REVISTA PRESEI 18.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 decembrie 2014

ADEVARUL

Băsescu trage ultimul glonţ în plagiatul lui Ponta

Ceremonie tensionată miercuri la Palatul Cotroceni unde noii miniştri ai guvernului Ponta IV au depus jurământul. Chiar înainte de festivitate, preşedintele Traian Băsescu i-a atacat dur pe doi dintre aceştia. Şeful statului a făcut astfel referire la implicarea celor doi în menţinerea titlului de doctor al lui Victor Ponta în anul 2012, când a izbucnit scandalul de plagiat. "Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei, care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public", şi-a început Traian Băsescu discursul.

Români arestaţi în Muntenegru pentru că au încercat să le vândă arme teroriştilor

Mai mulţi cetăţeni români şi străini, care ar fi făcut parte dintr-o grupare ce urma să le livreze armament teroriştilor din organizaţia Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost arestaţi în aseară în Muntenegru. La acţiunea de capturare a acestora au participat şi anchetatori români, dar şi forţe ale SRI. Operaţiunea a fost coordonată de autorităţile americane. În acest dosar procurorii au efectuat marţi mai multe percheziţii şi pe raza municipiului Bucureşti. În urma acestor percheziţii au fost arestaţi cetăţenii români Cristian Vintilă şi Flaviu Virgil Georgescu, dar şi politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei, potrivit Mediafax. Mişcarea armată columbiană nu este la prima legătură pe care o are cu persoane care fac trafic în această zonă a Europei sau cu armament de provenienţă românească.

EXCLUSIV Spovedanie de securist. Radu Tinu, omul responsabil de filajul pastorului László Tõkés

Fostul adjunct al Securităţii din Timiş la momentul Revoluţiei, maiorul în rezervă Radu Tinu, care răspundea personal de urmărirea lui László Tõkés, dar şi a Hertei Muller a relatat într-un interviu pentru ziarul "Adevărul" cum l-a ascultat zi şi noapte pe pastorul de la casa căruia a pornit Revoluţia Română. Radu Tinu susţine că Tõkés a fost un trădător, dar asta nu eclipsează meritele celor puţini care au luptat pentru idealul de libertate. Un tovarăş de bază al fostului regim, fiind adjunct al Securităţii din Timiş chiar în momentul în care a izbucnit Revoluţia, maiorul în rezervă Radu Tinu savurează beneficiile democraţiei la Timişoara. Foarte activ pe Facebook, în pas cu noutăţile vremii, dar "împietrit" în convingerile sale referitoare la regimul comunist, Radu Tinu a fost provocat să acorde ziarului "Adevărul" un interviu despre Revoluţia de la Timişoara, din perspectiva adjunctului Securităţii din Timişoara.

Doar ei au remuşcări? Tristeţea localnicilor ajunşi la elicopterul prăbuşit înaintea autorităţilor

Localnicii din Ovidiu, care au ajuns înaintea autorităţilor la epava SMURD cu bărci de agrement nu mai au pace de când s-a prăbuşit elicopterul. Oamenii îşi reproşează că n-au putut face mai mult, spre deosebire de oficialităţi care îşi găsesc doar scuze. Când au auzit luni, la câteva minute după ora 16.00, că un elicopter s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol, localnicii din Ovidiu au crezut întâi că o fi vreo glumă. Părea de necrezut, dar oamenii s-au mobilizat pe loc. Primul gând: să fugă la pescăria de pe malul lacului, unde bărcile sunt trase pe ţărm. "Nici nu închisesem bine telefonul să chem băieţii, că ei erau deja la poartă. Au plecat imediat pe lac", îşi aminteşte Ioana Marin, proprietara pescăriei din Ovidiu.

Se fac cărţile pentru şefia PNL. "Klaus Iohannis o susţine pe Alina Gorghiu

PNL îşi va alege joi dimineaţă preşedintele, în cadrul Biroului Politic Naţional, în condiţiile în care Klaus Iohannis urmează să fie învestit în funcţia de preşedinte al României. În cursa pentru şefia formaţiunii sunt doi pretendenţi: Ludovic Orban, susţinut de Crin Antonescu, şi Alina Gorghiu, susţinută de Klaus Iohannis. După o şedinţă care a durat două ore, liberalii şi-au stabilit doi candidaţi pentru şefia partidului: Alina Gorghiu şi Ludovic Orban. Unul dintre ei va fi ales mâine dimineaţă copreşedinte al marelui PNL. Teodor Atanasiu, care avea cele mai mari şanse să fie succesorul lui Iohannis, a ieşit primul de la şedinţă şi a anunţat că se retrage din cursa pentru preşedinţia PNL, astfel încât lupta se va da între Alina Gorghiu şi Ludovic Orban. Atansaiu a povestit că preşedintele ales al României, Klaus Iohannis a spus răspicat că o va susţine pe Alina Gorghiu.

Ruşii îşi fac provizii pentru "apocalipsa" economică: rafturile magazinelor au rămas goale

Căderea rublei în raport cu euro şi dolarul american a continuat şi miercuri, în ciuda eforturilor băncii centrale a Rusiei de a stabiliza cursul. Speriaţi de depreciere şi de inflaţie, ruşii au început să-şi facă stocuri, cumpărând produse alimentare de bază şi chiar aparatură electrocasnică, în contextul în care mai multe companii au decis să-şi suspende vânzările şi anunţă o "recalculare a preţurilor". Este cazul gigantul IT Apple, care a anunţat marţi că suspendă vânzările online pentru piaţa rusă din cauza "fluctuaţiilor extreme" ale cursului rublei. Similar, Major Auto, un important lanţ de dealeri auto, a suspendat de marţi vânzările. Multe dintre modelele oferite de Major Auto erau însă deja epuizate, notează Market Watch. În hipermarketuri, rafturile pe care stăteau alimentele de bază au început să se golească rapid.

SUA şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice. Papa Francisc a avut un rol important

Statele Unite şi Cuba au decis restabilirea relaţiilor diplomatice, întrerupte în anul 1961, informează AFP citând surse de la Casa Albă. Preşedintele Barack Obama a discutat la telefon pe această temă timp de 50 de minute cu omologul său cubanez, Raul Castro. Cei doi preşedinţi au discutat şi restabilirea fluxurilor comerciale şi de transport dintre cele două ţări, fapt care ar implica ridicarea, cel puţin parţială, a embargoului instituit de SUA împotriva Cubei. De asemenea, Cuba ar urma să fie ştearsă de pe lista Departamentului american de Stat ce cuprinde statele care sponsorizează terorismul. Statele Unite au decis normalizarea relaţiilor diplomatice cu statul cubanez, anunţă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.

BANCHERUL

Mybrdnet, serviciul de internet banking al BRD, are probleme de functionare

"De vreo patru zile nu ma pot sa-mi accesez contul pe mybrdnet (serviciul de internet banking al BRD). Care sa fie cauza?", ne-a intrebat astazi un client al BRD pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat consultantei financiare gratuite si educatiei financiare. "De cateva zile nu mai pot accesa contul meu pe mybrdnet. Primesc un mesaj cu scuze si asigurarea ca vor reveni imediat. nu pot face platile in aceste conditii. Multumesc", ne-a scris, tot astazi, un alt client al BRD. Am luat legatura imediat cu purtatorul de cuvant al BRD, pentru a afla daca platforma de internet banking a bancii are probleme de functionare, insa acesta ne-a raspuns ca nu stie sa fie vreo problema. Ulterior am verificat si pagina de Facebook a bancii, unde am descoperit ca saptamana trecuta, vineri si sambata, banca a confirmat clientilor ca au existat probleme in functionarea mybrdnet, ceea ce inseamna ca problemele s-ar putea sa continue si in prezent.

Dorinel Umbrărescu obliga şefii BRCI sa-i raporteze intr-un limbaj clar si uşor de înţeles

Sefii BRCI, banca regelui asfaltului, Dorinel Umbrarescu, vor fi obligati sa-i raporteze acestuia, "intr-un limbaj clar si usor de inteles, informatii complete, relevante, corecte si sincere despre banca", conform noului act constitutiv al bancii aprobat in cadrul AGA din 15 decembrie. Acesta este doar una dintre masurile de curatenie, disciplina si control asupra bancii luate de patron dupa despartirea, de luna trecuta, de Marinel Burduja, cel care in ultimul an a gandit si a cladit structura de functionare la Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI). Umbrarescu s-a debarasat si de alte doua membre ale Consiliului de Supraveghere al Bancii: fosta presedinta Roxana Moldovan si Magdalena Manea, din Consiliu facand acum parte doar Stefan Nanu, George Ciobanasu si Anca Ciontea. BRCI este condusa provizoriu de directorul general adjunct Doru-Calin Petruti, secondat de Andrei-Nicolae Popovici si Ana Maria Petrescu.

CURIERUL NATIONAL

Schimburile bilaterale cu China au urcat cu 24%. Exporturile au crescut cu 21%

Schimburile bilaterale au crescut în primele 9 luni cu peste 24% în relaţia cu China, iar exporturile româneşti au crescut cu peste 21%, informează Guvernul României într-un comunicat remis după ce premierul Victor Ponta s-a întâlnit marţi cu omologul său chinez, Li Keqiang. "România consideră că putem ajunge la nivelul propus de 5 miliarde USD în ansamblu", arată sursa citată. Premierul român a declarat că avem cu China o relaţie foarte bună în plan politic, "pe care dorim să o consolidăm printr-o cooperare economică de succes, şi un ritm ridicat al dialogului bilateral pe care vrem să îl menţinem şi în 2015". Marţi, la Belgrad, delegaţia condusă de Victor Ponta a avut în program mai multe întâlniri: mai întâi, o întâlnire bilaterală cu primul mi­nistru al Serbiei, Aleksandar Vucic, precum şi o întâlnire bilaterală cu primul-ministru al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe - între 433 euro pe mp şi 1.056 euro pe mp

Capitala este sigurul oraş unde preţurile pe mp depăşesc 1.000 de euro, iar în Reşita, Zalău şi Arad, nivelul este sub 500 de euro pe mp. Bucureştiul a rămas în 2014 oraşul cu cea mai scumpă ofertă rezidenţială, cu un preţ mediu cerut pe metru pătrat util de 1.056 de euro la finalul anului 2014, în creştere cu 1,5% faţă de nivelul înregistrat în urmă cu 12 luni. Faţă de luna martie 2008, momentul de vârf al preţurilor, când un metru pătrat util costa 2.264 de euro, valoarea actuală este cu 53% mai mică, conform Indicelui Imobiliare.ro. Apartamentele vechi din Capitală costă 1.005 euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Pe segmentul de apartamente noi, Indicele arată o valoare de 1.135 euro pe metru pătrat, cu 2,6% mai mică faţă de acum un an.

Bogaţii Rusiei au pierdut peste 10 miliarde de dolari în doar 2 zile

Situaţia e şi mai sumbră dacă privim pierderile de-a lungul întregului an care se ridică la 62 miliarde de dolari. Cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia deţin împreună o avere în valoare de 174 de miliarde de dolari. Cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia au pierdut 10 miliarde de dolari în doar 2 zile, luni şi marţi, după ce Banca Centrală a crescut dobânda-cheie, pentru a opri declinul rublei şi a contracara sancţiunile occidentale care au afectat moneda rusească, iar dacă analizăm situaţia de la începutul anului aceştia au rămas fără 62 de miliarde de dolari, coform informaţiilor Bloomberg. Uniunea Europeană şi Statele Unite au limitat accesul companiilor ruseşti la finanţare pentru a-l pedepsi pe preşedintele Vladimir Putin, după ce a anexat Crimeea în luna martie. Problemele Rusiei s-au agravat odată cu preţul petrolului, o resursă de bază a economiei ţării.

EVENIMENTUL ZILEI

Monopolul lui Arafat pe intervenţiile de urgenţă. Unde s-au dus 600 de milioane de euro de la SMURD?

Un înalt demnitar a dezvăluit pentru "Evenimentul zilei" miza intervenţiilor în situaţii de urgenţă, banii primiţi de la buget, şi rolul pe care îl joacă în alocarea lor secretarul de stat Raed Arafat. Ancheta în cazul tragediei de pe lacul Siutghiol a ajuns la procurorii militari. Guvernul va solicita un audit extern la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (DISU), condus de medicul Raed Arafat. Anunţul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta. Şeful Guvernului a precizat că a primit primele concluzii ale accidentului de la Siutghiol şi că vor fi aprobate "primele responsabilităţi care trebuie asumate".

Ponta: România ar putea negocia o linie de credit cu FMI

România ar putea negocia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) după expirarea celui care se află în derulare în prezent, în 2015, a spus ieri premierul Victor Ponta. "Dacă vom reuşi să terminăm cu succes actualul acord, şi cred că vom reuşi acest lucru, nu vom mai avea nevoie de un nou acord preventiv. Poate vom putea discuta un nou aranjament. Cred că există şi alte tipuri de acorduri cu FMI, de exemplu cea de care beneficiază Polonia", a declarat premierul, , transmite Reuters, citată de Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Românii vor cadoul cash . Moş Crăciun e aşteptat cu bani la plic

Românii au devenit pragmatici şi nu mai visează la cadouri simbolice sau personalizate. Unul din cinci români au declarat că preferă să găsească sub pomul de Crăciun un plic cu bani, potrivit unui studiu realizat de iSense.Solutions. 74% dintre românii cu vârsta de peste 18 ani aşteaptă în dar de Crăciun bunuri materiale şi doar doi din zece afirmă că îşi doresc bunuri spirituale, precum sănătate (15% dintre români) sau fericire (3%). Cadourile materiale sunt reprezentate de telefoanele mobile, tablete, televizoarele şi hainele. Ele sunt întrecute însă de cadoul - cash. Banii reprezintă cadoul cel mai dorit de persoanele din intervalele de vârstă 35 - 44 de ani (24%) şi 45 - 54 de ani (23%). |n schimb, tinerii manifestă cel mai mare interes pentru telefoanele mobile, 20% dintre persoanele până-n 25 de ani aşteaptând un astfel de cadou. Studiul a mai scos la iveală că există o diferenţă destul de mare între ceea ce îşi doresc şi ceea ce oferă românii de Crăciun.

Acuzaţii de TERORISM după declaraţiile liderilor UDMR, la Târgu Mureş

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală 'in rem' pentru ameninţare, în urma declaraţiilor făcute în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş. Într-un comunicat se precizează că procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe 13 decembrie 2014 de la tribuna CRU al UDMR de la Târgu Mureş au fost făcute 'declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/ 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului'. Primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali că dacă premierul Ponta nu îl va "instrui" pe prefectul de Covasna "să lase în pace maghiarii", atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.

Criza din imobiliare s-a terminat. Preţurile au început să crească în toate marile oraşe

Anul 2014 a adus pe piaţa rezidenţială sfârşitul prăbuşirii preţurilor şi începuturi timide de creşteri în marile oraşe. Preţurile la finalul lui 2014 sunt mai mici comparativ cu perioada similară din 2013 doar în 8 oraşe reşedinţă de judeţ, conform unei analize imobiliare. "Putem spune, aşadar, că fundul sacului pe segmentul rezidenţial a fost atins în 2014, iar în unele oraşe chiar în 2013", a declarat Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Buzău, Brăila şi Timişoara, în timp ce, la polul opus, topul scăderilor de preţ este condus de Arad, Bacău şi Sibiu. Cele mai scumpe apartamente rămân în Bucureşti, Cluj şi Constanţa, iar cele mai ieftine în Arad, Reşiţa şi Zalău.

NATIONAL

Planul secret de anihilare a Laurei Codruta Kovesi

Toate incercarile de pana acum de stopare sau macar de incetinire a anchetelor demarate in forta de catre Directia Nationala Anticoruptie, de cand la conducerea acesteia a venit Laura Codruta Kovesi, au fost sortite esecului. Insa, probabil simtind ca se strange tot mai mult latul unor noi anchete explozive care vor deconspira inclusive retelele de trafic de influenta din cadrul justitiei care raspundeau pana acum la ordinele unor influenti politicieni sau oameni de afaceri, "nucleul dur" din asa-numita "fratie a magistratilor" incearca zilele acestea un contraatac disperat. Astfel ca, dupa cum sustin sursele National, cat de curand se va incerca un nou atac financiar la adresa DNA, semnalul de "invaluire" fiind deja dat, in mod surprinzator, de nimeni altul decat vicepresedintele si, totodata, seful Sectiei de Procurori a CSM. Pentru ca George Muscalu deja a inceput sa se exprime public ca lupta anticoruptie o fi ea buna, dar, chipurile, este prea costisitoare.

Traseistii, in pericol sa-si piarda mandatul

Alesii locali au primit o noua lovitura din partea Curtii Constitutionale. Dupa ce in urma cu o zi au aflat ca pot fi luati in continuare la bani mărunţi de ANI pe motiv de incompatibilitate, ieri s-au trezit ca ordonanta care le-a permis sa se transfere de la un partid la altul este neconstitutionala. Imediat ce au decis ca Ordonanta 55 este neconstitutionala, judecatorii CCR au pasat problema in curtea Parlamentului: deputatii si senatorii trebuie sa stabileasca mai departe care sunt efectele juridice ale deciziei lor si ce se intampla cu alesii locali care au beneficiat de actul normativ. Asa cum era de asteptat, Opozitia, care a pierdut multi primari si consilieri, a venit imediat cu solutia - traseistii sa demisioneze.

PUTEREA

Investitorii străini se plâng de "incertitudinea legislativă"

Consiliul Investitorilor Străini a lansat, miercuri, o serie de critici la adresa Guvernului. În opinia membrilor organizaţiei, schimbarea Guvernului necesită un efort din partea mediului de afaceri pentru a stabili un dialog cu noii membri ai Executivului, dar n-ar trebui să fie o problemă atât timp cât schimbările în ministere se opresc doar la ministru şi la secretari de stat. "Este un factor, sunt multe aspecte care se adună aici (schimbarea Guvernului, n.r.). Ce să facem, este un dat, nu putem să schimbăm asta, este un efort să stabilim un dialog cu persoanele şi organizaţiile respective. Măcar acum nu avem, sper să nu avem schimbări, care merg mult mai departe decât ministerele, aşa cum se întâmplă dacă se schimbă puterea politică, iar schimbările merg mai adânc", a declarat Steven van Groningen, membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străini din România (CIS) şi totodată CEO al Raiffeisen Bank România.

Lucrul bine făcut - Vectorul liberal

Partidul Naţional Liberal îşi alege preşedintele în contextul mesajului transmis răspicat de alegători: România are nevoie de o resetare a clasei politice şi a sferei instituţionale, de punerea lor în acord cu aşteptările cetăţenilor. Partidul al cărui lider a fost ales şeful statului este primul chemat să devină promotorul "României lucrului bine făcut", cu toate implicaţiile acestui program.

Schimbări în acţionariatul Transgaz şi Transelectrica

Structura de acţionariat a companiilor Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) a fost din nou schimbată de către Guvern, prin transferul acestora din administrarea Secretariatului General al Guvernului în cea a Ministerului Economiei, au declarat surse oficiale. Transferul celor două companii de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Ministerul Economiei a fost aprobat de Guvern prin ordonanţa care reglementează structura noului Cabinet. Transgaz şi Transelectrica, unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic, şi-au schimbat de mai multe ori acţionarii în ultimii ani. La începutul lunii februarie, cele două companii au fost preluate de SGG (condus de PSD) de la Ministerul Finanţelor (condus atunci de PNL). Anul trecut, cele două companii erau controlate de Ministerul Economiei.

ROMANIA LIBERA

Se încearcă muşamalizarea cauzelor tragediei de pe lacul Siutghiol?

La trei zile după prăbuşirea elicopterului SMURD, sunt dovezi din ce în ce mai clare că autorităţile au mari reţineri în a identifica şi trage la răspundere adevăraţii vinovaţi pentru moartea celor patru persoane. S-ar punea spune că, mai degrabă, se caută nişte ţapi ispăşitori. Acţiunea de salvare de pe lacul Siutghiol a fost un eşec, dacă ne raportăm la rezultatul tragic: patru decese. În mod curios însă, atât secretarul de stat Raed Arafat, cât şi vicepremierul şi ministrul de Interne Gabriel Oprea, cei care trebuiau să se asigure că operaţiunea de salvare va avea succes, spun că sistemul a funcţionat. Astfel, Arafat este convins că nu se putea interveni mai repede: "Da, nu există mai repede decât atât să intervii în condiţiile organizării existente".

Atac dur al lui Cezar Preda la adresa liberalilor

Deputatul Cezar Preda a lansat, joi, un atac dur la adresa colegilor săi liberali, pe care îi acuză că au pactizat cu PSD, precizând, totodată, că pe viitor el se va ocupa de noul PNL la nivel judeţean. Cezar Preda l-a atacat dur pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău, liberalul Cristinel Romanescu, lăsând să se înţeleagă că acesta s-ar fi înţeles cu PSD pentru a prelua şefia Consiliului, după ce preşedintele Cristi Bîgiu a fost suspendat, fiind arestat preventiv pentru luare de mită. Deputatul de Buzău a continuat atacul, îndreptându-şi acuzele spre mai mulţi consilieri care ar fi marionete manevrate de PSD.

Ce s-a întâmplat la întâlnirea neoficială Băsescu-Iohannis

Întâlnirea de miercuri dintre preşedintele ales Klaus Iohannis şi preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu a durat o oră. "În această seară, preşedintele ales, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, pentru un schimb de informaţii legate de preluarea funcţiei prezidenţiale, care va avea loc duminică", a precizat purtătorul de cuvînt desemnat al lui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran. "Mă voi reîntâlni cu Preşedintele Băsescu duminică, tot la Cotroceni, cu prilejul ceremoniei festive prin care se va face transferul de putere", a scris Klaus Iohannis pe pagina oficială de Facebook.

ZIARUL FINANCIAR

Germanii de la Deutsche Bank curăţă încă 440 mil. euro din neperformantele BCR

Cea mai mare bancă locală şi-a asumat o pierdere de 94% prin vânzarea pachetului de 390 de credite neperformante. Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a cumpărat de la BCR un nou pachet de credite neperformante cu o valoare nominală de 443 mil. euro, în schimbul căruia a plătit circa 28 mil. euro, adică numai 6% din valoare, potrivit unor surse din piaţă. BCR nu a comentat informaţia. De recuperarea creanţelor se va ocupa grupul ceh APS, care a participat alături de Deutsche Bank la alte două tranzacţii cu portofolii de neperformante încheiate anul acesta - Volksbank (500 mil. euro) şi BCR (circa 300 mil. euro). Cele două portofolii au fost vândute la un discount de circa 80% şi respectiv 90% din valoarea nominală.

Bursa de la Bucureşti este faultată de criza valutară din Rusia şi petrolul ieftin

Criza valutară din Rusia alături de prăbuşirea barilului de petrol până la cotaţia din 2009 au lovit din plin bursa de la Bucureşti. Companiile din sectorul energetic au fost cele mai afectate de turbulenţele externe: acţiunile Petrom (SNP) au scăzut miercuri cu până la 3% şi au atins minimul ultimilor doi ani şi jumătate. Indicele BET, principala referinţă a bursei locale, a scăzut cu până la 1,4% în şedinţa de miercuri şi a ajuns la un modest avans de 0,35% faţă de în­ce­putul anului. Încă o şedinţă ca cea de miercuri şi indicele BET va trece pe minus de la începutul anului, du­pă ce în 2013 a adus investitorilor un câş­tig de 26%. Bursa din Rusia (MICEX) a scăzut ieri cu 2% după ce marţi banca centrală a urcat dobânda de referinţă de la 10% la 17%, iar rubla s-a depreciat puternic cu 20% faţă de dolarul american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb