REVISTA PRESEI 18.07.2015

Willy Homner
Revista Presei / 18 iulie 2015

ADEVARUL

Iohannis a respins Codul Fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal, legea urmând să ajungă din nou în Parlament la reexaminare. Codul Fiscal fusese votat în data de 24 iunie în unanimitate în Camera Deputaţilor. "Punerea în aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicaţii majore la nivelul construcţiei bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menţinere a consolidării fiscale. Conform evaluărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenţă şi Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Alexis Tsipras remaniază guvernul: miniştrii rebeli care au votat împotriva reformelor sunt daţi afară

Alexis Tsipras, prim-ministrul Greciei, a dat afară vineri miniştrii rebeli care au votat împotriva reformelor solicitate de creditorii internaţionali pentru a da un nou ajutor financiar ţării aflate în criză. În schimbul fondurilor de 86 de miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative în cazul pensiilor, de creştere a taxei pe valoare adăugată şi limite dure privind cheltuielile publice. Ministrul Muncii, Panos Panos Skourletis va deveni astfel ministrul Energiei, înlocuindu-l pe Panagiotis Lafazanis, unul dintre opozanţii reformelor din Syriza. Ministrul Reformelor Administrative, George Katrougalos, va fi noul ministru al Muncii. Tryfon Alexiadis, un membru de marcă al uniunii experţilor în taxe al Greciei, a fost numit vice-ministru al Finanţelor, înlocuind-o pe Nadia Valavani, care s-a retras din funcţie în mai devreme în această săptămână. Euclid Tsakalotos, care a devenit ministru al Finanţelor pe 6 iulie, înlocuindu-l pe Yanis Varoufakis, îşi păstrează portofoliul.

Stratfor: Instabilitatea Republicii Moldova ar putea constitui şansa României

Agenţia Stratfor constată o creştere a influenţei României în Republica Moldova, alături de sprijinul pentru apropierea de UE fiind amintită implicarea Băncii Naţionale a României într-un proiect de reformă a sistemului bancar de la Chişinău, zguduit recent de devalizarea mai multor bănci care pune în pericol stabilitatea economică a întregii ţări. Pornind de la constatarea că România şi Republica Moldova sunt din ce în ce mai apropiate, agenţia americană de analiză aminteşte de trecutul istoric comun al celor două ţări, menţionând că reunificarea pare totuşi destul de improbabilă în acest moment. Descrisă drept "o ţară mică, dar strategică", Republica Moldova constituie în viziunea Stratfor o componentă importantă în actuala confruntare dintre Moscova şi Occident.

Plusuri si minusuri după prima luna de "Autoservire pentru oameni cinstiţi"

Tânărul din Codlea care, după model german, si-a scos la poarta marfa si i-a lăsat pe clienţi sa ia ce-si doresc si sa lase caţi bani vor in schimb, se bucura de o afacere înfloritoare. Mai nou la el vin si culegătorii de fructe de pădure. Oamenii ştiu ca aşa vând rapid marfa, iar tânărul întreprinzător are la poarta si zmeura, afine sau mure. "Autoservirea pentru oameni cinstiţi" a lui Erwin din Codlea, judeţul Braşov, abunda zilele acestea in zmeura, mure si afine proaspăt culese. Clienţii pofticioşi iau cat vor si lasă in cutia poştala cat cred ei de cuviinţa. Modelul de vânzare fără vânzător este des practicat in Germania. Culegătorii de fructe de pădure nu mai umbla prin pieţe sa-si vândă găleţile pline, ci le lasă la poarta lui Erwin. După prima luna de vândut la poarta "oamenilor cinstiţi", Erwin a câştigat 3700 de lei. A avut si pierderi, dar cei mai mulţi clienţi i-au apreciat iniţiativa îndrăzneaţă.

Romi din toată Europa au mărşăluit pentru drepturile exilaţilor de la Pata Rât

Cel mai mare marş de solidaritate pentru romi din istoria României a avut loc vineri la Cluj-Napoca. Peste 500 de persoane şi reprezentanţii a aproape 20 de ONG-uri din ţară, dar şi din Ungaria, Belgia, Austria, Albania, Slovacia, Polonia, Macedonia şi Spania au participat la evenimenul intitulat So Keres Europa - Ce faci, Europa?! Marşul a început la ora 10.00 dimineaţa la Pata Rât, în zona rampei de gunoi, şi a pornit spre centrul oraşului, iar punctul terminal a fost strada Coastei, acolo de unde 300 de persoane au fost mutate cu forţa. Circa 500 de persoane au participat, romi din Pata Rât, reprezentanţi ai unor ONG-uri din România şi din străinătate, romi din Ungaria, Belgia, Austria, Albania, Slovacia, Polonia, Macedonia şi Spania. Primăria a donat terenul pe care erau amenajate casele romilor, multe dintre ele doar nişte cocioabe improvizate, Mitropoliei Clujului pentru a construi un seminar teologic.

Aici se-ngroapă banii dumneavoastră! Autostrada Comarnic - Braşov, o investiţie care nu foloseşte nimănui

Autorităţile de la Transporturi se pregătesc din nou să dea drumul lucrărilor la autostrada Comarnic - Braşov, un proiect care stă de un deceniu sub semnul eşecului. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat demararea procedurii de licitaţie pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic - Braşov. A patra licitaţie în ultimii 11 ani, după ce precedentele au fost anulate. La prima licitaţie, se întâmpla în 2004, costurile de execuţie au fost estimate la 1,2 miliarde de euro, pentru ca în 2009 valoarea acestora să crească la 4,5 miliarde de euro. În 2014, însă, preţul autostrăzii Comarnic - Braşov a fost licitat pentru 1,8 miliarde de euro - banii pentru lucrări -, cărora li se adaugă alte 8,45 miliarde de euro reprezentând costuri de întreţinere pentru cei 26 de ani de concesiune a autostrăzii. Un calcul simplu ne arată că de la prima la ultima licitaţie suma necesară construcţiei autostrăzii a crescut de mai bine de opt ori. Şi asta în condiţiile în care transportatorii spun că nu au nevoie de această autostradă, pentru că este ineficientă economic şi presupune costuri mari de exploatare.

ANALIZĂ Invincibilul Ponta: premierul în funcţie a supravieţuit schimbării a peste 80 de miniştri

În ultimii trei ani, premierul Victor Ponta a reuşit să supravieţuiască iureşului de remanieri, demisii şi anchete care au zguduit Guvernul pe care l-a condus. Cu un ministru schimbat la mai puţin de două săptămâni, şapte interimate ale sale şi 84 de persoane diferite care au preluat şefiile ministerelor, Ponta a rămas de neclintit. "Adevărul" vă prezintă bilanţul negru al unui mandat de premier zgâlţâit, de nenumărate ori, din temelii. În cele aproximativ 1160 de zile de când este prim-ministru în funcţie, aşadar de la 7 mai 2012, prin Guvernul condus de Victor Ponta a apărut, în medie, un ministru nou la fiecare două săptămâni. Astfel, şefiile ministerelor au fost schimbate de 91 de ori, iar în şapte cazuri Ponta a fost interimar. Drept urmare, 84 de persoane diferite au condus ministerele în ultimii trei ani, iar unele au fost mutate de la un portofoliu la altul.

Cum sufocă studenţia pe credit bancar viitorul tinerilor absolvenţi de facultate

Dificultăţile de rambursare a costurilor pentru studii fac de neatins visul american pentru mulţi dintre tinerii absolvenţi de universităţi. Mai exact, un studiu recent arată că o diplomă de studii universitare mai curând împiedică tinerele cupluri de intelectuali să-şi întemeieze un cămin decât susţine. Motivul îl reprezintă sumele uriaşe pe care tinerii absolvenţi le au de rambursat pentru studiile pe care le-au urmat, iar joburile nu prea îi ajută să facă faţă costurilor, mai arată studiul realizat de compania Trulia şi citat de Yahoo Finance. "Mulţi oameni cred că dacă ai o diplomă vei putea strânge mai repede bani pentru achiziţia unei locuinţe datorită salariului mai mare, doar că aceşti oameni uită că tinerii absolvenţi intră în câmpul muncii cu datorii şi că sunt blocaţi până nu reuşesc să le achite", explică Ralph McLauhlin, economist la Trulia.

Mihai Necolaiciuc, eliberat condiţionat, după ce a executat nouă luni pentru fraudarea CFR

Tribunalul Bucureşti a decis definitiv, vineri, eliberarea condiţionată a fostului director general al CFR Mihai Necolaiciuc, după ce a executat nouă luni din pedeapsa de patru ani şi şase luni primită în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro. Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis astfel contestaţia lui Mihai Necolaiciuc la decizia Judecătoriei Sectorului 5, care, în 5 iunie, a respins ca neîntemeiată cererea de eliberare condiţionată a acestuia. Comisia de specialitate de la Penitenciarul Rahova solicitase Judecătoriei Sectorului 5 liberarea condiţionată a lui Mihai Necolaiciuc, arătând că acesta întruneşte condiţiile necesare. Decizia luată vineri de Tribunalul Bucureşti este definitivă, astfel că Necolaiciuc va fi eliberat. Necolaiciuc a primit, pe 17 octombrie anul trecut, pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, din care s-a scăzut perioada în care a stat în arest (17 iunie 2009 - 18 octombrie 2011), el mai având de executat, după condamnare, doi ani şi două luni de detenţie.

EVENIMENTUL ZILEI

Alexis Tsipras a remaniat Guvernul Greciei

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anunţat remanierea guvernului după revolta unei părţi a majorităţii sale în timpul votului în parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori împotriva acordării unui nou ajutor pentru Grecia. Alexis Tsipras a procedat la zece schimbări în cadrul echipei sale pentru a-i înlocui pe miniştrii şi mai ales viceminiştrii care au votat contra acestor măsuri, respinse joi de un sfert dintre membrii partidului radical de stânga SYRIZA la putere, transmite Agerpres. El i-a îndepărtat din guvernul său pe miniştrii fondatori, dar l-a menţinut în post, în semn de bunăvoinţă, pe ministrul finanţelor Euclid Tsakalotos. Aceasta este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras în urmă cu şase luni. Astfel, ministrul finanţelor Euclid Tsakalotos rămâne. Ministrul muncii Panos Skourletis îl înlocuieşte pe Panagiotis Lafazanis în postul de ministru al energiei. Nadia Valavani, care a demisionat la începutul acestei săptămâni din postul de viceministru al finanţelor, este înlocuită cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finanţe.

Liberalii s-au sucit! În ce s-au împiedicat Iohannis şi PNL la adoptarea Codului Fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, ieri, Codul Fiscal şi l-a trimis în Parlament spre reexaminare. Mari susţinători ai Codului, liberalii nu mai sunt de acord cu proiectul. După ce s-au lăudat că au contribuit la realizarea noului Cod Fiscal şi au votat proiectul aproape în unanimitate, în urmă cu trei săptămâni, în Camera Deputaţilor, membrii PNL au trecut de partea Preşedintelui Iohannis. "Partidul Naţional Liberal a iniţiat amendamentul privind reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie şi va vota pentru adoptarea noului Cod Fiscal", spunea în ziua votului co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu. Drept urmare 85 din cei 86 de deputaţi prezenţi la şedinţă au spus "DA" Codului Fiscal. . "Pentru mine, reprezintă o prioritate absolută revenirea TVA la 19%", scria Iohannis, în urmă cu mai puţin de un an, în programul său de candidat la Cotroceni. Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, ieri, că argumentele pentru care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament sunt corecte. "Reexaminarea Codului Fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări.

Robbie Williams i-a întâlnit pe români! Artistul care are milioane de fani în lume a plecat emoţionat de pe scenă

Show incendiar în Piaţa Constituţiei. A venit să ne distreze, dar peste 60.000 de oameni l-au acompaniat pe Robbie Williams care are o aniversare specială luna aceasta. Cântăreţul ne-a dedicat o melodie: Angels. Organizare a creat cele mai mari probleme. Melodiile lui Robbie Williams au sunat impecabil în Piaţa Constituţie, în faţa impresionantei clădiri a Casei Poporului, puternic iluminată în culori şi în faţa unui public atât numeros şi de cald încât a reuşit să-l mişte pe artistul ce domina piaţa muzicală internaţională de mai bine de 25 de ani, încă din primele momente. Robbie Williams nu-şi credea urechilor când a văzut că românii cântă alături de el, indiferent de ce piesă din repertoriul său ar alege, şi că ştiu atât de bine versurile melodiilor sale.

Ferdinand I "Întregitorul"

Regele Ferdinand I al României a fost cel în vremea căruia s-a născut România Mare. Alături de Regina Maria, el a continuat modernizarea ţării, începută de Carol I. O expoziţie omagiu este deschisă la Biblioteca Academiei Române. În preajma aniversării a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I al României (24 august 1865 - 20 iulie 1927), Academia Română, prin Cabinetul de Stampe, organizează expoziţia de fotografie-document "Regele Ferdinand I Întregitorul". "Regele Ferdinand ucisese germanul din el spre a deveni un bun şi devotat român. Aşa s-a înălţat la clipa sa de sublim prin înfăptuirea României Mari", spune istoricul de artă dr. Adrian-Silvan Ionescu. Al fost al doilea dintre cei patru regi pe care i-a avut România. Primise coraoana în anul 1914.

JURNALUL NATIONAL

Ponta despre respingerea Codului Fiscal: Poate se doreşte să fim o colonie, nu o ţară puternică economic

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri seară, că unul dintre motivele pentru care preşedintele Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal poate fi acela că şeful statului a preferat să pună în aplicare interese externe care nu doresc o Românie cu o economie puternică. "Ori e un gen de joc de blocaj politic de foarte joasă factură, ori este vorba de interese externe României, domnul Iohannis nu a avut ce să facă decât să le pună în aplicare. În ultimul an şi jumătate uitaţi-vă câte companii din străinătate şi-au deschis şi continuă să-şi deschidă fabrici, mijloace de producţie, centre de servicii de IT, centre de pregătire. Asta înseamnă că unii pierd afaceri pentru că se mută în România. Poate că nu se doreşte ca România să fie puternică economic, se doreşte să fim aşa... o colonie care cumpără bunuri produse de alţii. Dar eu cred că datoria şi a mea ca prim ministru şi a preşedintelui României este să apărăm România şi nu să îi apărăm pe alţii care pierd bani sau bussines-uri pentru că România se întăreşte", a afirmat Ponta într-o intervenţie telefonică la România TV.

Cine face listele pentru 2016?

Interimatul Rovanei Plumb ridică un semn de întrebare. Cine va semna listele pentru 2016 în condiţiile în care PSD nu va avea până atunci un preşedinte cu normă întreagă? Valeriu Zgonea a avertizat că, potrivit legii partidelor politice, un preşedinte interimar nu poate să semneze listele unui partid pentru alegerile parlamentare şi nici protocolul unei alianţe. Altă problemă o reprezintă amendamentele propuse de Ponta la Statutul PSD şi votate în martie la Consiliul Naţional. Ironia face ca primul şi cel mai important să îl vizeze chiar pe el: "Dacă un membru al Guvernului este inculpat într-un dosar este obligat să-şi dea demisia". Condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, Liviu Dragnea ar avea şi el probleme dacă ar prelua interimatul.

Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că argumentele pentru care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul fiscal în Parlament sunt corecte şi că reexaminarea documentului "se impune ca urmare a proastei guvernări". "Am luat act de argumentele expuse în cererea de reexaminare. Aceste argumente sunt corecte, demonstrează că între decizia luată de Guvernul Ponta de a proceda la o relaxare fiscală şi punerea ei în aplicare de către Guvern conform obligaţiilor constituţionale există o distanţă pe care Guvernul Ponta nu a parcurs-o. Codul fiscal nu a fost însoţit de măsuri de reformă economică puse în aplicare de Guvernul Ponta, în principal legate de creşterea colectării veniturilor la bugetul de stat, de reluarea investiţiilor publice şi de reforma companiilor de stat - cele trei politici economice importante în care Guvernul Ponta a eşuat", a spus Predoiu. El a arătat că măsurile de acompaniere a Codului fiscal nu au fost pregătite şi nu sunt aplicate în prezent de către Guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb