REVISTA PRESEI 18.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 ianuarie 2012

ADEVARUL

Cele cinci telefoane care l-au întors pe Arafat

La fix o săptămână după ce şi-a dat demisia şi a provocat involuntar seria de proteste antiprezidenţiale, Raed Arafat a revenit ieri la Ministerul Sănătăţii, pe acelaşi post. Întoarcerea s-a produs după o serie de apeluri telefonice iniţiate chiar de fostul şi actualul subsecretar de stat. Luni seară, Raed Arafat l-a sunat pe ministrul Sănătăţii şi şi-a exprimat din nou disponibilitatea de a se întoarce, după cum a recunoscut medicul, în timpul conferinţei de presă de ieri: "Dacă vă aduceţi aminte, am zis că-l sun. L-am sunat. În discuţie am spus că nu am nicio problemă să revin". După aceea, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, l-a sunat pe premierul Boc, acesta pe Traian Băsescu şi, în cele din urmă, Arafat a primit un apel de la Traian Băsescu. "Azi de dimineaţă (ieri - nota redacţiei) am avut o discuţie cu domnul preşedinte. M-a contactat când eram la Târgu-Mureş".După aceea a urmat a cincea convorbire telefonică, de data aceasta cu premierul.

Boc: Eu şi preşedintele am fost informaţi greşit în privinţa legii sănătăţii

"Au fost unele informaţii greşite pe care le-am avut atât preşedintele cât şi eu cu privire la acest subiect", a declarat premierul Emil Boc, în această seară, la B1 TV, cu privire la proiectul legii sănătăţii, care a fost retras din dezbaterea publică săptămâna trecută. "Pe unele aspecte sau pe unele componente nu am avut cea mai bună informaţie, inclusiv situaţia cu doctorul Raed Arafat. Astăzi s-au lămurit lucrurile, şi între preşedinte şi Raed Arafat, şi între mine şi Raed Arafat. Astfel încât, aşa cum am spus, locul profesioniştilor este acolo unde trebuie să fie, să continue atât aspectele care ţin de sistemul de urgenţe, cât şi de a avea o viziune pe componenta sistemului de urgenţă în noua reformă şi legea sănătăţii din partea unui om care cunoaşte de peste 20 de ani acest sistem", a declarat prim-ministrul.

Traiul de Capitală, lăsat pentru viaţa de la ţară

Din cauza greutăţilor financiare, tot mai mulţi orăşeni renunţă la confortul urban pentru a munci pământul la sat. Au ales să locuiască la ţară pentru că, spun ei, nu mai puteau face faţă cheltuielilor pe care le presupune viaţa la oraş. Orăşenii care au renunţat la confortul de la apartament pentru a sta într-o căsuţă recunosc că au luat această decizie fiindcă erau sufocaţi de datorii şi salariile nu le mai ajungeau ca să îşi ducă zilele la bloc.

Cum au ajuns băncile centrale stăpânii lumii

Niciodată în istorie intervenţia băncilor centrale în economie nu s-a aflat la cote atât de ridicate precum cele din prezent, dând naştere unor dezechilibre grave. În urmă cu doar patru ani, practicile utilizate astăzi de băncile centrale erau de neconceput. Politicile economice ale băncilor centrale de acum "au sărit" peste improbabil şi au ajuns direct la inimaginabil, care a devenit inevitabil. Astăzi, acestea sunt doar "instrumente de sprijin". În acest interval, bilanţurile băncilor centrale s-au extins considerabil, în mare parte datorită tipării şi injectării de bani în pieţe. Banca Centrală Europeană, Rezerva Federală a SUA şi banca naţională a Japoniei (cele mai mari bănci centrale din lume) au în bilanţuri 8.000 de miliarde de dolari, adică aproape 25% din PIB-ul total al ţărilor dezvoltate, potrivit celor mai recente estimări. Însă o bună parte dintre aceşti bani sunt "artificiali" şi implică riscuri pe măsură, avertizează economiştii.

Subvenţiile pentru energia verde, cât împrumutul de la FMI

Românii vor plăti 20 de miliarde de euro în următorii 15 ani pentru a subvenţiona producătorii de energie regenerabilă. Suma este echivalentă cu împrumutul luat de la Fondul Monetar Internaţional. În ultimii doi ani, marile companii energetice din toată lumea s-au repezit să vină în România şi să anunţe investiţii în proiecte de energie regenerabilă. Trei sferturi din investitorii străini care se interesează de oportunităţi în România vizează sectorul energetic, în special cel al regenerabilelor, spunea, anul trecut, pentru "Adevărul", Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei. S-a ajuns astfel la cifre de-a dreptul ireale: Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru proiecte eoliene totalizând peste 30.000 de MW, în condiţiile în care potenţialul eolian al ţării este de 14.000 de MW.

"Viena 2.0", acordul salvator al Europei de Est

FMI, UE şi Banca Mondială vor să convingă iar băncile să-şi menţină expunerea pe Europa de Est. Reprezentanţi ai băncilor centrale şi ai autorităţilor de reglementare a sistemului financiar au participat luni, la Viena, la o întâlnirea "specială" pentru a analiza modalităţile prin care poate fi evitată reducerea expunerii grupurilor bancare vestice pe Europa de Est, având în vedere problemele cu care se confruntă acestea. În urma reuniunii, aceştia au propus încheierea unui nou acord, similar celui de la Viena, pe care îl numesc "Viena 2.0". "În lipsa unei asemenea coordonări, reducerea excesivă şi dezordonată a expunerii, precum şi o criză a creditării sunt cele mai probabile rezultate. Cu toate că circumstanţele sunt diferite faţă de cele din 2008-2009, este aceeaşi nevoie de acţiune colectivă pentru a evita rezultate mai puţin decât optime: Aceasta este Viena 2.0", se arată în comunicatul emis în urma întâlnirii.

Băncile centrale pun aurul la bătaie pentru susţinerea băncilor comerciale

Pentru prima oară în ultimii zece ani, cantitatea de aur dată cu împrumut de către băncile centrale celor comerciale, a crescut. Potrivit informaţiilor care circulă în pieţe, băncile centrale oferă astfel băncilor comerciale aurul necesar pentru a fi folosit drept garanţie, astfel încât acestea să se poată împrumuta mai uşor. Băncile centrale deţin aproximativ a şasea parte din cantitatea de metal preţios existent în întreaga lume, iar activităţile acestora pe piaţa aurului sunt extrem de opace. Astfel de statistici ar fi însă interesante pentru pieţe şi investitori, în condiţiile în care multe bănci centrale îşi oferă aurul din rezerve cu împrumut în schimbul unei dobânzi.

Regiunea Catalonia ameninţă guvernul central spaniol: autonomie sau secesiune

Catalonia vrea modificarea relaţiilor cu Spania. Provincia spaniolă cere autonomie şi reducerea sumelor de bani ce trebuie transferate către regiuni mai sărace. Artur Mas, premierul catalonez, consideră că un refuz din partea guvernului spaniol ar accentua tensiunile. Noile măsuri de austeritate pe care Spania trebuie să le adopte constituie principalul motiv pentru care Catalonia ameninţă cu secesiunea, relatează Financial Times. O parte a populaţiei susţine independenţa provinciei, însă, dacă guvernul central acordă ajutor în lupta împotriva crizei, separarea va rămâne doar dorinţa acestora. Premierul Cataloniei consideră că, în cazul în care provincia nu primeşte respect şi asistenţă, dorinţa de separare se va intensifica.

Criza a şters anul trecut 334 de instituţii de pe harta financiar-bancară a UE

Numărul de instituţii financiar-monetare din Europa a scăzut la finele anului trecut până la 9.587 de entităţi, cu 334 mai puţine decât erau la finele lui 2010. Cele mai multe dintre acestea au dispărut din Franţa, Luxemburg şi Germania.

Deficitul bugetar pe anul trecut s-a situat cu puţin sub ţinta convenită cu FMI

Autorităţile române au reuşit să respecte ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional. Astfel, deficitul bugetar consolidat s-a ridicat anul trecut la 4,35% din Produsul Intern Brut, au declarat, marţi, surse guvernamentale pentru Mediafax. Ţinta era de 4,4% din PIB. "Datele pentru întregul an relevă că deficitul bugetar a fost de 4,35% din PIB, cu puţin sub ţinta stabilită", au arătat sursele. Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, că România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB. La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentând 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în octombrie.

CURENTUL

Ponta, vânzător de ţară la Parlamentul European

Dorinţa lui Ponta de a-şi impune propria agendă politică nu mai are margini, liderul din Kiseleff fiind în stare să-şi vândă şi ţara pentru a-şi atinge interesele meschine. Un astfel de personaj politic machiavelic încearcă în aceste zile, la Strasbourg, să negocieze cu socialiştii europeni înfundarea României în mlaştina dezechilibrului. Totul pentru a-şi atinge scopul suprem de a pune mâna pe hăţurile puterii prin intervenţii din afară. Practic, cu aceleaşi metode folosite şi de predecesorul său Ion Iliescu în 1989. După 22 de ani, Ponta lucrează din răsputeri să exploateze momentul instalării totalitarismului în Ungaria - acolo unde regimul Orban a pus stăpânire politică pe o serie de instituţii ale statului şi a cenzurat presa - şi să asocieze protestele din România cu ceea ce se întâmplă la Budapesta.

USL politizează oficial aşa-zisele proteste spontane

Pe fondul stingerii tensiunilor din piaţă provocate de huliganii galeriilor de fotbal, USL are în plan să reaprindă mişcările de stradă prin coborârea în mijlocul mulţimii a însuşi căpeteniilor acestei alianţe. Răzgândirea USL vine în condiţiile în care şeful PSD, Victor Ponta, declara în urmă cu câteva zile că atât el, cât şi Crin Antonescu au evitat în mod intenţionat să iasă în stradă ca să nu îi dea preşedintelui Traian Băsescu ocazia să spună că oamenii din Piaţa Universităţii au fost plătiţi de opoziţie ca să protesteze.

CURIERUL NATIONAL

Închirierile de maşini, o afacere cu capcane

Multe firme de profil îşi atrag clienţii afişând doar preţul închirierii, după care completează cu alte costuri suplimentare. Patronii acestor companii impun taxe aberante, inclusiv pentru servicii pe care nu le asigură. Dealerii mici dau vina pentru cotaţiile ridicate pe rata de daunalitate, iar companiile mari pe modul în care s-a format piaţa. Piaţa de închirieri auto din România este încă o piaţă mică şi slab informată în comparaţie cu alte ţări, motiv pentru care oferta este plină de surprize neplăcute pentru cei care cred că au găsit un preţ mai bun.

Emil Boc: Guvernul nu poate promite creşteri de salarii şi pensii

Premierul Emil Boc a declarat ieri că Guvernul va menţine dialogul cu populaţia, dar nu poate promite creşteri de salarii şi pensii peste noapte, având de optat între colapsul economic al ţării şi măsuri dure de reformă care pot aduce beneficii pe termen mediu şi lung. "Credeţi că eu şi colegii mei nu ştim cât de greu o duc mulţi oameni în această ţară, credeţi că nu ştiu ce impact a avut măsura de a reduce salariile? Ştim că aproximativ 200.000 bugetari şi-au pierdut slujbele în aceşti ani. Nu am dorit acest lucru, dar era nevoie oare de redimensionarea aparatului de lucru în sistemul bugetar? Era nevoie. Oamenii au toate motivele să fie nemulţumiţi şi îi înţeleg, dar nu aveam alternativă decât colapsul pe de-o parte, să scufundăm economia şi ţara, sau să luăm nişte măsuri mai neplăcute, dar care pe termen mediu şi lung ne pot aduce ce aşteaptă toţi românii", a spus Boc. El a precizat că Ministerul Muncii va avea noi discuţii cu organizaţiile sindicale, pentru a explica anumite lucruri care nu au fost "suficient de bine explicate".

Prima Casă are acum trei camere

Beneficiarii unui credit s-au concentrat întâi pe unităţile de 2 camere, iar proprietarii de apartamente mai mari au fost nevoiţi să taie din preţ pentru a vinde. Prima Casă a dat tonul pe piaţa rezidenţială, în ultimii doi ani şi jumătate, majoritatea locuinţelor cumpărate de români fiind apartamente vechi de două camere, care să se încadreze în plafonul maxim de 60.000 de euro al programului guvernamental. În momentul de faţă, însă, solicitanţii unui credit prin Prima Casă pot achiziţiona cu un buget mai mic decât cel maxim admis nu doar o locuinţă cu două camere, ci una cu trei, acest lucru fiind valabil atât în marile oraşe, cât şi în Bucureşti, potrivit unei analize făcute de imobiliare.ro.

Dacia se vinde mai bine pe piaţa globală decât pe cea locală

Dacia a avut evoluţii diferite anul trecut, în ceea ce priveşte evoluţiile de pe piaţa internă şi cea internaţională, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii companiei. Dacă la nivel global vânzările au totalizat un număr de 343.233 de automobile comercializate, păstrându-se foarte aproape de nivelul înregistrat în 2010, pe plan local vânzările s-au diminuat cu 16%. Potrivit datelor constructorului argeşean, cel mai bine vândut model a fost SUV-ul Duster, cu 161.200 unităţi livrate, urmat de Logan, cu peste 95.000 de unităţi, şi Sandero, cu mai mult de 86.000 maşini vândute.

Creşterile pe SIF-uri din acest an se ridică la aproape 21%

Acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat şi marţi, cu până la 3,5%, împingând creşterile din acest an până la aproape 21%, într-o piaţă în urcare cu 0,98% şi cu lichiditate în revenire. Piaţa a deschis ziua în creştere foarte uşoară şi a fluctuat nesemnificativ până în jurul orei 12:15, când s-a stabilizat pe verde, urmând linia burselor europene. Peste două treimi din lichiditatea pieţei, de 31,8 milioane lei, au fost asigurate de operaţiunile cu titlurile celor cinci SIF-uri, în valoare cumulată de 21,6 milioane lei. Astfel, rulajul pieţei a fost de peste două ori mai mare decât cel de luni, de 14,6 milioane lei.

Depozitele băncilor la BCE au depăşit pragul de 500 mld. euro

Depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europeană (BCE) au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro, pe fondul lichidităţii excesive din sistem, combinată cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au îngheţat piaţa de credit, transmite Reuters, citează Mediafax. Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record după operaţiunea de finanţare pe trei ani derulată în premieră de BCE la mijlocul lunii decembrie. Băncile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobânzi foarte mici, apropiate de 1%. Datele BCE publicate ieri arată că depozitele au depăşit pentru prima dată 500 miliarde euro, urcând la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro în raportul de luni.

EVENIMENTUL ZILEI

SONDAJ EXCLUSIV: Ponta- 23%, Antonescu- 21%, Băsescu- 18%

Un sondaj de opinie relevă faptul că preşedintele PSD, Victor Ponta, are o cotă de încredere mai mare decât partenerul său din conducerea USL, liberalul Crin Antonescu. Acest lucru nu are însă de ce să constituie un motiv de bucurie pentru preşedintele PSD, pentru că numai 23% dintre repondenţi declară că au încredere în el. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, inspiră încredere numai unui procent de 21% dintre cei chestionaţi. Adversarul şi permanenta ţintă a celor doi, Traian Băsescu, se claseză pe locul trei, cu 18%. Distanţa dintre principalii lideri ai opoziţiei şi şeful statului este surprinzător de mică - 5% în cazul lui Ponta şi 3% în cazul lui Antonescu - ţinând cont de faptul că acesta suferă efectele a şapte ani de mandat şi a o serie de măsuri impopulare pe fundalul crizei economice. Cel mai de încredere om politic este un bancher, mai precis preşedintele BNR, Mugur Isărescu, care are 26%. Sondajul, efectuat în ultima lună a anului trecut de un important institut de sondare a opiniei publice, relevă şi faptul că USL a căzut sub pragul de 50% în intenţiile de vot.

Radiografia protestelor: analiştii răspund la întrebările protestatarilor

ANALIZĂ EVZ. Manifestările care s-au desfăşurat, în ultimele cinci zile, în marile oraşe ale ţării şi cu precădere în centrul Bucureştiului, au dat naştere mai multor întrebări. Editorialiştii EVZ Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu, Vlad Nistor, Sebastian Lăzăroiu şi analiştii politici Ion Cristoiu, Iosif Boda, Vasile Dâncu şi Cozmin Guşă au răspuns întrebărilor formulate de "Evenimentul zilei".

JURNALUL NATIONAL

Societatea civilă se alătură Pieţei Universităţii: Noi, VIERMII - inepţi, inculţi şi ciumpalaci - PROTESTĂM!

Printr-un comunicat oficial, 16 organizaţii apolitice anunţă că se alătură oamenilor liberi din Piaţa Universităţii, explică de ce refuză dialogul cu ministrul Theodor Baconschi şi solicită public Guvernului şi celui care îl conduce în fapt, preşedintele Traian Băsescu, să îşi ceară scuze poporului român.

O revoluţie mică, ultracentrală

Totuşi, demonstranţii sunt acolo, între Universitate şi Teatrul Naţional, doar i-am văzut la televizor. De-abia-i auzi. Hai la revoluţie!, strigă unul, ridicând sticla de lichior. Patru inşi fac poştă în staţia lui 122, la marginea Bucu­reştiului. Au urme de var pe mâini şi pe haine. Nu par să fie dintre zurbagiii care au făcut praf centrul Capitalei. Şi, de fapt, nici nu merg la revoluţie: vor coborî, obosiţi, câteva staţii mai încolo, în Ghencea. Asta, cu mersul la revoluţie, e numai un fel de salut. Şi singurul semn, la periferia oraşului, că în centru se întâmplă ceva. În rest, aceiaşi oameni apatici umblând ca nişte păpuşi împinse de un deget nevăzut printr-un cartier mohorât, sub un cer vânăt, pe înserate.

PNL organizează joi un marş cu 30.000 de participanţi, spre Piaţa Universităţii (surse)

Surse din PNL au declarat pentru Jurnalul Naţional că aseară, în cadrul Biroului Politic, s-a luat decizia ca mitingul de joi să se desfăsoare pe următorul traseu Arcul de Triumf (sediul USL) Piaţa Victoriei Piaţa Universităţii. Prima oprire va fi în faţa Guvernului, pentru ca mai apoi protestatarii să se îndrepte spre Piaţa Universităţii, punctul final al manifestaţilor. Intervalul orar pentru care PNL cere aprobarea Primăriei Generale este 15.30 - 18. Surse din PNL au precizat că sunt aşteptate în jur de 30.000 de persoane. PNL a depus la Primăria Capitalei o solicitare pentru a organiza joi un marş urmat de un miting de protest. Surse din partid, citate de Mediafax, susţin că în acest moment este aşteptată aprobarea solicitării. Aceleaşi surse au precizat că la mitingul respectiv vor participa şi liberali din teritoriu, nu doar cei din Bucureşti.

Exclusiv: Electrica ar putea deveni acţionar la Oltchim, prin conversia creanţei de 130 milioane de euro

Electrica ar putea deveni acţionar la Oltchim, prin conversia datoriei de 130 de milioane de euro pe care combinatul vâlcean le are la furnizorul de energie, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sistemul energetic. "Oltchim poate trece la CEZ, care este furnizor de ultimă instanţă, sau la alt furnizor - Electrica Furnizare - ce va fi privatizat conform scrisorii convenite cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, Electrica analizează vânzarea creanţei şi conversia de acţiuni", au spus sursele. Reprezentanţii Oltchim sunt convocaţi la discuţii alături de cei ai Electrica şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), au mai arătat sursele.

NATIONAL

Protestele romanilor baga dihonia in PDL

Protestele care nu mai contenesc baga dihonia in PDL. Speriati, democratii o iau care hais, care cea. In timp ce unii dintre pedelisti se gandesc cum sa-l schimbe pe Boc, altii cred ca pot scapa doar dand mai bine din gura in dialogurile pe care vor sa le initieze cu toata lumea: societate civila, sindicate, opozitie. Obisnuiti sa asculte comanda data de Cotroceni, democratii ezita sa ia vreo decizie, fapt care le dauneaza si mai tare si adanceste confuzia din partid. "Daca Boc nu actioneaza prompt si inteligent, va fi obligat de propriii sai suporteri sa plece", pune Criatian Preda degetul pe rana, brutal ca de obicei. "La limita, paralizia executiva poate lasa impresia ca regimul e alcatuit doar din jandarmi cu muschi, nu si din ministri cu creier.

"Petarda" DIICOT in "dosarul gazelor" a alungat "vanatul" DNA !

Reporterii de investigatii ai "National" au descoperit ca aruncarea pe piata, de catre procurorii DIICOT, a dosarului in care sunt acuzati de subminarea economiei nationale mai multi importanti oameni de afaceri si inalti demnitari a provocat o adevarata criza de isterie in ograda "colegilor" de la DNA. Iar pe langa rivalitatea istorica dintre cei doi poli de putere din lumea anchetelor judiciare, oamenii lui Daniel Morar s-ar parea ca au toate motivele sa fie suparati pe cei ai lui Codrut Olaru. Mai ales in conjunctura in care Directia Nationala Anticoruptie avea in lucru un dosar extrem de greu impotriva unora dintre cei implicati in "scadalul gazelor". Dar toata stradania lor s-a dus pe rapa dupa ce DIICOT ar fi furat startul cu "petarda" despre care se spune ca ar fi "fasait" dezvaluirile ce urmau sa fie facute in curand de procurorii anticoruptie...

Copiii-sclavi de 13 ani fabrica iPhone-urile de la Apple

Copii de 13-14 ani, cazati de-a valma in cartierele-dormitor din orasul chinez Shenzen, trudesc pentru 70 de centi pe ora la o uzina de asamblare a iPhone-urilor de la Apple. Zeci de mii de tineri si de adolescenti marsaluiesc zi de zi, formand un "sarpe" urias care se prelinge pe pasarelele de acces catre o uzina de asamblare a celebreleor iPhone. Simpla vizualizare a "sarpelui" uman ne poate duce cu gandul nu la SUA, ci, evident, la China. Orasul Shenzen, un mic sat in urma cu 30 de ani, a devenit un centru urban superaglomerat, cu 13 milioane de locuitori, din care peste 430.000 de muncitori, in majoritate tineri si chiar adolescenti, muncesc intre 12, 14 si chiar 16 ore pe zi pentru echivalentul in yuani a 70 de centi SUA pe ora, la uzina de asamblare a produselor Apple din localitate.

PUTEREA

Enel ne curentează de-adevăratelea

Cu acordul tacit al autorităţilor române, italienii de la Enel reiventează regulile dintre abonaţii la energie electrică şi furnizor. Astfel, dacă aparatura electrocasnică se arde integral din cauza unui şoc electric (adică 380 V la prize în loc de 220 V), ar fi bine să fiţi pregătiţi pentru un lung drum în genunchi pentrua vă recupera banii. Astfel de "accidente", cauzate de un Dorel de la Enel care în loc de fază şi nul bagă la prize două faze, adică 380 V, au loc cu precădere la reluarea furnizării de energie electrică după accidente majore. Un caz concret a avut loc recent în zona Rahova, când "s-a pârlit" transformatorul de pe strada Teliţa, ce alimentează mai multe blocuri de locuinţe, aproximativ opt.

Ungaria, vizată de procedura de infringement

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că a fost lansată procedura de încălcare a prevederilor tratatelor UE contra Ungariei, scrie "France Presse". Procedura, cunoscută drept şi "infringement", vizează aspectele legate de statutul băncii centrale şi procesul de selecţie a judecătorilor, care contravin dreptului comunitar. Guvernul de la Budapesta urmează să fie notificat printr-o scrisoare oficială, fapt care reprezintă prima etapă a procedurii de infringement. "Ungaria, ca orice alt stat membru al Uniunii, este obligată de tratate să garanteze independenţa băncii sale centrale, a autorităţii responsabile cu protecţia datelor şi a judecătorilor'", a declarat Barroso.

Credite "ieftine", pe ultima sută de metri

Băncile comerciale se găbesc să dea cât mai multe credite de consum în următoarele două săptămâni, până la intrarea în vigoare a noului regulament de creditare impus de BNR. De la sfârşitul lunii ianuarie, băncile trebuie să-şi alinieze normele interne la noul regulament al creditelor pentru populaţie, care va face împrumuturile de nevoi personale foarte greu de obţinut, dar şi neavantajoase. Conform bancherilor, aceasta este ultima şansă pentru mulţi români de a-şi refinanţa mai ieftin creditele vechi.

Angajaţii MIC.RO nu ştiu dacă îşi mai primesc salariile

După ce s-a anunţat închiderea reţelei de magazine de cartier MIC.RO, patronată de omul de afaceri Dinu Patriciu, puţinii angajaţi, rămaşi la câteva locaţii încă deschise până când ultimii furnizori îşi vor lua marfa înapoi, nu ştiu dacă îşi vor mai primi salariile. "Nu mai avem nici măcar ziare. Nu mai primim nimic, de mult timp nu am mai primit marfă. În afară de ce vedeţi pe rafturi, nu avem nimic în magazin. Nu ştim ce se întâmplă cu noi. În noiembrie au fost probleme cu banii, sperăm să ne primim salariile şi pentru luna ianuarie", ne-a spus o angajată de la MIC.RO.

Depozit bancar pentru copii

CEC Bank a lansat un nou produs de economisire în lei şi în euro dedicat minorilor, depozitul fiind constituit de către părinţi, pe o perioadă de 12 luni, cu o dobândă fixă pe întreaga perioada de constituire a depozitului. Banca ofera astfel o alternativă economisirii pe termen lung pentru copii, astfel încât prin acumulare, aceştia să dispună la majorat de o sumă de bani. Pe toată perioada de constituire a depozitului sunt permise depuneri ulterioare şi retrageri parţiale, prin transferul acestora din/în contul curent al titularului. Valoarea depozitului la constituire este de minimum 500 lei/200 euro, iar pentru depunerile ulterioare suma minimă este de 100 lei/50 euro. Dobânda anuală bonificată va fi egală cu dobânda standard de la depozitele la termen pe 12 luni cu dobândă fixă la care se adaugă 0,25 puncte procentuale.

Americanii vor supremaţia în războiul cibernetic

Spaţiul virtual a devenit al cincilea domeniu în care se poate desfăşura un război, după sol, mare, aer şi spaţiu. Specialiştii consideră că noua doctrină militară a Washingtonului se va concentra pe supremaţia ciberspaţiului. US Cyber Command, cunoscut şi Cybercom, intenţionează să se angajeze într-un război cibernetic. Pe 05 ianuarie 2012 preşedintele Obama a lansat un ghid de apărare strategică, având ca prioritate să asigure dominaţia SUA la nivel mondial prin intermediul unor acţiuni agresive în spaţiul cibernetic, prin tactici de război informatic.

Pericol de lovitură de stat la Phenian

Fiul cel mare al fostului dictator nord-coreean a declarat că regimul de la Phenian trebuie să întreprindă o serie de reforme pentru a se evita colapsul economiei ţării, scrie "The Telegraph". Kim Jong-nam, fratele vitreg al noului lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a avertizat că armata ar putea prelua în totalitate puterea, dacă noul lider se dovedeşte prea slab. Yoji Gomi, un jurnalist japonez care l-a intervievat pe Kim Jong-nam, a precizat că dacă armata va prelua puterea, acesta ar putea fi impus la conducerea Coreei de Nord, cu sprijinul Chinei.

ROMANIA LIBERA

Cine pierde din întoarcerea lui Arafat la Ministerul Sănătăţii

Aproximativ 40 de firme private au investit milioane de euro în ambulanţe pe care intenţionau să le folosească în sistemul naţional de urgenţă. Deocamdată, planurile acestor companii au fost date peste cap de căderea proiectului de lege care viza reforma în sănătate. Reîntoarcerea la Ministerul Sănătăţii a lui Raed Arafat, opozant declarat al privatizării sistemului medical de urgenţă, încurcă totodată şi planurile pe care şi le făcuseră firmele de ambulanţă privată. Dacă legea ar fi trecut în forma în care era concepută de comisia prezidenţială, mai mulţi operatori privaţi s-ar fi putut autoriza, iar cei deja existenţi şi-ar fi putut extinde aria de expertiză. BGS, Neuromed, Puls, Nei Medica, Uman Serv, Medicover, Medlife, Alicia Medical sunt doar câteva dintre firmele care urmăreau să se extindă pe sectorul medicinei de urgenţă.

Criza. Standard & Poor's a retrogradat ratingul Facilităţii de Stabilitate Financiară Europeană. Cine salvează Fondul de Salvare European?

După ce vineri a redus ratingul a nouă ţări din zona euro, agenţia Standard & Poor's şi-a continuat luni "carnagiul'' scăzând ratingul Fondului de Salvare European cu un punct de la AAA la AA+, confirmând în acest fel îngrijorările legate de capacitatea statelor europene de a oferi garanţii suficiente pentru finanţarea Fondului. Decizia S&P fost criticată în termeni duri de comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, care nu s-a sfiit să denunţe agenţiile de rating drept "agenţi ai industriei financiare americane'', uitând că înainte de a reduce ratingul Franţei, S&P l-a redus mai întâi pe cel al SUA.

Cum alunecă ţinta protestelor. PDL şi USL, huiduite la pachet

O deturnare spectaculoasă a protestelor de stradă are loc la Cluj. Dacă până acum, scandarea preferată a protestatarilor era "Băsescu, la puşcărie", de ieri seară, USL şi PDL au început să fie luate în vizor, la pachet, de demonstranţi. "PDL, USL, aceeaşi mizerie!" este noua scandare preferată a protestatarilor. Mulţi dintre demonstranţi provin din rândul huliganilor care fac parte din galeria echipei de fotbal Universitatea Cluj. Iar unii dintre ei sunt membri ai organizaţiei fasciste Noua Dreaptă. Interesant este faptul că aceste scandări au apărut chiar în momentul în care USL a decis să gireze public protestele, iar printre demonstranţi se aflau chiar lideri locali ai PNL şi PSD. Reprezentanţii societăţii civile spun că nu sunt surprinşi de această evoluţie a protestelor.

ZIARUL FINANCIAR

Scandalul noilor reguli de creditare pentru băncile austriece. Banca Austriei insistă pe restricţionarea acordării de credite noi în Europa de Est

Decizia Băncii Austriei a determinat autorităţile de la Bruxelles să se gândească serios la o nouă Iniţiativă Viena. Guvernatorul băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, susţine public că nu are nicio intenţie de a restricţiona drastic poziţia băncilor austriece în regiune, însă neoficial continuă să preseze pentru frânarea creditării în funcţie de atragerea de finanţări la nivel local. Aceste presiuni au generat în ultimele zile noi tensiuni în relaţia cu băncile austriece vizate (Erste, Raiffeisen şi UniCredit) şi cu ţările care ar urma să fie afectate de noile reguli de creditare. Potrivit unor surse de pe piaţă, partenerii de discuţie ai Băncii Austriei, inclusiv BNR, susţin că odată ce Austria a pierdut ratingul triplu A - care era o miză majoră în restricţiile anunţate anul trecut de supraveghetorii austrieci - nu ar mai avea rost ca autorităţile austriece de reglementare să fie in­flexibile în proiectul de corectare a expunerii băn­cilor austriece în regiune.

Bruynseels, înlocuit de la conducerea BCR cu actualul CEO CIB Bank Ungaria, Tomas Spurny - surse

Dominic Bruynseels va fi înlocuit din funcţia de preşedinte executiv al BCR de Tomas Spurny, actualul director general al CIB Bank Ungaria, parte a grupului italian Intesa Sanpaolo, şi fost director al fondului de investiţii PPF, au declarat pentru Mediafax surse bancare. Cu dublă naţionalitate, cehă şi americană, Spurny are 46 de ani şi s-a ocupat în trecut de restructurarea şi privatizarea celei de-a doua bănci ca mărime din Cehia, preluată de Societe Generale. Spurny şi-a început cariera în banking la Manufacturers Hanover Trust (New York) şi a lucrat ulterior la European American Bank (New York). Între 1994 şi 1999 a activat ca asociat la McKinsey & Company Inc, cu atribuţii pe consultanţă pe servicii financiare pentru clienţii din întreaga lume, după care a intrat în sistemul bancar din Cehia.

Depozitarul Central: Primul pas pentru "listarea" Google şi Apple la Bucureşti a fost făcut

Tranzacţiile cu acţiunile giganţilor americani Apple şi Google sunt posibile pe bursa de la Bucureşti, primul pas în acest sens fiind deja făcut după ce Depozitarul Central s-a conectat la instituţiile omoloage din piaţa americană de capital, spune Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central - instituţia pieţei de capital care asigură serviciile de decontare şi compensare pentru tranzacţiile derulate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Bursa de la Bucureşti nu a mai avut o listare adevă­rată, cu ofertă de acţiuni, din primăvara anului 2008, când producătorul de tuburi Teraplast din Bistriţa a strâns printr-o ofertă publică iniţială de acţiuni 14 milioane de euro de la investitorii de pe piaţa de capital.

Care sunt decalajele dintre România şi Vest care se vor constitui în motoare de creştere în următorii ani

România se află la coada clasamentelor din UE privind PIB -ul, PIB-ul per capita sau salariul mediu. Acestea sunt însă cele mai evidente topuri. Tot la coada clasamentului ne situăm şi când vine vorba de numărul de maşini de spălat sau aspiratoare din fiecare gospodărie, al tractoarelor din fermele agricultorilor. Locuinţele românilor sunt mai îngrămădite decât ale vesticilor şi ne este rezervat ultimul loc chiar şi la numărul de maşini la mia de locuitori. Mult în faţa noastră se găsesc statele dezvoltate din Vest, în frunte de cele mai multe ori cu Germania. Tot în faţa noastră sunt şi unele state din regiune, precum Polonia şi Ungaria. Decalajele dintre România şi Vest se pot constitui însă în viitor în motoare de creş­te­re, de relansare a consu­mu­lui pentru că nu mai poate trece mult timp până în momentul în care primul televizor al familiei trebuie înlocuit sau casa de la sat se va echipa cu o maşină de spălat automată.

Tot mai multe voci afirmă că Grecia nu va scăpa de un default, dar acesta va fi controlat. Ce consecinţe va avea?

Valul masiv de retrogradări de ratinguri suverane din zona euro încurajează tot mai mulţi analişti de top să dea ca aproape sigură intrarea Greciei în incapacitate de plată şi să imagineze un viitor cât se poate de sumbru pentru o Europă care-şi ascunde în spatele disciplinei fiscale incapacitatea de a acţiona eficient contra crizei. Agenţia de rating Fitch apreciază că Grecia va intra cu siguranţă în default, dar că acest eveniment "nu ar trebui să surprindă pe nimeni", scrie agenţia Thomson Reuters.

Semnale mai bune din Europa: încrederea în economia germană este la maxim, iar Spania se împrumută mai ieftin

Germania, principalul motor al eco­nomiei europene, deşi nu este imună la criza din zona euro, s-a descurcat până în prezent mai bine decât statele vecine şi nu pare să dea semne de oboseală, iar Spania, stat luat în colimator de pieţe, a început să se finanţeze mai ieftin de pe pieţe. Încrederea analiştilor şi investitorilor în economia germană a înregistrat în prima lună a acestui an cea mai mare creştere din istoria recentă a statului, susţinută în parte de optimismul indus de măsurile luate de guvern împotriva crizei, scrie agenţia Thomson Reuters.

Proteste la Târgovişte: "Hai la seminţe mamăăă, jos Băsescu..."

Printre cei 250 de protestatari strânşi în faţa Prefecturii Dâmboviţa luni seară s-au aflat şi două vânzătoare de seminţe, care au profitat de vad şi şi-au făcut reclamă la produse, potrivit portalului cronica-gaestiului.ro. Femeile strigă "Hai la seminţe mamă, hai băieţi la seminţe caldeee... jos Băsescu, băi seminţe calde... hai la alunee, mamăă, la aluneee, jos Băsescu băieţi, hai la alune băieţiii..."

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb