REVISTA PRESEI 18.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 aprilie 2012

ADEVARUL

Blejnar, demis de la conducerea Fiscului

Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost revocat ieri din funcţie de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, după ce s-a constatat, în urma unei analize efectuate la nivelul aparatului de lucru al premierului, că din partea Fiscului nu a fost înregistrată o colectare eficientă a veniturilor. În urmă cu două luni, premierul Ungureanu cerea tuturor instituţiilor implicate în combaterea evaziunii fiscale să aducă în plus la bugetul statului două miliarde de euro (1,5% din PIB), în termen de 60 de zile. La momentul respectiv, Blejnar declara că ţinta ambiţioasă impusă de premier poate fi atinsă. Totuşi, el a spus ieri că şi-a depus demisia în alb la cabinetul premierului încă de acum două luni întrucât targetul impus era irealizabil.

Cine se bate pentru combinatul Oltchim

Începe lupta pentru privatizarea combinatului chimic Olchim Râmnicu-Vâlcea. Patru companii şi-au arătat deja intenţia de a prelua compania, iar în maximum două luni se va da startul licitaţiei. Companiile TISE din Rusia, PCC SE din Germania, Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, firmă deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, au depus oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic, a declarat Florin Vlădan, preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), potrivit Mediafax. "În două săptămâni va fi elaborat caietul de sarcini, în care va fi inclus şi preţul de pornire a licitaţiei. După această etapă va urma o perioadă de 30 de zile în care companiile vor putea depune ofertele angajante", a spus Vlădan.

Guvernele UE trebuie să se angajeze în faţa Bruxelles-ului că datele statistice pe care le trimit sunt corecte şi independente

Statele UE trebuie să semneze angajamente de credibilitate legate de raportarea datelor statistice pe care le trimit la Eurostat, biroul oficial de stattistică al UE, iar directorii agenţiilor naţionale de resort trebuie să aibă independenţă totală şi să nu fie numiţi politic, a anunţat astăzi comisarul responsabil de acest domeniu Algirdas ©emeta. Cererea de astfel de date a crescut şi mai mult ca urmare a regulilor privind coordonarea politicilor economice, convenite în UE anului trecut. Prin urmare, în concordanţă cu prevederile din "pachetul de şase măsuri", Comisia propune o revizuire a Regulamentului UE privind statisticile pentru a asigura independenţa, fiabilitatea şi calitatea statisticilor provenind din statele membre şi compilate la nivelul UE.

Criza a lovit în plin turismul. Hotelurile - goale aproape tot timpul

O analiză făcută de econtext.ro indică faptul că doar 19 la sută din capacităţile de cazare hoteliră din Sălaj au fost ocupate în 2011. Situaţia se arată şi mai dramatică pentru acest an, când, potrivit datelor primite de la Direcţia Judeţeană de Statistică, cifrele merg simţitor în jos. Într-un top al judeţelor realizat de econtext.ro în funcţie de gradul de ocupare al hotelurilor în 2011, Sălajul ocupă abia locul 30 (12 de la coadă!), cu un procent de ocupare a hotelurilor de numai 19 la sută (din totalul capacităţilor de cazare). Interesant este că locul I în acest top este deţinut de judeţul Covasna, un judeţ fără prea multe obiective turistice, unde au fost ocupate anul trecut in proportie de 41,1 la sută, în timp ce judeţul Maramureş, recunoscut pentru potenţialul său, ocupă abia poziţia a 40-a (penultima), cu 13,4 la sută grad de ocupare.

Planurile Bruxelles-ului pentru milioanele de şomeri din UE: Unul din cinci greci nu lucrează, unul din doi tineri e şomer în Spania

Comisia Europeană va anunţa săptămâna viitoare măsurile care sunt necesare pentru a compensa consecinţele măsurilor de austeritate şi a genera locuri de muncă în Europa. În acest moment, peste 24 de milioane de cetăţeni ai UE sunt şomeri, un număr record, în timp ce perspectivele de revenire pe piaţa muncii nu sunt optimiste. Miercuri, Comisia va adopta şi va anunţa măsurile prioritate pentru ca economia Greciei să poată creşte din nou însă cel mai important pachet este cel legat de rata şomajului din UE. Pentru zona euro, datele comparative arată că rata şomajului este cea mai mare din ultimii 15 ani, 17,1 milioane de persoane fiind fără job în luna februarie. Cele mai scăzute rate ale şomajului sunt înregistrate în Austria (4,2%), Ţările de Jos (4,9%), Luxemburg (5,2%) şi Germania (5,7%), iar cele mai mari în Spania (23,6%) şi Grecia (21%).

Românii de peste hotare au trimis mai mulţi bani în ţară în februarie

Sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate au crescut uşor în luna februarie faţă de aceeaşi lună din 2011 şi au fost la niveluri apropiate de cele din 2010, însă rămân la niveluri semnificativ mai mici faţă de valorile înregistrate în anii de boom economic. Valoarea transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţia publică, majoritatea fiind remiteri ale românilor de peste hotare, a fost de 260 de milioane de euro în a doua lună a acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Credinţa Occidentului, în criză de identitate

Dezamăgiţi de lipsa de deschidere a Bisericii şi de scandalurile în care au fost implicaţi clerici, occidentalii se îndepărtează de religie. Europa Occidentală pare să-şi fi pierdut credinţa. Irlandezii, portughezii, olandezii, francezii şi britanicii se îndepărtează tot mai mult de religia în care s-au născut. În Irlanda, ţara privită odinioară drept un tărâm al oamenilor credincioşi, majoritatea se declară acum în dezacord cu doctrina bisericească, scrie publicaţia "The Independent".

FMI a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a economiei mondiale

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a economiei mondiale în acest an, de la 3,3% prognoza din ianuarie, la 3,5%, şi anticipează o contracţie mai redusă, de 0,3%, faţă de 0,5% anterior, pentru zona euro. Pentru anul următor, Fondul se aşteaptă la un avans al economiei mondiale de 4,1%, uşor mai mare comparativ cu nivelul de 3,9% cât anticipa la începutul anului, potrivit Mediafax. FMI a menţinut, în raportul World Economic Outlook 2012, estimările de creştere economică pentru România, la 1,5% pentru acest an şi la 3% pentru anul următor, similare cu cele din cel mai recent raport de evaluare a acordului preventiv.

Argentina trece la naţionalizări

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, a anunţat luni că guvernul va prelua pachetul de acţiuni majoritare la YPF, cea mai mare companie petrolieră de pe teritoriul argentinian. Oficial, decizia a fost luată pentru a creşte producţia de petrol a ţării. YPF, unde guvernul central va controla de acum înainte 51% din acţiuni, iar administraţiile regionale - 49%, era deţinută până în prezent de o companie energetică spaniolă - Repsol YPF. Exproprierea a creat deja tensiuni mari în relaţia cu Spania şi cu Uniunea Europeană, notează "New York Times". Guvernul spaniol a ameninţat cu represalii, dar nu a explicat în ce ar consta acestea. UE a condamnat şi ea intenţia Argentinei.

CURENTUL

Ministrul Economiei - consiliat de o expertă în sexualitate, relaţii de cuplu şi consumul de droguri

Ministerul Economiei s-a remarcat în ultima perioadă nu atât prin activitatea prodigioasă, extrem de necesară mai ales în vremurile de criză pe care le trăim, cât mai ales prin bâlbele şi gafele care şi-au pus amprenta asupra acestei instituţii de la preluarea mandatului de către pedelistul Lucian Bode. Nici nu e de mirare faptul că ministerul a devenit vizibil în ultima vreme graţie unor eşecuri răsunătoare, cum a fost privatizarea Cupru Min, având în vedere echipa de consilieri a ministrului Bode. Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Serviciul Purtător de Cuvânt şi Relaţii Publice din cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Bode are nu mai puţin de 13 consilieri personali angajaţi la cabinetul său. Aceştia se bucură nu numai de beneficiile oferite de angajarea lor la cabinetul ministrului economiei ci şi de privilegiul de a fi numiţi în numeroase consilii de administraţie ale regiilor şi societăţilor aflate în subordinea acestui minister.

Vîntu se plictiseşte în libertate

O ştire falsă a fost repetată ieri, în mod deliberat, vreme de mai multe ore, pe postul de televiziune Realitatea TV. Aparent, "ştirea" îl viza pe Sorin Ovidiu Vîntu, fostul şi posibilul-actual patron al televiziunii trecute - oficial - sub controlul lui Elan Schwartzenberg. "Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, se judecă recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu la decizia de condamnare din dosarul de santaj. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare" - anunţa ieri, în mod repetat, pe crawl, Realitatea TV. Ştirea a defilat, astfel, pe ecranul televiziunii lui Vîntu/Schwartzenberg, de dimineaţă până spre orele 14.

Populaţia activă a României - 9,868 milioane persoane în 2011

Populaţia activă a României era de 9,868 milioane persoane în 2011, din care 9,138 milioane persoane ocupate şi 730.000 de şomeri, arată datele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de munca (15-64 ani) a fost de 58,5% în 2011, iar rata şomajului conform standardelor BIM de 7,4%.

Nivelul ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 62,8%, la o distanţă de 7,2 puncte procentuale fata de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.



Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) de 58,5% s-a redus fata de anul anterior cu 0,3 puncte procentuale.

CURIERUL NATIONAL

Privatizarea sănătăţii, un drum prea lung

Dacă românii ar avea de ales între sistemul de sănătate public sau cel privat, iniţial cea mai mare parte ar merge tot la stat. Motivele pentru care oamenii vor alege tot sistemul public sunt, potrivit asiguratorilor, lipsa informării, dar şi obişnuinţa. Pentru ca o companie de asigurări să atingă pragul de rentabilitate trebuie să ajungă la 1,5 - 2 milioane de asiguraţi.

Pot fi salvate companiile mari de insolvenţă?

CE a lansat o consultare publică prin care îşi propune să acorde o a doua şansă întreprinderilor solide din punct de vedere financiar, dar care întâmpină dificultăţi pe termen scurt. Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) consideră că acest lucru se poate realiza prin acordarea unor credite pentru redresare, a căror recuperare să se facă cu prioritate în faţa celorlalţi creditori. O altă măsură ar putea fi accelerarea procedurii de ieşire de pe piaţă a companiilor fără şanse

România şi Germania, aliate pe pieţe terţe

Bucureştiul şi Berlinul au convenit din punct de vedere politic să colaboreze economic în proiecte comune regionale, dar şi pe pieţe din afara UE, a anunţat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. Germania se află într-un proces de extindere a influenţei economice şi politice nu doar în Europa, în special în regiunea centrală şi estică, dar şi pe pieţe din afara UE. La Berlin, miniştrii de externe român şi german au stabilit, din punct de vedere politic, ca cele două ţări să colaboreze într-o serie de proiecte comune, iar domeniile economice vor fi stabilite ulterior. În prezent, Germania este una dintre ţările cu cea mai puternică prezenţă pe piaţa românească.

EVENIMENTUL ZILEI

CONTROVERSELE RESTITUIRILOR. Culisele unei decizii în valoare de 16 miliarde de euro

Peste jumătate din cererile de restituire sunt depuse de culte. Guvernul caută soluţii ca să nu intre în colaps financiar. Aproximativ 144.800 de foşti proprietari riscă să nu îşi mai primească imobilele naţionalizate înapoi sau despăgubiri băneşti la justa valoare. Măsura pe care intenţionează să o ia statul român nu respectă Constituţia, potrivit avocaţilor. Cu toate acestea, ei recunosc că până şi CEDO dă ca soluţie plafonarea despăgubirilor. Guvernaţii spun că varianta de plafonare a despăgubirilor la maximum 15% este una de avarie pentru că nu sunt bani. Plata integrală pentru proprietăţile naţionalizate ar însemna un efort bugetar estimat la 16 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Cine este noul şef al Fiscului

Avocatul Şerban Pop are în spate mai mulţi ani de experienţă în Ministerul de Finanţe şi în cadrul ANAF. Odată cu demiterea lui Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte al ANAF, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a şi numit un înlocuitor. Este vorba despre Şerban Pop, 37 de ani, de profesie avocat. Acesta a mai lucrat în Ministerul de Finanţe iniţial în calitate de consilier la cabinetul unui secretar de stat, iar apoi, din 2001 până în 2004, ca şef de cabinet al fostului ministru de Finanţe în timpul guvernării PSD, Mihai Tănăsescu. În timpul mandatului Guvernului Tăriceanu, timp de un an până la începutul lui 2009, Şerban Pop a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Fiscului responsabil cu controlul financiar şi colectarea veniturilor. Totodată, acesta a fost membru în Consiliul de Administraţie al CEC Bank şi reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Loteria Română şi Imprimeria Naţională.

JURNALUL NATIONAL

Curtea Constituţională a decis: Doar pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor plăti CAS

Pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plăti contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferenţa de bani care depăşeste plafonul minim. Astfel, autorităţile vor fi nevoite să modifice modul de calcul pentru pensii.

Ministerul Economiei "va continua procedura de privatizare" a Cupru Min. Roman Copper rămâne cu ochii în soare

Ministerul Economiei va continua prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) procedura de privatizare a Cupru Min potrivit legislaţiei în vigoare, se arată într-un comunicat al instituţiei. Acesta nu tranşează în niciun fel scandalul de săptămânile viitoare, nici că privatizarea se va continua împreună cu Roman Copper, nici că se reia de la zero.

Europa e mai tânără la Bucureşti

Planul de marketing al Capitalei recomandă înfiinţarea unei artere de shopping şi extinderea transporturilor de noapte. Dezvoltarea turistică a Bucureştiului trebuie axată pe turismul de business şi pe turismul de tip city-break, care înglobează şi alte produse turistice precum turismul cultural sau turismul generat de evenimente, potrivit Planului de marketing al municipiul Bucureşti 2011-2015, realizat de Detente Consultants. "Europe is younger in Bucharest" - aceasta este fraza care rezumă poziţionarea turistică a Bucureştiului propusă de consultantul contractat de MDRT pentru realizarea Planului de marketing turistic pentru municipiul Bucureşti 2011-2015.

NATIONAL

Puscariasii au pus filajul pe miliardari si politicieni!

Zeci de potentati ai zilei, de la importanti oameni politici, inalti functionari publici, sefi de deconcentrate si unitati administrative locale, pana la influenti oameni de afaceri sunt monitorizati de diverse structuri ale statului. Nu este vorba despre clasicul filaj "preventiv" facut deja la vedere, ci de operatiuni legale, declansate in urma obtinerii unor mandate judecatoresti. Iar cei care intr-un mod sau altul se afla la carma acestei tari sunt "agatati" cu niste telefoane "gresite" date din penitenciare de infractori care actioneaza la ordinele Serviciilor.

Presedintele Basescu a promulgat, marti, legea privind confiscarea extinsa a averilor

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, legea privind confiscarea extinsa a averilor. Legea privind confiscarea extinsa a averilor fusese adoptata de Camera Deputatilor, prin apel nominal, pe 27 martie, potrivit Mediafax. Legea a fost adoptata in varianta Senatului si prevede confiscarea mai multor bunuri in cazul in care persoana care le detine a fost condamnata pentru comiterea anumitor infractiuni si daca fapta este susceptibila sa ii procure un folos material, iar pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de cinci ani sau mai mare.

Spania, la un pas de colaps

Desi autoritatile de la Madrid braveaza, minimalizand efectele recesiunii, Spania se afla realmente la un pas de colapsul economic. Statul plateste dobanzi exorbitante, dar nu mai are de unde sa se imprumute, iar Argentina a nationalizat cea mai mare companie petroliera, detinuta de o firma spaniola. Spania infrunta zi de zi criza, avand insa tot mai putina "munitie". Somajul creste galopant, cheltuielile bugetare au fost taiate dur, generand ample miscari de strada, iar mai marii UE - adica Germania - au o singura reteta: austeritate financiara.

Actiunile Apple si Coca-Cola, vandute la Bucuresti

Actiunile Apple, Coca-Cola, Intel, Visa si Bank of America vor fi tranzactionate incepand de astazi si pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In prezent, pe sistemul alternativ (ATS) al BVB, la categoria internationala se mai tranzactioneaza si actiunile unor mari companii europene, printre care se numara Daimler (Mercedes), Heineken, Bayer, E.On sau Danone. Actiunile Apple, Coca-Cola, Intel, Visa si Bank of America vor fi tranzactionate tot pe ATS, prin intermediul firmei de brokeraj Tradeville, care va asigura cotatii de vanzare si de cumparare pentru investitorii locali.

USL ataca Executivul cu o motiune "3 in 1"

Asa cum a prezentat-o Victor Ponta, motiunea de cenzura seamana mai degraba cu o promotie, uselistii amestecand trei subiecte intr-un singur document. Constienti de faptul ca nationalismul nu mai este la moda, liberalii si pesedistii au lasat tema facultatii maghiare de la UMF Targu Mures pe ultimul loc si au completat motiune cu alte doua capitole care se refera la bani. In felul acesta, uselistii spera sa mai ciupeasca un vot- doua de la parlamentarii coalitiei. In cazul in care strategia nu va functiona, liderul PSD a anuntat ca, in iunie, Guvernul va fi lovit cu o noua motiune.

PUTEREA

Şerpăria Apa Nova

De ceva timp, bucureşteanul a fost indexat la apă şi canal cu o "bagatelă" de 2 lei pe metrul cub. Astfel, avem apă la preţul de ex-marcă germană impus şi colectat de francezi! Explicaţiile izvorâte din tenebrele "şerpăriei" Apa Nova sunt dizgraţioase: avem nevoie de bani pentru "operarea" staţiei de epurare Glina, iar viceprimarul Raicu ne sâsâie perfid să nu ne scumpim la tărâţe dacă vrem să trăim într-o Capitală europeană. Aiurea! Plătim de ne sar capacele pentru ca o mână de comunitari francofoni să se îmbuibe din buzunarele bucureştenilor

Soluţiile primăriei pentru zona centrală

Poduri peste Dâmboviţa, trasee subterane pentru biciclişti şi parcări mici etajate sunt soluţiile municipalităţii pentru revigorarea zonei centrale a Capitalei. Potrivit primelor estimări, valoarea totală a Planului Integrat se ridică la aproximativ 200 milioane de euro. Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a supus dezbaterii publice, pe site-ul www.pmb.ro, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru zona centrală a Capitalei. Municipalitatea vrea ca, în urma aplicării Planului, să mărească atractivitatea Centrului vechi.

UE vrea să ne mărească salariile

Comisia Europeană va propune azi creşterea salariului minim în ţările membre UE în care acesta este considerat prea scăzut. De asemenea, executivul comunitar are în vedere introducerea unui salariu minim naţional în ţările membre în care acesta nu există sau unde există doar separat pe sectoare de activitate, conform portalului EurActiv, care citează din proiectul documentului executivului UE. În statele UE există diferenţe mari între salariile minime garantate. România se află pe penultimul loc, cu 162 de euro pe lună, ultimul loc fiind ocupat de Bulgaria, cu un salariu minim de doar 138 de euro. Pe primul loc se află Luxemburg, cu 1.800 de euro, ţară urmată de Irlanda, Olanda, Belgia şi Franţa - ţări unde salariul minim este în jur de 1.400 de euro.

ROMANIA LIBERA

Cum vrea Dan Diaconescu să câştige Primăria Capitalei: dă case imaginare contra voturi

Strategia electorală a lui Dan Diaconescu de a promite locuinţe celor care-l votează s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva patronului OTV. Potrivit specialiştilor consultaţi de RL, astfel de promisiuni pot fi considerate infracţiuni ce se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. De aproximativ două săptămâni, Dan Diaconescu îşi momeşte alegătorii din Bucureşti promiţând că, dacă va câştiga alegerile, le va oferi locuinţe sociale în schimbul unor chirii modice. Anunţul a fost făcut pe OTV, iar cei interesaţi trebuie să se prezinte la sediul partidului pentru a se înscrie pe lista de priorităţi.

Marea Britanie dă undă verde gazelor de şist

O comisie guvernamentală a recomandat guvernului de la Londra continuarea explorării gazelor de şist în apropierea oraşului Blackpool, situat în vestul insulei - dar a şi avertizat asupra pericolelor create de exploatare. În România simpla posibilitate a explorării şi exploatării gazelor de şist în perimetrele Vrancea şi Dobrogea de către compania americană Chevron a scos mii de oameni în stradă, care au protestat împotriva pericolelor reale sau percepute puse de activităţile gigantului petrolier american.

De ce scade încrederea românilor în Biserică

Paştele ar trebui să însemne pentru români un moment de sărbătoare religioasă, în care să fie preocupaţi de tradiţii şi semnificaţia Învierii lui Isus, dar ar putea fi un bun prilej şi de a reflecta la calitatea oamenilor care le transmit cuvântul lui Dumnezeu. Încet, dar sigur, Biserica Ortodoxă Română pierde din capitalul de încredere imens de care a beneficiat imediat după căderea comunismului, după cum o arată chiar rezultatele sondajelor de opinie. Dacă în urmă cu trei ani, aproape 90% din români răspundeau unui chestionar al IMAS afirmând că au încredere în Biserică, în 2012 instituţia a ajuns la acest capitol abia pe locul trei, după pompieri şi Armată, cu un procent de doar 78% (sondaj CCSB).

ZIARUL FINANCIAR

Achiziţiile "exotice" arată unde se evaporă profiturile companiilor de stat din energie

Exemple de achiziţii de la Hidroelectrica, Romgaz şi Transelectrica: Studiu pentru o bibliotecă virtuală - 58.000 de euro. Studiu privind monitorizarea rutei de migraţie a păsărilor - 7.000 de euro. Servicii pentru cocktail-uri şi mese festive - 116.000 de euro. Listarea anunţurilor de intenţie depuse de companiile de stat pe SEAP - Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - scot la iveală cheltuielile mai mult sau mai puţin justificate pe care aceste firme sunt pregătite să le facă.

Ce mandat le-a dat Treichl noilor şefi ai BCR: Închideţi sucursalele fără clienţi, daţi credite în lei la retail, restructuraţi mai mult împrumuturile

Andreas Treichl, şeful Erste Group, consideră că are o echipă de management foarte puternică la BCR în noua formulă condusă de cehul Tomas Spurny şi spune că îmbunătăţirea situaţiei businessului din România este o prioritate pentru asigurarea creşterii acţiunilor Erste pe bursă. "Odată ce situaţia din România şi Ungaria va fi mai bună şi pe fondul menţinerii performanţei bune din Austria, Cehia şi Slovacia preţul acţiunilor noastre ar trebui să arate o reacţie pozitivă puternică", spune Treichl. Titlurile Erste au fost puternic afectate în ultimele luni de veştile negative privind evoluţia grupului austriac şi de contextul general defavorabil privind băncile din zona euro, nereuşind să revină spre pragul de 20 de euro. Capitalizarea Erste de-abia trece de 6 mld. euro, fiind la jumătate faţă de 2010.

Investitorii care vor să cumpere Cupru Min au angajat una dintre cele mai puternice case de avocatură locale să le reprezinte interesele în discuţiile cu statul

Investitorii care se află în spatele firmei Roman Copper, care a câştigat licitaţia pentru achiziţia Cupru Min dar nu a mai semnat contractul cu ministerul Economiei, au angajat una dintre cele mai puternice case de avocatură de pe piaţa locală, NNDKP, condusă de Ion Nestor (foto), pentru a le reprezenta interesele. Marţi, la ministerul Economiei a avut loc o întâlnire între reprezentanţii statului şi investitorii de la Roman Copper, care au venit la masă cu avocaţii de la Nestor. De partea investitorilor care reprezintă interesele Roman Copper s-au aflat firma canadiană Bayfront, Valhalla Resources şi turcii de la KENZ Mining.

România negociază încă o centură de siguranţă pentru situaţii de urgenţă: 1 mld. euro de la BM

Negocierile autorităţilor române cu Banca Mondială pentru o linie de credit de 1 miliard de euro se vor derula până la sfârşitul lunii aprilie şi este necesar ca acţiunile prealabile agreate să fie îndeplinite până la dezbaterea în boardul instituţiei financiare internaţionale, prevă­zută pentru sfârşitul lunii mai, împrumutul fiind ataşat unui pachet de reforme în trei sectoare - energie, finanţe publice şi sănătate, afirmă Ştefan Nanu, reprezentantul României la Banca Mondială.

De ce sunt nemulţumiţi acţionarii SIF Muntenia: profitul din 2011, cel mai mic din ultimii şase ani

SIF Muntenia (SIF4) a raportat anul trecut cel mai mic profit din ultimii şase ani, deşi a înregistrat venituri foarte apropiate de cele record din 2008 şi a vândut anul trecut cel mai valoros activ din portofoliul său, respectiv pachetul de acţiuni deţinut la BCR, cea mai mare bancă din România. Unii acţionari ai societăţii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de profitul mic înregistrat de societatea de investiţii financiare şi spune că politica contabilă a companiei este în defavoarea acţionarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb