• ADEVARUL
• Lavrov: Am ajuns la un acord privind Ucraina. Kerry: Trebuie să vedem acţiuni, nu vorbe
Ministrul de Externe al Rusiei a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după încheierea discuţiilor de la Geneva privind criza ucraineană, că "s-a ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei". Lavrov susţine că cei patru participanţi, Ucraina, Rusia, UE şi SUA, au fost de acord ca "grupurile ilegale să fie dezarmate". Surse din cadrul diplomaţiei occidentale au declarat pentru AFP că se va adopta o declaraţie comună privind etapele prin care se va rezolva criza ucraineană. Occidentul a anunţat anterior că îşi va menţine poziţia cu privire al necesitatea retragerii trupele ruse detaşate la frontiera cu Ucraina. Cu toate acestea, şeful diplomaţiei ruse a afirmat în timpul conferinţei de presă că "până la urmă, trupele sunt pe teritoriul nostru, unde avem dreptul să le mobilizăm în ce formulă dorim, la fel cum alte state beneficiază de acelaşi drept". Secretarul de Stat al SUA a confirmat existenţa unui acord după discuţiile de la Geneva, dar a insistat că Rusia trebuie să se asigure că miliţiile pro-ruse din Ucraina vor depune armele şi vor părăsi instituţiile ocupate. În cazul în care Rusia nu se va conforma, Washingtonul va impune noi sancţiuni Moscovei.
• Comisia Nana a intrat în ilegalitate
Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, a anunţat că raportul va fi dat publicităţii săptămâna viitoare, fiind gata în proporţie de 95%, însă Corpul de Control al prim-ministrului le-a dat planurile peste cap parlamentarilor anchetatori. În paralel cu comisia parlamentară, Corpul de Control al prim-ministrului a desfăşurat propria anchetă în comuna Nana şi a sesizat Parchetul General cu privire la anumite fapte considerate ilicite. În urma sesizării Corpului de Control al prim-ministrului, procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal în ceea ce priveşte modul în care terenurilor din comuna Nana au fost restituite de primărie către falşi proprietari. Însă acest lucru s-a întâmplat înainte ca fiica preşedintelui să cumpere pământ în zonă. Totuşi, pentru că Parchetul a deschis o anchetă în acest caz, comisia parlamentară trebuie să-şi încheie imediat activitatea. Conform cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, comisia încetează să mai existe, iar informaţiile culese de la cei audiaţi trebuie trimise la Parchet.
• Presa internaţională: Cearta dintre Băsescu şi Ponta strică imaginea României, considerată deja una dintre cele mai corupte ţări
Decizia lui Victor Ponta de a-şi muta biroul la MApN a ajuns în presa internaţională, devenind subiect de glume în tabloide şi atrăgând avertismente din partea ziarelor quality. "Băsescu şi Ponta şi-au făcut un obicei din a se acuza unul pe altul de corupţie, iar antipatia foarte publică dintre ei poate să mânjească şi mai tare imaginea unei ţări considerate deja una dintre cele mai corupte din Europa", notează cotidianul "The Telegraph". "Victor Ponta şi-a făcut bagajele, şi-a eliberat pupitrul şi s-a instalat într-un birou al ministerului Apărării în efortul de a scăpa de pretinsele interceptări ordonate de Traian Băsescu", scriu jurnaliştii britanici de la "The Telegraph". Aceeaşi informaţie a apărut şi în tabloidul "Daily Mail", însă într-o cheie diferită. Ziariştii fac un joc de cuvinte şi ironizează situaţia încă din titlu: "Stop bugging me!", care poate fi tradus ca "Încetează să mă mai enervezi" şi "Încetează să-mi mai interceptezi convorbirile".
• Separatiştii din Doneţk obligă evreii să-şi declare religia şi averile, altfel riscă deportarea
Evreii din Donekţ, focar separatist din estul Ucrainei, au fost informaţi că trebuie să-şi declare religia şi averea. În caz contrar, militanţii îi ameninţă cu deportarea, iar asta din cauza sprijinului evreilor faţă de Kiev şi ostilitatea lor faţă de "republica ortodoxă Doneţk". În apropiere de sinagoga din oraşul Doneţk, situat în zona de est a Ucrainei, evreii au primit o notă prin care sunt avertizaţi că trebuie să se înregistreze la noile autorităţi proruse, autoproclamate, în caz contrar fiind ameninţaţi cu deportarea şi confiscarea tuturor bunurilor. Potrivit notei explicative, evreii trebuie să-şi declare identitatea şi toate posesiunile materiale şi să plătească o taxă de înregistrare.
• Un miliardar ucrainean promite câte 10.000 de dolari pentru fiecare pro-rus capturat
Noaptea trecută, soldaţii ucraineni au ucis trei militanţi pro-ruşi şi au rănit alţi 13, după ce aceştia au atacat unitatea cu sticle incendiare. Miliardarul Igor Kolomoisky, care este şi guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a făcut un barem clar: pentru fiecare pro-rus dezarmat va acorda câte 1.000 de dolari, capturarea şi predarea unuia aduce 10.000 de dolari. O recompensă mai mare - 200.000 de dolari - primesc cei care reuşesc să elibereze clădirile publice ocupate în prezent de separatişti, o misiune la care armata ucraineană a eşuat până acum. Pentru a-şi face cunoscute intenţiile, Kolomoisky a şi împânzit oraşul Mariupol, al doilea ca mărime din Doneţk, cu afişe pe care transmite simplu "10.000 de dolari pentru un moskal (termen de argou folosit de ucraineni pentru ruşi)"
• CURENTUL
• Judecătoarele lui Dinel Staicu, "somate" să plătească 18 milioane de euro, oalele sparte din dosarul BIR
Magistratele care l-au scăpat de puşcărie pe Dinel Staicu vor ajunge şi ele în faţa instanţei de judecată, pentru infracţiuni de corupţie şi fals. Procurorii DNA vor să recupereze de la cele trei magistrate şi 18 milioane de lei. Acesta este prejudiciul cauzat de Dinel Staicu Băncii Internaţionale a Religiilor. El nu a mai fost obligat să plătească, pentru că judecătoarele i-au admis, printr-o decizie situată în afara legii, contestaţia în anulare, punându-l în libertate, susţin procurorii. Judecătoarele Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă de la Curtea de Apel Bucureşti şi Veronica Cîrstoiu, fost magistrat la aceeaşi instanţă, au fost trimise joi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, după ce acestea au admis o contestaţie prin care au anulat o condamnare de şapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor. Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti, unde au activat cele trei magistrate.
• România va exporta energie electrică de un miliard de euro pe an în Albania
Ministrul român al Economiei, Constantin Niţă, şi omologul său albanez au agreat miercuri un contract de export de energie din România spre Albania în valoare de un miliard de euro pe an, potrivit unor surse guvernamentale. ''Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a negociat şi a bătut palma cu omologul său albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantităţi de 2,5 TWh de electricitate pe an'', au spus joi sursele menţionate. Potrivit acestuia, detalii despre contract, precum şi sursele de provenienţă a energiei urmează să fie discutate în perioada imediat următoare.
• CURIERUL NATIONAL
• Rusia şi China creează legături mai strânse, în timp ce UE explorează noi sancţiuni
Rusia are în derulare două proiecte majore cu China - o conductă de gaz şi un port în apa adâncă de la ţărmul Crimeii. Între timp statele membre ale UE şi SUA cântăresc opţiunile privind sancţiunile economice pe care le-ar putea aplica ţării ruseşti. Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat pentru EUobserver, miercuri (16 aprilie), că lucrările la conducta "Puterea Siberiei" şi construirea unui port chinez adânc de 25 de metri în Crimeea se desfăşoară în mod normal, în ciuda crizei din Ucraina. Descriind conducta ca un "megaproiect", el a spus că va pompa 60 miliarde de metri cubi (BCM) de gaze naturale pe an din câmpurile de gaze Kovzkta şi Tchayandinskoe ale Rusiei, în est, cu o linie de ramură pentru a livra până la 38 miliarde de metri cubi de gaz pe an în China.
• Buda: Ponta s-a antrenat la Câmpia Turzii pentru plecarea cu elicopterul de pe acoperişul MApN
Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, consideră că premierul Victor Ponta s-a "antrenat" la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, pe un F-16, pentru plecarea cu elicopterul de pe acoperişul Ministerului Apărării, singurul scop al acestuia fiind "satisfacerea propriilor capricii, nu să guverneze România". Potrivit unui comunicat al lui Daniel Buda transmis, joi, Victor Ponta "nu a catadicsit" în urmă cu un an să fie prezent la Câmpia Turzii, când mai multe sute de muncitori de la Combinatul Mechel au fost disponibilizaţi.
• Cui îi folosesc dobânzile mici?
Cel mai la îndemână răspuns la întrebarea din titlu: băncilor. Valabil pretutindeni în lume, acest fapt are o confirmare şi în România zilelor noastre. În primele două luni ale acestui an, la nivel de sistem bancar, profiturile s-au ridicat la 500 milioane lei, confirmare a reintrării pe profitabilitate din 2013, potrivit datelor oferite de Banca Naţională a României. Cu dobânzi mai mici pentru finanţarea activelor umflate în anii de "boom", băncile reuşesc să se prezinte cu bilanţuri mai bune în pofida faptului că deja creditele neperformante au urcat la 22,5% din total credit, conform aceloraşi statistici. Ceva de manual: când dobânzile sunt mici, băncile se pot finanţa mai ieftin de la banca centrală, având loc pentru un diferenţial mai mare în momentul realizării plasamentelor. De randamentele coborâte beneficiază cei cu acces la creaţia monetară iniţială, statul care se poate finanţa mai ieftin şi corporaţii cu bilanţuri solide, eventual. Apăsarea dobânzilor nu se reflectă decât în mică măsură la debitorii marginali, pe anumite categorii de credite mai riscante aceştia având în continuare dobânzi chiar şi cu două cifre.
• Băncile se retrag din Crimeea
OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, se va retrage până vineri din Crimeea, regiune anexată în martie de Rusia, întrucât mai multe reglementări financiare introduse de autorităţile de la Moscova sunt contrare legislaţiei ucrainene şi fac imposibilă continuarea activităţii, informează Mediafax. OTP este a 13-a mare bancă din Ucraina, iar decizia va afecta 8 din cele 140 de sucursale deţinute de instituţia de credit în ţară, precum şi circa 20.000 de clienţi, a informat banca. Activitatea bancară din Crimeea a devenit imposibilă ca urmare a intrării în vigoare a unor noi reglementări financiare contrare actualei legislaţii din Ucraina, se arată într-un comunicat al OTP. Moscova a anexat în martie Crimeea, anterior parte a Ucrainei, iar în urma acestei acţiuni au intrat în vigoare în regiune legile Rusiei.
• EVENIMENTUL ZILEI
• MITĂ de un MILION de euro la RESTITUIREA PROPRIETĂŢILOR. Fostul consilier al vicepremierului Daniel Constantin a fost trimis în judecată
Daniel Bran (PC), fostul consilier al ministrului Agriculturii Daniel Constantin (PC), a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie. El a fost acuzat de procurorii DNA că şi-a traficat influenţa pe lângă un coleg din Partidul Conservator (PC), Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte al ANRP. În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Daniel Bran mai este trimis în judecată într-un alt dosar pentru că a cerut bani pentru a interveni la DNA pentru blocarea unei anchete. În toamna anului 2012, Bran Daniel - Marin a pretins de la Mureşan Michael o sumă de bani, primind de la acesta în data de 14 mai 2013, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) şi suma de 100.000 euro cash, pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Dumitru Cătălin - vicepreşedinte ANRP, la acea dată şi membru în C.C.S.D.
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu a ajuns personaj de roman!
Luînd seamă la avertismentele din prefaţa filmelor poliţiste de la Hollywood, Mihai Tatulici îşi blindează romanul său politic "Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc", apărut recent la editura Curtea veche, cu precizarea: "Orice asemănare cu personaje sau situaţii din viaţa reală este pur şi simplu întîmplătoare". Ca şi în cazul producţiilor de la Hollywood, avertismentul ţine mai degrabă de incitarea comercială decît de scrupulele de autor. Coperta înfăţişează, chiar dacă sub forma unei caricaturi, un marinar ale cărui trăsături trimit fără discuţie la un personaj real: Traian Băsescu.
• PAŞTELE INFRACTORILOR. Mii de cozonaci, ouă şi peste o tonă de făină AU FOST CONFISCATE
Peste 1.500 de kilograme de făină, 4.600 de cozonaci, 2.700 de ouă, 1.225 de produse de panificaţie, 500 de pâini şi 185 de kilograme de zahăr, fără documente legale sau care erau fabricate şi manipulate în condiţii improprii consumului, au fost depistate şi confiscate de poliţiştii de investigare a fraudelor pe raza judeţului Galaţi. De asemenea, peste trei tone de motorină, nouă tone de combustibili uşori, precum şi piese noi folosite în industria petrolieră, au fost depistate la două depozite clandestine, fiind indisponibilizate de poliţişti. Operaţiune uriaşă a poliţiştilor din cadrul I.P.J. Galaţi .Ieri a avut loc o acţiune la care au participat inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă detaşaţi pe lângă Parchetul Curţii de Apel Galaţi şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, medici sanitar veterinari şi jandarmi.
• JURNALUL NATIONAL
• Anunţul NATO care vizează România. Măsura a fost luată după alipirea Crimeii la Rusia
Avioanele NATO vor intensifica zborurile de supraveghere deasupra ţării noastre în zilele următoare, pentru monitorizarea crizei din Ucraina. Parlamentarii au cerut o întărire a prezenţei româneşti în sistemul de supraveghere. Toate cele 28 de ţări membre NATO au solicitat consolidarea măsurilor de "apărare colectivă", după alipirea Crimeii la Rusia. NATO şi-a intensificat zborurile de supraveghere în România şi Polonia în ultimele zile. Odată cu această măsură, deputatul PC Ovidiu Raetchi a cerut Ministerului Apărării să trimită mai mulţi soldaţi în misiunile specializate de supraveghere aeriană ale NATO. România mai poate trimite încă 2 specialişti în misiunile de supraveghere radar. Prima misiune AWACS în spaţiul aerian al României a avut loc la 14 martie. Echipajul a fost condus chiar de sergentul român Ruxandra Rafail.
• Mii de turişti îşi vor petrece "Crăciunul" pe pârtii. Ninsorile din ultimele zile ne-au făcut să uităm că suntem în luna aprilie
Zăpada mieilor aduce mii de turişti la munte. În unele staţiuni stratul de zăpadă a trecut de 30 de centimetri. Şoferii se plâng însă de ninsorile neaşteptate. Mai ales că cei mai mulţi au renunţat deja la cauciucurile de iarnă. Zăpezile abundente din mijlocul lui aprilie au blocat mai multe drumuri din ţară. Şoferii care au renunţat la cauciucurile de iarnă, au fost nevoiţi să scoată lanţurile pentru a-şi putea continua drumul. Stratul de zăpadă a ajuns chiar şi la 30 de centimetri în unele zone, aşa că a fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire pentru a debloca drumurile. Chinul şoferilor, bucuria turiştilor şi hotelierilor. În staţiunile montane se schiază fără probleme. Meteorologii spun că iarna de aprilie nu va avea viaţa lungă. Vremea va începe să se încălzească din acest sfârşit de săptămână. Nu este exclus însă ca şi duminică, turiştii care au venit la munte să îşi petreacă Paştele pe pârtii.
• NATIONAL
• Adevaratul tsunami DNA va lovi clasa politica de-abia peste sase luni: Octombrie negru
Tocmai cand se vor pregati de declansarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, politicienii vor fi bulversati de loviturile succesive pe care le vor primi din partea justitiei. In primul rand, calculele aritmetice arata ca in toamna va veni sorocul nenumaratelor dosare in care sunt judecati importanti lideri politici, urmand ca instantele superioare sa se pronunte. Dar pana atunci, dezbaterea electorala se anunta de pe acum una extrem de incinsa in interiorul penitenciarelor, unde "baronii" judecati pentru fapte de coruptie isi vor putea expune pe larg doctrinele politice in fata colegilor de celula. Din informatiile intrate in posesia National reiese ca tot in acea perioada va fi spart si "buboiul" din Portul Constanta, sursele sustinand ca va fi vorba de o operatiune fara precedent, care se va solda cu zeci si chiar sute de arestari, la toate nivelurile de conducere a nenumarate unitati administrative, ministere sau alte institutii.
• Crin Antonescu: Nu am nevoie de sprijinul lui Traian Basescu
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a marturisit joi seara ca a avut dubii serioase in privinta functionarii USL in momentul in care premierul Victor Ponta a semnat pactul de coabitare cu Traian Basescu. In plus, spune ca nu il considera pe Basescu un aliat din perspectiva alegerilor prezidentiale. "Nu resping votul nimanui, dar nu vreau votul si sprijinul lui Traian Basescu. Asupra mea se duce o campanie bazata pe o minciuna urata de tot. Din cauza ca s-a rupt USL, asta inseamna ca s-a inteles cu Traian Basescu. Nu am niciun fel de reevaluarea asupra lui si nu il consider nici in perspectiva alegerilor prezidentiale un aliat. Eu nu accept voturile prin delegatie, de la marii electori. Asta e principiul feudal al votului. Eu vreau voturi de la orice cetatean roman, inclusiv de la Traian Basescu, dar fac întelegeri pentru asta. Daca dansii (alegatorii lui Traian Basescu, n.red.) doresc un presedinte aidoma lui Traian Basescu, asta nici nu doresc sa fiu si nici nu se poate. Daca doresc un presedinte care sa fie de fapt omul lui Traian Basescu, nici atat", a spus Antonescu joi seara la Realitatea TV.
• Conturile bancare vor deveni obligatorii pentru toti
Parlamentul European (PE) a adoptat recent o reglementare conform careia toti cetatenii UE vor avea dreptul sa deschida un asa-numit "cont la vedere pentru plati". Acesta este, de fapt, primul pas spre obligativitatea constituirii unui astfel de cont de catre cetatenii tuturor statelor UE. Avem de a face cu perspectiva clara de supra-monitorizare - inclusiv financiara si fiscala - a fiecarui muritor din UE, iar legea cu pricina mai are si alte "facilitati". Astfel, potrivit actului normativ, aceste conturi "de baza", "la vedere" pentru plati sau cum vor mai fi botezate in scopul abaterii atentiei vor permite clientilor sa transfere si sa retraga numerar.
• PUTEREA
• Învierea lui Hristos, Învierea noastră
Praznicul Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos străluceşte, în viaţa spirituală a creştinului ortodox, mai puternic decât celelalte praznice împărăteşti. El revarsă, în sufletele credincioase, lumină dumnezeiască şi nemuritoare care aduce mângâiere şi alinare inimilor întristate şi cheamă la pace şi fericire pe creştinul din toate timpurile. Lumina pe care acest praznic al praznicelor o revarsă în sufletul creştinului izvorăşte din marea minune a Învierii Mântuitorului Hristos din morţi; minune mai presus de fire şi gândire, că nimeni nu a auzit vreodată ca un mort să iasă din mormânt, fără a strica peceţile gropii şi fără a răsturna piatra de pe uşa mormântului.
• Crin Antonescu: Ponta ameninţa cu puşcăria în şedinţele USL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Victor Ponta a ameninţat cu puşcăria în cadrul şedinţelor USL, dar a refuzat sa dea numele celor care ar fi fost ameninţaţi de către premier. Liberalul a mai precizat ca cel mai mare avantaj al lui Ponta pentru candidatura la prezidenţiale este aparatul de partid al PSD, care aduce multe voturi. Crin Antonescu a susţinut la Realitatea Tv, că Victor Ponta a lansat ameninţări cu puşcăria, în Parlament, dar şi în şedinţele USL, dar nu a nominalizat persoanele vizate. Antonescu a mai punctat că în opinia sa, Ponta are prima şansă la prezidenţiale, iar marele său atu este aparatul de partid pe care il are PSD pentru a aduce voturi
• ROMANIA LIBERA
• Ponta, despre Băsescu: Ştiu că, din punct de vedere politic, cazul Nana va fi o lovitură din care nu îşi va mai reveni
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, la Antena 3, că preşedintele Traian Băsescu "nu îşi va mai reveni" după cazul Nana. "Ştiu că din punct de vedere politic, cazul Nana va fi o lovitură din care nu îşi va mai reveni, pentru că oamenii vor vedea nişte lucruri care ţin de lăcomie", a declarat Victor Ponta, la Antena 3. "Marţi, în loc să stingă focul..a pus gaz pe foc(...). Am considerat că trebuie să dăm o dovada de solidaritate cu un om corect, doamna Firea, că trebuie să cerem justiţiei să se pronunţe dacă s-a încălcat legea, dar şi să spunem oamenilor că o tensiune de genul acesta nu trebuie să continue", a mai spus premierul.
• Degradarea şi corupţia armatei ucrainene o fac victimă sigură
Ucraina are o armată formată din 77.000 de militari activi şi un număr similar de trupe paramilitare ale Ministerului de Interne, peste o sută de avioane de luptă, un număr relativ bun de tancuri şi elicoptere care, teoretic, ar putea reprezenta o forţă capabilă să facă faţă celor 50.000 de soldaţi ruşi masaţi la graniţa ucraineană. În realitate echipamentele învechite, amplasamentul defectuos şi lipsa de pregătire de luptă adecvată o fac complet inutilă. Când ucrainenii s-au retras de la bazele din Crimeea, ruşii i-au lăsat să încarce în trenuri aproape tot echipamentul militar, de la tancuri şi tunuri la vehicule blindate. Asta nu pentru că ruşii ar fi fost generoşi, ci pentru că nu aveau ce face cu tot acest fier vechi care data din perioada sovietică. Atunci când au avut nevoie de ceva de la ucraineni, cum ar fi navele de luptă, le-au "confiscat" fără probleme, iar când nu au fost "confiscate", cum este cazul celor 36 de avioane ucrainene de luptă Suhoi 27, acestea au fost şi încă sunt bine consemnate la sol într-o bază din Crimeea, deci guvernul ucrainean nu le poate folosi.
• De ce nu se vede creşterea economică în nivelul de trai al românilor?
Ar fi normal ca dezvoltarea economică să fie observabilă şi în ceea ce priveşte alţi indicatori, precum cererea internă, veniturile populaţiei sau creditele acordate sectorului privat, însă nu este cazul. Indicatorii se află, dimpotrivă, pe o pantă negativă. "Cererea internă nu dă semne de revenire şi nici nu este ajutată de politicile economice. Pentru a menţine ritmul de creştere, România se bazează în continuare pe cererea externă. Veniturile din salarii şi creditele pentru sectorul privat continuă să scadă ca procent din PIB", spune pe blogul său economistul Florin Cîţu. Evoluţiile nu miră dacă luăm în calcul structura creşterii. "Este clar, creşterea vine dintr-un an agricol bun şi din cererea externă, precum şi din câteva sectoare manufacturiere", spune economistul. Majorarea PIB din 2013 cu 3,5% a fost calculată prin raportare la situaţia din 2012, an care a fost departe de a fi unul strălucit.
• ZIARUL FINANCIAR
• Febra studiilor de fezabilitate. Cum se ridică munţi de hârtii pe zeci de milioane de euro în timp ce reactoare şi hidrocentrale rămân pe machetă
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a semnat în februarie anul acesta un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de 1 mld. euro. În 2008, compania, intrată anul acesta pentru a doua oră în insolvenţă, mai făcuse un studiu de fezabilitate pe care a plătit aproape 410.000 de euro. În total, Tarniţa are cel puţin 5 studii de fezabilitate, studii de evaluare a impactului de mediu, consultanţă pentru găsirea investitorilor, dar de 30 de ani nu s-a pus nicio cărămidă la acest proiect. Hidroelectrica nu este însă singurul exemplu, reactoarele 3 şi 4 fiind un alt proiect "copleşit" de studii de fezabilitate. Consultanţii spun că ei şi-au făcut treaba, în timp ce companiile nu răspund.
• CNADNR a scos la licitaţie un singur drum anul acesta. "Proiectele noi sunt puţine, proiectele în derulare stagnează"
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), cu un buget anual de 1,5 miliarde de euro, a scos la licitaţie de la începutul anului până în prezent doar un singur proiect de lucrări de şosele, arată o analiză a ZF pe baza datelor de pe e-licitatie.ro şi de pe site-ul companiei de drumuri. În acelaşi timp, compania de drumuri a semnat ieri două contracte de autostrăzi de 200 de milioane de euro, însă ambele proiecte au fost licitate şi atribuite anul trecut. Singurul proiect scos la licitaţie anul acesta vizează construcţia unui tronson din centura municipiului Braşov pentru circa 20 de milioane de euro, însă, deşi licitaţia a fost demarată la începutul lunii ianuarie, nici până acum nu a fost anunţat câştigătorul acestui contract.
• Vin bani mai ieftini? Ministrul bugetului promite: agenţia de rating S&P ne va scoate din categoria "junk"
Liviu Voinea, ministrul bugetului, se arată încrezător că 2014 ar putea aduce mult râvnita îmbunătăţire a ratingului, adică revenirea României în categoria recomandată investitorilor: "Datele macro justifică acest lucru." Abia întors dintr-un turneu la Washington unde a avut întâlniri cu oficialii agenţiilor de rating S&P şi Moody's, ministrul bugetului Liviu Voinea susţine că există şanse să vedem în 2014 o îmbunătăţire a calificativelor acordate României, ceea ce va avea consecinţe pozitive pentru piaţa de capital şi pentru alte categorii de investitori. "Sunt încrezător că S&P va îmbunătăţi ratingul României, iar Moody's va îmbunătăţi perspectiva ratingului, care acum este negativă. Nu aş fi surprins dacă am vedea o îmbunătăţire a ratingului României pentru că datele macro justifică acest lucru. Faţă de ultimele evaluări economia a performat peste aşteptări din toate punctele de vedere", a declarat Voinea.