REVISTA PRESEI - 17.09.2011

Willy Homner
Revista Presei / 17 septembrie 2011

ADEVĂRUL

Ce n-aţi ştiut despre vizita lui Băsescu la Casa Albă

13 septembrie, ora 11 fără 9 minute, ora Americii. Preşedintele Traian Băsescu este invitat de omologul american Barack Obama în Biroul Oval de la Casa Albă. Imaginile oficiale de la întâlnirea Băsescu-Obama au fost relatate şi comentate de ziarişti, bloggeri şi forumişti. Este visul oricărui lider de stat din Estul Europei care a aşteptat înainte de '89 venirea americanilor să ajungă în Biroul Oval. Ziua de 13 septembrie a fost una cu noroc pentru preşedintele român, Traian Băsescu, care a preferat să păstreze "securizată"vizita sa de 12 ore la Washington şi mai cu seamă întâlnirea de gradul zero cu Barack Obama, de teamă ca momentul important "să nu fie distrus mediatic de analişti".

"Traian, este o mare plăcere să te revăd"

Deşi programul din 13 septembrie al Casei Albe nu a pomenit de întrevederea Obama-Băsescu, primirea făcută de liderul american denotă o oarecare simpatie pentru şeful statului român. Surse oficiale au relatat pentru "Adevărul" că Barack Obama a venit în Sala Roosevelt, unde întreaga delegaţie română se afla împreună cu vicepreşedintele Joe Biden, şi i-ar fi spus lui Traian Băsescu "Traian, bine ai venit în SUA. Este o mare plăcere să te revăd". Obama s-a adresat apoi miniştrilor care-l însoţeau pe şeful statului român: ,,Domnilor, sper că nu vă supăraţi dacă îl iau pe preşedintele Băsescu în Biroul Oval".

Sulfina Barbu este noul ministru al Muncii. Boc l-a dat afară pe Lăzăroiu pentru că a criticat PDL

Premierul Emil Boc l-a revocat din funcţie pe ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu. Acesta fusese numit în luna iunie. Cea care îl va înlocui este Sulfina Barbu. "Respect decizia premierului. Nu m-am născut ministru. Mergem mai departe", a declarat Lăzăroiu, pentru Mediafax. Ministerul cu cei mai mulţi "decapitaţi" şi cu cel mai scurt mandat (Lăzăroiu). Premierul Emil Boc a declarat vineri, referitor la revocarea din funcţia de ministru al Muncii a lui Sebastian Lăzăroiu, că PDL are nevoie de un ministru cu normă întreagă şi nu de unul care încearcă să îşi facă imagine în detrimentul partidului care îl susţine. Potrivit articolului 85, alin 2. din Constituţie, Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţia de ministru al Muncii a Sulfinei Barbu. Jurământul va fi depus luni.

Declaraţiile-şoc ale lui Sebastian Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu s-a remarcat în ultimii ani prin declaraţii de culoare pe teme diverse, de la legalizarea prostituţiei, la Războiul Stelelor, Albă ca Zăpada, Micky Mao sau "mecanismul de selecţie haotic" din partide. "În anul 2019, în România vor fi mai mulţi bărbaţi la vârsta căsătoriei decât partenere disponibile. Un milion de tineri îşi vor căuta perechea, iar aproximativ 160.000 de bărbaţi vor rămâne necăsătoriţi. În asemenea perioade de dezechilibru între numărul bărbaţilor şi cel al femeilor, cercetătorii arată că există riscul de avea revoluţii (chiar de catifea) sau creşteri ale agresivităţii (războaie)". Se pare că unii membri ai PDL au fost deranjaţi şi de declaraţia lui Sebastian Lăzăroiu prin care acesta susţinea că Dinu Patriciu are uşa deschisă în partid pentru a lucra la proiectul de coagulare a forţelor de cenru dreapta.

Într-o săptămână încep negocierile directe pentru preluarea City Mall din Bucureşti

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), lichidatorul judiciar al City Mall din Capitală, anunţă că în maximum o saptămână se vor deschide ofertele investitorilor interesaţi de preluarea centrului comercial şi vor demara negocierile cu fiecare dintre ei. Termenul limită de depunere a ofertelor în vederea achiziţionării City Mall a fost astăzi, iar în cursa finală s-au înscris şase investitori, potrivit comunicatului CITR. La finalul procedurii de negociere, unul dintre aceştia va deveni noul proprietar al centrului comercial.

Banii tăi de pensie privată, investiţi şi în în fonduri de private equity şi infrastructură

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vrea să permită administratorilor să investească şi în alte clase de active, cum ar fi fondurile de private equity, de mărfuri sau în infrastructură, potrivit unui proiect de normă al instituţiei. În prezent, contribuţiile participanţiilor la sistemul de pensii private (obligatorii şi facultative) sunt investite în titluri de stat, obligaţiuni corporative, depozite bancare, obligaţiuni municipal, acţiuni şi titluri de participare - OPCVM. Proiectul de normă va integra într-un singur act normativ prevederile normelor aflate în vigoare privind investirea activelor fondurilor de pensii private şi a celor privind calculul activului net şi a valorii unităţii de fond la nivelul întregului sistem de pensii private.

Criza care produce mult profit!

Salonul Auto de la Frankfurt, cel mai importamt eveniment al toamnei, debutează într-o perioadă deloc plăcută. Mai multe state europene au situaţii financiare împinse la limita insolvabilităţii. Presa internaţională face chiar comparaţia între ce s-a întâmplat în 2008 şi ce este acum. Declaraţiile preşedinţilor de corporaţii germane vorbesc de faptul "că de la noi nu se vede criza", ca să-l cităm pe Peter Schwarzenbauer, membru în boardul Audi. Marele boss al lui Daimler, Dieter Zetsche, afirmă: "clientela noastră are bani şi, dacă vrea un Mercedes, îşi cumpără!". Rivalul BMW este pe cale să realizeze cel mai mare succes financiar din istoria firmei cu vânzări-record - 1,6 milioane de unităţi. Iar grupul VW (deşi are o "mică" încurcătură cu Suzuki, care vrea să renunţe la parteneriatul strategic) este în plin avânt să devină lider mondial, depăşind Toyota.

UBS ar putea fi retrogradată în urma fraudei de două miliarde de dolari

Ratingul grupului bancar elveţian ar putea fi revizuit în scădere, după ce instituţia a suferit pierderi de două miliarde de dolari din cauza fraudei unui trader. Agenţiile de evaluare financiară Moody's Investors Service şi Standard & Poor's, două dintre principalele trei agenţii de rating din lume, au anunţat că ar putea scădea "nota" acordată băncii europene din cauza pierderilor în valoare de două miliarde de dolari, suferite ca urmare a fraudei unui trader.

Tabără: Producţia de grâu a României este de peste 8 milioane de tone, iar disponibilul pentru export este de peste 4 milioane tone

Producţia de grâu din acest an a României este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, adăugând că acest lucru face ca România să redevină "grânar". "Producţia scriptică la grâu este de peste 7,2 milioane de tone. În realitate, producţia la grâu este de peste opt milioane de tone, o spun cu toată răspunderea. Asta înseamnă un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone", a spus Tabără, citat de Mediafax. "E prima oară când putem discuta despre un anumit grânar. Producţia este de excepţională calitate. Sunt judeţe în care grâul este 100% bun pentru panificaţie. În media pe ţară, proporţia de grâu bun pentru panificaţie este de peste 80 la sută.

Reactorul 2 de la Cernavodă va fi închis începând din această noapte din cauza unei defecţiuni

Reactorul 2 de la Cernavodă va fi oprit timp de 36 de ore începând din această noapte, din cauza unei defecţiuni tehnice, au declarat, pentru "Adevărul", surse din domeniu, care au subliniat că nu este vorba despre probleme cauzate de secetă. "Este vorba de un blocaj la canalul de încărcare. Pentru remedierea situaţiei, am luat decizia de a opri reactorul pentru 36 de ore în weekend, când este mai redus consumul de electricitate", au precizat sursele. Deşi nivelul Dunării este destul de scăzut, reprezentanţii Nuclearelectrica au precizat ieri că nu sunt încă probleme cu asigurarea apei de răcire pentru reactoare. Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă generează circa 20% din producţia ţării.

Ziaristul Cornel Nistorescu, declaraţie de martor în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu

Cornel Nistorescu a fost audiat astăzi la Tribunalul Bucureşti, în legătură cu o convorbire pe care a avut-o în decembrie 2009 cu Sorin Ovidiu Vîntu, la ieşirea din sala de judecată jurnalistul spunând că în prezent presa este "speriată, controlată, ameninţată economic şi informaţional". Cornel Nistorescu a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care Vîntu este judecat pentru favorizarea infractorului, şedinţa de judecată nu a fost publică. Nistorescu a dat declaraţii în legătură cu o conversaţie din decembrie 2009 în care îi cerea lui Sorin Ovidiu Vîntu copia unei casete legată de presupuse legături între reprezentanţi ai companiei Alro şi Elena Udrea, Dorin Cocoş şi Teodor Stolojan.

Sorin Ovidiu Vîntu: "Domnul Ghiţă este un escroc"

Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că nu-l interesează situaţia trustului Realitatea Media spunând că echipa are "managerul pe care şi l-a dorit" şi că Sebastian Ghiţă este "un escroc". "Cei de la Realitatea au managerul pe care şi l-au dorit. Pe mine nu mă interesează. Domnul Ghiţă este un escroc", a spus Vîntu. El a venit la Tribunalul Bucureşti unde instanţa a reluat dezbaterile în care omul de afaceri este judecat pentru favorizarea infractorului în dosarul fugii din România a lui Nicolae Popa. Dezbaterile au loc în şedinţă nepublică, conform unei decizii anterioare a instanţei de judecată.

Olanda blochează aderarea României la Schengen

Olanda "va lucra împotriva" aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat azi ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, potrivit Novinite. Olanda consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale Uniunii Europene. Finlanda sprijină şi ea poziţia Olandei. Comisia Europeană urma să se pronunţe săptămâna viitoare asupra reformei Schengen.Dar, cu câteva zile înainte, Franţa, Germania şi Spania au semnat o scrisoare deschisă prin care anunţă Comisia că doresc să îşi păstreze atribuţiile în ceea ce priveşte securitatea propriilor frontiere.

EVENIMENTUL ZILEI

Boc îşi încordează muşchii în faţa greilor din PDL: Lăzăroiu, demis pentru că a criticat partidul

Emil Boc l-a înlocuit ieri din funcţie pe ministrul Muncii cu Sulfina Barbu. Premierul a fost deranjat că Lăzăroiu a declarat că nu s-ar înscrie în partid, pentru că nu este reformat. Sebastian Lăzăroiu a fost revocat ieri din funcţia de ministru al Muncii sub acuzaţia că îşi face imagine pe seama PDL. Fostul ministru, care va fi înlocuit de Sulfina Barbu, nu pleacă din motive legate de activitatea profesională, ci din cauza modului prea slobod în care şi-a exprimat părerile despre PDL şi pentru că devenise un fel de vedetă media, fapt neapreciat de colegii din partid. Lăzăroiu a făcut declaraţii în repetate rânduri, mai întâi la Şcoala de Vară a OTPDL, apoi la B1TV şi, în cele din urmă, într-un interviu acordat joi publicaţiei online Gândul, unde a mai apreciat că, dacă nu se reformează, PDL riscă să piardă alegerile prezidenţiale din 2014 şi, odată cu acestea, şi guvernarea. Acesta a fost momentul în care democrat-liberalii au decis să ia măsuri.

Dramă pe Naţional Arena: iarba nu creşte fără aer şi lumină

Olandezii au schimbat gazonul de pe Naţional Arena, l-au testat cu talpa pantofului şi ne-au lăsat un set de reguli pe care trebuie să le respectăm. Au promis că în aproximativ o săptămână se poate juca pe el, însă fotosinteza s-ar putea să ne dea bătăi de cap. Fără crampoane, un consilier UEFA şi reprezentantul firmei care s-a ocupat de înlocuirea covorului de iarbă au luat la pas gazonul Arenei Naţionale. "S-ar putea juca fotbal chiar şi acum, însă e bine să-l mai lăsăm cel puţin o săptămână", a subliniat John Hendriks, şeful firmei olandeze. Antreprenorii au ezitat să dea garanţii: "depinde de mediu, de câţi fotbalişti vor juca, câte partide vor fi şi multe altele".

Dan Diaconescu virează spre Voiculescu. Piedone, sperietoare pentru Oprescu

ANALIZĂ EVZ. PNL şi PC încearcă să facă jocurile privind candidatul la primăria Capitalei şi negociază la sânge susţinerea Doctorului, în ciuda faptului că actualul edil se bucură de sprijinul lui Victor Ponta. Cuplul Voiculescu-Antonescu negociază dur cu Sorin Oprescu. Ameninţarea preşedintelui PNL cum că alianţa opoziţiei şi-ar putea găsi alt candidat pentru Capitală este aproape de a fi pusă în practică. Daniel Constantin, liderul formal al partidului condus de Dan Voiculescu, a anuţat ieri că PC îl nominalizează pe Cristian Popescu Piedone pentru primăria Capitalei.

O conspiraţie Voiculescu-Diaconescu contra lui Oprescu

Dan Diaconescu are întâlniri secrete cu Dan Voiculescu. Acest lucru a reieşit din emisiunea "Ultimul cuvânt" de la B1TV, moderată de Ion Cristoiu unde, aseară, invitat a fost Dan Diaconescu. Acesta a fost rugat să răspundă unei întrebări transmise de un telespectator cu privire la o întâlnire pe care acesta ar fi avut-o cu Dan Voiculescu, în urmă cu două săptămâni, pentru o campanie mediatică. Cum Dan Diaconescu a evitat un răspuns tranşant şi a spus că nu doreşte să comenteze, Cristoiu a insistat. În final, moderatorul emisiunii a tras concluzia: "Deci, domnule telespectator, s-a întâlnit!", patronul OTV neavând vreo reacţie.

Acasă la primarul cu scut de la Obama şi Băsescu.Cei trei B care au speriat estul

La Deveselu se învaţă engleza, dar budele sunt în fundul curţii. Primarul, fost comunist, a terminat Ştefan Gheorghiu. Numele edilului a devenit, mai cu seamă în ultimele zile, asociat cu preşedinţii Obama şi Băsescu. Îmbrăcat într-o uniformă gri, cu bocanci militari în picioare, Gheorghe Beciu, primarul din Deveselu, judeţul Olt, râde cu gura până la urechi: "Barack, Beciu şi Băsescu, cei trei care au speriat estul!".

Falimentul parţial, soluţia pentru Grecia

Intrarea ţării în incapacitate parţială de plată o soluţie la îndemâna europenilor încă de acum doi ani, poate fi cea mai bună rezolvare. Periodic este vehiculată o nouă soluţie la criza Greciei. Nimeni nu se grăbeşte însă s-o implementeze. Ca un făcut, nici ieri, după întâlnirea miniştrilor de finanţe din UE cu Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, nu s-a luat nicio decizie. Creşterea rolului Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) în rezolvarea crizei datoriilor, dar şi tranşarea problemelor ridicate de state precum Finlanda, care solicită garanţii pentru a continua să sprijine statul elen au fost teme puse pe tapet.

Falimentul parţial

Ce şanse mai are Grecia să-şi plătească o datorie de 160% din produsul intern brut, când trece printr-o recesiune de peste 6% şi pentru care 2012 va fi, cel mai probabil, al patrulea an de scădere? "Soluţia era clară din toamna lui 2009: acceptarea voluntară a pierderilor, un faliment parţial", spune analistul financiar Florin Cîţu. Asta ar însemna destabilizarea băncilor europene cu expunere pe Grecia. "Iar pasul următor ar fi ca sectorul public să preia o parte din datorie. Dar când lupta se duce în domeniul politic, este greu să iei o decizie (anul viitor fiind unul electoral, pentru multe state- n.r.)", spune Florin Cîţu. Geithner pare să fi sugerat o soluţie în acelaşi sens. "Guvernele şi băncile centrale trebuie să preia riscul catastrofic care există la nivelul pieţelor", a spus acesta. Un prim pas a fost făcut. Ieri, BCE, Banca Centrală a Japoniei, Banca Angliei şi Federal Reserve au sărit în sprijinul băncilor europene cu linii speciale de credit în dolari.

Vîntu: Băsescu, reprezentantul binelui din eterna luptă cu răul

Judecat în şedinţă secretă pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, Sorin Ovidiu Vîntu îl face pe Sebastian Ghiţă "escroc", iar pe Traian Băsescu reprezentantul binelui din eterna luptă cu răul. Sorin Ovidiu Vîntu nu a comentat pe marginea acuzaţiilor care i se aduc, la Tribunalul Bucureşti, preferând să-şi continue "răfuiala publică" cu managerul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă. Astfel, SOV a declarat ziariştilor prezenţi la Tribunalul Bucureşti că nu-l mai interesează Realitatea TV şi că Ghiţă este un "escroc". Vîntu a comentat ironic şi despre preşedintele Traian Băsescu, numindu-l reprezentantul binelui din eterna luptă cu răul.

România nu are bani de F16

România nu are banii necesari achiziţiei de avioane F16 şi s-ar putea angaja într-un astfel de contract doar în baza unei finanţări pe termen lung. Acesta a fost mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu în emisiunea "După 20 de ani" ce va fi difuzată duminică la Pro Tv. "Poziţia exprimată de România, în speţă de mine (n.r. în vizita de la Washington) a fost: nu avem bani şi nu ne putem angaja într-un astfel de contract, decât dacă am găsi o soluţie de finanţare pe termen lung. Adică în următorii cinci-şase ani România nu va putea plăti miliarde, ci poate plăti 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual. Acesta este mesajul meu. Nu este nici o presiune din partea americană să achiziţionăm avioane F16 neapărat.

Petreceri gratis pentru un bătrân de 552 de ani

ZILELE BUCUREŞTIULUI. Astăzi şi mâine puteţi intra fără bilet la concerte, piese de teatru sau muzee. Nici plimbările cu vaporaşul nu vor fi taxate. În oraşul lui "Bucur" e mare sărbătoare. Bucureştenii sunt invitaţi să petreacă în acest weekend în parcul Herăstrău, piaţa Arthur Verona, piaţa Constituţiei şi Centrul Istoric, unde vor fi organizate spectacole, târguri, expoziţii, filme şi piese de teatru, evenimente prilejuite de aniversarea a 552 de ani de existenţă a Capitalei României. Distracţia a început de ieri şi se va încheia mâine. Toate spectacolele vor fi susţinute în aer liber, iar accesul publicului va fi gratuit.

Grecii ne dau lecţii de gătit în Obor

Dacă vă plac specialităţile greceşti, mergeţi în Obor, la "Târgul de produse şi obiceiuri tradiţionale româneşti şi greceşti"". Invitaţi speciali sunt comercianţii din insulele Epidavros, Salamina şi Napflio, care au adus cu ei produse autentice greceşti: ulei de măsline, miere, dulceţuri, marmelade, lichioruri, brânzeturi, produse de patiserie, produse cosmetice. Făcute după reţete tradiţionale, gemurile de portocale, de pepene, caise, migdale, smochin, lămâi sau alte fructe se vând cu preţuri cuprinse între 20 de lei borcanul de 500 grame şi 40 lei borcanul de 1.000 grame.

Primul interviu cu Dominique Strauss-Kahn, după procesul de la New York, în direct, duminică, la TF1

Fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, va avea prima sa intervenţie televizată de la întoarcerea în Franţa, urmând să apară, duminică, în jurnalul de la ora 20, prezentat de Claire Chazal, la canalul de televiziune TF1, relatează "Le Figaro". Apariţia la postul de televiziune a fost negociată de soţia lui Strauss-Kahn, Anne Sinclair, ea însăşi fostă jurnalistă la acest post de televiziune şi prietenă cu Claire Chazal. Ex-liderul FMI s-a întors în Franţa în 4 septembrie, după ce procurorii americani au renunţat la toate acuzaţiile din procesul penal ce i-a fost intentat la New York, în luna mai. Strauss-Kahn nu a oferit încă explicaţii pentru acuzaţiile de viol ce i-au fost aduse. A făcut doar o scurtă declaraţie, la New York, în care a spus că "ultimele luni au fost un coşmar" atât pentru el, cât şi pentru familia şi prietenii săi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb