REVISTA PRESEI - 17.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 martie 2011

ADEVĂRUL

Comisarul european pentru energie: Centrala nucleară din Fukushima a scăpat de sub control

În următoarele ore "ar putea interveni noi evenimente catastrofale, care să ameninţe vieţile oamenilor" din zona reactorului Fukushima, a avertizat comisarul european pentru energie Guenther Oettinger. Comisarul pentru energie a fost în faţa europarlamentarilor pentru a le explica în ce situaţie se află Japonia. "Centrul nuclear cu cele şase reactoare, construit între 1971 şi 1979, sistemele de răcire nu mai funcţionează, unităţile sunt afectate şi există scurgeri radioactive. Situaţia a scăpat de sub control. Acest lucru se vede şi din felul în care muncitorii japonezi încearcă să răcească nucleele folosind jeturi de apă din elicopter ca în cazul incendiilor de pădure. În următoarele ore situaţia poate genera o catastrofă care să pună în pericol viaţa şi sănătatea locuitorilor de pe insulă", a spus Oettinger.

Cisbi Barna, omul care l-a spânzurat pe Avram Iancu: "Nu sunt politician, sunt un golan"

Csibi Barna, tânărul care marţi a spânzurat în centrul oraşului Miercurea Ciuc o păpuşă care-l întruchipa pe Avram Iancu, este cercetat pentru instigare la discriminare. Formele sale de protest împotriva românilor stârnesc doar indignarea autorităţilor. Barna jonglează cu legea şi ştie unde să se oprească pentru a nu comite vreo infracţiune.

Csibi Barna (31 de ani) este cercetat penal de procurori pentru instigare la discriminare după ce, zilele trecute, a spânzurat o păpuşă care-l înfăţişa pe Avram Iancu. Gestul său nu a fost trecut cu vederea nici de organele de cercetare penală, nici de superiorii săi. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita s-au autosesizat miercuri. Ieri, cazul tânărului a intrat în atenţia Comisiei de Disciplină din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGPF) Harghita, unde Csibi Barna este angajat la Serviciul de Inspecţie Fiscală-Persoane Juridice.

Plajele, scoase la licitaţie

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a deschis ieri licitaţia pentru câştigarea dreptului de exploatare a plajelor pentru sezonul turistic 2011. Timp de trei zile, 177 de agenţi economici îşi vor disputa cele 73 de sectoare scoase la licitaţie, adică 57% din suprafaţa totală. Apele Române a anunţat că majoritatea ofertelor au fost depuse pentru plajele din Mamaia, Eforie şi Vama Veche. Astăzi, operatorii îşi dispută cea mai râvnită porţiune de pe litoral - Mamaia, între Hotel Rex şi zona Cazinou.

Moţiunea s-a împiedicat de Viktor Orban

Votul asupra moţiunii de cenzură a fost dat peste cap ieri-seară din cauza unui scandal provocat de discursul premierului ungar privind autonomia Ardealului. Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a cerut ca Parlamentul să adopte o declaraţie de protest faţă de mesajul lui Orban. Scandalul a izbucnit chiar înainte de a se trece la votul asupra moţiunii. Puiu Haşotti a citit o declaraţie politică de protest faţă de mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban, la manifestaţiile de la Târgu-Mureş din 15 martie, mesaj în care oficialul maghiar vorbea despre autonomia Ardealului. La închiderea ediţiei, parlamentarii încă negociau adoptarea declaraţiei, votul asupra moţiunii fiind astfel blocat.

Preambul pentru greva generală

În momentul de maximă intensitate, în piaţă se aflau în jur de 5.000 de persoane. Numărul acestora s-a micşorat însă treptat, sub impactul fatal al vremii frumoase de afară, al teraselor din jur şi al tarabelor cu lenjerie intimă şi "suvenire" din Piaţa Unirii. Aşa se face că, la momentul discursurilor mobilizatoare, al melodiilor revoluţionare şi al criticilor acide la adresa Guvernului şi al noului Cod al Muncii, cei rămaşi în Piaţa Constituţiei păreau mai degrabă un detaşament confuz, teleportat pe neaşteptate într-o altă dimensiune.Semnalul de început a fost dat de o fanfară adusă de Cartel Alfa-Mehedinţi, condusă de un domn îmbrăcat în haine negre, cu o coasă pe umăr. Mesajul muzical a fost completat direct de pe scenă, prin discursul liderului sindical Dumitru Costin.

Folosirea cianurilor distruge mediul

Substanţele toxice care vor rămâne după extragerea aurului de la Roşia Montană în iazul de decantare vor fi extrem de nocive. Specialiştii din sănătate afirmă că folosirea cianurilor pentru extragerea aurului va produce reacţii în lanţ în mediul înconjurător. Procedeul de extragere a aurului de la Roşia Montană cu ajutorul cianurilor afectează atât mediul, cât şi sănătatea oamenilor care locuiesc în zonă. Specialiştii avertizează că o astfel de metodă de extacţie afectează pe termen lung atât calitatea aerului, cât şi a apei. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, arată că cia­nurile se găsesc şi în natură, dar nu sub forma în care vor fi folosite la Roşia Montană. "În natură nu există acidul cianhidric. După folosirea acestei substanţe, vor rămâne probleme pe termen lung. Cianurile vor persista şi vor otrăvi mediul sute de ani după închiderea exploatării", a spus Ovidiu Bojor.

A venit vremea să investim în Rusia

Federaţia Rusă a început o politică de încurajare a investiţiilor străine, iar firmele româneşti ar trebui să profite la maximum, spune Sorin Dimitriu, preşedintele Consiliului de Afaceri România-Rusia. Produsele româneşti sunt foarte bine primite în Rusia, costurile de producţie sunt mai mici, iar mediul fiscal este mult mai atrăgător decât în România sau în alte ţări din UE. Deşi pieţele din România şi din Rusia au colaborat destul de strâns înainte de 1990, în ultimii douăzeci de ani, oamenii de afaceri români au avut mari rezerve faţă de extinderea în fostul spaţiu comunist. Sorin Dimitriu, preşedintele Consiliului de Afaceri România-Rusia, susţine că relaţiile economice dintre cele două ţări ar trebui intensificate, întrucât ambele state pot câştiga mult din aceste colaborări.

TVR îşi schimbă şi faţa, şi feţele

Preşedintele TVR, Alexandru Lăzescu, a lansat ieri noua grilă de primăvară pentru posturile TVR 1 şi TVR 2. Lăzescu a vorbit, printre altele, şi despre încercările de ajustare a cheltuielilor. "Televiziunea Română e o instituţie care, de ani întregi, a mers în deficit. Sunt multe motive. (...) Discutăm bugetul şi facem nişte ajustări, încercăm să discutăm şi cu oamenii, să le explicăm situaţia. Trecem printr-o perioadă de austeritate bugetară în mod evident", a declarat Alexandru Lăzescu, ferindu-se să ofere date concrete.

Sextingul la romani

Trimiterea de mesaje cu conţinut sexual sau de fotografii nud sau aproape nud înseamnă sexting.

Românii nu sunt inhibaţi în a-şi comunica dorinţele "fierbinţi" prin intermediul tehnologiei. Fenomenul este uzual pentru cei între 14 şi 35 de ani. Sextingul poate funcţiona ca un "preludiu" într-o relaţie, dar poate fi riscant atunci când partenerii nu se cunosc foarte bine.

CURENTUL

"Marele miting sindical" - un fâs cu damf de şuşanea pesedistă

Mitingul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat în jurul orei 16.00, cu trei ore mai devreme decât era programat şi, deşi organizatorii anunţaseră peste 50.000 de participanţi, la manifestaţie au participat doar aproximativ 8.000 de oameni, sumă care s-a subţiat la vreo 2000 imediat ce au apărut la tribună liderii în vocalize ai USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, urmaţi de vocalistul Ducu Bertzi, care au avut parte de o audienţă mai scăzută decât Moromeţii, formaţia adusă de pesedişti pentru a încălzi cât de cât atmosfera.

Deputatul PSD Mircea Drăghici şi mai mulţi primari din Argeş, audiaţi la DNA

Deputatul PSD Mircea Drăghici şi primarul localităţii argeşene Băbana, Bebe Ivan, au fost audiaţi ieri la DNA Piteşti, timp de aproximativ o oră, iar la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a mai prezentat primarul localităţii Budeasa, chemat pentru a patra oară în faţa procurorilor. La ieşirea din clădirea DNA, deputatul Mircea Drăghici le-a declarat jurnaliştilor că a fost chemat la audieri în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. "Ştiţi de ce am fost chemat: în dosarul preşedintelui nostru. Dar eu mă grăbesc la moţiunea de cenzură. Degeaba au încercat alţii să nu ajung la moţiune.

Moţiunea de Tia Serbanescu

Ziua moţiunii de cenzură a USL împotriva guvernului şi a Codului Muncii s-a transformat, ca de obicei, într-un spectacol total care a debutat cu o grevă a trenurilor şi a continuat cu autocarele sindicaliştilor care au ocupat Piaţa Constituţiei. Ambele tabere au recurs la arme neconvenţionale: PSD a inventat "moţiunea populară" susţinută din stradă de sindicate iar PDL a inventat statul pe scaune şi nevotarea lăsând opoziţia să-şi facă singură numărul (236) de voturi necesare fără să-i mai întindă cele câteva mâini de ajutor scăpate altă dată de sub control.

CURIERUL NAŢIONAL

Japonezii, avertizaţi că nu le rezistă reactoarele la cutremure mari

Sistemul de administrare a centralelor a fost reevaluat doar de trei ori în ultimii 35 de ani. Preşedintele şi directorii TEPCO, concediaţi în 2002 pentru falsuri în documentele reviziilor. Autorităţile japoneze au fost avertizate, în decembrie 2008, că centralele nucleare nu sunt capabile să reziste unor cutremure puternice, notează "The Telegraph" în ediţia sa online, citând un document înaintat Japoniei de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Cu cât ar trebui scăzute taxele sociale?

Consultanţii sunt de părere că o scădere cu doar câteva procente a CAS nu va avea efectele dorite.

Jan Glas: Pentru 100 euro daţi angajatului, angajatorul plăteşte 80 euro taxe, ideal ar fi ca taxele să ajungă la 50 euro.

Pârvu: Peste 75% din salariul angajatului sunt taxele plătite la stat, angajatorul plăteşte toate dările, doar pe hârtie se împart.

Mai multe ţări arabe, pregătite să intervină militar în Libia

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppé, a afirmat ieri, pe blogul său, că "mai multe ţări arabe" sunt pregătite pentru "o participare efectivă" la o operaţiune militară în Libia, adăugând că "nu este încă prea târziu" pentru a interveni, potrivit Mediafax. "Numai ameninţarea cu folosirea forţei îl poate opri pe (Muammar) Kadhafi. Liderul libian a răsturnat balanţa bombardând, cu cele câteva zeci de avioane şi elicoptere de care dispune, poziţiile opozanţilor", scrie şeful diplomaţiei franceze. "Putem să neutralizăm mijloacele sale aeriene prin atacuri punctuale. Asta propun Franţa şi Marea Britanie de două săptămâni", continuă el.

ANAF: Prejudicii de 7 miliarde de lei aduse bugetului, în 2010

Aceste prejudicii au fost identificate în urma a 10.122 de controale. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, ieri, că a stabilit, anul trecut, prejudicii aduse bugetului general consolidat în valoare de 7,1 miliarde lei (1,7 miliarde euro), în urma a peste 10.000 de controale. Prejudiciile au fost consemnate de structurile de control financiar-fiscal, respectiv Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor şi structurile de Inspecţie fiscală şi de Control financiar din aparatul central şi din unităţile teritoriale, informează un comunicat emis, ieri, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

EVENIMENTUL ZILEI

JAPONIA, FĂRĂ SECRETE: Slăbiciunile unei mari puteri nucleare

Deficienţe grave legate de siguranţa centralelor atomice au fost semnalate în mod repetat, însă autorităţile le-au ignorat, potrivit WikiLeaks. Centrala nucleară de la Fukushima a fost proiectată să reziste unor seisme cu magnitudinea de cel mult 7, dezvăluie o telegramă a ambasadei americane la Tokio, publicată de WikiLeaks, iar un fost expert evocă greşeli de proiectare la reactoarele complexului amintit. Informaţiile au ieşit la iveală în contextul alertei nucleare din Japonia, după trei explozii succesive şi mai multe incendii la centrala situată la peste 200 de kilometri nord de capitala niponă, dar şi pe fondul secretomaniei întreţinute de guvern cu privire la situaţia reală din zona contaminată. Primele avertismente cu privire la siguranţa reactoarelor atomice nipone au fost lansate în timpul unei reuniuni a statelor G8 pe tema securităţii nucleare, care a avut loc în 2008.

Oamenii lui Boc iau cu asalt tabăra lui Blaga

Adepţii premierului pun presiune pe grupul susţinătorilor secretarului general al PDL. Flutur a cedat, alăturându-se deja negociatorilor lui Boc. Susţinătorii lui Emil Boc la şefia PDL lucrează intens la a-i muta pe oamenii lui Vasile Blaga în tabăra premierului. După formalizarea candidaturilor în interiorul partidului şi intrarea în lupta internă de partea lui Boc a lui Traian Băsescu şi a Elenei Udrea, dezertările s-au înmulţit. Ultimul pe listă este vicepreşedintele Gheorghe Flutur care, în negocierile iniţiale, se regăsea pe ciorna unei conduceri asigurate de Blaga pe unul dintre posturile de prim-vice sau secretar general al PDL.

Antonescu: Băsescu şi Boc râd întruna ca proştii într-o ţară de oameni trişti

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, în discursul de la dezbaterea moţiunii de cenzură din Parlament că şeful statului şi premierul pot fi văzuţi mereu râzând, ca proştii, într-o ţară de oameni din ce în ce mai trişti. "Am pretenţia că despre populism poate vorbi şi chiar trebuie să vorbească foarte critic cineva care are o minimă sensibilitate, cineva care într-o ţară de oameni din ce în ce mai trişti nu râde întruna ca prostul şi nu-l am în vedere aici doar pe primul-ministru Traian Băsescu, îl am în vedere chiar şi pe primul-ministru Emil Boc", a spus Antonescu.

Preţul gazelor, sub presiune

Autorităţile nu vor mai putea ţine mult timp sub control facturile, o majorare la 1 aprilie fiind iminentă.

Creşterea preţului gazelor naturale pentru populaţie de la 1 aprilie e aproape imposibil de evitat, susţin surse din rândul autorităţilor, mai multe scenarii fiind luate în calcul. O astfel de decizie ar veni ca urmare a faptului că nivelul cheltuielilor nerecuperate de companiile de furnizare a gazului este deja foarte ridicat, iar presiunea venită din partea acestora a crescut pe măsură. În plus, aprobarea unei astfel de majorări ar fi uşurată de faptul că din aprilie consumul scade, aşadar impactul resimţit de consumatori în facturi nu va fi atât de mare.

FINANCIARUL

Acţionarii minoritari ai RCS&RDS confirmă negocierile pentru preluarea UPC

Cele 16 persoane fizice care detin 3,5% din RCS&RDS asteapta cu nerabdare incheierea tranzactiei Compania ar putea notifica direct Comisia Europeana, evitand astfel o decizie a Consiliului Concurentei de la Bucuresti. Negocierile pentru preluarea UPC de catre rivalii de la RCS&RDS sunt confirmate pen­tru prima data oficial de repre­zentantii RCS&RDS prin in­ter­mediul micilor actionari care detin 3,5% din companie. Unii dintre acestia stiu despre negocierile de preluare a rivalilor si spera ca aceasta tranzactie sa se incheie, pentru ca sustin ca va avea un impact pozitiv asupra pachetului lor de actiuni. Fara sa fie o companie listata pe o piata reglementata, actiunile celor 16 mici actionari sunt evaluate la aproximativ 35-40 de milioane de dolari.

Reeşalonarea datoriilor sub 10.000 de lei ar putea fi acceptată fără garanţii

MFP nu a decis daca pragul minim al restantelor va fi de 5.000 de lei sau dublu. Firmele si persoanele fizice cu datorii la stat de pana la 10.000 de lei, care vor dori sa isi reesaloneze restantele la plata, ar putea scapa de constituirea de garantii, potrivit Normelor Metodologice ale proiectului OUG care se afla in lucru pe masa Ministerului de Finante.

Reprezentantii MFP au in lucru doua variante in ceea ce priveste pragul mi­nim pana la care nu se percep garantii. Astfel, se discuta daca pragul sa fie de 5.000 de lei sau de 10.000 de lei, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Normele metodologice ale pro­iec­tu­lui de lege privind reesalonarea da­to­riilor vor fi aplicate la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a legii.

Burberry va intra pe piaţa autohtonă în această toamnă

Grupul britanic de lux este in cautare de teritorii noi, inclusiv in Europa de Est, pentru a-si consolida cresterea recenta.

Dupa deschiderea recenta a unui magazin Gucci in Bu­curesti, un alt mare brand international incepe sa vanda direct in Romania. Burberry va deschide un magazin in Bucu­resti cel mai devreme in octombrie. Producatorul de lux britanic Bur­berry a incheiat un contract de franciza cu Grupul Global Eye, care va deschide un magazin in Bucuresti in toamna acestui an, au declarat pentru "Fin.ro" surse de pe piata. Termenul initial era iunie. Un oficial al Global Eye a confir­mat proiectul, despre care a spus ca se afla intr-o etapa "initiala si confiden­tiala". Global Eye Investments Group este un fond de investitii axat pe Romania si pe regiunea sud-est europeana, cu activitati in telecom, IT, energie, imo­biliare si servicii. Acesta nu are activitati legate de moda de lux.

Exporturile româneşti în Japonia, afectate. Miză de peste 100 de milioane de euro anual

Intr-o prima faza vor fi prejudiciate livrarile de produse alimentare, confectii sau produse din lemn Pe termen scurt si mediu, toate economiile tarilor UE vor fi perturbate. In primele noua luni ale anului trecut, exporturile romanesti catre Ja­ponia au crescut cu 83%, pana la 102,6 milioane de euro, importurile majo­ran­du-se in aceeasi perioada cu 7,7%, pana la 161,4 milioane de euro, potri­vit datelor Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investi­tiilor Straine. In anul 2008, inainte ca efectele crizei sa se faca simtite si in Romania, volumul schimburilor co­mer­­ciale dintre Roma­nia si Japonia erau de aproximativ 430 de milioane de euro, numai importurile fiind in acel an de 340 de milioane de euro.

GÂNDUL

PROTESTE DE AMPLOARE ÎN BUCUREŞTI ÎN ZIUA MOŢIUNII DE CENZURĂ. "Mai devreme sau mai târziu, o să pice", le spunea Victor Ponta oamenilor -

Ora 15.30: Victor Ponta şi Crin Antonescu, împreună cu Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Victor Socaciu şi Nicolae Bănicioiu iniţial, doriseră să urce pe scenă, însă o luaseră pe partea greşită. După ce un lider de sindicat le-a indicat partea stângă a scenei, pe unde se putea urca, politicienii au luat-o printre oameni. Pe drum, planurile s-au schimbat, politicienii preferând să dea mâna cu protestatarii şi să-i asigure că vor face tot ce pot pentru a dărâma guvernul. Baia de mulţime a durat cinci minute, după care politicienii s-au retras în studiourile TV improvizate în piaţă. În acest moment, liderii sindicali fac apel la protestatari să nu părăsească piaţa. Numărul celor prezenţi a scăzut vizibil, la locul adunării fiind acum în jur de 3.500 de sindicalişti.

CEL MAI SCUMP CÂINE DIN LUME- Un pui de Mastif Tibetan a fost vândut cu 1,5 milioane $

Un Mastif Tibetan s-a vândut în China pentru 1,5 milioane de dolari, informează Huffington Post. Câinele are 11 luni şi 82 de kilograme, îl cheamă "Hong Dong" şi are blana roşie. A fost cumpărat de un multimilionar din nordul Chinei care a făcut avere din minele de cărbuni. "Hong Dong" este considerat un specimen perfect, noul proprietar poate să-şi recupereze banii investiţi atunci când îşi va da câinele la împerecheat. Crescătoriile de câini plătesc mii de dolari pentru a avea pui de la un asemenea specimen. În China, Mastifii Tibetani sunt un simbol al statusului social, cumpăraţi doar de oameni bogaţi care îşi permit să aibă grijă de ei. Câinii consumă foarte multă mâncare, trebuie ţinuţi la curte în zone cu o climă rece, iar primăvara năpârlesc mult şi trebuie periaţi cel puţin o dată pe zi timp de trei săptămâni.

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernul Boc, acuzat că e marioneta lui Viktor Orban

Opoziţia a taxat în Parlament pasivitatea Puterii faţă de declaraţiile antiromâneşti ale premierului ungar.

Reunit miercuri pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, Parlamentul a încheiat ziua aducând în atenţia opiniei publice declaraţiile iredentiste şi antiromâneşti făcute la Târgu-Mureş de premierul ungar, Viktor Orban, şi de preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo. Iniţiativa a aparţinut opoziţiei, care a taxat astfel pasivitatea guvernanţilor români faţă de declaraţiile celor doi oficiali ungari, dar şi faţă de condam­narea şi executarea simbolică a lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc. De altfel, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, liderul PNL, Crin Antonescu, a criticat concesiile făcute de actuala putere UDMR pentru a o păstra în coaliţia guvernamentală.

Jurnalul Naţional cere demisia lui Sorin Blejnar

Şeful ANAf este cercetat pentru complicitate la contrabandă şi evaziune fiscală. Spaima contrabandiştilor" în fişa ofi­cială de post, presupus membru al "Fa­migliei" infractorilor din Bra­şov. Aceste două supranume, contradicto­rii în aparenţă, descriu unul şi acelaşi personaj: pe preşe­dintele ANAF, Sorin Blejnar, iar concluzia respectivă aparţine anchetatorilor braşoveni. Potrivit unor surse judiciare, încă din vara anului 2010 Blejnar este investigat de poliţişti şi procurori, pe baza unei suspiciuni extrem de grave: protejarea contra cost a unor grupări specializate în contrabanda cu petrol şi evaziune fiscală. Şeful ANAF încă nu a fost pus sub acuzare oficială, dar lucrările în dosar sunt încă în derulare. An­chetatorii nu i-au adus, încă, la cunoştinţă existenţa investigaţiilor, astfel încât Blejnar are toate şansele să afle din Jurnalul Naţional că în ultimele luni a fost subiect de anchetă.

NAŢIONAL

Lovitură de teatru în privinţa demisiei anunţate a premierului României. Boc nu dă vrabia din Victoriei pe cioara din Modrogan

Rocada Guvern-partid plănuită pentru actualul premier are o mare hibă: odată demisionat de la Palatul Victoria, candidatul Emil Boc nu ar mai avea ce să ofere colegilor democraţi contra voturilor necesare realegerii sale.

Transpus în termeni cinematografici, destinul premierului Emil Boc poate evolua sub genericul "Greu de ucis". Nu de alta, dar şi într-un moment când demisia lui Boc se vehiculează în toate mediile, brusc apare şi varianta rămânerii actualului premier în fruntea Guvernului. De unde nici măcar singura moţiune de cenzură adoptată în 20 de ani nu a reuşit să-l clintească.

Mii de cadre au făcut contracte cu Vodafone prin sindicatul Pro Lex. S-au pierdut punctele poliţiştilor!

Nu doar cei de la conducere sunt suspectaţi de tot felul de matrapazlâcuri cu iz penal, şi în tabăra sindicală fiind ceva putred. Astfel, sursele noastre susţin că un număr impresionant de poliţişti au făcut contracte telefonice cu compania Vodafone în urma unei oferte intermediate de către sindicatul Pro Lex. Oamenii şi-au plătit mereu la timp facturile, însă şefii de sindicat ridică din umeri atunci când sunt întrebaţi de punctele oferite bonus. De fapt, mulţi dintre ei s-au înscris în Pro Lex tocmai pentru a beneficia de facilităţile oferite de companie în urma negocierilor cu sindicatul. Oferta făcută a fost una de nerefuzat, aşa că şi-au făcut carnete de membri pentru a nu o pierde. Însă fiecare dintre noii abonaţi prin contractul cu Pro Lex şi-au plătit din propriile buzunare facturile. Iar mulţi dintre ei au ajuns să acumuleze şi peste 10 000 de puncte de fidelitate. În schimbul cărora acum vor să beneficieze de facilităţile oferite.

PUTEREA

Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României

Ziarul "Puterea" a chestionat mai mulţi consultanţi şi analişti politici şi le-a pus următoarea întrebare: "Dacă aţi fi consultantul lui Emil Boc, l-aţi sfătui să-şi dea demisia după moţiunea de cenzură?". Vasile Dâncu, Alfred Bulai, Dan Andronic, Bogdan Teodorescu şi Adriana Săftoiu au răspuns pentru "Puterea". Iar opiniile lor au fost împărţite. Unii au spus că da, lui Boc i-ar fi utilă din punct de vedere politic o demisie, alţii, în schimb, au răspuns că nu - o demisie nu i-ar folosi la nimic lui Emil Boc. Reamintim că premierul cochetează de ceva vreme cu ideea demisiei în scopul recâştigării de către PDL a electoratului pierdut în urma măsurilor guvernamentale dure. În lumea politică se vorbeşte chiar că Emil Boc ar putea părăsi şefia Guvernului la scurt timp după moţiunea de cenzură dezbătută ieri.

Barometrul mitingului. Presiunea străzii, scăzută. Liderii sindicali au dat vina pe bucureşteni pentru slaba participare la protest - 8.000 de manifestanţi faţă de 50.000 preconizaţi

Deşi au anunţat şi au preconizat 50.000 de protestatari în Piaţa Constituţiei, liderii celor cinci confederaţii sindicale nu au reuşit să adune decât câteva mii. Pentru acest eşec organizatoric, liderii mitingului au dat vina pe bucureşteni, cărora le-au transmis că ar trebui să le fie ruşine, pentru că preferă să se uite la televizor. În jurul orei 16.00, protestatarii au început să se rărească, mulţi renunţând la a mai sta în piaţă. Mitingul, la care s-au adunat sub 8.000 de persoane şi care a fost autorizat până la ora 19.00, a început cu intonarea imnului naţional, cântat de toţi cei prezenţi. Liderii confederaţiilor sindicale le-au spus protestatarilor că singura soluţie pentru a scăpa de "Guvernul incompetent" este greva generală, iar pentru a învinge în lupta împotriva Cabinetului Boc trebuie să fie solidari.

Crin clasează cazul "Felix"

Liberalii au decis ieri oficial să şi-l asume pe Dan Voiculescu, cu tot cu recentul său verdict definitiv şi irevocabil de colaborator al Securităţii. Delegaţia Permanentă a PNL (for de conducere al partidului, n.r.) a respins, miercuri, propunerea senatorului liberal Raymond Luca de retragere a sprijinului politic lui Dan Voiculescu, propunerea lui Luca înregistrând un singur vot pentru. "Am pus în discuţia Delegaţiei Permanente a PNL poziţiile exprimate de câţiva colegi săptămâna trecută, privitoare la aşa-numitul caz Voiculescu. Propunerea senatorului Raymond Luca de retragere a sprijinului politic pentru Dan Voiculescu a obţinut un vot - al domniei sale -, subiectul este din punctul nostru de vedere închis", a anunţat liderul PNL Crin Antonescu, la finalul şedinţei.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ovidiu Tender plăteşte rate de milioane de euro pentru un avion pe care nu l-a văzut niciodată. Cine l-a păcălit pe Tender

Omul de afaceri a făcut plângere la parchet împotriva administratorului societăţii de leasing, Tarek El Feki, al cărui nume apare şi în imensul scandal privind reţeaua "Voicu".Una dintre firmele omului de afaceri Ovidiu Tender plăteşte de mai mult timp rate pentru un avion către societatea de leasing Toyo Motor, însă livrarea nu a avut loc niciodată, deşi aparatul de zbor a fost adus în România. Urmarea? Tender a reclamat acest lucru procurorilor anticorupţie, care fac acum cercetări într-un dosar penal. Potrivit unor surse judiciare, Ovidiu Tender reclamă în plângerea depusă la DNA că ar fi plătit până în prezent între şapte şi opt milioane de dolari din totalul de 15 milioane, la cât a fost evaluată tranzacţia. Potrivit unor surse judiciare, avionul care ar fi trebuit să ajungă la Tender ar fi fost revândut de Tarek El Feki către alte persoane din afara României.

Necolaiciuc se apără de extrădare cu dezvăluiri bombă

Aflat în SUA, în plin proces de extrădare, Mihai Necolaiciuc face acuzaţii grave la adresa autorităţilor române. Fostul director al CFR explică, inclusiv într-o adresă trimisă lui Hillary Clinton, că Bucureştiul vrea să-l "reducă la tăcere" deoarece s-ar fi opus încheierii unei afaceri păguboase cu Iranul. Ar trebui să fiu un erou în Statele Unite şi în ţara mea pentru acţiunile mele, acţiuni care aproape că m-au costat viaţa, dar în schimb sunt o victimă a încercărilor Guvernului român de a mă reduce la tăcere", scrie Mihai Necolaiciuc , într-un document adresat, pe 8 martie, secretarului de stat Hillary Clinton şi trimis României Libere de unul dintre avocaţii fostului şef al CFR.

Cine se bate pentru "mica" privatizare Petrom

Statul vrea să mai vândă o parte din ce i-a rămas la cea mai mare companie petrolieră. Şase consorţii au depus oferte pentru intermedierea ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din acţiunile companiei. Interes mare din partea fondurilor de investiţie la intermedierea ofertei secundare de vânzare pe Bursa de Valori a unui pachet de acţiuni Petrom în valoare estimată de 510 milioane euro. Deocamdată, pe Bursa de Valori pot fi tranzacţionate doar 7% din acţiunile companiei, iar viitorul intermediar va aduce pe Bursă încă 10% din numărul total de titluri. Statul a primit ieri şase oferte de intermediere venite din partea asocierilor BCR, JP Morgan şi Intercapital Invest, Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley, ING Bank cu UBS, UniCredit CA IB Securities cu Goldman Sachs, Alpha Bank cu Nomura şi CEC Bank, BT Securities cu Renaissance Capital, Romcapital şi EFG Securities.

Demisia lui Băsescu: la ce foloseşte?

Traian Băsescu se află în topul celor mai detestaţi politicieni ai momentului şi e puţin probabil să-i crească din nou cota, fără vreun eveniment special. De aceea strategiile sale de viitor sunt mai ales de supravieţuire şi de exit. De ieşire din Palatul Prezidenţial la momentul hotărât de el, nu de inamicii săi, şi eventual de abandonare a puterii în condiţiile lui. Carisma preşedintelui s-a "rutinizat", după cum numea filosoful american Allan Bloom recăderea în banal a marilor lideri, iar apelul la popor n-ar putea avea decât efecte inverse, aşa că Traian Băsescu are două soluţii pentru a ieşi din scenă în picioare: 1) să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă PDL câştigă alegerile parlamentare de anul viitor sau 2) să-şi dea demisia la momentul oportun folosindu-se de necesitatea urgentării unor reforme, cum e, de pildă, cea constituţională, prin negocieri cu opoziţia.

ZIARUL FINANCIAR

Valeriu Stoica intră de partea lui Constanda într-un proces de 200 mil. euro cu Primăria Capitalei

De la nişte drepturi de proprietate cumpărate cu câteva sute de mii de euro acum aproape un deceniu s-a ajuns la un caz de 200 mil. euro. Dosarul Constanda a început pe vremea când Traian Băsescu era primarul Capitalei, fiind preluat de Videanu şi Oprescu. Casa de avocatură Stoica & Asociaţii, condusă de Valeriu Stoica, fost ministru al justiţiei şi unul dintre cei mai puternici avocaţi pledanţi, a fost angajată de către Costică Constanda într-unul dintre cele mai "grele" dosare aflate pe rolul instanţelor din România. Omul de afaceri cere despăgubiri de 200 de milioane de euro de la Primăria Capitalei şi Consiliul Municipiului Bucureşti în contul afacerii Satul Francez - Bordei, care a început în urmă cu mai bine de şapte ani, pe vremea când preşedintele Traian Băsescu era primarul Capitalei, de la nişte drepturi de proprietate cumpărate cu câteva sute de mii de euro.

Lăzăroiu: BNR a devenit un jucător şi în arena politică

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăză­roiu afirmă că BNR a devenit un jucător şi în are­na politică şi nu s-a limitat doar să "ţină spa­tele politicienilor", astfel că este posibil ca teh­no­craţii Băncii Naţionale "să mai şi înca­se­ze", pen­tru că în politică "pumnii se dau la gră­madă". "A mai jonglat din curs, s-a mai jucat cu instrumentele monetare pentru a menţine un anumit echilibru. În fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune a politicienilor şi mai ales lipsa de voinţa politică pentru reformele structurale", adaugă el.

Cum a ajuns Mădălina Suceveanu prima femeie din grupul France Telecom numită director tehnic

La 14 ani de când se angaja ca expert în reţea la Orange, Mădălina Suceveanu a fost promovată pe cea mai înaltă funcţie tehnică din numărul unu în telecom din România, şi e prima femeie din grupul France Telecom care ajunge Chief Technical Officer. Intrarea în urmă cu doi ani în boardul Orange România şi preluarea funcţiei de şef peste operaţiunile de dezvoltare şi implementare al reţelei, poziţie din care a interacţionat mai des cu top managementul France Telecom şi a dobândit o altă viziune asupra businessului, sunt factorii care au jucat un rol-cheie în promovarea în funcţia de director tehnic al companiei, spune într-un interviu pentru ZF Mădălina Suceveanu.

Franklin Templeton a început să pună la lucru banii Fondului Proprietatea. În februarie a realizat investiţii de peste 300 mil. lei

Fondul Proprietatea (FP) a investit în februarie circa 305 mil. lei (72 mil. euro) şi şi-a majorat numărul participaţiilor în companii listate de la 28 la finele lunii ianuarie la 30, după cum reiese din raportările privind situaţia activului net transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Lichidităţile fondului, care cuprind cash-ul, depozitele bancare şi portofoliul de titluri de stat, s-au redus de la 1,323 mld. lei (311 mil. euro), la finele lunii ianuarie, la 1,017 mld. lei (239 mil. euro), la sfârşitul lunii februarie. Pe de altă parte, portofoliul de acţiuni cotate al fondului şi-a majorat valoarea cu circa 835 mil. lei (196 mil. euro), la 6,06 mld. lei (1,425 mld. euro). Din această creştere, circa 500-550 mil. lei reprezintă aprecierea valorii participaţiilor listate din portofoliul fondului (în principal Petrom, Transelectrica şi Alro; Transgaz a scăzut luna trecută), iar diferenţa ar putea fi reprezentată de investiţii noi.

Intesa Sanpaolo a avut pierderi de 9 mil. euro

Intesa Sanpaolo Bank, filiala locală a unuia dintre grupurile financiare italiene de top, a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 9 mil. euro, după ce încheiase anul 2009 pe zero. Pierderea a fost determinată de cheltuielile mari cu provizioanele, în condiţiile în care banca a reuşit să îşi majoreze anul trecut profitul operaţional (câştigul obţinut din operaţiunile curente înainte de constituirea provizioanelor) cu 13%, până la 8 mil. euro. România şi Ungaria au fost singurele pieţe externe pe care grupul italian a înregistrat pierderi. Rezultatele publicate de grup sunt calculate conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), care prevăd un tratament mai blând în privinţa creditelor neperformante decât standardele româneşti de contabilitate. Reprezentanţii Intesa Sanpaolo România nu au comentat aceste informaţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb