REVISTA PRESEI 18.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 18 martie 2013

ADEVARUL

EXCLUSIV Lucian Croitoru, Nicolae Dănilă şi Mişu Negriţoiu, pe lista cu propuneri pentru şefia ASF

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), şi Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, sunt primele nume de pe lista cu propuneri pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), au declarat, pentru Adevărul, surse apropiate negocierilor. Sursele citate au precizat că încă se dezbate între cele două nume, iar dacă Croitoru şi Dănilă refuză propunerea pentru şefia ASF, intră în joc Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank. Lucian Croitoru, 57 de ani, este consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi a fost numit în septembrie 2013 preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Nicolae Dănilă, 62 de ani, a fost preşedintele BCR în perioada 1999-2007, iar din 2009 este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale. Mişu Negriţoiu, 63 de ani, este economist, preşedinte al ING, a fost ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993) şi a mai fost deputat în legislatura 1996-2000, însă şi-a dat demisia din Parlament în 1997.

Ucraina: Preşedintele interimar a decretat mobilizare parţială

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, în calitate de comandant suprem al forţelor armate, a dispus mobilizarea parţială. Mobilizarea parţială se desfăşoară în toate regiunile Ucrainei, inclusiv în Crimeea, unde sunt chemaţi în armată voluntarii. Turcinov şi-a argumentat decizia prin faptul că în Crimeea continuă agresiunea militară a Rusiei. "Chemăm la mobilizarea parţială voluntarii, care aleg de bună voie să meargă în armată, în al doilea recrutăm specialiştii, care au făcut serviciul militar. Copii de 18 ani nu vor fi recrutaţi", a declarat Turcinov. Potrivit secretarului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei Andrei Parubii, peste 20 de mii de voluntari sunt aşteptaţi în rândurile Gărzii Naţionale a Ucrainei, iar pentru mobilizarea parţială alţi 20 de mii de cetăţeni ucraineni.

Paranoia liderului de la Kremlin a scăpat de sub control

Propaganda din mass-media rusă a devenit tot mai agresivă, amintind de regimul sovietic despre care se credea că a dispărut în 1991. Presa oficioasă vorbeşte despre "atrocităţile neo-naziştilor" de la Kiev, victime "persecutate" care cer ajutorul lui Putin şi de ruşii generoşi care oferă adăpost refugiaţilor "terifiaţi", imagini cu svastici şi huligani fascişti, toate pentru a pregăti publicul în eventualitatea unui conflict. Campania masivă lansată de Kremlin pare să fie orchestrată pentru a determina publicul să accepte că ar putea exista un război, iar Rusia îşi va susţine cauza dreaptă indiferent de cost. Periculos este că în ciuda exagerărilor transmise de mass-media rusă, analiştii politici se tem că Putin ar putea crede toate aceste informaţii denaturate cu un scop, scrie "The Telegraph". Liderul de la Kremlin îşi primeşte cea mai mare parte din informaţii de la agenţii din serviciile sale secrete, care au fost pregătiţi exact ca el, fiind experţi în tehnicile de dezinformare ale KGB-ului. Tocmai de aceea, paranoia lui Putin este alimentată chiar din interiorul cercului său de apropiaţi,

Traian Băsescu: "Rusia nu şi-a respectat cuvântul dat Ucrainei"

Preşedintele susţine că Rusia nu a respectat acordul semnat la Budapesta împreună cu SUA şi cu Marea Britanie prin care s-a angajat să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei. La numai o zi după ce Crimeea a votat, într-o proporţie covârşitoare, întoarcerea la Rusia, preşedintele Traian Băsescu a comentat, în tuşe largi, dorinţa lui Vladimir Putin de a-şi subordona fostele teritorii ale URSS. În studioul Adevărul Live, şeful statului nu a mai vorbit despre unirea României cu Republica Moldova, dar i-a avertizat pe fraţii noştri de peste Prut că drumul european al Basarabiei este foarte departe de final. În acelaşi context, Traian Băsescu a trimis o scurtă săgeată şi către premierul Iurie Leancă, pentru că s-a afişat alături de Victor Ponta şi a pus la îndoială numărul de burse pe care ţara noastră le acordă tinerilor moldoveni. Cu şapte luni înainte să-şi afle urmaşul, Traian Băsescu merge pe mâna candidatului dreptei, oricare ar fi acesta.

Cum a ajuns un bârlădean sărac lipit cel mai datornic pensionar. Ar trebui să trăiască peste 5.500 ani pentru a-şi achita restanţele

Cel mai îndatorat pensionar din judeţul Vaslui se numeşte Cezar Liga (55 ani), beneficiarul unei pensii de invaliditate de 365 lei şi a unei datorii colosale câtre stat, de peste 8.000.000 lei. În vara anului trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Administraţia Finanţelor Publice Bârlad, a solicitat reprezentanţilor CTP Vaslui să instituie poprire pe pensia acordată lui Cezar Liga, în vederea recuperării debitului. "Suma de 8.000.228 de lei este generată de neplata datoriilor înscrise în titluri executorii emise de Administraţia Finanţelor Publice Bârlad. Această sumă se recuperează prin reţinerea lunară a 120 de lei", a declarat Loredana Enache Târlea, purtător de cuvânt al CTP Vaslui. Un calcul simplu arată că pentru a-şi achita datoria către stat, Cezar Liga ar trebui să mai trăiască 66.668 de luni, adică nu mai puţin de 5.555 de ani. Bărbatul povesteşte că în urmă cu 12 ani, pe când era şomer, a fost folosit drept paravan într-o afacere cu produse petroliere, în spatele căreia se aflau "oameni cu relaţii la nivel înalt".

Paszkany şi-a vândut televiziunile. Vom vedea Liga I pe Transilvania Live şi Look TV

Compania Intel Sky Broadcast, care deţine şi drepturile de difuzare pentru următorii 5 ani ale meciurilor din Liga I, a cumpărat cele două canale de televiziunea ale patronului echipei CFR, Arpad Paszkany. Tranzacţia a fost făcută pentru suma de 8 milioane de euro, conform unor surse. Pe cele două canale vor fi difuzate meciurile din Liga I. Cei de la Intel Sky se pare că vor face un rebranding pentru cele două televiziuni, care se vor numi Look TV şi Look Plus, iar toate cele nouă meciuri din fiecare etapă vor fi transmise de către cele două posturi, arată Fanatik. La hotelul Granata din Cluj, Arpad Paszkany i-a invitat, sâmbătă, pe toţi cei 360 de angajaţi ai celor două televiziuni ale sale, Look TV şi Transilvania Live. Motivul a fost un mesaj de mulţumire în primul rînd, dar şi de "la revedere" al patronului pentru foştii săi colaboratori, aceştia fiind anunţaţi oficial că ambele televiziuni au fost cumpărate de Intel Sky Broadcast.

Gigantul rus de stat Rosneft va prelua o participaţie indirectă semnificativă la Pirelli. Grupul italian are trei fabrici în România

Compania petrolieră Rosneft, controlată de statul rus, urmează să preia o participaţie indirectă semnificativă la Pirelli, după ce a ajuns la un acord cu un grup de acţionari ai producătorului italian de anvelope. Rosneft va deţine 50% dintr-o nouă companie care va prelua participaţia holdingului Camfin la Pirelli. Camfin deţine în prezent 20,3% din acţiunile Pirelli, potrivit site-ului autorităţii de reglementare a pieţei de capital. Anunţul a fost făcut de către banca italiană Intesa Sanpaolo, citată de Reuters. Restul acţiunilor societăţii care cumpără participaţia la Pirelli vor fi controlate de altă companie. La aceasta, Nuove Partecipazioni, în prezent acţionar indirect la producătorul de anvelope, are 80% din acţiuni, iar băncile italiene Intesa şi UniCredit deţin câte 10%. Conform acordului, compania italiană de investiţii Clessidra urmează să vândă acţiunile pe care le are la Pirelli. Pirelli deţine în România o fabrică de cord metalic la Slatina. Grupul italian mai deţine o fabrică de anvelope, tot la Slatina, şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.

CURENTUL

Ponta se plânge Parlamentului că Băsescu nu i-a cerut elemente de mandat pentru Consiliul European

Premierul Victor Ponta a transmis conducerii Senatului o informare în care precizează că preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru reuniunea Consiliului European şi nici nu a prezentat Executivului poziţia sa. Ponta a transmis o informare referitoare la reuniunea Consiliului European din 20-21 martie de la Bruxelles, cu precizarea că nu poate oferi informaţii cu privire la mandatul României conform Legii 373/2013. Ponta a adăugat că preşedintele Traian Băsescu nici nu a cerut Guvernului un punct de vedere, aşa că el a informat Parlamentul pentru că avea obligaţie legală. "Mai pe româneşte, nu ştiu ce va spune preşedintele joi, ce va spune despre exerciţiul bugetar, energie, chiar nu ştiu", a adăugat Ponta. Întrebat dacă se poate declanşa un conflict între Parlament, Guvern, Preşe­dinţie privind participarea la Consiliul European, Ponta a răspuns: "Se poate, dar nu va fi cazul".

Cifre îngrijorătoare! La 20 de universităţi de stat, 40% din studenţii aflaţi în 2013 în an terminal au abandonat

Aproape 40% dintre studenţii aflaţi în 2013 în ultimul an de studii la 20 de universităţi de stat au abandonat studiile, susţine Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care cere Ministerului Educaţiei şi Guvernului să ia măsuri de reducere a acestui fenomen. Reprezentanţii ANOSR au precizat luni, pentru Mediafax, că printre universităţile unde s-a înregistrat această rată a abandonului sunt Academia de Studii Economice Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, Universitatea de Arte "George Enescu" Iaşi, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Universitatea de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

CURIERUL NATIONAL

Cârdăşia la furturile de acţiuni de la Harinvest, sancţionată de ASF cu o mână tremurândă

Autoritatea a depistat nereguli în afacerea Harinvest inclusiv la Depozitarul Central, BCR şi SSIF Broker Cluj. Cazul de manipulare a pieţei în tranzacţiile dintre BCR şi Harinvest reprezintă cea gravă constatare şi pentru aceasta ASF a făcut sesizare penală procurorilor. Sancţiunile supraveghetorului pieţei rămân însă mici în raport cu gravitatea furturilor, cuantumul pagubelor şi suspiciunile care i-au însoţit pe cei asociaţi în cel mai mare scandal din piaţa de capital. O amendă de 1.000 de ori mai mică decât pagubele de 10 milioane lei ale clienţilor Harinvest, consemnate în urma unor operaţiuni la Depozitarul Central. Doar atât a aplicat ASF în cazul celui mai mare furt din piaţa de capital românească realizat în sistemul post-tranzacţionare. Tranzacţii efectuate între BCR şi SSIF Harinvest intră în categoria acţiunilor de manipulare a pieţei, este concluzia ASF. Existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a trei persoane din cadrul BCR în realizarea acestor nereguli a atras sesizarea ASF în vederea urmăririi penale în acest caz. Comunicatul ASF nu vorbeşte nimic despre sancţiuni aplicate în calitate de supraveghetor pentru BCR sau angajaţi ai BCR.

Guvernul, în ofsaid cu noua taxă auto

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de anulare a acestei taxe, obligând Finanţele Publice să o restituie. În paralel, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CJUE, iar toate procesele similare de restituire a timbrului de mediu vor fi soluţionate în mod identic. Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu ar putea fi obligată să plătească celor care şi-au înmatriculat maşinile anul trecut toţi banii pe care i-au încasat, respectiv 732 mil. lei.

Capitalul, singurul leac pentru un sistem bancar periculos

Anat Admati, profesor de economie la Stanford University, spune că băncile au nevoie de o capitalizare mai bună pentru a nu intra într-o nouă criză. Un nivel al capitalului reprezentând 20-30% din activele proprii ar fi adecvat în condiţiile în care actualele efecte de pârghie de 2-5% sunt "ireale". Băncile trebuie să trăiască în aceleaşi condiţii ca orice altă companie, iar dacă nu pot, atunci se impune o reducere a dimensiunii sistemului bancar. Sistemul bancar american nu este mai sigur decât în anul 2008, iar principalul neajuns al băncilor rămâne nivelul ridicat al efectului de pârghie cu care operează, spune Anat Admati. Gradul scăzut de implicare a acţionarilor este cel care face băncile să dorească să îşi asume riscuri cât mai mari, aşa încât direcţia pe care merge cadrul de reglementare către impunerea unor capitalizări mai ridicate şi a unor efecte de levier mai scăzute este cea corectă.

Inflaţia anuală din UE a încetinit la 0,8%

Inflaţia anuală din UE a încetinit în luna februarie la 0,8%, faţă de 0,9% în ianuarie, şase state membre înregistrând scăderi ale preţurilor de consum, potrivit datelor prezentate de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene. Eurostat a modificat, totodată, datele privind inflaţia anuală din zona euro de la 0,8% la 0,7% pentru luna februarie, faţă de 0,8% în ianuarie, indicând presiunile cu care se confruntă Banca Centrală Europeană (BCE). BCE, al cărei mandat presupune asigurarea stabilităţii preţurilor, ţinteşte o inflaţie anuală apropiată de 2%. Inflaţia anuală din zona euro se menţine sub pragul de 1% de cinci luni consecutive. BCE menţine dobânda de politică monetară aproape de zero, la minimul istoric de 0,25%.

EVENIMENTUL ZILEI

Declaraţie şocantă în contextul crizei din Ucraina: Rusia poate transforma SUA în cenuşă radioactivă

"Rusia este singura ţară capabilă cu adevărat să transforme SUA în cenuşă radioactivă", a declarat prezentatorul Dmitri Kiselyov, de la televiziunea controlată de stat Rossiya 1. Kiselyov a făcut incendiarul comentariu pentru a susţine ideea că SUA şi preşedintele Barack Obama se tem de Rusia în contextul crizei ucrainene. Jurnalistul rus a mai spus că până şi cetăţenii americani îl consideră pe Vladimir Putin a fi un lider mai puternic decât Barack Obama. Totodată, Dmitri Kiselyov a făcut referire la capacitatea Rusiei de a lansa rachete nucleare intercontinentale în mod automat în cazul unui atac.

Moscova cere ca Ucraina să nu adere la UE sau NATO

Acţiunile secesioniste se amplifică în estul şi sudul ţării după referendumul de duminică, în timp ce armata ucraineană şi cea rusă stau faţă în faţă la graniţă. Ucraina stă să se rupă. Referendumul din Crimeea, aşa cum era de aşteptat, a dat un impuls mişcării separatiste din estul şi sudul ţării unde protestele împotriva guvernării pro-europene de la Kiev s-au înteţit. De la Harkov şi Doneţk, până la Odessa şi Luhansk, populaţia rusofonă vrea dezbinarea Ucrainei şi alipirea regiunilor unde este majoritară la Rusia, după modelul Crimeii. Liderii manifestanţilor pro-ruşi, care de câteva zile la rând iau cu asalt instituţiile statului, vorbesc deja de organizarea de referendumuri similare plebiscitului de acum două zile, din Crimeea.

NOUA ORDINE MONDIALĂ: Schimbarea care ne va marca pe toţi

Cel mai bogat om de pe planet Bill Gates crede că piaţa muncii se află în faţa unor schimbări majore pentru care oamenii şi guvernele încă nu sunt pregătiţi. El crede că în următorii 20 de ani o mulţime de locuri de muncă vor dispărea, fiind înlocuite de programe software. "Substituirea prin programe software, indiferent că e vorba de şoferi, ospătari sau asistente... se întâmplă în acest moment. Tehnologia, în timp, va micşora cererea de locuri de muncă, mai ales pentru oamenii care nu vor fi foarte instruiţi. În 20 de ani de acum încolo, cererea de muncă pentru o mulţime de meserii va fi substanţial redusă. Nu cred că oamenii înţeleg asta", a spus Bill Gates. El nu e singurul care prezice acest scenariu întunecat pentru muncitori. În ianuarie, The Economist a prezentat o paletă de mai mult de 10 meserii care urmează să fie preluate complet de programele computerizate. Printre acestea, contabilii şi muncitorii din magazine.

Universitatea Harvard a anunţat o descoperire EPOCALĂ, prevazută de EINSTEIN: Sfântul Graal al cosmologiei

Cercetătorii de la Harvard University au anunţat, într-o coferinţă de presă, că s-au descoperit undele gravitaţionale, prevăzute de Einstein acum aproape 100 de ani. Este vorba despre o descoperire majoră în astrofizică - prima detectare directă a undelor gravitaţionale primordiale, ce reprezintă primele şocuri de după Big Bang, care au marcat naşterea Universului. "Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie în prezent şi a fost rezultatul unei cantităţi uriaşe de muncă depusă de un număr mare de cercetători", a subliniat John Kovac, profesor de astronomie şi de fizică la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), coordonatorul echipei de cercetători de la proiectul BICEP2 care au făcut această descoperire. "Era ca şi cum căutam un ac în carul cu fân, dar, în loc de asta, am descoperit o rangă", a spus fizicianul Clem Pryke de la Universitatea Minnesota, coautor al studiului.

JURNALUL NATIONAL

DNA, ocrotitorul lui Adriean Videanu

Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat un document oficial din care reiese că premierul României, Victor Ponta, are deschise cinci dosare la Parchetul General şi două la DNA. Datele apar în Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 7/IJ/DIJ/2014, din 15 ianuarie 2014, având ca obiect apărarea independenţei sistemului judiciar, realizat după ce prim-ministrul a acuzat că Adrian Năstase este condamnat politic şi că procurorii soluţionează cauzele în funcţie de criterii politice, cele care privesc demnitari ai PDL fiind ţinute în sertar. În acelaşi Raport sunt enumerate însă şi dosarele deschise pe numele unuia dintre greii PDL, fostul ministru Adriean Videanu. Iar dosarele nu sunt deloc puţine. Totuşi, aşa cum se va putea observa, cu o singură excepţie, Adriean Videanu a primit soluţii de neîncepere a urmăririi penale sau de netrimitere în judecată.

Ponta: Să rămânem în relaţii bune cu liberalii. După 25 mai cred că vom fi din nou împreună

Premierul Victor Ponta a făcut un apel, în şedinţa Biroului Permanent al partidului de luni, ca în teritoriu să se menţină o bună relaţie cu reprezentanţii liberali, având credinţa că, după alegerile din 25 mai, PNL ar putea reveni alături de PSD. Totodată, Ponta a reamintit că lupta PSD se dă împotriva regimului Băsescu, care în continuare se bazează pe propagandă şi oameni cu bani. "Deja este evident pentru toată lumea, domnul Băsescu, doamna Udrea şi-au revenit un pic, au prins curaj, iarăşi cred că lumea a uitat cine a tăiat pensiile şi salariile, cine i-a furat (pe oameni - n.r.) atâţia ani. Ei sunt adversarii noştri. Au încă un regim şi un sistem puternic, cu propagandă, cu oameni cu bani care vor să îi ajute să rămână la putere. Noi cu ei ne luptăm şi vă rog să transmiteţi în teritoriu că avem nevoie de toate forţele şi toţi aliaţii. Inclusiv, vă rog pe cât posibil - ştiu că la Iaşi e mai greu, dar în rest cred că se poate să rămânem în relaţii bune cu liberalii fiindcă, după 25 mai, eu cred vom fi din nou împreună", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Scrisoarea de intenţie intră în boardul FMI

Board-ul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) analizează, în 26 martie, primele două evaluări ale acordului stand-by cu România, potrivit calendarului publicat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale. Evaluările au fost realizate la Bucureşti în luna ianuarie a acestui an de către misiunea FMI condusă de Andrea Schaechter, care şi-a încheiat evaluarea pe 4 februarie. Atunci, Schaechter a apreciat într-o conferinţă de presă că România a depăşit prin performanţele sale economice toate celelalte ţări europene, cu excepţia a două state şi a avut cuvinte de laudă în privinţa măsurilor luate pentru dezvoltarea sectorului energetic. România a îndeplinit patru dintre cele cinci criterii de performanţă asumate, ultimul fiind ratat ca urmare a întârzierii scrisorii de intenţie. Singura ţintă ratată de autorităţile de la Bucureşti este cea referitoare la reducerea arieratelor acumulate de companiile de stat pentru ultimul trimestru al anului trecut.

NATIONAL

Germanii lui Iohannis stau cu fundul in doua luntri

Dornic sa trimita si el un europarlamentar in PE, Forumul Democrat al Germanilor din Romania oscileaza intre PNL-ul coetnicului Klaus Ioahannis si PSD-ul sustinut de reprezentantul FDGR in Parlament. Deputatul minoritatii germane, Ovidiu Gant, recunoaste existenta dilemei. Situatia FDGR s-a complicat dupa mutarea vedetei Klaus Iohannis, cu bagaje si functii, in barca PNL-ului, unde este prim-vicepresedinte. "Aceasta nu inseamna si o apropiere a FDGR de liberali", a decretat Ovidiu Gant. Pe de alta parte, via Gant, FDGR sustine guvernul Ponta 3 in Parlament. "Protocolul pe care il avem cu domnul Ponta nu priveste europarlamentarele sau prezidentialele. Nu ne-am obligat la nimic", s-a grabit Gant sa nege existenta vreunei intelegeri mai extinse cu stanga pesedista. Cum insa FDGR dispune de o zestre de 40-50.000 de voturi, germanilor lui Iohannis le surade ideea sustinerii (contra cost, evident) unei formatiuni la viitoarele europarlamentare.

70 de parlamentari dati de OLAF pe mana DIICOT si DNA!

Un adevarat cutremur sta sa loveasca scena politica romaneasca. Iar daca unda de soc va zgudui teribil Palatul Parlamentului de la Bucuresti, epicentrul seismului se afla tocmai la Bruxelles. Oficiului European de Lupta Antifrauda al Uniunii Europene(OLAF) a expediat catre DIICOT si DNA dosarele privind implicarea a numai putin de 70 de politicieni romani in deturnarea fondurilor europene. Arestarea afaceristului Nelu Iordache a fost primul mare succes inregistrat de catre procurorii romani intr-un caz important de deturnare a fondurilor europene.

Cristi Burci cere insolventa casei de pariuri a lui Dinu Patriciu

Robinetul de cash al lui Dinu Patriciu si al fiicelor sale e pe cale sa se inchida. Singura afacere care mai merge a "miliardarului falit", Bet Cafe Arena, este incoltita de creditori. Unul dintre acestia este chiar afaceristul Cristian Burci, cel care a preluat "Adevarul Holding" de la Dinu Patriciu. Casa de pariuri detinuta de Dinu Patriciu este in vizorul creditorilor de mai bine de doi ani. Numai de la inceputul lui 2012, 10 firme i-au cerut insolventa in incercare de a-si recupera banii de la fostul patron al "Adevarul". Termenul la care se va decide insolventa Bet Cafe Arena este 21 martie. Printre companiile care au avut de recuperat bani de la casa de pariuri a lui Patriciu este si Climalux, unul dintre cei mai mari distribuitori de echipamente pentru conditionarea aerului. In astfel de conditii, se pare ca e doar o chestiune de timp pana Bet Cafe Arena va avea soarta celorlalte afaceri falimentare ale lui Dinu Patriciu, precum lanturile de magazine Minimax Discount si Micro Retail.

PSD i-a declarat razboi lui Adomnitei

Cristian Adomnitei este un tradator care s-a aliat cu pedelistii lui Vasile Blaga. Acuzatia vine din partea social-democratilor care i-au cerut liberalului sa demisioneze din fruntea Consiliului Judetean Iasi. "La Iasi e imposibila functionarea USL cu Cristian Adomnitei. Cu el nu se poate, mai ales ca este de notorietate faptul ca merge des in Modrogan si se intalneste cu domnul Blaga", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan. La randul lor, reprezentantii PSD Iasi i-au cerut lui Adomnitei sa urmeze exemplul lui Crin Antonescu si sa demisioneze din functia pe care a obtinut-o cu sprijinul social-democratilor.

PUTEREA

Astra lui Adamescu îşi bate joc de asiguraţii fideli

Zeci de mii de dosare de daune înregistrate la Astra Asigurări sunt blocate, cei mai afectaţi fiind cei care au de încasat bani din poliţe RCA sau Casco, spun avocaţii asiguraţilor. Oamenii se plâng că autoturismele stau cu lunile blocate în service, pentru că Astra refuză pe bandă rulantă acordarea despăgubirilor din motive adesea bizare. Blocajul nu a fost înlăturat de instalarea recentă a companiei de consultanţă KPMG, în calitate de administrator special, la frâiele societăţii de asigurări controlate de multimiliardarul Dan Adamescu. În acest moment, asiguraţii sunt complet dezorientaţi şi nu ştiu cui trebuie să se adreseze în continuare ca să îşi primească drepturile. Avocatul Iulian Urban a declarat, în exclusivitate, pentru cotidianul PUTEREA că nici una dintre solicitările adresate KPMG, care şi-a asumat pe 18 februarie reevaluarea tuturor dosarelor de daună şi a obligaţiilor de plată asumate de Astra, nu a primit răspuns.

Băncile falimentate în ultimii 15 ani au înghiţit 512 milioane lei

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) şi-a încheiat legal obligaţiile de plată a compensaţiilor către deponenţii garantaţi ai celor şapte bănci comerciale din România, care au intrat în faliment în perioada 1999-2006, plătind despăgubiri în sumă de peste 512 milioane lei, au anunţat reprezentanţi ai FGDB. Fondul a fost implicat, începând cu anul 1999, în calitate de creditor, în derularea procedurii de faliment la Banca Albina, Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor (BIR), Banca Columna, Nova Bank, Banca Română de Scont (BRS) şi Banca Turco-Română (BTR). "În prezent, FGDB nu mai are nici o obligaţie de plată a compensaţiilor către deponenţii garantaţi ai băncilor în faliment, ultima obligaţie a Fondului pentru astfel de plăţi expirând, conform legii, în luna ianuarie 2010.

ROMANIA LIBERA

Primarii incompatibili, la un pas de salvare

Edilii şi preşedinţii consiliilor judeţene vor putea face parte din conducerea societăţilor aflate în subordinea lor, potrivit unei legi avizată favorabil de comisia de muncă a Senatului. În prezent, legislaţia le interzice aleşilor locali să ocupe astfel de funcţii, iar câteva sute dintre ei au fost declaraţi incompatibili de ANI. Proiectul de lege a fost iniţiat senatorul PSD Şerban Valeca şi este semnat şi de alţi 17 parlamentari social-democraţi, printre care Gabriela Vrânceanu Firea. Legea a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor, deci fără nici o dezbatere. Potrivit Constituţiei, în cazul primei Camere sesizate, termenul maxim pentru aprobarea unui proiect este de 45 de zile. Dacă în respectivul interval, parlamentarii nu discută proiectul, acesta este considerat adoptat. În cazul de faţă, proiectul a primit, la sfârşitul lunii februarie, avizul comisiei de muncă a Senatului.

Putin poate fi oprit de sancţiuni?

UE a adoptat sancţiuni ce privesc restricţii de vize şi îngheţarea averilor, iar Administraţia Obama a anunţat că o serie de responsabili ruşi ar fi vizaţi de îngheţarea averilor şi interdicţia călătoriilor în Statele Unite. Printre ei, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, Valentina Matvienko, preşedinte al Consiliului Federaţiei, trei parlamentari şi trei consilieri apropiaţi ai preşedintelui Putin. Responsabilii americani au precizat că au fost sancţionaţi "tovarăşii" lui Putin, iar Casa Albă a subliniat că acţiunile "trimit un mesaj puternic guvernanţilor ruşi că există consecinţe pentru actele lor ce violează suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv pentru acţiunile de susţinere a referendumului ilegal pentru separarea Crimeii". În afara Moscovei, nici o capitală nu recunoaşte votul de duminică din Crimeea. SUA şi ţările europene au condamnat referendumul ca "ilegal şi contrar Constituţiei Ucrainei şi regulilor internaţionale. Miniştrii europeni de Externe, reuniţi ieri la Bruxelles, au negociat o listă de aproximativ 130 de persoane care ar putea fi supuse sancţiunilor.

ZIARUL FINANCIAR

Ludwik Sobolewski: Din cauza crizei din Ucraina, investitorii internaţionali şi-au redus semnificativ prezenţa în România pentru că piaţa e nelichidă şi nu vor să fie prinşi aici cu bani

Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, spune, într-un interviu acordat ZF, că în ultima lună grupul de lucru pe care-l coordonează a pregătit deja mai multe schimbări "bine gândite" în reglementările şi legile pieţei de capital prin care vor fi eliminate cele opt bariere care frânează în prezent dezvoltarea bursei locale, dar că nicio barieră nu a fost încă eliminată şi că în acest proces este esenţială colaborarea cu ASF. El susţine că este necesară accelerarea reformei în ceea ce priveşte reglementarea pieţei de capital şi că evoluţia din ultima perioadă a pieţei, marcată de scăderea puternică a tranzacţiilor, pe fondul crizei din Ucraina, arată că investitorii străini percep piaţa de la Bucureşti ca "extrem de nelichidă şi că "nu vor să fie prinşi cu bani aici", în caz că lucrurile se înrăutăţesc.

Domo şi Flanco pregătesc terenul pentru o tranzacţie. Împreună s-ar apropia de liderul Altex

Retailerii electroIT Domo şi Flanco, numărul doi şi trei din piaţa de profil, se află în negocieri pentru crearea unui jucător cu afaceri de peste 250 mil. euro, aproape cât liderul pieţei. "O tranzacţie ar fi normală având în vedere numărul mare de jucători şi numărul prea mare de ma­gazine. Eu sunt deschis către o tranzacţie", a declarat pentru ZF Iulian Stanciu, proprietarul magazinelor Flanco şi acţionar al eMag, cel mai mare jucător din comerţul electronic românesc. Miliardarul bulgar Tzvetan Vassilev, care controlează indirect Domo, dar şi un lanţ de magazine de electroIT în Bulgaria, ar fi interesat de preluarea unui competitor din piaţa din România şi de crearea unui jucător suficient de mare cât să reziste şi să se bată de la egal l0 egal cu liderul Altex, potrivit unor surse din piaţă. Iulian Stanciu, întrebat de ZF dacă tranzacţia pe care o consideră oportună se referă la vânzarea Flanco către Domo, a răspuns "mai degrabă la preluarea Domo", dar nu a oferit mai multe detalii.

Ce şanse sunt ca Vodafone să cumpere o companie de cablu în România, la fel ca în Germania şi Spania?

Vodafone a parafat în şase luni două achiziţii gigant pe piaţa de cablu din Europa, cu o valoare de 15,2 mld. euro. Valul de consolidări va ajunge şi în România - iar în următoarele 12 luni s-ar putea stabili ierarhia de pe piaţă pentru următorii cinci ani. Cele două achiziţii făcute de Vodafone pe piaţa europeană de cablu, din care cea mai recentă - preluarea spaniolilor de la Ono pentru 7,2 mld. euro - a fost perfectată ieri, arată că grupul britanic este decis să se extindă către zona de servicii TV şi internet fix - astfel că o tranzacţie de acelaşi tip pe piaţa din România ar avea sens - însă cu precizarea că în cursa de consolidare e foarte probabil să intre şi Orange, Deutsche Telekom (prin Cosmote - Romtelecom) sau chiar UPC şi RCS&RDS, au declarat pentru ZF mai mulţi experţi de pe piaţa de comunicaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb