă, deranjată de concurenţa laică din turismul de pelerinaj. Cum răspunde agenţia Paralela 45 la acuzaţiile BOR

Pachete turistice în Israel ale Paralela 45 sunt cu 23% mai scumpe decât pelerinajele organizate în Israel de Basilica Travel, agenţia Bisericii, se arată într-un comunicat al Patriarhiei transmis după ce Alin Burcea i-a acuzat pe preoţi că organizează excursii mai scumpe decât agenţiile. Astfel, potrivit Patriarhiei, un pelerinaj de 7 zile şi 6 nopţi în Israel, organizat de Basilica Travel, costă 695 de euro, cu toate costurile incluse, taxe de aeroport, preţul biletelor de intrare la obiectivele vizitate, asigurare de sănătate, microbuze pentru deplasarea pe Muntele Taborului etc. "În plus, fiecare pelerin primeşte gratuit în momentul înscrierii în pelerinaj Sfânta Scriptură, un DVD care conţine filmul documentar Pelerini în Ţara Sfântă şi o broşură cu informaţii şi explicaţii de la fiecare obiectiv religios inclus în program", se arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei .

Profitul Electrica a crescut de 2,6 ori în prima jumătate a acestui an

Compania de stat Electrica SA a înregistrat în primul semestru un profit net de 91,5 milioane de lei (20,8 milioane de euro), de 2,6 ori mai mare faţă de câştigul de 34,8 milioane de lei din prima jumătate a anului trecut, dar afacerile au scăzut cu un ritm aproape egal, la 127,8 milioane de lei (29,1 milioane de euro). Electrica SA a raportat pentru perioada ianuarie-iunie 2012 o cifră de afaceri de 359,55 milioane de lei. Statul vrea să deruleze anul viitor o ofertă pentru vânzarea a 51% din acţiunile Electrica, iar potrivit premierului Victor Ponta operaţiunea s-ar putea desfăşura la bursa din Londra. Compania este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei, şi are ca obiect de activitate distribuţia energiei. Compania deserveşte aproximativ 3,5 milioane de clienţi.

CFR Călători dă în judecată Remarul SA din cauza vagoanelor în care s-a găsit o substanţă posibil cancerigenă

CFR Călători cheamă în instanţă SC Remarul SA după ce s-a descoperit azbest (substanţă posibil cancerigenă) în 34 de vagoane, relatează B1TV. CFR Călători cere anularea contractului în cazul vagoanelor cancerigene care au costat 87 de milioane de lei. Azbestul s-a găsit pe tavanele, podelele şi pereţii vagoanelor. Azbestul din vagoane a fost descoperit abia în luna iunie a acestui an, atunci când au fost efectuate o serie de lucrări de reparaţii. Această substanţă poate duce la cancer. CFR Călători a cerut în mai multe rânduri, pe cale de mediere anularea contractului. Joi a fost depusă o plângere penală la Parchetul TB şi o acţiune în instanţă pentru recuperarea prejudiciului de către CFR Călători. CFR Călători a cerut o serie de expertize, ale căror rezultate au confirmat prezenţa azbestului în cele 34 de vagoane achiziţionate.

Conducerea Tarom a decis: Dante Stein este preşedintele CA, iar Christian Heinzmann rămâne în funcţia de CEO

Dante Stein, consilier onorific al premierului, a fost ales preşedintele Consiliului de Administraţie al Tarom, iar lui Christian Heinzmann nu i se va mai reduce mandatul. Manuel Donescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, va ocupa funcţia de vicepreşedinte, a anunţat, vineri, compania. Anularea de către Consiliul de Administraţie a actului adiţional prin care durata mandatului lui Christian Heinzmann a fost scurtată de la 4 ani la 1 an a fost anunţată marţi de către ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. Administratorii au mai stabilit şi primele comitete de lucru, respectiv cele de Guvernanţă Corporativă, Nominalizare şi Remunerare şi de Audit. Noul Consiliu de Administraţie numit de AGA este alcătuit din Dante Stein, Manuel Donescu, Florin Luca - consultant strategie bancară, Bogdan Speteanu - director general BCR Leasing şi Răzvan Filipescu - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în Dosarul "Călăraşi". Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a făcut public contractul semnat cu CEC Bank, prin care a împrumutat 4,6 milioane de lei pentru a cumpăra un domeniu de 290 de hectare de teren în judeţul Călăraşi. Rata fixă lunară: 30.266,51 de lei. Dobânda totală este cu aproximativ 1,2 milioane de lei mai mare decât creditul: 5.863.686,88 de lei. Documentele au fost trimise de pe adresa de e-mail a Ioanei Băsescu, autenticitatea acestora fiind confirmată de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea. Creditul a primit undă verde din partea conducerii CEC Bank în data de 6 septembrie 2013, iar banii au fost puşi la dispoziţia Ioanei Băsescu începând cu data de 9 septembrie. Conform contractului, făcut pe o perioadă de rambursare de 30 de ani, Ioana Băsescu se angajează să utilizeze integral banii împrumutaţi până la data de 19 septembrie 2013. Acelaşi contract mai arată că fiica preşedintelui României a făcut cererea de obţinere a împrumutului la data de 30 august 2013.

Cum au scumpit artificial energia electrică CEZ, EON şi Enel

Factura de curent a românilor a fost umflată artificial în urma unei afaceri dubioase între statul român şi companiile CEZ, EON şi Enel. Statul are de recuperat 2 miliarde de dolari de la acestea. Un raport al Curţii de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filiale Electrica, s-au angajat să le modernizeze, dar banii pentru aceste operaţiuni au venit din veniturile filialelor achiziţionate. Potrivit Curţii de Conturi, preţul nu ar fi trebuit să crească la energie electrică, dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile, arată analiza Gândul. În 2005, EON a cumpărat Electrica Moldova şi s-a angajat să investească 67,5 milioane de euro. EON a cumpărat 24,6% din acţiuni pentru 31,4 milioane de dolari, iar pentru un pachet de 35% din acţiuni urma să investească suma de mai sus în retehnologizarea distribuitorului de energie. Acest ultim pachet însemna o majorare de capital prin subscripţie de acţiuni, iar banii urmau să fie investiţi de EON din surse proprii. Raportul Curţii de Conturi spune clar că EON nu a investit banii din surse proprii, ci din banii fostei companii de stat.

Descentralizarea, derulată pe "repede înainte". Ce dovedeşte exemplul polonez invocat de Liviu Dragnea

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni, la ora 15.00, iar şedinţa de plen pentru asumarea răspunderii Guvernului va avea loc marţi. Potrivit vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Miron Mitrea, depunerea amendamentelor este doar o formalitate, însă nu poate fi evitată. În urma discuţiilor din USL, s-a stabilit ca porturile să rămână la Transporturi, în timp ce în cazul plajelor va fi transferat doar dreptul de administrare, nu şi cel de proprietate. De asemenea, Agenţia de Prestaţii Sociale rămâne la Ministerul Muncii. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, după şedinţa de Guvern în care a fost aprobat proiectul descentralizării, că Poliţia nu se mai descentralizează, ci dimpotrivă, "se întăreşte". Spre deosebire de România, unde procesul descentralizării nu a necesitat mai mult de şase luni de discuţii pentru a fi implementat, Polonia s-a remarcat ca model de succes după ce a făcut asta în aproximativ 20 de ani.

EVENIMENTUL ZILEI

DOSARUL "REFERENDUMULUI FRAUDAT". Complicii lui Dragnea au bătut 100 de km până la proces. Vicepremierul şi-a trimis avocatul

Trimis în judecată pentru că ar fi fraudat Referendumul de demitere a Preşedintelui, el nu a venit la primul termen al propriului proces. Alţi 59 de colegi de dosar au depus cerere de amânare. Cu toţii au zis că n-au avocat. Prins probabil în programul încărcat, Liviu Dragnea nu s-a prezentat în faţa judecătorilor de la Instanţa Supremă. Au venit, în schimb, tocmai din Ţigăneşti, judeţul Teleorman, 12 inculpaţi din dosarul "Referendumul fraudat". Au vrut să ceară cu gura lor un nou termen de judecată pe motiv că n-au avut timp să-şi angajeze avocaţi şi că apărarea din oficiu nu le convine. Oamenii lui Dragnea au părăsit instanţa, fără să facă declaraţii. După insistenţe, cu jumătate de gură, unul dintre ei a precizat că nu a fraudat Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu şi a ţinut să-i salute pe cei prezenţi.

Decizia care va schimba lumea: China va adopta măsuri de relaxare a politicii unui singur copil

China va relaxa politica unui singur copil, adoptată în urmă cu câteva decenii, şi va permite cuplurilor să aibă doi copii dacă cel puţin unul dintre soţi este singur la părinţi, potrivit unei decizii anunţate vineri de Partidul Comunist Chinez (PCC), relatează Xinhua. China va aplica această nouă politică în contextul promovării politicii de bază de planificare familială, potrivit deciziei aprobate în cadrul celei de-a treia sesiuni plenare a Comitetului Central al PCC, ce a avut loc între 9 şi 12 noiembrie la Beijing. Politica unui singur copil va fi ajustată şi ameliorată gradual pentru a promova 'dezvoltarea echilibrată pe termen lung a populaţiei în China', se arată în decizie.

Revizuirea Constituţiei, doar o temă de campanie

USL insistă ca revizuirea Legii fundamentale să aibă loc simultan cu alegerile prezidenţiale, dar preşedintele ales în 2014 va avea atribuţiile din actuala Constituţie. Indiferent dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei are loc în primul tur sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, noul preşedinte va avea atribuţiile trecute în Constituţia valabilă la ora actuală. Tema modificării Constituţiei a fost repusă pe tapet de decizia CCR de a admite coborârea de la 50% la 30% a prezenţei necesare pentru validarea referendumului. Va fi însă numai un subiect de campanie, modificările legate de mandatul prezidenţial urmând să intre în vigoare abia din 2019. În acest context, insistenţa cu care USL cere organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile prezidenţiale din 2014 are la bază doar o motivaţie electorală, fiecare dintre cele două partide sperând să-şi mobilizeze mai bine alegătorii.

Noul şef al LPF, acuzat de o evaziune de şase miliarde de lei vechi

Într-un dosar "inactiv" timp de trei ani, Gino Iorgulescu este acuzat de ANAF că nu a plătit taxele aferente pentru transferul a cinci fotbalişti. La doar o zi după ce a fost uns şef la Liga Profesionistă de Fotbal - după o întâlnire a preşedinţilor de cluburi cu mai-marii Guvernului, Liviu Dragnea şi Victor Ponta, Gino Iorgulescu s-a prezentat la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), răspunzând astfel citaţiei primite din timp de la procurori. Conform surselor EVZ, Gino Iorgulescu, a fost preşedinte al FC Naţional, a fost întrebat cu privire la obiectivele expertizei dispuse în dosarul penal în care este acuzat, împreună cu alte persoane, de evaziune fiscală şi infracţiuni la legea contabilităţii (falsuri). Prin aceste fapte ce ar fi fost comise în perioada 2005 - 2006, legate de transferurile unor fotbalişti de la FC Naţional la Poli Timişoara, statul român ar fi fost prejudiciat cu suma de aproximativ şase miliarde de lei vechi.

AVALANŞĂ DE INVESTIŢII: Chinezii invadează piaţa imobiliară europeană

Investiţiile chinezilor în proprietăţi comerciale (birouri, centre comerciale, spaţii industriale şi hoteluri) din afara ţării sunt pe cale să atingă un nou record în acest an, ţinta fiind pe imobiliarele din Europa, SUA, Australia şi Singapore, potrivit unui raport din industrie. Investiţiile imobiliare care se îndreaptă spre alte ţări au depăşit 5 mld. dolari până în trimestrul al treilea, depăşind deja precedentul record de 4 mld. dolari atins în 2012, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL). În acest an, mai multe companii de pe continent au ţinut capul de afiş cu achiziţia unor clădiri repere din oraşe precum New York sau Londra, o dovadă a apetitului crescut al Chinei pentru imobiliarele de calitate superioară de peste graniţe. În octombrie, spre exemplu, cel mai mare conglomerat privat al Chinei, Fosun, a pus mâna pe un zgârie-nori de 60 de etaje, One Chase Manhattan Plaza, situat în districtul financiar al New York-ului. Imobilul a fost cumpărat de la JPMorgan Chase pentru 725 mil. dolari.

Oamenii NU sunt de pe Pământ, sunt aici la "ÎNCHISOARE"

Un savant american susţine că oamenii nu sunt originari de pe planeta Pământ, ci au fost aduşi pe Terra de extratereştrii, cu zeci de mii de ani în urmă, ca pedeapsă pentru comportamentul violent al speciei. În noua sa carte, Dr. Ellis Silver enumeră o serie de caracteristici fiziologice ce demonstrează de ce oamenii nu ar fi evoluat alături de alte forme de viaţă de pe Pământ, ci în altă parte a Universului. El consideră că am fi fost exilaţi pe Pământ, ca pe o planetă "închisoare", scrie Daily Mail. În opinia sa, durerile de spate, care chinuie mulţi muritori, ar arăta clar, că am evoluat într-o lume cu greutate mai mică. În plus, majoritatea oamenilor au probleme cu arsurile solare, iar travaliul femeilor este un alt semn care că omul nu se naşte prea uşor pe această planetă.

JURNALUL NATIONAL

Papici evită ancheta CSM

Procurorul Lucian Papici, aflat in centrul uriasului scandal al fermei prezidentiale de la Nana, nu va cere CSM un punct de vedere asupra integritatii lui profesionale. El a declarat unei publicatii de casa, EVZ, ca nu va apela la aceasta modalitate deoarece nu crede ca politicienii pot fi sanctionati pentru declaratiile lor. Punctul lui de vedere surprinde, mai ales ca Alina Ghica anunta prin aceeasi gazda amabila disponibilitatea CSM de a lua in lucru o asemenea cerere. Discretia lui Papici, foarte vocal in spatiul public in alte situatii, arata ca procurorul DNA evita investigatia inspectiei judiciare, care ar trebui sa analizeze implicarea lui in ancheta privind terenurile agricole din comuna Nana. Traian Basescu a declarat ca nu il cunoaste pe Papici dar i-a telefonat ca sa-i ceara scuze pentru implicarea lui in scandalul achizitiei terenului de 290 de hectare. Premierul Victor Ponta a precizat insa ca Basescu l-a chemat de mai multe ori pe Papici. Lucian Papici urmeaza sa fie audiat de CSM in urmatoarele zile pentru a primi avizul sectiei de procurori pentru numire in functia de sef de serviciu in cadrul DNA.

Cum l-a pândit Paris Match pe posesorul "comorii naziste". Adevărul despre "fantoma de la Munchen"

Doi jurnalişti de la revista franceză Paris Match, David Le Bailly şi Denis Trierweiler, au dat lovitura: au urmărit asiduu octogenarul "fantomă" din Munchen, persoana cea mai căutată din Germania, posesor al unei adevărate comori naziste, descoperite în apartamentul său. Deşi o lume întreagă îl căuta, dându-l ba dispărut, ba chiar mort, cei doi au reuşit să-l descopere la 300 de metri distanţă de apartamentul său, în care fuseseră descoperite cele 1.406 opere de artă, probabil jefuite de nazişti. Omul nu doar că trăieşte, nu doar că nu a dispărut, ba chiar locuia în acelaşi apartament în care, vai, ce mirare, nu-l mai văzuseră nici autorităţi, nici vecini! O adevărată "fantomă". Aşa a fost toată viaţa, aşa a rămas şi acum. Cornelius Gurlitt, care are 79 de ani, se pare că a trăit ani în şir fără a munci, fără a fi înregistrat la Fisc, la asigurările sociale sau să figureze din punct de vedere administrativ în Germania, vânzând din când în când opere moştenite de la tatăl său.

Zăpadă în Bucureşti, de Crăciun şi Revelion. PROGNOZA METEO până în februarie

În luna decembrie va fi mai frig şi va ninge mai mult decât în alţi ani, arată prognoza meteo pe trei luni emisă de ANM pe baza estimarilor sezoniere ce sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Astfel, în ultima lună a anului regimul termic va fi apropiat de cel normal in vestul, sudul si sud-estul tarii, iar in regiunile nordice, nord-estice si centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologice. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa peste media climatologica in centrul si sud-estul tarii si apropiate de normalul perioadei in celelalte regiuni. Potrivit meteorologilor, sunt şanse mari ca de Crăciun şi de Revelion să ningă în sud-estul ţării, deci şi în Bucureşti, anunţă Antena3. În ianuarie, valorile termice vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale, iar local in partea de sud si sud-est a tarii sunt posibile temperaturi peste normele climatologice.

România îşi taie pădurile. Peste 50 de cazuri de tăieri ilegale înregistrate ZILNIC, în 2012

Aproape 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de păduri au fost înregistrate de autorităţi anul trecut, adică aproape 53 de cazuri pe zi, faţă de 30 de cazuri pe zi înregistrate în perioada 2009 - 2011, arată un raport Greenpeace România, citat de Mediafax. Raportul a fost întocmit în urma răspunsurilor primite de la autorităţi la solicitările Greenpeace România. Astfel, în anul 2012 s-au înregistrat în total 19.495 de cazuri de tăieri ilegale, adică aproape 53 de cazuri pe zi, sancţionate cu amenzi contravenţionale sau făcând obiectul unor dosare penale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb