REVISTA PRESEI - 17.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 mai 2010

ADEVĂRUL

Criza all-inclusive

Oferta de vară a Guvernului Boc pentru români. Toate domeniile vieţii, de la oraşe şi de la sate, sunt afectate într-un fel sau altul de măsurile prin care Guvernul ne împinge în nefericita curbă de sacrificiu.

Guvernul trage cu gloanţe oarbe în evaziunea fiscală

Guvernul anunţă măsuri drastice pentru producătorii de alcool, tutun şi carburanţi, fără să deranjeze însă comerţul la negru. Formalităţi de autorizare şi garanţii usturătoare vor lovi industria bunurilor accizabile, potrivit unei ordonanţe care nu-i vizează şi pe contrabandişti.

Ameninţările lui Emil Boc

Premierul Emil Boc a anunţat sâmbătă că oficialii Guvernului care nu acţionează pentru combaterea evaziunii fiscale vor pleca acasă "fără somaţie". "Cine nu aplică programul Guvernului, pleacă", a declarat Boc în cadrul şedinţei comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

Avizul CES nu opreşte protestele de stradă

Membrii Consiliului Economic şi Social (CES) se vor întâlni astăzi pentru a aviza scrisoarea de intenţie a Guvernului către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Votul Guvernului şi al patronatelor nu este suficient pentru obţinerea unui aviz favorabil, iar sindicaliştii se opun măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, susţinând că protestele vor continua şi săptămâna aceasta.

Criza la ţară: din nou la sapă

Dacă în ultimii ani ţăranii îşi dăduseră terenurile în arendă la asociaţiile agricole, acum, din cauza crizei, şi le muncesc singuri pentru a reduce costurile. În comuna Stoicăneşti (Olt), oamenii speră să supravieţuiască întorcându-se la îndeletnicirile strămoşilor: munca pământului, pescuitul, vânătoarea şi culesul de ciuperci.

Ce măsuri de austeritate au adoptat alte state europene

Pe întregul continent, guvernele operează reduceri de buget de amploare nemaiîntâlnită de multe decenii. Grecia, văzută drept polul crizei, a declanşat un război dur împotriva evazioniştilor fiscali, începând cu medicii şi cu proprietarii de piscine.După ce a redus cu 12% salariile funcţionarilor publici, a redus pensiile cu 10% şi a făcut concedieri în companiile de stat, guvernul elen a trecut la măsuri dure împotriva evazioniştilor fiscali. "La televiziunile greceşti, se vorbeşte despre medici ca despre terorişti daţi în urmărire generală", scriu corespondenţii presei occidentale.

Patronii preferă tot căpşunarii români

Deşi există sute de spanioli care reclamă aceleaşi joburi, proprietarii fermelor spaniole angajează tot români, polonezi şi marocani. În ciuda crizei, anul trecut, numărul de imigranţi români din Spania a crescut cu 30.000, potrivit Institutului Naţional de Statistică din această ţară.

Preţul aurului atinge cote-record în România

La sfârşitul săptămânii trecute, Banca Naţională a României a cotat gramul de aur la 133,53 lei, anunţând un nou maxim istoric. Instabilitatea de pe pieţele valutare şi riscurile din zona euro au determinat investitorii să se orienteze spre plasamente mai sigure, cum este aurul.

Euro, aproape să egaleze dolarul

Cotaţia monedei europene a ajuns la cea mai mică valoare din ultimele 19 luni şi ar putea ajunge chiar şi sub echivalentul dolarului. Comisarul European Ollie Rehn sugerează statelor din zona euro să nu apeleze la ajutorul în valoare totală de 750 de miliarde de euro. Valorea monedei unice europene continuă să piardă teren şi a finalizat săptămâna trecută la o cotaţie care nu a mai fost atinsă în ultimele 19 luni, respectiv 1,23 dolari.

CAPITAL

Curba de sacrificiu de 3,5 mld. euro

Jumatate miliard de euro pe luna.Atat va obtine Guvernul din aplicarea controversatului program de reducere a cheltuielilor. Cea mai mare parte din suma provine din scaderea cu 25% a salariilor din sectorul public si cu 15% a pensiilor. Problema este ca tot nu e destul.

Evaziunea este protejata politic si acoperita de Fisc

Actiunile contra evaziunii fiscale, estimata la 10 miliarde de euro, echivalentul imprumutului pe care Romania il va lua in 2010, sunt anemice din cauza intereselor politice si a complicitatii Fiscului.

CURENTUL

Salariul mediu şi punctul de pensie s-au mărit cu 26% în perioada martie 2008 - martie 2010!

Decizia autorităţilor de la Bucureşti de a reduce fondul de salarii cu 25% şi pensiile cu 15% a declanşat o adevărată isterie publică, amplificată la nesfârşit de televiziunile cu carnet de partid. Analiştii de conjunctură care s-au grăbit să cânte deja prohodul României n-au avut însă nici cea mai mică curiozitate pentru a analiza la rece cifrele oficiale care demonstrează negru pe alb că în plină criză economică mondială, în perioada martie 2008-martie 2010, salariul mediu şi punctul de pensie au crescut cu 26% în România.

Clientela, de Tia Şerbănescu

Luni are loc şedinţa CES (guvern, patronate, sindicate) unde liderii sindicali au anunţat că au soluţii pentru a evita tăierea pensiilor. Măcar de-ar avea! Dacă tot facem criza precum se făcea armata - doi ani la şmotru şi la fasole - barem pensionarii mici şi mijlocii să scape întrucât au depăşit vârsta de concentrare. Unii dintre cetăţeni se află deja în anul II la Criză după ce au făcut primul an la privat - unde bine era dacă scăpau doar cu o tăiere de 25% din salariu. Putem avea însă încredere în CES: şeful acestuia a făcut puşcărie de drept comun înainte de "89 şi a fost informator al securităţii, aşa că precis are soluţii.

PSD recurge la violenţa străzii pentru rezolvarea crizei

Situaţia excepţională a economiei româneşti şi necesitatea efectuării unor măsuri antipopulare ale puterii au produs un efect de bumerang în rândul opoziţiei care, în loc de soluţii practice, s-a radicalizat. În fapt, menţinerea unei Românii profund sociale, cu o pătură considerabilă de privilegiaţi, este - pentru liderii acestei opoziţii fragile - un pretext de a degenera ideologic spre forme radicaliste care nu fac decât să pună într-o lumină proastă valorile stângii, dacă există cu adevărat în România.

CURIERUL NAŢIONAL

Pieţele financiare au devenit un joc pe calculator

Cotaţiile bursiere, preţurile mărfurilor şi valutele se mişcă tot mai mult după repere tehnice. Micii investitori sunt constant surprinşi de ştiri şi curăţaţi sistematic de puterea financiară şi algoritmii marilor jucători. Evoluţia de săptămâna trecută a cursului euro/dolar, doar o scenă din jocul "Lichidarea mâinilor slabe". Dacă bunul-simţ ne spune că administrarea banilor este treabă serioasă, realitatea care ni se dezvăluie treptat este aceea că mişcarea capitalului se realizează tot mai mult în baza unui joc pe calculator.

Noi găselniţe ale Guvernului pentru menţinerea producţiei de apă grea

Ministerul Economiei vrea ca statul să asigure integral finanţarea investiţiilor conexe producerii de apă grea. Numai că, până în luna august, Romag-Prod va produce cantitatea necesară pornirii şi funcţionării reactoarelor 3 şi 4 pe toată durata vieţii lor. În plină criză economică, când cetăţenilor li se impun măsuri de austeritate inutile precum reducerea alocaţiei pentru copii, guvernanţii găsesc noi modalităţi de golire a vistieriei statului. Întrecându-se în iniţiative legislative, guvernanţii par să nu ţină cont în niciun fel de realitatea şi nevoile care ne înconjoară.

De unde mai taie Guvernul?

Executivul intenţionează să nu mai acorde plăţi compensatorii pentru angajaţii care vor fi concediaţi. Facilităţile pensionarilor la transport vor fi tăiate, iar bursele din educaţie vor fi reduse. După ce preşedintele României Traian Băsescu a anunţat că fondul de salarii din sistemul bugetar va fi redus cu 25%, pensiile vor scădea cu 15%, ca de altfel şi ajutorul de şomaj, iar subvenţiile vor fi reduse masiv, se pare că Guvernul încearcă să găsescă cât mai multe modalităţi de a face rost de bani, printr-o serie de măsuri de austeritate.

Cât trebuie să mai strângem cureaua?

ACPR solicită ferm să se stabilească un termen în care vor fi aplicate măsurile de austeritate ale Guvernului. Agathon: Cerem restructurarea în maximum 2 luni a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) va aviza favorabil scrisoarea către FMI în CES, doar dacă Guvernul va accepta un set de măsuri, care ar permite neimpozitarea pensiilor sub 1.000 lei, una dintre propuneri fiind elaborarea până la 1 iunie a unei legislaţii pentru controlul evaziunii fiscale.

CFR Marfă transportă pierderi şi datorii

Compania are datorii de 800 mil. lei. În T1 a pierdut 65 mil. lei. Vineri şi-a dat demisia directorul general, Mihai Frăsinoi. Tensiunile din ultima vreme, provocate pe de o parte de posibilitatea micşorării numărului salariaţilor CFR, iar pe de alta de imensele datorii pe care compania CFR Marfă le-a cumulat de-a lungul timpului au dus, indirect, la demisia directorului Mihai Frăsinoi "din motive personale".

EVENIMENTUL ZILEI

Ziua în care bebeluşii ies în stradă

Astăzi, la prânz, sute de mămici vor protesta în faţa Ministerului Muncii cu cei mici în braţe. În loc să meargă în parc pentru a-şi plimba copiii, sute de mămici au decis să se întâlnească, astăzi, la ora 12.00, în faţa Ministerului Muncii, pentru a protesta faţă de decizia guvernanţilor de a reduce indemnizaţiile de creştere a copilului. Ele vor fi "înarmate" cu bebeluşii lor, dar şi cu pamperşi şi banderole negre "în semn de doliu pentru < înmormântarea > pe care aleşii ne-o pregătesc", susţin organizatoarele.

Cum să tăiem costurile cu societăţile de stat

Cheltuielile cu gestionarea participaţiilor statului la diverse firme ar putea fi reduse drastic dacă acţiunile ar fi administrate de o singură instituţie. Între 30% şi 50% din personalul unor ministere care administrează companii la care statul este acţionar ar putea pleca acasă dacă participaţiile ar trece în gestiunea unei singure instituţii cum ar fi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Energie eoliană cât pentru 7 milioane de case, în 2013

Nouă din zece consumatori casnici şi-ar putea acoperi necesarul de electricitate doar din energie eoliană peste trei ani, dacă se fac proiectele anunţate. Dacă acum numărăm pe degete turbinele eoliene care se învârt în România, capacităţile de producţie a energiei eoliene care vor fi puse în funcţiune până în 2013 ar putea ajunge la 3.370 MW.

Puterea reia ofensiva schimbării conducerii TVR

PDL vrea ca înlocuitorul lui Alexandru Sassu să fie ales odată cu adoptarea unei legi a "depolitizării" instituţiei. "Există riscul să fie o depolitizare politică", spun voci din societatea civilă. PDL repune pe tapet subiectul conducerii TVR, propunându-şi găsirea rapidă a unui înlocuitor pentru Alexandru Sassu. La o lună şi jumătate după demiterea acestuia de către parlament, Sassu este încă interimar.

FINANCIARUL

Agenţiile guvernamentale au fost restructurate doar la nivel declarativ

La bugetul public ar fi intrat peste 150 de milioane de euro dacă structurile subordonate Executivului ar fi fost eficientizate. Cabinetul Boc vorbeşte despre solidaritate şi nevoia de austeritate, dar în acelaşi timp păstrează secrete datele despre economiile anunţate anul trecut, prin restructurarea agenţiilor guvernamentale. În plus, şi anul acesta există privilegiaţi ai sistemului. Mai multe instituţii centrale organizează concursuri de angajare, unele funcţii puse la bătaie fiind cel mai probabil cu dedicaţie pentru clientela politică.

La un câştig de 7 euro pe lună, în echivalent lei, statul ia un euro prin impozitarea cu 16% a veniturilor din dobânzi

Totuşi, chiar dacă veniturile din dobânzi vor fi taxate cu 16%, bancherii spun că românii nu-şi vor retrage economiile. Bancherii consideră că aplicarea unui impozit de 16% asupra câştigurilor din dobânzile depozitelor bancare nu va afecta comportamentul de economisire al clienţilor, sumele aflate în discuţie fiind destul de mici. Sigur, aceştia se referă la situaţia majorităţii clienţilor, care nu au economisit sume mari. Mărimea medie a unui depozit este de 4.575 lei/titular, adică aproximativ 1.000 de euro.

PSD şi PNL "se împiedică", din nou, de cota unică

Chiar dacă sunt în opoziţie, cele două partide nu au o atitudine unitară antiguvern. Planurile de redresare economică sunt întocmite separat, deşi conducerile celor două formaţiuni au viziuni asemănătoare în privinţa măsurilor ce trebuie luate pentru a contracara programul de austeritate al executivului.

Beneficiarii crizei financiare: băncile din SUA care au provocat-o

Aurul a atins un nou nivel record de 1.249,40 $/uncie; petrolul marca WTI a coborât la 71,61 $/baril, Brentul la 77,18 $/baril Moneda unică a scăzut în intervalul 7-14 mai cu 3,1% faţă de dolar, până la 1,2358 $. În timp ce tot mai multe state europene adoptă sau pregătesc planuri de severă austeritate, mediile politice şi financiare îşi aruncă responsabilitatea pentru criza declanşată de deficitele excesive, în încercarea de a masca diferitele lor eşecuri.

GÂNDUL

Cum se vor da bugetarii afară: grila de criterii după care şefii trebuie să "taie

Conform legii, disponibilizările, care sunt negociate cu sindicatele, trebuie să se facă în funcţie de mai mulţi factori, printre care calificativele angajatului, vechimea la locul de muncă sau numărul şi gravitatea sancţiunilor, dacă este cazul. În timp ce, la Bucureşti, miniştrii încă mai calculează câţi bugetari trebuie daţi afară pentru a respecta bugetul de cheltuieli salariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii şi directorii din administraţia publică fie încă mai aşteaptă "lista neagră de la centru", fie încep deja să facă primele tăieri.

Cine angajează bugetari. De ce cred patronii că angajaţii de la stat sunt "virusaţi"

Puţinii oameni de afaceri care ar fi dispuşi să ofere un loc de muncă bugetarilor daţi afară spun că oferta lor este, în general, muncă de necalificat. Mulţi dintre ei însă susţin că nici nu vor să audă de bugetari. Perspectivele bugetarilor la ora actuală, când vine vorba despre găsirea unui alt loc de muncă, sunt destul de sumbre. Majoritatea patronilor intervievaţi de Gândul susţin că nu au nevoie de "birocraţi", că nu au încredere în angajaţii de la stat pentru că sunt "virusaţi" şi, nu în ultimul rând, că preocuparea lor acum este concedierea propriilor oameni şi nu noile angajări.

Strategia PD-L pentru revenirea la tv: cheamă în ajutor UDMR-ul. Pedeliştii, monitorizaţi la emisiuni 14 ore pe zi

După o lună în care au fost absenţi de la dezbaterile televiziunilor de ştiri, printr-un "boicot" impus de premierul Emil Boc, pedeliştii îşi pregătesc revenirea pe micile ecrane. Nu oricum, însă. Democrat-liberalii nu sunt dispuşi să accepte invitaţiile Antenei 3 şi Realităţii TV, decât dacă vor fi însoţiţi de partenerii lor de guvernare.

Tăierea cheltuielilor poate fi lozul câştigător pentru evitarea falimentului

În momentul de faţă, România nu are de ales: trebuie să opteze între diverse măsuri de austeritate, fiecare dintre ele fiind dureroasă. Pachetul de măsuri anunţat recent de Guvern, care include, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, ar putea fi, în acest context, un pariu câştigător în lupta cu evitarea falimentului de ţară, respectiv a intrării României în incapacitate de plată, este de părere Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe.

JURNALUL NAŢIONAL

Spaniolii nu mai au loc de români la cules de căpşuni

Cu greu găseai, în urmă cu doi-trei ani, un spaniol care să culeagă căpşuni, struguri sau măsline la el în ţară. Cei care se mai "coborau" până la muncile agricole alegeau să facă acest lucru la vecinii francezi, unde erau plătiţi mult mai bine decât în Spania şi aveau parte de condiţii de lucru mai bune.

Cresc infracţiunile economice

Pe vreme de criză, când aproape nu există zi fără un jaf armat, iar hoţii şi-au pus în aplicare cele mai inventive metode, iată că Poliţia Română ne dă alte două veşti proaste. Potrivit unei statistici au fost constatate cu10% mai multe infracţiuni economico-financiare faţă de perioada similară a anului trecut, fiind constatate peste 4.700 de fapte de evaziune fiscală, pentru care sunt cercetate peste 3.300 de persoane suspecte.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce pierde statul zeci de milioane de euro din vânătoare?

Pentru că majoritatea fondurilor de vânătoare au fost încredinţate direct, pe sume derizorii, echivalente cu preţul plătit pentru împuşcarea unui singur animal: încasăm 0,03 euro pe hectarul cu vânat. Legea vânătorii a fost promulgată în anul 2006 şi de pe urma "imperfecţiunilor" ei are de câştigat cel mai mare gestionar de fonduri de vânătoare: Asociaţia generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPSR) şi asociaţiile sale judeţene afiliate.

Îşi mai poate salva Boc partidul?

"Nu poţi cere oamenilor reduceri de salarii şi pensii şi să accepţi în continuare evaziunea fiscală!", a spus premierul României, tăios, la sfârşitul săptămânii trecute. Foarte corect! Doar că, facând această remarcă, Emil Boc ne-a atras atenţia că, de fapt, de aproape un an încoace ţara noastră nu mai are premier. De ce? Pentru că premierul este cel ce poartă răspunderea principală pentru ca statul să îşi asigure resursele necesare bunei funcţionări şi să-şi respecte obligaţiile faţă de toţi cetăţenii săi.

De ce se întârzie desemnarea judecătorilor de la Curtea Constituţională?

De mai bine de o săptămână trebuia să se ştie numele celor trei care-i vor înlocui pe judecătorii al căror mandat expiră pe 7 iunie. Problema nu se află însă pe agenda politicienilor. Cele două Camere ale Parlamentului şi Preşedinţia au încălcat Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, în condiţiile în care actul normativ obliga să-i fi desemnat deja pe cei trei noi judecători.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Tăierea pensiilor, misiune imposibilă?

Traian Băsescu şi Emil Boc au promis FMI că legea prin care vor fi diminuate pensiile va trece de Curtea Constituţională. Avocaţii consultaţi de SFin în privinţa măsurilor de reducere cu 15% a pensiilor publice pregătite de Guvern, dar anunţate şi asumate de preşedintele Traian Băsescu, au pă-reri împărţite în privinţa legalităţii şi constituţionalităţii acestora. Cei care fac parte din partide de opoziţie susţin că tăierea pensiilor ar putea fi atacată cu succes, fie la tribunal, în contencios administrativ şi cu invocarea de excepţii de neconstituţionalitate, fie direct la Curtea Constituţională.

Sistemul clientelar, aripa Videanu

Comerţul exterior al României este păstorit de trei instituţii ale statului cu aceleaşi atribuţii şi câteva sute de angajaţi, printre care numeroşi "nepoţi". Scandalul legat de plasarea lui Bogdan Ionescu (Syda), prietenul mezinei preşedintelui Traian Băsescu, în funcţia de secretar pe probleme economice al Ambasadei României la Pa-ris nu a schimbat cu nimic sistemul clientelar din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care, sub conducerea lui Adriean Videanu, a desfiinţat orice regulă de competenţă în numirea celor care promovează interesele economice ale României peste hotare.

Fondurile europene, o veritabilă Fata Morgan

Finanţări de aproape 33 de miliarde de euro stau la gra-niţele României şi aşteaptă să fie lăsate să intre pentru a ajuta la punerea pe picioare a unor sectoare vitale pentru noi. Până acum am reuşit să utilizăm o cantitate infimă din aceste resurse însemnate.

E criză? Ministerele fac angajări!

În zarva iscată de măsurile pompie-ris-tice cerute de preşedintele Băsescu pentru a arăta FMI că România s-a pus pe reformă, ministerele îşi văd liniştite de-ale lor. Deşi se vorbea în termeni duri despre nevoia de redu-cere a cheltuielilor în aparatul de stat, săptă-mâna trecută cinci ministere ofereau joburi. SFin a testat oportunităţile de angajare în structura Guvernului şi ar fi putut aplica pentru un post în fieful lui Radu Berceanu.

ZIARUL FINANCIAR

Secretele bugetului - 260.000 de "paznici" consumă 40% din fondul public de salarii

Statul cheltuie anual aproximativ 4 mld euro pentru plata a 260.000 de bugetari din sistemele speciale, de siguranţă publică şi apărare, care nu apar în statisticile oficiale, adică 38% din cheltuielile totale de personal cu angajaţii din sectorul public (10,7 mld euro). Estimările sunt realizate de Ziarul Financiar (ZF) pe baza informaţiilor de la Ministerul de Finanţe şi de la Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea rapidă a dolarului a scumpit carburanţii şi dă bătăi de cap BNR

Leul a pierdut rapid teren în faţa dolarului american în ultimele săptămâni pe fondul sentimentului negativ al investitorilor generat de criza datoriilor din Europa, ceea ce i-ar putea forţa pe români să scoată mai mulţi bani din buzunar în primul rând din cauza scumpirii în salturi a combustibililor.

Băncile austriece din Est spun că vor continua să împrumute în valută. "Riscul e treaba statului"

Creditarea agresivă în valută, unul dintre factorii principali care au contribuit la adâncirea dezechilibrelor economiilor emergente din regiune în anii trecuţi şi le-au lăsat vulnerabile în faţa crizei internaţionale, a fost tema principală a întâlnirii anuale a BERD, care cere limitarea pe viitor a acestui tip de finanţări în favoarea dezvoltării pieţei împrumuturilor în moneda locală. Băncile se plâng însă că nu sunt lăsate să împrumute cât vor şi spun că riscul sistemic este treaba statului unde dau împrumuturi.

Afacerile companiilor de la Bursă au crescut pentru prima dată

Rezultatele raportate de companiile de pe Bursă la finele săptămânii trecute au evidenţiat prima creştere pe ansamblu a businessurilor în primele trei luni din acest an comparativ cu acelaşi interval din 2009, după mai multe trimestre în care acestea s-au aflat în declin pronunţat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb