REVISTA PRESEI 17.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 noiembrie 2015

ADEVARUL

Programul de guvernare pe care Cioloş îl va prezenta în faţa Parlamentului

Premierul desemnat Dacian Ciolos a trimis luni dimineaţă la Parlament programul de guvernare în care de la început este precizat că "acest guvern nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească, dar ceea ce îşi asumă e un set de masuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact şi relevanţă sistemică". De la începutul programului de guvernare este punctat faptul că noul Executiv se va ocupa de cele două rânduri de alegeri de la anul. "În primul rând, acest Guvern va asigura organizarea alegerilorprogramate în cursul anului 2016 (...) Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, în care aceste pregătiri structurale să aibă loc. În acelaşi timp acest Guvern va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfăşurarea proceselor electorale în condiţii optime, pentru toţi românii, indiferent unde se află ei", precizează documentul depus de Cioloş la Parlament.

Atentate la Paris. Consecinţele strategice şi opţiunea României

Atacurile teroriste de la Paris vor duce la modificarea drastică a mediului de securitate regional. Printre victimele noilor provocări/confruntări trebuie numărate şi teoriile sau viziunile asupra acestui spaţiu. Cea mai importantă dintre ele este teoria celor două axe de securitate. Această teorie/viziune de securitate, asumată (încă) la nivel oficial de către NATO, pleacă de la ipoteza că provocările pentru continentul european vin din două direcţii. Pe de-o parte Estul (axa estică), ceea ce înseamnă provocările Rusiei la Marea Neagră, conflicte îngheţate, anexarea Crimeei şi perpetuarea conflictelor de tip hibrid din estul Ucrainei. Pe de altă parte Sudul (axa sudică), respectiv migraţia, state eşuate, confruntări militare, provocări şi acţiuni teroriste. Această viziune strategică va intra fatal în criză, mai ales prin potenţiala cooptare a Rusiei într-o coaliţie antiteroristă. Perspectiva unei asemenea evoluţii - pe care Moscova o sprijină tot mai apăsat - va avea efecte consistente. Devine limpede, inclusiv în perspectiva Summitului NATO din Varşovia, că cele două axe de securitate, cea sudică şi cea estică, se vor dezechilibra. Ameninţarea estică va fi minimalizată, iar cea sudică devine majoră.

Vladimir Putin: "Terorismul este finanţat de unele ţări din G20"

Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor, în cadrul briefingului organizat pentru prezentarea rezultatelor summitului G20, că este necesară stoparea finanţării terorismului din comercializarea ilegală a petrolului. Potrivit sursei citate, liderul de la Kremlin a prezentat şi nişte poze care ar fi demonstrat comercializarea ilegală a petrolului şi produselor petroliere. "Am constatat că finanţarea este asigurată de 40 de state, inclusiv câteva din ţările care fac parte din G20", a declarat Putin. Preşedintele rus a menţionat că această problemă a fost discutată cu participanţii la summitul din Antalia, Turcia. "Sper că vom continua această conlucrare, care este extrem de importantă în lupta cu teroarea", a adăugat Vladimir Putin. Summitul G20 a avut loc pe 15 şi 16 noiembrie în Antalia, Turcia, unde a fost discutată situaţia din Siria.

Cristina Guseth, retrasă din Guvern de premierul Cioloş în urma prestaţiei din Parlament

Premierul desemnat Dacian Cioloş a hotărât luni seară să o retragă pe Cristina Guseth din fruntea Ministerului Justiţiei, în urma prestaţiei mult sub aşteptări pe care a avut-o în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cristina Guseth primise aviz favorabil, însă răspunsurile sale la întrebările parlamentarilor au fost foarte slabe. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că premierul desemnat Dacian Cioloş va propune, marţi dimineaţă, un alt ministru al Justiţiei, de această dată un expert, care va fi audiat mâine în Parlament, înainte ca întreg Guvernul să primească votul de încredere în plen. Aceleaşi surse spun că Dacian Cioloş a urmărit cu atenţie prestaţia din comisii a tuturor membrilor din echipa guvernamentală şi, chiar dacă Guseth a fost avizată favorabil, a considerat că va fi o bilă neagră pentru întregul Executiv. Cioloş insistă ca noul Executiv să pornească la drum cu o imagine imaculată.

"Daesh", cuvântul pe care jihadiştii nu vor sa-l audă si ii enervează

Conform Yahoo, termenul Daesh este un acronim din araba pentru Statul Islamic si vine de la "al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham" si a fost folosit de Statul Islamic o scurta perioada. Acum, cuvântul "Daesh" este interzis pe teritoriul controlat de Statul Islamic, iar cei care il rostesc risca sa li se taie limba. Termenul a căzut in dizgraţie in rândul luptătorilor după ce liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi a modificat denumirea, in iulie. Asta pentru ca in araba, cuvântul "Daesh" poate sa fie folosit si cu sensul de "un bigot care îşi impune viziunile sale asupra celorlalţi" sau poate fi înţeles si ca o insulta "a distruge, a dărâma", scriu cei de la Boston Globe. Conform The Independent, francezii au decis încă din 2014 sa se adreseze folosind numai termenul "Daesh" când vine vorba de jihadiştii islamici. Si David Cameron, prim ministrul Marii Britanii, i-a rugat pe cei de la BBC sa nu mai folosească termenul de "Statul Islamic" ci "daesh".

Românul ucis în atacul terorist era nepotul marelui duhovnic ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa

La Mahmudia, aşezarea de pe canalul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, este tristeţe mare. Unul dintre copiii care au crescut sub ochii localnicilor era Ciprian Calciu, tânărul în vârstă de 32 ani care a pierit în atentatele de la Paris din seara de 13 noiembrie, împreună cu partenera sa Lăcrămioara Pop (28 ani). Cei doi aveau un băieţel, Kevin, de doar un an şi jumătate. Bilanţul atentatelor de la Paris, în acest moment, este de 129 morţi şi 352 răniţi. În satul dobrogean, numele Calciu are o semnificaţie aparte. Din neamul Calciu s-a ivit un mare duhovnic al poporului român: Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Preotul născut în 1925 şi trecut la cele veşnice în 2006 era mezinul familiei unui plugar cu 11 copii. Iar Ciprian era nepot de-al preotului.

Se închid magazinele Domo. Rămâne doar online

Se închid magazinele Domo. Retailerul de produse IT Domo, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală de profil, cu vânzări de peste 600 milioane lei anul trecut, va închide toate magazinele fizice, pentru a rămâne cu operaţiuni doar online, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar, scrie Mediafax. O parte dintre magazine au fost deja preluate de com­pe­titori, iar furnizorii de electronice şi electrocasnice spun că nu au fost plătiţi, motiv pentru care nu mai livrează marfă com­­paniei care are deja probleme financiare de mai mulţi ani, scrie ZF în ediţia de luni. "Domo şi-a mutat activele de pe o companie pe alta. Fosta companie care opera activitatea Domo avea probleme financiare şi nu îşi mai plătea furnizorii. Apoi, sub noua entitate s-au făcut plăţi pentru o vreme, pentru ca apoi să apară şi aici probleme. Noi nu mai livrăm marfă", spune un furnizor al companiei. Potrivit ultimelor date, Domo avea în toamnă circa 75 de magazine fizice şi unul online.

Serie de raiduri franco-americane contra Statului Islamic în Siria

Avioane americane şi franceze mobilizate în cadrul coaliţiei anti-SI (Statul Islamic) au efectuat o serie de raiduri în Siria, vizând peste o sută de camioane-cisterne în apropiere de graniţa siriano-irakiană, precum şi obiective din oraşul Rakka, un fief al jihadiştilor. Avioane ale coaliţiei internaţionale anti-SI au distrus 116 camioane-cisternă utilizate de jihadişti în estul Siriei, a anunţat Pentagonul. Camioanele au fost distruse duminică, în apropiere de Bukamal, la graniţa siriano-irakiană. Ele au fost distruse în timp ce aşteptau să fie alimentate cu combustibil. Acest atac a avut loc în contextul intensificării eforturilor internaţionale anti-SI, fiind vizate în special câmpurile petrolifere controlate de Statul Islamic în Siria. Jihadiştii din cadrul SI ar câştiga aproximativ 1,5 milioane de dolari pe zi în urma contrabandei cu petrol, pe care îl vinde cu un preţ mediu de 45 de dolari pe baril, potrivit Financial Times.

BANCHERUL

Idea Bank si-a majorat pierderile la 3,5 milioane euro

Banca poloneza Idea Bank si-a majorat pierderea la 15,2 milioane zloţi (3,5 milioane euro) la finalul lunii septembrie, de la 9 milioane zloţi (2,1 milioane euro) in luna iunie, conform raportului financiar publicat de banca-mama, Getin Holding. Pierderea in urcare este cauzata de creşterea provizioanelor pentru credite neperformante, in condiţiile majorării volumelor de noi credite acordate. Veniturile nete s-au menţinut la 15 milioane zloţi, ca si in trimestrul trecut, ca si cheltuielile operaţionale (18,9 milioane zloţi), in timp ce provizioanele au crescut la 3,7 milioane zloţi, de la numai 1,1 milioane in iunie. Veniturile din dobânzi au fost de 14,8 milioane zloţi in trimestrul trei, fata de 11,6 milioane zloţi in trimestrul anterior, pe fondul majorării volumelor de credite acordate. Banca precizează ca deşi provizioanele au crescut din cauza volumelor mai mari de credite vândute, costul riscului este de 0,7%, comparativ cu 4,3% in 2014. Activele băncii au o valoare de 1,193 miliarde zloţi (281 milioane euro).

Piaţa cardurilor in T3 2015: Numărul plaţilor la POS-urile magazinelor l-a depăşit pe cel al retragerilor de la ATM-uri

Romanii au început sa utilizeze mai des cardul pentru a-si plăti cumpărăturile la POS-urile magazinelor decât pentru retrageri de numerar la ATM-uri. Ultimele statistici ale BNR arata ca in trimestrul trei din acest an au fost efectuate 55 de milioane de tranzacţii la POS-uri, cu doua milioane mai multe decât in trimestrul precedent. In acelaşi timp, numărul retragerilor de numerar la ATM-uri a scăzut la 57 de milioane, mai puţine cu 1 milion fata de trimestrul anterior. Numărul total al plaţilor cu cardurile de debit a crescut la 60 de milioane in T3, fata de 57 de milioane in T2 si doar 52 de milioane in primele trei luni ale anului. Pe de alta parte, valoarea retragerilor de numerar de la ATM-uri a crescut cu 2 miliarde de lei in trimestrul trei din acest an, la un total de 33,9 miliarde lei, in creştere cu 6% fata de trimestrul precedent.

CURENTUL

Vasile Dâncu luat cu ambulanţa din Parlament

Vasile Dâncu a făcut un puseu de tensiune chiar înainte de audierea în Comisiile de specialitate pentru ocuparea funcţiei de Ministru al Dezvoltării şi a fost trimis cu ambulanţa Camerei Deputaţilor la Spital. În Parlament se spunea că din cauza emoţiilor. Chiar aşa? Dacă n-ai sângele bun şi-ţi face tensiune, lasă-te!

Audieri - de Tia Şerbănescu

Baciu nici n-a apucat să se declare "onorat" de propunere (propunerea lui Buşoi) că a şi fost schimbat după ce s-a aflat că n-are rezidenţiatul dar în media au apărut poze din cariera sa de fotomodel promovând lenjerie intimă. Considerând că e prea sexy pentru tehnocraţie, Cioloş l-a înlocuit cu şeful clinicii de oncologie din Cluj. La Finanţe, o tânără cu experienţă la CE, Anca Dragu - despre care Ion Cristoiu a zis că "ăştia cărau cafele la Bruxelles". În fine, mai bine cari cafele la Bruxelles decât lui Oprea, Oprişan şi Ponta. Rămâne să-i vedem cum se descurcă la Bucureşti unde cafeaua, ceştile şi clienţii sunt cu totul altfel. Acum, că tot vine Ignatul să le urăm succes: Curaj, Borc, să n-ajungi Tobă! În opinia lui Dragnea, guvernul Cioloş are o sarcină şi grea şi uşoară: "grea pentru că trebuie să menţină creşterea economică şi uşoară pentru că ia o ţară la cheie". Numai că broasca e stricată iar uşa dă în Beciul Domnesc - căci e greu de găsit persoane imaculate după 25 de ani de nămol: până şi dl. Iohannis (garantul anticorupţiei) a pierdut în instanţă o casă cumpărată cu acte false. Vestea bună e că şi preşedintele a păţit-o iar vestea rea e că şi împăratul e gol. Vorba lui Pirandello: Îmbrăcaţi-i pe cei goi.

EVENIMENTUL ZILEI

Politicianul care a vrut să controleze Sănătatea printr-un ministru-manechin

Fotomodelul propus iniţial la Sănătate conduce un ONG care finanţează campania de imagine a lui Cristian Buşoi, candidat PNL la Primăria Bucureşti. La doar 29 de ani, Andrei Baciu ar fi devenit cel mai tânăr ministru din istoria României. Instantaneele de pe Facebook, în care poza macho, în chiloţi, i-au pus piedică, dar asta nu mai reprezintă decât un cancan răsuflat. Mai important e faptul că în spatele afacerii, eşuate, s-a aflat Cristian Buşoi, penelistul care visa să controleze Ministerul Sănătăţii prin intermediul unei "păpuşi frumoase". Prietenia dintre doctoraşul şcolit în Franţa - l-am numit aici pe Andrei Baciu, tânărul cu alură de manechin -, şi politicianul Cristian Buşoi, primvicepreşedinte al PNL şi aspirant la scaunul de primar general al Bucureştiului, este mai veche, iar raportul este simplu: Andrei Baciu, abia ieşit de pe băncile Facultăţii de Medicină, este protejatul familiei lui Cristian Buşoi sau, mai concret, chiar "creaţia sa".

Dacian Cioloş, premierul lui Klaus Iohannis, va conduce guvernul lui Liviu Dragnea şi Alina Gorghiu

Dacian Cioloş pare că vrea să facă treabă. A prezentat o listă de miniştri pe care-i recomandă cu toată căldura: "Am urmărit să fie oameni profesionişti, integri. O treime sunt femei". Instalarea unui premier pro-Iohannis, cu un cabinet format din "tehnocraţi" şi numirea şefilor Parchetelor peste câteva luni reprezintă adevărata miză a actualei mişcări politice. Se speră astfel salvarea PNL de actuala conducere, total neperformantă şi cucerirea puterii în stat prin intermediul unui pact cu unii lideri politici. În detrimentul PSD, UNPR şi ALDE, fosta coaliţie de guvernare. Un compromis pare să se fi făcut la vârful politicii în zona Ministerului de Interne, nominalizat fiind gen. Petre Tobă. Un chestor (echivalent gradului de general) activ! Ceea ce pare să nu fi atras atenţia onorabililor activişti din zona societăţii civile. Petre Tobă este propunerea lui Marian Petrache, vicepreşedintele PNL care se dorea ministru de Interne în locul lui Gabriel Oprea.

Preţul scăzut la ţiţei trage în jos indicii mărfurilor, până la un nivel record pe ultimii 16 ani

Supraproducţia, creşterea dobânzii în SUA şi grijile privind El Nino rămân principalele trei teme de discuţie pe piaţa de mărfuri. În vreme ce ultima temă menţionată a oferit ceva sprijin preţului alimentelor, celelalte au "ajutat" indicele Bloomberg Commodity să ajungă la un minim pe ultimii 16 ani, urmare a celei de-a cincea săptămâni consecutive de pierdere, este de părere Ole Hansen, Head of Commodity Strategy/ Saxo Bank. Zahărul şi-a revenit binişor de la loviturile primite la început de noiembrie. Creşterea pe care o vedem din septembire încoace se datorează preocupărilor legate de fenomenul meteo El Nino. Zahărul şi cacaoa sunt singurele alimente la care avem creştere anul acesta. Platina şi paladiumul au suferit cele mai importante lovituri, pierzând peste 10% din preţ. Ambele metale, folosite la dispozitivele de controlat poluarea în autovehicule, suferă din cauza reducerii creşterii vânzărilor de maşini din China.

Cuibul cu VIPERE din inima bătrânului continent

Analiştii spun că nu au fost foarte miraţi când au aflat că majoritatea teroriştrilor implicaţi în atacul asupra Parisului provin din Molenbeek, cuibul belgian de islamism, cartier supranumit capitala europeană a jihadiştilor. Delincvenţa tinerilor de origine magrebiană o depăşeşte de departe pe cea celor de origine turcă. Turcii, trăind în vas închis, practică o delincvenţă întoarse doar spre interiorul comunităţii lor. Tinerii magrebini, însă, au o agresivitate întoarsă spre exterior, spre societatea care nu îi acceptă. Acasă, aceşti tineri magrebini au deseori un tată autoritar, de prima sau a doua generaţie, care le vorbeşte în franceză cu accent ruşinos, iar nu în arabă, în vreme ce turcii vorbesc doar turcă între ei. Tinerii magrebieni se regăsesc astfel într-o situaţie identitară săracă şi schizoidă. Islamul superficial care li se transmite acasă sau la moschee nu e susţinut de faptele învăţătorilor lor. Asasinii jihadişti, teroriştii din Paris, născuţi în Franţa, provin dintr-un asemenea mediu.

JURNALUL NATIONAL

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, reţinut de DNA

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, a fost reţinut, luni seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, el fiind acuzat de mai multe fapte penale. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Adrian-Augustin Bărăscu, chestor de poliţie, director al ONPM, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată, el fiind acuzat şi de influenţarea declaraţiilor. În acelaşi dosar au mai fost reţinute Felicia-Violeta Popa, comisar şef în cadrul aceleiaşi structuri de poliţie, acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare de fonduri, în formă continuată, şi Andreea-Violeta Liţă, psiholog în cadrul ONPM, acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la deturnare de fonduri, în formă continuată.

O tragedie cu implicaţii globale. Cât de mare va fi preţul liniştii noastre

"Nu amestecaţi refugiaţii cu teroriştii! Îi invit pe cei care vor să schimbe agenda europeană privind migraţia să nu cadă pradă unor astfel de reacţii de moment". Este apelul pe care ieri îl făcea preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, pe fondul unor discuţii tot mai intense despre siguranţa Europei. Întrebarea este dacă deschiderea şi libera circulaţie vor fi sacrificate, dacă vor fi preţul impus de asigurarea securităţii. În data de 5 noiembrie, poliţiştii germani interceptau un transport de armament şi muniţie între Germania şi Austria. Un muntenegrin avea în maşină puşti automate, grenade, explozibili. A fost un noroc că n-a trecut graniţa. Dacă îşi făcea tarseul, arsenalul ar fi ajuns la atacatorii din Paris, au stabilit anchetatorii germani, care abia acum au putut pune totul cap la cap. Odată cu criza migranţilor care pretind ca orice măsuri, tratate şi controlale să fie fie eliminate din calea traseelor lor, mai multe state europene au răspuns construind garduri şi intensificând controalele la frontiere care, altfel, le erau tuturor perfect accesibile.

Procedura de deficit excesiv aşteaptă după colţ

În ultimele săptămâni bugetul de stat a fost luat cu asalt de politicieni. În fuga lor după imaginea, aceştia au renunţat la orice strategie fiscală şi au început să împartă majorări salariale în stânga şi dreapta. Ultimele creşteri adoptate de fostul guvern Ponta, cu largul concurs al opoziţiei, ar urma să scoată anul viitor din buget 5,5 miliarde de lei. Noului guvern condus de Dacian Cioloş i se aruncă de la început în braţe un cartof fierbinte. Valul de creşteri salariale va pune o presiune suplimentară pe bugetul de stat, iar premierul va trebui să ia rapid o decizie. Majorarea salariilor în educaţie cu 15% ar însemna creşterea cheltuielilor de personal cu 1,66 de miliarde de lei, iar creşterea salariilor în sănătate cu 25% va aduce un plus de cheltuieli de 1,7 miliarde de lei. În final, ultima majorare, decisă de guvern şi acceptată de Camera Deputaţilor săptămâna trecută, care stabileşte creşterea cu 10% a salariilor şi pentru restul bugetarilor înseamnă o cheltuială suplimentară de circa 3,7 miliarde lei.

NATIONAL

Panica printre deponenţii Raiffeisen: "Ni se golesc conturile"

Ieri s-au înregistrat mai multe cereri de retragere de bani de către diverşi cetăţeni, posesori de carduri, care aveau conturi deschise la Raiffeisen Bank. Oamenii, in marea majoritate pensionari sau salariaţi, erau speriaţi ca vor rămâne cu conturile golite. Totul pleacă de la un atac tip skimming pus la cale la una dintre sucursalele Raiffeisen din Drumul Taberei. Aici, dispozitivul montat la bancomat era dublat si de o camera video care permitea si vizualizarea codurilor PIN, ceea ce ar fi putut uşura cu mult acţiunea pusa la cale de infractori. Sursele National spun ca banii ar fi urmat sa fie depozitaţi ulterior intr-un cont din Filipine. Din fericire, sistemul de securitate al băncii s-a autosesizat si sumele au fost blocate intr-un cont bulk al Raiffeisen. Pana nu demult, atacurile tip skimming erau folosite mai cu seama in străinătate si vizau conturi grase in valuta forte.

Premierul tehnocrat intra in politica

Deşi sumar, programul de guvernare prezentat de Dacian Ciolos cuprinde masuri legate de alegerea primarilor in doua tururi, trecerea la un mandat de cinci ani pentru toţi aleşii - fie ei parlamentari sau locali - si comasarea tuturor tipurilor de scrutinuri. Sărirea pârleazului politic de către tehnocratul Ciolos nu le-a căzut deloc bine politicienilor cu pedigri."Eu sunt curios, daca acest guvern are acest obiectiv, cum îl poate duce la îndeplinire. Sunt curios daca Guvernul tehnocrat Ciolos vrea sa modifice legislaţia electorala prin OUG, pentru ca in Parlament nu putem intra cu asemenea modificări. De asemenea, cred ca cine a lucrat la program trebuie sa se uite si in deciziile CCR, care spun ca nu se poate modifica legea electorala cu mai devreme de un an înainte de alegeri", a luat peste picior pesedistul Liviu Dragnea initiativa lui Ciolos. Astfel contrat, Dacian Ciolos s-a repliat de urgenta, anunţând ca varianta comasării alegerilor va fi scoasa de pe agenda viitorului guvern.

Fiscul nu mai poate jumuli firmele de TVA

O decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene arunca in aer prevederile Codului Fiscal din Romania care stabilesc sancţiuni pentru contribuabilii care fac afaceri cu firmele declarate inactive. Astfel, potrivit hotărârii CJUE, Fiscul este obligat sa deducă TVA si pentru tranzacţiile efectuate cu firme care, după emiterea facturii, au devenit inactive. In momentul de fata, potrivit Codului Fiscal din Romania, cei care achiziţionează bunuri si/sau servicii de la persoane inactive nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferente achiziţiilor respective, cu excepţia celor efectuate de la persoane aflate in procedura falimentului. Prin urmare, chiar daca au plătit facturile si au fost de buna-credinţă atunci când au încheiat relaţia cu furnizorul inactiv, companiile sunt sancţionate in cazul unui control, pentru ca inspectorii elimina facturile primite de la inactivi din baza de calcul a impozitului pe profit si a TVA-ului deductibil.

PUTEREA

Ţeapa bonurilor fiscale. Scandal uriaş la Finanţe!

Gafă uriaşă a Ministerului Finanţelor! Din cauza unei interpretări eronate a unui ordin de ministru, toate premiile de până acum la Loteria bonurilor fiscale au fost acordate în mod greşit. Şi asta pentru că numerele extrase, care formează practic valoarea bonului fiscal câştigător, au fost aranjate în ordinea inversă celei specificate în regulamentul de organizare a Loteriei bonurilor fiscale. "În Legea Loteriei fiscale scrie că prima cifră extrasă din urne este cifra unităţilor. Or, statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor şi Loteria Română, a stabilit la fiecare dintre cele şase extrageri, în afara legii, că prima cifră extrasă este cea a sutelor. Astfel, la prima extragere din istorie, când s-a câştigat cu un bon de 6 lei, cei îndreptăţiţi să ia premiul erau cei cu bonuri în valoare de 600 de lei", relatează site-ul Economica.net.

Primăria Capitalei se împrumută. "Gaura neagră RADET" mai înghite 248 de milioane

Consilierii generali au aprobat împrumtul de 248 de milioane de lei necesar regiei de termoficare pentru transportul şi distribuţia agentului termic până la sfârşitul lunii decembrie 2015. Aleşii locali i-au reproşat primarului general interimar că nu a făcut demersuri pentru fuziunea RADET-ului cu furnizorul de energie termică ELCEN. În interpelări, consilierii generali au acuzat guvernul de "sabotaj la adresa bucureştenilor". Potrivit unei anexe depusă de conducerea RADET la proiectul de hotărâre, cele 248 de milioane de lei reprezintă doar diferenţa de tariff la energia termică furnizată populaţiei. 40 de milioane lei este decontul aferent lunii octombrie 2015, 90 de milioane lei pentru noiembrie şi 118 milioane lei pentru decembrie. Din ianuarie 2016, încălzirea va fi decontată din bugetul pe 2016. În interpelările lor, consilierii au avansat mai multe soluţii salvarea regiei de termoficare, dar toţi l-au acuzat pe primarul general interimar Ştefănel Marin că nu a făcut demersurile necesare pentru fuziunea RADET cu ELCEN.

ROMANIA LIBERA

Cum îşi propune Guvernul Cioloş să schimbe România

Programul Guvernului Cioloş cuprinde, printre altele, modificări radicale ale legislaţiei electorale, dar şi ale celei privind lupta anticorupţie. În plan economic, noul executiv va păstra majorările de salarii votate de Parlament, cu condiţia ca deficitul bugetar să nu depăşească 3%. Pentru toate aceste măsuri este, însă, nevoie de sprijinul Legislativului. Premierul desemnat Dacian Cioloş a trimis Parlamentului programul său de guvernare, care are 13 pagini şi este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri. Instalat pentru un an de zile, guvernul nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească, însă "îşi asumă un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact şi relevanţă sistemică", se arată în document.

Prima confruntare Cioloş Versus Ponta, 8 - 0. Domeniul este prioritate zero pentru România

Chiar înainte de votul pentru învestitură, guvernul de tehnocraţi îl surclasează pe cel al lui Victor Ponta în ceea ce priveşte studiile membrilor săi. Mai mult de o treime dintre membrii executivului Cioloş au studiat la universităţi de prestigiu din Occident, performanţă de care cabinetul Ponta a fost foarte departe. România liberă a prezentat, într-o campanie jurnalistică întinsă pe mai multe episoade, faptul că nici un membru al guvernului Ponta nu a obţinut o diplomă universitară sau post-universitară la una din primele 500 de universităţi ale lumii. Nici un alt executiv, dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, nu avea parte de o asemenea contraperformanţă. Lucrurile se vor îmbunătăţii din acest punct de vedere, o dată cu învestitura guvernului Cioloş. Asta, pentru că opt din cei 21 de membrii ai noului guvernul au obţinut o diplomă la o universitate aflată în prima jumătate a clasamentului mondial al universităţilor QS World University Rankings. Acesta monitorizează cele mai bune instituţii de învăţământ superior de pe întregul mapamond. Mai mult, patru miniştrii au urmat universităţi aflate în primele 100 la nivel mondial.

Secretarul american al forţelor aeriene: Pericolul la adresa României vine de la ruşi

Deborah Lee James, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Mediafax că riscurile la adresa României provin de la poziţia sa geografică aflată în apropierea unui stat supus unei agresiuni militare precum Ucraina şi în apropierea Crimeii, unde Rusia desfăşoară armament ofensiv, nu de la instalarea elementelor scutului antirachetă în România. Referitor la ameninţările proferate de preşedintele rus, Vladimir Putin, că Rusia îşi va dezvolta capacităţile nucleare şi "sisteme de atac capabile să penetreze orice scut antirachetă", oficialul Pentagonului a precizat că: "Domnul Putin şi Rusia ştiu foarte bine că sistemele antirachetă NATO nu reprezintă nici o ameninţare pentru el.

ZIARUL FINANCIAR

ZF la 17 ani

Dacă din punct de vedere tehnologic lucrurile s-au schimbat dramatic în 17 ani, ce nu s-a schimbat este povestea care însoţeşte o ştire, un articol, un personaj sau un eveniment. Se citeşte mult mai mult ca înainte, dar puţin diferit: întoarcerea unei pagini de ziar a fost înlocuită cu un click sau cu o glisare pe ecranul smartphone-ului sau tabletei. De fapt plăcerea întoarcerii unei pagini de ziar nu a dispărut de tot, pentru că 25% dintre cititorii ZF au rămas fideli print-ului, dar noua generaţie se împacă mai bine cu tehnologia şi ne citeşte pe net: 75% dintre cititori preferă să citească ZF pe mobil, desktop şi tabletă. Până în ora 10:00 marea majoritate citeşte de pe mobil, în maşină sau metrou, prin scanarea ştirilor. Odată ce ajunşi la birou se trece pe desktop sau pe tabletă şi raportul se inversează, iar cele mai citite ştiri sunt legate de poveşti de succes (asta pentru că ştirile pozitive sunt cele mai citite), analize sau evenimentele zilei. Seara se revine la mobil pentru ultimele ştiri şi articole mai ample, în special de business internaţional.

Mallurile şi proiectele de retail îi aduc dezvoltatorului NEPI venituri din chirii de 75 de milioane de euro

NEPI este cel mai mare proprietar de spaţii de retail de pe plan local, având aproape 500.000 de metri pătraţi în portofoliu, atât în Capitală, cât şi în provincie. Compania de dezvoltare imobiliară NEPI, condusă de românul Alex Morar, obţine venituri anuale de circa 75 de mi­lioane de euro din închirierea spaţiilor din mallurile şi proiectele de retail pe care le deţine în România, arată calculele ZF pe baza datelor din cel mai recent raport al dezvoltatorului. Centrul comercial care generează cele mai mari venituri pentru NEPI este Mega Mall, care de altfel din punctul de vedere al suprafeţei închiriabile este şi cel mai mare, 75.000 de metri pătraţi. Mallul din Bucureşti, inaugurat anul acesta, aduce anual venituri din chirii de peste 17 milioane de euro, în timp ce un alt mall al NEPI, Prome­nada, cu 40.300 de metri pătraţi, generează venituri din chirii de 10 milioane de euro, potrivit datelor din raportul NEPI, care sintetizează activitatea companiei la jumătatea lunii octombrie.

Depozitele străinilor sunt la un pas să intre sub 5 miliarde de euro

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă din străinătate, însumau la finele lunii septembrie 5,1 miliarde de euro (23 de miliarde de lei), ceea ce marchează practic cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2008 încoace. Comparativ cu valoarea depozitelor din septembrie 2014, din economisirile pe termen mediu şi lung ale străinilor au fost retrase 900 mil. euro, adică unul dintre cele mai puternice ritmuri de scădere anuală din ultimii ani. În luna septembrie 2015 au dispărut circa 220 mil. euro din depozitele străinilor faţă de nivelul atins în luna precedentă, potrivit datelor BNR. Situaţia părea că se ameliorase în luna august, în condiţiile în care străinii începuseră în acea lună să aducă bani în băncile locale, punând practic capăt unui trend de scădere început în luna mai a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb