REVISTA PRESEI 18.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 18 iunie 2013

ADEVARUL

Ponta s-a întâlnit cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Discuţiile au vizat Conpet şi Oil Terminal

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Guvern, cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, cei doi discutând şi despre perspectivele de colaborare în domeniul energetic şi implicarea companiilor ruse în proiecte de transport şi stocare a resurselor energetice. Ruşii ar fi interesaţi să investească în Oil Terminal - operatorul terminalului petrolier de la Constanţa - şi Conpet - transportatorul de ţiţei al României, la pachet cu preluarea combinatului chimic Oltchim şi a rafinăriei Arpechim, potrivit unor surse din piaţă. Interesul pentru Oil Terminal şi Conpet vine ca urmare a planurilor ambiţioase de dezvoltare pe care le are Gazprom Neft, braţul petrolier al gigantului rus, cu societatea sârbă NIS. Aceasta a început recent să deschidă benzinării în ţara noastră.

Bloomberg: "Golaniada" din România, o lecţie pentru Turcia. Premierul Erdogan, comparat cu Ion Iliescu

Demonstraţia de forţă a premierul turc Recep Tayyip Erdogan împotriva protestatarilor din Istanbul a evidenţiat tot mai mult paralela între evenimentele recente din Turcia şi "Golaniada" din primăvara lui 1990 din România, a comentat luni Bloomberg, care a reamintit că protestele de la Bucureşti "s-au încheiat prost". Studenţii care şi-au instalat corturile în Piaţa Universităţii din Bucureşti în 1990 cereau demisia guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care poliţia turcă i-a înlăturat din Piaţa Taksim şi Parcul Gezi la 15 iunie nu au început în acelaşi fel, dar cer la rândul lor plecarea lui Erdogan, notează autorul comentariului, Marc Champion. Protagoniştii din România au devenit tot mai înverşunaţi în a se denunţa reciproc, în contextul în care protestele continuau. Preşedintele Ion Iliescu i-a numit pe studenţi "golani". În acelaşi fel în care protestatarii din Turcia au acceptat eticheta de "jefuitori", studenţii din România au adoptat termenul de "golani" ca pe un titlu de onoare.

Dezastrele lui Andrei Marga, în fruntea Institutului Cultural Român

Andrei Marga, care şi-a prezentat ieri demisia de la conducerea Institutului Cultural Român(ICR), a păşit chiar de la început cu stângul în funcţia în care a fost numit pe 11 septembrie 2012. A fost implicat în numeroase scandaluri şi a făcut gafă după gafă, aducându-şi clientela la conducerea filialelor Institutelor Culturale Române din ţară şi din străinătate. De la începutul mandatului său, Andrei Marga a numit persoane fără pregătire adecvată în management sau coordonare de proiecte culturale în Institutele Culturale Române din Străinătate. Un exemplu notoriu a fost cel al secretarei Ambasadei României la Varşovia, care a fost propusă, imediat după numirea lui Marga, să preia conducerea Institutului Cultural Roman din capitala Poloniei. În replică, sute de oameni de cultură polonezi, în frunte cu Adam Michnik, au semnat un protest public, apreciind rezultatele Sabrei Daici, directorului ICR Varşovia în funcţie.

ProTV, preluat de Time Warner. Comisia Europeană a avizat achiziţia CME, compania-mamă a postului din Pache Protopopescu

Time Warner, compania americană care deţine reţeaua HBO şi studiourile de film Warner Bros., a primit girul Comisiei Europene pentru achiziţionarea Central European Media Enterprises (CME), trustul care deţine pachetele majoritate de acţiuni a mai multor televiziuni, printre care şi Pro TV şi Acasă. Comisia a hotărât că tranzacţia nu va avea impact negativ asupra pieţei concurenţei din Europa, fiindcă activităţile celor două companii sunt complementare. CME deţine posturi generaliste difuzate fără plată, în timp ce canalele Time Warner sunt fie contra-cost, fie specializate pe difuzarea de filme, şi au o prezenţă limitată în ţările în care CME are interese. Investigaţia comisiei a mai stabilit că activităţile părţilor nu se suprapun în licenţierea de programe TV şi că tranzacţia propusă nu va spori puterea cumpărătorilor asupra deţinătorilor de drepturi.

Cum a evoluat preţul real al aurului de la 1800 şi până astăzi

Fie ca bază a unităţii monetare a unei ţări, luat în comparaţie cu valoarea altor active sau folosit în fixarea cursurilor de schimb, preţul aurului a fost dintotdeauna atent urmărit. De la izbucnirea crizei, el a devenit unul dintre cei mai relevanţi indicatori pentru încrederea investitorilor, pentru care a devenit una adevărat refugiu în faţa volatilităţii preţurilor şi a cursurilor valutare. La sfârşitul anului 2010, Robert Zoellick, preşedintele de atunci al Băncii Mondiale, propunea reintroducerea etalonului aur, un sistem monetar în care unitatea economică standard de cont este o masă fixă de aur. Ideea nu este nouă. Acest sistem a mai funcţionat la nivel internaţional între anii 1944 - 1971 (programul "Bretton Woods"). Mecanismul a fost administrat de Fondul Monetar Internaţional şi presupunea cursuri valutare fixe, dar ajustabile în funcţie de valoarea aurului.

Finul preşedintelui Băsescu, Gheorghe Falcă, achitat definitiv în dosarul în care este acuzat de corupţie

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost achitat definitiv, luni, de Instanţa Supremă în dosarul în care a fost judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu privind o tranzacţie imobiliară făcută în anul 2005. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, consideră că justiţia s-a dovedit "echilibrată" şi a dat o sentinţă "normal" în cazul său, el mulţumind celor care i-au fost alături în cei şase ani cât a durat procesul de corupţie.

Summitul G8: "Războiul Rece" reînvie. "Să nu ne mai păcălim! Nu mai suntem G8, suntem G7+1"

Reuniunea la nivel înalt este marcată de diferenţele acute de poziţii dintre Rusia şi Vest faţă de intervenţia NATO în Siria. Stephen Harper, premierul canadian, a declarat că din cauza divergenţelor fundamentale, grupul G8 s-a transformat în G7 + Rusia. "Obama şi Putin, se poate să nu porniţi cel de-al treilea Război Mondial?", glumeau câţiva dintre cei 20.000 de protestatari care s-au mobilizat în orăşelul Erne Logh din Irlanda de Nord pentru a fi auziţi de liderii celor mai puternice opt state din lume (SUA, Rusia, Japonia, Germania, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie). Summitul G8 care a început luni şi va continua încă o zi a devenit însă un nou front pentru divergenţele tradiţionale dintre cele două mari puteri. Tensiunile dintre preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Siria au început cu mult înainte ca vreunul dintre cei doi lideri să ajungă în Regatul Unit.

Preşedintele BERD apreciază modul în care România a depăşit dificultăţile crizei

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Suma Chakrabarti, acesta exprimându-şi aprecierea faţă de modul în care România a depăşit dificultăţile crizei, dar şi faţă de reformele din cadrul Acordului de asistenţă financiară multilaterală cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei remis Agerpres, Traian Băsescu a adresat mulţumiri pentru colaborarea cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, inclusiv pe durata crizei economice, şi pentru sprijinul acordat municipalităţilor, băncilor şi sectorului privat din ţara noastră.

Fitch: "Bula creditului din China e dincolo de tot ce am văzut"

Sistemul bancar fantomă al Chinei este scăpat în afara oricărui control, debitorii silindu-se din răsputeri să îşi rostogolească datoriile pe termen scurt, avertizează agenţia de rating Fitch, potrivit Business Insider. "Nu există nicio transparenţa în sistemul bancar fantomă, iar riscul sistemic e în creştere. Nu avem nicio idee cine sunt debitorii, cine sunt creditorii şi care este calitatea activelor, iar asta afectează semnalele", spune Charlene Chu, director al agenţiei în Beijing. Deşi creditele neperformante nu sunt decât 1% în sistemul bancar, asta e irelevant, atâta timp cât băncile acoperă doar jumătate din creditele noi acordate. Fondurile şi băncile de investiţii ar aconta 1,4 trilioane de dolari în credite acordate. Iar Fitch avertizează că există credite de 2 trilioane de dolari provenite de la managerii de active, care nu ar fi decât "bilanţuri contabile ascunse ale băncilor".

CURENTUL

Vistiernicul guvernului Ponta, Liviu Voinea, a strâns aproape 100.000 de euro din nuntă şi botez

Specialist în "sociologia bunăstării" aşa cu apare în CV-ul său personal, ministrul din cabinetul Ponta se gândeşte în primul rând, desigur, la bunăstarea personală şi mai apoi, dacă va mai avea răgaz şi la bunăstarea românilor cărora le administrează banii din postura de ministru al bugetului. De la un simplu desenator la tabla pusă la dispoziţie seara la Antene de domnu' Gâdea, acolo unde Voinea ne explica cu gesturi largi cât de rele sunt politicile economice ale lui Boc, acum Liviu Voinea conduce destinele României din poziţie de ministru delegat al Bugetului al cabinetului Ponta. Paradoxal, deşi un socialist prin educaţie şi ataşament politic, Voinea are o avere ce ar face invidios orice capitalist. Recent, în declaraţia sa de avere, ministrul Liviu Voinea şi-a trecut şi câştigul dobândit la un dublu eveniment: nunta şi botezul primului său copil. Un "mărunţiş" de circa 90.000 de euro.

USL amână revizuirea Constituţiei mai pe la toamnă

Odată cu apropierea vacanţei parlamentarii, şefii USL nu mai au aşa de mult chef de muncă, astfel încât există posibilitatea ca votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituţie să fie amânat pentru începutul lunii septembrie. Decizia liderilor USL a fost luată în condiţiile în care avizul Curţii Constituţionale ar putea veni după încheierea actualei sesiuni parlamentare. Conform estimărilor liderilor USL, în situaţia în care judecătorii acordă un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma să fie amânat pentru luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL pentru Mediafax. De asemenea, liderii USL sunt sceptici cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare în situaţia în care avizul Curţii Constituţionale va fi emis la mai multe zile după încheierea actualei sesiuni ordinare. Cu alte cuvinte, nimic nu se va mai mişca până la toamnă. Iniţial, liderii USL preconizau că în octombrie ar fi putut avea loc referendumul pentru validarea Constituţiei.

Compania americană OmniTRAX a contestat procedura de privatizare a CFR Marfă şi cere reluarea procesului

OmniTRAX, ieşită din cursa pentru CFR Marfă, a contestat vineri procesul de privatizare şi cere reluarea procedurii cu participarea companiei americane, precizând că are nevoie de mai mult timp pentru a efectua un audit profesionist al transportatorului feroviar de marfă.

Primăria Aninoasa a intrat oficial în insolvenţă

Tribunalul Hunedoara a dispus, luni, deschiderea procedurii de insolvenţă solicitată de Primăria Aninoasa, numind ca administrator judiciar SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care va avea onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului, majorată cu 30 la sută, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, magistraţii au admis, luni, cererea Unităţii Administrativ - Teritoriale (UAT) Aninoasa şi au dispus deschiderea procedurii de insolvenţă. Termenul pentru continuarea procedurii de intrare în insolvenţă este 10 septembrie.

CURIERUL NATIONAL

BCR împrumută 80 mil. euro de la BERD pentru finanţarea IMM

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda Băncii Comerciale Române (BCR) un credit de 80 de milioane de euro, pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. "Împrumutul, care va fi acordat în două tranşe egale, va sprijini afacerile locale, încă afectate de criza financiară globală. Deoarece România dă semne de redresare economică, este foarte important să se îmbunătăţească accesul companiilor la finanţare. BCR va acorda finanţare întreprinderilor mici şi mijlocii sub formă de credite de investiţii, facilităţi de creditare, credite pentru capital de lucru, finanţare pentru leasing, factoring şi alte instrumente de finanţare, cu accent special pe agricultură şi agribusiness. Creditele acordate companiilor vor fi disponibile atât în euro, cât şi în lei", se arată într-un comunicat al BCR.

Mărcile private umplu coşurile de cumpărături

Mărcile private ale lanţurilor de retail au ajuns anul trecut să reprezinte 12% din valoarea pieţei bunurilor de larg consum, creşterea fiind destul de mare, mai ales că în urmă cu 5 ani acestea aveau o cotă de piaţă de doar 2%. Astfel, studiile GfK care monitorizează consumul casnic arată că, în ultimii ani, mărcile private au crescut într-un ritm accelerat. În 2012, acestea au ajuns să acopere 12% din valoarea totală a pieţei bunurilor de larg consum, în comparaţie cu 2% cât reprezentau în 2007. Creşterea faţă de anul precedent este de plus 3 puncte procentuale, de la o cotă de piaţă de 9% la 12%. În plus, 9 din 10 gospodării din România au achiziţionat, cel puţin o dată, o marcă privată.

Datoria se umflă pe Bursă

Avansul pieţei americane către maximele istorice a fost susţinut şi de programele de răscumpărări ale propriilor acţiuni derulate de companii listate cu bani împrumutaţi. JP Morgan spune că indicatorul care măsoară câştigul pe acţiune a fost distorsionat de aceste operaţiuni de piaţă. Albert Edwards, analist la Societe Generale, afirmă că emitenţii duc o "politică nebunească" care se va termina rău. Faptul că expansiunea monetară a constituit motorul creşterilor bursiere din ultimii patru ani a fost enunţat în mai multe rânduri de mulţi analişti. Istoria ultimilor doi ani, când programele de răscumpărări ale propriilor acţiuni derulate de companiile listate s-au înmulţit, indică însă un canal nemijlocit prin care banii apăruţi din nimic în sistemul bancar contribuie la creşterea artificială a avuţiei de pe Bursă.

Nabucco sau TAP? Shah Deniz a ales ruta pe care va exporta gaze azere către Europa

Consorţiul care exploatează zăcământul gigant de gaze naturale Shah Deniz, din Marea Caspică, a luat recent decizia finală privind ruta pe care va exporta gaz către Europa, având de ales între proiectul Nabucco, susţinut de UE, şi Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Potrivit informaţiilor obţinute de ziarul austriac WirtschaftsBlatt, reprezentanţii statului azer şi ai investitorilor de la Shah Deniz s-au întâlnit joi la Baku, unde au luat decizia finală privind gazoductul preferat pentru a aduce gaze în Europa. Pentru moment, hotărârea rămâne un secret, notează publicaţia. Proiectul câştigător va fi anunţat pe 28 iunie, cu o săptămână înainte ca preşedintele azer Ilham Aliyev să se întâlnească, la Bruxelles, cu preşedintele Comsiei Europene Jose Manuel Barroso, pentru a discuta despre coridorul sudic de transport al gazelor naturale.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ a avut dreptate: USL a dat undă verde "necalificaţilor" în conducerea ASF

Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mîrzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu au fost validaţi "în unanimitate", Giurescu şi Ursache au primit şi voturi "împotrivă". Nume grele din nou-numitul Consiliu al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF) nu se califică pentru a ocupa aceste scaune. Mai precis, ei nu îndeplinesc criteriul de performanţă impus de FMI şi legiferat prin ordonanţă a guvernului, conform căruia trebuie să aibă minimum 10 ani experienţă în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. Cu toate acestea, USL a decis ca experienţa în diferite comisii parlamentare sau ca membru numit politic în diferite consilii de administraţie ale instituţiilor publice să fie asimilată drept experienţă în domeniul financiar. În această situaţie se găseşte Marian Sârbu, ca fost ministru şi fost şef al CSSPP, sau Dorina Mihăilescu, care a fost doar membră în consiliul CNVM.

CORUPŢIE ÎN QUEBEC. Primarul oraşului Montreal a fost arestat. CUM MERGEA ŞPAGA LA CANADIENI

Michael Applebaum, primarul celui mai mare oraş al provinciei francofone din Canada - Quebec - a fost arestat, ieri dimineaţă, în cadrul unei ample anchete care vizează partidul din care făcea parte, Union Montreal. Primul edil anglofon, în istoria de peste 100 de ani a oraşului Montreal, a fost audiat de poliţişti ai Unităţii Permanente Anticorupţie din Quebec (UPAC), o unitate de elită denumită "Echipa ciocan". Anchetatorii spun că importanţi membrii ai administraţiei din Montreal primeau, de la diferite firme, circa 100.000 de dolari pe an pentru acordarea unor contracte de construcţii.

Cum s-a decis soarta Greciei în 10 minute

Invitat să ţină un discurs la conferinţele TED, fostul premier al Greciei George Papandreou a făcut dezvăluiri din spatele uşilor închise, dincolo de care s-au ţinut întâlnirile liderilor europeni în cadrul cărora se decidea soarta Greciei. Un discurs care merită urmărit pentru a înţelege situaţia actuală a Greciei şi a Europei. "Duminică seara, Bruxelles, aprilie 2010. Tocmai fusesem ales premier, dar aveam groaznicul sentiment să descopăr că deficitul Greciei nu era de 6% din PIB, aşa cum fusese raportat oficial cu ceva zile înainte, ci de 15,6%. Însă deficitul nu era decât un simptom a unor probleme mult mai grave pe care Grecia trebuia să le înfrunte", spune Papandreou, care reaminteşte faptul că pieţele financiare nu mai aveau încredere în ţara sa, iar riscul unui faliment era foarte mare. Un premier se implică în discuţie şi explică: Trebuie să ajungem la un acord acum, pentru că în 10 minute se deschide bursa în Japonia şi va urma un prăpăd al economiei mondiale.

A construit ceva rapid şi ULUITOR: China iar învingătoare

China a construit cel mai rapid calculator din lume, pentru a doua oară, învingând supercomputerul Titan dezvoltat de SUA. Are o capacitate de procesare de 33,86 petaFLOPS (Floating Point Operations Per second), echivalentul a 33.860 de trilioane de operaţiuni pe secundă. Tainhe-2 devanseaza astfel supercomputerul Titan al Departamentului american al Energiei, care atinge viteza de "doar" 17,59 petaFLOPS. China a reuşit astfel să obţină primul loc în top pentru a doua oară. În 2010, onoarea i-a revenit predecesorului Tianhe-1A. Supercomputerele sunt folosite pentru operatiuni complexe precum modelarea sistemelor meteorologice, simularea exploziilor nucleare si proiectarea aeronavelor.

JURNALUL NATIONAL

Pelerinajul Serviciilor Secrete la Bucureşti

Începutul de săptămână aduce în România şefii celor mai puternice Servicii Secrete ale lumii. Luni, generalul Nikolai Platonovici Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a avut o întâlnire la Cotroceni de peste o oră cu Traian Băsescu, la care a participat, între alţii, şi Bogdan Aurescu, negociatorul şef al acordului cu SUA privind scutul antirachetă. Consiliul de Securitate al Rusiei este un organ consultativ în subordinea preşedintelui Putin şi include toţi şefii agenţiilor şi ministerelor cu sarcini specifice în domeniul securităţii. Patruşev este socotit de mulţi ani omul de cea mai mare încredere al lui Vladimir Putin, el însuşi fost şef, în 1998-1999, al acestui organism. Preşedintele Băsescu primeşte marţi vizita şefului CIA, John Brennan, una din temele publice de discuţii fiind monitorizarea corespondenţei electronice a unor cetăţeni români de către serviciile de securitate ale SUA.

20 de congressmani americani cer presiuni ale SUA asupra justiţiei din România

Ei solicită retrocedarea în totalitate a bunurilor confiscate după 1945, de statul comunist, de la biserici şi alte grupuri religioase. Într-o scrisoare data publicităţii joia trecută, 20 de congressmeni americani îi cer Secretarului de Stat, John Kerry, să pună presiune pe Guvernul român, cu scopul de a pune capăt "persecuţiilor" şi de a retroceda în totalitate bunurile confiscate după 1945 de statul comunist român de la biserici şi alte grupuri religioase. Semnatarii scrisorii, printre care se află şi Ileana Ros-Lehtinen, preşedintele comisiei de politică externă a Senatului american, dar şi Christopher Smith, co-preşedintele american al Comisiei Helsinki, solicită diplomaţiei americane ca în toate dialogurile cu Guvernul român să pună pe ordinea de zi retrocedarea imediată, totală şi legală a bunurilor confiscate ilegal de la instituţiile bisericeşti amintite, scrie Magyar Nemzet şi bosnewslife.com.

Intact Media Group pregăteşte investiţii şi noi lansări până la sfârşitul anului

Intact Media Group, cea mai importantă platformă multimedia din România cu capital integral autohton, pregăteşte noi investiţii şi lansări până la finele anului 2013. Un prim eveniment în acest sens este lansarea Antena Play, platforma online a televiziunilor din grup, ce va cuprinde 5 canale TV în regim live şi cinci noi posturi exclusive: News, Monden, Stars, TVNovela şi ZU Channel. Antena Play a beneficiat de o investiţie la nivelul sutelor de mii de euro şi a fost dezvoltată integral în-house, de către Digital AG, echipa online Antena Group. Aceeaşi echipă a crescut cu până la 400% traficul site-urilor din grup şi pregăteşte o integrare TV pentru Antena Play.

NATIONAL

Licitatii "smenuite" chiar sub ochii DNA in ministerul lui Fenechiu!

Fara putinta de tagada, Ministerul Transporturilor este cea mai monitorizata institutie a zilelor noastre. Mai ales ca titularul portofoliului este declarat public "inamicul numarul 1" al liderilor europeni. Fara insa sa-i pese ca este "tinta" tuturor anchetelor posibile si imposibile, "Baronul de Iasi" continua sa gireze, in ministerul pe care il pastoreste, ilegalitati atat de fatise incat i-a lasat cu gura cascata pana si pe cei care au menirea de a le combate. In timp ce procurorii incercau sa faca lumina in razboiul fratricid si cu iz penal declansat intre mai multi oameni de incredere ai ministrului, pe care acesta i-a adus de la Iasi in structurile centrale, in minister tocmai ce se "smenuiau" alte licitatii, apartinand Programului de transport 2013 - 2019.

Dezvaluiri incendiare! Ministrul Dan Nica trage teapa statului cu Romtelecom

Vicepresedintele PSD Dan Nica pregateste o lovitura de zile mari, ca sa scape de datorii compania Cosmote: vrea sa o bage sub "umbrela" Romtelecom, unde statul detine 45.99% din actiuni. Ca un facut, dupa ce in mandatul lui Dan Nica din perioada 2000-2004 Romtelecom a fost preluat de grecii de la OTE (54,01% din actiuni), acum, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale vrea sa le mai dea o mana de ajutor elenilor. Astfel, dupa ce, in 2010, statul roman a vrut sa-si vanda actiunile detinute la Romtelecom pe 1 miliard de euro, iar OTE a refuzat sa cumpere, preferand sa-si concentreze investitiile in firma Cosmote, acelasi stat roman sare acum in ajutorul grecilor. Ministrul Dan Nica a pregatit o fuziune prin absorbtie, societatea absorbita fiind Cosmote Romania (la care Romtelecom detine 30% din capitalul social), iar compania absorbanta fiind Romtelecom, la care statul roman detine 45.99% din actiuni.

Barack Obama, pe urmele lui JF Kennedy, la Berlin

Marti si miercuri se va desfasura vizita presedintelui american Barack Obama la Berlin, pe urmele inaintasului sau, John F. Kennedy, in urma cu 50 de ani. Germania din 2013 n-o sa fie la fel de entuziasmata decat era in 1963. Declaratia "Ich bin ein Berliner" ("Sunt un berlinez") facuta de Kennedy in 1963, se va transforma la Obama in ceva de genul "legaturile durabile" intre cele doua tari. Discursul presedintelui american va fi la Poarta Brandenburg, simbolul unitatii germane regasite. In 2008, pe cand era candidat la presedintie, Angela Merkel nu i-a permis sa-si tina discursul aici. In plus, de data asta, nemtii ii vor solicita lui Obama si o explicatie in privinta imensului sistem de spionaj. Plus acordul de liber-schimb SUA-UE, Siria sau chiar retragerea din Afganistan.

Familia Porsche-Piech, stapana din nou pe "imperiul" Porsche

Familia Porsche-Piech a redevenit actionar unic al Porsche Automobil Holding SE, prin preluarea participatiei de 10% detinuta anterior de fondul suveran al Qatarului. Partile au decis sa nu divulge valoarea tranzactiei. Porsche SE era cotata, ieri, pe bursa de la Frankfurt, la o valoare de peste 18, 6 miliarde de euro. Compania care a reintrat in proprietatea verilor Wolfgang Porsche si Ferdinand Piech detine o participatie de 50,7% la Volkswagen. Pe de alta parte, Porsche SE are mai multe litigii in Germania cu privire la tentativa de preluare a Volkswagen de acum patru ani, fiind acuzata de investitori (care cer si daune de 5,4 miliarde de euro) ca nu a anuntat planul de fuziune.

PUTEREA

FRAUDĂ ACADEMICĂ. Prorectorul UMF Bucureşti a folosit date false pentru a deveni profesor universitar

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti s-a folosit de declaraţii false la concursul din 2006, când a obţinut titulatura de profesor universitar. Prorectorul Ecaterina Ionescu a notat în dosarul de concurs că are, până în 2006, 13 articole ştiinţifice cotate ISI, când în realitate nu avea nici unul. Abia până în 2013, prorectorul a ajuns să strângă 9 articole de acest tip, potrivit ISI Web of Knowledge. Prorectorul didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" Bucureşti, Ecaterina Ionescu, a folosit date false în fişa sa de autoevaluare de la concursul organizat de instituţia de învăţământ superior în 2006, în urma căruia a devenit profesor universitar.

HIDROELECTRICA - Raportul lui DJ Vulpescu îl atacă pe administratorul judicial Remus Borza pentru că nu a reuşit să încheie contracte

Hidroelectrica o duce din ce în ce mai rău. Raportul administratorului special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, arată o scădere accentuată a producţiei de energie electrică, iar cauzele identificate de acesta duc spre lipsa de rezultate a administrării, judiciare de această dată, asigurată de Remus Borza. Dacă apa multă şi energia regenerabilă au contribuţia lor la supraoferta de curent de pe piaţă, lipsa contractelor, de care Borza nu a fost în stare să facă rost, atacă direct profitabilitatea companiei. În aceste condiţii, rămâne de văzut dacă Hidroelectrica va fi scoasă din insolvenţă. Ultimul raport al administratorului special Vulpescu dezvăluie realitatea crudă de la Hidroelectrica. Compania a fost nevoită să deverseze apă, iar lacurile de acumulare sunt pline ochi pentru că nu are cui vinde energia produsă.

FOND MUTUAL ÎN AGRICULTURĂ. Fermierii vor fi "determinaţi" să cotizeze pentru acoperirea pagubelor

Ministerul Agriculturii pune la cale un proiect de act normativ prin care fermierii să primească despăgubiri pentru pierderile suferite în caz de calamitate. Există avantaje şi dezavantaje - fondurile sunt destinate acoperirii pagubelor produse de evenimente pentru care firmele de asigurare nu vor să încheie poliţe, dar banii vin tot din contribuţia fermierilor. Acum, autorităţile caută modalităţile prin care să determine agricultorii să cotizeze la fond. Noua Politică Agricolă Comună impune, pentru bugetul 2014-2020, gestionarea riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale, pentru că, astfel, nu primim banii de la UE.

ROMANIA LIBERA

Târgul politic din spatele schimbării lui Marga

Demisia lui Andrei Marga din fruntea ICR a venit după ce senatorii din comisiile de cultură şi politică externă au votat o propunere de revocarea a acestuia din funcţie. Propunerea urma să fie trimisă plenului Senatului pentru a decide marţi prin vot demiterea conducerii ICR. Liberalii, care l-au propus pe Marga pentru şefia ICR, s-au ferit să îl apere public. Discreţia liberalilor ar fi fost motivată de faptul că, în cadrul discuţiilor din USL, PNL ar fi acceptat schimbarea lui Marga încă de săptămâna trecută, în schimbul primirii conducerii Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate (CNAS). Înţelegerea ar fi survenit după ce, iniţial, liberalii s-au opus schimbării lui Marga, afirmă pentru România liberă surse din USL.

Cine vrea să supună politic serviciile secrete?

După ce, marţea trecută, Crin Antonescu dădea asigurări că nimic nu se va schimba în atribuţiile preşedintelui în numirea şefilor serviciilor secrete, două zile mai târziu, Comisia de Revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament potrivit căruia şefii SRI şi SIE vor fi numiţi sau aleşi de către Senat. La prima vedere, o decizie corectă, care trece serviciile secrete sub autoritatea "organului reprezentativ suprem al poporului român". În realitate, aşa cum arată două scandaluri petrecute săptămâna trecută în Cehia şi Bulgaria, o măsură care deschide calea abuzurilor, corupţiei şi politizării.

Siria: Bashar al-Assad AMENINŢĂ Europa

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad a avertizat, luni, liderii europeni, pentru înarmarea insurgenţilor care luptă pentru alungarea sa, potrivit Mediafax. "Dacă europenii le vor oferi arme insurgenţilor, zonele învecinate Europei vor deveni un teren al terorismului, iar Europa va plăti preţul", a declarat al-Assad. Siria se confruntă, din martie 2011, cu proteste reprimate violent şi cu confruntări armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul confruntărilor este estimat la aproximativ 95.000 de morţi.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii au devenit mult prea realişti. Tocmai când nu ar trebui

De câţiva ani ne învârtim în cerc. Economia când creşte, când scade, oamenii de afaceri spun că le merge prost pentru că nu au finanţare, iar bancherii susţin că mai întâi trebuie să existe creştere economică şi apoi vor reveni şi împrumuturile. După cinci ani de criză bancherii care operează pe piaţa românească au devenit mult prea realişti. Dintr-odată au descoperit că firmele şi populaţia sunt supraîndatorate şi nu mai există loc de noi împrumuturi, că numărul de clienţi bancabili se situează în jurul a 5 - 6 milioane pentru că restul sunt la ţară sau nu vor să aibă de-a face cu băncile sau că piaţa bancară este supraaglomerată de câţi bancheri universali sunt versus businessul pe care îl poate genera economia. Acestea sunt în parte concluziile summitului ZF Bankers'13.

Grupul japonez Marubeni va construi o centrală de 150 mil. euro la Mureş

Grupul japonez Marubeni, activ în sectoare precum energie, infrastructură sau resurse minerale, cu un business de peste 50 de miliarde de dolari şi mai bine de 4.000 de angajaţi, ar putea investi 150 de milioane de euro într-o centrală de producere a energiei la Mureş, proiectul urmând să aibă o capacitate de circa 250 MW.

BM, BERD şi FMI la Bucureşti. Finanţatorii lumii vin să-şi verifice unul dintre cei mai mari debitori

In numai două luni, preşedintele Băncii Mondiale, cel al BERD şi directorul general al FMI vizitează România. România, unul dintre cei mai mari clienţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) din Uniunea Europeană, care continuă în mod atipic să beneficieze şi de asistenţa tehnică şi financiară a Băncii Mondiale şi se află pe locul al treilea ca volum al investiţiilor în portofoliul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a intrat pe "radarul" şefilor acestor trei mari instituţii financiare internaţionale. După ce la începutul lunii mai a ajuns la Bucureşti Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, ieri a venit şi Sir Suma Chakrabarti, preşedintele BERD. Iar pentru a treia oară după 1990, un şef al FMI va vizita Bucureştiul în perioada imediat următoare. Christine Lagarde, şefa FMI, este aşteptată în România înaintea boardului de la Washington, stabilit în 26 iunie, în care se va discuta îndeplinirea criteriilor de finalizare a acordului preventiv intrat deja "în prelungiri", vizita directorului general al Fondului fiind anunţată de premierul Victor Ponta.

Kaufland atacă Bucureştiul şi va deschide cel puţin şase magazine în trei ani

Deşi au ajuns deja pe prima poziţie în clasamentul retailerilor, germanii de la Kaufland continuă investiţiile şi vor pune în următorii ani un accent mai mare pe Bucureşti. Grupul german Kaufland, cel mai mare jucător din piaţa locală de comerţ alimentar, cu vânzări anuale de circa 1,5 mld. euro, va ataca în următorii trei ani Bucureştiul cu cel puţin şase magazine noi, care vor duce reţeaua la peste 10 unităţi în urma unor investiţii estimate la aproximativ 50 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb