• ADEVARUL
• Dodon a primit în dar de la Putin harta Moldovei Mari
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a dăruit preşedintelui Igor Dodon, marţi, 17 ianuarie, în cadrul întrevederii de la Moscova, harta Moldovei Mari din 1790, după războiul ruso-turc, desenată de cartograful italian Bartolommeo Borghi. "Pe mine mulţi jurnalişti români mă întreabă: de ce noi spunem că România este rea? Rusia nu e rea? Eu le spun că Rusia la fel a procedat rău. În anul 1812, s-au grăbit să semneze pacea de la Bucureşti şi au pus frontiera pe Prut. Puteau pune frontiera Moldovei istorice, atunci ţara noastră era să fie integră", a declarat Dodon în cadrul unei conferinţe de presă. La rândul său, Igor Dodon i-a dăruit lui Putin, în semn de prietenie între poporul moldovenesc şi rus, o statuie reprezentându-i pe ţarul Petru I şi domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir.
• Plahotniuc îi răspunde lui Dodon: Vom bloca orice tentativă de anulare a Acordului de Asociere cu UE
Anunţul lui Igor Dodon de la Moscova, privind intenţia de a anula Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, în cazul în care câştigă alegerile parlamentare, s-a făcut imediat auzit şi la Chişinău. Liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, afirmă că guvernarea va bloca orice tentativă de anulare a acestui acord. "Moldova are un singur vector extern - vectorul european. Iar acest adevăr trebuie spus cu fruntea sus în orice vizită peste hotare, fiindcă ţara noastră nu are voie să dea semnale contradictorii de politică externă. Nu doar că vom bloca orice tentativă de anulare a lui, dar vom accelera implementarea astfel încât beneficiile să fie simţite în continuare de cât mai mulţi oameni. Acordul este bun, a dat roade şi va da roade", scrie Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.
• Cum ar arăta un război Rusia-NATO
Europa de Est a primit, la începutul acestui an, o primă garanţie de securitate în faţa Rusiei, odată cu sosirea în Polonia a primilor militari americani în cadrul operaţiunii "Atlantic Resolve", decisă de administraţia Obama după anexarea Crimeei de către Rusia, în primăvara anului 2014. The National Interest" prezintă o hartă a sistemelor de rachete NATO şi ruseşti, precum şi zonele afectate în cazul unui război între cele două părţi. Pe această hartă, care a fost elaborată de experţii Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, sunt marcate cu cercuri razele de acţiune în cazul diferitelor tipuri de arme deţinute de NATO şi Rusia în Europa. Un război între Rusia şi NATO ar fi haotic, brutal şi înfiorător
• Culisele concedierii generalului Coldea
Prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, este de marţi rezervist. Deşi ancheta internă demarată de SRI nu a relevat că generalul ar fi încălcat legea şi normele interne, aşa cum susţine Sebastian Ghiţă, dat în urmărire internaţională, acesta a fost trecut în rezervă. Coldea nu va pleca însă cu mâna goală. El va încasa toate drepturile băneşti aferente unei treceri în rezervă la termen. Preşedintele Klaus Iohanis şi directorul SRI, Eduard Hellvig, s-au folosit de "dezvălurile" lui Sebastian Ghiţă pentru a-l trece pe linie moartă pe prim-adjunctul SRI, generalul Florian Coldea.
• Legea graţierii intră pe furiş în Guvern. Cine o suţine şi cine nu
Guvernul va adopta - e posibil chiar azi - o lege a graţierii prin ordonanţă de urgenţă, pe motiv că închisorile sunt supraîncărcate. Legea amnistiei, care, pe lângă eliberare, ar mai şi albi cazierele condamnaţilor, va fi iniţiată în primăvară, de Parlament. Florin Iordache, a confirmat că Guvernul pregăteşte o lege a graţierii, însă nu şi o lege a amnistiei. "Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă", a spus Florin Iordache.
• Sorin Grindeanu i-a delegat atribuţiile de premier lui Sevil Shhaideh pe timpul vizitei sale în SUA
Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a delegat, marţi, vicepremierului Sevil Shhaideh atribuţiile de şef al Executivului, de miercuri până luni, cât timp el se va afla în Statele Unite ale Americii pentru a participa la inaugurarea preşedintelui ales, Donald Trump. Potrivit unei decizii publicate marţi în Monitorul Oficial, "în perioada 18-22 ianuarie 2017, doamna Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României". Ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump va avea loc duminică, pe 21 ianuarie.
• Baron în Valea Jiului, "emir" în Dubai: milionarul Alin Simota se află pe lista infractorilor internaţionali de un an
A trecut un an de când autorităţile l-au dat pe Alin Simota în urmărire internaţională, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani primită pentru conflict de interese. Între timp, afaceristul din Valea Jiului a mai fost condamnat într-un dosar penal şi este judecat în alte trei cauze. S-a refugiat însă în Emiratele Arabe Unite, unde recent şi-a chemat şi soţia şi copii, iar şansele de a fi repatriat sunt incerte.
• Theresa May anunţă un divorţ dur de UE
Premierul britanic a anunţat că Marea Britanie nu va rămâne membru cu drepturi depline al uniunii vamale a Uniunii Europene, după Brexit, urmând ca Regatul Unit să negocieze un ambiţios acord de liber schimb. Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a afirmat marţi, în discursul referitor la planurile pentru Brexit, că Marea Britanie nu mai poate rămâne pe piaţa unică, ci trebuie să încheie cel mai bun acord posibil, care să includă unele aspecte ale acesteia, transmite Reuters. "Ceea ce propun nu poate însemna statutul de membru al pieţei unice", a afirmat May. Ea a declarat că Regatul Unit "nu se va agăţa de frânturi din aderare" şi nici nu doreşte o asociere sau să facă parţial parte din blocul european.
• BANCHERUL
• Curtea Constituţională a transformat legea dării in plată într-o lege supremă de protecţie sociala a consumatorilor
Motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind legea dării in plată a adus o noutate cu totul diferită fată de primele declaraţii, in care se spunea că darea in plată va fi posibilă, dar cu acordul instanţei de judecată. Acum, Curtea detaliază că nu doar darea in plată a locuinţei va fi hotărâtă de judecători, ci si renegocierea contractelor, un element care ar putea avea un impact puternic nu doar asupra băncilor care au acordat credite in valută si in franci elveţieni înainte de criză, ci si in privinţa riscurilor de creditare de acum înainte, întrucât schimbă filosofia creditării, prin protecţia sporită a consumatorilor si implicit creşterea riscurilor băncilor. Asta pentru că a stabilit că in cazul in care cei care au luat credite de la bănci sunt afectaţi serios de evenimente excepţionale si neprevăzute, instanţele de judecată pot decide să le uşureze povara creditului, in spiritul protecţiei sociale sau "utilităţii sociale".
• COTIDIANUL
• Coldea - ofiţer sau agent american? - Cornel Nistorescu
Hotărârile CSAT de după 2005 încalcă toate prevederile legale, inclusiv Constituţia. A fost modul în care Traian Băsescu a evitat Parlamentul şi a implementat "reţeta americană" recomandată de FBI statului Mexic (cu scopul combaterii traficului de droguri). În România, reţeta FBI (descrisă succint de Cătălin Harnagea) a fost implementată prin cele 11 hotărâri ale CSAT. Acestea au fost pregătite de SRI sub conducerea lui Florian Coldea. Florian Coldea a urmat în 2003-2004 un training prelungit în SUA. Este de presupus că în SUA a şi fost racolat sau a fost "trainuit" cu procedurile recomandate. Operaţiunea de combatere a corupţiei a început în 2005, imediat după "răpirea jurnaliştilor". Promovat ca director operativ al SRI, Florian Coldea a început pregătirea reţetei americane de combatere a corupţiei.
• Strategia Ghiţă
Alcătuirea editorială a campaniei de presă (singulară, de altfel, în istoria televiziunilor româneşti) susţinute de Sebastian Ghiţă face dovada unei excelente gândiri strategice: - în primele episoade, defectorul Ghiţă bătea în direcţia Kövesi ca să priceapă fostul său prieten şi şef, generalul Coldea, că ameninţarea poate fi serioasă şi că va ajunge şi la el; - defectorul prevăzuse că încăpăţânarea generalului e la fel de mare ca şi pofta lui de putere şi când a ajuns la ţinta supremă, încă şi-a menajat fostul prieten, atacându-l pe o chestiune discutabilă, dezvoltarea economică a României, gravă doar prin amestecul unui serviciu secret în decizia executivă a Guvernului; - în cele din urmă, după 6 episoade, a prezentat o probă clară a dării şi luării de mită, autodenunţ şi denunţ totodată, iar generalul Coldea era pus pentru întâia oară sub ghilotina unui paragraf clar din Codul Penal.
• CURENTUL
• Încurcată de Literatură şi Istorie, Firea reacţionează după protestele medicilor de la Colentina
După demiterea managerului Spitalului Colentina, personalul medical s-a solidarizat cu medicul Bogdan Andreescu, transmiţând Primarului General că a făcut o greşeală. Deranjată că deciziile ei sunt criticate de medici precum şi de angajaţii Circului Globus al cărui manager a fost de asemenea demis, autosuficienta Gabriela Firea a declarat ieri: "Ca şi în cazul Colentina - unde înţeleg că nu am demis un manager, ci pe căpitanul Picard, aşa scrie pe Facebook - şi în cazul managerului de la Circ eu cred că este vorba de cazuri patologice. Eu voi propune ca toţi managerii să dea test psihologic înainte de a intra în funcţie", a spus Gabriela Firea care însă nu s-a încumetat să dea şi ea unul.
• CURIERUL NATIONAL
• Noi stimulente financiare pentru bugetari
Ministerul Dezvoltării îşi propune să motiveze angajaţii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale care nu au în proprietate sau în administrare locuinţe de serviciu. Cuantumul sumei acordate sub forma acestei facilităţi va fi egal cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire, dar nu mai mult de 900 de lei. Pe de altă parte, majorarea stimulentului de inserţie ca urmare a creşterii nivelului salariului minim brut pe ţară garantat în plată generează un efort bugetar total în anul 2017 de aproximativ 448,4 milioane lei pentru cei aproximativ 62.000 de beneficiari estimaţi.
• Managerii vor să-şi dezvolte companiile, în ciuda riscurilor globale
Cu toate că directorii de companii din întreaga lume au numeroase motive de îngrijorare în anul ce urmează, încrederea lor în perspectivele de creştere ale companiilor pe care le conduc, cât şi în cele ale economiei mondiale, este din nou în creştere, se arată în cea de-a 20-a ediţie a raportului anual PwC Global CEO Survey. PwC: 52% dintre directorii executivi intenţionează să crească numărul de personal. Liderii de afaceri consideră că globalizarea a reuşit să rezolve într-o foarte mică măsură problema inegalităţii veniturilor. Încrederea directorilor generali din România în perspectivele de creştere ale companiilor lor din acest an este la al treilea cel mai ridicat nivel înregistrat la nivel global.
• Prima şedinţă a Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat
La prima şedinţă a Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat au participat 42 de reprezentanţi ai partenerilor sociali, ai organizaţiilor neguvernamentale ale mediului de afaceri şi ai camerelor de comerţ şi industrie. A participat Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Ordinea de zi a cuprins următoarele puncte: 1. Proiect de Ordin al Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru aprobarea: Normelor de aplicare a Legii nr. 102 din 19 mai 2016, privind incubatoarele de afaceri; Regulamentului de selectare şi numire a administratorului incubatorului de afaceri, în cazul în care printre fondatori se află o autoritate publică; Comisiei cu atribuţii în domeniul incubatoarelor de afaceri. 2. Legea prevenţiei. 3. Programul de susţinere a internaţionalizării firmelor româneşti.
• Dacia, nou record de vânzări - 584.291 de unităţi
Un total de 584.219 autovehicule Dacia au fost vândute în 2016, la nivel global, în creştere cu 6% faţă de 2015 (când au fost livrate aproape 551.000 de unităţi), ceea ce marchează un nou record pentru marca românească deoarece vârful maxim al vânzărilor a fost din nou depăşit. În 2014, marca Dacia reuşea, în premieră, să treacă de pragul de jumătate de milion de autovehicule livrate la nivel mondial şi iată că şi în 2015 şi 2016 performanţa s-a repetat şi chiar a fost depăşită. În Franţa, Dacia a atins un nivel-record de vânzări ajungând la 112.000 de unităţi, ocupând locul al patrulea la livrări către vânzări către persoane fizice.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Povestea plecării lui Coldea din fruntea SRI. Agonia unei demisii
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a solicitat, ieri, preşedintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, după ce acesta a cerut eliberarea din funcţie. Potrivit unui comunicat al SRI, motivele pentru care Coldea a făcut acest gest "ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a instituţiei". Serviciul Român de Informaţii a transmis opiniei publice că investigaţia privind afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă a fost "complexă" şi "minuţioasă". În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcari ale legii sau normelor interne în vigoare. Comunicatul SRI este destul de confunz, probabil voit. Întrebarea la care instituţia condusă de Hellvig trebuie să răspundă este: Dacă Florian Coldea nu a greşit şi a cerut doar punerea la dispoziţie, de ce a fost trecut în rezervă?
• Kovesi anunţă că nu pleacă de bunăvoie de la conducerea DNA
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avut, ieri, o zi plină, acordând o suită de interviuri pentru a afla cât mai multă lume că nu intenţionează să-şi dea demisia. "Nu, nu îmi dau demisia. Am fost numită procuror-şef la DNA ca să-mi fac treaba. Şi treaba DNA e să investigheze fapte de corupţie la nivel înalt. Asta am făcut. Pentru acest lucru sunt plătită. Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpaţi", a precizat Kovesi pentru Agerpres. Ea a ţinut să adauge că atacurile la adresa ei nu vizează doar DNA ci tot sistemul judiciar. Kovesi a negat şi că ar fi ofiţer al unui serviciu secret străin, aşa cum spusese Sebastian Ghiţă: "Exclus acest lucru! Este o acuzaţie gravă şi mincinoasă. Deci, nu este adevărat".
• Pedeliştii din PNL, întâlnire de taină la conac
"Evenimentul zilei" a aflat, pe surse, că sub conducerea fostului lider PDL, Vasile Blaga, vechii pedelişti din PNL s-au întâlnit ieri la prânz, la moşia unui fost baron democrat- liberal, Nicolae Bara, la Ogrezeni, judeţul Giurgiu, unde au pus la cale susţinerea la şefia PNL a actualului preşedinte interimar al partidului, Raluca Turcan. La întrevederea de taină au mai fost prezente Sulfina Barbu, Raluca Turcan şi mai mulţi lideri judeţeni şi parlamentari care provin din fostul PDL. Lupta se anunţă una crâncenă întrucât, atât foştii pedelişti cât şi vechii liberali vor să conducă partidul, fiecare tabără considerânduse îndreptăţită pentru acest lucru. La ora actuală, în rândul liberalilor există o oarecare dihonie între membrii, în special între lideri, lucru care nu se întâmplă şi la vârful pedeliştilor, care se dovedesc mai uniţi.
• Saxo Bank: Vine riscul reintroducerii sancţiunilor împotriva Iranului
După ce mărfurile au început să aibă din nou parte de câştiguri în 2016, trebuie să le fie luate din cale câteva obstacole pentru ca performanţa să se extindă şi în 2017, unul dintre acestea fiind capacitatea producătorilor de petrol de a îndeplini reducerile promise şi necesare pentru a reechilibra piaţa, scrie Ole Hansen, şef Strategie Mărfuri, Saxo Bank. "În 2017, ţiţeiul va căuta să capitalizeze şi mai mult bazându-se pe perspectiva că piaţa se va reechilibra în sfârşit, pe măsură ce oferta scade pentru a se adecva cererii". "Luând în considerare toate aspectele, din punctul nostru de vedere preţul mediu al ţiţeiului Brent va creşte la 54$/baril în 2017 de la 45$/baril în 2016".
• Alexandru Stănean (Teraplast): Creşterea abruptă a salariului minim va genera creşteri în lanţ, care vor duce la o erodare a productivităţii
Directorul general al Teraplast Group a explicat, în exclusivitate pentru Capital, care sunt aşteptările sale de la noul guvern. "Creşterea salariului minim nu va afecta direct business-ul grupului Teraplast pentru că în acest moment în cadrul Grupului nu există pachete salariale care să fie sub valoarea anunţată de noul Guvern, în contextul în care piaţa muncii din zona Bistriţa este una extrem de concurenţială, în principal pe segmentul de operatori producţie. În plus, orientarea companiei este spre tehnologii cu un grad cât mai înalt de automatizare, care să diminueze consumul de forţă de muncă. Pe de altă parte, creşterea abruptă a salariului minim va genera creşteri în lanţ de salarii, care vor duce la o erodare a productivităţii, care nu se poate alinia pe termen foarte scurt".
• JURNALUL NATIONAL
• Kovesi despre votarea persoanelor cu probleme în justiţie: Nu trebuie învinuiţi cetăţenii; depinde de oferta politică
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, consideră că cetăţenii nu trebuie învinuiţi pentru faptul că, în cadrul scrutinelor, votează persoane care au probleme în justiţie, ea arătând că votul depinde foarte mult de oferta politică pe care aceştia o au. "Asta înseamnă democraţia, să mergi să îţi exprimi votul. (...) Depinde foarte mult şi de oferta pe care o ai atunci când te prezinţi la vot, de oferta politică şi pe cine poţi să votezi. Eu nu cred că trebuie să învinuim aici cetăţenii că şi-au exprimat o opţiune pe ceea ce li s-a oferit", a spus Kovesi la Digi 24. Aceasta a punctat că şi-a exprimat opinia în calitate de cetăţean care merge la vot. Totodată, şefa DNA a susţinut că există "pericolul" ca anumite legi care vizează sistemul judiciar să fie modificate.
• Antonio Tajani, noul preşedinte al Parlamentului European
Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European, a fost ales noul preşedinte al Parlamentului European, cu 351. Contracandidatul lui Tajani, socialistul Gianni Pittella a obţinut 282. Tajani este un politician cu experienţă, fost vicepreşedinte al Europarlamentului, fost comisar european pentru Industrie şi Antreprenoriat şi fost vicepreşedinte al Comisiei Europene. Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofiţer în Forţele Aeriene ale Italiei şi a lucrat apoi ca jurnalist, editor al secţiunii de afaceri parlamentare a publicaţiei "Il Settimanale" şi director al biroului de la Roma al cotidianului "Il Giornale". A fost trimis special în Liban, Uniunea Sovietică şi Somalia. În 1994 a fost unul dintre fondatorii partidului Forza Italia şi coordonator regional al formaţiunii politice în Lazio până în 2005. În primul guvern al lui Berlusconi (1994-1995), Tajani a fost purtător de cuvânt.
• Bani pentru fermierii loviţi de embargoul rusesc
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să aloce 5,5 milioane de lei pentru producătorii de legume şi fructe afectaţi de interdicţia impusă de Guvernul rus importului de legume şi fructe din Uniunea Europeană, potrivit unui proiect publicat pe site-ul MADR. Sprijinul financiar acoperă activităţile desfăşurate începând cu data de 1 iulie 2016 şi până la atingerea cantităţii de maximum 3.000 tone, se precizează în proiect. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile până la data de 30 septembrie 2017, potrivit prevederilor europene
• ASF a amendat Asirom cu 200.000 de lei, iar pe vicepreşedintele directoratului cu 50.000 de lei
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat societatea Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group SA cu 200.000 de lei şi pe vicepreşedintele directoratului, Bregovan Adamovic, cu 50.000 de lei, în urma unui control inopinat care a vizat activitatea acesteia, informează, marţi, instituţia. Potrivit ASF, controlul s-a desfăşurat în perioada 5 septembrie - 17 noiembrie 2016 şi a avut ca tematică modul în care societatea a instrumentat/soluţionat dosarele de daună pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă şi CASCO auto, a calculat şi a înregistrat rezerva de daună (avizată şi neavizată), precum şi acurateţea şi exactitatea datelor privind dosarele de daună aflate în rezervă/plăţi de indemnizaţii/respingeri/prescrieri dosare.
• NATIONAL
• Executii in masa la "Doi s' un sfert"!
Blestemul abatut in ultima vreme asupra serviciului care oricum numai secret nu este acum continua chiar si dupa schimbarea denumirii in DGPI. Iar acum, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, unii dintre conducatorii structurii, alaturi de alti sefi importanti din Ministerul de Interne se afla sub focul incrucisat al anchetelor atat interne, cat si a celor declansate de catre procurorii anticoruptie sau a celor de la alte Parchete. Iar suspiciunile se refera la "executarea" in masa a unor ofiteri de politie care avansau prea mult cu anumite anchete care, probabil, le strica "feng shui"-ul sefilor. Si atunci, daca respectivii ofiteri, dintre care majoritatea actionau sub acoperire, nu o lasau mai moale cu dosarele pe care le instrumentau, superiorii acestora apelau la prietenii de la "Doi s' un sfert" ca sa-i scoata din joc.
• Vine remanierea in vara!
Liviu Dragnea a luat haturile partidului si guvernarii deopotriva in maini si pare mai decis ca oricand sa nu le mai dea drumul. Mai ales ca, dupa ce i-a iesit din plin diversiunea cu sefia Guvernului, pe care oricum nu o vrea, actualul presedinte al Camerei Deputatilor trebuie sa mai faca joc de glezne timp de inca doi ani. Pentru ca singurul tel politic al lui Dragnea nu este Palatul Victoria, ci intrarea triumfala pe portile Cotrocenilor, in 2019! Iar planul lui Dragnea pentru castigarea Presedintiei in 2019 se bazeaza nu atat pe razboaiele cu rivalii politici, ca doar acestia au demonstrat ca se pot anihila si singuri, cat pe conducerea propriului partid cu mana forte. Si pentru realizarea acestui deziderat este imperios necesar ca presedintele PSD-ului sa nu permita formarea niciunui alt pol de putere, nici la nivel guvernamental, dar nici in teritoriu.
• La ce mai foloseste NATO? Are Trump dreptate?
Creata in 1949, organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, criticata de noul presedinte al SUA pentru ca "are probleme" si "este depasita", trebuie sa faca fata contradictiilor interne si Rusiei lui Vladimir Putin. NATO avea ca prim scop, potrivit principiului enuntat de diplomatul britanic Hastings Lionel Ismay, "pastrarea rusilor la exterior, americanilor la interior si a germanilor sub tutela" (Le Figaro). Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, respinge constant ideea potrivit careia organizatia nu mai are ratiuni de a exista. Potrivit geopolitologului Alexandre Melnik, "dramaticul paradox al acestei institutii, fondate pentru a proteja pacea in Europa si in lume, este paralizia ei din cauza contradictiilor interne, in momentul in care Europa are nevoie mai mult decat oricand de o contrapondere eficace, adecvata lumii actuale care este mai instabila si periculoasa decat era in vremea Razboiului Rece".
• PUTEREA
• Premierul Grindeanu dă lovitura în scandalul GRAŢIERILOR
Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi seara, pentru MEDIAFAX, că nu este de acord cu punerea în discuţie a unor probleme legate de amnistie, dar nu exclude o discuţie despre graţieri, dar nu pentru infracţiunile grave, care privesc corupţia, evaziunea, alte infracţiuni majore. Şeful Executivului a subliniat că este poziţia sa de principiu în discuţiile şi demersurile referitoare la aceste probleme. Surse judiciare au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, care ar urma să fie discutat în şedinţa de miercuri a Executivului. Proiectul prevede şi modificarea altor legi din justiţie, precum cea referitoare la punerea în acord a abuzului în serviciu cu decizia CCR, potrivit aceloraşi surse.
• Preşedintele ATACĂ dur guvernarea PSD-ALDE: "Nu a făcut nimic, doar promisiuni populiste"
Preşedintele Klaus Iohannis nu a pierdut ocazia să atace majoritatea parlamentară formată după alegeri, o dată cu anunţul trecerii în rezervă a generalului Coldea. Iohannis reproşează actualei guvernări că nu a făcut nimic până acum în afara unor promisiuni populiste din campanie. "Ce majoritate vom avea? Inca nu stim. Deocamdata nu a facut nimic. A, a votat cateva promisiuni populiste din campanie, si-au pus niste sefi de comisii, dar asta a fost usor. Vom avea o majoritate care va vrea sa dovedeasca ca face jocurile in Parlament, care va dori sa albeasca dosarele celor incriminati? Sau o majoritate matura, care intelege ca Romania e numai una si care va veni langa presedinte pentru ca impreuna sa garanteze securitatea nationala, statul de drept si impreuna sa dovedim ca Romania e sigura pentru cetateni si e o natiune puternica in corul celorlalte natiuni.
• ROMANIA LIBERA
• NATO a dat 20 de milioane de euro pe "tunuri" româneşti pentru F-16
Mai multe firme implicate în scandaluri de corupţie şi cu conexiuni în sfera politică au reuşit să pună mâna pe contracte de la organizaţia nord-atlantică şi Ministerul Apărării Naţionale. Sumele au fost primite pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a infrastructurii Bazei Aeriene 86 Feteşti, cunoscută sub numele de "Aerodromul Borcea". De pe "Borcea" decolează avioanele F-16, intrate de curând în dotarea Forţelor Aeriene Române. Baza Aeriană 86 Feteşti a fost inclusă în Programul NATO de Investiţii în Securitate (NSIP) pentru a fi modernizată după standardele NATO şi să fie compatibilă cu tehnica de dirijare şi operare a zborurilor avioanelor F-16. În cadrul acestui program, au fost finanţate zece proiecte cu o valoare iniţială de 31.713.200 euro. NATO a contribuit cu suma de 20.816.636 euro şi România cu 10.896.564 euro.
• Coldea, în concediu cu girul lui Maior
Ca să meargă în concedii cu Ghiţă, Coldea fie a minţit că merge singur, fie a avut aprobarea scrisă a lui George Maior, şeful SRI. Multe surse, însă, spun că prim-adjunctul Coldea nu a minţit nici măcar prin omisiune. "Drepturile şi obligaţiile prevăzute pentru militarii armatei române" sunt prevăzute în Statutul cadrelor militare, aprobat prin Legea 80 din 1995. Când Statutul cadrelor militare se aplică ofiţerilor SRI, locul "ministrului Apărării Naţionale" este luat de şeful Serviciului Român de Informaţii, adică de numărul 1 din instituţie. Aşadar, ca să se poată "deplasa în străinătate", "cadrul militar în activitate" trebuie să respecte "condiţiile ce se stabilesc prin ordin" al şefului SRI. Ce nu mai spune Statutul cadrelor militare este că atât înainte, cât şi după deplasarea în străinătate "cadrul militar în activitate" era obligat să raporteze cu cine, unde şi cum şi-a petrecut timpul în străinătate.
• ZIARUL FINANCIAR
• Theresa May avertizează Germania într-un discurs istoric
În pofida aşteptărilor celor care cred că în 2017 lumea mai este ca în 1990, premierul britanic Theresa May a ţinut ieri un discurs istoric nu atât ca bornă în parcursul Marii Britanii, cât ca distanţare faţă de partenerii europeni de 70 de ani ai ţării, care au rămas acum doar "prieteni şi vecini". "Vrem şi controlul imigraţiei, şi comerţ liber cu pieţele Uniunii Europene. Suntem prea importanţi pentru economia UE ca să nu ne acordaţi ceea ce dorim". Acesta a fost mesajul, în esenţă, al doamnei May în ceea ce ziarele britanice s-au şi repezit să-l numească discursul după care istoria Marii Britanii va arăta altfel. Theresa May nu ezită să şi avertizeze în discursul său. "Înăbuşiţi interesele diferitelor ţări prin forţă şi veţi sfârşi împrăştiaţi în bucăţi". Dacă ar fi tradus această frază în germană, probabil că nici nu ar mai fi trebuit un discurs de 11 pagini.
• Politica industrială defectuoasă a lui Trump
Preşedintele ales al SUA Donald Trump va fi învestit peste câteva zile, însă politica sa industrială defectuoasă a început să se manifeste clar încă de la victoria sa suprinzătoare din luna noiembrie, scrie Dani Rodick, profesor de economie politică internaţională la John F. Kennedy School of Government din cadrul Harvard University, într-un comentariu publicat pe project-syndicate.org. La numai câteva săptămâni de la alegeri, Trump înregistra deja o victorie pe acest front. Printr-o combinaţie de stimulente şi intimidări, acesta a reuşit să determine firma Carrier să-şi menţină o parte din operaţiuni în Indiana, salvând 1.000 de locuri de muncă americane. Ulterior, cu ocazia unei vizite la fabrica Carrier, Trump a avertizat şi alte firme americane că le va impune tarife usturătoare dacă-şi vor reloca fabricile peste hotare şi vor re-importa produsele pe plan local.
• Radiografia societăţilor de investiţii financiare în 2016
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare se tranzacţionau în decembrie 2016 cu discount între 37% şi 50% faţă de activul net. Activele totale, cel mai relevant indicator pentru SIF-uri, au urcat cu 1% la 7,1 mld. lei ♦ Cea mai bună evoluţie, la SIF4, de 11%, datorită ponderii mari a acţiunilor Băncii Transilvania în portofoliu. Cele cinci societăţi de investiţii financiare afişează discount uri de tranzacţionare al acţiunilor faţă de valoarea unitară a activului net cuprins între 37%, cum este cazul SIF5 Oltenia, şi 53% la SIF4 Muntenia, potrivit datelor IFRS agregate de ZF pe baza informaţiilor publicate de SIF-uri pentru finele anului 2016.