Adevărul
• Portretul lui Florin Iordache, politicianul anti-justiţie şi anti-bun simţ
Adevărul scrie că Florin Iordache este autorul Ordonanţei 13, cel care a scos sute de mii de oameni în stradă. Ulterior, Iordache a fost instalat de Liviu Dragnea în fruntea Comisiei parlamentare care a modificat legile Justiţiei şi codurile penale. Vă mai amintiţi de "marţea neagră" din 2013? Tot Iordache a dirijat-o. Azi, deputatul PSD a arătat Opoziţiei, României şi Europei degetul mijlociu, fără să ofere vreo explicaţie, dar cerând, ca de obicei, altă întrebare.
La 31 ianuarie 2017, Florin Iordache, la acea vreme ministru al Justiţiei, anunţa, bâlbâit şi expeditiv, adoptarea Ordonanţei 13, cel mai hulit act al anului trecut. La conferinţa de presă, Iordache i-a repezit pe jurnalişti cu celebra replică: "Altă întrebare!". Ulterior, sute de mii de români au ieşit în stradă şi au cerut abrogarea Ordonanţei 13, dar şi demisia lui Florin Iordache. În final, strada a câştigat.
După o vreme, Iordache a fost recompensat de Liviu Dragnea cu funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi, în toamna anului trecut, a fost instalat în fruntea Comisiei parlamentare care s-a ocupat de modificarea legilor Justiţiei. Pe scurt, Comisia Iordache. A scos din nou zeci de mii de oameni în stradă, care i-au reproşat politizarea Justiţiei. "Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile", le-a transmis Iordache protestarilor, în luna noiembrie. Din stradă, oamenii au răspuns: "Justiţie, nu corupţie" şi "PSD, ciuma roşie".
Bancherul
• Clienţii ING nu primesc SMS-uri de la Digi (RDS - RCS) pentru plăţile online şi utilizarea Home Bank
Publicaţia Bancherul notează că ING şi-a anunţat clienţii abonaţi la Digi (RDS-RCS) că sunt probleme cu SMS-urile transmise de bancă pentru accesul în aplicaţia Home Bank şi pentru efectuarea plăţilor online şi cu cardul securizate prin 3 D Secure. În consecinţă, serviciile de online banking Home Bank, ING Business şi plăţile online cu cardul sunt parţial disponibile.
Banca precizează, pe pagină să Facebook, că este vorba de un "incident operaţional major al RCS-RDS", dar pe care operatorul de telefonie mobilă nu l-a semnalat nici pe pagină să Facebook nici pe site. Soluţia ar fi modificarea temporară a numărului de telefon din sistem, a sugerat banca.
Mai mulţi clienţi ai băncii s-au plâns însă că nu funcţionează alertele push pe telefon pentru diversele operaţiuni bancare efectuate. Banca Transilvania (BT), BCR, BRD, Unicredit şi Raiffeisen nu au anunţat, pe Facebook sau alte mijloace de comunicare, problemele tehnice ale reţelei Digi. Însă clienţii BT s-au plâns pe Facebook că nu au primit SMS-uri pentru accesul în BT 24, aplictia de mobile banking.
În noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 3, ING a anunţat că problemele RCS-RDS s-au rezolvat iar SMS-urile trimise de ING abonaţilor RCS-RDS ajung la aceştia, astfel că toate serviciile băncii sunt în prezent funcţionale.
Cotidianul
• Comisia Europeană răspunde acuzaţiilor: MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi
Cotidianul scrie despre cum Comisia Europeană a precizat că MCV nu are scopul de a pedepsi, ci de a ajuta, iar instituţia nu are culoare politică şi nici o agendă politică cu privire la acest subiect. Reacţia CE vine în contextul în care lideri ai PSD-ALDE au susţinut că raportul MCV este subiectiv şi influenţat politic.
"După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată şi obiectivă a situaţiei în cele două state membre (România şi Bulgaria - n.r)", a afirmat un purtător de cuvânt al CE.
Reprezentanţii CE adaugă că observaţiile din rapoarte MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc şi de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupţiei din Consiliul Europei (GRECO) şi de căre Comisia de la Veneţia.
Curierul Naţional
• Contre între SUA şi Ungaria pe tema gazoductelor ruseşti: ,,Moscova vrea să-şi întărească controlul asupra Europei Centrale şi de Est"
Gazoductele ruseşti din Europa Centrală şi de Est provoacă un adevărat scandal diplomatic între SUA şi Ungaria. Rick Perry, secretarul american al Energiei, a solicitat marţi Ungariei şi ţărilor vecine să respingă gazoductele ruseşti.
"Rusia utilizează un proiect de gazoduct denumit Nord Stream 2 precum şi unul denumit TurkStream în încercarea de a-şi întări controlul asupra securităţii şi stabilităţii Europei Centrale şi de Est", a spus Rick Perry, cu ocazia unei vizite la Budapesta. "SUA se opun cu fermitate acestor proiecte şi cerem Ungariei şi ţărilor vecine să ni se alăture în respingerea lor", a subliniat Perry.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, i-a dat replica, susţinând că gazoductul TurkStream, care este în prezent construit între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, este o veste bună pentru Ungaria, în condiţiile în care va avea o capacitate anuală de transport de 5-6 miliarde metri cubi şi una din ramurile acestui gazoduct va permite livrarea de gaze naturale în sudul Ungariei printr-o o nouă rută.