REVISTA PRESEI 18.02.2014

Willy Homner
Revista Presei / 18 februarie 2014

ADEVARUL

Ziua în care alianţa USL s-a rupt la vot

Negocierile dintre PSD şi PNL au început cu stângul ieri dimineaţă, când Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au reuşit să bată palma pentru noua formulă a Guvernului. Seara, în Parlament, cele două partide au arătat că nu mai funcţionează ca o alianţă: PSD a votat împotriva arestării deputatului Vlad Cosma, iar PNL "pentru". Premierul Victor Ponta i-a prezentat lui Crin Antonescu, chiar în biroul acestuia, două variante de supravieţuire a USL: fie merg pe actuala structură a Guvernului, dar acceptă ca Iohannis să fie doar ministru de Interne, fără a prelua şi postul de vicepremier care i-a revenit fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, fie acceptă o restructurare amplă a Executivului, care să includă un post de vicepremier pentru ministrul PC al Agriculturii, Daniel Constantin. Liberalii au refuzat categoric ambele ipoteze prezentate de Victor Ponta , pe motiv că nu vor "un Guvern lăbărţat" prin înfiinţarea unor noi funcţii. Blocajul a intervenit pentru că atât liberalii, cât şi social-democraţii şi-au menţinut poziţiile anunţate săptămâna trecută.

Top 2013: ce afaceri mai merg în România, care au ieşit pe minus

Serviciile de înaltă complexitate şi fabricarea de produse cu valoare adăugată mare au avut cele mai consistente creşteri ale cifrelor de afaceri în anul 2013 faţă de 2012. Clasamentul cifrelor de afaceri, întocmit de "Adevărul" pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică, este dominat de serviciile şi industriile care se axează pe calitate. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii de vârf cum sunt cercetarea, serviciile anexe exploatării de resurse minerale sau producţia de autovehicule, domenii abordate în principal de companiile mari. La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi ale cifrelor de afaceri, se regăsesc domeniile în care progresul tehnologic a fost mai puţin aplicat sau în care cererea a avut un declin, cum ar fi prelucrarea tutunului, transporturile pe apă, extracţia de cărbune sau metalurgia şi producţia de articole chimice. Cei mai mulţi dintre campionii creşterii cifrelor de afaceri se regăsesc în sectorul terţiar, adică al diverselor servicii prestate în special companiilor: recrutare şi administrarea resurselor umane, consultanţă financiară şi de management, tranzacţii imobiliare, logistică şi depozitare sau protecţie şi pază.

Cum a "spart" Salrom 17 milioane de lei pe salarii, achiziţii la suprapreţ, servicii de pază şi strategii de marketing care nu au fost implementate niciodată

Bani acordaţi fără justificare, achiziţii făcute la suprapreţ, cheltuieli inutile cu strategii de marketing, proiectare de standuri sau contracte suspecte de pază. În acest caz, este vorba de Salrom. Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de peste 17 milioane de lei în finanţele companiei, însă conducerea acesteia a atacat în instanţă cele mai multe părţi din constatările inspectorilor, susţinând că a rezolvat, între timp, o altă parte din problemele semnalate. Informaţiile sunt prezentate în raportul pe 2012, făcut public în acest an. Cele mai mari sume, respectiv 4,55 milioane de lei sunt trecute drept "adaosuri la salarii acordate în alte condiţii decât cele stabilite prin contractele colective de muncă", în vreme ce o altă sumă, de 2,28 milioane de lei, reprezintă majorări salariale peste nivelul inflaţiei, contrar prevederilor din legea bugetului. Aurel Bucur, directorul general al companiei, contestă aprecierile Curţii de Conturi.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Curentul de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori

Curentul de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori, consideră Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, citat de Agerpres.ro. El a mai afirmat că nu crede că această lege ar putea fi în interesul debitorilor sau al creditorilor. "Personal, cred că actualul curent de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a agenţilor, a operatorilor de piaţă interesaţi. Nu este niciun interes major al debitorilor şi niciun interes major al creditorilor şi am să vă spun motivul: nu cunosc situaţii relevante în care un debitor şi un creditor să nu fi ajuns la soluţii de compromis asupra unor bunuri esenţiale", a declarat oficialul BNR, potrivit sursei citate. El a mai completat că nu există cazuri de oameni care să fi fost daţi afară din casa în locuiau până acum de către bănci.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Marţi încep simulările. Ce îi aşteaptă pe elevi la examenele la Română şi la Matematică

Marţi, elevii de clasa a VIII-a vor susţine prima simulare pentru Evaluarea Naţională, la Română, iar miercuri la Matematică, urmând ca rezultatele să fie publicate pe 7 martie. Profesorii spun că subiectele de la aceste teste ar putea fi mai grele decât cele de la examenul propriu-zis, ca în fiecare an, pentru a-i motiva pe elevi să înveţe. Subiectele la simulările pentru evaluarea naţională vor fi de nivel mediu, iar notele nu se trec în catalog, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un comunicat oficial. Pricopie a mai amintit şi premierele din acest semestru şcolar. "Este vorba despre evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, care va avea loc în luna mai, despre simularea evaluării naţionale, prin care elevii clasei a VIII-a vor trece în februarie, şi despre simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a, ce va avea loc în martie.

Ford va produce la Craiova şi modelul Fiesta, după ce va transfera o parte din producţia de la Köln

Grupul american Ford va transfera de la Köln la Craiova, în 2017, o parte din producţia modelului Fiesta, pentru a reduce costurile în contextul pierderilor masive înregistrate de operaţiunile europene ale companiei după scăderea puternică a vânzărilor auto de pe continent. Informaţia a fost publicată luni de ziarul german Bild, care citează surse apropiate Ford. Mutarea ar urma să aibă loc în anul 2017 şi va afecta aproximativ 1.000 de angajaţi ai fabricii din Köln. Sunt vizaţi în principal salariaţii din schimbul de noapte, care câştigă mai mult decât colegii din celelalte ture. Transferul parţial al producţiei modelului Fiesta de la Köln la Craiova este motivat în principal de costurile cu salariile, dar şi cu energia. Ford a înregistrat anul trecut în Europa pierderi de 1,6 miliarde de dolari, faţă de 1,75 miliarde de dolari în 2012, potrivit raportului financiar al grupului. Piaţa auto europeană a scăzut cu peste 25% începând din 2008, la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.

Cine este Matteo Renzi, politicianul care va deveni cel mai tânăr premier din istoria Italiei

În urmă cu doar două săptămâni, Matteo Renzi anunţa că nici nu ia în calcul să preia funcţia de premier fără a fi ales de popor. Calculele s-au schimbat între timp, iar Renzi, liderul în vârstă de 39 de ani al Partidului Democrat, va deveni cel mai tânăr premier din istoria ţării. Totodată, el va fi al patrulea prim-ministru italian în doi ani şi al treilea premier consecutiv care vine la putere prin numire şi nu prin vot popular. Liderul de centru-stânga Matteo Renzi a preluat conducerea Partidului Democrat în urmă cu doar două luni, iar ascensiunea lui pare să continue în acelaşi ritm alert. Renzi, primarul Florenţei şi unul dintre cei mai carismatici politicieni italieni, va fi nominalizat cel mai probabil de preşedintele italian Giorgio Napolitano pentru a forma un nou guvern, după demisia premierului Enrico Letta, anunţată la sfârşitul săptămânii trecute. Napolitano a încheiat duminică noapte consultările cu partidele politice, care trebuie să recomande un nou premier. Cea mai importantă recomandare este însă cea făcută de PD, care deţine cel mai mare număr de mandate parlamentare.

CURENTUL

PSD-istul Vlad Cosma, scăpat de arest de iubita sa, fosta secretară a lui Dragnea

Parlamentul a fost ieri scena unei poveşti fără precedent în care iubitul parlamentar, presupus infractor, este salvat chiar de prietena sa, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Concret este vorba despre fiul baronul PSD Prahova, pe numele său Vlad Cosma, a cărui rămânere în libertate a fost judecată ieri în cadrul Comisiei mai sus amintite. Aceasta a respins, ieri, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma. Numai că din această comisie face parte şi deputatul Cătălina Ştefănescu de la Teleorman, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, propulsată de acesta în forul legislativ al ţării. Raportul negativ al Comisiei din care face parte Cătălina Ştefănescu a fost adoptat cu 7 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri. Ulterior, la votul din plenul Parlamentului, noul USD a făcut din nou front comun pentru protejarea prezumtivilor infractori din propria ogradă, plină de astfel de personaje.

Slujbaşii Bisericii se acoperă de minciuni în cazul elevei fugite la mânăstire

Unul din slujbaşii Bisericii a recunoscut senin că i-a "păcălit" pe poliţişti, pentru ca imediat, mai-marii săi să pretindă că, de fapt, fata dispărută a fost găzduită într-o mânăstire, însă după ce poliţiştii au căutat-o acolo! Biserica nu poate explica, însă, cum a fost găzduită fata fugită de acasă nu doar la una, ci la trei mânăstiri, fără ca nimeni să nu anunţe autorităţile. Poliţiştii i-au audiat duminică noaptea pe călugării de la Sihăstria Rarău, judeţul Neamţ, care au declarat că Iulia a fost găzduită la mai multe mânăstiri din Suceava şi Neamţ, aflând de la fată că ea ar fi stat la Agapia sau Văratec în judeţul Neamţ, înainte să ajungă la Sihăstria Rarău din judeţul Suceava. Astfel, eleva fugită de acasă a venit din Bucureşti la una din cele două mânăstiri din judeţul Neamţ, unde a fost găzduită o noapte. Vineri a plecat de acolo cu un microbuz şi a ajuns la Sihăstria Rarăului, unde a fost iarăşi găzduită la lăsarea serii.

Vasilescu : Salariile de zeci de mii de euro de la ASF - mult mai mari decât cele de la BNR

"Aşa am ştiut şi eu, că la ASF sunt stabilite salarii identice cu cele de la BNR. Sumele care se vehiculează acum pe ecrane şi despre care se spune că sunt identice ca la Banca Naţională, nu mai sunt identice. Salariul guvernatorului la Banca Naţională este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de bază al guvernatorului este de aproximativ 10.000 de euro şi urcă la aproape 12.000 de euro cu indemnizaţia de la Consiliul de Administraţie. Celelalte salarii sunt mult mai mici", a declarat Adrian Vasilescu. Declaraţiile consilierului guvernatorului băncii centrale vin la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Radu Soviani, a arătat, la Realitatea TV, că salariile din ASF sunt mai mici decât cele de la Banca Naţională.

CURIERUL NATIONAL

Cum a ajuns statul pe pierdere cu taxele auto

Taxa auto, indiferent de denumirea pe care a avut-o în ultimii cinci ani - taxa auto, de primă înmatriculare, de mediu, de poluare şi mai nou timbrul de mediu - este una extrem de păguboasă pentru stat. În ciuda tuturor modificărilor aduse modalităţii de calcul, în scopul remedierii deficienţelor remarcate de instanţele europene, bugetul de stat este sărăcit an de an cu sute de milioane de lei, sume infime însă faţă de cât ar trebui să se înapoieze celor care au obţinut decizii judecătoreşti definitive de rambursare. Concret, conform datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), peste două treimi din încasările AFM din ultimii doi ani (1,34 mld. lei) au fost deja returnate celor care deţin hotărâri judecătoreşti definitive. Suma totală de rambursat este însă uriaşă, având în vedere că, în aprilie 2013, premierul afirma că statul are de înapoiat 4 miliarde lei. În ultimii cinci ani, instanţele europene au spus că toate variantele taxelor auto, inclusiv cea din 2012, sunt neconforme cu tratatele europene

BCR "merge pe burtă" în afacerea Harinvest

"Capul în pământ" este strategia pe care cea mai mare bancă din România a adoptat-o în cazul Harinvest, potrivit unor surse din piaţa de capital. BCR comunică doar prin avocat cu ASF şi încearcă din răsputeri să se ţină departe de scandalul public. Banca nu a răspuns nici până în prezent întrebărilor concrete ale Curierului Naţional şi nu şi-a clarificat poziţiile faţă de afirmaţii foarte grave lansate în piaţă. "Câinii latră, ursul trece!". Aceasta este abordarea BCR în cazul Harinvest. Oricât de mult s-ar apropia scandalul public de curtea celei mai mari bănci din România, oricât de multe sunt faptele care arată corelarea pas cu pas a BCR cu Harinvest, oricât de aiuritoare cifrele privind această relaţie, oricât de grave acuzaţiile, oricât de mari nemulţumirile păgubiţilor, oricât de adânci investigaţiile de presă, BCR alege să nu comenteze informaţiile care o leagă de cel mai important scandal de fraudă din piaţa de capital românească al ultimului an.

Şomerii cu diplomă - cine e de vină?

Ultimele cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică, în iulie 2013, arătau că numărul absolvenţilor de studii superioare s-a dublat în ultimii 10 ani, de la 7,1% în 2002 la 14,4% din numărul total de 20 de milioane de locuitori ai României. Conform datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în ultima lună a anului trecut, din numărul total de 170.000 de licenţiaţi, 10% la sută nu îşi găsesc un loc de muncă, respectiv 16.000 de şomeri. Dacă ne uităm în alte ţări, în Germania, de exemplu, motorul economiei Uniunii Europene, vedem cum rata şomajului în rândul tinerilor se plasează sub 8%, ultimele date indicând în martie, anul trecut, 7,6 procente, raportate la numărul total de locuitori de cca 82 de milioane, potrivit unui studiu Eurostat pe 2013. De asemenea, potrivit datelor ANOFM, numărul şomerilor cu studii superioare a depăşit, la finalul trimestrului III al anului trecut, 35.700 de persoane, ceea ce reprezintă 8,3% din numărul total de şomeri înregistraţi.

Agricultura, o afacere de viitor

Afacerile în domeniul agriculturii au cunoscut o dinamică pozitivă în ultimii ani, întreprinderile din agricultură configurându-se ca un segment stabil. Resursele naturale şi iniţiativele de finanţare de la bugetul de stat au contribuit la atractivitatea sectorului. De asemenea, rezultatele anuale ale sectorului exemplifică potenţialul neexploatat, care ar putea beneficia, în prima instanţă, de fonduri suplimentare pentru dezvoltare. " Pentru crearea de noi locuri de muncă Guvernul trebuie să vină cu stimulente, cu mai mult pentru cei care vor să dezvolte o afacere în domeniul agricol, pentru că băncile sunt reticente în a acorda credite. Pentru 100.000 de lei de la bancă aş pune gaj pământul, iar dacă cumva aş da faliment, instituţia de credit ar putea veni să-mi evalueze pământul şi i-aş spune: Ia 10 hectare pentru a acoperi datoria! La noi este dezinteres total, ca să iei un credit trebuie să fii bancabil, altfel nu te bagă în seamă", a declarat, pentru Curierul Naţional, fermierul Ioan Ciocan.

PDL va depune o moţiune împotriva lui Dragnea şi o alta împotriva lui Şova

PDL va depune la Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pentru modul în care a redactat proiectul legii descentralizării, şi alta împotriva ministrului Dan Şova, pentru "modul defectuos în care a organizat procesul de deszăpezire a drumurilor şi şoselelor". Anunţul a fost făcut de către prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu. "Am luat decizia să depunem o moţiune simplă împotriva vicepremierului Liviu Dragnea pentru că a redactat defectuos, neconstituţional, proiectul privind descentralizarea administrativă. De asemenea, vom depune din nou o moţiune împotriva ministrului Şova pentru modul defectuos în care a organizat procesul de deszăpezire a drumurilor şi şoselelor", a precizat Predoiu.

Creditarea ieftină scumpeşte casele în Germania

Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat anul trecut cel mai puternic avans din ultimii 10 ani, datorită nivelului scăzut al dobânzilor, care a înlesnit accesul la finanţare şi a determinat unii investitori să renunţe la obligaţiuni în favoarea activelor imobiliare, potrivit Bloomberg. Preţurile apartamentelor, caselor şi altor tipuri de proprietăţi rezidenţiale din Germania au crescut în 2013 cu 4%, potrivit datelor prezentate luni de o asociaţie a băncilor, VDP. Piaţa a depăşit astfel recordul stabilit în anul 2012, când a fost înregistrată o creştere de 3,9%. Indicele preţurilor la birouri a urcat cu 5,9%, încetinind de la plus 6,1% în anul anterior. Piaţa locuinţelor din Germania traversează o perioadă de creştere susţinută, datorită deficitului de spaţii de locuit din oraşele mari, precum Berlin sau Frankfurt, unde ritmul în care se construieşte nu ţine pasul cu cererea. Totodată, preţurile spaţiilor de birouri sunt împinse în sus de investitorii care caută active cu randamente mai bune faţă de obligaţiuni.

Spania va începe privatizarea Bankia

Guvernul spaniol va începe privatizarea Bankia prin vânzarea unui pachet de 5-10% din acţiuni către investitori instituţionali, la doi ani după ce statul a fost nevoit să preia participaţia majoritară, pentru a salva banca de la faliment în urma unor pierderi de 19 miliarde euro. Spania deţine 68,4% din acţiunile Bankia, a patra mare bancă din Spania, prin fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB. Privatizarea va fi realizată în etape, pe parcursul următorilor câţiva ani, a declarat preşedintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, pentru ziarul ABC, preluat de Reuters. "Cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds. Primele pachete vândute vor fi mai mici. Ne gândim la 5-10%. Acţiunile vor fi plasate către investitori instituţionali", a afirmat bancherul. Bankia a devenit simbolul crizei financiare din Spania, după ce a anunţat pierderi de peste 19 miliarde euro în 2012, din cauza volumului uriaş de credite pentru proiecte imobiliare devenite neperformante.

EVENIMENTUL ZILEI

Augustin Zegrean: "Parlamentul trebuie să ţină cont de Decizia Curţii"

După ce Curtea Constituţională a găsit 26 de articole prin care au fost încălcate limitele revizuirii Legii Fundamentale, unii politicieni au strecurat în spaţiul public falsa idee că decizia CCR ar fi consultativă. "Evenimentul zilei" atrage atenţia asupra faptului că opinia CCR în materia revizuirii Constituţiei nu este una formulată în cazul unui aviz consultativ, ci este o decizie. Iar Deciziile CCR sunt general obligatorii. Acest lucru a fost subliniat şi de preşedintele CCR, Augustin Zegrean, care atrage atenţia că Parlamentul trebuie să ţină cont de Decizia Curţii. "Ce trebuie să facă acum Parlamentul? Să ţină seama de ce am scris noi acolo, în decizie. Este o decizie şi e obligatorie, ca orice decizie!, de la data publicării în Monitorul Oficial, aşa cum prevede Constituţia României", a declarat, pentru EVZ, Augustin Zegrean. "Un lucru e clar, dacă Parlamentul nu va ţine seama de opinia Curţii, se va situa în afara Constituţiei", a declarat profesorul Stanomir, pentru EVZ.

Miza trecerii Transgaz şi Transelectrica în subordinea PSD

PSD vrea să menţină în portofoliile sale atât producătorii, cât şi transportatorii din energie, controlând sume imense, dar şi un mecanism electoral. Preşedintele Traian Băsescu a calificat "preluarea în subordinea premierului a Transgaz şi Transelectrica, drept o mutare "fără precedent". Miza acestui transfer poate fi extrem de importantă şi poate fi dedusă din felul în care au fost folosite Trangaz şi Transelectrica în trecut, spun specialiştii. Transelectrica, de exemplu, "controlează tot ce este regulă tehnică pe piaţa energiei", a comentat pentru EVZ specialistul pe probleme de energie Jean Constantinescu, fost preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Multe termocentrale, aflate, majoritatea, în sectorul public, şi care au costuri mari de producţie, nu ar avea nicio şansă să livreze energie într-un mediu competitiv. Politic, este însă nepopular să le închizi. În plus, pe timpul iernii acestea sunt principalele furnizoare de energie subvenţionată către populaţie. Acestea şi-au găsit însă un debuşeu prin intermediul transporatorului de energie şi livrează "servicii de sistem", la tarife mult mai mari decât cele obişnuite, reuşind să-şi acopere costurile.

DEUTSCHE WELLE: Est-europenii lucrează în Germania pe nimic

Studii actuale demonstrează că est-europenii sunt adesea bine instruiţi. Cu toate acestea, mai bine de jumătate din ei au joburi prost plătite. Medicul ucrainean ajuns şofer de taxi la Berlin, menajera din Bulgaria cu diplomă universitară sau chimistul român care spală geamuri - acestea sunt clişee răspândite, referitoare la imigranţii care acceptă de nevoie joburi în Germania cu mult sub calificarea lor. Iar aceste clişee sunt adesea conforme cu realitatea, potrivit unei statistici a Oficiului federal pentru plasarea forţei de muncă. Conform documentului menţionat, procentajul est-europenilor care acceptă joburi prost plătite este disproporţionat de mare. În decembrie 2012, 53 la sută dintre ei câştigau mai puţin de două treimi dintr-un salariu mediu. Dintre germani, numai 20 la sută acceptă asemenea slujbe.

JURNALUL NATIONAL

În România, legea nu-i protejează pe copiii dispăruţi

Cazul "olimpicei dispărute" scoate la iveală făţărnicia cu care societatea noastră tratează subiectul copiilor dispăruţi. ONG-uri care în viaţa lor nu au lipit măcar vreun afiş pentru vreun copil dispărut ies la înaintare şi fac declaraţii pompoase. Oameni care n-au fost până acum preocupaţi de soarta acestor copii ies pe sticla televizoarelor şi condamnă la nimereală, într-o isterie colectivă. Mulţimea a pus tunurile pe mănăstiri. Dacă nu anunţi că ai găsit un portmoneu pe stradă, eşti pasibil de puşcărie. Conform art. 216 din vechiul Cod Penal, respectiv art. 243 din Noul Cod Penal, alin (1): "fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă". Când e vorba de un bun material, legea este explicită. Dacă găseşti, în schimb, un copil pe stradă şi-l duci acasă, fără să anunţi poliţia sau părinţii acestuia, nu păţeşti absolut nimic. Pentru că, în înţelepciunea lui, legiuitorul nu a prevăzut sancţiuni pentru astfel de situaţii, destul de frecvente în România.

Dosar FNI: Pedeapsa lui Nicolae Popa, redusă de la 15 ani la 6 ani şi 8 luni

Judecătoria Giurgiu a decis luni reducerea pedepsei aplicate lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor, condamnat în dosarul FNI, de la 15 ani închisoare la 6 ani şi 8 luni, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri şi aplicării legii penale mai favorabile. Potrivit deciziei publicate pe site-ul Judecătoriei Giurgiu, magistraţii au admis contestaţia la executare formulată din oficiu ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile, constituită în temeiul HG 836/2013 la nivelul Penitenciarului Giurgiu privind pe condamnatul Nicolae Popa. Nicolae Popa a executat deja patru ani şi două luni, el fiind încarcerat pe data de 3 decembrie 2009. Decizia Judecătoriei Giurgiu nu este definitivă şi poate fi contestată.

Victor Ponta: Nu am vrut şi nu vreau ca ceea ce oamenii au crezut că este forţa anti-Băsescu, USL, să se destrame

Invitat al emisiunii "Sinteza zilei", la Antena 3, premierul Victor Ponta s-a exprimat asupra viitorului alianţei USL, manifestându-şi disponibilitatea pentru noi negocieri cu PNL, pentru eliminarea tensiunilor existente între cei doi parteneri de alianţă. Victor Ponta a declarat că pentru a încheia criza politică din USL, este gata renunţe la ideea de a-l numi vicepremier pe liderul PC Daniel Constantin, şi să semneze numirile noilor miniştri propuşi de PNL. "Înainte să vin la dvs, m-am oprit la Guvern, aş fi vrut să vin cu cele patru adrese de numire a lui Iohannis, Nicolăescu, Atanasiu şi Busoi, şi să le arăt, le am în faţă, putem să-i numim mâine, să terminam un lucru care nu interesează pe nimeni şi să ne ocupăm de guvernare şi de bătălia împotriva lui Traian Băsescu", a spus premierul.

NATIONAL

"Pacientul" Nicolaescu se cauta singur la SRI

Fostul ministru al Sanatatii s-a adresat principalului serviciu secret al tarii pentru depistarea unei eventuale "maini criminale" care a infestat vaccinul antigripal. Ofiterii de informatii tocmai verificau afacerea UNIFARM si destinatia milioanelor de euro alocate de la bugetul Sanatatii pentru tratarea cancerului. Nicolaescu l-a impus pe generalul de brigada in rezerva Gheorghe Diga drept secretar general al ministerului si responsabil cu restructurarea UNIFARM. Este vorba despre compania de medicamente detinuta de catre Ministerul Sanatatii si care deruleaza sume uriase de bani pentru achizitionarea de medicamente destinate in special in tratamentul unor boli crunte precum cancerul, SIDA sau TBC-ul. Iar generalul Diga, dupa ce a matrasit fosta conducere, l-a adus drept presedinte al Consilului de Administratie al UNIFARM pe bunul sau prieten, generalul SRI Ion Maranda, care a condus inclusiv directia de Protectie Interna a celui mai important serviciu secret al tarii.

Negocierile au esuat in USL. In PNL se cere demisia lui Antonescu

Dialogul surzilor intre Crin Antonescu si Victor Ponta. Dupa aproape doua saptamani de criza in USL, cei doi co-presedinti nu au ajuns la niciun compromis. Singurul care pare dispus sa faca pasul inapoi este Daniel Constantin, surse din PC precizand ca liderul conservator ia in calcul sa renunte la functia de vicepremier. Opozitia le repugna multor penelisti. Ca dovada concreta, senatorul PNL Sorin Iliesiu a cerut, ieri, demisia lui Crin Antonescu din fruntea partidului si mentinerea USL-ului in viata cu orice chip. "Singura solutie de mentinere a USL, pentru interesul national, este demisia lui Crin Antonescu", sustine sus si tare Iliesiu. Senatorul i-a gasit si inlocuitor lui Antonescu: Calin Popescu Tariceanu. Varianta ii surade clar acestuia din urma, care a si afirmat si el, tot public, ca demisia lui Antonescu "este o solutie" si a venit momentul ca liberalii sa discute serios pe aceasta tema.

Basescu incearca sa-l bage pe Ponta in penal

Seful statului considera ca premierul Ponta a dat-o in bara nepublicand demisiile ministrilor liberali in Monitorul Oficial si lasand trei ministere fara o conducere interimara macar. "Face o mare greseala domnul prim-ministru. Trebuia sa fie niste ministri interimari, dintre membrii Cabinetului. Ministrii deja nu mai vin la sedintele guvernului, dar este un nou abuz tip Victor Viorel Ponta, plagiator. El are Monitorul Oficial in mana si nu publica revocarea ministrilor care au demisionat. Suntem iar in stilul de a guverna neconstitutional al lui Victor Viorel Ponta, el crede ca si Guvernul functioneaza ca doctoratele - ti-l iei prin plagiat, prin ce vrei. Asta e abuz de putere", acuza Traian Basescu. Presedintele vrea ca Victor Ponta sa raspunda de aceasta data pentru situatia creata: "Foarte posibil sa fac plangere penala impotriva lui Ponta pentru coruptie si pentru abuz in serviciu pentru decizii ale Guvernului, decizii personale, minciuna.

PUTEREA

Congresul ţăranilor. Primarii de comune ţipă la Guvernul Ponta

Toţi cei 509 primari care au participat la cea de-a XVII-a reuniune a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.), sunt nemulţumiţi de politica Guvernului faţă de autorităţile locale. Majoritatea acuză inechitatea salarială, lipsa finanţării pentru finalizarea proiectelor începute şi neterminate, haosul legislativ şi, mai ales, articolul de lege care îi declară incompatibili dacă sunt şi membri ai consiliilor de administraţie în diferite regii sau societăţi cu capital majoritar de stat. Nici primarii PSD nu au fost mai indulgenţi cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea sau cu ceilalţi 5 miniştri care au răspuns invitaţiei A.Co.R. Evenimentul, care se desfăşoară până miercuri, are ca temă centrală "Abnegaţie, altruism, armonie şi autoritate în asociaţie - 2014"şi este organizat sub înaltul patronaj al domnului Dacian Cioloş, membru al Comisiei Europene, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

ROMANIA LIBERA

Matteo Renzi, "buldozerul" care şi-a ghilotinat rivalul

În urma unei crize politice regizate de noul şef al Partidului Democrat, Matteo Renzi, primar al Florenţei, l-a detronat pe Enrico Letta, constrâns să-i cedeze preşedinţia Consiliului italian. Luni, preşedintele Italiei, Georgio Napolitano, l-a desemnat pe Renzi cu formarea unui nou guvern, acesta urmând a deveni cel mai tânăr premier din istoria ţării. În urmă cu câteva zile, Matteo Renzi jura că niciodată, dar niciodată nu va determina căderea lui Enrico Letta şi că nu va veni la Palatul Chigi (sediul guvernului) fără a trece prin votul la urne. Opt zile mai târziu şi un discurs de 21 de minute, el uitase deja aceste promisiuni şi şi-a adăugat scalpul lui Letta numeroaselor sale trofee. Pentru că primarul Florenţei, oraşul lui Machiavelli, a obţinut puterea prin atacuri, singura metodă pe care o cunoaşte, arată media italiană.

Investitorii de la Aversa acuză statul de intimidare

Noii proprietari ai fabricii Aversa se plâng că sunt forţaţi să ţină pe loc o investiţie de 15 milioane de euro într-o nouă fabrică în Bucureşti din cauza unui proces intentat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. AAAS a intentat un proces consorţiului care a câştigat licitaţia de achiziţie a fabricii Aversa, invocând nerespectarea condiţiilor din caietul de sarcini. "La două săptămâni după ce am câştigat licitaţia, am fost contactaţi de un reprezentant al AAAS, care ne-a impus acceptarea unui partener privat recomandat de această autoritate. Am refuzat să ne lăsăm intimidaţi, fapt care a dus la continuarea acestui proces", acuză într-un comunicat Michael Topolinski, preşedintele Aversa Manufacturing.

ZIARUL FINANCIAR

Florin Georgescu, BNR, îşi apără "electorata", criticată dur de Băsescu, şi explică ce stă în spatele acestei propuneri de "refinanţare" a creditelor pentru clienţii buni platnici, unde CEC-ul poate fi o variantă

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, identificat de preşedintele Traian Băsescu ca fiind unul dintre artizanii "electoratei" - schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, apără această măsură, care în opinia lui ar revigora creditarea şi ar asigura un venit disponibil celor care aplică, bani care s-ar duce în consum şi ar susţine creşterea economică. "În opinia mea relansarea creditării se poate face, în prezent, pe segmentul populaţiei prin refinanţare ca instrument de majorare fără consecinţe negative a venitului disponibil. Dacă în perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinanţarea destinată unor cheltuieli, în multe cazuri fără o necesitate stringentă, acum, în perioada de convalescenţă de după criză, se impune practicarea unei «refinanţări de necesitate»", a spus Florin Georgescu, într-o opinie legată de acest subiect transmisă ZF.

Rompetrol Well Services şi-a depăşit profiturile de dinainte de criză şi ar putea plăti dividende record

Rompetrol Well Services (Petros), companie din grupul Rompetrol specializată în servicii la pompă, şi-a majorat vânzările anul trecut cu 27%, până la 119,3 milioane de lei (27,1 mil.euro), obţinând un profit net de 27,5 mil. lei (6,25 mil.euro), cel mai mare din ultimii şase ani. După anunţarea rezulta­te­lor, acţiunile Petros (simbol PTR) au urcat luni pe bursă cu peste 1% pe o piaţă în creş­tere, in­ves­titorii reacţionând marginal la ştire.

Şoc în lumea spitalelor, din aprilie: Veţi fi trimişi la medicul de familie sau puşi pe lungi liste de aşteptare

Serviciile medicale oferite de stat se vor reorganiza total de la 1 aprilie când va intra în vigoare pachetul de servicii medicale de bază şi oamenii care s-au obişnuit să se ducă pentru orice problemă la spital vor fi trimişi la medicul de familie sau în ambulatoriu. Schimbarea este aşteptată cu sufletul la gură de furnizorii de servicii private care spun că în schimbul a 50-100 de euro pe lună vor da posibilitatea pacienţilor să nu mai aştepte să fie îngrijiţi în sistemul de stat pentru diverse intervenţii chirurgicale. Noul pachet de servicii de bază ar trebui să aducă o mai bună organizare în sistemul de stat şi să redirecţioneze o parte din cheltuielile din spitale către ambulatoriu de specialitate sau medicii de familie. Multe dintre prevederile din pachetul de bază sunt neclare în lipsa normelor de aplicare ce ar trebui să fie gata luna aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb