REVISTA PRESEI 17.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 februarie 2015

ADEVARUL

Traian Băsescu: România nu are nevoie de o frontieră cu Federaţia Rusă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, la TVR, despre problemele pe care le are Elena Udrea cu Justiţia, despre realizările celor două mandate de preşedinte, despre situaţia tensionată din regiune, dar şi despre cum ar trebui să arate un nou Cod Electoral. "Un om, într-o instituţie, poate greşi, dar asta nu înseamnă blamarea instituţiei. Niciodată nu am să spun că SRI este o instituţie compromisă. România are două servicii de informaţii extrem de puternice. Legile siguranţei naţionale trebuie să aducă subcontrol real. Eu am trimis un set de legi din 2006 în Parlament. Niciodată nu am avurtsuficientă susţinere pentru ca ele să fie dezbătute. Au trecut aproape nouă ani de când am trimis acel set. Noi funcţionăm pe legislaţia din 1990. Ucraina este o ciorbă în care nu ne putem băga. Riscurile cu Ucraina sunt majore. Românie nu are nevoie de o frontieră cu Federaţia Rusă. Ucraina trebuie să rămâna în deplinătatea sa teritorială."

Marea asanare - ce se află în spatele pierderilor record din sistemul bancar

Restructurarea portofoliului de credite neperformante din bilanţurile băncilor autohtone va continua şi anul viitor. Iar criza generată de aprecierea abruptă a francului elveţian va obliga băncile la crearea de noi provizioane (pierderi). Pierderile masive raportate de băncile din România, cifrate la aproape un miliard de euro (4,3 miliarde lei) se datorează provizioanelor constituite pentru curăţarea portofoliului de credite neperformante. Ca urmare a procesului impus de BNR începând cu luna aprilie a anului trecut, rata creditelor neperformante a scăzut de la un maxim de 22,3% la sfârşitul lui 2013, la 15,3% în luna decembrie 2014. Oficialii BNR consideră însă că scăderea trebuie să fi fost mai abruptă, ponderea creditelor neperformante scăzând chiar sub 10%, însă băncile preferă să-şi cureţe mai lent bilanţurile.

Anunţ important pentru toţi angajaţii. Se schimbă impozitarea salariilor

Impozitarea salariilor se modifică pentru marea majoritate a angajaţilor. Deducerea personală la calcularea impozitului pe venit de 16% va creşte pentru toţi salariaţii care obţin cel mult 3.000 lei brut, potrivit proiectului Codului fiscal, obţinut în exclusivitate de Capital. Cei mai avantajaţi vor fi două milioane de salariaţi care câştigă cel mult 1.000 lei brut. Deducerea personală din venitul net lunar la funcţia de bază la calcularea impozitului de 16% va fi majorată cu 50 lei pentru pentru salariaţii care obţin cel mult 1.000 lei brut şi care au în întreţinere una, două sau trei persoane. În cazul acestora deducerea va ajunge până la 600 lei faţă de 550 lei acum. Practic, acordarea acestei facilităţi înseamnă că suma reprezentând deducerea se scade din venitul net asupra căruia se calculează impozitul de 16%.

Secretele trenului SF Hyperion, făcut la Craiova, şi cum a reuşit fabrica Softronic să-i cucerească pe nemţi şi pe maghiari

Fabrica Softronic din Craiova, singura care produce rame şi locomotive electrice în sud-estul Europei, se bucură de succes pe pieţele externe, preţul mai mic fiind unul dintre atuurile companiei din Bănie în faţa competitorilor săi. Cunoscută pe piaţa locală ca fiind constructorul trenului SF - Hyperion, care a circulat în perioada 1 august - 13 septembrie 2014 pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa, iar de la 15 septembrie pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov, compania Softronic a cucerit Vestul. Majoritatea locomotivelor produse în fabrica de la Craiova sunt exportate în Ungaria şi în Germania, dar ele ajung şi în Turcia. Softronic, deţinută de Ionel Ghiţă, Ion Gârniţă, Augustin Popescu şi Oana Miulescu, a realizat o cifră de afaceri de 115 milioane de lei în anul 2013, potrivit reprezentanţilor companiei. Înfiinţată în anul 1999, firma este unul dintre puţinii furnizori privaţi de produse şi servicii pe piaţa feroviară românească.

Un canadian de origine română este persoana cu 830 de milioane de dolari ascunse în Elveţia

Miliardarul canadian de origine română Marcel Adams este persoana asociată cu România care a avut conturi cu peste 800 de milioane de dolari la HSBC Elveţia, arată o anchetă realizată de jurnaliştii din Canada. Familia Adams este una dintre cele mai bogate din Quebec, făcând avere în sectorul imobiliar, arată o anchetă realizată de jurnaliştii publicaţiei "Enquête", citată de Radio Canada. Marcel Adams a plecat din România la o vârstă fragedă şi nu a efectuat niciodată afaceri aici, au arătat jurnaliştii Rise Project, care au dezvăluit în exclusivitate numele celorlalţi români asociaţi cu astfel de conturi, printre care Viorel Hrebenciuc şi Mihai Tănăsescu. HSBC şi-a ajutat clienţii să ascundă 100 de miliarde de dolari.

Iohannis a propus salarii în funcţie de performanţă în învăţământ. De ce a fost elimintat sistemul în SUA

În cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene care are ca scop reformarea educaţiei în România, specialişti din toată ţara au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu propunerea făcută de Klaus Iohannis, când era în campania electorală: salariile profesorilor ar trebuie să fie stabilite în funcţie de performanţe. Unul dintre interlocutori a explicat de ce a renunţat SUA la acest sistem. "Subiectul "merit pay" a fost abordat în SUA încă din anii 80 (s-a renunţat prin anii 95/96 în multe state) şi, în sistemul de învăţământ de stat, a condus la reducerea drastică a competenţelor elevilor, a performanţelor reale la teste independente. Adică, corelând performanţa profesorilor de anumite rezultate ale elevilor, s-a observant că elevii încep să aibă rezultate bune şi foarte bune la toţi indicatorii de care era legată şi evaluarea profesorilor" Laura Borbe, profesor, trainer şi lider IMPACT Cluj-Napoca

Ce afaceri mai merg bine în România

Topul cifrelor de afaceri, întocmit de "Adevărul" pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că serviciile şi industria care se axează pe calitate au cele mai mari creşteri ale vânzărilor. De asemenea, după mai mulţi bani de scădere, afacerile din sectorul construcţiilor rezidenţiale şi nerezidenţiale au crescut cu peste 10%, iar cele din comerţul cu produse alimentare şi nealimentare - cu peste 7,5%. Campionii creşterii cifrelor de afaceri au fost anul trecut constructorii de locuinţe, cu un avans de peste 30%. Şi în sectorul construcţiilor de clădiri nerezidenţiale (acele clădiri fără scop locativ) s-a înregistrat un avans al afacerilor de peste 16%, însă scăderea a fost de aproape 22% în construcţii inginereşti (de infrastructură), potrivit datelor INS. Sectorul IT se menţine în topul celor mai mari creşteri ale cifrei de afaceri, cu un avans de 22%, fiind un domeniu cu un potenţial uriaş pe piaţa românească având în vedere forţa de muncă calificată, dar şi ieftină.

Studiu: În Bucureşti sunt scoase la vânzare locuinţe în valoare de un miliard de euro

Valoarea ofertelor de locuinţe din Bucureşti era estimată la sfârşitul anului trecut la circa un miliard de euro, în creştere cu 5,1% faţă de decembrie 2013, pe fondul majorării accentuate a numărului de locuinţe scoase la vânzare cu preţuri de peste 120.000 de euro, arată un studiu realizat de către Departamentul de Analiză şi Evaluare Economico-Financiară al Academiei de Studii Economice. O analiză a ofertelor active pe nivel de preţ arată o creştere accentuată a ofertelor de peste 120.000 de euro, pe fondul scăderii numărului de oferte active de sub 60.000 de euro, se arată în raportul AEEF MLA Market Report, realizat pe baza informaţiilor furnizate de Flexmls România, un serviciu de listare multiplă a ofertelor imobiliare din Bucureşti. Au fost analizate 4.200 de tranzacţii din 2013 şi 6.500 în 2014 din Bucureşti care însumează aproape 250 de milioane de euro în 2013 şi 350 de milioane de euro, anul trecut.

Ca-n filmele cu proşti: instanţa îl obligă pe fostul lider PP-DD Bistriţa să dea înapoi suma cu care i s-a făcut flagrant

Judecătoria Bistriţa s-a pronunţat la finalul lunii ianuarie în legătură cu un flagrant organizat fostului lider al PP-DD Octavian Seciu, care parcă este desprins din filmele de comedie. La acea dată banii de flagrant au dispărut, iar cel căruia i s-a organizat flagrantul a fugit de procurori şi mascaţi, motivând că a crezut că sunt nişte hoţi care vor să-i facă rău. Octavian Seciu a fost condamnat la doi ani e închisoare cu suspendare şi obligat să scoată din buzunare cei 6000 de euro pe care procurorii i-au folosit pentru organizarea flagrantului în 2012. 3000 de euro aparţineau instituţiei, în timp ce 3000 au fost împrumutaţi de la Lucian Adrian Ungur, tocmai cel care a pus la cale acest flagrant. De asemenea, fostul lider al PP-DD este obligat să achite şi cheltuielile de judecată, care ajung şi la aproape 1500 de euro.

BANCHERUL

In ciuda dobânzilor mici, romanii economisesc mai mult decât se împrumută

Cu toate ca dobanzile la depozitele in banci au continuat sa scada, ajungand la o medie de 2,77%, romanii au depus in banci nu mai putin de 4,9 miliarde lei in ultimul trimestru al anului precedent. Si dobanzile la creditele in lei s-au diminuat cu aproape 1 punct in acelasi interval, de la 8,1% la 7,1%, insa valoarea imprumuturilor contractate de populatie a fost de doar 1,6 miliarde lei in ultimele trei luni din 2014, adica de trei ori mai putin. Ultimele date ale BNR arata ca populatia avea depozite bancare in valoare de 86,1 miliarde lei in decembrie 2014, fata de 81,1 miliarde lei in finalul lunii septembrie, ceea ce inseamna un spor impresionant, de 4,9 miliarde lei. In acelasi timp, creditele in lei au crescut de la 38,9 miliarde lei la 40,6 miliarde lei, asadar cu numai 1,6 miliarde lei. In decembrie 2013, creditele in lei ale populatiei se ridicau la 34,6 miliarde lei, ceea ce inseamna ca in 2014 stocul de credite in lei contractate de romani de la banci s-au majorat cu 6 miliarde lei.

Bilantul sistemului bancar la finalul lui 2014: pierderi de 4,4 miliarde lei

Sectorul bancar romanesc a inregistrat in 2014 cea mai mare pierdere din istorie, de 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), exact cat a castigat in 2008, cand economia duduia supraincalzita. Dintre cele 39 de banci si o cooperativa de credit, un numar de 23 de institutii de credit au avut pierderi cumulate de 6,2 miliarde lei, in timp ce restul de 17 banci au reusit sa obtina profituri de 1,8 miliarde lei. Pierderile uriase sunt rezultatul cerintelor BNR ca bancile sa-si reevalueze garantiile aferente creditelor, in special ipotecile imobiliare, dupa ce seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, s-a plans ca unele banci si-au supraevaluat garantiile, cu ajutorul auditorilor, pentru a constitui mai putine provizioane.

CURIERUL NATIONAL

Cititul dăunează grav sănătăţii?

Un proiect de lege iniţiat de 84 de parlamentari prevede aplicarea pe fiecare carte a unui timbru literar, care va ridica dramatic costurile. Polirom: Timbrul este similar celui utilizat pentru ţigări şi băuturi alcoolice. Cererea de carte va scădea odată cu suprataxarea, iar accesul la cultură va fi şi mai restricţionat. Editorii: "Taxa pe cultură", instituită în folosul unor asociaţii de creatori va fi suportată de consumatori, în special elevi şi studenţi.

Iese Grecia din zona euro?

O ieşire a Greciei din zona euro apare ca inevitabilă, iar Marea Britanie ar trebui să se izoleze de efectele acestei mişcări, spune un fost şef al Finanţelor din Regatul Unit, preluat de Daily Telegraph. În prezent deputat conservator după ce în perioada septembrie 2012 - iulie 2014 a fost ministru fără portofoliu în Cabinetul condus de David Cameron, acesta a caracterizat noul Guvern de la Atena ca fiind condus de "troţkişti de ultimă oră" şi a adăugat că cererile acestora nu pot fi acceptate. "Nu văd cum se poate evita un faliment al grecilor, iar aceştia vor fi siliţi să părăsească zona euro", a spus Clarke. Şefii Finanţelor din Germania, Franţa şi Slovacia spun că Europa probabil nu va accepta planul de tăiere a datoriei elene propusă de noul Guvern de la Atena. Băncile greceşti sunt primele afectate, cu retrageri de depozite săptămânale de câte două mld. euro şi cu pierderi de 6-9% la nivelul capitalizării bursiere numai la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri.

Incidentele de securitate cibernetică, pagube de 2,7 mld. dolari

Numărul total de incidente de securitate cibernetică detectate în companii în anul 2014 a crescut cu 48% faţă de anul precedent, atingând 42,8 milioane de evenimente la nivel global, reiese dintr-o analiza făcută de PwC, iar pierderile cauzate de astfel de incidente au fost estimate la 2,7 miliarde de dolari, în creştere cu 34% faţă de anul 2013. "Numărul incidentelor detectate este direct proporţional cu investiţiile companiilor în securitatea cibernetică. Scăderea numărului acestora la nivelul micilor companii sugerează că există tot mai multe breşe de securitate neidentificate. De ce ar fi interesaţi hackerii doar de companiile mari când scopul lor final este acela de a obţine date?", a declarat Mircea Bozga, Partener, Servicii de Audit, PwC România.

Putin lasă consumatorii să simtă durerea în timp ce recesiunea bate la uşa Rusiei

Ruşii sunt lăsaţi să poarte greul crizei din Ucraina şi a scăderii preţurilor petrolului, realizând scena pentru cea mai mare scădere a consumului în mai mult de două decenii, lucru care va împinge ţara şi mai aproape de recesiune. Zdrobite în ultimul an de o scădere a valorii rublei cu 44% şi a creşterii continue a preţurilor, vânzările cu amănuntul sunt expuse celui mai mare declin de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, când economiile s-au şters şi ruşii au îndurat lipsa anumitor alimente şi hiperinflaţia, notează Bloomberg. Această situaţie a făcut ca consumatorii să stocheze cereale şi conserve pentru a construi ceea ce se numeşte o "pernă de siguranţă", o lecţie pe care au învăţat-o din perioada erei privaţiunilor "Perestroika" din anii 1980.

ASF vrea să protejeze consumatorii

La mai puţin de o săptămână de când anunţa că va perfecţiona "Ghidul consumatorului RCA", al cărui proiect a fost aprobat în prima săptămână din luna februa­rie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) informează căva constitui un grup consultativ în domeniul protecţiei consumatorilor de servicii financiare, inclusiv în ceea ce priveşte asigurările, piaţa de capital şi pensiile private. Asfel, în urma întâlnirii cu reprezentanţii tuturor entităţilor participante la piaţa serviciilor financiare, ASF a decis înfiinţarea a trei subgrupuri de lucru care să "dezbată problemele specifice fiecărei pieţe supravegheate şi reglementate de către ASF (asi­gurări, piaţa de capital şi pensii private) din punct de vedere al protecţiei consumatorului".

Turism de război: 2.000-3.000 euro pentru un "sejur" în Donetsk sau Luhansk

Cei care vor să "privească" mai de aproape evenimentele din estul Ucrainei, pot acum face acest lucru, după ce o agenţie de turism din Moscova a anunţat că va introduce "sejururi" în regiunile Donetsk şi Luhansk, conform pu­blicaţiei The Moscow Times. Excursiile în aceste regiuni se fac cu bodyguarzi şi maşini blindate. Conform lui Mikhail Bely, coproprietar al companiei care oferă aceste excursii Megapolis Kurort, a afirmat că o călătorie de patru zile costă aproximativ 2.000-3.000 de euro. Pentru acest preţ, agenţia va pune la dispoziţia celor interesaţi un vehicul blindat care poate plimba "confortabil" de la cinci la şapte persoane, un ghid turistic şi un şofer din regiunile respective, precum şi gărzi de corp de la o firmă privată de securitate.

EVENIMENTUL ZILEI

O reţea coordonată de doi israelieni a vrut să spargă sistemul bancar din România

Procurorii DIICOT şi ofiţerii SRI au capturat o reţea coordonată de doi israelieni, care au vrut să intre în sistemul de date al băncilor. Aceştia doreau să controleze temporar conturile şi tranzacţiile. Reţeaua a încercat să spargă sistemul bancar în perioada octombrie 2014 - februarie 2015, iar "centrul de comandă şi control al acesteia se află în exteriorul ţării", susţin surse juridice. De asemenea, cei doi israelieni erau implicaţi în afaceri suspecte sau administrau firme fără angajaţi. Giora Iahr a asigurat finanţarea planului, fiind un afacerist implicat, în ultimii ani, în proiecte de zeci de milioane de euro în România

Armistiţiu FRAGIL în UCRAINA. Hollande, Merkel şi Poroşenko, "îngrijoraţi de continuarea luptelor la Debalţevo"

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de încălcarea acordului de pace care a intrat în vigoare duminică, la miezul nopţii. Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 25 răniţi în urma atacurilor separatiştilor, duminică. Rebelii au continuat şi asaltul asupra localităţii Debalţevo, a declarat luni o sursă militară ucraineană. De asemenea, armata ucraineană susţine că nu poate retrage armamentul greu de pe linia frontului, din pricina atacurilor rebelilor. Preşedintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-au exprimat "îngrijorarea pentru continuarea luptelor la Debalţevo", oraş strategic în estul Ucrainei, a anunţat preşedinţia franceză.

Premieră: A fost trimisă la închisoare prima femeie ex-ministru

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, definitiv, la cinci ani închisoare cu executare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi consiliera sa, Elena Vârsta. Deputatul UNPR s-a predat la Poliţia Cluj, la două ore după pronunţarea sentinţei. Cinci judecători de la Curtea Supremă au dictat, ieri, sentinţele în dosarul "2 Mai". Dintre cei doisprezece inculpaţi, trei au primit pedepse cu executare. Este vorba de fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, fosta sa consilieră, Ioana Vârsta, condamnate la câte cinci ani închisoare, şi afaceristul George Nica Udangiu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Ceilalţi nouă inculpaţi au fost condamnaţi cu suspendare.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese

Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza a fost condamnat definitiv, luni, de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese în 34 de cazuri. Tot la un an de inchisoare cu suspendare a fost condamnată si partenera sa Nicoleta Munteanu, in calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL. Iniţial, în acest proces, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea lui Remus Borza. Remus Borza a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzat că în perioada în care firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, MESAJE CAMUFLATE pentru UDREA? "Să fii extrem de tare, să rezişti"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a acordat un interviu aseară, în care a făcut precizări în legătură cu arestarea Elenei Udrea. De asemenea, Băsescu a precizat că, până la încheierea mandatului, nu ar fi avut informaţii că Elena Udrea a fost implicată în activităţi ilegale şi a reafirmat că are încredere în aceasta până când un judecător va spune că este vinovată. De asemenea, Traian Băsescu nu a pierdut ocazia să-i adreseze pupilei prezidenţiale încurajări mascate în descrieri generalizate. Acelaşi gen de afirmaţii despre care procurorii au declarat că le-a folosit Elena Udrea pentru a trimite mesaje în arest lui Dorin Cocoş, camuflate sub forma interviurilor pe care le-a dat la diferite posturi de televiziune, înainte să fie arestată.

Salvaţi Parcul Herăstrău! "Gaşca Nordului" s-a trezit stăpână peste 7 ha din parcul bucureştenilor

Curtea de Apel Bucureşti va decide mâine dacă bucureştenii îşi vor primi înapoi cele şapte hectare din Parcul Herăstrău, pe care Carol I l-a lăsat moştenire Bucureştiului, "confiscate" de gruparea Bittner - Finiş. Acest teren a fost vândut de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) unor afacerişti aflaţi în anturajul lui Bartolomeu Finiş şi Alexandru Bittner, doi dintre liderii de bază ai grupării cunoscute sub numele de "Gaşca Nordului". Deşi, terenul se afla în domeniul public al statului, nu în proprietatea BTT, care era doar administratorul terenului. Scandalul legat de vânzarea celor aproximativ şapte hectare din Parcul Herăstău a fost constestată la mai toate instanţele. Anul trecut, Tribunalul Bucureşti a numit trei experţi care să constate dacă terenul cu pricina face sau nu parte din Parcul Herăstrău. Culmea tupeului, experţii au concluzionat că terenul nu face parte din parc, deşi se află pe malul lacului Herăstrău.

DOVADA! Dispozitiv programat de extraterestri, samanta vietii pe Pamant

Un misterios glob metalic de dimensiuni microscopice, descoperit in atmosfera terestra, face obiectul cercetarii oamenilor de stiinta de la Universitatea din Buckingham. Grup de oameni de stiinta, cercetare! Motivul pentru care aceasta informatie publicata de ibtimes.co.uk te lasa cu gura cascata este afirmatia unuia dintre conducatorii studiului, astrobiologul Milton Wainwright, care declara ca sfera pare conceputa special pentru a crea viata pe Pamant! Fara documente de provenienta, sfera, construita din titan si vanadiu contine un lichid biologic vascos si lipicios in interiorul sau. Ea a fost recoltata de o sonda trimisa sa exploreze straturile superioare ale atmosferei, undeva la 27 de kilometri de suprafata Pamantului.

NATIONAL

Apartamente de lux in Herastrau pentru soacra unui chestor din MAI!

Gelu Oltean se retrage strategic la postul de atasat de Interne in Italia, pe care l-a mai avut si in trecut. In timp ce bietii politistii au iesit din nou in strada, disperati ca nu isi mai pot plati intretinerile pentru "chichinetele" din blocurile ceuasiste, chestorul Gelu Oltean se lafaie intr-un apartament de lux de 150 de metri patrati in cea mai de fite zona imobiliara din Capitala. Culmea insa este ca, mai nou, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, bugetarul Olteanu si-ar mai fi "tras" inca un apartament de vis in acelasi complex rezidential de pe Soseaua Nordulului, pentru "mama soacra"!!!

Udrea pune cătuşe Parlamentului

DNA ii mai aplica o lovitura Elenei Udrea. Procurorii au cerut din nou Parlamentului incuviintarea urmaririi penale si a arestării preventive pentru săvârşirea de noi infracţiuni in dosarul Gala Bute. Procurorii anticoruptie au identificat inca trei acuzatii de luare de mita, in cazul Elenei Udrea, iar Camera Deputatilor a fost informata ca trebuie sa dea un nou aviz pentru inceperea urmaririi penale si arestare preventiva. In momentul in care s-au trezit cu solicitarea DNA pe masa, deputatii s-au blocat. Cand si-au revenit din soc, acestia au recunoscut ca situatia ii depaseste. In consecinta, conducerea Camerei a decis sa ia lumina de la ministrul Justitiei si de la procurorul general.

Ponta, băgat la apa de nea Nicu Văcăroiu

Raportul Curţii de Conturi pe 2013, care sustine negru pe alb ca mai mult de un miliard de euro din banii publici a fost aruncat pe apa Sambetei, a inspirat Opozitia, determinand-o sa ceara verificarea la sânge a Guvernului Ponta. Dupa ce au luat act de datele prezentate de institutia condusa de Nicolae Vacaroiu (pesedist "la baza"), liberalii au decis sa ceara Camerei Deputatilor infiintarea unei comisii de ancheta care sa verifice cum anume au fost cheltuiti banii din fondul de rezerva al prim-ministrului. Nu de alta, dar Curtea de Conturi a conchis ca fondul in cauza nu a fost cheltuit "in scopul pentru care a fost creat".

Sorin Danescu, ex-Vita de vie, tepuit de Varujan Vosganian cu 11.000 de dolari

Dupa ce a inecat Senatul in lacrimi amare, ca sa nu vada celula de pe dinauntru, iata ca noi fapte, demne de un concurent la Nobel ies la iveala din trecutul celui mai plangacios demnitar roman. De data asta, acuzele vin din partea unui artist. Un artist cu mult bun simt, daca ceea ce a povestit este adevarat. Cica, prin "98, adica acum nu mai putin de 17 ani, Vosganian a cumparat o masina de la Sorin Danescu, fost membru al trupei Vita de vie, acum in componenta Diesel. Bine, cumparat e un fel de-a zice, pentru ca artistul n-a primit nici un sfant de la marele nostru intelectual. Zice Danescu: "Oricum, a fost teapa tipica - a platit prima factura, apoi a cerut, de pe o ora pe alta, chestii, spunand ca "facem contract si factura maine". Apoi n-a mai raspuns la telefon. De aceea nu l-am dat in judecata.(...) Doi ani mai tarziu, cu acei 11.000 de dolari luai un apartament".

ISIS a decapitat 21 de crestini ortodocsi egipteni

Grupul Statul Islamic a difuzat, duminica, executia a 21 de barbati, prezentati ca egipteni de confesiune ortodoxa copta, care au fost rapiti in Libia. Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a convocat de urgenta Consiliul national de securitate si a jurat sa pedepseasca "asasinii". Ieri, Cairo a bombardat pozitiile ISIS in Libia. Presedintele egiptean a mai anuntat decretarea doliului national timp de sapte zile. François Hollande si Abdel Fatah al-Sissi au cerut Consiliului de Securitate ONU "noi masuri" contra ISIS, in conditiile in care Franta semneaza la Cairo un contract de livrare a 24 de avioane Rafale catre Egipt.

PUTEREA

Curtea de Conturi a descoperit prin ministere nereguli de sute de milioane de euro

Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi şi fost premier PSD, dă mari bătăi de cap, zilele acestea, Guvernului Ponta. Ultimul raport al instituţiei pe care o conduce, pe anul 2013, demască, într-un limbaj sec, contabilicesc, un duium de nereguli, cele mai importante fiind deturnările de fonduri, finanţarea discreţionară a unor ministere, alocarea de prime nejustificate unor funcţionari publici sau plată unor pensii şi ajutoare sociale cu încălcarea legii. Toate aceste matrapazlâcuri şi jonglerii cu bani publici au avut drept scop mita electorală, ele fiind făcute cu gândul la alegerile prezidenţiale din 2014, deşi acest lucru nu apare explicit în raportul Curţii de Conturi. "Tartorii" ilegalităţilor cu fonduri din vistieria statului sunt, conform Curţii de Conturi, Liviu Dragnea, prin Ministerul Dezvoltării, Rovana Plumb, prin Ministerul Muncii, Gabriel Oprea, şeful de la Interne, şi aliaţii unguri de la guvernare, serviţi, tot anul trecut, pe filiera prin Ministerului Culturii.

Cine este Ştefan Lungu al Elenei Udrea

Despre Ştefan Lungu se spune că a fost şoferul Alinei Mungiu, pe când aceasta era director la Ştirile TVR. Apoi a învăţat să lucreze pe calculator şi a avansat pe un post de grafician pentru ştiri. Ştefan Lungu a fost totodată înlocuitorul lui Cătălin Măruţă la emisiunea "Tonomatul DP2" şi apoi a realizat la postul public de televiziune o emisiune numită "Întâlniri în parc". A fost însă dat afară de la TVR pentru că făcea grafică pentru Kanal D (mai exact, materialele despre fotbal) pe calculatoarele instituţiei de stat. Apoi a fost paraşutat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, (unde a lucrat între 2009 şi 2012), şi unde a fost adus chiar de către ministrul de la acea vreme, Elena Udrea, în postul de consilier personal. Este proprietarul firmei La Palat, care ar fi trebuit să conceapă inclusiv materiale electorale pentru campania europarlamentarilor din Partidul Mişcarea Populară.

PUTIN CEL BOGAT. O avere estimată la 200 de miliarde de dolari

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere estimată la aproximativ 200 de miliarde de dolari, susţine omul de afaceri Bill Browder, care a fost la un moment dat cel mai important investitor străin din Rusia şi un susţinător al liderului de la Kremlin. "După 14 ani de când se află la putere în Rusia şi ţinând cont de sumele obţinute de economia ţării şi de faptul că aceşti bani nu au fost cheltuiţi pe şcoli, drumuri sau spitale, aşa cum ar fi trebuit, singura explicaţie este că aceşti bani au ajuns în conturi elveţiene, în acţiuni sau în diverse fonduri de investiţii care sunt administrate în numele lui Vladimir Putin şi al acoliţilor lui", a declarat pentru CNN Bill Browder, în prezent preşedinte al fondului Hermitage Capital Management. Potrivit clasamentului Forbes, cel mai bogat om de pe Terra este Bill Gates, cu o avere estimată la 79 miliarde de dolari.

ROMANIA LIBERA

Propaganda, arma Rusiei în războiul hibrid împotriva Occidentului şi a României

Moscova a lansat o ofensivă propagandistică nemaiîntâlnită din perioada Războiului Rece îndreptată împotriva Occidentului prin extinderea rolului "televiziunii de ştiri" a Kremlinului, RT, şi prin lansarea unui serviciu-mamut de radio şi de website-uri de ştiri, botezat Sputnik, care ar trebui să emită în întreaga lume. Ţintele prioritare sunt fostul spaţiu sovietic şi fosta Europă Comunistă, iar România nu este scutită. Atacul propagandistic este parte a noului război asimetric declanşat de Rusia împotriva Vestului şi trebuie să îşi găsească o ripostă rapidă. Profesorul şi expertul European Council of -Foreign Relations, Andrew Wilson, unul dintre cei mai buni cunoscători europeni ai Ucrainei, se întreba -într-un articol scris în 2011 de ce mai are nevoie Vladimir Putin de "tehnologie politică" după ce a reuşit să obţină dominaţia cvasi-totală asupra politicii şi economiei ruse.

Ponta a reacţionat la declaraţiile lui Băsescu

Premierul Victor Ponta a reacţionat la declaraţiile de luni seara ale fostului preşedinte Traian Băsescu, afirmând că locul meritat pentru acesta ar fi "lângă Udrea", că fostul şef de stat nu are nicio remuşcare după 10 ani de "regim mafiot" şi adăugând: "aroganţă, ură, minciună, nesimţire". "Băsescu la TVR ( locul meritat ar fi lângă Udrea). NO NEWS - aroganţă/ură/minciună/nesimţire! nicio remuşcare după 10 ani de regim mafiot!", scrie Ponta pe Twitter. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, că România are o generaţie tânără ratată, cea a lui Victor Ponta, Dan Şova sau Monica Iacob-Ridzi, şi că începe să investească în Eugen Tomac, unul dintre puţinii care au rămas alături de el până în ultima zi de mandat.

Centrul Vechi al Capitalei, kilometrul zero al evaziunii în alimentaţia publică

Locul unde sute de pub-uri, restaurante şi discoteci rulează anual sute de milioane de euro, pare a fi, totodată, şi un centru al evaziunii fiscale din alimentaţia publică din România. Cel puţin aceasta sugerează rezultatele controalelor făcute de către Fisc acolo, în weekendul trecut. Nu mai puţin de 220 de inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au verificat sâmbătă, 14 februarie activitatea a 95 de localuri şi cluburi de noapte din Centrul Vechi al Capitalei şi au constatat atât încălcări ale obligaţiei legale de emitere a bonului fiscal, cât şi comercializarea de băuturi alcoolice spirtoase fără banderole fiscale. Pentru sancţionarea acestor nereguli, inspectorii antifraudă fiscală au dispus amenzi în valoare totală de 422.300 lei, confiscări de numerar în cuantum de 4.489 lei şi suspendarea activităţii comerciale a 13 dintre aceste localuri.

ZIARUL FINANCIAR

Companiile de stat au datorii cât jumătate din cifra de afaceri anuală

Plăţile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri generată de acestea, de 62 mld. lei în 2014, în timp ce la firmele private ariera­tele au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afaceri. Totodată, cele mai mari datorii ale companiilor de stat sunt la bugetul general consolidat, plăţile restante ajungând la sfârşitul anului trecut la un nivel estimat de aproape 11 mld. lei, repre­zentând aproximativ jumătate din totalul datoriilor, potrivit datelor preliminate publicate de Ministerul Finanţelor. Dacă la companiile de stat arieratele cele mai mari sunt chiar la buget, în cazul companiilor private datoriile cele mai mari au fost în ultimii ani la furnizori, comportamentul de plată fiind total diferit în sectorul privat şi în sectorul public, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

140.000 de români dau lunar între 130 şi 220 de lei pe sport

Cea mai mare companie care vinde activităţi sportive în România a încasat aproape 37 de milioane de lei în 2013 (mai mult de 8 milioane de euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Valoarea totală a pieţei de sport privat de pe plan local rămâne însă o enigmă, chiar jucătorii din industrie susţinând că aceasta este încă prea fragmentată între centre, baze şi cluburi sportive, săli de fitness sau săli specializate pe anumite sporturi pentru a crea o bază de date clară. Cert este că românii sunt dispuşi să plătească, în medie, între 130 şi 220 de lei pe lună pentru a face sport organizat, iar în ultimii cinci ani plaja de vârstă a clienţilor care îşi fac abonament la o sală s-a extins, ajungând în prezent la 20-65 de ani, susţin unii reprezentanţi din piaţă. În prezent, cel mai mare jucător din industria sportului privat este World Class România, deţinut majoritar de anul trecut de fondul polonez Resource Partners.

Alro Slatina a revenit pe profit operaţional

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR), controlat de grupul rus Vimetco, a revenit anul trecut pe profit operaţional (EBIT) după ce în 2013 costurile cu energia şi preţul mic la aluminiu au împins marja de exploatare a companiei în teritoriu negativ. Alro a realizat în 2014 un profit din exploatare, fără cheltuieli cu dobânzi şi impozite, de 50,9 milioane de lei, faţă de un EBIT negativ de 210,6 milioane de lei în 2013. Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu a crescut cu 2%, la 2 miliarde de lei. Compania a încheiat anul cu o pierdere netă ajustată de 141,4 milioane de lei, faţă de o pierdere de 85,8 milioane de lei în 2013. Potrivit informaţiilor disponibile, preţul la care uzina cumpără energia variază cu cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME). Preţul mediu al aluminiului a fost anul trecut de 1.867 dolari pe tonă, similar cu media pe 2013 de 1.845 dolari pe tonă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb