REVISTA PRESEI 18.06.2018

V.D.
Revista Presei / 18 iunie 2018

REVISTA PRESEI 18.06.2018

ADEVARUL

Autostrăzile nefăcute ale României mai primesc o moaşă: Comisia de Prognoză

Odiseea autostrăzii care să înlocuiască celebrul DN1 continuă. Guvernul a renunţat la sprijinul oferit de Banca Mondială pentru construcţia autostrăzii Ploieşti - Braşov şi, pentru a patra oară în 15 ani, se va încerca un parteneriat public-privat. Şi instituţiile responsabile de proiect se schimbă, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) urmând să preia administrarea investiţiei.

Anul trecut, în septembrie, Guvernul Tudose propunea ca Banca Mondială să se ocupe de realizarea autostrăzii Ploieşti - Braşov. Acum, ministrul Transporturilor din Guvernul Dăncilă, Lucian Şova, anunţă că se renunţă la această colaborare, urmând ca autostrada să fie realizată prin parteneriat public - privat (PPP). Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a confirmat acest lucru, explicând că a fost găsită "o altă variantă mai rapidă de a face lucrurile să se întâmple". Banca Mondială a transmis însă că "nu a primit o notificare oficială", scrie HotNews.

Varianta nouă este ca de implementare să se ocupe Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Decizia vine în urma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului Dăncilă, din aprilie, care i-a oferit CNSP capacitatea de a pregăti şi atribui proiectele strategice de investiţii care se implementează în parteneriat public - privat, dar şi în urma unei Hotărâri de Guvern de aprobare a listei proiectelor strategice de investiţii, pe care a fost inclusă şi Autostrada Ploieşti-Braşov.

BANCHERUL

BNR vrea sa creasca intermedierea financiara a bancilor, nu a firmelor si a populatiei

Romania are cel mai mic nivel de intermediere financiara din Europa (ponderea creditelor din PIB fiind de doar 26%, in scadere continua dupa criza din 2008), motiv pentru care Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a stabilit ca obiectiv cresterea sustenabila a intermedierii financiare si imbunatirea incluziunii financiare, "in scopul indeplinirii obiectivului de salvgardare a stabilitatii sistemului financiar."

In acest scop, BNR spune ca "se impune o atentie sporita din partea autoritatilor competente, in special in ce priveste intermedierea financiara a sectorului companiilor nefinanciare, dar si accesul la finantare al IMM".

In ceea ce o priveste, solutia gasita de BNR este transferul la bancile romanesti a creditelor contractate de firmele romanesti la bancile din strainatate, in principal la bancile-mama care detin sucursale in Romania.

"Împrumuturile financiare externe pe termen mediu şi lung ar putea face obiectul unui transfer de la instituţiile financiare nerezidente la băncile din România, fie ca urmare a unor decizii interne ale grupului din care face parte instituţia de credit locală, fie în urma unor măsuri exprese prevăzute de autorităţile prudenţiale atât din ţara gazdă, cât şi din ţara de origine a grupului financiar", arata BNR in Raportul de stabilitate financiara.

Insa prin aceasta repatriere a creditelor externe nu va ceste intermedierea financiara a firmelor romanesti ci doar a bancilor, fiind vorba de aceleasi credite care se muta de la bancile din Austria, Franta sau Italia la bancile din Romania.

COTIDIANUL

Kovesi, prima reacţie după decizia CCR pentru cotidianul The New York Times

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, are o primă reacţie, pentru cotidianul The New York Times, după decizia CCR, care a stabilit că preşedintele trebuie să emită decret de revocare a sa din funcţie, spunând că presiunile asupra instituţiei pe care o conduce s-au amplificat.

Mai exact, Laura Codruţa Kovesi, care rămâne în funcţie în timp ce preşedintele Klaus Iohannis îi analizează viitorul, nu a vrut să facă niciun comentariu direct despre decizia Curţii Constituţionale. Dar, într-un interviu de la sediul DNA, a justificat activităţile instituţiei, precizează The New York Times.

"Este greu să fie schimbate mentalităţi. Ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România", a declarat Laura Kovesi.

"Din cauza investigaţiilor noastre, din cauza condamnărilor, presiunile asupra instituţiei noastre au crescut categoric în ultimul an şi jumătate. Dacă dispare independenţa procurorilor - ceea ce pare că se întâmplă acum -, activităţile noastre nu devin mai dificile", devin imposibile, a adăugat şefa DNA, conform NYT.

Situaţia din România, analizată de jurnaliştii de la NYT

Declaraţiile sunt cuprinse într-o analiză amplă a NYT, publicată duminică, privind situaţia din România. Editorialiştii Marc Santora şi Kit Gillet critică, sub titlul "Pretinzând existenţa unei facţiuni a «Statului paralel», liderii României ţintesc spre procurorul-şef anticorupţie", situaţia din ţara noastră şi în special acţiunile PSD, lăudând pe de altă parte acţiunile şefei DNA, potrivit mediafax.ro.

CURENTUL

Guvernul obligă doctorii să încalce deontologia medicală. Colegiul Medicilor este ca şi inexistent

În luna martie 2018, premierul României Viorica Dăncilă, absolventă de Petrol şi Gaze, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, absolventă de Ştiinţe Economice şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Teohari Vulcănescu, licenţiat la Institutului Tehnic Gh.Asachi din Iaşi au pritocit Hotărârea de Guvern nr.140 / 21 martie 2018, pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în

cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 - 2019.

Faptul că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS au fost paraşutaţi politic în sistemul sanitar este deja ştiut dar abia acum s-a demonstrat că cei doi nu au habar despre deontologia medicală pentru că ori nu au citit Codul de deontologie medicală, ori l-au citit dar n-au înţeles nimic.

CURIERUL NATIONAL

Preşedintele Iohannis atacă o nouă lege la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat joi, 14 iunie, la CCR legea care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor, potrivit Hotnews. Proiectul de lege a fost adoptat de parlament pe 16 mai.

,,Astfel, la art. unic, pct. 2 al legii supuse controlului de constituţionalitate se modifică alin. (3) al art. 87 din Legea nr. 161/2003, în sensul introducerii posibilităţii pentru primari şi viceprimari, precum şi pentru primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti de a exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti. Totodată, la art.

JURNALUL NATIONAL

Opoziţia, băgată în sperieţi de spectrul suspendării

Proiectul moţiunii de cenzură al Opoziţiei pare să fi decăzut în planul secund al dezbaterilor politice din aceste zile. Nu numai că goana după voturi dintre parlamentarii partidelor de guvernământ i-a lăsat fără suflu pe liberali, ci pare că social-democraţii au reuşit chiar să declanşeze contraofensiva în contextul în care speculaţiile privind suspendarea preşedintelui Iohannis se amplifică de la o zi la alta.

Spre deosebire de moţiunea de cenzură din sesiunea parlamentară precedentă, care era damnată la eşec încă din momentul în care a fost anunţată, cea preconizată de către PNL şi USR pentru finalul acestei sesiuni era chiar cotată cu şanse ceva mai mari. Două au fost circumstanţele favorabile liberalilor: campania de racolări din PSD declanşată de Victor Ponta şi apropierea pronunţării instanţei în dosarul lui Liviu Dragnea privind angajările fictive. De pe 17 mai, când deputatul Cătălin Nechifor şi-a anunţat înscrierea în ProRomânia, au fost câteva zile de panică la vârful conducerii PSD.

NATIONAL

DNA mai baga doua "boabe" in "gusa" lui Oprea !

Graba cu care Gabriel Oprea forteaza reintrarea pe usa din dos a politicii este explicata, in buna masura, si de receptionarea de pe culoarele la care mai este racordat prin Justitie a vestii ca, desi la randul sau aflata in corzi, Directia Nationala Anticoruptie tocmai ce se pregateste sa-i mai inghesuie doua "boabe" in "gusa" juridica uimitor de incapatoare a fostului vicepremier. Cel care, dupa ce si-a instalat cartierul general al racolarlor de politiceni la Corbeanca da primele semne de angoase vazand ca lucrurile nu decurg chiar cum isi inchipuia el. Drept urmare, in cautarea unui nou "stapan" de care sa se agate pentru ca apoi sa-l "incalece", in stilu-i deja arhicunoscut in politica romaneasca, Gabi Oprea a ajuns sa-i trimita "bezele" inclusiv locatarului de la Palatul Cotroceni. Numai ca generalul plasat in SPP in acest scop, tocmai pentru astfel de vremuri negre nu prea da semne ca ar vrea sa-si riste pozitia pe mana reabilitarii fostului "nas", astfel ca prefera sa mearga la doua capete, aplicand regulile jocului atat de bine invatat chiar de la Gabi Oprea.

Oricum, printre noile disjungeri de dosare care vor avea loc in curand din anchetele de baza privind coloanele oficiale si cele cu privire la achizitii de pe vremea cand Ministerul de Interne era la cheremul "interesului national" una este cel putin surprinzatoare, fiind vorba de o pista complet noua. Iar verificarea notelor informative privind dispozitiile date de fostul vicepremier privind "casarea in vederea revalorificarii" a unei bune parti din tehnica ultramoderna de monitorizare audio - video a "Doi s un sfert" poate arunca in aer o buna parte din sistem, mai ales ca printre beneficiarii acestei tranzactii ar fi fost identificat, "pe societate comerciala", nimeni altul decat "Vulpea" Virgil Ardelean. Si cu toate ca al doilea dosar care va fi livrat in curand instantei merge deja pe o cale "batatorita" de anchetatori, cea a folosirii excesive si abuzive a coloanelor oficiale, de aceasta data se pare ca interesul este starnit de activitatea "paralela" dispusa de catre o parte a conducerii Brigazii Autostrazi si Misiuni Speciale din cadrul Politiei Romane pentru ca fostul vicepremier sa nu aiba "timpi morti" in deplasarile sale personale prin tara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb