REVISTA PRESEI 17.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 octombrie 2014

ADEVARUL

Administraţia Mazăre, acţionar ilegal al Portului Constanţa

Administraţia Mazăre a pierdut acţiunile deţinute la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Curtea Constituţională a României a decis joi, 16 octombrie, chiar de Ziua Operatorului Portuar, că forul condus de primarul Radu Mazăre, Consiliul Local Municipal Constanţa, a deţinut ilegal pachetul de 20% din acţiuni. De îndată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, hotărârea va deveni oficială şi va trebui aplicată. Iniţiată de parlamentarii PSD Constanţa, în frunte cu Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre, Legea 216/2008 a fost contestată în septembrie 2014 de Avocatul Poporului Victor Ciorbea, care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate în cazul cedării acţiunilor de către Ministerul Transporturilor. "Felicit ACL-ul, PDL, PNL, senatorul care a iniţiat sesizarea şi pe Iohannis pentru marea victorie repurtată împotriva Constanţei. Dacă nu va câştiga Ponta, nu mai vedem acţiunile înapoi, nici vorbă de cele 13% în plus la care speram.", a declarat Radu Mazăre.

Dosarul "Microsoft": Dorin Cocoş , Remus Truică, Dinu Pescariu şi Cătălin Harnagea, "călcaţi" de mascaţi

Procurorii anticorupţie au făcut joi nu mai puţin de 56 de percheziţii în dosarul "Licenţe Microsoft contra şpagă". Printre locuinţele şi birourile vizate de descinderile anchetatorilor s-au numărat şi cele ale fostului şef al SIE, Cătălin Harnagea, ale oamenilor de afaceri Dorin Cocoş şi Remus Truică, dar şi sediul firmei lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România, considerat creierul acestei mega-afaceri. Tot ieri, procurorii au verificat şi casa omului de afaceri Nicolae Dumitru, cel care controlează grupul de firme Niro, dar şi pe cea a fostului ministru Gabriel Sandu. Nu a scăpat de vizita anchetatorilor nici fostul consilier prezidenţial Dorin Marian şi nici Dinu Pescariu. În dosarul Microsoft, anchetatorii verifică şi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat, încheiat între EADS Germania şi Ministerul de Interne.

Cum au scăpat americanii Ebola printre degete. Cele patru greşeli fatale care au permis răspândirea virusului în SUA

SUA se confruntă cu a doua contaminare cu Ebola pe pământ american, după ce încă o infirmieră care a îngrijit la un spital din Texas un liberian întors cu virusul din Africa. Responsabilii din sistemul sanitar american au fost instruiţi pentru a respecta carantina odată cu repatrierea americanilor infectaţi cu Ebola în Africa de Vest. Apoi au început gafele. În foarte multe dintre cazurile noi înregistrate în fiecare săptămână, contaminarea are loc în spitalele şi centrele unde sunt trataţi pacienţii cu Ebola. Faptul că sistemele sanitare din Sierra Leone, Guinea şi Liberia - ţările cel mai afectate de epidemie - sunt suprasolicitate şi incapabile să gestioneze o asemenea criză umanitară nu uimeşte pe nimeni. Însă eşecul autorităţilor americane de a menţine carantina atunci când au tratat persoane cu Ebola a stârnit panică în rândul societăţii. Cele patru greşeli fatale - 1. Diagnosticarea greşită a lui Thomas Eric Duncan. 2. Cele două infirmiere contaminate. 3. Lipsa protocolului de carantină pentru Ebola în spitalul din Texas. 4. A doua infirmieră contaminată a călătorit cu avionul.

Atracţii la târgul imobiliar tIMOn

Printre standurile cu specific imobiliar de la târgul de profil tIMOn, deschis ieri la Bucureşti, se găsesc şi câteva curiozităţi, printre care o tombolă unde jucătorii câştigă bani ce zboară printr-o capsulă sau inventatorii care prezintă bateria ce se încarcă instant şi pila de biocombustibil. Mai mult de 60% din gospodăriile populaţiei nu sunt racordate la reţelele de canalizare, astfel că au weceul în curte sau, în cel mai bun caz, o fosă septică unde se deversează apa rea din casă. Ei bine, un grup de inventatori s-au gândit să pună la treabă aceste fose septice, pe care le abordează ca fiind sursă de biomasă. Reuşita acestei invenţii este expusă la standul Inventika, rezervat gratuit pentru tinerii inventatori la Târgul Imobiliar Naţional - tIMOn, ediţia de toamnă, deschis joi în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. "Este o pilă de biocombustibil, iar acest dispozitiv pe care l-am adus aici obţine 8 volţi din materiile pe care le găsim în orice fosă septică", au explicat inventatorii.

La 135 de ani, Caru' cu Bere are vânzări de 15.000 de euro pe zi

Unul dintre localurile care se bucură de cea mai mare notorietate în rândurile consumatorilor, Caru' cu Bere, împlineşte zilele acestea 135 de ani de la înfiinţare şi 115 ani de când este amplasat la actuala adresă din Centrul Vechi al Capitalei. După o istorie la fel de zbuciumată ca a întregii ţări, Caru' cu Bere se prezintă astăzi cu statistici impresionante. Spre exemplu, potrivit conducerii de acum a localului, aici vin zilnic 2.500 de clienţi, din care aproximativ 40% sunt străini, iar vânzările lunare sunt de 3.000 de ciolane afumate şi 2.000 de kilograme de mici (ceea ce înseamnă o medie de 100 de ciolane şi peste 65 de kilograme de mici pe zi). La fiecare consumaţie, ei achită o notă de plată medie de 35 de euro.

BANCHERUL

Libra Bank a impiedicat o potentiala frauda la un site de comert electronic

Chiar in timp ce la un post TV rula o reclama la Fabricadediscounturi.ro, care are "cele mai tari discounturi la electronice", clip vazut si in pauza meciului de fotbal Romania-Finlanda de marti, pe recent aparutul site de comert electronic a fost postat un anunt in care se anunta ca acesta "se afla in imposibilitatea de a-si continua activitatea, ca urmare a unei notificari emise de Libra Internet Bank", cea care asigura procesarea platilor cu cardul efectuate pe site. Pe site exista un numar de contact, 0213051101, la care daca suni afli ca nu este valabil. O teapa, deci! Libra Bank a confirmat, petru Bancherul.ro, cu cateva momente in urma, ca a suspendat, de ieri dupa-masa, platile pe acest site, pentru a-i proteja de o potentiala frauda pe romanii care au facut in jur de 300 de plati pe acest site in doar trei zile, incepand de luni. Banca a decis sa suspende platile, dupa ce a ajuns la concluzia ca este vorba de o potentiala frauda, mai exact ca produsele comandate pe site nu vor fi livrate cumparatorilor.

Alerta pe pietele financiare din Europa: indicii bursieri, la cele mai reduse niveluri din ultimul an

Dupa doi ani de siesta, zona euro s-a reintors in bataia focului pietelor financiare, cu indicii bursieri europeni la cele mai scazute valori din ultimul an, din cauza stagnarii economiei, inflatiei mici, problemelor bugetare ale Frantei si Italiei si cresterii riscului politic in Grecia. Se vorbeste chiar, desi timid, de criza euro 2.0, desi nu exista inca un pericol de contagiune, ca in timpul crizei datoriilor suverane din 2009, nervozitatea pietelor fiind provocata mai ales de datele economice negative din SUA si China, precum si de ingrijorarile cu privire la scaderea economiei mondiale. Pieţele financiare sunt într-o stare de agitaţie de mai multe săptămâni din cauza înrăutăţirii constante a prognozelor privind evoluţia economiei mondiale. Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât joi la cea mai scăzută valoare din ultimele 13 luni, pe fondul inrautatirii situaţiei economiei globale şi al îngrijorărilor cu privire la riscul de deflaţie în zona euro.

CURENTUL

Pădurea Spânzuraţilor - de Tia Serbanescu

Mare aglomeraţie de vip-uri la Braşov: Ilie Sârbu (socrul premierului), Hrebenciuc, "prinţul" Paul şi prinţesa Lia (cumetrii preşedintelui), deputatul Ioan Adam cu soţia (judecătoare) - dar nu la festivalul berii, cum s-ar crede, ci la DNA în vastul dosar al retrocedărilor ilegale ce se întinde pe 90.000 ha de pădure cu un prejudiciu de 300 mil. euro. Să goleşti ţara de atâtea păduri, iată ceva ce nici hoardele de barbari n-ar fi reuşit. Adam a şi iniţiat (cu alte poame de pădure) o modificare a Codului Silvic care să le înlesnească defrişările pe terenurile ocupate. Ce au făcut indivizii ăştia e chiar crimă împotriva naturii. Mândri că sunt români, nu, dle Ponta? Cu această ocazie s-a aflat că Adam are o avere fabuloasă (10 case, 9 terenuri şi peste 2 mil. euro) de care nici măcar Eva lui (judecătoarea Roxana complice în retrocedări) nu ştia nimic. Adam pretinde că a câştigat 2 mil.euro din scris. O fi luat două premii Nobel prin retrocedări.

CURIERUL NATIONAL

Traian Băsescu, apt pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiei

Preşedintele Traian Băsescu a făcut public raportul privind testarea medicală anuală, informează B1.ro. În urma ana­lizelor efectuate, comisia me­dicală multidisciplinară a concluzionat că preşedintele este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiei, se arată la finalul documentului. Şeful statului a declarat, joi, că îi autorizează pe cei zece medici care i-au făcut vizita medi­cală anuală să dea relaţii oricărui ziarist interesat despre starea sa de sănătate, şeful statului susţinând că are o singură boală, şi anume "boală pe hoţi".

Curtea de Justiţie: timbrul de mediu este ilegal

Curtea din Luxembourg a stabilit că modul de rambursare este contradictoriu şi păstrează prevederile discriminatorii din taxa de poluare. Deşi nu asta a fost întrebarea pusă Curţii, aceasta statuează încă o dată că Guvernul schimbă doar forma taxelor auto, care contravin legislaţiei UE. Avocaţii concluzionează că, în urma acestei decizii a CJUE, dată în cauza Nicula, se vor câştiga toate procesele aflate pe rolul instanţelor pe timbru de mediu.

Un program de piaţă: "Prima Rablă"

Face ce face statul şi ne ajută... să ne încărcăm de datorii. Guvernele ne spun periodic că vor să sprijine familiile de români, dar mai degrabă acţionează ca agenţi de vânzări ai industriei auto, ai antreprenorilor împotmoliţi între ruinele bulei imobiliare şi ai băncilor prădătoare. Nu era de ajuns că aveam "Prima Casă" care să îi împingă pe oameni în asumarea de datorii pentru cumpărarea unor locuinţe încă scumpe. Se pare că trebuie să figurăm cu două linii de credit pentru că statul ne va ajuta să cumpărăm şi un automobil, accesând programul "Prima Maşină".

Lockheed anunţă un salt tehnologic uriaş în energia nucleară

Compania a reuşit o inovaţie tehnologică prin crearea unei surse de energii care se bazează pe fuziunea nucleară. Tom McGuire, şeful proiectului, spune că primele reactoare, care ar putea încăpea într-un camion, ar putea fi gata în cel mult zece ani. Previziunile arată că va exista un consum de energie de 40% până la 50% mai mare în următoarea generaţie. Compania, cel mai mare furnizor al Pentagonului, a anunţat într-un comunicat că va construi şi va testa reactorul de fuziune compact în mai puţin de un an şi va construi primul prototip într-o perioadă de cinci ani.

Bruxellesul ia în colimator bugetele Franţei şi Italiei

Comisia Europeană a demarat, începând din 15 octombrie, examinarea proiectelor de buget ale ţărilor zonei euro. Franţa, aflată deja "sub supraveghere", ar putea fi supusă unor critici mult mai severe decât Italia, credibilitatea ei fiind mult diminuată în cazul germanilor, ca urmare a gravelor probleme din economia franceză, marcată de o creştere aproape de zero, de datorii şi de un deficit bugetar ce nu poate ajunge la nivelul de 3% din PIB înainte de 2017. Miezul nopţii de miercuri spre joi a fost termenul-limită la care statele zonei euro - cu excepţia Ciprului şi a Greciei, aflate încă sub "supraveghere" - trebuiau să trimită Comisiei Europene, la Bruxelles, proiectele bugetelor lor pentru 2015. Cum era de aşteptat, relatează corespondenta la Bruxelles a cotidianului "Les Echos", tradiţionalii "elevi buni" (Germania, Finlanda, Austria, Olanda şi Letonia) au trimis copii de pe bugetele lor încă de miercuri dimineaţă.

Piaţa titlurilor de stat din Grecia, din nou în vrie

Aversiunea la risc din pieţe financiare internaţionale şi-a făcut loc din nou în Grecia, piaţa titlurilor de stat din această ţară fiind lovită de vânzări importante după ce abia în urmă cu un an şi jumătate Trezoreria statului elen reuşise să revină în piaţă cu noi emisiuni. "Grecia înspăimântă", scrie pe Twitter corespondentul Reuters Jamie McGeever, citat de Zero Hedge, amintind că randamentele titlurilor cu scadenţa la 10 ani au crescut cu 100 puncte de bază în prima parte a zilei de ieri, la 8,85% şi cu 200 puncte de bază de la începutul săptămânii. Piaţa de bonduri din Grecia a mai fost răvăşită şi în anii 2009-2011, când anumite emisiuni ale Finanţelor Publice de la Atena au atins randamente cu trei şi chiar patru cifre, anunţând o restructurare a datoriilor care a tăiat încasări de principal pentru jucători de primă mărime din sistemul bancar european.

EVENIMENTUL ZILEI

Deputatul PSD Ioan Adam, capul corupţilor care au pus la cale un jaf de 304 milioane de euro

Deputatul PSD, Ioan Adam (62 de ani), este un jurist interesat, mai nou, de politică. Este considerat "capul" grupului infracţional organizat care a pus la cale retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău. Adam a fost din 1983 şi până în 1995 magistrat, inclusiv preşedinte al Judecătoriei Braşov. După ce s-a retras din magistratură s-a făcut avocat. Deputatul este acţionar, cu 38 % la societatea Frigos Pommes SRL, din Covasna. EVZ a descoperit că, în ultima declaraţie de avere, demnitarul susţine că şi-a împrumutat firma cu 496.000 de euro. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea este în insolvenţă. Un alt asociat în firmă cu deputatul social Andras, din Sfântu Gheorghe, cu 26 % din acţiunile firmei. În ianuarie 2011, firma viitorului deputat a fost trimisă în judecată de DNA deoarece administratorul de atunci, Lorincz Andras, a cerut şi obţinut 1 milion de euro de la Uniunea Europeană, folosind acte false.

Teorie ŞOCANTĂ. OZN-ul care s-a prăbuşit la Roswell ar fi fost creat de NAZIŞTI

Un documentar difuzat de un post de televiziune din germania scoată la iveală o teorie controversată. Farfuria zburătoare care s-a prăbuşit în Roswell, New Mexico, în anul 1947, a fost de fapt o rachetă testată de nazişti. Documentarul "OZN-urile celui de-al Treilea Reich" prezintă interviuri cu istoricii, oameni de ştiinţă şi arhivişti. Unul dintre intervievaţi, un fost jurnalist polonez, a scris o carte în care a detaliat planurile liderului nazist Adolf Hitler de a crea o farfurie zburătoare denumiră "Wunderwaffe" şi a vorbit despre testele pe care naziştii le-au făcut deasupra oraşului Praga şi a Germaniei, cu o nava în formă de clopot. Această teorie, că naziştii au încercat să creeze OZN-uri, a fost susţinută şi de inginerul german George Klein, care a confirmat faptul că asemenea nave au fost create de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dosarul "Microsoft". Procurorii au intrat în palatele VIP-urilor din Snagov

Cei mai înstăriţi afacerişti, implicaţi în dosarul EADS-Microsoft, au reşedinţa pe marginea lacului Snagov. Anchetatorii au "vizitat", ieri, mai multe vile, în căutare de probe compromiţătoare. Procurorii DNA au reluat în forţă ancheta în dosarul Microsoft - EADS. 56 de amplasamente din Bucureşti şi Ilfov au fost percheziţionate printre care sedii de societăţi comerciale, de fundaţii şi domiciliile unor afacerişti sau politicieni. Potrivit unor surse judiciare, percheziţii au fost la Cătălin Harnagea (fost director SIE), Dorin Marian (fost consilier prezidenţial), Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicaţiilor), la afaceriştii Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Dorin Cocoş, Remus Truică, Dumitru Nicolae, dar şi la alte persoane. Aceleaşi surse susţin că procurorii au ridicat saci de documente, calculatoare şi unităţi de stocare pe care le vor analiza în perioada următoare. Săptămâna viitoare sunt aşteptaţi la DNA mai multe persoane implicate în acest dosar.

JURNALUL NATIONAL

Cocoşul dispărut. Percheziţii în lipsă la ex-soţul Elenei Udrea, în dosarul "Microsoft"

Fostul soţ al Elenei Udrea, afaceristul Dorin Cocoş, a dispărut din România în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la scurt timp după ce numele său a apărut în dosarul de corupţie "Microsoft". Martorii denunţători din dosar susţin că Dorin Cocoş a primit un comision de opt-nouă milioane de euro cash, banii fiind primiţi în Elveţia, de la Dinu Pescariu. Pe atunci, Dorin Cocoş era soţul ministrului Elena Udrea. Interesant, în declaraţia de avere a Elenei Udrea din 2009, aceasta a menţionat că a primit un împrumut în valoare de 200.000 de lei, tot de la Dinu Pescariu. Să fi beneficiat şi Elena Udrea în urma divorţului de banii şi bunurile obţinute de soţ în urma acestei afaceri? Ieri dimineaţă, procurorii anticorupţie au luat cu asalt 56 de locaţii din Bucureşti şi Ilfov pentru a strânge probe în dosarul "Microsoft". Printre locaţiile vizate de procurori s-au aflat mai multe proprietăţi deţinute de Dorin Cocoş.

Serviciile poloneze de securitate au arestat un ofiţer suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

Serviciile poloneze de securitate au arestat un ofiţer de rang înalt din armată suspectat că a spionat în favoarea Rusiei, scrie presa din Polonia, conform jurnal.md. Identitatea suspectului nu a fost făcută publică, dar mass-media poloneză spune că ar fi vorba despre un ofiţer care a avut acces la informaţii extrem de importante. Autorităţile poloneze au mai reţinut un jurist cu dublă cetăţenie, rusă şi poloneză. Ministerul Apărării a confirmat arestarea unui ofiţer, dar nu a precizat ţara pentru care acesta ar fi spionat.

Afacerile de familie, trei sferturi din economia mondială

Trei sferturi dintre afacerile de familie din România au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri în ultimul an financiar, dar competiţia este mai intensă, iar presiunea asupra preţurilor este mai mare, potrivit sondajului PwC Family Business Survey. "74% dintre afacerile de familie din România declară că au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în ultimul an financiar, însă antreprenorii din ţara noastră sunt mai precauţi decât omologii lor la nivel global în ceea ce priveşte viitorul, ei fiind preocupaţi mai ales de situaţia economică generală şi de înăsprirea competiţiei", arată compania de audit şi consultanţă, într-un comunicat. Pentru a continua să crească, afacerile de familie trebuie să se adapteze mai repede, să inoveze mai devreme şi să-şi profesionalizeze felul în care îşi desfăşoară operaţiunile, conform celui de-al şaptelea sondaj PwC, efectuat pe un eşantion global de 2.378 proprietari şi directori de afaceri de familie din peste 40 de ţări, inclusiv România.

NATIONAL

Politicienii se bat pe ultimele locuri de "sifoane"!

Dincolo de sarabanda televizata a perchezitiilor si retinerilor facute cu "mascatii" Brigazii Speciale a Jandarmeriei, procurorii anticoruptie muncesc din greu, dincolo de lumina reflectoarelor, la strangerea probelor cu care sa "betoneze" dosarele pentru instantele de judecata. O operatiune extrem de migaloasa si care, de obicei, necesita o indelungata perioada de timp. Repeziciunea cu care se succed evenimentele in dosarul Microsoft si, cat de curand, si in ancheta privind contractul MAI cu EADS se datoreaza si unui sprijin "neasteptat" venit, culmea, tocmai din partea inculpatilor. Care, in incercarea disperata de a scapa de acest statut si de a-l prinde pe cel de "martor", fac denunturi pe banda rulanta.

Smecherii Romaniei, ravasiti de mascati

Procurorii DNA au batut, ieri, in lung si-n lat Bucurestii pentru a perchezitiona, impreuna cu temutii mascati, locuintele si birourile oamenilor de afaceri vizati in megadosarul EADS-Microsoft. Afaceristi care pana mai ieri lasau impresia ca sunt la carma Romaniei au fost treziti, inca de dimineata, de mascati. Acestia au ravasit fara mila vilele somptuoase ale lui Dorin Cocos, Remus Truica si Nicolae "Niro" Dumitru.

Finantele ne indatoreaza cu inca un miliard de euro inainte de alegeri

Ministerul Finantelor si-a propus sa vanda eurobonduri de un miliard de euro, chiar inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale. Anuntul a fost facut de ministrul Bugetului, Darius Valcov, citat de Blomberg. Initial, vanzarea de eurobonduri era programata pentru luna decembrie, dar guvernantii nostri se cam grabesc. Exista opinii in piata financiara conform carora unul dintre motivele acestei devansari il reprezinta chiar alegerile prezidentiale, mai exact, rezultatul lor, care ar putea deteriora increderea si asa in scadere a investitorilor straini. In consecinta, Finantele au decis sa vanda eurobonduri de un miliard de euro chiar inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

PUTEREA

Ponta, spion SIE ilegal, şi ghilotina DNA. Noi pe cine votăm?!

Condamnarea ex-premierului Adrian Năstase, din 20 iunie 2012, care a cutremurat politicul, a fost un moment de cotitură pentru "cei mici" implicaţi în escrocherii uriaşe din bani publici. DNA a lansat atunci "olimpiada escrocilor turnători" sau, cum spunea un mucalit, s-a declanşat "Trofeul Calităţii - faza DNA!". De câteva săptămâni, în loc să fie "sugrumată mediatic" de dezbateri politice pe tema campaniei prezidenţiale, România este ZGUDUITĂ de uriaşele scandaluri de corupţie Microsoft, Loteria şi Mafia retrocedărilor - cu finalizare EADS. Aşadar, ce avem sigur în această campanie prezidenţială: 3 candidaţi cadavre politice: Victor Ponta, fost agent ilegal SIE; Teodor Meleşcanu, fost şef SIE, care s-a folosit de funcţie ca să facă jocuri politice ilegale; Elena Udrea, căsătorită cu Dorin Cocoş pe vremea când acesta fura zeci de milioane de euro din bani publici.

Franţa: Hollande condiţionează livrarea navelor Mistral de armistiţiul din Ucraina

Preşedinţia franceză a reafirmat că Rusia nu va primi navele militare Mistral câtă vreme armistiţiul din estul Ucrainei nu este respectat. Deşi Moscova pretinde că nu are nici o influenţă asupra forţelor proruse din Doneţk şi Lugansk, NATO a acuzat în repetate rânduri Rusia de participarea activă la conflict. Francois Hollande, preşedintele Franţei, a precizat că statul francez va livra Rusiei navele militare Mistral numai dacă armistiţiul semnat la Minsk între Ucraina şi separatiştii proruşi este respectat întru totul. 'Ceea ce este nevoie, este ca armistiţiul să fie respectat pe deplin în Ucraina şi ca planul de soluţionare a crizei - acordul de la Minsk - să fie aplicat în integralitatea sa', a explicat liderul francez. Liderul de la Palatul Elysee a anunţat încă de acum o lună că Franţa condiţionează livrarea navelor de respectarea armistiţiului.

Sistemul de ventilaţie, căile de rulare şi alte instalaţii vor fi înlocuite la metrou

Reprezentanţii Comisiei Europene s-au convins că toate instalaţiile din magistralele metroului bucureştean trebuie înlocuite. Astfel că Metrorex a primit aprobarea pentru finanţarea unui proiect de modernizare a sistemului de ventilaţie, a căilor de rulare şi a grupurilor sanitare. Fondurile sunt nerambursabile, fiind atribuite în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport şi de la bugetul de stat. Primele linii de metrou ale Capitalei trebuie urgent modernizate. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Comisiei Europene, care au vizitat recent metroul. Pe Magistralele 1, 2 şi 3, aproape toate instalaţiile au durata de viaţă depăşită, motiv pentru care lucrările de modernizare sunt obligatorii.

Sfidarea crizei în 2014. O vilă din România a fost vândută cu preţ-record

Criză, criză, dar nu pentru toată lumea, asta-i clar. Cel puţin aşa reiese dintr-o statistică venită dinspre domeniul imobiliar. O casă, ce-i drept nu orice fel de casă, ci una monument istoric, a stabilit borna anului 2014 în materie de imobile vândute. O vilă din România a fost vândută cu preţ-record. Peste patru milioane de euro au fost plătite pentru cumpărarea sa. Tranzacţionarea vilei din Bucureşti a ajuns astfel să fie cea mai importantă a anului, având în vedere suma uriaşă achitată şi încasată pentru aceasta. Cea mai scumpă casă vândută în 2014 a fost construită în anul 1930 şi a fost restaurată la începutul anilor 2000. Noul proprietar a investit o sumă imensă, dar care se reflectă în spaţiul de locuit generos. Suprafaţa casei depăşeşte 2.200 de metri pătraţi, iar terenul acesteia se apropie de 1.000 de metri pătraţi, ceea ce garantează confortul.

ROMANIA LIBERA

Gravitatea scandalului "Ponta, ofiţer acoperit"

Dacă Ponta era ofiţer acoperit când ocupa funcţia de procuror, atunci avea cu adevărat dublă comandă şi e de presupus că răspundea la comenzile SIE, nu la cele ale Parchetului. În situaţia aceasta, toate cazurile sale, indiferent cum au fost rezolvate, prin condamnare, achitare sau neurmărire penală, ar trebui revizuite de procurori, care ar trebui să deschidă un caz Ponta. Cum am amintit mai sus, spionii sunt antrenaţi să ascundă, corupă, şantajeze, mituiască, să fure, dar mai ales să mintă. Cine ne poate garanta că Ponta nu a făcut exact aceste lucruri în interiorul Sistemului de Justiţie? Şi în asta constă semnificaţia cea mai gravă a scandalului. Dacă Ponta este suspectat nu numai că nu a respectat legea, dar va purta asupra sa şi suspiciunea că a subminat Justiţia din interior în mod constant, de la începutul carierei sale şi până la vârful ei, cât de periculos va fi ca preşedinte?

De ce se scufundă Ponta

Niciodată, în ultimii 25 de ani, justiţia nu a jucat în preajma alegerilor cu atâta sânge rece cum o face acum. Această nuanţă, relativ neglijată până acum, demonstrează cât de mult s-a schimbat România şi cât de strategic a devenit acest petic riveran la Marea Neagră. Anchetele penale de amplitudinea dosarelor Microsoft-EADS, respectiv mafia retrocedărilor (cu ramificaţiile ei spre mafia lemnului), condamnările din ultima vreme, la pachet cu începerea urmăririi penale împotriva unor lideri de categorie grea din fostul şi actualul PSD, dar şi din fostul USL, deconspirarea ofiţerului acoperit care conduce Guvernul, ca şi demascarea din ultima vreme a reţelelor politice şi de business clientelar, care derulează contracte uluitor de mari pe bani publici, deci cu statul român, pun în lumină două adevăruri de natura evidenţei: PRIMUL ar fi că justiţia şi lupta anti-corupţie funcţionează la turaţii fără precedent şi cu un curaj fantastic; CELĂLALT e că tăvălugul judiciar merge înainte chiar şi în an electoral, de fapt continuă să avanseze accelerat chiar şi în buza alegerilor prezidenţiale.

ZIARUL FINANCIAR

Vittorio Colao, şeful grupului Vodafone: A venit momentul să ne gândim la servicii fixe şi pentru clienţii consumer din România

Serviciile fixe vor fi lansate cel mai probabil doar în oraşe, zonele preferate fiind cele în care Vodafone are o poziţie puternică pe telefonia mobilă. Conţinutul video la pachet cu servicii de comunicaţii va juca un rol şi mai important în ofertele Vodafone, iar o opţiune luată în calcul este şi lansarea de servicii TV. Autoritatea de reglementare în comunicaţii ar trebui să oblige şi operatorii de telefonie fixă să îşi deschidă reţelele pentru competitori, la fel cum a făcut cu operatorii de telefonie mobilă, afirmă Vittorio Colao. Serviciile de date mobile rămân însă principalul motor de creştere şi principala zonă de focus pentru companie. Şeful grupului Vodafone mai spune că numărul de operatori din România este prea mare pentru o piaţă de nici patru miliarde de euro pe an astfel că pariază pe o consolidare, care poate fi realizată sub forma unei fuziuni, a unei achiziţii sau a unui parteneriat - toate fiind variante pe care grupul britanic e gata să le evalueze.

Demisia lui Roiss de la cârma OMV a ajuns unealtă politică pentru Austria

Demisia lui Gerhard Roiss de la şefia OMV şi căutarea unei noi strategii pentru grupul petrolier care controlează Petrom se suprapun cu o schimbare de strategie şi la nivelul guvernului Austriei. Statul austriac urmăreşte să-şi întărească implicarea în economie şi să recapete controlul asupra companiilor active în sectoare strategice. Liderii politici de la Viena nu au ezitat să arate cu degetul turbulenţele din managementul OMV pentru a justifica necesitatea noii politici. Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că remanierea de la OMV a fost "haotică", dar că eveni­mentele de la vârful grupului petrolier demonstrează vali­ditatea planului Guvernului de a reorganiza OIAG, agenţia care administrează participaţiile statului în industrie şi care deţine 31,5% din acţiunile OMV. Grupul OMV este cel mai mare acţionar al celei mai mari companii româneşti, Petrom, cu 51% din capital.

Poate ajunge Dunărea "principala autostradă" a României cu investiţii de sub 1 miliard de euro?

România transportă pe căile sale navigabile 28 de milioane de tone de mărfuri anual şi 39,5 milioane de tone pe mare. Iar, dacă nu se fac investiţii, situaţia se va înrăutăţi, iar transportul pe apă se va reduce. În ciuda faptului că are o lungime de căi navigabile destul de mare (1.075 de kilometri), România transportă pe această cale de aproape10 ori mai puţin decât Germania (225 de milioane de tone de mărfuri). Master Planul de Transport aflat în aceste zile în dezbatere publică prevede investiţii în sectorul naval de 2,3 mld. euro, până în 2030, iar ministrul transporturilor Ioan Rus opina recent că Dunărea ar putea deveni "principala autostradă" a României. Dar ce se poate face cu mai puţin de un miliard de euro, de vreme ce, din cele 2,3 miliarde de euro, 1,5 miliarde de euro sunt prevăzute pentru utopicul canal Dunăre - Bucureşti, care a înghiţit deja un miliard de dolari?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb