• ADEVARUL
• Atacul informatic bancar ia amploare: BRD a sistat toate plăţile online cu cardurile Maestro
După ce Visa Europe a anunţat că este posibil să existe o breşă de securitate în baza de date, şi Mastercard a înştiinţat vineri băncile că există suspiciuni de fraudă şi în cazul acestui tip de carduri. Primul grup bancar care a luat măsuri este BRD - Groupe Société Générale. Banca BRD a sistat toate plăţile online cu cardurile Maestro, informează România TV. Suspiciunile de fraude în sistemul bancar au repercusiuni reale asupra utilizatorilor de carduri Visa şi Mastercard. BRD a sistat toate plăţile online, iar surse bancare citate de rtv.net susţin că City Bank schimbă cardurile bancare din motive de securitate. Totodată, 17.000 de carduri eliberate de CEC Bank au fost blocate miercuri.
• Europa Centrală se revoltă contra noului acord UE
Guvernele ceh şi ungar spun că armonizarea fiscală convenită la Bruxelles nu e bună, iar în Polonia manifestanţii vor ca ţara să se opună Berlinului. Gâlceava franco-britanică atinge apogeul. Pactul pentru salvarea euro, iniţiat săptămâna trecută de cancelarul german, Angela Merkel, se clatină. Între ţările UE se conturează o "răscoală" împotriva principiului-cheie al acestui pact. Liderii Ungariei şi Cehiei au declarat, într-o conferinţă de presă comună la Budapesta, că sunt pregătiţi să respingă măsurile ce duc la un sistem fiscal mai centralizat. Premierul ceh, Petr Necas, a declarat că e "convins că armonizarea fiscală nu ar însemna nimic bun". Premierul ungar, Viktor Orban, a spus că Europa Centrală are potenţialul să devină cea mai competitivă regiune a Europei. În Polonia, manifestanţii au ieşit în stradă cu bannere pe care scria: "Vrem suveranitate, nu euro", relatează cotidianul britanic "Telegraph".
• Insulte aruncate peste Canalul Mânecii
Oficialii francezi au cerut ca Marea Britanie să-şi piardă ratingul AAA şi au comparat economia regatului cu cea a Greciei, după cum relatează cu stupoare ziarele britanice. Christian Noyer, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, a declarat că Marea Britanie are datorii naţionale mai mari, inflaţie mai mare şi creştere economică mai mică decât Franţa. Politicienii francezi au fost deranjaţi săptămâna trecută de ameninţarea Standard and Poor's de a retrograda ţările zonei euro, inclusiv Franţa, dacă liderii nu acţionează urgent pentru a rezolva criza monedei unice.
• FMI: Perspective "întunecate"
Perspectivele economiei mondiale sunt "destul de întunecate" şi vor necesita măsuri din partea tuturor ţărilor, începând cu cele din Europa, pentru a combate criza în creştere, care riscă să provoace o depresiune globală, de calibrul celei din anii 1930. Avertismentul a fost dat de şefa FMI, Christine Lagarde, la o reuniune de la Departamentul american de Stat. Ea spune că această criză nu poate fi rezolvată de un sigur grup de state, ci prin acţiunile tuturor ţărilor şi regiunilor, începând cu cele din zona euro. Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene, a spulberat din nou speranţele privind intervenţia semnificativă a BCE pe piaţa financiară. El a avertizat că programul de cumpărare de obligaţiuni "nu e nici etern, nici infinit".
• Fitch loveşte giganţii bancari ai lumii
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingurile acordate pentru şapte dintre cele mai mari grupuri bancare mondiale din cauza problemelor cu care acestea se confruntă. Turbulenţele din pieţele financiare fac noi victime. Grupurile bancare Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup (SUA), Credit Suisse (Elveţia), Deutsche Bank (Germania), Barclays (Marea Britanie) şi BNP Paribas (Franţa) au fost retrogradate joi noapte de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. Practic, agenţia a redus ratingurile care reflectă "abilitatea unei entităţi de a-şi onora angajamentele financiare la timp". Băncile sunt "deosebit de expuse faţă de provocările în creştere cu care se confruntă pieţele financiare", au motivat decizia analiştii agenţiei.
• Fondul European, care trebuie să salveze Europa şi moneda unică, a luat în considerare ipoteza dispariţiei euro
O schiţă a unui proiect la care Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) lucrează include avertismente explicite către investitori cu privire la destrămarea zonei euro şi dispariţia "monedei oficiale". EFSF, care lucrează acum la crearea unor instrumente financiare de prevenire a intrării în incapacitate de plată a ţărilor aflate în dificultate este în plin proces de a stabili dacă acest "factor de risc" (nr: dispariţia monedei unice) ar trebui incluşi în versiunea finală. "Fraza privind riscul de destrămare a zonei euro era pusă între paranteze pătrate pe acea schiţă şi va fi înlăturată", potrivit sursei citate de Reuters.
• FT: România suferă de pe urma apropierii de zona euro. Austeritatea nu face decât să agraveze problema
România se îndreaptă către austeritate, în parte, pentru a-şi mulţumi partenerii internaţionali, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu care este implicată într-o linie de credit de tip precaut, în valoare de cinci miliarde de euro.Tăierile vor agrava situaţia, iar criza din zona euro va afecta economia românească, notează jurnaliştii "Financial Times". România s-a alăturat joi unui număr tot mai mare de ţări care îmbrăţişează austeritatea, atunci când Parlamentul a aprobat un buget sever pentru 2012, prin care speră să-şi reducă deficitul bugetar cu mai mult de 50%, de la 4,4% din PIB în 2011 la 1,9% în 2012. Aceste ţinte depind însă de o rată de creştere economică de peste 2% în următorul an - o premisă optimistă pentru o economie cu legături strânse cu problematica zonă euro, scrie cotidianul britanic "Financial Times".
• Încă o bancă pleacă din România! Volksbank vrea să vândă operaţiunile de pe piaţa autohtonă
Divizia din România a grupului Volksbank va fi transferată într-o nouă divizie a grupului austriac, formată din afacerile non-core (care nu sunt prioritare), alături de Volksbank Leasing International şi Volksbank Malta, active pe care va încerca să le vândă în funcţie de condiţiile din pieţe. Acţionarii grupului bancar austriac Volksbank au aprobat, în întrunirea de astăzi a Consiliului de Supraveghere, reorganizarea internă a diviziilor grupului. Astfel, personalul va fi redus, până la sfârşitul anului 2013, cu 20%, afectând aproximativ 250 de angajaţi, se arată într-un comunicat al băncii.
• Lupu a candidat singur la Preşedinţia Moldovei şi tot a pierdut
Republica Moldova îşi bate propriul record mondial - doi ani şi trei luni fără preşedinte. Încercarea de ieri de a alege în Parlament şeful statului a eşuat. Pentru singurul candidat, democratul Marian Lupu, s-au pronunţat 58 dintre cei 62 de deputaţi care au intrat în cabina de vot. Trei voturi, ale transfugilor din PCRM - Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc - au fost împotrivă, iar un buletin a fost declarat nevalabil. Comuniştii nici n-au fost prezenţi în sală, cu excepţia celor patru care au făcut parte din comisia specială pentru alegerea şefului statului.
• ANALIZĂ The Wall Street Journal : Legăturile care uneau Europa se destramă
Moneda unică a împins investitorii către periferia Europei doar pentru a-i alunga înapoi. Primul deceniu al erei euro a întreţesut sistemul financiar european la un nivel nemaiîntâlnit. Băncile şi fondurile de investiţii dintr-o ţară membră a uniunii monetare s-au năpustit asupra obligaţiunilor altora, eliberate de grijile cu privire la riscurile asociate monedelor naţionale cu tendinţe de devalorizare precum drahma, lira, peseta şi escudo. Dar, în timp ce riscul devalorizării s-a redus, alt risc a crescut! Un risc aproape nevăzut de investitori: probabilitatea ca guvernele naţionale, lipsite de sprijinul băncilor centrale, să intre în incapacitate de plată, arată publicaţia financiară "Wall Street Journal".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ziua în care Iliescu s-a albit: "Cum? Există supravieţuitori?"
Răsturnarea lui Ceauşescu trebuia să se facă într-o baie de sânge pentru a escamota complotul de sorginte sovietică şi a legitima noii lideri drept "emanaţi ai revoluţiei". Aduşi de valul puterii populare. Televiziunea a fost trăgaciul pe care FSN a apăsat pentru a provoca masacrul de care avea nevoie. În 1993, Ion Iliescu conduce pe cineva la Otopeni. Când se întoarce, vede lume adunată la crucea-monument din mijlocul spaţiului verde din faţa aeroportului şi se dă jos din maşină. O echipă a BBC filma declaraţii ale părinţilor victimelor. Preşedintele României, excedat de detaliile prezentate, întreabă: "De unde ştiţi atâtea lucruri?" Răspunsul îl albeşte, la propriu: "Cum de unde, de la supravieţuitori!" Preşedintele tuturor românilor abia mai poate bâigui: "Cum? Există supravieţuitori?!"
• Raiffeisen International: BNR ar putea reduce dobânda cheie în şedinţa din 5 ianuarie
Ultimele analize efectuate de specialiştii Raiffeisen Internaţional pe ţările din Europa Centrală şi de Est anunţă că nivelul minim de inflaţie pentru România în noiembrie poate antrena scăderea dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă BNR. Ultimele date statistice relevă un nivel al inflaţiei de 0,42% în noiembrie faţă de octombrie, fapt care conduce la o inflaţiei medie anuală de 3,42%. "Nivelul şi leverageul ratei inflaţiei vor permite băncii centrale scăderea dobânzii de referinţă în rumătoarele şedinţe de politică monetară", explică analiştii Raiffeisen Bank. Bineinţeles vor conta şi evenimentele de pe pieţele externe pentru a confirma această previziune.
• Efectele salariului minim de 700 lei: Unele firme ar putea da afară oameni
Nu mai puţin de trei sferturi dintre micii întreprinzători susţin că vor fi afectaţi de decizia guvernului de a majora salariul minim pe economie de la 670 lei până la 700 de lei pe lună, reiese dintr-un sondaj realizat de site-ul IMMRomânia.ro, portalul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Astfel, dintre cei care spun că vor fi afectaţi 12,5% declară că dificultăţile vor fi într-atât de mari încât vor fi nevoiţi să recurgă la concedierea unor angajaţi. Majoritatea, însă, 57,5% dintre cei care se declară afectaţi de creşterea salariului minim la 700 lei, spun că efectul principal va fi creşterea cheltuielilor cu salariile.
• Semcu, luat în braţe de baronii PNL ca să priceapă Antonescu
Liderul PNL Prahova, Adrian Semcu, apropiat al lui Dinu Patriciu, are doar o şansă să-i reziste lui Crin Antonescu: să ridice baronii împotriva autorităţii liderului de partid. Liberalii trec prin momente demne de poveştile lui Nenea Iancu Caragiale. Susţinut de unii lideri locali cu influenţă mare în partid - precum Relu Fenechiu - liderul demisionar al PNL Prahova, Adrian Semcu, a revenit asupra acestui gest. Acesta spune că nu poate trăda aşteptările colegilor care l-au votat în funcţie şi vrea să forţeze, luni, repunerea sa în drepturi. Semcu exploatează temerile celorlalţi şefi de filiale faţă de autoritatea crescândă a preşe dintelui PNL, Crin Antonescu, în teritoriu. O eventuală redobândire a controlului PNL Prahova ar însemna şi o lovitură pentru autoritatea lui Antonescu tocmai în fieful în care Dinu Patriciu este membru de partid.
• "Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu!" - definitiv şi irevocabil
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti au respins, definitiv şi irevocabil, acţiunea intentată de omul de afaceri preşedintelui României, pentru celebra afirmaţie "Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu!". Omul de afaceri Dinu Patriciu pierde procesul intentat preşedintelui României, Traian Băsescu. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti este definitivă şi irevocabilă. Dinu Patriciu i-a solicitat daune de 1 leu lui Traian Băsescu, pentru afirmaţiile acestuia din timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2009. Printre acestea, şi celebra: "Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu!". Afirmaţia a fost făcută în contextul în care Traian Băsescu a contestat veridicitatea filmuleţului din care reieşea că ar fi lovit un copil, în timpul unui miting electoral. Şi Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu, din cauza aceluiaşi filmuleţ. Şeful statului a câştigat, pe fond, procesul, în luna octombrie, dar decizia este atacabilă cu recurs.
• Ultimele credite de consum fără garanţii, la ofertă
Românii s-au înghesuit în ultimul timp să ia împrumuturi uşor de accesat de la bănci, mai ales că instituţiile au renunţat la unele costuri şi oferă chiar şi cadouri simbolice debitorilor. Sunt ultimele luni în care românii pot accesa relativ uşor credite de consum. Şi clienţii, şi băncile ştiu asta, ceea ce a condus în ultimul timp la o explozie de oferte bancare şi la un număr record de împrumuturi acordate. În ultimul timp, costul creditelor de consum în lei şi al celor în euro s-au egalizat în cazul multor bănci. În aceste condiţii, împrumuturile în moneda naţională sunt mult mai avantajoase pentru cei care încasează veniturile în lei, deoarece nu prezintă risc valutar. BCR, Alpha Bank, Banca Românescă şi Citibank au acum în derulare promoţii la credite de consum în lei. Încercând să exploateze perioada Sărbătorilor, băncile oferă şi mici cadouri de sezon.
• Irakul iese din era americană, intră în cea a incertitudinii
Forţele SUA s-au retras de pe frontul irakian, după aproape nouă ani de lupte, lăsând în urmă numeroase semne de întrebare legate de viitorul tinerei democraţii din Golful Persic. Americanii au pus capăt, săptămâna aceasta, celei mai ambiţioase şi sângeroase campanii militare a SUA, după cea din Vietnam. Ce se va întâmpla cu Irakul acum, după plecarea militarilor străini, la aproape nouă ani de la începutul invaziei americane? Aceasta este tema dezbătută intens, în ultima vreme, în presa internaţională şi în cercurile politice. Irakienii rămân cu o ţară în care nu este război, dar nici nu se poate spune că este pace. Situaţia s-a îmbunătăţit din multe puncte de vedere, în ultimii ani, dar încă vorbim despre un stat devastat de violenţe şi disfuncţii politice, divizat din considerente sectariene, al cărui viitor rămâne acum "în mâinile poporului".