REVISTA PRESEI 16.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 decembrie 2014

ADEVARUL

Elicopter SMURD căzut în lacul Siutghiol

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Constanţa. Aparatul de zbor, care se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu, efectua o misiune medicală. Medicul Laura Vizireanu a fost resuscitată, dar a murit la spital. Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel a fost scos la mal, fără semne vitale, după 5 ore de stat în apa rece de 2-3 grade Celsius. Pilotul Petre Cătuneanu a fost găsit şi el, mort, la miezul nopţii. Copilotul elicopterului SMURD, Ginel Claudiu Crăcănel, a fost găsit la o adâncime de 6 metri, legat de scaun, au anunţat scafandrii. "Cea de-a doua victimă găsită a fost legată de scaun la o adâncime de aproximativ 6 metri. Vizibilitatea era redusă, temperatura apei era de doar 2 grade Celsius şi de asemenea era foarte mult mâl. Într-un comunicat de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa face câteva precizări legate de achiziţia elicopterului ce s-a prăbuşit luni, 15 decembrie, în lacul Siutghiol. Nicuşor Constantinescu afirmă că aparatul de zbor a fost preluat de SMURD, fără acceptul său. Elicopterul face obiectul unei anchete DNA.

Noul Executiv a trecut de Parlament cu o majoritate liniştitoare

Guvernul Ponta IV a trecut de votul senatorilor şi deputaţilor, cu 377 de voturi "pentru", 134 "împotrivă" şi 12 anulate. Pentru a trece, noul Executiv avea nevoie de 286 de voturi. Cabinetul Ponta IV este format din miniştri PSD, PC şi UNPR. Călin Popescu Tăriceanu, care nu are încă partid înregistrat la tribunal, a trimis şi el doi oameni în Executiv, iar PPDD, aflat într-o continuă dezintegrare, a prins două posturi de secretar de stat. Miniştrii Guvernului Ponta IV s-au adunat, luni seara, la Parlament, să ceară votul de încredere din partea aleşilor, şi l-au obţinut într-o manieră liniştitoare.

Topul "Suferintei la Pompa": Tara in care soferii dau o treime din venit pe benzina si cat munceste un roman pentru un litru

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, arata un studiu realizat de Bloomberg in 61 de tari. Denumit clasamentul "Suferintei la Pompa", indexul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpararea unui litru de benzina este necesara o treime din venitul mediu zilnic, care se situeaza la 3,55 dolari (2,8 euro). Romania se afla pe locul 11 dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic. Astfel, daca un galon de benzina premium (adica circa patru litri) costa 4,92 de euro, in timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro), un roman trebuie sa plateasca 22,04% din venitul mediu zilnic pentru patru litri. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic. Topul tarilor cu cele mai mari preturi la benzina este condus de Norvegia, unde un litru de benzina costa 1,96 de euro, fiind urmata de Turcia (1,79 euro) si Hong Kong (1,72 euro).

Persoanele fizice din toată ţara îşi pot verifica online situaţia fiscală

Persoanele fizice din toată ţara îşi pot verifica electronic propria situaţie fiscală începând de luni, 15 decembrie, la trei luni după ce Spaţiul Privat Virtual a fost lansat şi a funcţionat ca proiect pilot pentru contribuabilii din Bucureşti şi Ilfov, a anunţat Ministerul Finanţelor. "Am mulţumirea că în timpul mandatului am iniţiat şi pus în aplicare mai multe proiecte de modernizare a administraţiei fiscale, de încurajare a interacţiunii online dintre fisc şi contribuabili. Serviciul Spaţiul Privat Virtual este unul dintre aceste proiecte, realizat cu buget zero, însă cu multă pricepere şi implicare de către specialiştii din MFP şi ANAF", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, care nu va mai ocupa acest post în Cabinetul Ponta IV. Pentru a accesa Spaţiul Privat Virtual, persoanele fizice vor trebui să se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.

A apărut pâine ca pe vremea lui Nea Nicu!

O veste bună pentru românii care duc dorul pâinii de pe vremea lui Ceauşescu. Au apărut în magazine sortimente care respectă reţetele de odinioară. Brutarii de azi au ţinut cont de aceste nostalgii şi au scos şase sortimente de pâine făcute după reţetele din anii comunismului: franzela "Bucureşti", pâine împletită, pâine albă cu cartofi, pâine neagră cu cartofi, pâine de secară, pâine semi-albă cu cartofi. Dacă vă este dor să le simţiţi gustul, vă informăm că le găsiţi deja în marile magazine, sub denumirea de "produse consacrate". E adevărat că şi preţurile sunt pe măsură. Adică o franzelă "Bucureşti" costă 2,60 lei, în timp ce o pâine simplă e 80 de bani.

Cum au băgat fraţii Micula statul român într-un conflict transatlantic şi ce soluţii de ieşire văd avocaţii

În urma unei hotărâri pronunţate de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii (ICSID), cu sediul la Washington, statul român este obligat să le plătească fraţilor Micula despăgubiri de ordinul zecilor de milioane de euro. Dar dacă ar plăti, România - ca membru al Uniunii Europene - ar încălca tratatul de aderare la UE, pentru că respectiva plată ar fi considerată drept ajutor de stat care ar crea, în mod ilegal, un avantaj economic beneficiarilor. Altfel spus, dacă nu plăteşte intră în conflict cu ICSID, iar dacă plăteşte intră în conflict cu Comisia Europeană. În calitate de cetăţeni suedezi, fraţii Micula au iniţiat mai multe investiţii în zona Ştei-Nucet (judeţul Bihor), bazându-se pe faptul că din anul 1998 statul român acorda facilităţi investitorilor străini, prin Ordonanţa 24/1998. Dar acele facilităţi au fost eliminate ulterior, pentru că România urma să adere la Uniunea Europeană - o comunitate în care astfel de stimulente constituie ajutoare de stat incompatibile cu regulamentele pieţei comune.

De la 1 ianuarie, vor curge penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere la plata licenţelor Microsoft

Amânarea plăţii celei de-a doua tranşe de 50 milioane de lei pentru licenţele Microsoft, care trebuia achitată în octombrie, va genera penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere de la 1 ianuarie 2015, a declarat ministrul propus pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu. "Conform contractului, plata sumei trebuia efectuată în cursul lunii octombrie. În prezent, Corpul de control al ministerului verifică clauzele contractului. Sperăm să avem un raport în cel mai scurt timp pentru că vom fi obligaţi, conform contractului, să achităm penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere", a afirmat Grindeanu. Anterior, fostul ministru Răzvan Cotovelea spunea că amânarea efectuării plăţii este efectul verificărilor aflate în curs cu privire la numărul licenţelor utilizate.

Ioana Petrescu revine în poziţia de consilier al premierului

Ioana Petrescu a anunţat luni că va reveni în poziţia de consilier al premierului, funcţie ocupată în perioada septembrie 2013 - martie 2014, înainte de a deveni ministrul Finanţelor Publice. Ioana Maria Petrescu (34 de ani) a devenit ministru al Finanţelor Publice în luna martie a acestui an, după ce anterior, din septembrie 2013, a fost consilier al premierului pe problem economice. În noua configuraţie guvernamentală, Darius Vâlcov va prelua portofoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului.

BANCHERUL

Fostii sefi ai Volksbank s-au jucat nestingheriti de BNR cu balonul creditelor imobiliare in franci elvetieni chiar in anul izbucnirii crizei, 2008

Anul izbucnirii crizei financiare - 2008 - cand in Romania pretul caselor si actiunilor la Bursa incepusera sa scada inca din primele luni, pregatind intrarea in soc a pietei financiar-bancare in octombrie, a fost pentru Volksbank Romania anul de apogeu, in care a reusit o performanta ce acum pare incredibila: a urcat nu mai putin de 5 pozitii in topul bancilor, ajungand a 3-a banca din Romania, dupa ce in 2007 era doar pe locul 8, reusind sa acorde credite in franci elvetieni in valoare de nu mai putin de 2 miliarde de euro. Banca a obtinut aceasta performanta gratie practicarii unor dobanzi de dumping la credite, mult sub media pietei, cu valori de 5-6%, ce par normale acum, practicate pentru creditele ipotecare in franci elvetieni, banca reusind totusi sa obtina si profit, nu doar cota de piata, dupa cum rezulta din raportul financiar prezentat mai jos. Vorbim, asadar, de o dezvoltare extrem de agresiva, in consecinta foarte riscanta. Si mai rau, dezvoltare bazata aproape exclusiv pe credite ipotecare. Si inca si mai rau, poate chiar cel mai rau: credite intr-o moneda exotica, francul elvetian. Toate astea sub supravegherea BNR.

Cade fuziunea Carpatica-Nextebank?

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a transmis saptamana trecuta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) un comunicat in care este citat unul dintre fiii omului de afaceri Ilie Carabulea, actionarul majoritar al bancii, aflat in arest la domiciliu si cu dreptul de vot in banca suspendat, ca familia sa este de acord sa vanda pachetul majoritar de actiuni. In urma cu o saptamana, banca a anuntat organizarea unei Adunari Generale a Actionarilor (AGA) in data de 19 decembrie, pentru a se supune votului actionarilor doua alternative: o majorare de capital de 30 de milioane de euro prin emiterea de noi actiuni in legatura cu o posibila acordare de imprumut subordonat din partea unui investitor european al carui nume nu a fost mentionat, tranzactie care inca nu a fost aprobata de BNR, asadar putin probabila, precum si fuziunea cu Nextebank, tranzactie negociata si detaliata cu lux de amanunte, asadar prezentata ca fiind aproape sigura.

CURENTUL

Încă o lovitură pentru românii din diaspora: fosta securitate le pune ministru

Deputatul PSD Angel Tîlvăr este noua propunere pentru funcţia de Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Acesta este fiul fostului şef din Securitatea Vrancea înainte de 1989. Gelu Tîlvăr a fost propus ca ministru după ce Adrian Anghel nu a primit votul Comisiei din Parlament. PSDul nu se leapădă de meteahna de a promova fiii foştilor nomenclaturişti şi securişti în funcţii cheie în stat. Vorba ceea: vin ai noştri, pleac-ai noştri, noi rămânem tot ca proştii.

4x4 - de Tia Şerbănescu

Cele patru partide ale guvernului Ponta IV şi-au votat duminică în unanimitate miniştrii: era dezlegare la peşte aşa că PSD l-a numit pe Ionuţ Vulpescu la Cultură - cu care n-are nicio legătură în afară de faptul că a insultat un scriitor. De formaţie, Vulpescu e teolog: a slujit la Iliescu. Surpriza mare e la vicepremieri unde din trei a rămas doar unul: generalul Oprea - O, prea mult! - şi de unde a dispărut însuşi Dragnea. Cabinetul doi. Dar cum ce e rău nu piere, dispărut din fruntea guvernului Ponta IV, Dragnea a apărut imediat în dosarul Bica II. C-aşa-i jocul pe la noi, Ponta patru, Bica doi. Aici, Dragnea ar fi intermediat anul trecut o şpagă de 3,5 mil euro de la miliardarul Ioan Niculae pentru şefa DIICOT care trebuia să-i tergiverseze dosarele până la prescripţie. Pentru această favoare, Dragnea şi Niculae i-ar fi promis lui Bica postul de procuror general. Ce nume, ce sume, ce nivel! E clar că avem o corupţie de mare clasă. Cei doi nu sunt singurii bicisnici: în Bica bis reapare Cocoş all inclusive, cu fiul şi fostele neveste, dintre care cea mai cunoscută e dna Udrea. Întrebat, Dragnea s-a mirat: "n-am auzit de aşa ceva, Doamne iartă-mă, în ce ţară suntem?". O să afle mai curând decât crede.

CURIERUL NATIONAL

De ce rămâne fărâmiţată agricultura românească

Agricultura românească este în continuare fărâmiţată, în parte din cauza elaborării legislaţiei cu întârziere (abia în primăvara acestui an), a costurilor uriaşe cu îndeplinirea cerinţelor juridice şi, nu în ultimul rând, a stimulentelor financiare insuficiente şi chiar derizorii. Datele statistice prezentate ieri de INS arată că numărul exploataţiilor agricole a fost în scădere în anul 2013, faţă de cel înregistrat la Recensământul General Agricol 2010, acesta fiind de 3,63 milioane (cu 6% mai mic decât în 2010, "ca urmare în principal a procesului de comasare"), din care 3,6 milioane sunt exploataţii agricole individuale (cu 5,9% mai mic decât în 2010) şi 27.880 de exploataţii înregistrate pe persoane juridice (cu 9,2% mai mic decât în anul 2010). În ceea ce priveşte suprafaţa medie a exploataţiilor, INS arată că cele individuale se întind pe circa 2,02 ha fiecare, în timp ce persoanele juridice deţin în medie aproximativ 200 ha.

Ţările dezvoltate, ameninţate în 2015 de volatilitatea şi volumul record din piaţa valutară

Explozia de volatilitate din ultimele 6 luni reprezintă o ameninţare pentru ţările dezvoltate. Întărirea dolarului şi în 2015 ar putea afecta ţările dezvoltate şi economiile emergente. Volumul zilnic tranzacţionat în piaţa valutară internaţională a depăşit pentru prima dată 5,5 trilioane de dolari, potrivit ultimului raport dat publicităţii de curând de Banca Internaţională pentru Reglementări (BIS). Explozia de volatilitate din ultimele 6 luni reprezintă o ameninţare pentru ţările dezvoltate, indicând totodată fragilitatea economiilor emergente. Piaţa valutară internaţională (FOREX) a înregistrat în prima parte a anului una dintre cele mai mici volatilităţi din istorie. Situaţia s-a schimbat dramatic în ultimele 6 luni, ca urmare a politicilor monetare divergente anunţate de cele mai mari bănci centrale din lume.

Se înfiinţează o companie naţională a cuprului?

Oficialii de la Bucureşti au renunţat la ideea listării la Bursă a Cupru Min, anunţată cu mare tam-tam pentru anul viitor, de data aceasta luându-se în calcul integrarea acesteia într-o companie naţională a cuprului alături de Minvest Deva şi Moldomin. "Listarea Cupru Min se amână. Viitoarea companie naţională a cuprului va trebui să dezvolte şi activitatea siderurgică, pe lângă cea extractivă. Va trebui nu doar să vândă materie primă, ci şi să o prelucreze. Din noua companie a cuprului va face parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva şi Moldomin", a declarat ieri ministrul Economiei, Constantin Niţă, în contextul anunţului plecării sale de la conducerea instituţiei. Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat ieri că noua companie va trebui să dezvolte şi activitatea siderurgică, pe lângă cea extractivă

Schimbarea la (inter)faţă a Bursei

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are începând de ieri o nouă înfăţişare pentru cei care accesează online portalul operatorului de piaţă. Site www.bvb.ro a fost relansat aducând în atenţia investitorilor şi a potenţialilor consumatori de servicii financiare "un conţinut variat de statistici şi date de tranzacţionare", potrivit unui comunicat al BVB remis redacţiei. Interfaţa este uşor de utilizat şi "oferă o navigare mai facilă şi accesibilitate îmbunătăţită, mai multe informaţii pentru companii, antreprenori şi investitori", se mai spune în documentul citat. Informaţia disponibilă pe site va fi mai uşor de accesat şi va putea fi redistribuită prin intermediul reţelelor de socializare. Cele mai relevante şi la zi informaţii despre Bursă sunt disponibile şi prin aplicaţiile noastre pentru iOS şi Android, accesibile pentru descărcare gratuită în Apple Store (smartphone / tabletă) şi Google Play (smartphone / tabletă).

Cel mai mare fond din lume, cu 40 mld. dolari mai mic după trei luni

Fondul Total Return al PIMCO a ajuns la active în administrare de numai 162,8 mld. dolari faţă de 202 mld. dolari înainte de plecarea lui Bill Gross. În aprilie 2013, pe vârful său, era cel mai mare fond de obligaţiuni din lume. Total Return Fund administrat de PIMCO avea în administrare active de 292,9 mld. dolari, însă de atunci acestea s-au prăbuşit cu 45%, scrie Wall Street Journal. La data de 30 noiembrie a.c., fondul mai număra numai 162,8 mld. dolari conform agenţiei de evaluare financiară din domeniul fondurilor mutuale Morningstar. Declinul era de durată, retragerile investitorilor fiind importante în condiţiile în care chiar şeful de zeci de ani de la PIMCO, Bill Gross, anunţa că intrăm într-o epocă a randamentelor mici. Îndepărtarea "regelui bondurilor" de la conducerea companiei de administrare a activelor financiare nu a fost în măsură să îi ţină aproape pe investitori.

EVENIMENTUL ZILEI

Top 10 despăgubiţi după 1989. Moştenitorii lui Malaxa, lideri cu peste 1 miliard de lei

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a publicat, pe site-ul propriu, topul dosarelor de despăgubire soluţionate prin emiterea titlurilor. Pe locurile 1 şi 3 din acest clasament figurează urmaşii industriaşului Nicolae Malaxa, cu un total de 1.007.273.756 lei (circa 225 milioane de euro, la cursul de azi). Titularii celor două dosare sunt Loreen Ellen Malaxa, Georgia Palade van Dusen şi Philip Theodore Palade. Nicolae Malaxa s-a născut în 1884, la Huşi, ca fiu al unui aromân şi al fiicei unui dregător local. A urmat cursurile Politehnicii din Karlsruhe (Germania). În 1921, a înfiinţat un atelier de material rulant la marginea de est a Bucureştiului. Din 1923 începe să lărgească proiectul şi aşa iau naştere Uzinele Malaxa (denumite 23 August pe timpul comuniştilor şi Faur după 1989).

O săptămână până la depunerea jurământului. Priorităţile lui Klaus Iohannis

Întors în România, după o vacanţă în SUA şi o vizită la părinţii din Germania, preşedintele ales îşi petrece zilele dinaintea depunerii jurământului punând ordine în PNL şi pregătindu-se de instalarea la Cotroceni. Echipa de consilieri a preşedintelui ales Klaus Iohannis este pe cale să fie finalizată, dar nu se anunţă schimbări majore în raport cu numele vehiculate. La întâlnirea pe care Iohannis a avut-o, ieri, cu vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, au participat, printre alţii, Leonard Orban, Andrei Muraru şi Dan Mihalache. Întreaga discuţie din aceste zile se axează pe stabilirea unui succesor a lui Klaus Iohannis la şefia vechiului PNL, care să conducă partidul alături de Blaga. Nu este sigur către cine se vor îndrepta voturile: Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu. O ultimă şedinţă informală în care toată lumea aşteaptă să vadă pe cine va susţine Iohannis, va avea loc miercuri seara, cu preşedinţii de filiale ai PNL.

Ziua judecăţii pentru Tender în dosarul în care a fost consiliat de şefa DIICOT

Tribunalul Bucureşti ar trebui să se pronunţe astăzi în mega-dosarul RAFO-Carom, aflat pe rolul instanţelor de opt ani. Cel mai cunoscut inculpat din acest caz este Ovidiu Tender, acuzat de înşelăciune. Tribunalul a amânat de patru ori pronunţarea. La ultimul termen, pe 5 noiembrie, procurorul DIICOT a cerut instanţei să constate că o parte din infracţiunile de care este acuzat Tender s-au prescris. Această cauză a revenit în atenţia publică după ce au apărut informaţii, într-un dosar separat din cel al fostei şefe a DIICOT, Alina Bica. Procurorii DNA susţin că s-a "intervenit" pentru închiderea dosarului RAFO-Carom. Pe 15 octombrie 2013, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la acest dosar. Ancheta în acest caz a fost făcută, în perioada 2003-2004, chiar de Alina Bica şi tot ea l-a trimis pe Tender în judecată. Miliardarul era acuzat de un prejudiciu de 44 de milioane de dolari.

Ceremonia de învestitură a Guvernului Ponta IV va avea loc marţi, la ora 20.30

Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu, la telefon, iar ceremonia de învestitură a noului cabinet va avea loc marţi, la ora 20.30. "L-am sunat acum pe domnul preşedinte Băsescu, pentru că este vorba despre finalizarea procedurii, şi va avea loc, conform discuţiei noastre şi deciziei domniei sale, mâine la ora 20,30. Mâine dimineaţă voi fi la Belgrad pentru întâlnirea celor 16 prim miniştri din Europa Centrală şi de Est, primul ministru al Chinei, şi atunci mâine, la 20,30 va fi ceremonia. Între timp însă, noii miniştri au ocazia să discute cu foştii miniştri acolo unde este cazul, despre predare-primire, despre lucrurile importante şi, în acelaşi timp, să se pregătească pentru că imediat, de miercuri dimineaţă, dincolo de şedinţa festivă încep dezbaterile în comisiile parlamentare pe proiectul de buget", a mai spus premierul, după ce Parlamentul a dat vot de încredere Guvernului Ponta IV. În context, el a menţionat că există posibilitatea ca întreg calendarul dezbaterilor pe buget să se decaleze.

JURNALUL NATIONAL

Parlamentul a validat noul Guvern. Ponta: Un nou vot de încredere, cu o majoritate extrem de clară

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat noua formulă guvernamentală propusă de premierul Victor Ponta, cu 377 voturi pentru şi 134 voturi împotrivă. Votul a fost secret cu bile, iar pentru învestire a fost necesar votul majorităţii parlamentarilor. "Vreau să le mulţumesc tuturor parlamentarilor şi Parlamentului în ansamblu pentru sprijinul acordat Guvernului. Este practic un nou vot de încredere, cu o majoritate extrem de clară şi de stabilă - 377 de voturi la 134. Vreau să mulţumesc şi să apreciez şi criticile din partea colegilor din opoziţie şi sprjinul colegilor mei şi să spun că toate măsurile pe care le-am propus azi Parlamentului legate de domeniile care ţin de Guvern le vom aplica. Dar, în primul rând, va fi o schimbare importantă de atitudine, în sensul în care cred că este momentul să avem cu adevărat dialog, să avem cu adevărat respect Guvern - Parlament. Sunt convins că şi noul preşedinte, dl. Iohannis, va merge în această direcţie şi practic activitatea noastră va fi mult mai eficientă pentru cei care ne-au ales", a subliniat premierul Ponta.

Acuze grave aduse presedintelui PC

Duminică, a avut loc reuniunea membrilor Biroului Politic al Partidului Conservator, format din parlamentari şi liderii din judeţe. Ordinea de zi a fost întreruptă de un eveniment neaşteptat, o scrisoare deschisă trimisă de Iacob Gheorghe, membru al Partidului Conservator din 2011, liderului PC, Daniel Constantin. Rândurile lui Gheorghe au devenit subiectul principal de discuţie al celor prezenti. În scrisoare, Daniel Constantin a fost acuzat că a folosit partidul pe post de trambulină pentru a ocupa funcţii politice, urmărindu-şi propriile interese, uitând de obiectivele partidului şi de cei care l-au sprijinit. Scrisoarea lui Iacob Gheorhe vine la scurt timp dupa un alt incident petrecut in interiorul partidului, la una dintre reuniunile anterioare ale Biroului Politic. La acea reuniune, vicepresedintele Cristian Popescu Piedone a cerut congres, implicit a unor schimbari profunde in interiorul partidului.

Este oficial: Elena Udrea are dosar la DNA

Elena Udrea este suspectată de comiterea infracţiunii de dare de mită, într-un dosar aflat pe rolul DNA şi disjuns din cel al fostei şefe a DIICOT, Alina Bica. Informaţia se regăseşte în Rechizitoriul prin care Bica şi complicii au fost trimişi, astăzi, în judecată. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea are, oficial, dosar la DNA. Elena Udrea, în prezent lider al Partidului Mişcarea Populară, este suspectată de dare de mită. "Exercitarea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, urmată de primirea unui teren de către Bica Alina Mihaela, de la Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela conturează elementele constitutive ale infracţiunilor de dare de mită", se menţionează în Rechizitoriu, la capitolul Disjungeri ale cauzei.

NATIONAL

Nababul CNADNR si-o ia in freza de la DNA!

Cele mai recente contracte semnate de catre directorul Narcis Stefan Neaga, cel supranumit si "nababul drumurilor", au trezit suspiciunea procurorilor cu privire la modul cum au fost "tocate" sume uriase din fondurile europene administrate de catre AMPOST, structura MT condusa de Marcel Bolos. Astfel, sub propria semnatura, "nababul" de la CNADNR Narcis Stefan Neaga recunostea ca, desi a inaintat o nota justificativa prin care cerea fonduri pentru achizitionarea a 37 de autofreze de curatat zapada, de fapt a batut palma pentru cumpararea a 100 de bucati!

Cupru Min scapa din nou de privatizare

Compania Cupru Min nu va mai fi listata la bursa, asa cum s-a propus dupa doua esecuri in privatizare, ci va fi integrata intr-o companie nationala a cuprului. Potrivit specialistilor, in zona Muntilor Apuseni se afla peste un milion de tone de minereu de curpu, in valoare de peste cinci miliarde de euro. Compania Cupru Min scapa de privatizare, dar si de oportunitatea retehnologizarii, deoarece nu va mai fi scoasa pe bursa, cum convenisera guvernele din anii trecuti in cadrul acordurilor cu FMI si UE. Intreprinderea de stat va fi inclusa intr-o companie nationala a cuprului, alaturi de Minvest Deva si Moldomin. "Listarea Cupru Min se amana. Viitoarea companie nationala a cuprului va trebui sa dezvolte si activitatea siderurgica, pe langa cea extractiva. Va trebui nu doar sa vanda materie prima, ci si sa o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita.

PUTEREA

Mor oamenii de la SMURD! La nici un an de la tragedia din Apuseni

La nici un an de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni - în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, alţi cinci membri ai echipajului fiind răniţi - un alt aparat de zbor al SMURD s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol, Constanţa. Elicopterul avea circa 400 de ore de zbor, fiind abia la a şaptea misiune medicală, după ce trecuse din administrarea CJ Constanţa în cea a SMURD.

25 de ani de la Revoluţie. Iohannis, la Timişoara

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a anunţat că în 16 decembrie va lua parte, la Timişoara, la ceremoniile dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluţie. Acum un sfert de veac, pe 15 decembrie 1989, în România cufundată în întuneric, frig şi foamete a "epocii de aur" se aprindea fitilul fragil al unei revolte la Timişoara. Cronicarii Revoluţiei au povestit cum, în metropola vestică, au ieşit în stradă doi-trei oameni, apoi zece, apoi patruzeci, care s-au adunat în faţa Bisericii Reformate din Timişoara, unde locuia pastorul Laszlo Tokes, arestat la domiciliu. Fitilul fragil a găsit destul oxigen în plămânii românilor ca să devină explozia care a măturat un regim şi a creat cea mai mare breşă din Blocul de Est. Aşa au făcut românii istoria sfârşitului de secol XX.

ROMANIA LIBERA

Consiliul Fiscal: Bugetul, făcut artificial, pentru creditorii externi

Reprezentanţii Consiliului Fiscal se arată neîncrezători în datele prezentate de Guvern în ceea ce priveşte viitorul buget. Pe de o parte, rata de absorbţie a fondurilor europene prognozată pe 2015 este nejustificat de optimistă, iar pe de altă parte o serie de cheltuieli par a fi subevaluate. De asemenea, nivelul prognozat al încasărilor aferente categoriilor "impozit pe venit", "contribuţii sociale", "impozit pe profit", "impozite şi taxe pe proprietate" contrazice politicile fiscale adoptate de Guvern. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consilului Fiscal a precizat, pentru "România liberă", că nivelul absorbţiei fondurilor europene pentru anul viitor este supraestimat. Astfel, scriptic, Executivul a dublat valoarea sumelor ce vor intra în România de la bugetul UE, comparativ cu 2014, astfel încât să se evite dezangajarea banilor europeni.

Au furat din baza militară americană de la Kogălniceanu

Doi angajaţi ai unor firme din Constanţa au dat atacul într-unul din cele mai păzite locuri din judeţ: baza militară de la Mihail Kogălniceanu a Statelor Unite ale Americii. Profitând de faptul că avea acces la dormitoarele soldaţilor, în data de 8 decembrie Guşă Mihail Lucian a spart lacătul unui dulap şi a furat două laptop-uri, mărcile "Dell" şi "Apple". Nu s-a oprit însă aici. L-a racolat şi pe Raicovici Alexandru, de asemenea angajat al unei firme prestatoare de servicii, şi, în timp ce îşi desfăşurau activitatea într-un alt dormitor aflat în incinta bazei militare menţionate, au spart lacătul altui dulap, de unde au furat alte două laptop-uri, mărcile "Dell" şi "HP". Nu s-au bucurat prea mult de marfa furată, pentru că în scurt timp au fost prinşi.

ZIARUL FINANCIAR

Fuga banilor de la periferie a lovit cel mai puternic leul: minus 1,2% în două săptămâni

Scăderea abruptă a leului în faţa euro vine după mai multe luni de "letargie" pe piaţa valutară de la Bucureşti. Leul a pierdut 1,2% faţă de euro în ultimele două săptămâni - până la 4,49 lei, un maxim al ultimelor opt luni - pentru că investitorii îşi repliază poziţiile de la periferie spre centru ca urmare a şocului generat la nivel global de scăderea preţului petrolului. Preţul petrolului a ajuns la 60 de dolari/baril, minimul ultimilor cinci ani, după o scădere cu 17% de la începutul lunii decembrie. Preţul petrolului aproape s-a înjumătăţit de la începutul anului, iar dolarul s-a apreciat cu 10% faţă de moneda europeană, aversiunea fiind mai mare faţă de monedele emergente. Leul a fost cea mai afectată monedă din regiune în ultimele două săptămâni. Forintul a pierdut 0,5% în faţa euro în decembrie, în timp ce zlotul polonez şi coroana cehă s-au apreciat uşor.

Hidroelectrica se bate cu Petrom pentru locul I pe bursă, iar CE Oltenia aşteaptă restructurarea

Guvernul îşi menţine obiectivul ca anul viitor să aducă pe bursă cei mai mari producători de energie din ţară, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, responsabil de privatizări la Departamentul pentru energie. Complexul Energetic Oltenia (CEO) este cel mai mare producător de energie termo, format în anul 2012 prin fuziunea a patru termocentrale şi minele din bazinul Olteniei care le aprovizionau cu lignit. Structura rezultată a avut afaceri de peste 2,5 miliarde de lei şi mai mult de 18.600 de angajaţi, însă costurile mari de producţie şi preţul mic al energiei pe piaţă au erodat profitabilitatea companiei. CEO a raportat pierderi de 290 mil. lei pe primele nouă luni ale anului 2014.

Cadouri de milioane vs. milioane de cadouri

Într-o perioadă în care "time is money", alegerea unui cadou poate ajunge să reprezinte nu doar o plăcere, ci şi o responsabilitate, mai ales că alegerea poate fi constrânsă de buget, de timp sau de cu­rajul celui care dăruieşte. Curajoşii vor opta pentru zbo­ruri cu balo­nul, pentru un salt cu paraşuta sau o se­siune de escaladă. Pentru toţi ceilalţi rămâne deschisă opţiu­nea unui cadou clasic, o geantă care nu se demodează niciodată, un parfum personalizat după firea celui care îl poartă, un stilou din materiale rare, o sticlă de vin de colecţie sau, de ce nu, un ceas elveţian. Procesul alegerii unui cadou este semnificativ simplificat dacă persoana care urmează să îl primească are un hobby sau, de ce nu, este colecţionar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb