REVISTA PRESEI 17.05.2014

Willy Homner
Revista Presei / 17 mai 2014

ADEVARUL

Rasmussen, după întâlnirea cu Băsescu: Nimeni nu mai are încredere în garanţiile date de Rusia

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu. La finalul discuţiilor, secretarul general al NATO a vorbit despre problemele de securitate din regiune şi a avertizat Rusia să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu trimitere la Transnistria. Rasmussen a fost primit în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, unde a fost făcută apoi şi fotografia oficială. Cei doi oficiali au dat mâna şi au schimbat câteva cuvinte. "Domnule secretar general, mă bucur să vă revăd. Sunt onorat de vizita dumneavoastră", i-a spus Traian Băsescu secretarului general al NATO, în momentul primirii la Cotroceni. Preşedintele i-a mai spus secretarului general al NATO, în timp ce se îndreptau spre Salonul Ambasadorilor, că este foarte răcit, acelaşi lucru tramsmiţându-l şi reprezentanţilor mass-media, în timp ce îl aştepta pe Rassmusen. Imediat după întâlnire, cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună.

Dunărea intră sub cod galben de inundaţii, iar de luni sub cod portocaliu. 11 judeţe rămân sub cod portocaliu până sâmbătă seară

Ploile abundente de joi au făcut ravagii în mai multe judeţe din ţară. Deşi hidrologii au ridicat avertizarea cod roşu de inundaţii, au prelungit până sâmbătă seară codul portocaliu şi cel galben, valabile în 11 judeţe. Mai mult, specialiştii au emis avertizări de Coduri galben şi portocaliu pentru Dunăre. Hidrologii au anunţat că, începând de sâmbătă, ora 6.00, va intra în vigoare o avertizare de Cod galben de inundaţii pentru Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) - Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman). Specialiştii anunţă că începând cu 20 mai 2014 ora 6.00, va intra în vigoare o avertizare de Cod galben de ploi valabil pentru Dunăre pe sector aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa, Galaţi şi Tulcea). De asemenea, o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii va intra în vigoare începând de 19 mai, ora 6.00, pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

Moscova transmite autorităţilor de la Bucureşti că retorica antirusească nu ajută la dezvoltarea relaţiilor

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevici, a declarat, potrivit Itar-Tass, că în condiţiile intensificării retoricii antiruseşti a autorităţilor române "ar fi nepotrivit să ne aşteptăm ca relaţiile dintre România şi Rusia să continue să se dezvolte în mod constructiv". "Ca şi cum ar fi la comandă, conducerea României, inclusiv preşedintele, îşi intensifică retorica antirusească. Cele mai recente declaraţii publice jignitoare la adresa preşedintelui Rusiei sunt absolut revoltătoare şi inacceptabile", a declarat Aleksandr Lukaşevici, în cadrul conferinţei săptămânale de joi. "Cred că este greu să te aştepţi ca relaţiile bilaterale să continue să se dezvolte într-un mod constructiv, în acelaşi spirit şi în acelaşi ritm", a spus oficialul rus. Lukaşevici a precizat că MAE rus a cerut explicaţii Bucureştiului după incidentul cu avionului vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Percheziţii ale procurorilor DNA la Primăria Bacău şi la domiciliul unor oameni de afaceri apropiaţi lui Romeo Stavarache

Ieri, în Bacău au avut loc mai multe percheziţii dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău. Au fost vizate Primăria Bacău, sediul unui ziar şi a unei televiziuni locale, dar şi firmele afaceriştilor Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, verişorul lui Romeo Stavarache. Surse din rândul avocaţilor afirmă că procurorii ar fi deschis un dosar de corupţie, pentru deturnarea mai multor milioane de euro. Secretarul Ovidiu Popovici afirmă că procurorii nu l-au anunţat de vizită. "Am fost toată ziua în primărie. A fost linişte. Nu a venit nimeni să ia ceva de aici. Dacă venea DNA, cred că m-ar fi anunţat şi pe mine", a precizat secretarul municipiului Bacău. Primăria Bacău este în mijlocul unui scandal determinat de deturnarea unor sume fabuloase, care s-au scurs prin intermediul apropiaţilor primarului băcăuan Romeo Stavarache. Procurorii au ridicat documente din mai multe locuri din Bacău. Surse din rândul avocaţilor afirmă că un prim control a fost efectuat la Primăria Bacău, instituţie care a acordat mai multe finanţări nerambursabile, pentru care ar fi semnat facturi şi deconturi în fals.

Iohannis, Adevărul Live: "USL trăieşte" e o încercare perfidă de a prinde într-o capcană cu mesaj fals alegătorii

Klaus Iohannis a vorbit vineri, la Adevărul Live, despre evoluţia campaniei pentru europene, dar şi despre conflictele cu PSD şi a subliniat că mesajele transmise de social-democraţi cu privire la alianţa USL sunt menite să înşele electoratul. Cu acest prilej, el a punctat că refacerea USL este imposibilă, dar a subliniat că PNL pregăteşte un program pentru eventualitatea în care va fi cooptat într-un nou guvern, după alegerile prezidenţiale. "De fiecare dată, după alegeri, au avut mişcări ample pe scena politică românească. Putem să credem că şi după aceste alegeri s-ar putea să aibă loc schimbări de opţiune în scena politică. Pentru PNL e important să ştie ce se întâmplă dacă Antonescu devine preşedinte. Chiar dacă nu ar fi această opţiune, credem că e bine să fim pregătiţi dacă se întâmplă o reaşezare după prezidenţiale, pentru cazul în care reuşim să adunăm suficiente voturi pentru un nou guvern. Tandemul Antonescu-Iohannis pregăteşte PNL şi pentru prezidenţiale şi pentru o posibilă schimbare de guvern, dar şi pentru parlamentarele din 2016".

Topul încrederii: Ponta şi Iohannis luptă la baionetă

Dacă destrămarea USL pare să fie decontată doar de Crin Antonescu, care a coborât la 23,9% în topul încrederii, pentru Victor Ponta, aflat la 36,1%, pericolul vine de la Klaus Iohannis - 35,5%, relevă studiul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului "Adevărul". Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.056 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. În cazul majorităţii liderilor politici vizaţi de măsurătoarea INSCOP, tendinţa de scădere a încrederii, constatată şi în martie 2014, se manifestă în continuare. Lider în ierarhie rămâne Mugur Isărescu (40,4% multă şi foarte multă încredere, procent raportat la total populaţie, deci inclusiv nonrăspunsuri şi cei care declară că nu îl cunosc).

Agenţia S&P a îmbunătăţit ratingul de ţară al României în categoria recomandată investitorilor

Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agenţii de rating care încă evalua România în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, a îmbunătăţit, vineri, calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă. "România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingul pentru împrumuturi în valută şi monedă locală pe termen lung al României a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicată treaptă din "junk", la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor. Calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3". Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, reflectând un echilibru între probabilitatea ca programele fiscale şi de reformă să depăşească aşteptările S&P şi posibilitatea reapariţiei unor dezechilibre externe, notează agenţia de rating.

EVENIMENTUL ZILEI

O treime din companiile listate la BVB mizează pe creşteri de profit sau revenirea pe profit în 2014

O treime dintre cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori Bucureşti mizează pe creşteri semnificative de profit sau într-o revenire pe profit, pe fondul unui avans puternic al afacerilor, arată o analiză a casei de brokeraj Tradeville. "Cifrele din BVC (bugetul de venituri şi cheltuieli) tind să aibă o importanţă notabilă în privinţa cotaţiilor, atunci când se raportează indicatori financiari semnificativ diferiţi faţă de cei planificaţi. O depăşire semnificativă a estimărilor (surpriza pozitivă) conduce la un avans rapid al acţiunilor, în timp ce ratarea (surpriza negativă) poate avea ca rezultat o scădere abruptă", spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville. Şapte dintre cele mai importante 21 de companii de la BVB care şi-au publicat Bugetele de Venituri şi Cheltuieli (BVC) ţintesc rezultate semnificativ mai bune decât anul trecut.

Terorist sau victimă a unui şantaj agresiv? Mama tânărului din Arad acuzat de terorism spune că acesta era şantajat de luni de zile ca să facă bombele

Remus Văsuţ, 20 de ani, tânărul din Ghioroc (Arad) care joi a fost trimis în judecată de DIICOT pentru terorism, după ce a fost prins în flagrant în timp ce vindea o bombă artizanală, era de fapt şantajat de cel care comandase explozibilul. Aceasta este afirmaţia mamei tânărului, Angelica Văsuţ, care, în exclusivitate, a fost de acord să stea de vorbă cu reporterul EVZ. Remus Văsuţ a fost săltat de poliţie la mijlocul luni decembrie, anul trecut, în timp ce vindea două bombe artizanale unui investigator sub acoperire. Cu ceva timp înainte detonase una, demonstrativ şi oferise soluţia pentru ca explozia să fie mai distructivă, punând în compoziţie piuliţe. Potrivit investigatorilor, bombele ar fi urmat să ajungă în Ucraina, unde să servească distrugerea unui local, într-o reglare de conturi.

Nicolae Mischie, primul baron PSD din Gorj, va fi eliberat condiţionat

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, va fi pus în libertate, după ce Tribunalul Gorj a admis, vineri, cererea de eliberare condiţionată a acestuia. "Admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul Mischie Nicolae. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Mischie Nicolae aflat în executarea pedepsei de patru ani închisoare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică ieri, 16 mai 2014, la Tribunalul Gorj", se arată în decizia Tribunalului Gorj. Nicolae Mischie a fost arestat în luna martie a anului 2013, el fiind introdus în Penitenciarul Târgu-Jiu. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie a fost condamnat de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. În perioada 1999-2002, omul de afaceri Clement Mocanu a efectuat lucrări de construcţii şi de renovări în valoare de 450.000 de lei la trei clădiri care îi aparţineau lui Nicolae Mischie.

Parchetul General începe urmărirea penală pentru ameninţare, în cazul plângerii lui Robert Negoiţă

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început, ieri, urmărirea penală pentru fapta de ameninţare, în urma plângerii formulate de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, împotriva deputatului Sebastian Ghiţă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public: În cauza având ca obiect plângerea formulată de numitul Negoiţă Robert împotriva lui Ghiţă Sebastian, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus astăzi, 16.05.2014, începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare. În interesul soluţionării cauzei, în perioada următoare vor fi efectuate audieri. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a depus marţi, la PICCJ, o plângere penală împotriva deputatului Sebastian Ghiţă, după ce acesta l-ar fi ameninţat cu moartea la telefon, edilul neoferind, la ieşirea de la parchet, lămuriri despre posibilele motive ale gestului demnitarului.

Conducerea PNL a votat fuziunea prin absorbţie cu Partidul Popular şi programul economic al partidului

Conducerea PNL s-a reunit ieri în ultima şedinţă înaintea alegerilor europarlamentare de pe 25 mai. "PNL a votat fuziunea prin absorbţie cu Partidul Popular condus de Costel Caraş, un partid de fermieri care vine să întărească rândurile noastre. Îi mulţumesc dlui Caraş şi îi urez bun venit în PNL", a declarat Antonescu. Caraş a devenit vicepreşedinte al PNL. Acesta a afirmat că aproximativ 30.000-40.000 de membri ai Partidului Popular vor trece în PNL. În plus, liberalii au votat programul economic al partidului. "Este nucleul programului de guvernare pe care il vom constitui până la finalul anului. Vrem să avem un program de guvernare care poate fi pus în practică. Vrem să lansăm acest document în dezbatere publică", a spus prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis. Crin Antonescu a anunţat şi că aproape toată organizaţia PC Sector 3 a trecut la PNL, în frunte cu liderul organizaţiei, Virgil Trăcea. Aproximativ 700 de membri ai PC Sector 3 vor trece la PNL, au declarat surse din partid pentru EVZ.

JURNALUL NATIONAL

Secretarul general al NATO: România nu este singură. Băsescu: Obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit, la Palatul Cotroceni, de Traian Băsescu. "Angajamentul Guvrnului de a creşte alocatiile pentru ministerul Apărării este un semnal bun", a spus Băsescu, după întâlnirea cu Rasmussen. Secretarul general al NATO a declarat că România nu este singură, adăugând că orice aliat al Alianţei Nord-Atlantice se bucură de 'protecţie completă'. Declaraţii Anders Fogh Rasmussen: - Va multumesc pentru intalnirea foarte constructiva, e o mare placere intotdeauna sa va intalnesc si sunt deosebit de incantat sa vizitez Romania la 10 ani de cand sunteti membru al NATO. Romania e o tara puternica, angajata si de incredere. Jucati un rol exceptional in Afganistan, sunteti foarte activi in programele noastre internationale si ati demonstrat ca e posibil sa intoarcem tendinta de reducere a bugetelor de Aparare si sa faceti investitii substantiale in capacitati substantiale. Sarcina principala a NATO e protejarea aliatilor. Am discutat criza serioasa de la granitele noastre, Romania nu e singura, sunteti parte a NATO si orice aliat se bucura de protectia completa a NATO

Antonescu: Niciodată Preşedinţia României nu a fost o obsesie sau o ţintă absolută pentru mine

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, aseară, la B1 TV, că Preşedinţia României nu a fost niciodată o obsesie sau o ţintă absolută pentru el şi că ar putea susţine un alt candidat la prezidenţiale care ar avea mai multe şanse. 'Niciodată Preşedinţia României - am spus-o pe când nu exista USL, am spus-o în vremea când exista USL, o spun şi acum - niciodată Preşedinţia României nu a fost o obsesie sau o ţintă absolută pentru mine. Nu ăsta e scopul meu în viaţa mea politică. Nu am niciun fel de problemă pentru că şi în cazul în care un partid decide să susţinem pe altcineva la Preşedinţie pentru că are mai multe şanse, o s-o fac. N-am niciun fel de problemă. Dar în acelaşi timp vă spun că nu numai eu, dar PNL nu are de gând să se joace de-a studiile cu alte partide, atâta vreme cât greutatea lor politică nu este confirmată şi cât nu avem nişte convingeri ferme şi reciproce despre autenticitatea proiectului nostru', a afirmat Crin Antonescu.

Corpul de Control al Primului Ministru ia la verificat compensările salariale de la Poşta Română

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a solicitat Corpului de Control al Primului Ministru să verifice baza legală prin care sunt acordate la Compania Naţională Poşta Română compensările salariale, în cazul părăsirii companiei de către reprezentanţi ai echipei de management (director general, directori executivi, directori). De asemenea, MSI a solicitat reprezentanţilor AGA şi ai Consiliului de Administraţie să analizeze această situaţie. În cazul în care vor fi descoperite nereguli, această situaţie va fi semnalată organelor competente. "Ne aflăm în plin proces de relansare a privatizării şi facem eforturi susţinute în vederea obţinerii avizului Comisei Europene în ceea ce priveşte convertirea datoriilor acumulate de Poşta Română în acţiuni pentru a creşte atractivitatea societăţii în vederea privatizării. Am invitat pentru luni, 19 mai a.c., conducerea societăţii, membrii CA şi reprezentanţii salariaţilor la o reuniune excepţională de dialog social pentru a analiza modalitatea prin care se vor respecta prevederile legale" a precizat ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Cotovelea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb