REVISTA PRESEI 18.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 18 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 18.09.2017

ADEVARUL

O tornadă a răscolit vestul ţării: 8 morţi şi peste 60 de răniţi

O furtună foarte puternică a răscolit vestul ţării duminică după-amiază. Totul a început cu un vânt răvăşitor, care chiar a smuls copaci din rădăcini. Opt oameni şi-au pierdut viaţa în Timiş, Arad şi Bistriţa-Năsăud. Potrivit IGSU, furtuna care s-a abătut peste partea de vest a ţării a produs numeroase victime. "Pana la acest moment sunt înregistrate opt decese (5 persoane in judeţul Timis, patru în Timişoara şi una la Buziaş, o persoana la Arad şi doua persoane la Bistriţa-Năsăud)", anunţă IGSU. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt (49 in judeţul Timis, 12 persoane in judeţul Arad şi 6 persoane la Alba).

BNR vrea să limiteze gradul de îndatorare al românilor

Împrumuturile date persoanelor fizice cresc accelerat, iar Banca Naţională a României (BNR) ar putea trece la măsuri de limitare a creditelor date populaţiei, până la circa 35% din venituri, faţă de 70% cât se mai practică în prezent, au sugerat recent oficiali ai Băncii. Măsura ar fi necesară pentru ca populaţia să fie ferită de riscurile viitoare, în condiţiile în care sunt aşteptate creşteri ale dobânzilor, dar şi BNR se pregăteşte să majoreze la rândul său dobânda-cheie. Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, susţine că finanţarea acordată populaţiei a depăşit de câteva luni nivelul de semnal. Potrivit lui, băncile acordă credite cu un grad de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, astfel că nivelul creditului pentru populaţie se apropie de pragul maxim de la care BNR consideră că expunerea este periculoasă.

Poarta enormă care s-a prăbuşit şi a omorât un om în timpul furtunii din Timişoara, reabilitată în urmă cu doar doi ani

Poarta de bun venit poziţionată la intrarea în Timişoara, pe Calea Lugojului, s-a prăbuşit duminică, în timpul furtunii care a lovit vestul ţării. Semnul metalic enorm a prins sub el o maşină, iar şoferul, un tânăr de 24 de ani, şi-a pierdut viaţa. Conform Pressalert, Poliţia Timiş a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz. Poarta de deasupra şoselei a fost însă reabilitată în urmă cu doi ani, în 2015, arată aceeaşi sursă, iar lucrarea a fost dată prin încredinţare directă firmei Stareto SRL. Vechea poartă, în legătură cu care timişorenii se plângeau că se desprind bucăţi din ea, a fost în bună parte demontată, iar la acea vreme presa relata că s-au făcut intervenţii de consolidare a structurii. Pentru reabilitare s-a plătit suma de 56.000 de euro.

Autobuze noi, fabricate în România, pe străzile din Chişinău

Pe străzile din Chişinău au început să circule autobuze fabricate în România! Potrivit fotografiilor publicate de portalul moldovenesc Unimedia, pe vehiculele albe scrie "Produs în România", în culorile tricolorului. Potrivit portalului de peste Prut, autobuzele circulă pe un traseu care trece prin centrul capitalei moldovene. Autobuzele sunt modelul City Bus Diamond, un produs al companiei Euro Bus Diamond. Este o companie nouă, care a început să producă în 2014, şi are sediul în judeţul Ilfov, în comuna Ciorogârla. Potrivit descrierii de pe site-ul companiei, autobuzul City Bus Diamond este proiectat şi dezvoltat în cooperare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Contra a ajuns la un acord FRF şi este noul selecţioner al României

Cosmin Contra este noul selecţioner al României şi o va părăsi pe Dinamo. "Guriţă", 41 de ani, a mai antrenat la Poli Timişoara, Alcorcon, Petrolul, Fuenlabrada, Getafe, Guangzhou R&F. Pe Dinamo a preluat-o în iarnă, după plecarea lui Ioan Andone. Are în palmares Cupa României, cu Petrolul, şi Cupa Ligii, cu Dinamo. Contra s-a înţeles cu Federaţia pentru un contract până în 2020. Practic, el va sta la naţională toată campania de calificare la EURO 2020, adică până în toamna lui 2019, contractul putând fi prelungit, în cazul unei calificări la EURO, şi pentru turneul continental. Pe banca lui Dinamo, până la stabilirea unui nou antrenor, va sta Jerry Gane, actualul antrenor secund.

NATO, îngrijorată de transparenţa Rusiei în privinţa Zapad 2017: "O pregătire serioasă în vederea unui mare război"

Generalul ceh Petr Pavel, şeful Comitetului Militar al NATO, consideră că există motive de îngrijorare faţă de manevrele militare la scară largă Zapad-2017 pe care le desfăşoară în prezent Rusia şi Belarusul, care pot fi considerate "o pregătire serioasă în vederea unui mare război", relatează The Associated Press. NATO încearcă să-şi restabilească comunicaţiile la nivel militar cu Moscova, cu scopul de a evita orice "consecinţe neintenţionate ale unor eventuale incidente în timpul exerciţiului", a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru AP generalul Petr Pavel. Generalul NATO estimează că la aceste exerciţii iau de fapt parte 70.000 până la 100.000 de militari, şi nu doar aproximativ 12.700, cum a anunţat Rusia. "Ceea ce vedem cu toţii este o pregătire serioasă în vederea unui mare război", a declarat Pavel pentru The Associated Press.

Supra-acciza la carburanţi aduce un val de scumpiri până-n Crăciun

Transporturile, industria alimentară şi patronatele sunt de acord că introducerea supraaccizei la carburanţi nu se va resimţi aproape deloc în perioada imediat următoare, scumpiri ale preţurilor putându-se înregistra doar în mod speculativ, la comercianţii care nu fac niciun fel de calculaţie de preţ. Impactul major va avea loc însă spre sfârşitul anului, când toate cheltuielile suplimentare se vor reflecta în preţuri.

Evenimentul "Biblioteca pentru Pop", în Piaţa Victoriei: participanţii vor cere demisia ministrului Educaţiei

Bucureştenii sunt aşteptaţi, marţi, la evenimentul "Biblioteca pentru Pop" în Piaţa Victoriei, să aducă o carte şi să solicite demisia lui Liviu Pop din funcţia de ministru al Educaţiei. Organizatorii îşi motivează acţiunea invocând scandalul manualelor şcolare şi "gravele probleme de background profesional" ale ministrului, solicitând sindicatelor din Educaţie şi asociaţiilor de părinţi să li se alăture. Evenimentul se va desfăşura pe tot parcursul zilei, începând de la ora 9.00, iar cărţile strânse vor fi donate "unor şcoli, pe care subfinanţarea le-a adus în situaţia de a nu avea o bibliotecă".

Klaus Iohannis pleacă în SUA. Cu cine se va întâlni

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla în SUA începând de luni, pentru a participa la Adunarea Generală ONU. Şeful statului va participa la recepţia organizată de către preşedintele SUA Donald Trump, va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU şi cu omologi din alte state. De asemenea, Iohannis se va întâlni cu cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zona Philadelphia.

BANCHERUL

Prima toamnă fără credite Prima Casa după opt ani: ce alternative de credite ipotecare au băncile?

Fondurile pentru garanţiile aferente Programului Prima Casa s-au epuizat iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) spune ca nu vor mai fi suplimentate in acest an, cum s-a întâmplat in anii precedenţi, urmând ca reluarea creditării prin acest program să se reia de la începutul lui 2018, an pentru care au fost stabilite garanţii de 2 miliarde lei, fata de 2,5 miliarde lei in acest an, conform strategiei adoptate de fostul guvern Cioloş, care prevede diminuarea graduală a garanţiilor statului pentru împrumuturile imobiliare. Unele bănci au lansat recent noi credite imobiliare ca alternative la Prima Casa, in timp ce ING a majorat la 10% avansul la creditele Prima Casa, pentru a-si încuraja clienţii să apeleze la creditul standard, cu avans de 15% si o dobândă comparativă, o măsură neurmată însă de nicio alta bancă până in prezent.

CAPITAL

Capcanele rectificării bugetare

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prima rectificare bugetară. Prin tăieri masive de cheltuieli la investiţii şi prin presiunea şefilor de companii de stat pentru a mai plăti dividendele nedistribuite, statul a reuşit să păstreze deficitul bugetar sub control, deocamdată. Consecinţele acestor decizii vor avea efecte negative la finalul anului. Cei aproape 2,3 miliarde de lei, cât a încasat statul în total, în 2017, din repartizarea de dividende din rezervele societăţilor publice, nu pot fi înregistraţi ca venituri în buget, pe metodologia de calcul ESA a deficitului bugetar, cea recunoscută de Comisia Europeană. Asta înseamnă că toate sumele încasate din dividendele excepţionale se vor vedea în totalitate în deficit, care va depăşi astfel, 3% din PIB.

Judeţele în care numărul navetiştilor s-a triplat în ultimul deceniu

Numărul de navetişti din judeţele Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu sau Călăraşi spre Bucureşti aproape s-a triplat în ultimii 10 ani, potrivit unui studiu realizat recent de Banca Mondială. Locuitorii acestor judeţe au devenit dependenţi de locurile de muncă din capitală. De altfel, Bucureştiul este oraşul care atrage cel mai mare număr de navetişti din ţară (peste 252.000 de lucrători numai în oraş şi 331.000 dacă se ia în considerare şi zona sa urbană funcţională). În afară de faptul că numai oraşul generează aproximativ 25% din PIB-ul naţional şi peste 1,1 milioane de locuri de muncă, acesta este nucleul zonei cu cea mai mare densitate de populaţie şi de întreprinderi.

România a învins Germania la tenis de masă şi a câştigat aurul la Campionatul European

Echipa feminină de tenis de masă a României a cucerit duminică medaliile de aur la Campionatele Europene de la Luxemburg după ce a învins, într-o finală dramatică, echipa Germaniei, cu 3-2. Daniela Dodean Monteiro a adus punctul de aur al tricolorelor prin victoria obţinută în faţa jucătoarei Ying Han, cu scorul de 3-1 (11-4, 11-8, 4-11, 12-10). Dodean a avut o revenire remarcabilă în finalul setului 4, de la 8-10 la 12-10. Primele puncte ale echipei României fuseseră aduse de Elizabeta Samara şi Bernadette Szocs. Samara a învins-o pe Han cu 3-2 (9-11, 12-10, 9-11, 11-9, 11-7), iar Szocs, la rândul ei, a câştigat cu 3-1 disputa cu Nina Mittelham (11-5, 11-5, 6-11, 11-6). Este cel de-al patrulea titlu european pe echipe la feminin pentru România, după cele din 1992 (Stuttgart), 2002 (Zagreb) şi 2005 (Aarhus).

România importă tot mai mult petrol. Rezervele ne mai ajung doar câţiva ani

România are rezerve dovedite de petrol pentru mai puţin de două decenii. Descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste, astfel că rezervele de ţiţei sunt limitate. Capital arată în primăvara acestui an că importăm tot mai mult petrol pentru a acoperi consumul mare de carburanţi. În primele şapte luni, producţia naţonală de ţiţei a fost de 2,01 milioane tep (tone echivalent petrol), fiind cu aproape 5% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform datelor INS, România a importat, în primele şapte luni ale acestui an, o cantitate de ţiţei de 4,168 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 118.500 tep mai mică faţă de cea importată în aceeaşi perioadă din 2016.

COTIDIANUL

Se schimbă SRI sau se machiază? - Cornel Nistorescu

Felul în care Iohannis a închis scandalul Coldea - Ghiţă - DNA, felul în care a fost abordat scandalul Mircea Negulescu de la DNA Prahova, precum şi comportamentul celor doi procurori (Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi), atît de apreciaţi de preşedintele României, ne obligă să ne întărim supoziţia că sistemul s-a conservat în întregime. În funcţionarea Justiţiei, la toate nivelele, în Executiv, în Parlamentul României şi în partidele politice. Cosmetizarea, operată mai mult prin intermediul aprecierilor formulate de diverşi binevoitori (B. Chirieac, M. Pieleanu, C. Guşă, Rareş Bogdan etc.), ţine loc de curăţenie la DNA, la Parchetul General, la CSM şi chiar la SPP. Acest lucru ne trimite cu gîndul la o preluare cordială şi la continuarea aceloraşi mecanisme şi practici.

Dragomir: Coldea are şi azi telefon operativ

Colonelul Daniel Dragomir a dezvăluit în exclusivitatea la Sinteza Zilei despre ce ar face în cazul în care i s-ar ridica interdicţia secretului de către Parlament. "Nu pot deconspira ofiţeri acoperiţi, pot spune în Parlament, în faţa unei comisii de control SRI când mi se ridică interdicţiile, sunt variante legale. Aş spune tot ce ştiu, aş prezenta toate materialele pe care le deţin, aş explica mecanismele, unde să caute şi ce să ancheteze. Aceşti oameni au greşit mult în ultima vreme. S-au crezut puternici, nu vi se pare sfidător că generalul Coldea are şi azi telefonul operativ, maşină şi şofer, după toţi anii ăştia de abuzuri", a declarat Dragomir la Antena 3. Dragomir a oferit trei nume de jurnalişti care erau folosite drept unelte de Florian Coldea: Dan Turturică, Dan Tăpălagă şi Sorina Matei.

Altă înşelătorie guvernamentală: Biruri noi pe cifre false

Guvernul emite acte normative ca să "dea bine" la Comisia Europeană şi să poată înşela agenţii economici pentru a plăti noi biruri. În luna august 2017, a apărut Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60, prin care se majorează indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi îi obligă pe angajatori să încadreze în muncă 4% din totalul salariaţilor persoane cu dizabilităţi. Autorităţile vorbesc despre circa 250.000 de oameni care ar trebui angajaţi anul viitor. În fapt, doar 55.000 de persoane cu handicap ar putea să fie încadrate în muncă. Trebuie avut în vedere că până acum angajatorii plăteau 50% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare persoană cu handicap pe care nu au angajat-o. Pentru 2017, angajatorii sunt obligaţi să plătească de acum înainte echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

CURENTUL

Olguţa şi-a pus amantul-atlet şef la Comisia SRI, finul-inginer la cea de Cultură şi pe fostul soţ la ASF cu 13800 EURO pe lună

Preşedinţia Comisiei de Cultură din Senat a fost încredinţată recent inginerului mecanic Radu-Cosmin Preda, finul Olguţei Vasilescu. Iubitul Olguţei, atletul român, Claudiu Manda a fost uns şef al Comisiei de control al SRI iar pe fostul soţ, Olguţa l-a plasat la conducerea ASF cu un salariu de 13.800 Euro pe lună, omul neavând vreo legătură cu domeniul după cum s-a văzut la audierea din Parlament. PSD livrează cea mai mare restauraţie a mediocrităţii din ultimii 27 ani. România se sufocă sub asaltul incompetenţei oamenilor cu carnet de partid. Ideea de cinste, competenţă, minima preocupare pentru o guvernare în interesul cetăţenilor, pur şi simplu nu există.

CURIERUL NATIONAL

Supraacciza la carburanţi revoltă transportatorii

Transportatorii sunt îngrijoraţi şi spun că preţurile la pompă vor sări de 5 lei. Majorarea are loc pentru toate cele trei tipuri de carburanţi: benzina cu plumb, fără plumb şi motorină. Potrivit ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, măsura urmează să fie aplicată în două etape. Începând de vineri, accizele la carburanţi s-au mărit cu 0,16 lei pe litru de combustibil. La pompă, carburanţii s-au scumpit deja. Mai multe companii distribuitoare de carburanţi au efectuat mai multe majorări de preţuri, înainte de acest moment.

Amenzi usturătoare pentru firmele care nu se supun autorizării de mediu

Firmele care nu se supun autorizării de mediu, conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, şi nu s-au înscris încă în "Registrul operatorilor economici care nu se supun autorizării de mediu conform prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor" sunt pasibile să plătească amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei, avertizează experţii de mediu de la Green Environment Support. Firmele menţionate au avut ca termen-limită data de 18 iunie 2017 pentru a se înscrie în Registrul naţional, adică la 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 739/11 mai 2017, care reglementează procedura de înregistrare a operatorilor economici care nu se supun autorizării de mediu.

Portul Constanţa, obiectiv strategic al României

Portul Constanţa are un rol important în cadrul reţelei europene de transport maritim, fiind localizat la intersecţia rutelor comerciale care leagă pieţele ţărilor fără ieşire la mare din Europa Centrală şi de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrală şi Extremul Orient. Acest lucru se datorează poziţionării geografice avantajoase, fiind situat pe rutele a 3 coridoare de transport pan-european, respectiv Coridorul IV, Coridorul IX şi Coridorul VII (Dunărea), care leagă Marea Nordului de Marea Neagră prin culoarul Rin-Main-Dunăre. Din complexul portuar maritim românesc mai fac parte cele două porturi-satelit Midia şi Mangalia, toate aflate sub coordonarea Administraţiei Porturilor Maritime SA Constanţa.

EVENIMENTUL ZILEI

Culoarul presei, arma SECRETĂ a lui Coldea

Daniel Dragomir, fostul colonel SRI, multă vreme omul de legătură cu toate serviciile de informaţii ale partenerilor noştri strategici, a explicat în detaliu cum funcţionează ceea ce el a numit "culoarul presei". Dragomir a explicat că termenul de "culoar" vine de la obiceiul cazon de a forma două rânduri de "veterani", prin care apoi nou-veniţii sunt nevoiţi să treacă, fiind loviţi din toate părţile în timp ce străbat tunelul. Metafora vizează obiceiul de scurgere a informaţiilor din dosarele celor aflaţi sub investigaţia DNA exact în timpul în care aceştia se aflau încă la audieri. Dragomir a explicat că, folosind jurnaliştii "de casă", SRI şi DNA reuşeau, prin publicarea de informaţii din dosar, să creeze şi acrediteze în opinia publică imaginea de infractor a celui anchetat.

Băsescu, anunţ CAPITAL pentru VIITORUL unei instituţii CONTROVERSATE

Gabriel Oprea este în corzi după ce a fost deposedat de putere. Anunţul făcut de Traian Băsescu reprezintă o lovitură dură primită de fostul ministru al Apărării. Traian Băsescu a anunţat duminică, la B1, că luni urnmează să depună un proiect de lege la Parlament pentru desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii a lui Gabriel Oprea, instituţie care nu a adus niciun plus societăţii. "Mâine depun la Parlament acest proiect de lege, pentru că chiar s-a vrut a fi un soi de sectă. Ea a fost în faza iniţială o şcoală de studii, dar apoi, prin OUG, Ponta a făcut-o Academie a Ştiinşelor Securităţii Naţionale, care este un grup de interese.", a spus Băsescu, la B1.

Decizie la nivel European. Firmele de IT ar putea fi impozitate pe cifra de afaceri

Companiile din domeniul tehnologiilor digitale (IT), ar putea fi impozitate pe cifra de afaceri şi nu pe profit, cum este în acest moment. Ministrul Ionuţ Misa, a semnat alături de miniştrii de finanţe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei documentul care solicită Comisiei Europene. prezentarea unei soluţii care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei iniţiative.

Ce se întâmplă cu grâul românesc exportat în Egipt

Cele două nave cu grâu din România şi Franţa, respinse de Autoritatea pentru carantină din Egipt pe motiv că ar conţine seminţe de mac, sunt încă în custodia procuraturii şi nu au fost eliberate, au anunţat sâmbătă oficialii de la Cairo, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Săptămâna aceasta, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că seminţele de mac prezente în grâul provenit din România şi din Franţa nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut.

NATIONAL

"Noul Ţuţuianu" din Guvern, identificat!

Ca să prindă un loc si in noul Cabinet Tudose, Rovana Plumb nu a avut prea multe greţuri in a se dezice de Victor Ponta. Si cu toate ca nimeni nu a fost chiar atât de naiv încât să creadă că tocmai cea care pe vremuri se visa drept "doamna de fier" a PSD-ului chiar s-a lepădat pe bune de Ponta, Rovana Plumb a fost catadicsită cu portofoliul Fondurilor Europene. Însă acum a fost identificată că, alături de Adrian Ţuţuianu va fi unul dintre numele grele din PSD care ar putea face pasul spre platforma gândită din umbra de către George Maior pentru a-i susţine acestuia campania personala pentru prezidenţialele din 2019!

Creator celebru de modă, lucrat de "Doi s' un sfert"!

Ion Pintilie, un interlop din comuna gălăţeană Matca, cunoscut drept "Gym Ţăranu" a fost săltat in aceasta vara de mascaţi , in urma mandatelor europene de arestare emise la data de 20 mai 2017 de Tribunalul din Brescia. "Gym Ţăranu" a fost acuzat de către autorităţile italiene ca ar fi spart atelierul celebrului creator de moda Gianni Seggatta, de unde a furat toata colecţia de poşete pe care acesta o pregătea pentru lansarea anuală, prejudiciul fiind unul imens. Culmea este ca acelaşi "Gym Ţăranu" care i-a dat lovitura designerului italian este personaj principal al unei anchete din România care a zguduit bună parte din sistemul judiciar, in iţele dosarului declanşat de denunţul lui Roset găsindu-se şefi ai unor structuri de Parchet, poliţişti cu funcţii influente si chiar şeful structurii contrainformative a DGPI la acea oră...

PUTEREA

S-a publicat lista completă a BĂNCILOR care au raportat PIERDERI!

A fost publicată lista băncilor care au raportat pierderi nete în fiecare an din perioada 2008-2016, conform statisticilor transmise de Registrul Comerţului din datele primite pe bază de protocol de la Ministerul Finanţelor cu privire la situaţiile financiare anuale depuse. Jurnaliştii de la ZF au publicat această listă în contextul în care "optimizarea fiscală" de care sunt acuzate unele instituţii de credit care activează pe piaţa locală este în continuare motiv de dispută între Ministerul Finanţelor/Guvern şi bănci. Cele mai recente acuzaţii ale oficialilor guvernamentali au ajuns până la invocarea unei posibile probleme de siguranţă naţională.

Poliţiştii GERMANI ne taie avântul: Fără România în Schengen

Sindicatul poliţiştilor din Germania se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Reacţia poliţiştilor germani vine după ce, săptămâna aceasta, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut în discursul asupra stării UE că România şi Bulgaria ar trebui primite imediat în Schengen. După ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în plenul Parlamentului European, că România şi Bulgaria ar trebui primite imediat în Schengen, şeful sindicatului poliţiştilor din Germania a reacţionat: "nu ar fi un gest responsabil ca românii şi bulgarii să fie lăsaţi să intre în spaţiul de liberă circulaţie. Aceste două ţări nu sunt încă în măsură să asigure buna funcţionare a Schengen", afirmă sindicalistul german, potrivit RTL.

ROMANIA LIBERA

Cum şi-au păstrat fotoliile de parlamentar cinci aleşi care au pierdut procesele cu ANI

Cinci parlamentari care au pierdut procesele cu ANI au rămas în Legislativ. Pentru a-i salva, PSD a ocolit o decizie a Curţii Constituţionale privind interdicţia de a ocupa funcţii timp de trei ani de zile. Steluţa Cătăniciu (ALDE), Ion Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD), Sorin Marciu (PSD) şi Cornel Resmeriţă (PSD) sunt parlamentarii pentru care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut, fără succes, încetarea mandatelor în urma unor decizii definitive privind incompatibilitatea sau conflictul de interese. "Pentru fapte comise în altă viaţă, nu există nimic în Regulament", este justificarea lui Eugen Nicolicea (PSD), preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, for care i-a salvat pe trei dintre incompatibili.

România, total nepregătită în faţa valului de migranţi ilegali: În două luni, au venit refugiaţi cât în patru ani

Timp de doi ani, în 2015 şi 2016, nu a existat niciun caz de migraţie ilegală la Marea Neagră. Problemele din Turcia au dus la redeschiderea unei rute care mai funcţionase sporadic în anii 2013 şi 2014. Aproape 500 de migranţi ilegali au ajuns, numai în acest an, în România, pe Marea Neagră. Un număr- record. Ne place sau nu, România este una dintre rutele prin care locuitori din ţări devastate de conflicte interne sau de sărăcie, din Orientul Mijlociu vin spre Europa de Vest, în principal spre Germania, Mecca libertăţii şi prosperităţii pentru aceştia.

ZIARUL FINANCIAR

România este strivită între IT-işti şi ingineri, la o extremă, şi paznici şi videochat, la cealaltă extremă

IT-ul aspiră toată crema care iese de pe băncile facultăţilor. La o medie salarială de 6.000 - 7.000 de lei net, cât poate să ia un programator doar cu câţiva ani vechime, multinaţionalele şi companiile din IT, cu birouri state of art, în mijlocul oraşului şi lângă malluri, sunt în topul preferinţelor pentru cei care caută de lucru. Nici sectorul bancar nu mai poate face faţă IT-ului, ca ofertă salarială. Acum sensul este invers, din bănci în IT. România este cotropită de paznici şi bodyguarzi, ori foarte tineri, raşi în cap şi umflaţi de muşchi, ori foarte seniori, slabi şi epuizaţi de ultimii 27 de ani în care nu şi-au găsit locul. În orice magazin, supermarket, companie, locaţie intri şi dai de un paznic sau un bodyguard, plătit cu salariul minim pe economie (1.450 de lei brut).

Cele mai puternice bănci centrale ale Vestului se îndreaptă împreună spre finalul erei banilor ieftini

Cu Banca Angliei semna­lizând că este pregătită să ma­joreze dobânzile pen­tru a ţine în frâu inflaţia, trei din­tre cele mai importante bănci centrale ale lumii merg pentru prima dată în ultimii ani împreună spre finalul erei post-criză a banilor ieftini. În timp ce Rezerva Federală americană (Fed) deschide drumul, BCE păşeşte nehotărât. Economia creşte, la fel şi salariile din zona euro, ceea ce ar putea stimula inflaţia, şi totuşi sunt câteva lucruri care ar ţine-o pe loc. Unul dintre acestea este un euro prea puternic, toxic pentru exportatori. Vineri, Sabine Lautenschlaeger, membru în boardul BCE, a facut cel mai explicit îndemn de până acum din partea unui oficial al BCE pentru retragerea programului de achiziţii de active de 2.300 de miliarde euro al BCE. Schema a fost lansată în 2015. De aceeaşi părere este si Jens Weidmann, şeful Bundesbank.

BNR îi cheamă înapoi în ţară pe românii care lucrează în instituţiile financiare din străinătate

Mugur Tolici, director HR: l Avem nevoie de oameni care au înţelegerea sistemului financiar-bancar din afară l Le oferim posibilitatea să lucreze pe posturi de execuţie l Prima de instalare este de două ori salariul lunar net. Banca Naţională a României lansează un program prin care vrea să îi aducă înapoi în ţară pe specialiştii români care lucrează în prezent în instituţiile financiare din străinătate, după ce o parte dintre economiştii români stabiliţi în alte ţări au dat semnale că ar vrea să revină acasă. Salariul mediu în cadrul BNR a fost de circa 7.000 de lei (1.521 euro) net pe lună în 2016, triplu faţă de salariul mediu la nivelul întregii economii, potrivit calculelor ZF. Un director din BNR poate câştiga între 7.821 de lei şi 28.643 lei net (6.226 euro) pe lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb