REVISTA PRESEI 18.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 ianuarie 2016

ADEVARUL

Elevii, scutiţi de şcoală din cauza viscolului

Vremea rea a adus însă veşti bune pentru elevi, care vor rămâne astăzi acasă. Asta pentru că au fost suspendate cursurile la toate şcolile din Capitală şi cele din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea şi Tulcea. În judeţele Alba, Brăila, Galaţi, Dâmboviţa şi Olt, cursurile se vor desfăşura parţial. În ceea ce priveşte cursurile universitare din zonele afectate de ninsori şi viscol, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au transmis că acestea se vor desfăşura normal. În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă oamenilor să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În Bucureşti, a nins cu amenzi pentru trotuarele înzăpezite

Copaci căzuţi, nămeţi de 30 de centimetri, drumuri impracticabile. A curs cu amenzi pentru firmele responsabile de deszăpezire, iar bucureştenii s-au văzut nevoiţi să iasă cu lopeţile în faţa blocului, pentru a lua zăpada de pe trotuare. Meteorologii trag însă un semnal de alarmă şi spun că în acele locuri se va forma gheţuş, care va pune mari probleme în special bătrânilor. 39 de trenuri au rămas ieri în Gara de Nord, în timp ce cursele aeriene au plecat cu întârziere de pe Aeroportul Otopeni. Ambulanţele au ajuns şi ele cu greutate la solicitările făcute de cei care au întâmpinat probleme medicale. Ieri, au fost sancţionate cele cinci firme de deszăpezire care operează în cele şase sectoare din Bucureşti, fiind nevoite să achite o contravenţie de 2.205 lei. Acum, toţi cei cinci agenţi economici sunt monitorizaţi de poliţişti, care ţin cont de prognoza meteo, nefavorabilă în următoarele zile.

Cum făceau şantaje de presă liderii PSD

Doi duşmani neîmpăcaţi, Mircea Govor şi Valer Marian, sunt colegi de dosar într-un caz de şantaj de presă instrumentat de procurorii DNA. Jurnaliştii care au lucrat pentru aceştia au declarat ca martori în acnhetă că articolele compromiţătoare erau scrise la comanda patronilor. Senatorul Valer Marian (PSD) este cercetat de procurorii DNA pentru complicitate la şantaj în formă agravată în dosarul preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Procurorii au mai extins vineri ancheta în acest dosar şi împotriva fostului prefect de Satu Mare, Eugen Avram, şi a afaceristului Mirel Vlas. Valer Marian a negat vehement acuzaţiile procurorilor, despre care a spus că sunt exagerări, "fantezii ale DNA", şi a susţinut că este nevinovat . În cazul parlamentarului acuzaţiile au legătură cu mai multe articole de presă apărute în 2010, în publicaţia "Gazeta de Nord Vest" Satu Mare, pe care Marian o controla alături de Govor.

Abramovici si Usmanov au pierdut aproape 2 miliarde $ in 10 zile, după ce preţul petrolului s-a prăbuşit

Magnaţii Rusiei au pierdut 11 miliarde de dolari in ultimele 10 zile, după ce preţul barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari. Preţul barilului de petrol s-a prăbuşit in ultimele zile, iar miliardarii Rusiei îşi contabilizează, îngrijoraţi, pierderile colosale. The Telegraph scrie ca magnaţii ruşi au înregistrat pierderi totale de 11 miliarde de dolari in ultimele 10 zile. Fanii lui Chelsea si Arsenal au motive de îngrijorare. Roman Abramovici si Alisher Usmanov sunt printre cei mai afectaţi. Au pierdut averi uriaşe in ultima săptămână. Jurnaliştii englezi scriu ca Abramovici a înregistrat pana acum pierderi de 820 de milioane de dolari, in timp ce Urmanov a pierdut 910 milioane de dolari. Totuşi, cei doi miliardari sunt departe de a-si vedea averile făcute praf de criza. Roman Abramovici are lichidităţi de 6 miliarde de dolari in conturi din toata lumea. Conform ultimului top Forbes, Alisher Usmanov ocupa locul 71 in clasamentul celor mai bogaţi oameni ai lumii, cu o avere estimata la 14,4 miliarde de dolari.

Criza refugiaţilor: Austria suspendă acordul Schengen

Valul de refugiaţi cu care se confruntă Europa a determinat autorităţile de la Viena să ia măsuri speciale în privinţa controalelor la graniţe, austriecii mobilizând inclusiv militari la frontiera cu Slovenia pentru a limita numărul migranţilor. Guvernul austriac vrea, de asemenea, să introducă un sistem de control mai strict. De pildă, dacă Germania a respins cererea unei persoane sau i-a interzis să intre pe teritoriul său, această persoană nu va putea intra nici pe teritoriul Austriei. În încercarea de a limita numărul refugiaţilor care tranzitează Austria, autorităţile de la Viena au decis să recurgă la ajutorul armatei, militarii fiind trimişi la graniţa cu Slovenia pentru a-i împiedica pe migranţii care nu intenţionează să ceară azil în Germania, ci doar să o tranziteze pentru a ajunge apoi în alte ţări, să intre în Austria.

Planul B: Debarcarea Angelei Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, se confruntă cu critici din ce în ce mai puternice din partea propriilor parteneri de guvernare din cauza politicii uşilor deschise pe care a iniţiat-o în ceea ce priveşte persoanele care se refugiază în Europa din cauza conflictelor din ţările lor de origine. Publicaţia austriacă "Der Standard" notează, într-o corespondenţă din capitala Germaniei, că "deoarece numărul refugiaţilor nu scade, la Berlin se vehiculează ideea unui plan secret, potrivit căruia Wolfgang Schäuble să devină cancelar". Acest plan ar urma să fie luat în considerare în cazul în care Merkel ar refuza să cedeze în ceea ce priveşte graniţele deschise, o politică despre care ministrul de Finanţe al landului Bavaria, Markus Söder, care face parte din rândul Uniunii Creştin Sociale (CSU), spune că "nu este legitimată democratic". Schäuble ar închide graniţele, informând în prealabil Viena. Potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii vineri de ZDF, germanii îl consideră pe Wolfgang Schäuble cel mai important politician din ţară. Angela Merkel se situează pe locul patru în acest clasament.

Ministrul de Finanţe rus: "Era petrolului s-a terminat, urmează era tehnologiei"

Scăderea cotaţiilor ţiţeiului sub 30 de dolari pe baril va produce un minus de 38,8 miliarde de dolari în veniturile Rusiei, a declarat Anton Siluanov, ministrul de Finanţe rus, bugetul statului fiind proiectat la o estimare de 50 de dolari pe baril. German Gref, şeful băncii ruse de stat Sberbank, a afirmat că "Rusia a pierdut" şi că era petrolului s-a terminat şi urmează era tehnologiei. Vineri, petrolul Ural, principala marfă de export a Rusiei se tranzacţiona la 27 de dolari pe baril. "Astfel, este o diferenţă de două ori şi vreau să spun că pentru veniturile bugetare această diferenţă înseamnă 3 trilioane de ruble", a spus Siluanov, într-un interviu televizat sâmbătă. Acest lucru înseamnă, la cotaţiile actuale, 38,8 miliarde de dolari. Preţul mic al ţiţeiului a pus presiune pe rublă, care s-a depreciat cu mai bine de 50% faţă de dolar de când preţul petrolului a început să coboare, în 2014.

Inegalitatea pe glob, la nivel record. 62 de oameni, la fel de bogaţi ca jumătate din populaţia planetei

Cei mai bogaţi 62 de oameni de pe planetă au la fel de mulţi bani ca jumătatea săracă a lumii, arată un studiu al organizaţiei non-guvernamentale Oxfam. Cifrele arată o concentrare foarte mare a capitalului în ultimii ani, având în vedere că în 2010 ar fi fost nevoie de adunarea primelor 388 de averi din lume pentru a ajunge la averea deţinută de jumătatea "de jos". Potrivit documentului citat de BBC, cei mai bogaţi 1% din dintre oameni au o avere totală egală cu cea a celorlalţi 99%. Sudiul mai arată că o avere (bani şi active) echivalentă cu 68.800 de dolari îl plasează pe deţinătorul ei în topul celor mai bogaţi 10% oameni de pe planetă, iar una de 760.000 în top 1%. "În locul unei economii care funcţionează pentru prosperitatea tuturor, pentru generaţiile viitoare şi pentru planetă, am creat, în schimb, o economie pentru cei 1%", se spune în raportul Oxfam. Studiul foloseşte date ale băncii elveţiene Credit Suisse, care arată că proporţia din averea globală deţinută de primii 1% cei mai bogaţi oameni a scăzut treptat din anul 2000 şi a început să crească după 2009.

BANCHERUL

Conversia creditelor in valuta din Polonia se face cu o reducere a datoriei cu o treime

Creditele in valută, inclusiv cele in franci elveţieni (CHF), ale polonezilor vor fi convertite in moneda naţională, zlotul, la un curs cu aproximativ 23% mai mare fata de cel la care au fost acordate, in condiţiile in care cursul din prezent este mai mare cu peste 70% fata de cel din 2007, potrivit exemplelor oferite de oficialii polonezi. In exemplul oferit de oficialii polonezi, un credit de 131.924 de franci luat in 2007 la un curs de 2,27 zloţi, conversia se va face la un curs de 2,80 zloţi, aşa-zisul curs "corect", fata de 3,91 zloţi la cat a ajuns in prezent. In consecinţă, in urma conversiei, valoarea creditului rămas de rambursat in zloţi este diminuata cu aproximativ o treime, mai exact cu 28%. Reducerea datoriei este mai mare decât cea de 22,5% la care s-au convertit creditele in CHF ale Volksbank de către Banca Transilvania, in vara anului trecut, si decât oferta recentă a OTP Bank, care prevede o reducere sub 20%.

Polonia, copilul teribil al revoluţiei anti-comuniste, a devenit un adolescent problemă

Copilul teribil al Europei de est, Polonia, cea care a început seria revoluţiilor pentru căderea comunismului iar ulterior a fost un model de dezvoltare economica si de democraţie, s-a transformat peste noapte într-o tara problema pentru UE, dar si pentru investitorii străini, inclusiv (mai ales) bănci. Una atât de mare, încât vineri i-a fost redus ratingul de tara cu un punct de către agenţia Standard&Poors, la BBB+, o decizie-surpriza pentru analiştii economici, in ciuda marilor probleme politice si economice in care s-a scufundat recent aceasta tara. Totul a început la alegerile prezidenţiale si parlamentare de anul trecut, câştigate de doi politicieni populişti si naţionalişti: preşedintele tarii, Andrzej Duda, si prietenul sau Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului social-conservator polonez Dreptate şi Justiţie (PiS), care a obţinut o majoritate covârşitoare in ambele camere ale legislativului polonez.

CAPITAL

Staţiunile balneare, «diamantele neşlefuite» din turismul românesc

Cândva adevărate comori, staţiunile balneare de la noi zac astăzi în nepăsare: cu foarte mici excepţii, cele mai multe nu dezvoltă proiecte mari şi nici nu se anunţă investitori. Pe niciun segment. Fie că vorbim de hoteluri, fie că ne referim la drumuri şi autostrăzi, care ar facilita atragerea unui număr mai mare de turişti, investiţiile încă spun "pas". În cele mai dese cazuri. Acel miliard de euro de care vorbea anul trecut Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), necesar ca investiţie în aceste staţiuni, nu este deloc o exagerare, ci susţine ideea care s-a tot vehiculat în ultimii ani: "investiţi un miliard, câştigaţi de câteva ori mai mult". Potrivit lui, sunt necesare măsuri speciale acolo unde sunt izvoare, iar banii ar trebui să vină atât din sectorul privat, cât şi de la bugetul de stat. Oricum ar fi, dacă s-ar trage linie, Băile Herculane iese, fără excepţie, între cele mai sărace în investiţii. Paradoxal, staţiunea care altădată atrăgea cel mai mare număr de turişti, se poate lăuda astăzi doar cu două-trei hoteluri, insuficiente, însă, pentru potenţialul pe care îl are.

Perspectiva ca petrolul să ajungă la 20 de dolari nu mai pare atât de nebunească

Lumea l-a ignorat în cea mai mare parte pe Ed Morse acum 11 luni, când analistul Citigroup a spus că preţul petrolului ar putea scădea la 20 de dolari barilul. Predicţia lui a revenit însă în actualitate acum, când petrolul a coborât într-adevăr sub 30 de dolari, scrie Bloomberg. Preţul ţiţeiului din SUA a căzut marţi în marja de 20 de dolari barilul pentru prima dată în peste 12 de ani, la câteva ore după ce British Petroleum a anunţat că va reduce 4.000 de locuri de muncă, Petroleo Brasileiro SA îşi reduce cheltuielile, iar Petroliam Nasional Bhd. a avertizat că se confruntă cu o perioadă dificilă.

Gaura neagră a guvernelor din ultimele două decenii

Sute de milioane de euro, aceasta este suma ce poate fi trecută în dreptul companiei TAROM la capitolul pagube produse din 2000 şi până în prezent. Numai în perioada 2010-2012, "căpuşele" şi interesele politice din jurul companiei au sifonat peste 150 milioane de euro din conturile companiei. Managementul TAROM încearcă acum să scape de clanuri şi neamuri odată cu noua organigramă, implementarea noului plan de management asumat pentru următorii doi ani şi schimbarea avioanelor. TAROM este probabil unul dintre cele mai bune exemple de companie naţională unde anumite grupuri de interese au grijă ca operatorul aerian să nu devină performant şi profitabil. "Căpuşarea" TAROM din ultimii ani de către grupuri din cadrul operatorului aerian, ce au acţionat fără nici cea mai mică opoziţie din partea celor responsabili de managementul companiei, arată cum un brand al României a fost dirijat spre imense pierderi finaciare.

CURENTUL

De ce nu funcţionează cardul de sănătate: ce ascunde CNAS?

Medicii au înaintat zilele trecute un memoriu la Ministerul Sănătăţii şi la Avocatul Poporului. "Funcţionarea greoaie şi desele perioade de avarii ale sistemelor informatice ale CNAS lovesc întregul sistem medical. Invalidarea zilnică a serviciilor acordate pacienţilor noştri datorită multiplelor intervale de timp în care elementele PIAS (Platforma Informatică de Asigurări de Sănătate) nu funcţionează (toate sau pe rând!), afectează grav atât pacienţii cât şi cabinetele." scrie dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie în memoriu. Când cardul nu funcţionează, Ciurchea face telefonic turul televiziunilor şi explică superior: să se lucreze în offline, nu e necesar ca sistemul să fie online de parcă medicii sunt şi ITişti şi economişti şi jurişti la un loc. Problema pentru care sistemul cade atât de des este că nu există un contract de mentenanţă a acestuia. Nici Buşoi şi nici Ciurchea, deşi aveau obligaţia în calitate de preşedinţi CNAS de a contracta mentenanţa sistemului, nu au făcut-o. Evident că angajaţii de la IT de la CNAS nu pot să facă ei mentenanţa, acum disfuncţionalităţile reparându-se ori băbeşte, ori "sunând" câte un prieten.

Plutoane - de Tia Şerbănescu

Viscol. A venit iarna şi pe uliţa lui Ponta care, amânat cu Fundaţia, a început să se certe cu doi preşedinţi deodată: cu Iohannis pentru că "România a exportat în Moldova prostie şi dezinteres" şi cu Timofti care "e rupt de realitate şi influenţat de oameni cu resentimente" astfel că "amândoi ar merita decoraţi de Putin". Fostul premier moldovean Sturza a dezvăluit strânsa legătură a corupţiei lui Plahotniuc cu corupţia din România: acesta aducea "plutoane de femei" politicienilor din Bucureşti pe care la Chişinău îi servea cu aceleaşi trufandale. Ponta a fost şi el deseori la Chişinău unde apare în poze cu Plahotniuc. Când dai mâna cu Plahotniuc, e ca şi cum ai săruta mâna lui Putin. Potrivit lui Sturza, mulţi tremură de frică să nu fi fost filmaţi de Plahotniuc în timp ce întreţineau relaţii bilaterale. Dl. Iohannis a mărturisit că nu-l preocupă scrierile "acestui domn" (Ponta) iar presa a dezvăluit că preşedintele se gândeşte să-l înlocuiască pe Cioloş cu vicepremierul Borc. Dar cei care cred că ştiu la ce se gândeşte dl. Iohannis se înşeală amarnic. Nici el nu ştie. Aşteaptă să i se spună.

EVENIMENTUL ZILEI

Un test cât o invazie: România faţă cu valul de imigranţi - de Iulian Chifu

Poliţiştii de frontieră de la Lunga, judeţul Timiş, au reuşit să prindă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, nu mai puţin de 60 de migranţi se sex masculin, din cinci ţări diferite, care pătrunseseră ilegal pe teritoriul României pe la graniţa cu Serbia. Din primele cercetări reiese că bărbaţii urmaseră traseul Grecia - Macedonia - Serbia şi că se îndreptau spre Germania. Un posibil motiv pentru care au ales România ca ţară de tranzit ar fi acela că Ungaria a construit anul trecut un gard la graniţa cu Serbia. Alţi doi sirieni au fost prinşi vineri în timp ce încercau să intre pe la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat - Vidin Feroviar cu documente de călătorie spaniole false. Cei 60 de refugiaţi, toţi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, au fost prinşi de poliţiştii de frontieră în jurul orei 1.45, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu ajutorul sistemului de termoviziune, în timp ce se deplasau pe jos dinspre Serbia spre România.

SocGen: S&P se va prăbuşi cu 75% în urma deflaţiei din China

Un yuan prăbuşit va dezlănţui un val de deflaţie la nivel mondial, care va trimite SUA în recesiune şi va trimite S&P 500 în jos, pierzând 550 de puncte, potrivit unui strateg al Societe Generale, scrie cnbc.com. Albert Edwards, un cunoscut analist al băncii franceze, a dat publicităţii o notă ca răspuns la recentele devalorizări monetare ale Băncii Populare Chineze. Aceasta depreciere - cu rapoarte de săptămâna trecută care arată că este departe de final - este un rezultat unei bule a preţurilor activelor, la a cărei creare a constibuit şi banca centrală a SUA, potrivit lui Edwards. "Relaxarea cantitativă din SUA nu a făcut mult pentru a stimula creşterea Statelor Unite, dar cu siguranţă a umflat preţurile activelor la nivel mondial, trimiţându-le în stratosferă", a spus Albert Edwards în nota sa. "Dacă am dreptate, S&P ar scădea la 550 de puncte, un declin de 75% de la recentul vârf de 2100 de puncte. Această prăbuşire va fi evident o catastrofă pentru economia americană prin efectul de avere, iar toată relaxarea cantitativă a Fed se va transforma în praf."

Înţelegere între SUA şi Iran. Washingtonul urmează să plătească Teheranului 1.7 de miliarde de dolari

SUA şi Iran au căzut de acord, duminică, pentru ca Washingtonul să elibereze Teheranului 400 de milionae de dolari, fonduri blocate în 1981. La acestea se adaugă 1.3 miliarde de dolari dobânzi, a anunţat Departamentul de Stat american, potrivit Reuters. Banii pe care urmează să-i primească Teheranul erau parte a unui fond de investiţii pe care Iranul îl folosea pentru a achiziţiona echipament militar, dar care a fost blocat în zeci de ani de litigii la Tribunalul Pretenţiilor Iran-SUA. Anunţul înţelegerii a venit în aceeaşi zi cu vestea eliberării a 5 americani într-un schimb de prizonieri realizat după ridicarea sancţiunilor aplicate Iranului. Totodată, Barack Obama a declarat că acordul înseamnă o economie de bani pentru Statele Unite. "Nu va avea niciun rost să tragem de timp în această dispută", a afirmat Obama.

Paradoxul scăderii TVA. România a devenit ţara cu cea mai scumpă benzină din zonă

În România, cu toate că a scăzut şi TVA, un litru s-a ieftinit cu doar 6 bani. Scăderea TVA de la începutul anului, dar mai ales a cotaţiilor barilului de petrol, ar fi trebuit să conducă la reducerea preţului benzinei cu câteva zeci de bani. Însă, potrivit statisticilor Eurostat, România a înregistrat una dintre cele mai mici diminuări de preţuri la benzină faţă de anul trecut. Mai mult, deşi în decembrie eram detronaţi de Austria în topul ţărilor cu cea mai scumpă benzină din zonă, acum suntem pe primul loc. Graţie ieftinirii barilului de benzină şi a unui curs relativ stabil al dolarului, celelalte ţări au redus cu câteva zeci de bani (raportând la moneda locală) tariful litrului de benzină. La noi, preţul s-a diminuat cu numai 6 bani. Practic, benzinarii români nu integraseră în primele zile din an, în preţul la pompă, nici măcar scăderea TVA, nemaivorbind de diminuarea tarifelor la petrol. Mai precis, un litru de benzină ar fi trebuit să coste de la 1 ianuarie, în medie, 4,85 de lei.

JURNALUL NATIONAL

RAPORTUL MCV -România scoasă mai bine la vopsea decât Bulgaria

România va avea o evaluare mai bună decât Bulgaria în Raportul MCV, a declarat vicepremierul Ecaterina Zaharieva, citat de Novinite. Oficialul bulgar a precizat întrun interviu pentru Radioul public ca Romania a facut progrese mai mari in cazurile de corupţie la nivel înalt. Zaharieva a avut discutii la Bruxelles legate de MCV, mecanism de supraveghere introdus pentru Bulgaria şi Romania. Raportul este asteptat sa devina public in 27 ianuarie, mentioneaza Novinite.

Cioloş merge la Iohannis pentru madatul vizitei in Franţa

LUNI la ora 16 este anunţată o vizita a premierului Cioloş la Palatul Cotroceni. Agenda intalnirii nu este anunţată dar putem să anticipam ca un punct important va fi stabilirea mandatului pentru vizita de doua zile a premierului la Paris. Din surse diplomatice si mediul de afaceri am informat ca la Paris francezii vor pune pe tapet o serie de întârzieri în programele încheiate in cadrul parteneriatul strategic cu Romania. Deoarece multe din problemele de pe agenda discutiilor cu presedintele Hollande si premierului francez sunt de competenţa CSAT, premierul este obligat sa aiba girul presedintelui Iohannis pentru pozitia Romaniei.

Traian Băsescu despre deszăpezirea din Capitală: Năucii ăştia de la Primărie aruncă cu sare, iar la vară vor fi gropi

Traian Băsescu a explicat la România TV procesul deszăpezirilor. "Iarna nu-i ca vara. Oamenii vor să vadă bulevardele, drumurile naţionale, negre când ninge. Nu se poate. Plugul nu poate să se târâie pe asflat. Trebuie să aibă 1-2 cm zăpadă. Dacă ninge în Bucureşti, trebuie să ne aşteptăm la 2 cm de zăpadă. Dacă Primăria nu aruncă în exces cu sare, până sare şi asfaltul. Năucii ăştia de la Primărie aruncă cu sare şi la vară vor fi gropi. Le e frică de celebra "iar ne-a prins iarna nepregătiţi". În ultima iarnă din mandat le-am interzis să mai dea cu sare. E extrem de scump, nu să deszăpezeşti cu sare, ci ce e la primăvară. La zăpada trecută, toată presa se văicărea cum e blocat Bucureştiul. Bucureştiul e blocat şi pe uscat".

NATIONAL

Oamenii Laurei Codruţa Kovesi, luaţi la grămadă

Pana acum, aşa-numiţii reacţionari din justiţie au încercat cam tot ce este posibil omeneşte pentru a mai diminua avântul luat de către oamenii Laurei Codruţa Kovesi in lupta anticorupţie. Si, cu o încăpăţânare demna de o cauza mai buna, au marşat mai mult pe vehicularea non-stop a zvonurilor care dau drept "iminenta" mazilirea procurorului şef al DNA. Gruparea nemulţumita de activitatea DNA pare sa fi schimbat strategia, lăsând-o in pace pe şefa DNA, dar încercând sa umble la moralul oamenilor acesteia. Prin lansarea ipotezei ca s-ar pregăti o uniformizare "in tot si-n toate" intre procurorii care activează in cadrul DNA si cei de la celelalte parchete. Inclusiv la aspectul salarizării, care ar trebui chipurile sa fie "la grămadă", ca pe vremea comunismului. Pe canale neoficiale, se tot face propaganda unei iminente revolte a procurorilor din tara, care ar fi nemulţumiţi de faptul ca ar fi discriminaţi in raport cu colegii lor care activează la alte structuri considerate de elita.

Candidatura lui Ponta, îndesată pe gatul lui Dragnea

Zvonurile referitoare la excluderea lui Victor Ponta din PSD s-au fâsâit. Dragnea nu numai ca nu a pomenit de aşa ceva la Comitetul Executiv consumat in acest week-end, dar si-a si asumat plata datoriilor făcute de PSD in toamna lui 2014, pentru "faraonica" lansare a candidaturii lui Ponta la Preşedinţie. Cum partidul are deja conturile blocate (ceea ce înseamnă ca nici măcar nu poate depune liste electorale!), conducerea PSD a decis ca tot social-democratul sa-si plătească mort-copt cotizaţiile restante pana la sfârşitul lunii, iar din banii strânşi sa se achite datoriile lăsate de Ponta. In plus, Dragnea "a uitat" de Calinoiu si Cârciumaru, după ce acesta din urma l-a înfruntat direct.

Pesediştii il scot pe Gabriel Oprea ţap ispăşitor

Majoritatea liderilor locali ai PSD nu mai vor alianţa cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Motivul: pesediştii îl considera pe Oprea vinovat de pierderea guvernării. Sondarea opiniei social-democraţilor din teritoriu pe tema participării sau nu împreuna cu UNPR la alegerile din acest an a demonstrat ca pesediştii resping combinaţia cu partidul lui Gabriel Oprea. Pe care cei mai mulţi pesedişti îl considera vinovat de debarcarea lor de la guvernare, din cauza refuzului de a demisiona la timp - respectiv imediat după explodarea in mass-media a scandalului stârnit de moartea poliţistului Bogdan Gigina in timp ce se afla in misiune in coloana vicepremierului Gabriel Oprea. "UNPR are acum o imagine foarte proasta. O alianţa nu ar fi avantajoasa din punct de vedere electoral, un sondaj făcut de noi ne arata ca PSD poate obţine mai multe voturi candidând singur", susţin mai mulţi lideri locali ai PSD.

Băsescu îl ia de perciuni pe Hellvig

Fostul preşedinte spune ca Eduard Hellvig, este cel care îl împinge pe Cristian Busoi in cursa pentru Primăria Capitalei si îl invita pe actualul şef al SRI sa-si vadă de funcţie si să lase "jocurile politice". Data fiind buna relaţie existenta intre Klaus Iohannis si Eduard Hellvig, Traian Băsescu susţine si ca şeful SRI l-a convins pe şeful statului să-i susţină pe faţă protejatul. "Busoi e pariul lui Hellvig. Luaţi-o ca pe o afirmaţie pe care o fac. Hellvig greşeşte. El se gândeşte că din aceasta pozitie (de sef al SRI - n.r.) l-ar putea ajuta. Ii recomand să nu facă astfel de jocuri politice. De asta s-a si plimbat Iohannis cu ursul (Cu Busoi - n.r.) prin Bucureşti, pentru că îl susţine Hellvig. O spun extrem de serios: să îşi vadă de treaba, ca şef de Serviciu (de informaţii - n.r.)", a ţinut Băsescu sa aprecieze si sa recomande in mod public.

PUTEREA

PSD vrea modificarea Constituţiei în 2016

PSD nu a abandonat proiectul de regionalizare a României, iar un referendum privind modificarea Constituţiei ar putea avea loc chiar anul acesta, a declarat, sâmbătă, la Piatra Neamţ, preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Liderul PSD a explicat că referendumul susţinut iniţial de partid nu ar fi fost validat deoarece Curtea Constituţională a hotărât ca modificarea cvorumului la 30% să intre în vigoare la un an după promulgarea legii. "Proiectul de regionalizare era finalizat. Rămăsesem la ultima decizie ce urma să fie adoptată în urma unei largi consultări şi anume cum să arate regiunile. Toată arhitectura instituţională a regionalizării, sistemul de descentralizare, de finanţare erau realizate. În Constituţie nu avem noţiunea de regiuni. Planul era să facem în septembrie-octombrie un referendum pentru modificarea Constituţiei, printre altele să apară şi termenul de regiune ", a afirmat Dragnea. Liderul PSD a precizat că, dacă va fi modificată Constituţia prin apariţia noţiunii de regiuni, proiectul social-democraţilor poate fi pus în practică imediat.

Achiziţie cu notorietate. Fostul primar general interimar s-a înscris la Mişcarea Populară

Traian Băsescu a promis că Mişcarea Populară va publica lista candidaţilor la alegerile locale pe 16 ianuarie. Numai că pentru Bucureşti doar două candidaturi sunt sigure. Surpriza a venit din partea fostului primar general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, care s-a înscris în Mişcarea Populară. El spune că va candida la una din primăriile Bucureştiului. Jale mare în UNPR, după ce fostul primar general interimar Ştefănel Marin şi-a anunţat demisia din partidul condus de Gabriel Oprea. El a intrat în UNPR după ce PPDD a fost absorbit de partidul generalului. Fostul primar general interimar al Capitalei şi-a anunţat însă înscrierea în Mişcarea Populară. Întrebat de redactorul PUTEREA dacă va candida la una din primăriile de sector, Ştefănel Marin a spus că anunţul oficial îl va face în scurt timp, când va prezenta o "strategie pentru Capitală". El a lăsat astfel să se înţeleagă că va candida la funcţia de primar general, în ciuda zvonurilor lansate de membrii MP, potrivit cărora numai Traian Băsescu ar putea câştiga acest fotoliu dacă ar candida.

ROMANIA LIBERA

Barbaria norvegiană şi ticăloşia românească - de Cristian Câmpeanu

Cazul familiei Bodnariu NU este o ciocnire între valorile tradiţionale româneşti şi/sau creştine şi cele "occidentale", progresiste, chiar dacă mulţi în România doresc să îl definească în acest fel din raţiuni politice care nu au nimic de-a face cu bunăstarea acestei familii. Este un caz care dă seama despre falimentul moral al statului asistenţial social-democrat pe de o parte şi despre autoritarismul profund al unei părţi consistente a societăţii româneşti. Societatea românească nu este nici atât de "tradiţională", nici atât de creştină cum îşi închipuie românii verzi care se adapă din "înţelepciunea" unor sfertodocţi precum Dan Puric. Dacă ar fi, n-am avea atâtea cazuri de copii abuzaţi şi ţinuţi în condiţii de cvas-sclavie în satele "tradiţionale" româneşti. Răspunsul românesc adecvat în cazul Bodnariu nu este respingerea civilizaţiei occidentale ci sublinierea faptului că Norvegia a apucat pe un drum care este în contradicţie cu aceasta.

Traian BĂSESCU: Pentru România este vital ca la Chişinău să vină un guvern pro Vest, nu pro Moscova

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, consideră că actuala conducere a României greşeşte când nu reacţionează faţă de lupta politică de la Chişinău, deoarece ţara noastră poate pierde astfel numeroasele investiţii, mai ales umane, pe care le-a făcut la stânga Prutului. Traian Băsescu arată, într-un interviu pentru România liberă că preşedintele Republicii Moldova încearcă să evite acum alegerile anticipate, care ar fi dezastruoase pentru forţele pro-europene, afectate de scandalul miliardului de dolari dispărut din băncile moldoveneşti. Moldova riscă să se îndrepte tot mai mult spre Moscova. Comentând situaţia din România, Traian Băsescu afirmă că guvernul condus de Dacian Cioloş nu este nici pe departe tehnocrat, în Executiv fiind numiţi, de fapt, oameni ai partidelor impuşi premierului în schimbul susţinerii guvernului în parlament.

ZIARUL FINANCIAR

Două întrebări pe tema creditelor de retail în valută

Două întrebări pe tema creditelor de retail în valută: dacă s-ar egaliza costul împrumuturilor în valută cu cel la lei şi s-ar face conversia, dacă statul ar taxa cu 16% orice reducere de sold primită de clienţi? Polonia încearcă să rezolve administrativ, prin legi şi decrete problema, creditelor de retail în valută. Noul preşedinte, un conservator, cere băncilor să convertească împrumuturile în valută - euro sau franci elveţieni - în zloţi, la un curs de comun acord între bancă şi debitor. În cazul în care nu se va ajunge la un compromis, varianta administrativă este egalizarea costului creditului în valută cu al celui în zloţi. Probabil se va calcula de la momentul x până la momentul actual cât a plătit un debitor în euro, în franci elveţieni şi în zloţi şi se va egaliza costul. De asemenea, preşedintele polonez a propus "legea dării în plată", respectiv posibilitatea debitorului de a da înapoi bunul, fără niciun alt cost.

Bancherii nu au mai redus marjele după ce clienţii au început din nou să ceară credite

Marja de dobândă (diferenţa dintre nivelul la credite şi depozite noi) se situa în noiembrie la puţin peste 4%, nivel vizibil redus faţă de 2013, când marja ajungea la 6%. Însă, declinul dobânzilor la credite a fost determinat de ieftinirea leilor pe piaţa interbancară (reducerea indicelui Robor) şi nu de îngustarea marjelor fixe de către bănci. Sistemul bancar afişa la nivelul lunii noiembrie a anului trecut o rată medie a dobânzii la cre­ditele noi în lei acordate popu­laţiei şi companiilor de 5,5% pe an, cu 0,9 puncte procentuale sub nivelul cu care a deschis anul, în timp ce bonificaţiile oferite deponenţilor au ajuns la 1% pe an, arată datele agregate ale BNR. Dobânzile plătite la depozite s-au redus cu mai mult de 0,6 puncte procentuale pe parcursul anului trecut.

Fondul Proprietatea: care sunt calculele investitorilor pentru preţul din cea de-a treia ofertă de răscumpărare derulată

Fondul Proprietatea (FP) ar putea plăti un preţ cuprins între 0,9 lei şi un leu pe acţiune în cadrul ofertei publice de răscumpărare prin care vizează achiziţia a 430 milioane de acţiuni, potrivit analiştilor consultaţi de ZF şi a estimărilor bazate pe ofertele anterioare derulate de fond. Cea de-a treia ofertă publică de răscumpărare derulată de FP, în curs de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vine într-un moment în care bursa de la Bucureşti, la fel ca restul pieţelor europene de acţiuni, este sub impactul vânzărilor agresive. Fondul a anunţat joi-seară că a depus documentaţia necesară obţinerii avizelor de la ASF, însă în şedinţa de vineri 15 ianuarie impactul ştirii asupra preţului acţiunii FP a fost limitat. Titlurile FP au scăzut cu 0,27%, până la 0,727 lei/unitate, pe o piaţă cu scăderi ge­ne­ra­li­zate. Sen­ti­men­tul general al investi­to­rilor din piaţă este ne­gativ, motiv pentru care vestea unei oferte publice nu a reuşit să le îmbunătăţească starea de spirit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb