REVISTA PRESEI 17.09.2016

Willy Homner
Revista Presei / 17 septembrie 2016

ADEVARUL

Juriul european a decis: Timişoara este Capitala Europeană a Culturii în 2021

Vineri după-amiază a fost anunţat numele oraşului care va fi Capitala Europeană a Culturii în anul 2021 în România: Timişoara a fost aleasă dintre cele patru candidate în competiţia finală. La conferinţă, alături de Corina Şuteu au participat Steve Green, preşedintele juriului de experţi şi reprezentanţii Comisiei Europene. La prestigiosul titlul au candidat oraşele Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. În prezidiu s-au aflat Steve Green - preşedintele juriului European Capital of Culture (ECoC), Karel Bartak - şeful departamentului de Cultură din cadrul Comisiei Europene şi Corina Şuteu - Ministrul Culturii din România.

Matrapazlâcurile Ecaterinei Andronescu în scandalul amânării concursurilor pentru funcţia de director de şcoală

Senatorul Ecaterina Andronescu susţine că s-a făcut prea multă vâlvă în jurul amendamentului care stabileşte amânarea până în vară concursul pentru posturile de directori de şcoli, în timp ce liberalii reclamă probleme în elaborarea raportului comisiei de specialitate din Senat. Motivul: falsificarea semnăturii secretarului comisiei, liberalul Dumitru Oprea. Dumitru Oprea a declarat vineri, în repetate rânduri, că nu a fost prezent la şedinţă şi, totuşi, cineva a semnat pe documentul elaborat de Comisia de învăţământ de la Senat.

Prima companie din România care a redus programul de lucru la patru zile pe săptămână

Premieră la o companie de marketing digital din România, care a luat decizia de a reduce săptămâna de lucru la patru zile în loc de cinci. Măsura a fost luată în august şi este valabilă până la sfârşitul acestui an. Concret, angajatorii au decis să ia o astfel de decizie tocmai pentru a spori eficienţa angajaţilor dar şi pentru ca aceştia să se concentreze mai bine şi să fie mai performanţi. Prin urmare, angajaţii sunt liberi sâmbătă, duminică şi luni. "O zi în plus de odihnă va duce la mini-vacanţe mai lungi, la city break-uri în care grijile pentru odihna de după zbor vor dispărea, la condiţii de călătorie mai sigure şi, implicit, la timpi mai reduşi petrecuţi pe drum", notează compania.

Cardiolog: "Se estimează că 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune"

Prevalenţa bolii a crescut de la 40% , acum 5 ani, la 45%. Potrivit unui studiu SEPHAR (Studiul epidemiolog privind prevalenţa hipertensiunii) , în următorii 4 ani, trendul va fi descendent urmând ca, în 2020, să se ajungă la 44%. "Raportat la populaţia României, înseamnă că în 2016 un estimat de circa 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune - principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât global, cât şi în ţara noastră", se, arată studiul citat de agerpres.ro. Ceea ce este îngrijorător e faptul că doar 80,9% din adulţii hipertensivi ştiu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% nu au fost diagnosticaţi.

Mirela Oprişor, Aspirina din Las Fierbinţi, şi scenaristul Mimi Brănescu renunţă la proiect

Scenariul pentru al zecelea sezon "Las Fierbinţi", care a început joi, nu mai este semnat de Mimi Brănescu, după cum acesta a anunţat prin intermediul unui mesaj public pe pagina de Facebook. "Munca mea la proiectul «Las Fierbinţi» s-a încheiat. Mulţumesc pe această cale tuturor celor care au fost alături de mine. Au fost cinci ani grei, de care sunt mândru. Ţin să menţionez că a fost alegerea mea să mă opresc. Baftă în continuare întregii echipe", a scris Mimi Brănescu. Scenaristul a subliniat că nu au fost neînţelegeri cu echipa Pro TV. "A fost un travaliu extraordinar. În ultimii ani, chiar şi vacanţele nu prea erau vacanţe. Am decis să mă opresc înainte ca plăcerea să devină o caznă", a explicat Brănescu pentru Paginademedia.ro. Aceeaşi sursă anunţă şi că soţia scenaristului, Mirela Oprişor, cea care a portretizat-o pe Aspirina, a decis să încheie colaborarea, însă aceasta s-a limitat la a le ura succes foştilor colegi.

Liderii europeni s-au angajat să prezinte, până în martie, planuri de relansare a UE

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat vineri că liderii europeni prezenţi la summitul de la Bratislava, la care Marea Britanie nu a participat, au convenit să propună, până în martie 2017, noi planuri de relansare a Uniunii Europene, relatează Reuters. "Am convenit ca Europa, în situaţia critică în care se află după referendumul din Marea Britanie, dar şi din cauza altor dificultăţi cu care ne confruntăm, ca noi să convenim împreună asupra agendei, că trebuie să avem un plan de lucru pentru a gestiona problemele respective până la marcarea a 60 de ani de la încheierea tratatelor de la Roma", a spus Merkel în urma reuniunii cu omologii ei europeni, mai puţin cel britanic.

România ocupă primul loc în Europa la sarcini în rândul minorelor

România se situează pe primul loc în Europa la numărul de sarcini în rândul minorelor. O sarcină în adolescenţă are de cele mai multe ori efecte negative asupra dezvoltării normale, spun psihoterapeuţii. Statisticile în ceea ce priveşte mamele minore din România sunt îngrijorătoare, numărul adolescentelor care la vârste fragede aduc pe lume un copil la fiind tot mai mare de la an la an. Este o consecinţă a lipsei educaţiei sexuale şi a măsurilor de prevenţie, spun specialiştii. Psihoterapeuţii susţin că de cele mai multe ori, aceste adolescente sunt marginalizate în plan social şi vor fi considerate un model negativ pentru alte fete de vârsta lor. Familia de origine le exclude sau le obligă să-şi asume în întregime şi singure sarcina şi tot ce implică ea.

Marian Munteanu şi-a prezentat proiectul de ţară

Marian Munteanu, fost lider al studenţilor din Piaţa Universităţii, şi partidul pe care-l conduce, Alianţa România Noastră, au prezentat, joi, principalele puncte ale proiectului lor de ţară. "Colegiul Departamental al formaţiunii politice Alianţa Noastră România s-a întrunit la Bucureşti şi a aprobat principalele direcţii strategice ale Proiectului de ţară, care va fi definitivat în perioada imediat următoare (...) Principalii coordonatori ai departamentelor economice (prof. univ. dr. Mircea Coşea, prof. univ. dr. Gheorghe Ruxanda, prof. dr. Radu Golban, ec. Ştefan Prigoreanu, dr. ing Mihai Simionescu) au stabilit, cu acest prilej, principalele cadre structurale ale componentei economice a proiectului nostru", precizază un comunicat al formaţiunii Alianţa Noastră România.

EVENIMENTUL ZILEI

Trustul REALITATEA riscă să fie închis

Pe 21 septembrie se împlinesc 5 ani de cânt Tribunalul Bucureşti a admis cererea pentru deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă a Realitatea Media SA. Pe atunci societatea avea datorii de peste 74 de milioane de euro către stat şi către alţi furnizori. Dar în acest moment se pare că Realitatea nu a reuşit să plătească statului român niciun lei. Ba mai mult, datoriile chiar au crescut, Realitatea având în acest moment 22 de milioane de euro (în momentul în care a intrat în insolvenţă, avea 15 milioane de euro, datorie la stat).

Angela Merkel: Uniunea Europeană este într-o ''situaţie critică''

Uniunea Europeană este într-o ''situaţie critică'', a recunoscut vineri cancelarul german, Angela Merkel, la sosirea sa la summitul european de la Bratislava, care trebuie să traseze conturul unei Europe post-Brexit. ''Suntem într-o situaţie critică. Trebuie să arătăm prin acţiunile noastre ce putem face mai bine'', a pledat dna Merkel, menţionând securitatea, lupta împotriva terorismului, cooperarea în domeniul apărării şi chestiunile referitoare la creşterea economică şi locurile de muncă, scrie Agerpres. ''Mesajul de la Bratislava trebuie să fie: Vrem să cooperăm şi să soluţionăm problemele care există în Europa'', a declarat Merkel, înainte de convorbirile informale cu ceilalţi lideri din UE.

Secretar de stat Ministerul Culturii: Roşia Montană ar putea fi inclusă în Patrimoniul UNESCO în 2018

Roşia Montană ar putea fi inclusă în Patrimoniul UNESCO, "dacă totul merge bine", în 2018, a apreciat, vineri, la Alba Iulia, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Oana Bogdan, care a participat în cursul acestei săptămâni la Paris la o discuţie tehnică pe acest subiect. Aceasta a subliniat că în varianta de urgenţă, tot procesul e finalizat în 2018, iar în varianta normală, mai durează cel puţin un an în plus. "Sunt mai multe posibilităţi. Există varianta în care se merge pe procedura de urgenţă. Asta s-ar încheia în 2018, dacă totul merge bine. Există un comitet de experţi de la UNESCO care decid. Se fac misiuni, adică e un proces îndelungat. Şi mai există varianta de procedură normală, care, cred, durează un an în plus", a declarat secretarul de stat. Întrebată de ce Roşia Montană ar putea reprezenta o urgenţă, Oana Bogdan a subliniat că aici există o presiune care se pune, inclusiv de natură economică.

Atac asupra Ambasadei Rusiei, în ajunul alegerilor legislative care se desfăşoară şi în Crimeea

Ambasada Rusiei din Kiev, Ucraina, a fost atacată cu petarde, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de un grup de indivizi cu identitate necunoscută, scrie Sputnik. "Nu vor fi alegeri", au scandat cei aproximativ 20 de protestatari, referindu-se la alegerile pentru Duma de Stat care vor avea loc duminică în Rusia. Pentru prima oară, acestea se desfăşoară şi în Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014, într-un gest nerecunoscut nici de Ucraina, nici de comunitatea internaţională. Nu există informaţii despre eventuale pagube provocate de protestatari în atacul asupra ambasadei ruse. În imaginile transmise de la faţa locului se văd doar nişte pete de diferite culori provocate cel mai probabil de explozia petardelor, mai scrie sputniknews.com.

JURNALUL NATIONAL

Tragedia Colectiv, neglijenţă criminală sau atentat?

Avocatul Oleg Burlacu a vorbit, la Exces de putere, de la Antena 3, despre motivele pentru care a cerut retrimiterea în instanţă a dosarului Colectiv pentru completarea urmăririi penale. Avocatul, care reprezintă firma care a asigurat artificiile din clubul Colectiv, a enumerat două motive pentru care a cerut instanţei acest lucru: primul, pentru a se vedea cum au apărut ionii de cianură în clubul Colectiv, responsabili pentru decesul multora dintre victime; iar al doilea motiv se referă la substanţa care este menţionată în mod repetat în expertiză şi care ar fi contribuit semnificativ la propagarea incendiului. "Parchetul a început să meargă pe existenţa unor infracţiuni din culpă, însă pe toată perioada desfăşurării anchetei s-au eliminat elemente care ar fi trebuit luate în considerare", a spus avocatul, la Antena 3.

Directorul francez al companiei Leoni Piteşti a fost înjunghiat!

Un incident grav s-a produs în urmă cu puţin timp. Un bărbat, cetăţean francez, director la firma Leoni Wiring Systems Piteşti, a fost înjunghiat. Bărbatul a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Bărbatul, Luc Nenon, în vârstă de 59 de ani, managerul general de la Leoni Wiring Systems Piteşti, a fost înjunghiat cu un cuţit în omoplat. Suspectul este soţia lui, tot cetăţean francez. Incidentul s-ar fi produs, posibil în urma unui scandal conjugal, în locuinţa celor doi, scrie epitesti.ro. După incident, managerul ar fi ieşit din casă, prăbuşindu-se mai târziu în stradă, în zona Prelungirea Craiovei din Piteşti, acolo unde a fost găsit. Poliţia a declanşat o anchetă, urmănd să afle exact circumstanţele în care s-a produs incidentul.

Şova refuză să fie audiat în instanţă; Ponta spune că nu e pregătit 'în totalitate'

Senatorul Dan Şova a refuzat, vineri, să fie audiat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul 'Rovinari - Turceni', susţinând că se prevalează de dreptul la tăcere. La termenul de vineri al procesului, judecătorii programaseră audierea lui Dan Şova. Senatorul a spus în sala de judecată că nu vrea să dea declaraţii şi se prevalează de dreptul la tăcere. El a depus la dosar un memoriu, în care îşi exprimă punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc. "Este o nouă modalitate de a fi audiat prin intermediul unui memoriu?", a fost replica judecătoarei Alina Ioana Ilie, preşedintele completului de judecată. Magistraţii au vrut apoi să îl audieze pe fostul premier Victor Ponta, însă avocatul acestuia a spus că este surprins de poziţia adoptată de Dan Şova, astfel încât a cerut o amânare.

Pământ de la stat dacă vrei să-ţi faci casă

Senatorii şi deputaţii s-au întrecut în proiecte populiste în timpul vacanţei parlamentare. Cele mai multe dintre aceastea prevăd cheltuieli bugetare de amploare cu trei luni înainte de alegeri. Una dintre iniţiativele parlamentarilor se referă la o subvenţie de 20.000 de euro din partea statului pentru tinerii care îşi construiasc pentru prima dată o casă. Deputatul PSD Florin Gheorghe a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru sprijinirea construirii de locuinţe pentru tineri. Potrivit proiectului, statul ar urma să le acorde tinerilor care-şi doresc o locuinţă personală un teren cu suprafaţă maximă de 500 de metri pătraţi în intravilanul localităţilor, cu titlu gratuit, în domeniul privat al statului.

Schimbarea la faţă. Bancherii, forţaţi să fie mai umani

Românii care vor lua credite imobiliare de acum încolo vor avea parte de un tratament european din partea băncilor. Bancherii vor fi obligaţi să accepte lucrurile despre care până acum nici nu voiau să audă. Să reducă ratele clienţilor cărora le-au scăzut veniturile, să permită, în orice moment, reconversia unui credit dintr-o monedă în alta sau să accepte ca rău-platnicii să-şi vândă singuri casele înainte de a fi executaţi silit. Ceilalţi români care şi-au luat deja locuinţe cu credite de la bănci vor rămâne captivi contractelor pe care le au. Ei nu vor putea beneficia de aceste facilităţi şi vor avea la dispoziţie numai Legea dării în plată, în caz de nevoie. Guvernul a aprobat, cu o întârziere de şase luni, ordonanţa de urgenţă care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit imobiliare şi ipotecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb