REVISTA PRESEI 18.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 august 2015

ADEVARUL

Marele Fitil Chinezesc - Ce se află în spatele catastrofei de la Tianjin

Miracolul de peste un sfert de veac al economiei chineze pare să fie pe punctul de a se spulbera. Menţinerea unui grad ridicat de dezvoltare se face cu renunţarea la cele mai elementare reguli de protecţia muncii, numărul accidentelor cu zeci de morţi fiind în creştere. Tianjin reprezintă un mare pericol pentru popularitatea Partidului Comunist, cauzele care au condus la această tragedie nefiind străine de corupţia din administraţia locală şi centrală. Mai mulţi ziarişti au dezvăluit că în marele port comercial au fost multe încălcări ale regulamentelor şi legilor în vigoare - de la tipul şi cantitatea uriaşă de substanţe cu înalt grad de toxicitate la absenţa acestora de pe inventarul oficial şi depozitarea la distanţele nepermis de mici faţă de zonele rezidenţiale.

Andreea Esca va spune adio PRO TV-ului?

Andreea Esca, carismatica prezentatoare de ştiri, munceşte de peste 20 de ani pentru PRO TV, însă surse din preajma ei ne-au declarat că vedeta ar vrea să facă o schimbare de macaz. Se zvoneşte că posturi precum Digi 24 şi N24 Plus ar fi pus ochii pe Andreea, pentru principalul buletin de ştiri. Şi sunt deja câteva semne că Esca (42 de ani) ar vrea să se despartă de trustul PRO TV, unde noua conducere a impus reguli stricte şi a tăiat din salarii, pentru redresarea financiară. De curând, Esca şi-a anunţat demisia, după zece ani, din funcţia de director editorial al revistei "The One", parte a grupului Mediafax, condus de fostul "tătuc PRO TV", Adrian Sârbu: "După o experienţă minunată, la revista «The ONE», a venit timpul unor noi provocări. E un moment al schimbărilor. Iar eu primesc schimbarea, în egală măsură, cu nostalgie şi bucurie".

Reacţia celor care au averile verificate de ANAF. Dorin Cioabă: "Mi se pare puţin discriminatorie acţiunea"

Fiscul a făcut publice sumele ascunse de primii 313 bogătaşi romani, luaţi la verificat. 18 dintre ei au cel puţin 4 milioane si jumătate de euro, nedeclaraţi fiecare. Şeful ANAF a afirmat recent ca printre cei luaţi la ochi se numără si manelişti, cămătari sau vedete din showbiz. Noutatea este ca inspectorii vor chema la discuţii, inclusiv soţiile, copiii, sau părinţii celor suspectaţi ca îşi ascund averile. Fiscul vizează "persoanele fizice cu avere afişată semnificativ", nejustificata de veniturile declarate. Cel mai mult se discuta despre manelişti, pentru ca breasla lor a fost nominalizata, in urma cu 2 săptămâni, de preşedintele ANAF. "Mi se pare puţin acţiunea acesta discriminatorie. Atunci când spunem manelişti, normal ca vorbim despre minoritatea romilor. De ce nu merg sa-i controleze si pe cei care cântă romanţe, care cântă muzica simfonica", spune Dorin Cioabă.

Evaluare: pedepsele violatorilor de la Vaslui, benefice, dar indulgente

Specialiştii în drept, dar şi psihologii şi sociologii admit că pedepsele primite de cei şapte violatori în primă instanţă, dincolo de cuantumul lor discutabil, au un efect benefic. Nu atât pentru autorii faptei, cât pentru comunitatea care i-a protejat şi le-a încurajat atitudinea ulterioară. Sociologul Alfred Bulai apreciază viteza cu care s-au mişcat judecătorii, la presiunea opiniei publice, chiar dacă pedepsele nu au fost exemplare. Acesta pune accent pe rolul preventiv al pedepselor dictate de judecători. "Ce este mai important este efectul public şi social pe care-l au astfel de sancţiuni, chiar dacă par mici la prima vedere. Pedepsele lovesc serios în acest gen de comportament, nu atât al autorilor violului, cât al comunităţii, care nu vedea nimic grav în ceea ce au făcut. Deci, efectul benefic cu adevărat nu va fi cât vor sta ei în închisoare, ci la nivelul comunităţii. Este un şoc pentru comunitate şi aşa şi trebuie", explică Bulai.

Susţinătorii violatorilor, dezlănţuiţi împotriva victimei

Judecătoria Vaslui a dispus luni, 17 august, condamnarea celor şapte tineri din localitatea Văleni cu pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi patru luni. Pedeapsa maximă a fost primită de Silviu Burada, cel care a organizat violul, iar cea mai mică pedeapsă a fost aplicată, în mod egal celor care şi-au recunoscut faptele: Bogdan Boicu, Ionuţ Surlean şi Alin Rotaru. Vestea rearestării celor 7 tineri din comuna vasluiană Văleni, condamnaţi luni de Judecătoria Vaslui la închisoare cu executare pentru viol şi lipsire de libertate, i-a înfuriat pe consătenii celor şapte violatori. Localnicii susţin în continuare că toţi cei şapte tineri sunt nevinovaţi, sunt nişte victime şi "fac puşcărie degeaba". "Dacă erau nişte amărâţi mai spuneai, dar sunt oameni la locul lor, oameni gospodari care acum trag necazul ăsta din cauza uneia care a ridicat coada. Justiţie e asta? Trebuia şi ea să facă puşcărie cot la cot cu toţi cei şapte băieţi. Păcat de băieţii ăştia", jelea o vecină.

Anchetă penală în cazul elevilor băgaţi la licee bune pe uşa din dos

Fraudă de proporţii după repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu la liceu. Doar în judeţul Suceava, peste 300 de elevi au fost transferaţi ilegal, înainte de a începe clasa a IX-a, în licee unde ultima medie de admitere a fost mai mare decât notele obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională. Cel puţin aşa arată raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei care desfăşoară de săptămâna trecută o anchetă în mai multe judeţe ale ţării unde se bănuieşte că sute de părinţi au fentat legea cu ajutorul unor inspectori şcolari pentru a-şi muta copiii de la liceele unde au fost repartizaţi la licee mai bune, dar pentru care nu aveau medii. Şi mai grav este că oficialii din minister au suspiciuni că tocmai au descoperit o practică la nivel naţional prin care s-a fentat repartizarea computerizată ani la rând. De aceea, au solicitat verificări la toate inspectoratele din ţară pe ultimii cinci ani.

Jurnalistul Ovidiu Marincea va coordona echipa de comunicare publică a SRI

Jurnalistul Ovidiu Marincea, în vârstă de 36 de ani, a decis să iasă din presă şi a intrat în echipa de comunicare publică a Serviciului Român de Informaţii (SRI). Potrivit unui comunicat de presă emis luni de SRI, începând cu 17 august 2015, Marincea este consilierul directorului SRI şi va coordona comunicarea publică a Serviciului. "Ca jurnalist am militat pentru comunicarea şi deschiderea tuturor instituţiilor statului faţă de public, de aceea apreciez că adevărata provocare pentru orice profesionist este transparentizarea unui serviciu secret. Sunt onorat să lucrez într-una dintre cele mai respectate instituţii ale statului român", a declarat Marincea. Şeful SRI, Eduard Helvig, i-a transmis un mesaj de întâmpinare şi a precizat că prezenţa lui în cadrul Serviciului "va constitui un avantaj în procesul de transparentizare".

Tancuri şi echipament de artilerie ale Infanteriei Marine a SUA sosesc în Europa

Infanteria Marină a SUA are acum tancuri, artilerie şi vehicule blindate uşoare de recunoaştere în Europa, pentru a susţine aliaţii NATO şi partenerii internaţionali, se arată într-un comunicat de presă al Corpului de Infanterie Marină a SUA în Europa şi Africa. Armamentul greu a sosit duminică la Bremerhaven, Germania, şi urmează să ajungă în Bulgaria. Tancurile, echipamentul de artilerie şi vehiculele blindate uşoare de recunoaştere vor fi încărcate în trenuri şi transportate prin întreaga Europă, demonstrând capacitatea aliaţilor şi partenerilor noştri internaţionali de a transporta echipament greu prin regiune, pentru a sprijini operaţiuni militare desfăşurate pe timp de criză.

BANCHERUL

Cum si-au schimbat bancherii abordarea in acordarea creditelor: vrem sa înţelegem latura umana a clienţilor, dincolo de cifre

Criza a determinat bancherii sa analizeze mai profund situaţia clienţilor lor si sa le înţeleagă comportamentul in relaţia cu banca, dincolo de cifrele privind veniturile si cheltuielile, astfel încât sa diminueze pe cat posibil riscul de nerambursare a unui împrumut. "Vrem sa înţelegem latura umana a lucrurilor si nu doar sa le privim detaşat", spune Roxana Rebegeanu, directorul de retail la Garanti Bank Romania. "Riscul principal pe care banca şi-l asumă atunci când acordă un împrumut este de a nu mai primi banii înapoi, adică riscul de nerambursare. Pentru a diminua pe cât posibil acest risc, banca doreşte să vadă din ce venituri va plăti clientul rata, cât de stabil este locul său de muncă, care a fost comportamentul de plată în cazul altor credite etc. Interpretarea acestor date ţine de fiecare bancă în parte. Practic, banca încearcă să înţeleagă dacă există capacitate de plată, dar şi voinţă de plată. De-a lungul timpului am văzut numeroase cazuri de clienţi cu intenţii bune de plată, care au trecut prin situaţii excepţionale, dar s-au redresat.

Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB) si-a majorat cu 1 milion de lei cheltuielile cu salariile, in medie de 4.600 de euro lunar

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), instituţia care garantează banii din conturile bancare ale persoanelor fizice si ale IMM-urilor in limita a 100.000 de euro pentru fiecare client, in fiecare banca, si-a majorat cu 1 milion de lei cheltuielile cu salariile in 2014, la un total de aproape 10 milioane de lei. Instituţia are 44 de angajaţi, ceea ce înseamnă ca salariul mediu anual este de 227.227 de lei, iar cel lunar de 18.939 lei (4.600 de euro). Însă salariul mediu din FGDB nu este reprezentativ, din cauza numărului redus de salariaţi si mare de şefi. Consiliul de Administraţie este compus din 7 persoane: preşedintele Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, plus alţi 6 membri. Celor 7 li se adaugă alţi trei directori executivi: Eugen Dijmărescu, directorul FGDB, Alexandru Matei, director adjunct si Vasile Bleotu, directorul financiar. Responsabilii de comunicare la FGDB nu au dorit sa precizeze, la solicitarea Bancherul.ro, care au fost cheltuielile cu salariile conducerii fondului, aşa cum prevăd regulile unei bune guvernante corporatiste.

CURENTUL

Îngeri si demoni - de Tia Şerbănescu

Ce se ştie este că există riscul pierderii fondurilor europene (între 7-10 mld euro) alocate României de UE pentru perioada 2007-2014 (plus un an de graţie) şi neatrase de guvernele noastre independente. Pesemne că n-au vrut să ia banii înainte ca să nu-şi creeze obligaţii şi să nu-şi strice reputaţia de ladies. Ministrul finanţelor a meditat îndelung la destinul politicienilor în epoca actuală: "am intrat în politică ştiind că îngerii nu trăiesc pe pământ; dacă oamenii ar fi îngeri, n-ar mai fi nevoie de guvernare". Adânc spus! Asemenea fraze te pun pe gânduri oricât de profan ai fi. Înger şi demon, vorba poetului. Sau, cum zice un cântec la modă: şi îngerii au demonii lor. Apărută ca un îngeraş la B1tv, dna Udrea a vorbit două ore despre soarta crudă a ţării sub demonii DNA şi SRI: "nu mai e nimeni care să spună adevărul, toată clasa politică e terorizată de frică". Pustiu, teroare, abuzuri! Şi nu din partea corupţiei ci chiar a DNA şi SRI pe care dna Udrea regretă că le-a susţinut. Dacă ştia c-or să se atingă şi de ea, evident n-o făcea.

EVENIMENTUL ZILEI

Străinii deţin 10% din terenurile agricole

Italienii, nemţii, olandezii, danezii şi britanicii au ajuns să lucreze peste 2 milione de hectare de terenuri agricole, din care jumătate sunt în proprietatea privată. Străinii îşi continuă extinderea prin achiziţii de noi terenuri sau chiar de ferme. Din totalul de 14,5 milioane de hectare cât reprezintă suprafaţa agricolă a României, circa 65% sunt terenuri arabile (adică 9,5 milioane de hectare). Din această întindere destinată exploatării agricole, circa 10% este deţinută de străini. Potrivit informaţiilor care circulă în piaţă, investitorii străini deţin în proprietate circa 1 milion de hectare de teren arabil şi lucrează în arendă sau în concesiune încă 1 milion de hectare. În ultimii 10 ani, România a devenit un pol de atracţie pentru investitorii italieni, nemţi, olandezi, danezi sau britanici care vor să facă agricultură pe teritoriul ţării noastre. Dacă la începutul anilor 2000, italienii erau cei mai numeroşi clienţi care începuseră să cumpere terenuri agricole pentru câteva sute de dolari, în ultimii 2-3 ani, aceştia au început să vândă altor străini: nemţi, danezi, olandezi sau britanici.

Cel care a câştigat de pe urma crizei Greciei, acolo unde toţi ceilalţi au pierdut

Compania MetLife MFC a lui Vasileios Antoniadis a făcut bani pe bursele greceşti, chiar dacă negocierile privind programul de salvare a ţării au tulburat pieţele. El a reuşit acolo unde niciunul dintre colegii lui nu a reuşit, scrie Bloomberg. Fondul de investiţii MetLife Alico M&S al lui Vasileios Antoniadis a crescut cu 4,8% în acest an, singurul care a obţinut câştiguri după pariuri pe 35 de afaceri distincte axate pe Grecia, după cum arată datele compilate de Bloomberg. Privind retrospectiv, strategia lui Antoniadis pare simplă, iar după cum s-a exprimat el însuşi, "foarte clară. El a evitat băncile şi companiile de consum, pariuri pierdute din start într-o criză şi a cumpărat acţiuni despre care a crezut că sunt subevaluate, în funcţie de venituri şi istoricul managementului. Cele mai mari expuneri în fondul său de investiţii le au Hellenic Petroleum SA, Hellenic Exchanges SA şi Mytilineos Holdings SA, care au câştigat în medie 9% în acest an.

Barclays: Yuanul ar putea pierde încă 7% în acest an

Deprecierea yuanului chinezesc este acum luată în serios, după trei zile consecutiv în care această monedă s-a depreciat faţă de dolar săptămâna trecută. China a consolidat yuanul în raport cu dolarul începând de lunea trecută, dar părerile specialiştilor concordă în privinţa faptului că moneda continuă sa slăbească, scrie portalul de ştiri Business Insider. Atât Credit Suisse cât şi Morgan Stanley cred că raportul USD / CNY este foarte probabil să crească la 6,60, ceea ce implică alte slăbiciuni ale yuanului, cu toate că acestea nu sunt totuşi cele mai mari declinuri aşteptate. Într-o notă dată publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, analiştii Barclays au luat o poziţie serioasă prognozând paritatea dolar / yuan pentru sfârşitul anului între 6.35 şi 6.80. Barclays crede că yuanul este în prezent supraevaluat cu 18%, pe baza modelului lor care evaluează paritatea puterii de cumpărare, valoarea sa istorică şi schimbări fundamentele, cum ar fi productivitatea muncii, termeni ai comercializării, dimensiunea relativă ca fracţiune din PIB şi investiţii străine.

Decizia de achitare a Marianei Rarinca a fost DESFIINŢATĂ. Dosarul se va rejudeca

Judecătorii au analizat ieri o cale extraordinară de atac prin care procurorii DNA au cerut anularea achitării femeii care ar fi şantajat-o pe şefa Instanţei Supreme. Rarinca a fost arestată 6 luni, instanţa de fond a condamnat-o cu suspendare, iar CAB a decis achitarea. Decizia de achitare a Marianei Rarinca a fost desfiinţată, iar procesul se va rejudeca. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 21 august.

SURPRIZA secetei: Recolta de grâu, mai bună decât anul trecut!

Culturile însămânţate în toamna anului trecut pentru care s-a încheiat campania de recoltat nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, a spus astăzi astăzi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, adăugând că producţia totală de grâu este chiar "uşor mai bună" decât în 2014. "Pentru că s-a încheiat campania de recoltat la culturile însămânţate în toamna lui 2014 vreau să vă anunţ că, din fericire, acestea nu au avut pierderi foarte mari. Din contră, la cultura grâului, rezultatele sunt uşor mai bune decât anul trecut. Dacă în 2014 cultura medie la hectar a fost de 3,64 tone, în anul 2015 a fost de 3,68 de tone", a spus ministrul.

JURNALUL NATIONAL

Pedepse prea mici în ţara cu 6 violuri pe zi

Pedepsele primite luni de cei şapte tineri din Vaslui care au violat şi au sechestrat o elevă se apropie de pragul minim prevăzut de lege, deşi patru dintre ei nu au circumstanţe atenuante, ci doar agravante. Decizia instanţei poate fi atacată prin Apel, atât de către procurori, cât şi de avocaţii agresorilor. Cei şapte tineri din Văleni au fost duşi de urgenţă în arest, ieri, după ce o instanţă de la Judecătoria Vaslui i-a condamnat la pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni (pentru trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele) şi 8 ani şi 4 luni de închisoare, şi plata unei despăgubiri în valoare totală de 50.000 de lei, către victimă. Specialistul criminolog Dan Antonescu a explicat pentru Jurnalul Naţional: "Pedeapsa maximă pentru viol comis de două sau mai multe persoane a scăzut de la 18 la 12 ani în noul Cod. Din această pedeapsă se scade toată perioada petrecută în arest la domiciliu sau sub control judiciar, dar vor beneficia şi de eliberare condiţionată, după executarea a două treimi din pedeapsă.

Mai puţine gaze de la ruşi

România a importat, în primele şase luni din 2015, o cantitate de gaze naturale de 66.700 tone echivalent petrol (tep), cu 78,4% (242.300 tep) mai mică faţă de cantitatea importată în perioada similară din 2014, conform INS. Producţia internă a totalizat, în primul semestru din 2015, peste 4,38 milioane tep, fiind cu 32.300 tep (0,7%) sub cea din perioada ianuarie-iunie 2014. România dispune de cele mai mari rezerve sigure de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, ele fiind de aproximativ 1.600 Twh.

NATIONAL

Teodor Atanasiu si Marian Petrache, blat pe instituţiile de forţa

Atanasiu si Petrache s-au decis sa dea asaltul final si la instituţiile de forţă ale statului roman. "Regii combinaţiilor" din PNL au bătut deja palma pentru împărţirea sistemului. Si asta fără sa le pese vreun pic de faptul ca DNA le-a luat deja urma in mai multe dosare, astfel încât deja este greu de pronosticat care din ei va pica primul sub ghilotina anticorupţie. Cert este ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, cei doi marcanţi lideri liberali ar fi trasat deja zonele de influenta pe care spera sa le preia cat de curând. Altfel, Marian Petrache intenţionează sa transforme Ministerul de Interne intr-un veritabil Minister al Afacerilor Ilfovene, daca este sa ne luam după promisiunile pe care a apucat deja sa le facă in stânga si in dreapta oamenilor săi de încredere. In schimb, ambiţiile lui Teodor Atanasiu sunt cu mult mai mari. Si asta pentru ca "Tase" spera ca, in sfârşit, sa pună mana pe "perla" Direcţia Generala de Informaţii a Armatei, pe care si-o doreşte de atâta vreme.

Ioan Niculae a ţepuit Petrom cu 9 milioane de euro

Petrom a livrat si nu a încasat, in perioada aprilie - iunie 2015, către firmele din grupul InterAgro, gaze de 40 de milioane de lei. Acest lucru, coroborat cu scăderea generalizata a vânzărilor de gaze din trimestrul al doilea, a condus Divizia de Gaze a Petrom la pierdere. Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, in prezent in închisoare, nu a plătit gaze in valoare de 40 de milioane de lei, in trimestrul 2 al acestui an, pe care le-a consumat in fabricile de îngrăşăminte deţinute. InterAgro a lăsat Petrom garanţii reale, mobiliare si imobiliare, dar, chiar si sub spectrul executării lor, tot nu a plătit. Potrivit surselor, Petrom a dat in judecata InterAgro, in vederea recuperării sumelor restante. Grupul InterAgro deţine şase combinate de producere a îngrăşămintelor si este cel mai mare consumator de gaze din Romania. Când toate combinatele sunt in funcţiune, consumul lor anual este de circa 3 miliarde de metri cubi de gaze, mai mult decât consuma întreaga populaţie a României

Autoturismele "bulgăreşti" alungate de pe străzi

Parlamentarii vor sa interzică şoferilor cu maşini înmatriculate in Bulgaria sa circule pe drumurile din Romania mai mult de 90 de zile. Legea care stabileşte acest lucru va fi discutata in toamna de deputaţi. Potrivit iniţiatorilor, in acest moment, in Romania circula peste 100.000 de maşini înmatriculate in Bulgaria. Pe lângă faptul ca proprietarii evita taxa de înmatriculare, apar probleme mari când provoacă accidente rutiere. De fapt, aleşii vor sa limiteze circulaţia tuturor autoturismelor înmatriculate in străinătate. "Poate aici a fost o greşeală a noastră, ca nu am extins-o la tot ce înseamnă maşina înmatriculata într-o alta tara, si cred ca era mult mai corect aşa. Încercăm sa băgam un amendament la comisia de specialitate", spune Ioan Munteanu, deputat PSD, iniţiatorul legii.

ANAF a prins in năvod 70% dintre milionarii acoperiţi

Peste 100 de persoane fizice din cele 313 selectate de ANAF in prima faza pentru verificarea fiscala au de justificat sume cuprinse intre 1 milion de lei si 5 milioane lei, aproape 50 de persoane au fost găsite cu diferenţe nedeclarate de 5-10 milioane lei, iar 35 de persoane cu 10-20 milioane lei. Astfel, 118 persoane fizice au fost depistate cu averi nejustificate intre 1 si 5 milioane lei, 48 de persoane cu 5-10 milioane lei, 35 persoane fizice cu 10-20 milioane lei, iar 18 contribuabili trebuie sa justifice sume de peste 20 milioane lei, potrivit situaţiei pe intervale de risc fiscal transmise de ANAF pentru primele 313 persoane selectate pentru verificări fiscale prealabile documentare (VFPD), rezultata in urma analizelor de risc efectuate in luna mai. Aceste persoane trebuie sa aducă justificări pentru diferenţa intre alocările de fonduri precum cheltuieli, constituiri de depozite sau investiţii dintr-o perioada, din care au fost scăzute eventualele surse neimpozabile, si veniturile declarate in aceeaşi perioada.

PUTEREA

Ministerul Agriculturii nu are nici acum o evaluare totală a pagubelor generate de secetă

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei la culturile însămânţate în primăvară vor primi despăgubiri de la bugetul de stat în mod diferenţiat, însă numai după ce vor fi finalizate evaluările făcute de comisiile constituite pe lângă prefectură. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat în urma discuţiilor cu fermierii că perioada de influenţă a secetei nu s-a încheiat, astfel că nu poate fi făcut încă un inventar exact al pagubelor înregistrate de agricultori. Şeful de la Agricultură a precizat că, în prezent, există o evaluare parţială a culturilor afectate de secetă realizată de comisiile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, însă ea va fi făcută publică abia după ce se va finaliza recoltatul şi se va şti exact ce pierderi de producţie s-au înregistrat pe fiecare cultură.

PSD+PNL+UNPR=love, la Focşani. Interese de 4,7 milioane de euro i-au adunat la un loc pe Oprişan, Săpunaru, Ion Olteanu, Jenică Dop, Total Strada SRL

Crângul Petreşti, situat la marginea municipiului Focşani, va fi asfaltat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Vrancea condus de baronul Marian Oprişan. Contractul de 4,7 milioane de euro a fost semnat de Oprişan miercuri, 12 august, cu câştigătorul licitaţiei, asocierea formată din SC RECON&DOJE SRL, TOTAL STRADA SRL şi GARDEN CENTER GRUP SRL. Aceste firme sunt patronate şi/sau administrate de personaje conexate cu PSD, PNL şi UNPR. Lucrările presupun amenajarea unui circuit de 6.500 m.l. de piste pentru biciclete şi alergare, asfaltarea unei şosele de 1 km, construcţia a 12 km de trotuare, alei şi a unei parcări de 208 locuri, grupuri sanitare, instalarea de mobilier urban şi a unui sistem de supraveghere video. Termenul de finalizare este decembrie 2015, când se termină şi actuala perioadă de programare. Altfel, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Consiliul Judeţean va pierde banii europeni necheltuiţi şi va trebui să finalizeze investiţia din bugetul propriu.

Lovitură pentru Piedone. Motivul pentru care va fi urmărit penal

Veşti proaste pentru primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a depus o plângere penală pentru distrugerea unui element de patrimoniu. Asociaţia condusă de activistul Nicuşor Dan este revoltată împotriva arhitectului-şef al Sectorului 4 şi a primarului Piedone pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit şi pentru abuz în serviciu, în cazul demolării imobilului din strada Regina Maria nr. 13. Clădirea era situată într-un sit-monument istoric, într-o zonă construită protejată şi în zona de protecţie a mai multor monumente istorice. Astfel, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, va fi urmărit penal de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit şi pentru abuz în serviciu.

ROMANIA LIBERA

Istoria CNADNR: scandaluri în loc de kilometri

Locuiesc în vile luxoase, amplasate în vecinătatea marilor oraşe, deţin terenuri al căror număr le scapă chiar şi lor, încasează lunar salarii de mii de euro, venituri ce se adaugă altora, mai puţin oficiale, ştiute doar de ei. Acesta este portretul-robot al directorului din Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), companie ce funcţionează drept puşculiţă pentru clasa politică şi care în pofida miliardelor de euro primite anual înregistrează ani în care livrează românilor câţiva kilometri de autostradă. CNADNR, companie de care se leagă speranţele tuturor românilor atunci când vine vorba de construirea de autostrăzi, funcţionează ca o uriaşă gaură neagră ce înghite an de an, fără mari rezultate, miliardele de euro primite de la bugetul de stat. Mai toate promisiunile de reformare a companiei făcute de miniştrii transporturilor de până în prezent au rămas simple vorbe. Autostrăzile noastre sunt printre cele mai scumpe din Europa şi cu toate acestea o iau la vale după cum arătat şi cazul recent al lotului 3 din autostrada Sibiu-Orăştie.

Răzbunarea lui Putin pe alimentele din Vest

Stratfor analizează decizia Kremlinului de a distruge alimentele provenite din ţări care violează sancţiunile ruse, acţiune care atrage critici în întreaga ţară, cu risc de tulburări sociale. La 7 august, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat represiunea violării sancţiunilor alimentare decise de Kremlin contra UE şi SUA, ca urmare unele produse alimentare importate ilegal fiind distruse. Acţiunea a devenit nepopulară în rândul ruşilor, dar şi al angajaţilor statului. După ordinul lui Putin, importurile produselor alimentare ale Rusiei au scăzut la jumătate într-o singură zi şi mulţi critică Kremlinul că distruge hrana într-un moment în care ruşii se află sub presiune financiară şi economică. Şi analiştii Stratfor estimează că, în cazul în care Kremlinul va continua să acţioneze contra celor care violează ordinul, manifestaţiile de nemulţumire riscă să devină mai puternice.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari corporaţii din lume. Doar o treime din cele mai mari 100 sunt prezente şi local

Doar patru din cele mai mari zece companii din lume sunt prezente în România, iar din top 100 mondial doar 35 de companii au făcut pasul pe piaţa locală, potrivit unor calcule ale ZF pe baza topului Fortune Global 500. Piaţa locală se dovedeşte astfel o miză prea mică în cazul giganţilor străini, în condiţiile în care fiecare din primele şapte companii din lume are afaceri mai mari decât rezultatul cumulat al tuturor companiilor locale (345 mld. dolari). Dacia, cea mai mare companie locală, ar trebui să-şi majoreze de încă patru ori cifra de afaceri pentru a prinde ultima poziţie în top 500 global, un clasament în care liderul - retailerul american Wal-Mart - are venituri de 485 mld. dolari, iar ultimul clasat - grupul chinez Wuhan Iron&Steel - rulează peste 23 mld. dolari. Exxon Mobil, a cincea cea mai mare companie din lume, cu venituri de 382 mld. dolari în 2014, este primul mare jucător de talie mondială prezent în România.

Băncile au revenit pe profit, cu un câştig de 1,2 miliarde de lei la jumătatea anului

Poate să rămână sistemul bancar pe profit până la sfârşitul anului? "Este greu de spus. Încă mai este loc pentru restructurarea unor portofolii", spune şeful Supravegherii din banca centrală. Sistemul bancar românesc, care adună 40 de bănci, a înregistrat în primul semestru un pro­fit de aproape 1,2 miliarde de lei, solvabilitatea a ră­mas la un nivel ridicat, iar rata creditelor neperformante a continuat să scadă, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Profitul la nivelul sistemului bancar a ajuns la sfârşitul primului semestru la aproape 1,2 miliarde de lei. Solvabilitatea este mare, de 18,07%, iar rata creditelor neperformante a coborât la 13,04%", a declarat Cinteză pentru ZF. Rezultatul de la jumătatea anului este de şase ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de circa 200 mil. lei. La sfârşitul primului trimestru din 2015 sistemul bancar avea un profit de 800 mil. lei. Menţinerea sistemului bancar pe profit vine în condiţiile în care economia a înregistrat în primul semestru o creştere de 3,7%.

O filială a Transelectrica merge în Tanzania să vâneze contracte

SMART SA, filială a Transelectrica, urmează să înfiinţeze, în câteva săptă­mâni, o filială în republica africană Tan­zania. Scopul este participarea, într-un joint venture cu compania energetică integrată TANESCO (Tanzania Electric Supply Company), la proiecte de construcţie şi modernizare a liniilor electrice de transport al electricităţii din acest stat. "Lucrăm să înfiinţăm firma în Tanzania. Businessul este foarte promiţător", afirmă Constantin Dumitru Iacov, directorul general al SMART. Ieşirea Transelectrica, prin filiala sa SMART, pe alte pieţe ar fi un eveniment rar în economia românească de după 1989. România a avut, înainte de 1989, relaţii cordiale cu multe state africane, legături sudate şi prin primirea, la universităţile româneşti, a studenţilor africani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb