REVISTA PRESEI - 18.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 iunie 2010

ADEVĂRUL

Boc, aşteptat la Snagov cu evaluarea miniştrilor

Cristian Preda spune că, duminică, premierul ar trebui să prezinte o nouă formulă guvernamentală la reuniunea cu parlamentarii PDL, unde ar urma să participe şi Traian Băsescu. Europarlamentarul democrat-liberal şi-a exprimat însă îndoiala că există alţi oameni în PDL dispuşi să intre la guvernare în condiţiile actuale.

Bolnavă de nesimţire

Daniela Soroceanu, şefa Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, este în concediu medical de 16 luni, ia lunar 3.800 de lei pe indemnizaţia de boală şi încă 788 de lei de la Consiliul Judeţean. Preşedinte-director general Daniela Soroceanu s-a îmbolnăvit brusc în februarie 2009, atunci când a aflat că şefii caselor judeţene vor fi înlocuiţi în masă.

Cu ce ajungi mai repede la malul mării

Pe distanţele mai lungi de 500 de kilometri este de preferat avionul, iar pe cele mai scurte, autocarul concurează serios cu trenul. Azi pornesc primele trenuri suplimentare către litoral şi, odată cu ele, se înteţeşte competiţia dintre transportatorii rutieri, feroviari şi aerieni pe rutele către mare.

Anarhia, mămăiţele şi privatizarea guvernului, de Dinu Patriciu

Lupta de clasă domină discursul public. Îmbogăţiţii sunt răi, cretini şi fuduli. Piaţa răsplăteşte inteligenţa şi taxează prostia. Una este însă să-ţi ispăşeşti propriile păcate, şi cu totul altceva să duci în spate greşelile altora. Românii plătesc astăzi impozit pe prostia politicienilor. Uităm până şi de ce îl plătim. Toată lumea repetă stupiditatea că trebuie tăiate pensiile şi salariile pentru a echilibra deficitul bugetar. Nimeni nu-şi aminteşte că nivelul care ni se impune pentru acesta, 6,8% din PIB, reprezintă media deficitelor bugetare ale ţărilor europene.

Băsescu - "Berlusconi din Balcani"

Săptămânalul de stanga l"Espresso îi dedică un amplu articol sub titlul provocator "România sunt Eu". Revista este editată de un grup de presă în conflict deschis cu premierul italian, acuzat că digeră greu orice fel de critici şi că suferă de mania persecuţiei. Pentru l"Espresso, cei doi lideri, român şi italian, "se aseamănă ca două picături de apă, mai ales la capitolul vicii, gafe, glumiţe şi ura pentru comunişti.

Tabloidizarea Antenei 1 nu ridică ratingul ştirilor

În căutarea unei noi identităţi pentru Observator, postul tv a alocat spaţiu generos informaţiilor din zona mondenă, dar asta nu ajută audienţa. Simona Gherghe şi Anca Rusu, gazdele rubricii cu vedete, au un discurs mai "colorat" decât cel din tabloide şi fac comentarii răutăcioase. Analiştii spun că ideea nu este rea.

Marian Sârbu: Diminuarea pensiilor nu era necesară

Fostul ministru al Muncii spune că parlamentarii UNPR nu au fost consultaţi cu privire la măsurile de austeritate luate de cabinetul Boc, dar susţin guvernul pe motiv că ţara are nevoie de stabilitate. A făcut o mişcare politică riscantă, după 16 ani de prezenţă activă în tabăra social-democraţilor, alăturându-se "disidenţilor" Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu şi Neculai Onţanu.

2014, anul care va schimba lumea

Nicholas Boyle, profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a lansat o predicţie: 2014 va marca profund istoria acestui secol. Evenimentele din anul fatidic vor decide dacă lumea se va bucura de pace şi prosperitate sau dacă va suferi din cauza sărăciei şi a războaielor.

CURENTUL

Victime, de Tia Şerbănescu

Asupra tăierii pensiilor se va reveni totuşi după şase luni dintr-un motiv simplu: 2011 este an preelectoral şi într-un asemenea an orice guvern iese val-vårtej din criză, ne anunţă c-a învins-o şi că în consecinţă ne scoate rozătoarele din casă. Din pricina tăierii pensiilor şi salariilor, preşedintele Băsescu şi PDL au pierdut deja între 15 şi 25% din încrederea populaţiei care s-a dus în schimb către guvernatorul Isărescu, adică exact persoana care le-a propus. Doar nu era să scoată dl Isărescu bani din rezerva BNR pentru pensionari! Banii BNR se folosesc numai pentru bancheri, drept recunoştinţă pentru că au creat criza. Apropo, salariile de la BNR scad şi ele?

Năstase către Crin: "E cool să pari Albă ca Zăpada atacånd PSD pentru capital electoral"

Eşecul moţiunii de cenzură şi bătălia internă din cadrul coaliţiei subterane PSD-PNL din băncile opoziţiei par să tulbure omogenizarea ideologică a celor două formaţiuni politice care păreau a merge spre o alianţă de moment, în numele războiului de guerillă pe care l-au declarat puterii şi şefului statului. Pe de altă parte, perspectivele electorale care rezultă din specularea crizei economice reprezintă în momentul de faţă miza luptei interne inutile pentru imagine dintre liderii PSD-PNL.

Berceanu i-a dat afară pe cei de la Vama Nădlac care au cerut şpagă. AC/DC, răzbunaţi

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că cei patru angajaţi ai DRDP Timişoara care se aflau în tură la Vama Nădlac în momentul "incidentului" cu staff-ul tehnic al trupei AC/DC au fost concediaţi, transmite corespondentul Mediafax. "Am primit un raport legat de incidentul cu AC/DC. Patru din cei din tură au fost daţi afară şi lucrurile or să se răspândească şi asupra altora care lucrează acolo", a spus Berceanu.

Magistraţii instanţei supreme nu fac jocurile lui Dan Voiculescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu face jocurile lui Dan Voiculescu, care a încercat să scape din nou basma curată cerând, printr-un artificiu avocăţesc, retrimiterea dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare înapoi pe masa procurorilor.. Concret, judecătorii i-au respins cererea lui Dan Voiculescu de trimitere a dosarului privind privatizarea ICA la DNA, pentru refacerea urmăririi penale, astfel că procesul va continua la instanţa supremă pe 9 septembrie.

CURIERUL NAŢIONAL

România joacă la două capete energetice

Kommersant: Gazprom înlocuieşte Bulgaria cu România în proiectul South Stream. Ruşii sunt interesaţi şi de alte proiecte de energie, cum ar fi producţia de energie electrică. Videanu: A fost abordat şi subiectul colaborării directe Romgaz - Gazprom privind livrarea de gaze din anul 2012. În plină criză economico-financiară şi mai nou şi socială, din cauza măsurilor drastice de reducere a salariilor bugetarilor, autorităţile din România se implică simultan în cele două mari proiecte energetice, Nabucco şi South Stream, chiar dacă nu au bani pentru a le duce la capăt.

Guvernul şi Eurocopter au semnat acordul pentru parcul de la Ghimbav

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că Guvernul a semnat, la Ambasada Franţei la Bucureşti, acordul cadru cu producătorul de elicoptere Eurocopter în vederea definitivării parcului aerospaţial de la Ghimbav. "Investiţiile primare de la Ghimbav vor fi de câteva zeci de milioane euro, dar în opinia mea pot ajunge la sute de milioane euro", a afirmat Videanu, adăugând că, prin acest acord, la Ghimbav vor fi create trei centre de competenţă, unul pentru mentenanţa elicopterelor Puma şi Super Puma, un centru unde vor fi asamblate elicopterele Eurocopter şi un centru de fabricare a componentelor şi subansamblelor pentru elicoptere.

Statul vrea să salveze Poşta Română de la faliment

Guvernul va restructura Poşta Română prin reducerea numărului de angajaţi, dezvoltarea portofoliului de servicii financiare, livrări loco în aceeaşi zi şi transformarea factorilor poştali într-o "forţă de vânzări directe" cu recompense, în încercarea de a evita intrarea companiei în colaps financiar.

Previziunile au fost greşite - piaţa imobiliară nu-şi revine, ba e chiar mai rău ca în 2009

Şeful Cushman&Wakefield şi-a schimbat părerea despre evoluţia sectorului din acest an. În plus afacerile companiei vor scădea cu 20% în acest an. Cushman&Wakefield România va înregistra în acest an o scădere a cifrei de afaceri de peste 20%, potrivit şefului companiei imobiliare, Răzvan Gheorghe, care consideră că cererea este aproape inexistentă pe piaţă şi că s-a înşelat când a previzionat o revenire a sectorului în semestrul doi din 2010.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a devenit ortacul Costică soldat la Mineriadă

Un fost maistru minier dezvăluie ce pregătiseră autorităţile, după 15 iunie "90: mineri deghizaţi în soldaţi, gata să intervină în cazul unor riposte anti-FSN. Pe 15 iunie 1990, după trecerea minerilor, Bucureştiul era o rană deschisă. La Romexpo, Ion Iliescu le mulţumea ortacilor, sub urale, şi-i îndemna: "Aici sunt reprezentanţii guvernului, ai Ministerului Transporturilor. În mod organizat, eşalonat, să asigurăm această deplasare ordonată a tuturor spre locurile dumneavoastră".

Tăierea salariilor în firmele de stat bate pasul pe loc

Guvernul amână luarea unor decizii concrete în vederea reducerii lefurilor în companiile de stat. Unii directori nici nu vor să audă de tăieri de salarii, pe când alţii sunt la mâna sindicatelor.Guvernul nu a reuşit să găsească formula legală prin care să reducă salariile angajaţilor din companiile de stat. Premierul Emil Boc a spus ieri că salariile acestor angajaţi vor fi plafonate la un nivel pe care guvernul urmează să-l decidă.

Finanţele nu renunţă la impozitul minim

Autorităţile au obţinut din birul introdus anul trecut de două ori mai mult decât s-au aşteptat. Şi oficialii FMI preferă un venit sigur la buget în locul unui impozit forfetar. Impozitul minim a adus la buget până în prezent 1,1 miliarde lei (circa 262 milioane euro), iar statul mai are de recuperat şi diferenţa până la suma totală declarată de firmele româneşti de 1,48 miliarde lei (354 milioane euro), potrivit datelor Fiscului, transmise EVZ.

Elevii, trimişi la "Ziua recoltei"

Guvernul vrea să învie o practică "de succes" în comunism, prin "vizite" ale elevilor în livezi şi grădini. Din această toamnă, elevii claselor I-VIII din marile oraşe ar putea face cunoştinţă cu "munca la ţară", în timpul unor excursii organizate de primării. Mai exact, copiii ar urma să fie duşi la ferme şi staţiuni de cercetare pomicole şi legumicole - unde să participe la cules -, dar şi la expoziţii sau târguri.

Liderii UE exersează regulile disciplinei financiare

Consiliul European s-a pronunţat pentru întărirea supravegherii bugetare şi pentru pedepsirea statelor cu deficit bugetar excesiv. Rezultatele testelor de stres pentru bănci vor fi publicate. Este un acord de principiu, iar unele sancţiuni, precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu sau blocarea fondurilor europene pentru statele cu deficit excesiv repetat, nu întrunesc susţinerea tuturor membrilor.

FINANCIARUL

Deprecierea leului faţă de euro, recordul negativ al ultimelor şase luni

Cursul anunţat ieri de BNR a urcat din nou la un nivel maxim pentru ultimele şase luni, de 4,2372 lei/euro, ca urmare a deprecierii leului în raport cu euro în a doua parte a şedinţei de miercuri şi în prima jumătate a sesiunii de ieri. Analiştii atrag atenţia că, deşi s-a evitat instabilitatea politică prin respingerea moţiunii, nu sunt motive pentru aprecierea leului. Şi asta pentru că persistă incertitudinile privind menţinerea deficitului bugetar în ţinta agreată cu FMI.

Premierul crede că scoate România din criza cu măsuri anunţate şi neaplicate încă din 2009

Va fi redus aparatul guvernamental, vor fi plafonate salariile din companiile de stat şi, bineînţeles, numărul de secretari de stat dintr-un minister va fi de maximum trei. Ministrul Finanţelor Publice anunţă că peste 100.000 de bugetari vor trebui concediaţi în următoarea perioadă. Aceeaşi cifră a mai fost lansată de Sebastian Vlădescu şi la începutul anului, prin urmare se confirmă faptul că, în ultimele şase luni, la nivel guvernamental doar s-a discutat, dar măsuri concrete în ceea ce priveşte reducerile de personal nu au fost puse în practică.

Economia autohtonă a ajuns în zona de pericol

EPC propune reforme structurale şi solidaritate între statele UE. Cele mai mari vulnerabilităţi pentru economia românească pe termen lung sunt corupţia, lipsa competitivităţii şi productivitatea slabă, arată un raport dat publicităţii la Bruxelles. România se plasează pe locul 22 printre cele 27 de state ale UE în privinţa sustenabilităţii economice, potrivit unui raport al organizaţiei European Policy Center (EPC), dat publicităţii ieri. În 2007, România s-a clasat pe locul 18 într-un clasament similar.

GÂNDUL

Programul "Ajutaţi Guvernul". Donaţii pentru buget. Cât dau miniştrii Udrea, Vlădescu, Oprea, Baconschi, Şeitan

De câteva zile, orice român poate dona bani pentru bugetul statului. Ordinul ministrului Finanţelor denumit "Precizări privind modul de încasare a fondurilor băneşti primite sub formă de donaţii pentru diminuarea efectelor crizei economice" a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Primul care şi-a virat salariul aferent lunii mai, în valoare de 6.702 lei, în fondul de solidaritate, deschis la Trezoreria Municipiului Bucureşti, a fost preşedintele Traian Băsescu.

Solidaritatea obligatorie - Boc îşi pune subordonaţii să-şi dea salariul înapoi

Solidaritate cu demiterea deasupra capului. Aceasta este varianta pe care Cabinetul Boc a găsit-o pentru a-i forţa indirect pe reprezentanţii săi din societăţile sau companiile cu capital minoritar de stat să-şi doneze indemnizaţiile pe care le primesc ca membri ai consiliilor de administraţie

Premierul bulgar râde de cel român: "depăşim criza mai bine decât voi"

Ministrul său de Finanţe crede că "revenirea economică a ţării se va simţi puternic în septembrie", în timp ce un lider al "Coaliţiei Albastre" (care susţine bugetul propus de Borisov) afirmă că "nu ne permitem să ajungem ca România". Vom demonstra că Bulgaria face faţă problemelor economice mai bine decât România", s-a lăudat, joi, premierul bulgar Boiko Borisov. La începutul anului i-a cerut cancelarului german să evalueze Bulgaria individual, fără să o mai compare cu România şi Grecia.

Buffett şi Gates cer bogătaşilor americani să-şi doneze jumătate din avere

"Donaţi-vă averile!", acesta e îndemnul pe care bogaţii numărul 2 şi 3 ai planetei îl adresează confraţilor din Statele Unite. Bill Gates şi Waren Buffett îi îndeamnă pe miliardari să renunţe la cel puţin jumătate din averea lor în scop caritabil. Dacă un astfel de gest s-ar concretiza, faţa filantropiei va fi schimbată radical.

JURNALUL NAŢIONAL

Centrul Istoric, la arbitraj

Dupa ce contractul dintre firma spaniola SEDESA si Primaria Capitalei a fost reziliat, au urmat contestatii si procese. Pentru ca nu s-a cazut la pace, lucrarile au fost sistate. Acum, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si industrie a Romaniei trebuie sa dea un verdict.

Manual de pierdut fonduri europene în România

Dacă eşti tânăr şi vrei să dezvolţi o afacere în agricultură cu fonduri europene, în România viitorul sună bine. La început. Apoi constaţi că lucrurile stau cel puţin altfel faţă de cum îţi este prezentată această alternativă. Degeaba spune statul român cât de multe poate realiza un tânăr cu acest sprijin dacă uită să îţi menţioneze că, pentru a începe o astfel de afacere, acesta trebuie să fie copil de miliardar.

ROMÂNIA LIBERĂ

Problemele unui pensionar cu 31.000 RON pe lună

Un fost pilot a acceptat să explice pentru RL cum a ajuns să încaseze cât 45 de pensionari obişnuiţi. La 52 de ani şi cu o pensie lunară de peste 30.000 lei (indexabilă cu inflaţia), pilotul Constantin Voicu se bucură din plin de o a doua tinereţe: zboară de plăcere, face baby-sitting, îşi împrumută prietenii cu bani, îi dă fiicei 4.000 de lei pe lună şi investeşte în imobiliare. Recunoaşte că pensia pe care o are "nu e morală, dar e legală" şi crede că, în realitate, ar merita maximum 6.000 de lei.

Se pot câştiga procesele?

Specialiştii în dreptul muncii susţin că cei păgubiţi pot invoca încălcarea Constituţiei, a dreptului muncii, precum şi a legislaţiei europene privind drepturile omului cu mari şanse de succes. Premierul Boc crede însă că în cazul pierdut de Letonia într-o speţă legată de micşorarea pensiilor Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că statul garantează dreptul la pensie, dar nu şi "întinderea" acestui drept, adică mărimea pensiei.

De ce s-au mutat fiţele de Dorobanţi în centrul vechi

Terasiada. Piţipoancele îşi caută viţa nobilă pe Lipscani. În miez de criză, fără să-şi mai permită să arunce bani cu lopata, mondenii Capitalei descoperă rafinamentul moştenirii culturale din centrul istoric. Monica Columbeanu, Mugur Mihăescu sau Cătălin Botezatu coboară din paginile tabloidelor în praful şi aglomeraţia centrului vechi. Odată cu ei, o mulţime de tineri cu bani abandonează zonele "de fiţe" şi vin să se distreze printre boemi.

Ţările nu sunt menite să dureze

Ţările şi Uniunile, ca orice alte construcţii artificiale, nu sunt menite să dureze. Sunt pline cimitirele istoriei de "imperii de 1.000 de ani". România, în graniţele ei actuale, nu există decât din 1945, iar UE - de şi mai puţină vreme. O ţară durează exact atâta vreme cât oamenii care o locuiesc fac alegeri bune. Nu există "România eternă", după cum nu există "Europa eternă". Nu e suficient să proclami că un lucru este funcţional ca el să şi funcţioneze.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul începe restructurarea. Oamenii de afaceri: 200.000 de birocraţi sunt în plus

Cea mai amplă reducere de cheltuieli bugetare din ultimii 20 de ani. Executivul a decis ca numărul angajaţilor din ministere şi din agenţiile guvernamentale să fie redus cu 25%. Guvernul demarează restructurarea dură a sectorului public, cea mai amplă din ultimii 20 de ani, salvând pentru moment sectorul privat de o creştere de taxe sau de o devalorizare abruptă a leului care ar fi împins afacerile - cele care finanţează sectorul public - şi mai jos pe panta recesiunii.

Scorul la finanţări bănci-Bursă: 29-1

Companiile româneşti au strâns puţin peste 600 mil. euro de pe Bursă în ultimii şase ani, prin oferte publice de vânzare de acţiuni (IPO) sau majorări de capital cu aporturi în numerar, în timp ce soldul total al creditelor acordate de bănci companiilor a crescut cu peste 20 de miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Şeful CNAS: Consumul de medicamente a canibalizat fondul de asigurări de sănătate

Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care administrează fonduri de 4 mld. euro anual, unul dintre cele mai mari bugete ale unei instituţii publice, spune că de la începutul anului consumul de medicamente a crescut cu 15%, în special pe seama produselor scumpe, această tendinţă existând de mai mulţi ani. Aşa cum este construit sistemul, medicii pot prescrie medicamente scumpe. Trăim într-o ţară săracă, dar care consumă 70% medicamente originale şi 30% medicamente generice.

Paşol: Bursa va evolua pe trend ascendent în următoarele 6-9 luni

"În lipsa unor ştiri negative şi pe fondul trendului extern uşor crescător, bursa locală pare să se înscrie într-o perioadă favorabilă. Preţurile sunt scăzute, ceea ce înseamnă potenţial de creştere pe termen lung. De altfel, cred că piaţa va intra într-o perioadă favorabilă, pe trend ascendent pentru următoarele 6-9 luni", a declarat Răzvan Paşol, directorul general al societăţii de intermediere Intercapital Invest.

Antreprenorii români care au mizat pe Bursă au rezistat mai bine la criză

Doar 15 companii româneşti au atras în ultimii şase ani finanţări semnificative (de peste 10 mil. euro) de pe Bursă, prin IPO-uri sau majorări de capital, marea majoritate preferând să se împrumute de la bănci. Aceasta poate fi una dintre explicaţiile faptului că în ultimii doi ani sute de companii locale au intrat în insolvenţă, nemaiputând să-şi plătească ratele.

Costul unui an de criză în industria bancară: 4.200 de concedieri şi peste 200 de sucursale închise

Peste 4.200 de posturi lichidate şi 211 sucursale închise reprezintă bilanţul adaptării sistemului bancar la declinul pieţei creditului începând din 2009, de când efectele crizei au devenit vizibile la nivel local. Personalul din bănci era la nivelul lunii martie cu peste 3.000 de oameni mai mic faţă de aceeaşi lună a anului trecut, coborând la 67.387, în timp ce numărul unităţilor a scăzut cu mai mult de 100, ajungând la 6.341.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb