REVISTA PRESEI 17.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 17 aprilie 2013

ADEVARUL

Cum i-a sabotat Fenechiu pe managerii privaţi ai CFR

Intrarea prea abruptă a managerilor privaţi în "viesparul" afacerilor de partid de la CFR i-a deranjat extrem de rău pe oficialii Ministerului Transporturilor, care au determinat demisia în bloc a conducerii executive. La doar două luni după desemnarea ca director general al companiei, Dimitris Sophocleous a fost nevoit să-şi dea demisia, în urma respingerii unui plan de administrare care a deranjat de sus până jos Ministerul Transporturilor. Omul a luat de bune principiile recomandate de FMI şi a încercat să oprească hemoragiile financiare ale CFR, să îndepărteze diverşii dăunători ai afacerii şi să direcţioneze resursele către redresare şi dezvoltare. Mai mult sau mai puţin oficial, Dimitris Sophocleous a fost demis din funcţia de director general al CFR la presiunile ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, după ce acesta a fost extrem de deranjat de planurile "îndrăzneţe" ale grecului venit în ianuarie la conducerea companiei feroviare de stat.

Bătaie pe asigurarea flotei Tarom. Ponta dă companiei verde la atribuirile directe şi o scuteşte de licitaţii

Premierul Victor Ponta a aprobat, marţi, în şedinţa de Guvern, scoaterea companiilor aeriene de sub incidenţa legii privind achiziţiile publice, astfel încât flota companiei Tarom să poată fi asigurată fără organizarea unei licitaţii. Decizia vine după ce la începutul lunii aprilie, Tarom a anunţat organizarea unei licitaţii, începând cu 1 mai, pentru achiziţionarea de servicii de asigurare a flotei, iar în vederea participării la licitaţie s-au înscris două companii: Omniasig şi Astra Asigurări, compania ce asigură de câţiva ani flota aeriana Tarom. Aceasta din urmă a depus o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), după ce a aflat că şi compania Omniasig a depus o ofertă pentru licitarea contractului ce urmează să fie valabil în următorul an.

China acuză SUA pentru escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeană

Chang Wanquan, ministrul chinez al Apărării, a susţinut că Statele Unite ale Americii destabilizează regiunea Asiei şi a Pacificului din cauza ultimelor politici pe care forţele americane le-au numit drept o încercare de "rebalansare" a puterii. Astfel, administraţia de la Washington îşi îndreaptă atenţia tot mai mult înspre est, în timp ce războiul din Afganistan urmează să fie încheiat. Deşi China nu s-a arătat mulţumită de ultimele decizii luate de Coreea de Nord, inclusiv cel de-al treilea test nuclear din februarie, însă şi-a arătat clar poziţia faţă de spectacolul de forţă a trupelor americane, potrivit agenţiei de ştiri Reuters. Oficialul chinez este de părere că această schimbare de politică a transmis semnale de încurajare către Japonia, Filipine şi Vietnam pentru a continua vechile dispute teritoriale cu Beijingul.

Primul bilanţ al cutremurul din Iran: unul dintre cele mai puternice din ultimele decenii

Un cutremur major, descris drept cel mai puternic din ultimele decenii, a lovit marţi Iranul şi a pus la pământ locuinţe şi clădiri de birouri aflate în apropierea graniţei dintre Pakistan şi Iran. Evenimentul s-a soldat cu moartea a cel puţin 46 de persoane într-o regiune slab populată, însă pagubele sunt chiar mai mari de atât. Agenţia de ştiri ISNA din Iran şi presa locală au descris cutremurul de marţi, măsurat la o magnitudine de cel puţin 7,7 grade pe scara Richter, drept cel mai puternic cutremur din mai mult de 50 de ani. Televiziunea de stat Pess TV a numit fenomenul drept "un cutremur masiv", iar reprezentanţii Semilunii Roşii din Iran, membri ai unei mişcări umanitare internaţionale, au declarat că se confruntă cu "o situaţie de urgenţă complicată" în zonele cu sate răspândite pe dealuri şi văi pustii.

Guvern: Salariile pe luna aprilie vor fi plătite până la sfârşitul lunii, şi nu în luna mai

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind plata salariilor pe luna aprilie până pe 30 aprilie şi nu în perioada 1-10 mai. "Vreau să confirm că Ministerul de Finanţe şi ministrul delegat pentru Buget au găsit soluţia juridică pentru ca salariile bugetarilor, care trebuiau achitate exact în perioada de Paşte, 1-10 mai, să fie achitate până pe 30 aprilie. Sper ca oamenii, în felul acesta, să poată avea resursele necesare pentru cumpărăturile de Paşte şi aceia care sunt mai norocoşi să cheltuiasca banii în facilităţile turistice. E o categorie redusă, din păcate, raportat la ansamblul populaţiei, însă un sprijin pentru zona de turism este oricând binevenit", a spus Ponta.

Negocierile la Dacia s-au încheiat: angajaţii primesc măriri de 220 de lei la salariu şi o primă de 1.680 brut

Contractul Colectiv de Muncă al angajaţilor a fost semnat de către reprezentanţii patronatului, dar şi de cei ai Sindicatului Automobile Dacia. Perioada de valabilitate pentru care a fost semnat este de numai un an. Discuţiile între reprezentanţii patronali ai Uzinei Dacia şi liderii de sindicat se desfăşoară de aproape două luni de zile, timp în care muncitorii au recurs şi la acţiuni de protest. Conform oficialilor Grupului Dacia Renault, cele două părţi au căzut de comun acord, negocierile fiind finalizate cu promisiunea unei măriri de 6% a salariilor, plus acordarea unei prime de rezultat în valoare de 1.680 de lei brut.

USL vrea prag de 30% la referendum

Parlamentarii USL vor un prag de numai 30% pentru validarea referendumului şi au depus în acest sens un proiect la Senat. \"Am depus un proiect de modificare a Legii referendumului care conţine două noutăţi: cvorumul de participare la referendum să fie scăzut de la 50% la 30 şi, a doua, nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot să se pronunţe «Da» sau «Nu» - cele două sunt condiţii cumulative\", a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Premierul Victor Ponta a anunţat, deasemenea, că Guvernul susţine proiectul de lege. "Este făcut exact în baza deciziei CCR. Toate referendumurile au un singur prag, se respectă în continuare votul politic şi se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul pentru că boicotul nu este o formă de exprimare. 30% participare, minim 25% dintre cei cu drept de vot să decidă. Vom da punctul de vedere pozitiv al Guvernului". a spus Ponta.

CURENTUL

Ipocrizia USL în problema exploatării gazelor de şist

Primul guvern USL condus de Victor Ponta a fost instalat ca urmare a aprobării unei moţiuni de cenzură depusă împotriva guvernului Ungureanu în care se formulau acuzaţii legate tocmai de exploatarea gazelor de şist. După finalizarea alegerilor parlamentare din 2012 şi instalarea celui de-al doilea guvern USL condus de Victor Ponta, vasluienii au asistat consternaţi la modul cinic în care conducerea PSD a Consiliului Judeţean Vaslui, anti-Chevron cu câteva luni în urmă, a acordat în ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui. Cetăţenii judeţului Vaslui au realizat că au fost păcăliţi de USL. şi, evident, protestele au reînceput cu mai multă forţă, de data aceasta împotriva guvernului Ponta şi a reprezentanţilor săi în teritoriu. Cei care mai ieri dădeau autorizaţii la liber pentru protestatari, acum îi hingheresc pe aceştia cu jandarmii şi cu ameninţarea dubelor de poliţie prin Bârlad, Vaslui sau pe unde se mai nimeresc să se reunească.

Ovidiu Miculescu, şeful SRR, un incompatibil cu state vechi

În data de 28 septembrie 2010, Ovidiu Miculescu scrie, în prima declaraţie de interese depusă după numirea în funcţia de membru în CA că a deţinut funcţia de administrator al SC Adria Flux SRL, până în 1 iunie 2010. Însă în realitate, potrivit Monitorului Oficial, Miculescu a fost revocat din funcţia de administrator al societăţii abia în data de 22 iulie 2010. Prin urmare, între 29 iunie 2010 - data numirii sale în funcţia de membru al CA al SRR - şi data de 22 iulie 2010, Ovidiu Miculescu s-a aflat în situaţie de incompatibilitate. Expertiza sa atinge proporţii homerice dacă avem în vedere că a realizat deja, de când este sef la Radio, un Protocol tare de tot, cu Vietnamul. Publicul românesc va afla pe această cale ideile extrem de interesante ale lui Ho şi Min!. Ar mai urma un Protocol cu Coreea de Nord că şi aia au idei foarte interesante.

CURIERUL NATIONAL

\"Rabla\" a furat deja startul

Abia pus în dezbatere publică pe site-ul Fondului pentru Mediu, proiectul Programului \"Rabla\" 2013 generează mii de anunţuri de vânzare-cumpărare a tichetelor valorice şi chiar a maşinilor vechi. La numai câteva ore de la declaraţiile ministrului Mediului privind demararea programului, site-urile au fost luate cu asalt de persoane interesate să înstrăineze sau să intre în posesia viitoarelor tichetele valorice de 6.500 lei. Preţurile cerute sau oferite sunt însă departe de această sumă...

RA-APPS scoate la licitaţie opt imobile din Capitală

În ciuda tuturor recomandărilor consultanţilor de a înfiinţa un fond care să listeze la bursă imobilele, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a programat pentru zilele de 8 şi 9 mai o altă licitaţie în care intenţionează să vândă 8 imobile din Bucureşti şi trei terenuri situate în judeţele Arad şi Constanţa. Pe cele opt apartamente din Bucureşti, scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 73.000 şi 286.000 euro fără TVA, Regia speră să obţină cel puţin 1,3 mil. euro, iar pe cele trei terenuri minimum 1,5 mil. euro fără TVA.

NEPI: Nu încetinim investiţiile

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) se va extinde în Serbia, Ungaria, Slovenia şi Bulgaria, unde va face prima achiziţie în lunile următoare, însă piaţa românească va rămâne principala ţintă, cu investiţii programate de 500 mil. euro până în 2016. \"În următoarele luni vom face şi prima investiţie în afara României. Ne uităm la Serbia, Ungaria, Slovenia şi Bulgaria, în special la capitale şi la proiecte de retail foarte bune. Asta nu înseamnă că încetinim ritmul de investiţii din România. România rămâne ţinta noastră principală şi preferată, fiind piaţa cu cel mai mare potenţial. Estimăm că în următorii trei ani vom investi circa jumătate de miliard de euro în România, ceea ce este bine atât pentru noi, cât şi pentru piaţă\", a declarat Martin Slabbert, preşedintele executiv al NEPI.

Cezar Preda nu crede că Băsescu apreciază cu adevărat Guvernul Ponta

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda este de părere că această \"curtoazie\" pe care şeful statului o manifestă faţă de Guvernul Ponta este \"marca Traian Băsescu\", spunând că preşedintele i-a apreciat ani la rând şi pe democrat-liberali, apoi s-a săturat de ei. \"Este o confuzie în a aprecia Guvernul pentru ceea ce de fapt a decis piaţa economică. Curtoazia pe care o face Băsescu Guvernului Ponta este marca Traian Băsescu. Şi pe noi ne-a apreciat ani la rând şi apoi s-a săturat de noi\", a precizat vicepreşedintele PDL, citat de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

DEUTSCHE WELLE: Grecia ar putea să ceară Germaniei noi reparaţii de război

La Atena se zvoneşte că un raport al Ministerului de Finanţe elen ar conţine dovezi privind atrocităţi şi malversaţiuni financiare comise de regimul nazist. Raportul este secret. Potrivit ziarului grecesc To Vima, raportul a fost întocmit de un grup de experţi şi se bazează pe documente descoperite în arhivele statului. Raportul confirmă de asemenea că Germania a plătit, după semnarea unui acord bilateral de reparaţii în anul 1960, suma de 115 milioane de mărci către victimele greceşti ale terorii naziste. Din punct de vedere german, prin asta au fost onorate toate cererile de despăgubire, care oricum s-au prescris între timp. Grecia în schimb face referire la Acordul de la Londra privind creanţele, datând din anul 1953, în baza căruia obligaţiile de plăţi din cel de-al doilea război mondial se amână până după semnarea unui \"tratat de pace\".

Guvernul recunoaşte că plătim facturi umflate la lumină

Premierul vrea să elimine contribuţia prin care românii susţin coloşii energetici de stat, dar şeful ANRE spune că acest lucru nu e posibil. Prim-ministrul Ponta a lansat luni seara o promisiune mare! Taxa de cogenerare, achitată de români în fiecare lună prin facturile la electricitate, şi care umflă cu până la 5% preţul acestora, va fi eliminată. "Se scoate taxa de cogenerare", a spus Ponta într-o emisiune tv. Reacţia sa confirmă ceea ce EVZ a scris în numeroase rânduri. Deşi ar trebui să susţină investiţii de înaltă eficienţă, fondurile nu fac decât să subvenţioneze coloşii energetici din sectorul public. Intenţia premierului se loveşte însă de o opoziţie fermă. Ieri, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a spus că taxa nu poate fi eliminată.

Dan Voiculescu: "Varanul e un crocodil mare cu doi ficaţi, indiferent cum îl arunci el cade bine"

Dan Voiculescu a declarat la emisiunea "Prim Plan", la TVR 1, că e "dezamăgit de încercările eşuate de demitere" a preşedintelui Traian Băsescu. Dan Voiculescu a spus că nu se simte înfrânt. "Înfrânt e greu de spus, eu voi fi foarte greu înfrânt, doar Dumnezeu va reuşi să mă înfrângă atunci când mă va lua la el", a declarat Voiculescu.

Antonescu, ameninţat de pesediştii din fieful lui Ponta

Dacă va continua să-l critice pe premier în public, liderul PNL nu va mai fi susţinut în cursa pentru prezidenţiale de PSD Gorj. Liderul social-democraţilor gorjeni, primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, i-a transmis lui Crin Antonescu că în rândurile PSD există o nemulţumire considerabilă faţă de modul în care preşedintele PNL critică partenerii din USL, în special pe Victor Ponta. "Oamenii au început să vină către mine cu un mesaj: «Dom' primar, dacă ne spuneţi dumneavoastră să-l votăm, nu-l vom vota dacă se merge pe această linie»", a declarat primarul Florin Cârciumaru, la România Tv.

SUPEROFERTĂ parlamentară: 500 de lei ca să-ţi angajezi rudele la cabinet

Deputaţii şi senatorii aflaţi în conflict de interese ar putea fi pedepsiţi cu tăierea a 10% din indemnizaţia zilnică, dar nu pe o perioadă mai mare de trei luni. Parlamentarii din comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi din comisia specială de Statut au adoptat, astăzi, un raport de modificare a proiectului de lege privind Statutul aleşilor, astfel încât un deputat sau senator să fie sancţionat cu tăierea a 10% din indemnizaţia zilnică. Întrebat care este suma vizată, presedintele Comisiei juridica a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă (PC), a explicat că este vorba de 10% pe zi din indemnizaţia de aproximativ 5.000 de lei pe care un parlamentar o primeşte lunar. Cu alte cuvinte, un parlamentar care-şi angajează fiul sau soţia la cabinetul parlamentar - un caz clasic şi frecvent de conflict de interese - poate să scape plătind între 500 şi 1500 de lei.

JURNALUL NATIONAL

Vasilică Danileţ şi-a turnat prietenul din CSM la DNA. Pentru că percheziţia informatică abuzivă nu a dat probe, Dănileţ a predat procurorilor extrase din discuţiile private

Judecătorul Cristi Vasilică Danileţ, deconspirat că a dat declaraţie la DNA împotriva prietenului său de o viaţă Adrian Neacşu. Cu proces verbal de predare-primire, Danileţ a înmânat procuroarei Mariana Alexandru printuri de pe discuţiile private extrase de pe forumul magistraţilor. Juecătorul Cristi Vasilică Danileţ, prieten de-o viaţă cu Adrian Toni Neacşu, alături de care a candidat pe un proiect comun atunci când au devenit membri ai CSM, a dat la DNA declaraţie de martor în acuzare, împotriva prietenului său. Judecătorul Adrian Neacşu a dezvăluit recent aceste lucruri pe forumul magistraţilor, după ce în timpul prezentării materialului de urmărire penală, în dosarul de complicitate la abuz în serviciu a constatat că cel pe care îl credea amic de ani de zile a dat declaraţii împotriva sa.

Comorile Chinei, o expoziţie uimitoare, asigurată pentru sume fabuloase

Pregătirile pentru cea mai importantă expoziţie care a venit vreodată în România, în istoria noastră, după cum ne spun specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României, "Comorile Chinei", au intrat pe ultima sută de metri. Expoziţia va cuprinde 101 seturi de artefacte de o valoare excepţională din patrimoniul cultural al Chinei şi va fi deschisă pentru public la 30 aprilie. Vor fi prezentate obiecte provenind din sit-ul arheologic de la Xi'an, unde a fost cercetat parţial ansamblul funerar al primului împărat al Chinei: celebra armată de soldaţi de teracotă, statui în mărime naturală reprezentând ofiţeri din armata chineză, atât infanterişti, cât şi arcaşi sau cavaleri. Sit-ul a fost descoperit în 1974, iar din 1987 a intrat în patrimoniul UNESCO. Valoarea de asigurare este foarte mare, câteva milioane de dolari o piesă. În general, această expoziţie este cea mai scumpă expoziţie care a venit vreodată în România.

CEC Bank, interpelată în Senat. Directorul sucursalei Satu Mare a prejudiciat statul român cu un milion de euro. Conducerea băncii nu comentează

Directorul sucursalei CEC Bank din Satu Mare, Daniel George Ardelean, a ajuns subiect de discuţii în Senatul României, după interpelarea senatorul PSD Valer Marian. Acesta a anunţat că a primit o sesizare privind implicarea directorului Daniel George Ardelean în mai multe fapte de corupţie şi fraude. Chiar şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a efectuat cercetările de rigoare şi a stabilit un prejudiciu de peste 1 milion de euro, dar Centrala CEC Bank refuză sau amână să se constituie parte civilă în cauză. Surprinde decizia conducerii CEC având în vedere că această bancă este cu capital integral de stat, iar Ministerul Finanţelor reprezintă statul român în Adunarea Generală a Acţionarilor.

NATIONAL

Sorin Blejnar, trimis in pelerinaj la Zidul Plangerii!

Cercetat in mai multe dosare penale, Sorin Blejnar a primit zilele trecute o adevarata gura de oxigen, atunci cand magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis ridicarea interdictiei de a parasi Romania in ceea ce il priveste. La urmatorul termen, anchetatorii s-ar putea dovedi ceva mai indulgenti si sa nu le mai ceara cu atata vehementa judecatorilor ca Blejnar sa fie retinut cu orice pret in tara. Si, dupa cum sustin sursele National, i-ar putea chiar face acestuia si o propunere de destinatie turistica, pentru prima iesire din tara. Iar cum despre alti doi membri ai "Clubului de la Monaco", Elan Schwartzenberg si "disparutul" Codrut Marta, exista informatii ca si-ar fi gasit linistea in Israel, procurorii mai ca l-ar trimite si pe fostul sef al Fiscului tot acolo. Strategia DNA pentru cel mai complex dosar instrumentat pana acum nu exclude o intalnire "absolut intamplatoare" intre Marta si fostul sau sef, in timpul vizitarii unor obiective turistice celebre ca Zidul Plangerii sau Mormantul Sfant.

Autoritatile din Boston se asteptau la atacuri teroriste

Mai multi martori oculari au declarat ca politia din Boston era la linia de sosire cu caini antrenati sa detecteze explozibili, inainte de atentat. Prin portavoce, se anunta continuu ca se desfasoara un "exercitiu", lumea sa nu se ingrijoreze de prezenta politistilor. Care supravegheau desfasurarea maratonului si de pe acoperisuri. In plus, cu ocazia maratonului de anul acesta, cel mai vechi si cel mai popular eveniment din regiune, Serviciile Medicale de Urgenta din Boston au inaugurat o platforma SafetyPAD, un program Android eficient in situatii cu multiple victime, ghidand personalul medical prin multime pentru a ajunge la locurile de interventie!

Ordin pe sest in PSD: Scapati de liberali!

Conform recomandarilor venite de la centru, pesedistii trebuie sa-i arunce pe liberali din caruta puterii, dar fara a recunoaste vreo clipa ca asta fac. Social-democratii din teritoriu au aflat cu bucurie ca nu mai este nevoie sa-i inghita, cu nodurile de rigoare, pe liberali, ci este suficient sa mimeze pastrarea in viata a USL-ului. Uniune care mai horcaie doar pentru ca Antonescu si penelistii lui s-au hotarat sa ignore orice afront venit dinspre PSD, doar-doar or ramane la guvernare.

PUTEREA

"Nebunul" Vlădescu se lăfăie în 3 fotolii: la ANRMAP, EximBank şi OMV/PETROM de Mihai Pâlşu

Avocatul Lucian Dănuţ Vlădescu este de ceva timp preşedintele ANRMAP. Dănuţ a fost numit în înalta funcţie la dorinţa expresă a vicepremierului Liviu Dragnea. ANRMAP este agenţia naţională care se ocupă cu achiziţiile publice. ANRMAP are rolul de a elabora strategii, a reglementa proceduri şi cadrul legal, de a monitoriza, analiza, a supraveghea, a consilia şi a iniţia orice are legătură cu achiziţiile publice. După cum vedeţi, avocatul Vlădescu este "nebunul"licitaţiilor pe tabla de şah a banilor publici. Ca bonus pentru foarte lunga şi remarcabila activitate în PSD, Vlădescu a fost numit şi reprezentantul statului în Consiliul de Supraveghere OMV/PETROM, precum şi membru în CA al controversatei EximBank. Aici apare o ciudăţenie juridică: avocatul Vlădescu este şef al ANRMAP şi membru în CA al EximBank, în timp ce ambele instituţii se află într-un proces la ÎCCJ!

Milioane de euro cheltuite fără justificare, membri excluşi pe capete şi un dosar în anchetă la DNA în cazul CCIR. Călăul Vlasov

Scandalul izbucnit la finalul lunii martie, după ce patru camere de comerţ judeţene au fost excluse abuziv din Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la comanda şefului CCIR, penelistul Mihail Vlasov, fierbe acum mocnit, cele două tabere adunându-şi acum forţele pentru confruntarea finală. După ce şefii camerelor "rebele" - Bacău, Prahova, Dolj şi Vâlcea - i-au solicitat bossului CCIR lămuriri despre adminstrarea falimentară a Romexpo şi despre cheltuirea fără cap a câtorva milioane de euro, aflate la discreţia sa, se pare că DNA a intrat în cele din urmă pe fir, chiar dacă, oficial, existenţa unui dosar pe numele lui Vlasov este ţinutăla secret.

ROMANIA LIBERA

Ce se ascunde în spatele eşecului managementului privat de la CFR

Consiliul de Administraţie al CFR SA a fost destituit după ce a îndrăznit să trimită la regionala CFR Iaşi, judeţ de baştină al ministrului Relu Fenechiu, o echipă de control şi după ce, mai mult, compania fiind călcată în scop de represalii de către inspectorii ministrului Transporturilor, a îndrăznit să propună public extinderea controlului la directorii de partid ce au condus societatea anul trecut. "Nu (nu s-au comunicat motivele respingerii planului de administrare - n.r.). Trebuie întrebată Adunarea Generală a Acţionarilor. Respingerea nu se bazează pe argumente economice, planul având şi susţinerea finanţatorilor internaţionali. Prin urmare, motivaţia trebuie căutată în altă parte." - Lucian Isar

George Copos, cercetat pentru SPĂLARE de BANI în LIECHTENSTEIN

Un tribunal din Liechtenstein a notificat Inalta Curte de Casatie si Justitie sa-i transmita condamnarea lui George Copos din dosarul transferurilor din fotbal, deoarece patronul FC Rapid este suspectat de spalare de bani si in acest stat. Inalta Curte va da sentinta defi nitiva in acest dosar. Informatia a iesit la iveala marti seara, la sedinta de judecata de la Inalta Curte, in dosarul transferurilor din fotbal. Un tribunal din Liechtenstein a transmis initial solicitarea la Ministerul Justitiei, care a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, anuntul fiind facut in sedinta publica de magistratul asistent. George Copos este condamnat de prima instanta la patru ani inchisoare cu executare in dosarul Loteria I, iar in dosarul transferurilor din fotbal instanta de apel l-a condamnat la cinci ani inchisoare , tot cu executare.

Se amână din nou cumpărarea de avioane F-16 din Portugalia?

Ministerul Apărării a anunţat ieri că, în cadrul unei vizite efectuate la Lisabona, ministrul Mircea Duşa a convenit împreună cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, încheierea negocierilor privind achiziţionarea "unor avioane F-16 până la sfârşitul lunii iunie". În felul acesta, procesul pare să se amâne din nou, având în vedere că anul trecut CSAT hotărâse că în 2013 va fi achitată o primă tranşă în valoare de 70 milioane de dolari dintr-un total de 600.

Efectul negativ al bijuteriilor din aur asupra creierului

Experţii au stabilit că aurul are un efect negativ asupra persoanelor cu un sistem nervos hiperactiv, potrivit publicaţiei Globalscience.com. Cercetătorii atribuie aceasta faptului că aurul declanşează procesul de excitare în creier, ceea ce duce la diverse probleme la nivelul sistemului nervos şi la încetinirea procesului metabolic în corpul uman. Factori de acest gen pot duce la depresie, atrag ei atenţia, porivit Agerpres. Această descoperire i-a determinat pe experţi să creadă că unor persoane le este contraindicată purtarea bijuteriilor din aur. Bunăoară, în cazul persoanelor hiperemotive.

ZIARUL FINANCIAR

Opriţi legea retrocedărilor! Doar prin interzicerea cesionării drepturilor litigioase poate fi împiedicată apariţia unei noi mafii a retrocedărilor

Cea mai mare bulă speculativă a următorului deceniu cu păduri şi terenuri ale statului în valoare de peste 10 miliarde de euro care vor fi putea fi cumpărate cu puncte este pe cale să se nască prin noua lege a retrocedărilor. Guvernul nu trebuie să îşi asume răspunderea pentru noua lege pentru că sistemul complicat de despăgubire prin video-licitaţii şi achiziţii cu puncte va face ca cesionarii de dosare să fie principalii beneficiari şi nu foştii proprietari, la fel cum s-a întâmplat şi cu Fondul Proprietatea. Pentru a evita apariţia Fondului Proprietatea 2, Ziarul Financiar cere: 1. Interzicerea cesionării drepturilor litigioase; 2. Plafonarea despăgubirilor; 3. Dezbaterea legii în Parlament; 4. Verificarea celor 200.000 de dosare rămase nesoluţionate; 5. Publicarea persoanelor care au încasat cele mai mari compensaţii.

Statul a găsit cumpărători pentru 15% din Transgaz, dar azi află la ce preţ

Oferta publică de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) s-a încheiat ieri, iar conform informaţiilor din piaţă toate tranşele ofertei au fost suprasubscrise. Pentru cele 123.600 de acţiuni alocate micilor investitori (7% din ofertă), cererea a fost de peste 3,4 ori mai mare. Preţul final al ofertei va fi publicat astăzi, după ce ieri intermediarii au centralizat toate ordinele primite de la investitori. Guvernul a stabilit un preţ minim de 171 de lei şi unul maxim de 230 de lei pentru acţiunile Transgaz, care se vindeau pe bursă la 213,5 lei înainte de începerea ofertei, pe 4 aprilie. Ieri, preţul de pe bursă era de 197 de lei, dar investitorii şi brokerii pariau că preţul din ofertă ar fi cuprins între 180 şi 190 de lei.

România mai are doar opt fabrici de utilaje agricole. În 1990 erau 27

Industria românească a utilajelor agricole a ajuns să mai aibă opt jucători după ce în urmă cu 23 de ani pe piaţă produceau tehnică agricolă (utilaje sau subansambluri) aproa­pe 30 de unităţi de producţie, spune Ion Pirnă, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare (INMA), instituţie care se ocupă cu cercetarea şi dezvoltarea de produse pentru această industrie. Mai mult, dacă anterior pe piaţa locală se produceau toate utilajele necesare, de la semănători la tractoare, astăzi se mai realizează local doar utilaje de mici dimensiuni.

Banca Transilvania şi Raiffeisen au depus ofertele pentru Bank of Cyprus. Urmează decizia

Banca Transilvania şi Raiffeisen sunt singurele bănci care au depus oferte ferme pentru preluarea portofoliului de active şi pasive al sucursalei Bank of Cyprus din România până luni seară când a expirat termenul stabilit de ciprioţi, afirmă surse de pe piaţă. Până vineri ar urma ca ciprioţii să decidă dacă acceptă vreuna dintre oferte, Bank of Cyprus fiind în a treia săptămână de când şi-a suspendat operaţiunile, blocând practic dreptul clienţilor de a dispune de fondurile lor. Ciprioţii au promis că luni 22 aprilie va fi ultima zi în care unităţile vor rămâne închise, însă rămâne de văzut cum decurg negocierile cu cei doi ofertanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb