REVISTA PRESEI - 17.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 mai 2011

ADEVĂRUL

Se strânge laţul juridic în jurul şefului FMI

Directorul Fondului Monetar Internaţional rămâne în arest până pe 20 mai, a hotărât judecătoarea instanţei din Manhattan, Melissa Jackson. Francezul Dominique Strauss-Kahn şi-a ruinat nu numai cariera politică, ci a şifonat şi imaginea uneia dintre cele mai puternice instituţii financiare din lume, dar şi pe a Franţei. Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, francezul în faţa căruia stăteau drepţi oficiali din multe state pentru a primi un împrumut, a fost scos, duminică seară, precum un infractor din secţia de poliţia din Harlem. Cu cătuşe la mâini şi flancat de doi poliţişti americani, Kahn a fost urcat într-o maşină a poliţiei şi condus la o unitate medicală unde a fost supus unor teste medicale în legătură cu acuzaţiile sexuale care i se aduc.

UE declară război chinezăriilor

Pentru prima dată, Uniunea Europeană va taxa suplimentar o gamă de produse importate din China. Beijingul promite represalii. Oficialii europeni susţin că producătorii chinezi beneficiază de subvenţii ilegale de la stat în încercarea de a impulsiona exporturile cu orice preţ. După ce ameninţă de aproape un an Beijingul cu tarife mai mari pentru marfa care ajunge pe teritoriul UE, oficialii blocului comunitar iau acum, pentru prima dată, măsuri pentru a penaliza China. Producătorii chinezi de hârtie lucioasă, folosită în statele comunitare pentru tipărirea de reviste şi cataloage, vor fi nevoiţi să achite taxe comerciale mai mari. Astfel, liderii de la Bruxelles speră să determine Beijingul să renunţe la subvenţiile acordate exportatorilor autohtoni.

Din 2012, Mamaia devine staţiune de secol XXI

Perla litoralului românesc va avea pasarele pietonale în formă de val, iaht şi năvod cu pescăruşi. Se va amenaja o promenadă turistică modernă, cu zone de odihnă şi piste pentru biciclete. Radu Mazăre, primarul Constanţei, vrea să atragă cât mai mulţi turişti în Mamaia. Pentru asta, autorităţile vor accesa fonduri europene de 18 milioane de euro. În Mamaia, autorităţile locale vor să construiască trei pasarele pietonale în formă de iaht, de năvod cu pescăruşi şi de val, a căror lungime variază între 16 şi 18 metri.

Antidot UE pentru factura-şoc la mobil

Comisia Europeană a făcut planul pentru ieftinirea convorbirilor în roaming şi a navigării pe internet cu telefoanele mobile. Costurile convorbirilor internaţionale în interiorul UE se vor reduce de la tariful actual de 39 de cenţi pe minut până la 24 de eurocenţi, din vara anului 2014. Propunerea privind ieftinirea convorbirilor a fost deja transmisă colegiului Comisarilor europeni. Obiectivul exprimat de Neelie Kroes, şefa de la telecomunicaţii, este ca tarifele de roaming să ajungă la acelaşi nivel cu cele naţionale, începând cu anul 2016.

Trucuri româneşti pentru munca în UE

Românii apelează la statutul de lucrător independent sau la cel de persoană fizică autorizată pentru a lucra în statele UE care menţin restricţiile pe piaţa muncii. Speranţa românilor se lega de sfârşitul acestui an, când unele state ar fi putut renunţa la restricţii, dar criza şi imigranţii au agravat situaţia. Pentru încă doi ani, accesul românilor şi al bulgarilor la multe joburi din UE ar putea fi la fel de greu. Marea Britanie, Italia, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franţa, Austria, Luxemburg şi Malta sunt ţările care trebuie să anunţe până la sfârşitul acestui an dacă mai meţin restricţiile pentru România şi Bulgaria încă doi ani.

O armată de mercenari pentru Emiratele Arabe Unite

Forţa ce va putea interveni atât în cazul unor eventuale proteste din EAU, cât şi în alte state arabe, va fi pusă de punct de fostul proprietar al firmei americane de securitate privată Blackwater, implicată în mai multe scandaluri în Irak. Toamna trecută, mai mulţi cetăţeni columbieni au aterizat pe aeroportul din Abu Dhabi. Spuneau că sunt muncitori în construcţii. De fapt erau militari, membri ai unei armate secrete de mercenari, creată de Erik Prince, fostul proprietar miliardar al faimoasei firme de securitate Balckwater, implicată în scandaluri imense în Irak. Batalionul urmează să desfăşoare operaţiuni speciale înăuntrul sau în afara ţării, să apere conductele de petrol şi zgârie-norii de atacuri teroriste, dar şi să înăbuşe revolte interne. Trupele ar putea fi folosite în cazul în care Emiratele se vor confrunta cu revolte în taberele de muncă unde sunt concentraţi muncitori străini sau cu demonstraţii prodemocraţie ca cele care au cuprins lumea arabă în acest an.

Berceanu: "Voinescu s-a ascuns sub fustele Robertei şi a făcut un lucru urât!"

Senatorul democrat-liberal Radu Berceanu l-a atacat dur pe noul vicepre;edinte al PDL, Sever Voinescu, plecând de la scandalul Legii pensiilor, în centrul căruia s-a aflat şefa Camerei Deputaţilor, acuzată de fraudă. "Marele intelectual Sever Voinescu -spre deosebire de noi care am fi ingineri- mai bine era bărbat politic şi recunoştea că secretarul Camerei Deputaţilor este cel care numără voturile. Domnul vicepreşedinte însă s-a ascuns sub fustele Robertei Anastase şi a făcut un lucru urât. Dar a fost premiat", a declarat Radu Berceanu, făcând referire la funcţia de vicepreşedinte, cu care Voinescu a fost "răsplătit" la Convenţie.

Bancherul care s-a călugărit

Directorul de bancă Dan Ion a devenit părintele Ilarion de la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Crucea, judeţul Tulcea. Părintele Ilarion din Tulcea povesteşte despre sine că a "gustat pe lumea aceasta tot ce se putea gusta". Acum, duce o luptă grea, cea cu sine însuşi. La 55 de ani, directorul de bancă Ion Dan a ales să-şi pună costumul scump de manager în cui şi să îmbrace austera haină monahală. Îşi pierduse soţia, avea doi copii mari şi de 17 ani era în fruntea unor filiale de bănci ca Bancorex, Banca Turco-Română sau OTP Bank. Ion Dan a absolvit, în 1980, Facultatea de Comerţ, secţia Relaţii Economice Internaţionale la ASE Bucureşti.

Senatul a votat legea care impune inscripţionarea alimentelor cu buline colorate, în funcţie de riscul asupra sănătaţii

Proiectul de lege care prevede inscripţionarea alimentelor cu buline roşii, portocalii sau verzi, după gradul de risc asupra sănătăţii, a fost adoptată luni de Senat, cu 54 voturi "pentru", 42 "împotriva" şi trei abţineri, potrivit Mediafax. Bulina verde marchează un produs alimentar sănătos, care nu prezintă vreun risc pentru sănătate, cea portocalie semnalizeaă că produsul respectiv trebuie consumat cu moderaţie, în timp ce bulina roşie atenţionează că produsul alimentar conţine substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăuătoare asupra sănătăţii.

Boc, despre demisia din funcţia de premier: Un partid poate fi condus şi prin delegare de atribuţii

Premierul Emil Boc evită să dea un răspuns concret legat de demisia sa de la conducerea Guvernului, afirmând că un partid poate fi condus şi prin delegare de atribuţii, informează Mediafax. Emil Boc a evitat un răspuns direct atunci când a fost întrebat luni, la postul public de televiziune, dacă va demisiona din postul de prim-ministru. "România are acum un guvern, iar Guvernul are un prim-ministru şi ne comportăm ca atare. Nu intru în jocul presei pe această temă", a spus Boc. Întrebat însă în continuare dacă mai poate conduce PDL ocupând şi postul de premier, Boc a arătat că un partid poate fi condus şi prin "instituţia delegării de atribuţii".

În SUA, ziarele vor muri peste 6 ani

O cercetare făcută de australianul Ross Dawson arată că presa tipărită va dispărea până în 2020 în ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda sau Canada, iar în România, după 2040. Evoluţia tehnologiei este, în viziunea lui Ross Dawson, principalul motiv pentru care printul, aşa cum îl ştim acum, va deveni un lux. Australianul Ross Dawson a creat o hartă a dispariţiei ziarelor în varianta print, la nivel mondial.

CURENTUL

Iliescu şi Năstase, atinşi de microbul rivoluţiei, cheamă la "schimbarea puterii"

Relatează distinsul etern cercetat penal Năstase, pajul lui Ilici, devenit un adevărat reporter Agerpres, pe blogul său: "Am participat såmbătă, la Braşov, la Conferinţa naţională a Blocului Naţional al Revoluţionarilor. Împreună cu domnul Iliescu. Am reamintit, în intervenţia mea, faptul că PSD îşi trage seva politică de pe baricadele Revoluţiei din Decembrie "89 şi că această ascendenţă este menţionată şi în articolul 3 din Statutul partidului. PSD este, de altfel, în acest moment, singurul partid care îşi asumă Revoluţia şi, le-am spus celor prezenţi, PSD este, în acest fel, şi partidul lor.

ANI o acuză pe Brânduşa Novac de conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a o cerceta pentru conflict de interese pe Brânduşa Novac, deoarece aceasta este şi deputat, şi manager al Circului Globus din Bucureşti. Agenţia a precizat, ieri, într-un comunicat, că sunt indicii referitoare la posibila săvârşire de către Brânduşa Novac a infracţiunii de conflict de interese. ANI s-a sesizat din oficiu în 16 noiembrie 2010 cu privire la nerespectarea de către Novac a dispoziţiilor legale privind depunerea şi completarea declaraţiilor de avere şi de interese. Potrivit inspectorilor de integritate, Brânduşa Novac deţine din 22 februarie 2008 până în prezent funcţia de manager al Circului Globus, ea fiind în prezent şi deputat, precum şi secretar al Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă a Camerei Deputaţilor.

Coca-Cola este o băutură proastă, dar cu reclame bune?

"Brand-ul subţire, cu cheltuială se ţine" pare să fie deviza după care compania americană Coca-Cola se ghidează în acest an, cånd cel mai faimos brand aniversează 125 de ani de existenţă. Cu toate acestea, celebra băutură pare să facă victime în lumea media, acolo unde agenţiile de publicitate care promovează această marcă încearcă să bage pumnul în gura jurnaliştilor. Mai pe scurt, ceea ce nu a reuşit parţial să facă clasa politică după 1989, o pot face acum diverse companii multinaţionale. Bineînţeles, "pe partea economică", dacă ar fi să cităm "clasici în viaţă".

CURIERUL NAŢIONAL

Sărăcim pe un munte de bani

Dublarea cantităţii de bani în ultimii patru ani s-a tradus prin creşteri de preţuri, nu prin avuţie reală. Analiştii contactaţi spun că majorarea accelerată a indicelui preţurilor de consum din ultimele nouă luni are la bază cauze monetare. Prin direcţionarea banilor din rezervele minime obligatorii către creditul guvernamental, BNR şi sistemul bancar injectează inflaţia în economia reală. În intervalul ianuarie 2007 - martie 2011 masa monetară în sens larg (M3) aproape s-a dublat, la 196,33 miliarde lei, de la 106,96 miliarde lei, o dinamică asemănătoare consemnându-se şi pentru numerarul în circulaţie, care a crescut, în perioada menţionată, la 26,24 miliarde lei, de la 13,49 miliarde lei, potrivit website-ului BNR.

Banii se mută de pe imobiliare pe pătrunjel

Bogdan Glăvan, profesor de economie şi directorul Centrului de Economie Politică şi Afaceri Murray Rothbard. Explicaţia tautologică potrivit căreia de vină pentru creşterea preţurilor este creşterea preţurilor nu se susţine, iar inflaţia generalizată are întotdeauna cauze monetare întrucât cantitatea de bani chiar este fabricată. Călin Rechea, analist financiar, spune, de asemenea, că expansiunea masei monetare reprezintă principala cauză a scumpirilor. Situaţia a devenit alarmantă întrucât aceasta creşte exploziv din 2000, fără corelaţie cu alţi indicatori macroeconomici, iar acum aceasta a devenit suficient de inflamată pentru ca şi cea mai mică oscilaţie să se resimtă direct în preţuri.

Primarul Radu Mazăre a anunţat, ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, faptul că vrea să vândă Cazinoul

Faimosul cazino îi fusese concesionat, pe o perioadă de 49 de ani, unei firme israeliene, care a renunţat la contract. Edilul Constanţei spune că speră să reuşească să-l vândă, dar că, deocamdată, nicio firmă nu s-a arătat interesată de obiectiv.

Creditele în lei, din nou ameninţate de majorarea dobânzilor

În ciuda recomandărilor venite din partea Băncii Centrale, creditele în lei nu reuşesc să îi atragă suficient de mult pe români. Dobânzile sunt în continuare mari la împrumuturile în lei, în special la creditele ipotecare, iar perspectivele indică din nou posibile creşteri de costuri, din cauza problemelor cu inflaţia. Doar atunci când împrumută sume mici de la bănci, românii se îndreaptă preponderent către moneda naţională. În schimb, creditele de valori mari sunt aproape în exclusivitate acordate în euro. Situaţia este explicată prin diferenţele mari de dobândă între cele două monede, diferenţă care nu s-a aplatizat în timp. Analiştii prevăd că în viitor BNR va fi nevoită să majoreze dobânda de politică monetară, pentru a ţine în frâu inflaţia, perspectivă indicată şi de FMI. Această mişcare ar duce la o nouă majorare a ratelor Robor, indicele după care fluctuează dobânzile plătite de clienţi.

Motorul exporturilor a început să dea rateuri. Cine va mai trage economia?

România a ieşit tehnic din recesiune la finalul trimestrului întâi, însă este nevoie de găsirea unui nou motor, în afara exporturilor, care să preia rolul fruntaş. Majorarea preţurilor administrate şi continuarea restructurărilor în sectorul public pot limita potenţialul expansiunii, susţin analiştii de la X-Trade Brokers. Sectorul privat are nevoie de stimulente economice şi fiscale şi, în acelaşi timp, trebuie să-şi accentueze investiţiile, inovaţia şi promovarea pe pieţele internă şi, respectiv, externe.

Prinţul Charles se întâlneşte cu Elena Udrea în judeţul Covasna

Prinţul Charles, aflat într-o vizită privată în Transilvania, se va întâlni, astăzi, cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în judeţul Covasna, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax. Conform unor surse oficiale, prinţul Charles se află, de duminică seară, în judeţul Covasna, cel mai probabil la conacul contelui Kalnoki Tibor de la Micloşoara.

EVENIMENTUL ZILEI

Emil Boc rămâne prim-ministru!

Premierul Emil Boc s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi au discutat despre situaţia de la Guvern, au declarat, luni seară, în exclusivitate pentru EVZ, surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul. În urma discuţiilor, a reieşit că Emil Boc va rămâne premier, în ciuda zvonurilor privind o posibilă nominalizare a unui independent pentru funcţia de prim-ministru. Boc, despre demisie: România are guvern, guvernul are premier, ne ocupăm de altele

Dezvăluirile despre politica Antenelor: Negrea şi Intact, în faţa CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului ia, astăzi, în discuţie scandalul Stelian Negrea - Intact. Jurnalistul Stelian Negrea a fost chemat la audieri de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), după ce a denunţat în presă ingerinţele editoriale cu care s-a confruntat cât a coordonat Departamentul de Investigaţii al Antenei 3, unde a deţinut funcţia de senior- editor. Stelian Negrea a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, cum fostul ministru al economiei din partea Partidului Conservator Codruţ Şereş, "reorientat profesional" ca manager în cadrul Intact, dădea indicaţii referitor la politicienii şi companiile care trebuiau (sau nu) atacate de ziariştii trustului familiei Voiculescu.

Mii de maşini furate din UE circulă pe străzile din România. 800 au fost deja recuperate

Cu ajutorul bazei de date Schengen, poliţiştii au reuşit să descopere sute de maşini furate care circulau pe drumurile din România. Concluzia lor e că ar fi mii de automobile cu acte false. De la începutul anului, poliţiştii au descoperit 800 de maşini furate care circulau pe străzile din România. Baza de date Schengen, pe care oamenii legii o pot accesa în doar câteva secunde, pune pe jar reţelele hoţilor de maşini. Odată cu posibilitatea de a accesa acest sistem, infractori specializaţi în domeniu precum celebrul Radu Bolgiu, care se poate lăuda cu aproape 50 de limuzine furate, ar putea deveni o amintire.

USL trage de UDMR. Antonescu, răscolit de vorbele lui Lăzăroiu

În căutarea majorităţii, varianta premierului independent l-a inspirat pe Crin Antonescu pentru a mai face o ofertă ultimativă Uniunii. "În ipoteza înlocuirii premierului Boc şi încercării constituirii unui alt guvern, UDMR e în faţa unei decizii cruciale. Dacă UDMR se angajează şi susţine un nou guvern comandat de la Cotroceni, atunci este opţiunea ireversibilă din partea acestei formaţiuni, e o opţiune definitivă pentru rolul de complice în regimul Băsescu şi sistemul de partid stat care distruge România. (...) Dacă, de pildă, peste câteva zile domnul Boc demisionează, UDMR are de ales dacă intră într-o nouă majoritate cu noi sau dacă se conformează noilor ordine de la Cotroceni. Dacă se întâmplă a doua variantă, e capătul pentru UDMR", a spus liderul PNL.

Stephen Hawking: "Nu există Rai, după moarte nu mai urmează nimic"

Într-un interviu pentru "The Guardian", celebrul om de ştiinţă britanic îşi împărtăşeşte părerile despre moarte, despre teoria spaţiului multidimensional, depre existenţa speciei umane şi despre şansele ei de supravieţuire. Credinţa că după moarte ne aşteapă Raiul şi Viaţa de apoi este doar o poveste pentru cei care se tem de "întuneric", spune respectatul om de ştiinţă. Într-o declaraţie care atestă fără echivoc respingerea oricărei "consolări religioase", eminentul fizician spune că după ultima pâlpâire a creierului nu mai urmează nimic. Stephen Hawking, cunoscut pentru teoriile sale despre radiaţiile emise de găurile negre şi despre cosmogeneză, este paralizat de la vârsta de 21 de ani când a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică. Medicii îi dădeau numai câţiva ani de trăit dacă boala sa ar fi progresat, însă Hawking a ajuns la vârsta de 69 de ani, iar ideea că ar putea muri nu îl sperie.

FINANCIARUL

România, statul din estul Europei cel mai vulnerabil la risc

Ţara noastră este expusă la eventuale şocuri externe din cauza deficitului bugetar ridicat şi a productivităţii scăzute. În cazul în care criza din Grecia, Portugalia şi Irlanda ar afecta grav Europa de Est, România ar putea fi printre primele lovite de o noua recesiune. După plecarea misiunii Fondului Monetar Internaţional, autorităţile române s-au arătat deosebit de optimiste, spunând că "suntem pe drumul cel bun".

"Căpşunarii" şi fondurile UE pentru administraţia locală au redus deficitul de cont curent

Sumele trimise de lucrătorii români în străinătate au avut o contribuţie mai redusă. Contul curent al balanţei de plăţi a avut în primul trimestru un deficit de 634 de milioane de euro, de aproape 2,5 ori mai mic faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2010. Potrivit BNR, rezultatul a fost determinat de contribuţia pozitivă a fondurilor europene primite de Administraţia Publică Locală (APL). Cu toate acestea, Comisia Europeană anticipează că restrângerea deficitului de cont curent din primul trimestru se va inversa în semestrul al doilea din acest an.

Clădirile de patrimoniu vor fi înlocuite cu 40.000 mp de birouri

Piedicile existente în procesul de avizare şi obţinere a autorizaţiilor pentru noi clădiri de birouri amplasate în zona centrală a Bucureştiului nu-i descurajează pe investitorii în astfel de imobile. Partea centrală a Capitalei, cea mai aglomerată şi înghesuită zonă urbană din ţară, continuă să atragă investitorii în goana după oportunităţi comerciale. Potrivit datelor culese din piaţă, peste un sfert din livrările de noi birouri ce vor fi efectuate în acest an reprezintă proiecte localizate în zona centrală a Bucureştiului. Astfel, din cei 161.000 mp de spaţii ce vor fi oferite spre închiriere pe raza municipiului, aproximativ 43.000 mp sunt în clădiri realizate în inima Capitalei.

Erste Group: Indicele BET mai poate câştiga 10%-15% până la sfârşitul anului

Dacă statul şi-ar respecta promisiunile de listare, capitalizarea ar creşte cu 50%, iar adâncimea pieţei s-ar dubla. Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a dat un motiv în plus oficialilor să promoveze piaţa de capital autohtonă în rândul străinilor. Lichiditatea scăzută şi lipsa unui free-float ridicat rămân în continuare cele mai mari probleme ale bursei autohtone. Analiştii Erste Bank au estimat că până la sfârşitul acestui an indicele BET ar mai putea creşte cu 10%-15%, majorare care poate fi susţinută, fundamental, de îmbunătăţirea rezultatelor companiilor listate.

Google, la prima emisiune de obligatiuni: trei miliarde de dolari

Datoriile, concurenţa, reputaţia, proiectele mari şi multe, achiziţiile de companii, rezultatele bune, în creştere, dar sub aşteptările ana­liştilor, obligă compania Google să facă rost de bani. Ast­fel, gigantul american, deţinătorul celui mai po­pu­lar motor de căutare pe internet, intenţionează să vândă obligaţiuni în valoare de 3 mld. dolari pen­tru refinanţarea unor datorii şi acoperirea unor chel­tu­ieli generale, a declarat o sursă apropiată situaţiei, aceasta urmând să fie prima astfel de emisiune a grupului, potrivit Bloomberg. Operatorul celui mai po­pular motor de căutare la nivel mondial ar putea em­ite obligaţiuni pe termen de trei, cinci şi zece ani, pen­tru răscumpărarea unor titluri comerciale, pre­cum şi pentru cheltuieli generale, au precizat ace­leaşi surse.

Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn a destabilizat pieţele internaţionale

În timp ce la New York preşedintele FMI Dominique Strauss-Kahn (DSK), arestat sub acuzaţia de agresiune sexuală, sechestrare de persoane şi tentativă de viol, se pregătea să apară în faţa judecătorilor, un nou val de îngrijorare s-a abătut asupra pieţelor europene, aflate şi aşa sub presiunea temerilor privind soarta Greciei şi a Portugaliei. Moneda europeană a intrat într-o mişcare haotică de suişuri şi coborâşuri, ajungând la 1,404 $, cel mai scăzut nivel începând din 30 martie. Piaţa petrolului a fost afectată, la rândul ei, barilul cedând la New York 1,82 $ faţă de cotaţia de vineri, până la 97,83 $/baril, în timp ce marca Brent a pierdut 1,44 $, până la 112,39 $.

JURNALUL NAŢIONAL

Strauss-Kahn se confesează: banii, femeile şi iudaismul

Directorul FMI recunoaşte că sexul opus este unul dintre punctele lui slabe, dar nu-i place să fie considerat violator notoriu. Întrebat de jurnalişti despre ceea ce i-ar putea zădărnici o campanie de succes şi chiar succesul în alegeri, el le-a răspuns prompt: "Banii, femeile şi iudaismul meu (...) Da, iubesc femeile... şi ce dacă? (...) De câţiva ani se vorbeşte de fotografii cu mari orgii, dar nu am văzut să apară nimic (... ) Să le arate!" DSK a descris şi un scenariu despre un eventual complot împotriva sa: "O femeie violată într-o parcare, căreia i se promit 500.000 sau 1.000.000 de euro pentru o astfel de poveste ..." Cu mici excepţii, scenariul închipuit de el pare să se fi pus acum în scenă, în camera hotelului Sofitel din New York, în "rolul" celei plătite pentru a-l compromite "jucând" o femeie de culoare, de 32 de ani, originară, probabil, din Ghana şi mamă a unei fetiţe de vreo 10 ani.

Firmele deputatului PDL Arion au 265 de contracte cu statul

Valoarea acestor contracte se ridică la 765.000 de euro. Parlamentarul a avut grijă să-şi impună oamenii în instituţii importante din Hunedoara. Falcă, Igaş, Videanu, Pogea, Blaga, Barbu, Ridzi et comp. La prima vedere ar părea că e vorba doar despre o înşiruire a unor nume de fruntaşi ai PDL. E doar o părere. Cu toţii au legături cu judeţul Hunedoara, unde fie îşi exercită influenţa în partid, fie deţin afaceri profitabile. O altă "stea" portocalie este depu­tatul Viorel Arion. El este acţionar la trei firme, care au 265 de contracte cu statul. El a declarat că firmele sale au avut contracte în valoare de "doar 765.000 de euro", dar a uitat să precizeze că acestea sunt cu instituţii ale statului, printre care se numără Electrocentrale Deva, Minvest Deva, Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, AJOFM etc.

Elan Schwartzenberg negociază Realitatea TV cu Lagardere

"Grupul Lagardere este un partener extrem de onorabil şi aş fi fericit să finalizez orice tranzacţie cu ei". Omul de afaceri Elan Schwartzenberg ne-a confirmat existenţa unor discuţii cu grupul francez de media Lagardere în vederea vânzării Realitatea Tv, aşa cum avansează surse din mediile de afaceri franceze. Mai exact, se pare că grupul de presă Lagardere ar fi interesat să preia în pachetul offset şi postul românesc de ştiri, în contul unui contract de produse de apărare. Lagardre Group este un conglomerat francez cu sediul în Paris, care deţine diverse afaceri în media şi, de asemenea, o participaţie indirectă de 15,1% la compania aeronautică şi de apărare EADS. Lagardere este unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Europa, cuprinzând 11 programe de satelit şi 16 case de producţie care realizează 25% din producţiile de televiziune în Franţa.

NAŢIONAL

Schimbarea premierului - multă zarvă pentru nimic! De ce nu pleacă Boc de la Guvern

Emil Boc a înţeles că îi va fi mult mai uşor să gestioneze alegerile din 2012 din postura de premier decât din cea de simplu preşedinte de partid. Şi nu în ultimul rând, Emil Boc este conştient că, în prezent a încasat numai înjurături, datorită măsurilor nepopulare anticriză. În cazul în care acestea se vor dovedi salvatoare pentru România, tot el ar trebui să primească şi laudele, nu vreun technocrat. Conştienţi de fragilitatea echilibrului post-congres, noii lideri PDL evită să atace frontal tema schimbării lui Boc şi vorbesc deocamdată doar despre o remaniere.

Reporterii de investigaţii ai "Naţional" au intrat în posesia unui document exploziv. Două pagini care dinamitează războiul Fiscului cu miliardarii imobiliari

Este vorba despre adresa nr. 635886/ 15.02.2008 adresată Camerei Notarilor Publici Bucureşti sub nr. 351/ 19.02.2008 de către Direcţia Generală Legislaţie şi Proceduri Fiscale a ANAF, unde se aduc precizări în măsură de a schimba soarta miilor de dosare aflate pe rolul instanţelor în prezent. Şi unde, sub semnătura directorului general Ion Busuioc şi a directorului general adjunct Luminiţa Dumitru se precizează cât se poate de clar: "Începând cu data de 1 ianuarie 2008, persoanele fizice care, acţionând de o manieră independentă, înstrăinează construcţii noi, părţi ale acestora sau terenuri construibile, în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate, care depăşesc plafonul anual de 3500 euro, sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent şi să achite taxa pe valoarea adăugată pentru aceste înstrăinări".

Criză, criză dar moneda naţională se ţine bine! Străinii pariază pe leul românesc

Cumpăraţi titluri de stat româneşti pe şase luni! Aceasta este recomandarea pentru investitori a analiştilor Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci din lume. "În ceea ce priveşte piaţa valutară, ne păstrăm recomandarea de a paria pe leu prin achiziţia de certificate de depozit pe şase luni", scriu analiştii Barclays Capital. Ei îşi menţin prognoza că euro va coborî până la pragul de 4 lei în următorul an. Britanicii au fost printre primii care au pariat pe leu, anunţând perspective de apreciere încă de la începutul anului.

PUTEREA

Firma Brânduşei Novac şi a lui Remus Opriş a încasat 1,29 milioane de lei de la Circul Globus. Directoarea circului riscă dosar penal pentru că şi-a atribuit singură contracte

Scamatoria contractelor de la Circul Globus, numit "Circ & Variete Globus", structură aflată în subordinea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, este inovaţia deputatului PDL Brânduşa Cornelia Novac şi a colegului ei de partid de la sectorul 1 Constantin Remuş Opriş. Dacă firma abonată la contractele circului, SC Sidus Artis SRL, a aparţinut până la jumătatea anului trecut jumătate deputatei care manageriază Circul Globus, astăzi societatea în cauză aparţine în totalitate fostului ţărănist, transformat în democrat-liberal, Remus Opriş.

EXCLUSIV. Vanghelie, la masă cu Obama şi Netanyahu. Invitat la Washington de o puternică organizaţie israeliană - Comitetul de Afaceri Publice Americano-Israeliene

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, se pregăteşte să plece în acest weekend pentru o săptămână în SUA, unde va participa la Conferinţa anuală AIPAC (22-24 mai) - cel mai important for al lobby-ului israelian de peste Ocean. Pesedistul răspunde astfel invitaţiei primită în luna ianuarie cu ocazia primului său periplu pe meleagurile americane. "Încerc să conving investitorii de peste Ocean să vină şi în România", ne-a declarat Marian Vanghelie când l-am întrebat ce va face peste Ocean. Şi oamenii din anturajul său spun acelaşi lucru. "Continuă discuţiile cu americanii pe diferite proiecte de bussines. Este posibil să discute despre proiectele de bussines din Bucureşti, cartierul eco din sectorul 5, pe care îl dezvoltă împreună cu Elena Udrea şi Gabriel Oprea.

ROMÂNIA LIBERĂ

Dezinteres. Doar un sfert din unităţile sanitare au accesat până acum fonduri structurale. De ce refuzăm banii UE pentru spitale

Multe spitale si ambulatorii ar putea fi modernizate cu fonduri oferite de UE, Norvegia sau Elveţia, dacă managerii ar face proiecte viabile. Aceştia se plâng însă că principala problemă o reprezintă lipsa banilor pentru cofinanţare. Din peste 400 de spitale şi ambulatorii care există în România, 100 au reuşit să acceseze fonduri europene. La fel ca şi celelalte domenii - turism, transporturi, agricultură, nici Sănătatea nu stă excelent la absorbţia fondurilor UE. Dacă în Bucureşti aceste proiecte nu au putut fi accesate în număr mare deoarece zona este considerată una dezvoltată, în restul ţării managerii de spital nu şi-au dat suficient interesul.

Controlul averilor este imposibil fără declararea acestora la un anumit moment. Unde şi cum se ascund averile din România

Verificarea impozitelor plătite statului de către persoanele înstărite şi recalcularea impozitelor pe baza achiziţiilor de lux este imposibilă în acest moment, spun consultanţii fiscali. Statul aruncă praf în ochii FMI atunci când vorbeşte de verificarea averilor persoanelor înstărite şi a impozitelor plătite de aceştia. In urma presiunilor făcute de FMI în a doua parte a anului trecut Guvernul s-a obligat faţă de instituţia internaţională să dezvolte un mecanism de verificare a averilor mari. Deţinătorii acestora, promitea Guvernul, vor fi taxaţi pentru toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.

Variantele PDL pentru Palatul Victoria

Preşedintele Traian Băsescu şi-a văzut îndeplinit obiectivul ca PDL să fie condus în continuare de un om de-al său. Al doilea obiectiv major, înlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat în fruntea Executivului, nu este însă la fel de uşor de atins. Noua echipă de conducere a PDL s-a reunit ieri seară în prima şedinţă de după Convenţia Naţională din weekend, iar astăzi este aşteptată să aibă loc şi o şedinţă a coaliţiei aflate la guvernare. Subiectul pe care toată lumea îl aşteaptă să fie abordat? Demisia lui Emil Boc din fruntea guvernului, pentru a se putea ocupa exclusiv de partid şi de pregătirea acestuia în perspectiva alegerilor din 2012. În plus, înlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat ar reprezenta un alt obiectiv major al preşedintelui Traian Băsescu.

Scandalul Vîntu-Ghiţă: RAAPPS vrea să bage Realitatea în faliment

Regia Autonomă încearcă să recupereze restanţele avute de Realitatea Media la plata chiriei pentru birourile ocupate de postul de ştiri în Casa Presei. Managerul Sebastian Ghiţă consideră că nu e problema lui. Regia Autonomă-Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) a cerut Tribunalului Bucureşti declanşarea procedurii insolvenţei (primul pas către falimentul unei societăţi) în cazul societăţii Realitatea Media, firma care patronează postul de televiziune Realitatea TV. Solicitarea RAPPS a fost înregistrată la tribunal chiar vineri, 13 mai, iar magistraţii au fixat ca prim termen al procesului ziua de 20 septembrie.

ZIARUL FINANCIAR

De un etcetera atârnă 640 mil. euro. Decide Crinuţa Dumitrean

Preşedinta Autorităţii Restituirilor Crinuţa Dumitrean decide la cine vor ajunge cele 36% din acţiunile Fondului Proprietatea pe care le mai deţine Ministerul Finanţelor. De câteva zile, toată România dezbate alegerile din PD-L şi criza economică, dar în subteranele puterii o miză uriaşă se joacă în această perioadă, iar despre personajele-cheie nu vorbeşte nimeni. Este vorba de cine intră în faţă şi cine rămâne la coadă pentru a primi acţiuni la Fondul Proprietatea ca despăgubiri pentru naţionalizările de dinainte de "90.

Nimeni nu ştie exact când se reia "Prima casă"

Momentul reluării programului "Prima casă", în care statul mai asigură garanţii doar de 50% pentru vânzarea de credite ipotecare, rămâne în ceaţă chiar şi după ce Ministerul Finanţelor a organizat vinerea trecută o întâlnire la care au participat bancherii, reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, instituţia care gestionează plafonul de garanţii.

Polonezii au construit capitalismul bursier cu banii statului şi acum au 220 mld. euro în depozite bancare, pensii private şi acţiuni

7 miliarde de euro obţinute din 187 de oferte publice iniţiale (IPO - initial public offering) în ultimii doi ani pe WSE. 40 milioane de euro la Bucureşti, 6 IPO-uri. 200-250 milioane de euro tranzacţii zilnice, 200 miliarde de euro capitalizare bursieră la Varşovia. 4 - hai 10 milioane de euro într-o zi bună în România, 20 miliarde de euro capitalizare bursieră. Gata, au decolat şi nimeni din Est nu îi mai poate ajunge. Au şi banii, au şi companiile. I-au lăsat de mult în urmă pe unguri sau pe cehi, iar grecii şi austriecii au fost şi ei depăşiţi. JP Morgan, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, Nomura, ING, UBS, UniCredit, HSBC, Barclays, Merryl Linch, Bank of America, Morgan Stanley - sunt toţi la Varşovia şi nu mai sunt nicăieri în altă parte în Europa la vest de Frankfurt până la Moscova.

Finanţele toarnă gaz pe scandalul numirilor de la CEC

Tocmai după ce BNR i-a respins două nominalizări de vicepreşedinţi în conducerea CEC Bank, ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu vorbeşte despre includerea băncii de stat în grupul companiilor publice pentru care ar urma să se aplice reţeta "managementului privat". El a declarat duminică la postul public de televiziune că banca ar putea avea "management privat" până la sfârşitul anului. Afirmaţia vine după ce în AGA de la sfârşitul lunii martie Ministerul Finanţelor i-a acordat lui Radu Gheţea un nou mandat de preşedinte, în condiţiile în care Gheţea a fost adus în 2007 tocmai ca bancher privat. De asemenea, toţi ceilalţi vicepreşedinţi din echipa sa - Gheorghe Carabasan, Mihaela Popa, Mirela Iovu şi Cristian Tudorancea - au venit din bănci private.

A fost Strauss-Kahn "asasinat politic" ? Sau ţinta scandalului este chiar FMI?

Arestarea şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru acuzaţii de agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol, este văzută de unii politicieni francezi ca o umilinţă naţională sau chiar o conspiraţie internaţională cu scopul de a decapita instituţia financiară, scrie presa străină. "Sunt convinsă că este vorba despre o conspiraţie internaţională. Vor să decapiteze FMI-ul, nu doar pe principalul candidat din partea partidului Socialist. Vorbim despre o nouă formă de asasinat politic. Au vrut să blocheze FMI-ul. Este vorba despre finanţele internaţionle", a declarat Michelle Sabban, vicepreşedinte al consiliului regional al Ile-de-France, citată de AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb