REVISTA PRESEI 18.05.2018

A.M.
Revista Presei / 18 mai 2018

REVISTA PRESEI 18.05.2018

ADEVARUL

Comisia Europeană confirmă că a refuzat întâlnirea cu Viorel Ştefan

Pierre Moscovici şi ministrul Valdis Dombrovskis (vicepreşedinte pentru Euro şi dialogul social, responsabili şi de Stabilitatea financiară, servicii financiare şi piaţa pieţelor de capital) au confirmat că Guvernul României a trimis o cerere de întâlnire, în numele vicepremierului Viorel Ştefan, pentru această vineri.

"Reuniunile nu ar fi putut fi organizate de data aceasta, datorită angajamentelor anterioare în dosarele vicepreşedintelui Dombrovskis şi ale comisarului Moscovici", au răspuns oficialii UE publicaţiei Business Review, cea care a semnalat miercuri refuzul oficialilor europeni de a se întâlni cu Viorel Ştefan. Publicaţia precizează că, potrivit calendarului oficial al reuniunii publice a UE, postat pe site-ul Comisiei Europene, la data de 18 mai, la solicitarea reuniunii, niciunul dintre comisari nu a avut angajamente anterioare oficiale. Joi, Valdis Dombrovkis a participat la reuniunea Comisiei pentru afaceri economice şi monetare (ECON) a Parlamentului European. Guvernul a ţinut să precizeze miercuri seară că vicepremierul Viorel Ştefan a stabilit o întâlnire cu comisarul european pentru Concurenţă, Magrethe Vestager, evitând să confirme sau să infirme faptul că oficialul român a fost refuzat de cei doi comisari. Potrivit precizării trimise de Executiv redacţiei "Adevărul", discuţiile cu Magrethe Vestager se vor axa pe situaţia Sidex Galaţi, ca urmare a adoptării de către Comisia Europeană a deciziei de autorizare condiţionată în cazul concentrării economice privind preluarea Ilva de către ArcelorMittal, dar şi pe alte cazuri cu impact pentru economia românească. "Informaţiile apărute cu privire la celelalte componente ale programului apărute în presă sunt pure speculaţii", mai spune Guvernul.

BANCHERUL

ING a pierdut 200.000 de utilizatori de Home Bank, dupa problemele cu functionarea aplicatiei online

ING Bank a anuntat ca in primele trei luni din acest an a avut doar 623.500 de de utilizatori ai aplicatiei de internet/mobile banking Home´Bank, cu peste 200.000 mai putini decat anul trecut, cand au fost 830.000 de clienti activi care au accesat platforma online pentru a vizualiza soldul conturilor si a efectua diverse plati.

Banca spune ca motivul pentru care sunt mai putini utilizatori de Home Bank in acest an este ca unii clienti nu se logheaza sau nu fac tranzactii in fiecare luna. Pe de alta parte, nu se poate vorbi de utilizatori activi daca nu se utilizeaza aplicatia timp de trei luni.

Scaderea numarului de utilizatori ai aplicatiei ING Home´Bank poate fi pusa pe seama frecventelor probleme privind functionarea acesteia.

ING se confrunta periodic cu diverse probleme in utilizarea Home Bank de catre clienti, dupa incidentul major din septembrie 2016, cand intreg sistemul informatic al bancii nu a functionat timp de aproape o zi din cauza afectarii serverelor din centrul de date in urma simularii unui exercitiu de stingere a incendiilor.

COTIDIANUL

"O stare de nebunie", în războiul politic al plângerii penale

În vreme ce Liviu Dragnea a denunţat o "tentativă de lovitură de stat", Călin Popescu Tăriceanu a invocat "o componentă care denotă o stare de nebunie".

"Evident că este un demers deliberat din partea liderului PNL. Acum nu mă pot abţine să îmi pun întrebarea care este resortul acestui demers. Este rezultatul limitelor de gândire pe care le are şi aşa crede că se duce acţiunea politică. Este o componentă care denotă o stare de nebunie, că în momentul în care mintea îţi derapează grav sau este o acţiune care face parte dintr-un plan bine alcătuit ", a spus Tăriceanu la Antena 3.

Tăriceanu a făcut comparaţie şi cu anul 2015, când DNA i-a deschis dosar penal premierului de atunci, Victor Ponta, determinându-l pe Klaus Ioahnnis să îi ceară demisia.

"Nu mă pot abţine să nu mă întorc cu gândul înapoi, în 2015, în iunie, la începutul luni iunie, dacă nu mă înşel, pe cinci sau pe opt iunie, când primul ministru de atunci, Ponta, a fost pus sub acuzare. La început, mi s-a părut că acuzaţiile sunt ridicole. Ei, bine, aduceţi-vă aminte că, în final, presiunile care s-au exercitat asupra prim-ministrului au dus la demisia lui. (...) Mă gândesc dacă nu cumva acest scenariu este o încercare de preluare a puterii, dar nedemocratic", a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu consideră că preşedintele Iohannis nu poate revoca prim-ministrul, însă nu exclude varianta ca Viorica Dăncilă să fie suspendată din funcţie după plângerea penală făcută de Ludovic Orban.

"În Constituţie sunt luate nişte măsuri de siguranţă. Preşedintele nu poate revoca prim-ministrul. N-are dreptul ăsta să nu creeze instabilitate. Dar nimeni nu s-a gândit la scheme de tip Orban", a spus liderul ALDE.

Întrebat dacă se va încerca suspendarea premierului Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu a spus: Eu nu vreau să mă gândesc la varianta. O să vedem, probabil că se gândesc. Eu nu vreau să avansez în direcţia asta dintr-un singur motiv, sigur că pentru mine este o ipoteză de lucru", a mai precizat Tăriceanu.

Din sânul PSD, mai multe organizaţii din teritoriu şi-au manifestat sprijinul pentru premierul Viorica Dăncilă.

"O serie de controverse au apărut în spaţiul public, în urma afirmaţiilor făcute de preşedintele PNL Ludovic Orban, care vrea arestarea premierului PSD Viorica Dăncilă, făcând o plângere penală pe numele primului-ministru al României, pentru trădare. Discuţiile au apărut în urma anunţului Guvernului României, care intenţionează să mute ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Această decizie vine în urma intenţiei, deja materializate, a Statelor Unite ale Americii, care au făcut acelaşi lucru", transmite PSD Maramureş într-un comunicat.

PSD Gorj îl acuză pe Klaus Iohannis că doreşte să dea jos guvernul PSD "prin mijloace care afectează grav statul de drept".

"Klaus Iohannis a dorit şi doreşte ca, prin mijloace care afectează grav statul de drept, să dea jos un guvern ales, care face performanţă pentru România şi care a mărit veniturile românilor. Klaus Iohannis a dorit şi doreşte să pună în loc guvernul său, care să blocheze mărirea salariilor şi a pensiilor şi să perpetueze abuzurile din Justiţie.Să ne amintim cum guvernul legitim al PSD a fost dat jos cu o înscenare judiciară făcută de procurorii DNA premierului de atunci Victor Ponta. Înscenarea a fost demontată de instanţă, dar, între timp, guvernarea a fost pierdută, România a pierdut un an, a stagnat un an cu guvernarea scoasă din pălărie de Klaus Iohannis", acuză PSD Gorj.

CURENTUL

Ce sporuri uriaşe iau conţopiştii din ministerul Sănătăţii de preferă Pintea să încalce legea salarizării ca să nu se afle?

Mii de angajaţi din sistemul de sănătate au pierdut sume importante la veniturile din luna martie 2018 faţă de cele din luna februarie a aceluiaşi an. După ce Olguţa Vasilescu şi Sorina Pintea au încercat să convingă oamenii că legea salarizării e foarte bună aşa cum e şi că managerii de spitale sunt incompetenţi, ieri, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea "minunatei" legi a salarizării. În acest timp, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii refuză să respecte legea salarizării unitare care o obliga ca la 31 Martie 2018 să publice în detaliu veniturile salariale din ministerul pe care-l conduce. Am sunat ieri la Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii unde, angajatele refuză să-şi spună numele, susţinând că numele şi prenumele sunt date personale. Aşa că am vorbit cu Doamna 1 care mi-a spus că găsesc veniturile pe site, apoi că de fapt nu există obligaţia de a se publica şi în final că să sun în jumătate de oră că se va interesa. Am revenit şi Doamna 2 mi-a spus că nu am vorbit cu ea, ci cu doamna directoare Oana Grigore care conform ultimei liste publicate încasează un salariu net cuprins între 9504 lei şi 10213 lei dar n-are chef să-şi decline identitatea. Doamna 2 mi-a spus să-i las numărul de telefon şi mă va suna când se întoarce Doamna 1 = Oana Grigore în birou. Desigur că până seara, Doamna 1 nu s-a mai întors în birou sau Doamna 2 a uitat să-i spună sau Doamna 1 n-a mai vrut să mă sune sau ... că la minister timpul trece, leafa merge!

Astăzi am sunat din nou şi am vorbit cu Doamna 3 care mi-a spus că n-am vorbit cu ea ieri, mi-a confirmat că numele şi prenumele sunt date personale şi nu pot să aflu cu cine vorbesc de la Biroul de Presă şi că ea ştie că documentul cu salariile este la avizat la conducere, că nu s-a depăşit termenul de depunere (sic!) şi că "se va publica listele probabil săptămâna asta". Eu am corectat-o: "se vor publica, doamnă, că sunteţi de la Biroul de Presă". Ea s-a enervat: "adică de ce credeţi că nu se vor aproba?" Eu, amuzată am insistat: "se vor publica listele că sunt mai multe". Ea, şi mai nervoasă, mi-a spus: "nu înţelegeţi că sunt la aprobat şi se vor aproba!". I-am replicat că era vorba de o corecţie gramaticală dar nu a părut impresionată şi a insistat că ele vor fi aprobate şi publicate.

Aşadar, în câteva zile listele vor fi publicate pe site. Acestea trebuie să conţină salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz; tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia; orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora; orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.

CURIERUL NATIONAL

Pilonul II de pensii intră în ,,ceaţă''

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a dezminţit miercuri, 16 mai, zvonurile potrivit cărora Guvernul ar intenţiona să introducă ,,contributivitate zero'' la pilonul II de pensii. "Eu sunt mai dur şi doamna prim-ministru este mai elegantă. Vă spun: este o prostie şi o minciună. Asta ca să nu complicăm răspunsul", a spus Dragnea. Mai mult decât atât, acesta a dat asigurări că nu există niciun proiect de lege în acest sens.

,,În momentul în care orice instituţie privată, publică, îşi dă cu părerea despre ceva ce nu există, este doar parte dintr-un corp de oameni care critică aşa pentru că trebuie să critice. Despre ce reformă a sistemului de pensii vorbim când nu a apărut nimic oficial, nu am început o discuţie clară? Despre ce pilon II de pensii putem vorbi în condiţiile în care nimeni în mod oficial nu a prezentat un proiect?", a mai spus Liviu Dragnea.

Este important de amintit că, în ultimele luni, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a avut mai multe discuţii cu oficiali din sectorul public despre necesitatea şi importanţa sistemului de pensii administrate privat.

Astfel, APAPR solicită autorităţilor să prezinte public şi să justifice intenţiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel încât toţi participanţii la Pilonul II să poată decide în mod conştient şi informat cu privire la siguranţa lor financiară în viitor.

,,În numele a 7 milioane de români a căror siguranţă financiară va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare, APAPR îşi exprimă încă o dată în mod public invitaţia la dialog şi consultare publică cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private, conform legilor care guvernează activitatea decizională în România'', se arată într-un comunicat transmis de APAPR.

APAPR reiterează, de asemenea, faptul că Pilonul II de pensii private din România este unul solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participant.

,,Sistemele de pensii publice se află sub o presiune uriaşă peste tot în lume din cauza îmbătrânirii populaţiei şi reducerii numărului de tineri care să susţină pensiile celor în vârstă. Ca urmare, în România, ca în multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generaţiilor viitoare de români. Pe de altă parte, populaţia tinde să îşi subestimeze nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot în lume, inclusiv în ţările mult mai dezvoltate şi educate financiar decât România. În aceste condiţii, în ţara noastră riscul subevaluării este cu atât mai mare.

Potrivit unui studiu realizat la solicitarea APAPR în toamna anului 2017, circa 75% dintre români (adulţi, mediul urban, utilizatori de Internet) îşi doresc să obţină o pensie de peste 500 de euro la vârsta retragerii, în timp ce în prezent doar mai puţin de 2% dintre pensionari se bucură de un asemenea nivel al pensiei. Această diferenţă uriaşă dintre aşteptări şi realitate nu poate fi compensată doar de sistemul public de pensii, ci este necesară consolidarea Pilonului II de pensii private obligatorii şi Pilonului III de pensii private facultative, ca soluţii complementare la Pilonul I de pensii de stat. Mai mult, 38% dintre români nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru încă 39% puţinele economii vizează cu totul alte aspecte (acoperire credite, renovare locuinţă, maşină, vacanţe etc.) şi nu suplimentarea pensiei. În aceste condiţii, Pilonul II obligatoriu este singura sursă suplimentară de economisire pentru un procent covârşitor al populaţiei active din România - iar pentru românii cu venituri mici, Pilonul II este singura sursă suplimentară de economisire. Din acest motiv, obligativitatea contribuţiei la o pensie administrată privat este prezentă în foarte multe state dezvoltate din lume, diferind doar plătitorul acestei contribuţii: individul, angajatorul sau statul. În ultimele luni, performanţa Pilonului II din România a fost remarcată de instituţii prestigioase: OECD, BetterFinance, Comisia Europeană, iar afectarea recentă a contribuţiei virate în administrare privată a atras numeroase critici, întrucât este de natură să pună în pericol sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii în general şi să impacteze negativ piaţa de capital şi stabilitatea financiară a României", se mai arată în comunicatul APAPR.

JURNALUL NATIONAL

O nouă execuţie marca DNA. Ţinta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul Bucureşti

DNA a cerut Curţii de Apel Bucureşti arestarea judecătoarei Elena Burlan Puşcaş, magistrat de penal la Tribunalul Bucureşti, pe care o acuză de luare de mită. Între Elena Burlan şi şefa DNA, Laura Kovesi, au existat animozităţi, în trecut, legate de recuzarea Cameliei Bogdan dintr-un proces al lui Sorin Ovidiu Vântu, motiv pentru care a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. Mai mult, în urmă cu câţiva ani, aceeaşi judecătoare a candidat împotriva consilierei Laurei Kovesi, Dana Tiţian, pentru un post de judecător la ÎCCJ. Secţia de Procurori de la CSM a avizat favorabil solicitarea DNA de la a cere în instanţă arestarea preventivă a judecătoarei Elena Burlan.

otrivit unui comunicat al DNA, încă din 2016, procurorii au identificat date şi indicii cu privire la faptul că, în contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, judecătoarea Elena Burlan Puşcaş a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpaţii vizaţi de cercetarea judecătorească (din care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.

"Banii respectivi au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 1 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluţii au fost desfiinţate de instanţa superioară de control judiciar", se arată în comunicat.

NATIONAL

Iohannis, esti ridicol!

Aflat la Sofia, Iohannis a iesit din nou la rampa. Nu cu ceva nou, pentru ca la Iohannis totul se invarte in jurul acelorasi subiecte eterne si groaznic de plictisitoare: razboiul cu PSD si demisia premierului Dancila. Ca merge la vreun summit UE sau NATO, ca se duce la toaleta sau in gradina, sa-si tunda trandafirii, sau ca se intalneste cu presa obedienta lui si sistemului pe care il patroneaza, are un singur lucru de zis: Dancila, demisia! De-a dreptul ridicol.

Daca la inceput am luat totul ca pe un banc, chiar si prost, vad ca lucrurile se agraveaza. Marele Absent repeta ca o placa stricata acelasi lucru. Nu i-a spus nimeni ca un banc repetat la nesfarsit nu mai are poanta. "Dancila, demisia!" a devenit mottoul fiecarei zile din viata lui Iohannis. Nici o zi fara "Dancila, demisia!". A devenit deja un mod de viata, exact ca in celebrul film "Ziua cartitei", unde toate zilele erau la fel.

Klaus Iohannis se arata acum ingrijorat de situatia Romaniei. Normal, nu mai gasea niciun motiv sa ne poarte de grija. Asta, la prima vedere. In realitate, din plin injuratul presedinte nu stia cum sa ajunga la acelasi subiect, iar cand a gasit drumul a facut-o intr-o maniera care il descalifica. In spatele cuvintelor se vede limpede fixatia lui, cea cu retragerea increderii in premier. Nu are importanta ca este complet in afara legii, a Constitutiei si ca doar Parlamentul este cel care poate sa retraga incredera acordata unui Guvern. Nu, lui ii place cum suna - i-a placut de prima data -si trebuie sa-si arate placerea si bucuria de a se afirma. I-as spune ca e o prostie, dar ma tem ca nu poate intelege la ce ma refer. As fi putut spune ca e o gogomanie, bunaoara, dar astazi nu am dispozitia necesara pentru cuvinte dulci.

ZIARUL FINANCIAR

De ce a încetinit brusc creşterea economică în T1?

PIB-ul pe trimestrul 1 al anului 2018 a crescut cu doar 4% în conditiile în care, pentru tot anul, creşterea economică bugetată de guvern este de 5,2%, iar Comisia de Prognoză a dat chiar 6,1% creştere a PIB.

Frânarea creşterii faţă de 6,9% anul trecut i-a luat prin surprindere chiar şi pe cei mai pesimişti analişti care oricum erau la 4,5 - 5% estimare de creştere pentru anul acesta. Ce se întâmplă în economie? Este o conjunctură şi va reveni pe un traseu de plus 5% creştere, sau avem de a face cu o inversare de trend şi o aterizare dură?

Criticii măsurii BNR, de creştere a ratei de referinţă de trei ori anul acesta, de la 1,75% la 2,5%, spun că banca centrală a greşit apăsând prea tare pe pedala de scumpire a creditării.

Pe de altă parte, adepţii unei politici monetare dure pentru a stăpâni inflaţia sunt de părere că este încă prea mică această dobândă de 2,75%, având în vedere că inflaţia este 5%.

Cert este că o combinaţie de factori interni şi externi face ca situaţia economică a României să nu mai fie atât de bună precum se aştepta guvernul.

Întărirea politicii monetare de către FED a provocat o retragere masivă de capitaluri de pe pieţele internaţionale. Pieţele de la periferie, Brazilia, Turcia, Rusia, precum şi cazul României, au de suferit în momentul în care investitorii primesc randamente de 3% la 10 ani la bonduri emise de cea mai puternică economie a lumii, SUA. Practic, economia americană a cam ieşit din ciclul de quantitative easing, instrument prin care a fost aruncată o lichiditate enormă în piaţă pentru a readuce creşterea PIB. Situaţia Argentinei, care în urmă cu două săptămâni a trebuit să ridice dobânda de la 25% la 40% pentru a face faţă retragerilor masive de capital este ilustrativă pentru cutremurele care se produc la periferie în momentul în care banii încep să ranflueze înapoi spre centrul financiar al lumii, Wall Street. Această situaţie a creat tensiune pe leu încă de acum şase - opt luni, forţând Banca Naţională să intervină în apărarea monedei naţionale.

Creşterea ROBOR şi a cursului i-a determinat pe oameni să consume mai puţin. Cel mai important semnal de alarmă este însă scăderea cu 25% a construcţiilor rezidenţiale în primele trei luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trebuie amintit că în 2017 numărul de locuinţe rezidenţiale nou construite crescuse cu 67% faţă de perioada anterioară. Este posibil ca dezvoltatorii de apartamente să fi intrat într-o perioadă de stocuri pentru că oamenii nu s-au mai îngrămădit să cumpere ceea ce s-a produs anterior, de aceea au oprit lucrările. Totuşi, aici intră şi iarna care a fost diferită faţă de anul anterior. Luna martie a fost practic blocată din cauza zăpezilor şi a zilelor libere. Se va vedea în datele pe aprilie şi mai dacă a fost o chestiune conjuncturală sau nu. De obicei, prima achiziţie care este tăiată de pe listă, în momentul în care oamenii au dubii cu privire la viitor, este achiziţia unei noi locuinţe. Construcţiile au scăzut în T1 cu 2% în condiţiile în care pentru tot anul este aşteptată o creştere de 8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb