REVISTA PRESEI 17.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 februarie 2012

ADEVARUL

Germania: Procurorii cer ridicarea imunităţii preşedintelui

Parchetul din Hanovra a cerut Parlamentului federal german ridicarea imunităţii preşedintelui Christian Wulff, asupra căruia planează de mai multe luni acuzaţii de abatere de la îndatoririle de serviciu. Ieri, procurorii din Hanovra, capitala regiunii Saxonia Inferioară, au declarat că există destule probe care să indice că preşedintele a acţionat în mod greşit. Parchetul nu poate iniţia proceduri împotriva preşedintelui republicii decât dacă deputaţii Bundestagului (camera inferioară a Parlamentului german) îi ridică imunitatea, notează AFP, citată de Agerpres. Potrivit unui material publicat în ziarul Bild, Wulff a primit în octombrie 2008 un împrumut cu dobândă mică în valoare de jumătate de milion de euro. Wulff şi soţia sa Bettina au împrumutat banii de la soţia unui director de întreprindere din Osnabrueck pentru a achiziţiona o casă.

Casele de licitaţii de opere de artă fac tot mai mulţi bani, în ciuda crizei

După contracţia puternică din 2008, piaţa globală a operelor de artă este din nou în creştere. Plasamentele în artă sunt pentru investitori o bună modalitate de a-şi diversifica portofoliile, de a se proteja împotriva volatilităţii pieţelor financiare, dar şi un refugiu în faţa inflaţiei. Totalul vânzărilor la licitaţiile Sotheby's au crescut în 2011cu 14,5%. Licitaţiile din această lună pentru artă modernă şi impresionistă au adus pentru casa de licitaţii Sotheby's 96 milioane de lire sterline (aproximativ 115 milioane de euro). Licitaţia unui nud semnat de pictorul Francis Bacon a însemnat pentru Christie's 80,5 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 96 milioane de euro), potrivit unor cifre preluate de publicaţia financiară "Financial Times".

Europa este pregătită pentru posibila suspendare a exporturilor iraniene de ţiţei

Karel De Gucht, şeful comisiei de comerţ a Uniunii Europene, a anunţat astăzi că U.E. se va adapta unei potenţiale suspendări a exporturilor iraniene de ţiţei, declarând că Uniunea Europeană îşi va menţine opoziţia faţă de achiziţionarea de arme nucleare de către Iran. Iran este pe locul cinci în topul exportatorilor de ţiţei, cu 2,6 milioane de barili exportaţi zilnic, dintre care o parte semnificativă către statele U.E, care este totuşi hotărâtă să se împotrivească ambiţiilor nucleare ale Iranului.

Moody's ar putea reduce ratingul al Morgan Stanley, Credit Suisse şi UBS

Ratingul financiar al UBS AG, Credit Suisse Group AG şi Morgan Stanley ar putea fi redus chiar şi cu trei nivele de către agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service, care este în proces de examinare a ratingurilor financiare a 17 bănci şi firme financiare care operează pe pieţele globale de capital. Ratingul Goldman Sachs Group Inc, Deutsche Bank AG, JPMorgan Chase & Co. şi Citigroup Inc. ar putea fi redus cu două nivele, conform declaraţiilor oficialilor Moody's. Agenţia de evaluare financiară a redus ratingul unor companii de asigurare europene, justificându-şi decizia datorită expunerii acestora la riscul provocat de criza datoriilor suverane, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Grecia speră să-şi asigure luni salvarea financiară.UE rămâne sceptică

Grecii şi-au exprimat speranţa de a asigura al doilea pachet de finanţare de urgenţă UE/FMI şi acordul cu privire la restructurarea datoriei sale publice la începutul săptămânii viitoare. Celelalte ţări membre în zona euro rămân, însă, sceptici cu privire la încheierea negocierilor care au devenit din ce în ce mai acrimonioase. Evangelos Venizelos, ministrul de Finanţe al Greciei, a declarat că ţara sa a acceptat ultimele două cereri puse de Uniunea Europeană şi FMI pentru a elibera pachetul de salvare financiară de 130 de miliarde de euro de care guvernul de la Atena are nevoie disperată pentru a evita intrarea în incapacitate de plată odată cu scadenţa din martie a unui număr major de obligaţiuni, anunţă agenţia de ştiri Reuters.

Paulson: Grecia ar putea da faliment, fapt care va provoca destrămarea zonei euro

Paulson & Co., fondul de hedging în valoare de 23 de miliarde pe care fondatorul său, John Paulson, încearcă să-l redreseze după pierderile record suferite anul trecut, a declarat că Grecia ar putea da faliment până la sfârşitul lui martie, fapt care va provoca destrămarea zonei euro. Grecia ar avea nevoie de 90 de miliarde de euro pe an doar pentru a satisface cerinţele de refinanţare necesitate de acordul anticipat cu privire la implicarea sectorului privat, recapitalizarea băncilor şi alte nevoi de finanţare, a estimat Paulson într-o scrisoare către clienţi trimisă în această lună, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

ANAF închide Bingo Metropolis

Fiscul a retras joi licenţa de funcţionare a emisiunii Bingo Metropolis. Compania producătoare spune că nu a primit nicio înştiinţare în acest sens. Pe de altă parte, compania Phoenix Games SRL, care deţine emisiunea ce a fost difuzată pe Antena 1 declară că nu a primit nicio înştiinţare oficială din partea Finanţelor şi că datoriile de 1,2 milioane euro la bugetul statului sunt garantate de o ipotecă imobiliara in valoare de peste 1,7 milioane euro. Antena 1 a inceput sa difuzeze emisiunea în toamna anului 2009. Programată iniţial duminică seară, aceasta a fost reprogramată în cursul zilei. Daca, în 2009, audienţa medie a emisiunii era de aproape 700.000 de telespectatori în ianuarie 2012 audienţa în mediul urban a fost de 338.000 de telespectatori, potrivit paginademedia.ro

Pensiile europenilor, în mare pericol

Există o probabilitate de 50% ca o nemţoaică care se va naşte anul viitor să trăiască 100 de ani, în timp ce Belgia a înregistrat cu record în materie de cheltuieli cu asistenţa socială: a avut prima persoană care a fost toată viaţa şomeră, calitate din care a ieşit direct la pensie. Cu alte cuvinte: speranţa tot mai mare de viaţă a europenilor, costurile cu asistenţa socială diferite de la ţară la ţară şi scăderea tot mai mare a numărului de copii, la care se adaugă şi şomajul fără precedent în rândul tinerilor - toate acestea arată că întreaga Europă se confruntă cu o mare problemă socială. În 2008, raportul dintre persoanele de vârstă activă (15-64 de ani) şi cetăţenii UE în vârstă de 65 de ani şi peste era de patru la unu. Până în 2060, acest raport va scădea la doi la unu.

Traian Băsescu, părăsit de încă un consilier

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan, şi-a anunţat, ieri, demisia din această funcţie şi plecarea în sectorul privat. "După şansa de a lucra ani de zile în serviciul public, am decis că e vremea unei schimbări în carieră. Voi activa, în viitor, în sectorul privat. Mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu pentru oportunitatea de a fi lucrat cu Domnia Sa", se arată în declaraţia lui Valeriu Turcan, remisă ieri presei. "Soţul meu a decis să-şi folosească experienţa acumulată la cel mai înalt nivel în serviciul public în calitate de consilier prezidenţial pentru a dezvolta proiecte în mediul privat. Această experienţă, împreună cu pregătirea lui profesională, constituie premisele desfăşurării unor proiecte profesionale importante", a explicat şi soţia sa, deputatul PDL Raluca Turcan.

Premierul a cerut demiterea şefei care se ocupă de proiectele europene pe resurse umane, aceasta şi-a dat demisia

Carmen Ionel, şefa Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), şi-a dat demisia ieri, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, s-o demită. Ungureanu a cerut demiterea lui Carmen Ionel din cauza "managementului defectuos al Autorităţii pe care o conduce". Rata de absorbţie pe POSDRU era, în septembrie 2011, de numai 2,96%. Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu. Aceasta are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene şi a fost director în Ministerul Finanţelor Publice.

Şah la "regii asfaltului"

Consiliul Concurenţei şi-a fixat ţinta pe firmele de deszăpezire, iar statul îi va expropria pe riveranii drumurilor naţionale ca să planteze copaci. Dezvăluirile din ultimele zile privind costurile exorbitanţe cu deszăpezirea au declanşat un adevărat iureş în instituţiile statului, care demarează anchetă după anchetă. Un prim "episod" s-a consumat zilele trecute, când conducerea Ministerului Transporturilor a cerut ajutorul Curţii de Conturi pentru a evalua contractele de deszăpezire încheiate în 2008.

CURENTUL

Licitaţii dubioase de peste 347 milioane de euro la Primăria Capitalei

Consiliul Concurenţei investighează o afacere de 347 milioane de euro a clientelei primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Banii provin din mai multe contracte dubioase, Consiliul Concurenţei suspectând o posibilă înţelegere între 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor din Bucureşti. Urmare a suspiciunilor apărute, consiliul a efectuat inspecţii inopinate la 11 companii participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) - Administraţia Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări pentru întreţinerea şi administrarea unor străzi din Bucureşti.

Falimentul Marmorosch Blank, Bancorex-ul din vremea "Micului Paris"

Octombrie 1931: în plină criză mondială, Regatul României pierdea unul dintre stâlpii săi de bază: după câteva luni de agonie, Banca "Marmorosch, Blank &Co" se vedea obligată să tragă obloanele. Odată cu ea se prăbuşea, definitiv, un imens "imperiu financiar" a cărui evoluţie a coincis, timp de aproape un secol, cu modernizarea ţării noastre şi includerea sa în circuitul politico-economic european. Peste alte şapte decenii, în octombrie 1999, România, redevenită capitalistă, avea parte de încă un faliment răsunător: Bancorex, un alt gigant bancar autohton se prăbuşea lăsând în urma sa o "gaură" de aproape două miliarde de dolari. De fapt, prăbuşirea imperiului financiar-bancar Marmorosch, Blanc &Co a fost o "ecuaţie" extrem de complicată în care au fost amestecaţi atât oameni politici deosebit de influenţi, din ţară şi de peste hotare, cât şi serviciile secrete, atât cele autohtone cât şi cele de pe meleaguri străine. Scenariul se va repeta, cu deosebirile de rigoare, mult mai aproape de zilele noastre, în cazul prăbuşirii Bancorex.

CURIERUL NATIONAL

Cât va dura reforma Sănătăţii?

Procesul ar putea dura 4-5 ani şi va însemna o trecere graduală către sistemul privat. Primul pas va fi reprezentat de deductibilitatea fiscală a asigurărilor private de sănătate. Cea de-a doua măsură trebuie să le ofere asiguratorilor privaţi posibilitatea de a se deconta cu furnizorii de servicii medicale de stat. Reformarea sistemului de sănătate nu se poate face de pe o zi pe alta, iar pentru schimbarea sistemului este nevoie de măsuri graduale, în condiţiile în care nevoile de sănătate ale populaţiei nu mai pot fi susţinute de stat.

Pe ce mizează Bursa?

Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, a declarat ieri că pentru dezvoltarea pieţei de capital este nevoie de determinare politică şi de o strategie naţională, astfel încât companiile să găsească la bursă o nouă modalitate de acces la finanţare, pe lângă sistemul bancar. "Pentru a dezvolta piaţa de capital trebuie ca decidenţii locali să ia deciziile corecte. Ar trebui să existe o strategie naţională", a afirmat Anghel la un seminar pe tema pieţei de capital organizat de Ambasada Poloniei şi Deloitte. El a amintit de programul de privatizări anunţat de autorităţi şi a arătat că bursa trebuie să ofere o alternativă de finanţare.

România şi alte 12 state NATO vor investi 1 mld. euro în avioane fără pilot

România şi alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achiziţiona şi a opera în comun cinci avioane fără pilot concepute de americani, în cadrul unui ambiţios program de supraveghere aeriană în Europa, a anunţat miercuri un oficial al Alianţei Nord-Atlantice. Treisprezece state NATO, între care Germania, Italia, România şi Statele Unite, vor investi un miliard de euro în achiziţionarea unor avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americană Northrop Grumman. Încă 2 mld. euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului global de supraveghere aeriană a Europei, timp de 20 de ani, de la baza aeriană Sigonella din Sicilia (Italia)

UE va restitui Greciei 35 milioane euro, după ce a amendat eronat ţara

Finanţele publice ale statului elen au primit un mic sprijin din partea Uniunii Europene (UE), scrie cotidianul Kathimerini, după ce executivul comunitar a anunţat că va înapoia Greciei 35 de milioane de euro, reprezentând o amendă aplicată eronat în privinţa plăţii de subvenţii pentru agricultură. Anunţul Comisiei urmează unei decizii a justiţiei europene, care a anulat parţial amenzi impuse în 2005 în privinţa unor nereguli în sistemul de plăţi pentru agricultură din Grecia, notează Mediafax.

Alro este de acord să desecretizeze contractul cu Hidroelectrica

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupul rus Vimetco, este de acord să desecretizeze contractul de achiziţie a electricităţii de la Hidroelectrica, dar va fi dezavantajat în raport cu competitorii, a declarat joi vicepreşedintele CA al companiei, Marian Năstase. El a adăugat că Alro este în negocieri avansate cu Hidroelectrica şi că preţul energiei electrice din contract este corelat cu cel al aluminiului la Bursa de metale din Londra. Conducerea Alro este flexibilă în privinţa renegocierii preţului energiei de la Hidroelectrica, dar mai puţin faţă de reducerea cantităţilor de electricitate, potrivit sursei citate.

EVENIMENTUL ZILEI

Justiţia din România începe să-şi arate colţii

Ultimele condamnări ale instanţei supreme arată că sentinţele nu se mai hotărăsc în şedinţele de partid. Hotărârile instanţelor din ultima jumătate de an demonstrează că justiţia din România câştigă, pe zi ce trece, tot mai multă încredere în forţele proprii şi că devine conştientă de importanţa ei într-o Românie europeană. Absenţa în ultimii ani a comenzilor din partea politicului şi acţiunile tot mai închegate ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) produc, iată, condamnări cu executare în procese de mare corupţie. Acestor pedepse li se adaugă descinderile asupra colegilor corupţi, precum şi avizele pozitive pentru reţineri şi percheziţii din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

TRAIAN IGAŞ: "Avertizările meteo sunt greu de înţeles!"

De pe scaunul de senator, fostul ministru de Interne este mândru că a anunţat ninsori ca în "54. Ministrul care a anunţat zăpezi mai mari ca-1954 a povestit, pentru EVZ, din culisele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul de Interne. Ca şi fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, Igaş, din biroul de la Senatul României, a invocat indolenţa celor de la ANM, prin faptul că informările despre vreme veneau la şase ore şi nu la o oră, aşa cum se aştepta. În plus, crede Igaş, populaţia nu înţeles mesajul meteorologilor.

Atenţie! Dispariţia executorilor bancari va da fiori reci restanţierilor

Transformarea executorilor bancari în executori judecătoreşti va aduce o creştere a costurilor de executare, însă procesul poate deveni mult mai brutal. Până acum, procesul de executare a clienţilor rău-platnici la credite sau a giranţilor era coordonat de executorii bancari, cei care aplicau în mare parte strategia băncii. Corpul executorilor bancari numără în prezent peste 300 de membri activi. Dintre aceştia, circa două treimi (peste 200) ar putea face pasul (sunt eligibili) pentru a fi asimilaţi executorilor judecătoreşti, iar restul vor rămâne în bănci pentru a monitoriza transferul acestui proces.

JURNALUL NATIONAL

Operaţiunea "Repatrierea": Fuga româncelor din Siria

Câteva românce căsătorite cu sirieni au reuşit să fugă din oraşul Homs, "izolat şi în război". "Azi nu mai avem speranţă decât de la Dumnezeu, pentru că reacţia comunităţii interna­ţionale este atât de lentă", au declarat ele agenţiei France Presse la sosirea, joi, la Bucureşti. Mii de români, majoritatea căsătoriţi cu sirieni sau copii rezultaţi din cupluri binaţionale sunt expuşi violenţelor care însângerează Siria de când o mişcare de contestare populară fără precedent, reprimată brutal, a izbucnit acolo în urmă cu 11 luni împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Zeci dintre aceştia trăiesc de mai mulţi ani la Homs, oraş rebel şi cvasi-izolat acum de restul lumii şi unde, potrivit Amnesty International, cel puţin 377 de civili, dintre care 29 de copii, au fost ucişi de la 3 februarie până acum.

Arafatul din energie: Hăhăianu vrea să revină la conducerea Transelectrica

Cazul Raed Arafat se repetă la Transelectrica: după ce a vorbit cu preşedintele Traian Băsescu şi a fost aspru criticat în Guvern, directorul general Horia Hăhăianu şi-a înaintat ceea ce el a numit demisia de onoare. Acum vrea să revină asupra deciziei de a pleca de la conducerea companiei şi motivează că demisia de onoare nu produce efecte juridice şi că în contractul de mandat este menţionat un termen de 30 de zile în care poate reveni. La fel ca şi Arafat în domeniul sanitar, Hăhăianu a adus în atenţia opiniei publice situaţia problematică din cadrul sistemului energetic.

PSD nu mai are bani "nici să treacă strada". Portăreii vânează maşinile, calculatoarele şi mobila din Kiseleff

Partidul Social Democrat a intrat în executare silită. La propriu. Executorii judecătoreşti au început să viziteze sediul central al formaţiunii, din Şoseaua Kiseleff, numărul 10. Lupta pe maşinile, calculatoarele şi mobilierul care se găsesc acolo va fi acerbă. Toate conturile PSD sunt goale, iar sumele datorate sunt mari, de ordinul milioanelor de euro. Azi, la ora 13, la PSD s-a prezentat un executor judecătoresc însoţit de un avocat, în vederea recuperării unei sume derizorii, de 4.500 de euro. "Reprezentanţii PSD ne-au propus să eşalonăm pe şase luni la plată suma de circa 20.000 de lei. Clienţii mei au refuzat şi au acordat PSD un termen de trei zile. Până luni, dânşii trebuie să decidă ce vom face.

Premierul Ungureanu îl recheamă pe Jeffrey Franks în România

"Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a lansat şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, şi directorului pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Székely, invitaţia de a participa, la Bucureşti, în intervalul 21-22 februarie, la o întâlnire de lucru pe teme economice de actualitate. Scrisoarea de intenţie nu se va afla pe agenda de discuţie", informează Guvernul. Scrisoarea de intenţie a fost convenită de FMI şi CE cu fostul premier Emil Boc, cu o zi înainte ca acesta să demisioneze din postul de prim-ministru, iar Ungureanu să preia conducerea Guvernului.

NATIONAL

Ungureanu se leapada de SPP!

Putini, foarte putini stiu de existenta acestor trupe de elita, recunoscute pana si de "rivalii" de la SRI si SPP drept cele mai bune din tara. Si este si normal, din moment ce "Brigada" nu este recunoscuta oficial nici macar de catre Serviciul de Informatii Externe. Sursele noastre, care au confirmat in exclusivitate pentru "National" existenta acestui grup de "civili" format din doar cateva zeci de luptatori experimentati si greu incercati in misiuni secrete, sustin ca noul premier Mihai Razvan Ungureanu va accepta protectia SPP doar de fatada. In realitate, securitatea primului ministru va fi asigurata din umbra de acesti misteriosi ofiteri, in care are incredere deplina de cand le era sef la SIE.

Isarescu da cu bancherii de pamant

Banca centrala nu este dispusa sa extinda scadentele la operatiunile repo sau sa diminueze prea curand rezervele minime obligatorii (RMO). Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, e ferm pe pozitie. Nu intentioneaza nici sa ofere lichiditate bancilor comerciale pe baza portofoliilor de credite imobiliare. De ce? "Noi sa le luam in garantie si ei sa se spele pe maini", spune Mugur Isarescu. "Nu ne transformam in societate de administrare a imobiliarelor. Bancherii ar trebui sa faca banking adevarat. Si-au asumat niste riscuri si trebuie sa le administreze".

Geoana agita balta USL

Mircea Geoana prevesteste probleme "amplificate la cub" pentru fostul sau partid. Cauza: desemnarea candidaturilor USL pentru alegerile locale. Situatia ii convine fostului lider social-democrat, care abia asteapta sa pescuiasca ceva membri pentru formatiunea mult visata. "Perioada desemnarilor de candidati este extraordinar de agitata in viata oricarui partid. Daca se va merge pe o lista comuna, cum am auzit ca a spus domnul Ponta, asta inseamna ca trei partide - PSD, PNL si PC - vor avea o problema amplificata la cub cu aceasta tensiune a desemnarii de candidati", explica Mircea Geoana.

UE, sufocata de orgolii

Uniunea Europeana risca sa se scindeze. Nu atat din cauza crizei financiare, ci din pricina conflictelor mocnite dintre liderii statelor membre. Pericolul a fost intuit de premierul Italian, Mario Monti, acesta vorbind deschis despre resentimentele care pot genera o ruptura definitiva in UE. Asta nu l-a impiedicat insa pe Monti sa plateasca, la randul lui, niste polite Frantei si Germaniei. Concret, premierul italian a declarat, in Parlamentul European, ca desi asa-numitele state periferice sunt blamate pentru criza datoriilor, Franta si Germania au la randul lor o responsabilitate majora pentru diluarea regulilor fiscale ale uniunii monetare.

PUTEREA

Daniel Funeriu, victima propriei politici

Fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, ar vrea să predea într-o universitate de stat, dar este împiedicat de legislaţia pe care chiar el a susţinut-o. Surse apropiate fostului ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, susţin că acesta ar dori să predea într-o universitate de stat. Fostul demnitar nu se poate angaja însă în nici o instituţie de învăţământ superior, după ce chiar el a refuzat, în timpul mandatului, cererea de scoatere la concurs a posturilor din universităţi, blocate printr-o Ordonanţă de Urgenţă a guvernului Boc, susţinând ca acest lucru să fie făcut de noile senate universitare. Astfel, profesorii nu pot concura pe catedrele din universităţi decât, cel mai devreme, în anul universitar viitor. Singura speranţă pentru Funeriu este, însă, noul ministru, Cătălin Baba, care ar putea decide scoaterea la concurs a catedrelor printr-un ordin.

Inundaţiile, în cârca primarilor

Autorităţile susţin că, cel puţin până pe 1 martie, este puţin probabilă producerea de inundaţii în zonele în care a nins abundent. Autorităţile locale au fost avertizate că vor urma zile "de foc" şi că sunt singurele responsabile pentru ce se va întâmpla. Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat că eventuale inundaţii majore în următoarele două săptămâni s-ar putea produce doar dacă temperatura ar creşte în timpul zilei la cel puţin 10 grade Celsius, iar noaptea nu ar scădea sub zero grade şi dacă s-ar înregistra precipitaţii sub formă de ploaie de 10-15 litri pe metru pătrat.

INS caută un milion de români

Directorul responsabil cu statistica socială şi demografică din cadrul Institutului Naţional de Statistică, Silvia Pisică, a precizat că datele celor un milion de persoane estimate că nu au fost recenzate vor fi recuperate prin confruntare cu informaţiile primite de la sursele administrative. Printre acestea se numără ANAF sau centrele universitare, a precizat Silvia Pisică. Datele provizorii comunicate de INS arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România.

Studiu de 7 milioane euro pentru linia de mare viteză

Ministerul Transporturilor nu este în stare, de şapte ani, să repare podul de cale ferată Grădiştea, care asigură legătura între Bucureşti şi Bulgaria, însă va aloca milioane de euro pentru studiul de prefezabilitate privind realizarea unei linii feroviare de mare viteză. Specialişti în domeniul feroviar estimează că studiul de fezabilitate va costa între 5 şi 7 milioane de euro, iar construcţia liniei de mare viteză, minim 10 miliarde de euro. În principal, această rută trebuie să plece de la frontiera ungară şi să ajungă la Constanţa. Dacă între Bucureşti şi Constanţa este clar că vom avea linie de mare viteză, este de discutat şi de stabilit până la Bucureşti pe unde să treacă ruta: ori prin Carpaţii Meridionali ori prin Sud, pe la Craiova.

ROMANIA LIBERA

Vestitorii corupţiei se întorc. UDMR vrea să legalizeze conflictul de interese

Deputaţii UDMR Andras Levente Mate, investigat de ANI pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, şi Arpad Marton vor să scoată demnitarii din categoria funcţionarilor publici vizaţi de legea penală şi să modifice definiţia conflictului de interese astfel încât orice primar să poată da contracte pe bani publici propriilor firme. Peste 96% din români cred că în ţara lor corupţia este o problemă majoră, iar peste 60% sunt de părere că politicienii nu fac suficient pentru combaterea corupţiei, arată rezultatele unui Eurobarometru publicat miercuri.

Ţara în care Daciile lui Ceauşescu sunt mai căutate decât Mercedes şi BMW

În acest moment, zeci de mii de Dacii care în România nu ar fi bune decât ca monedă de schimb în cadrul programului Rabla circulă pe străzile din Argentina. În ţara sud-americană, astfel de maşini sunt mult mai scumpe decât la noi, fiind apreciate de localnici. In Argentina s-au importat aproximativ 42.000 de autoturisme Dacia a căror model datează ca şi concept dinainte de 1989. Foarte multe sunt în circulaţie şi astăzi şi pot fi văzute în oraşele din interiorul ţării. Maşinile de lux aproape că lipsesc de pe străzile din Argentina. "Probabil că nouă ne place mai mult viaţa şi preferăm să cheltuim bani ca să călătorim sau pentru a ne distra ori pentru a ieşi cu familia mai des la restaurante." O altă explicaţie ar fi că mulţi oameni cu bani preferă să nu îşi arate bogăţia pe stradă pentru a nu fi jefuiţi (cu toate că, în ultima vreme, astfel de cazuri sunt tot mai rare) ori pentru că, din cauza politicii ultraprotecţioniste a guvernului, creditele nu se acordă tocmai uşor.

Preda: De patru zile Ponta a plecat în SUA şi nimeni nu ştie nimic. E oare la Disneyland?

"De patru zile, Ponta a plecat în SUA şi nimeni nu ştie nimic. Nicio informaţie - despre program, agendă sau interlocutori - nu a fost transmisă public. Până şi blogul lui Ponta e mut. De obicei, asemenea situaţii sunt semnul unui eşec", susţine democrat-liberalul pe blogul său, într-o postare cu titlul "E oare la Disneyland?". El menţionează că liderul PSD a vorbit vreo patru luni despre vizita sa în America. De asemenea, Cristian Preda aminteşte că "gurile rele au susţinut că debarcarea lui Mircea Geoană s-a datorat faptului că fostul preşedinte al Senatului a ajuns pe Noul Continent înaintea şefului pesedist". "Mult discutată a fost şi tovărăşia lui Crin Antonescu în proiectata călătorie. Au curs râuri de cerneală pentru a evoca detaliile unei vizite anunţate ca istorice", a mai scris Preda. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că va pleca în SUA, însoţit de social-democratul Titus Corlăţean şi de liberalul Cornel Dobriţoiu, care sunt responsabilii USL pe zona de Externe şi de Apărare.

ZIARUL FINANCIAR

Topul băncilor la finalul lui 2011. BRD este cea mai profitabilă, iar BCR cea mai mare

Sistemul bancar românesc a rezistat încă un an fără tulburări. Multe probleme ale sistemului se rezolvă în liniştea birourilor. Sistemul bancar românesc, format din 41 de bănci, a făcut un uşor pas înainte în 2011, reuşind să-şi mărească activele cu 3,5% şi să-şi reducă pierderile de la 516 mil. lei în 2010 la 430 mil. lei la sfârşitul anului trecut. BCR, deţinută de austriecii de la Erste, rămâne numărul unu în sistem din punctul de vedere al activelor deţinute, cu 71,2 mld. lei (16,5 mld. euro), dar a trecut pe pierderi (327 mil. lei, respectiv 77 mil. euro) conform standardelor româneşti de contabilitate (RAS). BRD, deţinută de grupul francez Société Générale, îşi păstrează poziţia de cea mai profitabilă bancă raportând pentru anul trecut un câştig de 472 mil. lei (112 mil. euro), în condiţiile în care întreg sistemul bancar a avut o pierdere de 430 mil. lei.

Lupta pentru ASE a început. În zece zile se alege un nou rector. Cine va fi următorul şef al "pepinierei" de manageri?

Pe 27 februarie se va alege un noul rector al Academiei de Studii Economice, una dintre cele mai prestigioase universităţi locale, în cadrul căreia au studiat majoritatea executivilor români de top şi antreprenori care formează actuala generaţie de manageri. Gheorghe Roşca, cel care a fost rectorul ASE timp de opt ani (însumând două mandate), va preda ştafeta unuia dintre cei trei candidaţi care s-au înscris în cursa alegerilor: Dumitru Miron (prorectorul responsabil cu relaţiile interinstituţionale şi parteneriat cu mediul economic şi social), Pavel Năstase (pro­rectorul responsabil cu Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii) şi Niculae Istudor (prorectorul responsabil de activitatea socială şi relaţiile cu organizaţiile studenţeşti).

Americanii dau cărţile pe faţă: Elliott cere vânzarea Fondului Proprietatea "activ cu activ"

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea propune vânzarea activelor fondului şi distribuirea banilor către acţionari, iar Templeton ar putea primi un comision mai mare dacă vinde mai repede. Strategia propusă de Elliott deschide calea pentru ca pachete de 20% din Petrom şi Hidroelectrica, 15% din Romgaz şi 10% din Nuclearelectrica să fie vândute în următorii trei ani. Fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) cu aproape 13% din acţiuni, îşi arată colţii şi propune o stra­tegie care ar putea duce în următorii ani la înstrăina­rea celor mai valoroase partici­paţii pe care Fondul Proprietatea le deţine în cele mai importante companii din sectorul energetic şi, în final, la lichidarea fondului.

Lupta se va tranşa la următoarea AGA

În prezent, Fondul Proprietatea dis­tri­buie în întregime profiturile obţinute din di­vi­­dende de la companiile din portofoliu şi din dobânzi, conform politicii de dividend asu­mate în contractul de administrare. Din pro­fitul pe 2011, FP va distribui în acest an divi­dende de circa 523 mil. lei (120 mil. euro), iar dividendul brut de 0,038 lei/ac­ţiune ar aduce un randament de circa 7,15%. Conform strategiei asumate de Templeton, banii obţinuţi din vânzări de active ar trebui folosiţi pentru noi investiţii. Elliott nu este de acord însă cu reinvestirea acestor sume. "Este discutabil dacă reinvestirea veniturilor din vânzări în deţineri noi de portofoliu va reuşi să reducă în mod substanţial discountul, având în vedere numărul redus de companii mari admise pe bursa de valori din România ale căror acţiuni se tranzacţionează într-un volum considerabil", au arătat reprezentanţii Elliott. Reprezentanţii Templeton sunt rezervaţi în declaraţii în acest moment.

Responsabilul cu privatizările în Polonia: Listaţi companiile de stat la bursă, dar nu cedaţi controlul asupra activelor strategice. Nu lăsaţi ca deciziile să se ia la Oslo sau Viena

Polonia a atras atenţia şi admiraţia întregii Europe prin privatizările derulate în ultimele două decenii, impunându-se drept un model de succes în rândul statelor foste comuniste prin eficienţa şi transparenţa cu care a vândut ac­ti­ve­le de stat, dar şi sumele ridicate atrase de la investitorii privaţi, de circa 30 mld. euro, care au ţinut-o departe de recesiune în plină criză financiară. Însă aceste privatizări au fost în majoritatea ca­zurilor doar cedări ale unor pachete mino­ritare şi nu a pachetului majoritar de acţiuni. Pawel Tamborski, subsecretar de stat în Ministerul Trezoreriei din Polonia: Pe o piaţă fără lichiditate este foarte dificil să obţii un preţ mare, astfel că uneori este mai bine să vinzi un pachet mai mic de acţiuni la un preţ mai mic, doar pentru a adăuga lichiditate pieţei, pentru a câştiga vizibilitate şi pentru a atrage interesul investitorilor, pentru ca mai apoi să ieşi cu un pachet mai consistent de acţiuni la un preţ mai bun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb