REVISTA PRESEI 19.01.2105

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 ianuarie 2015

ADEVARUL

ANALIZĂ Cine i-a împins pe români spre creditele în franci elveţieni

Banca Naţională a României, băncile comerciale, debitorii, care care au luat credite în franci elveţieni din lipsă de educaţie financiară, dar şi Guvernul şi Parlamentul, care au tărăgănat adoptarea unor proiecte de acte normative sunt principalii vinovaţi pentru problemele cauzate de deprecierea puternică a leului în raport cu francul elveţian. În ultimele zile, când cursul de schimb al francului elveţian a crescut semnificativ, s-au tot căutat vinovaţii pentru "păcătoasele" credite în moneda exotică contractate de români în anii de boom economic. La o analiză mai atentă a acestei probleme, putem constata că vinovatul se află şi de o parte şi de alta a ghişeului bancar, dar şi în rândul autorităţilor. Deprecierea afectează puternic un număr de 75.412 români, care au luat credite în franci elveţieni şi care se văd, de la o zi la alta, obligaţi să plătească rate cu 20% mai mari. Mai mult, cei care au luat credite atunci când francul era 2,1 lei pe o unitate (anul 2007), plătesc acum o rată dublă.

Viitorul după Charlie Hebdo. Care este pericolul pentru România

Islamofobia va fi şi mai mare şi mai periculoasă în Europa, în urma atacurilor teroriste de la redacţia Charlie Hebdo, atrag atenţia specialiştii. Până şi o societate mai "letargică", precum cea românească, ar putea avea de suferit, însă posibilitatea atacurilor teroriste pe teritoriul românesc rămâne mică. Magistraţii francezi vor da luni un verdict în cazul românului de 34 de ani arestat vineri în faţa unei moschei din Franţa, unde, înarmat cu un cuţit, a ameninţat cu moartea mai mulţi musulmani aflaţi în zonă. Bărbatul ar suferi de afecţiuni psihice potrivit investigaţiilor ce i-au fost făcute în acest weekend, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. Acest caz a fost unul dintr-o multitudine de incidente, unele mai grave decât altele, care au avut loc în Franţa în urma atacului terorist de la Charlie Hebdo. De altfel, serviciile secrete americane au şi avertizat, că este posibil ca atacurile teroriste din Europa să se intensifice, şi tocmai de aceea în ultima săptămână au avut loc arestări şi acţiuni de prevenire ale poliţiei în mai multe ţări europene precum Belgia, Spania şi Franţa.

Ce ar putea conţine pachetul european de măsuri antiteroriste: retragerea cetăţeniei şi implicarea armatei

Belgia dă un răspuns. Foarte bine articulat, excepţional de interesant în sine, dar şi prin implicaţiile pe care le poate avea, foarte rapid, la nivel european, printr-o posibilă asumare de statele membre a unui pachet legislativ şi operaţional care ridică în mod considerabil mizele jocului. Iar măsurile belgiene sunt, cel puţin unele dintre ele, într-atât de dure, revoluţionare, limpezi şi cu efect imediat, încât analiştii specializaţi în domeniul luptei anteroriste spun că acesta este vorba, cu siguranţă, primul pas concret în ceea ce urmează a fi contraofensiva europeană la ameninţarea teroristă în general, în momentul acesta concretizată în primul rând de fundamentalismul islamic. O contra-ofensiva de mare amploare, posibil de purtat la nivelul întregii Europe Unite, care să beneficieze în primul rînd de un cadru juridic unic dar şi, extrem de rapid, de forţe comune special dotate şi antrenate pentru a face acestor ameninţări.

Cum s-a prăbuşit fostul club de fotbal al lui Porumboiu - 30 de milioane de euro datorii la stat, în 12 ani

Sporting Club Vaslui a reuşit "performanţa" de a acumula, în cei 12 ani de activitate, datorii de 85 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro numai la bugetul de stat. Adrian Porumboiu susţine că "sunt minciuni sfruntate" şi că "grupul meu de firme nu are nicio legătură cu această poveste a datoriilor la stat". Milionarul Adrian Porumboiu (64 de ani) se confruntă cu probleme financiare uriaşe după ce, în ultimul an, pe rolul instanţelor au curs zeci de încuviinţări de executare silită pe numele firmelor sale. În plus, în cursul săptămânii trecute, a avut loc la Tribunalul Vaslui primul termen după declanşarea procedurii de insolvenţă a clubului de fotbal finanţat, până în iunie 2013, de Adrian Porumboiu. Cea mai mare parte din creanţele clubului, 36 de milioane de euro, reprezintă suma cerută de oficialii BCR pentru creditele contractate de societăţile lui Adrian Porumboiu, pentru care clubul de fotbal a fost folosit ca garant.

Dosarul Retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc, nume de cod "Spitalul", a recunoscut

Răsturnare de situaţie în dosarul "Retrocedărilor ilegale" în care nume grele din politica românească sunt acuzate de fapte de corupţie. Potrivit ultimului referat depus de procurorii DNA la Curtea Supremă, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de corupţie de care este acuzat, arată Mediafax. Pe de altă parte, deputatul PSD Ioan Adam, pus şi el sub învinuire în acelaşi dosar, a formulat denunţ împotriva judecătorului Ordog Lorand Andras pe care chiar el l-ar fi mituit. Mai exact, anchetatorii susţin că Adam a făcut denunţ împotriva magistratului căruia i-ar fi dat mită pentru a obţine o hotărâre favorabilă la Tribunalul Covasna în privinţa retrocedării a 43.000 de hectare de pădure. Cu toate aceste informaţii la dosar, în acest moment procurorii mai trebuie doar să îl ducă în teren pe Paltin Sturdza "pentru a indica locul în care a fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand Andras", conform referatului DNA.

Eurogeddonul: Cum s-au trezit turiştii din Elveţia dintr-o dată cu preţuri mai mari în jurul lor

Turiştii care îşi petrec vacanţa în aceste zile în Elveţia s-au trezit dintr-o dată joi că totul este mai scump în jurul lor, după decizia băncii băncii centrale din acest stat de a elimina plafonul de 1,2 euro pentru un franc, scrie Daily Mail. Astfel, pentru un Big Mac şi cartofi prăjiţi la un restaurant McDonald's din Elveţia se plăteau opt lire sterline, ceea ce este dublu faţă de cele 3,88 lire care se plătesc în Marea Britanie. Un cuplu spaniol a declarat că a plătit echivalentul a 65,7 lire sterline pentru doi burgeri şi doua beri brune. "Ca mii de alţi britanici veniţi pentru o vacanţa la ski, preţurile care te schilodesc înseamnă că pentru fiecare secundă în care sunt aici, contul meu cade la fel rapid ca şi zăpada pe mine", descrie un ziarist situaţia. Decizia îi afectează, în bună măsură, şi pe elveţieni. Turismul este în pericol, deoarece majoritatea veniturilor vin de la cetăţenii străini. Acum, din cauza preţurilor şi mai mari, mulţi nu vor mai veni sau vor cheltui mai puţin.

Şeful Lukoil prezice un preţ de 25 de dolari pe barilul de ţiţei, jumătate din cât este acum

Vagit Alekperov, directorul general al Lukoil şi cel mai mare acţionar al grupului petrolier rus, a declarat că preţul ţiţeiului poate coborî până la 25 de dolari pe baril, jumătate din valoarea actuală şi un sfert din cât era în vara anului trecut, scrie The Moscow Times. Predicţia sa vine în condiţiile în care un întreg cor de experţi estimează ieftinirea petrolului. Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a anunţat vineri că preţul petrolului va continua să scădă, iar o zi mai înainte Bank of America Merril Lynch afirma că preţul va coborî până la 31 de dolari până în aprilie. Vorbind la un forum economic din Moscova, Vagit Alekperov a afirmat vineri că preţul ţiţeiului ar putea atinge 25 de dolari pe baril, dar nu vor sta atât pentru mult timp, urmând ca, în final, cotaţiile petrolului Brent să ajungă la 70-80 de dolari până la finele anului 2015, el afirmând că urmează o perioadă de preţuri volatile.

CAPITAL

Creşte dolarul. Merită să economisim din nou în USD?

Aprecierea dolarului faţă de principalele valute ale lumii, mai ales faţă de euro, ar putea face din moneda americană una bună pentru economisire în perioada următoare. Dolarul s-a apreciat şi faţă de leu în ultima perioadă. Dolarul american a ajuns, miercuri, să aibă o valoare mai ridicată faţă de euro decât avea la 4 ianuarie 1999, când a fost introdusă moneda unică europeană, lucru care nu s-a mai întâmplat de peste 9 ani. Moneda SUA era cotată la sub 1,1740 unităţi pentru un euro, iar în vara anului trecut era cotată la aproape 1,4 unităţi/euro. Implicit, dolarul s-a apreciat şi faţă de leu, pentru că BNR stabileşte cotaţia acestuia prin cross-ul dintre cursul euro/leu şi cursul euro/dolar. Dolarul era cotat de BNR miercuri la 3,82 lei, foarte aproape de recordul de 3,83 lei din iulie 2012. Faţă de vara anului trecut, dolarul a câştigat aproape 20% în faţa leului, în timp ce euro a fost relativ stabil.

Ministerul Finanţelor cere, curat neconstituţional, să i se achite contribuţii

Anomalia legislativă care impune plata CASS la salariul minim a fost declarată neconstituţională încă din 2010. Cu toate acestea, a fost preluată în Codul fiscal în 2011 şi, abia acum, guvernul vrea să o corecteze, dar numai în cazul alocaţiilor, ignorând celelalte venituri. Este o dovadă că legislaţia contribuţiilor de sănătate are nevoie de modificări substanţiale privind atât impunerea, cât şi beneficiile acordate. La începutul acestui an, zeci de mii de persoane au primit decizii de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru venituri obţinute exclusiv din dobânzi, chirii, dividende sau alte surse. Surpriza a fost imensă, mai ales, că, în multe cazuri, veniturile nici măcar nu existau, fiind vorba de alocaţii pentru copii primite în conturi bancare sau dividende distribuite şi neplătite.

Negritoiu: Fondurile de pensii nu mai fac deloc bani din depozite bancare

Sistemul de pensii private este foarte sigur şi solid, dar unele mecanisme de garantare sunt excesive, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Unul dintre obiectivele principale ale ASF pentru 2015 este revizuirea politicii de plasamente şi investiţii a fondurilor, foarte restrictivă la acest moment, scopul fiind mobilizarea unei părţi din fondurile din depozitele bancare, unde "nu fac mai deloc bani", către instrumente ale pieţei de capital.

CURENTUL

Tun de 80 milioane de Euro la Primăria lui Sorin Oprescu

În data de 20.11.2014, Primăria Municipiului Bucureşti a publicat în SEAP un anunţ de participare cu nr. 155673 / 20.11.2014 având ca obiect "Servicii curăţenie şi întreţinere pentru pasaje şi poduri rutiere în Municipiul Bucureşti". Se mai face precizarea în acelaşi caiet de sarcini că nu este vorba despre curăţarea şi întreţinerea căii de rulare, care e în sarcina operatorului de salubritate, ci de restul suprafeţelor aferente acestor poduri şi pasaje iar operaţiile enumerate se vor efectua după caz: zilnic, săptămânal, lunar, anual, la cerere şi când este necesar. Valoarea fără TVA a serviciilor supuse achiziţiei este între 187.975.416,52 şi 372.647.944,62 RON, adică se alocă peste 80 milioane euro, pentru un număr de 13 pasaje din Municipiul Bucureşti. Suma este enormă prin comparaţie cu bugetele de salubrizare anuale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti. Spre exemplificare, luăm sectoarele 1,2 şi 3: Sectorul 1 - 18.000.000 euro/an; sectorul 2 - 16.800.000 euro/an; Sectorul 3 - 16.800.000 euro/an.

Fulgi - de Tia Şerbănescu

Duminică a fost ziua mondială a zăpezii. Sărbătorita n-a primit însă mesaje de la oficialii români deşi existau destule citate celebre despre norii de zăpadă. Nici Patriarhul n-a intervenit, nici premierul Ponta n-a propus un pact anti-zăpadă aşa cum obişnuieşte în ultima vreme când, inspirat de pactul pentru armată (apreciat de şeful NATO la Bruxelles) iniţiat de preşedintele Iohannis a propus un pact pentru autostrăzi şi apoi altul pentru cultură. Venind din partea unui plagiator, pactul pentru cultură e la fel de convingător ca pactul pentru justiţie propus de un infractor. Premierul se simte însă încolţit: "văd foamea unora care au fost la guvernare şi vor să se întoarcă". Adevărat. Politica trece prin stomac. Dar ce partid care a fost la guvernare nu vrea să se întoarcă? Toţi criminalii se întorc la locul crimei. PSD nu s-a întors? Şi cuplul Geoană-Vanghelie ("prostănacul şi anlfabetul" cum le-a zis un adversar) vrea să se întoarcă - numai că dl. Geoană, implicând-o pe dna Nuland în planurile sale prin declaraţia că a informat-o despre "noul PSD", s-a trezit pus la punct de ambasada SUA.

CURIERUL NATIONAL

Cazărmile MApN, lăsate de izbelişte

În perioada 2004 - 2013 au fost transferate unor instituţii publice sau autorităţi teritoriale 449 imobile cu suprafaţă totală de aproape 20.000 ha de teren şi 1,4 mil. mp construcţii. În schimbul acestora, ministerul trebuia să primească 9.338 locuinţe ANL, bunuri care nu au fost primite nici până astăzi. Pe de altă parte, din totalul de 149 cazărmi dezafectate, doar 4% din terenuri şi 2% din construcţii au fost închiriate. Renunţarea la stagiul militar obligatoriu a adus şi aduce în continuare mari pagube statului, pe de o parte din cauza incoerenţei prevederilor legislative, iar pe de altă din cauza lipsei personalului specializat în gestionarea bunurilor Ministerului Apărării. La mai bine de şapte ani de la intrarea în vigoare a unui amendament constituţional din 2003 care a permis Parlamentului să facă serviciul militar opţional (începând din 23 octombrie 2006), autorităţile nu au fost în stare să elaboreze o legislaţie care să permită, într-un mod clar şi coerent, Ministerului Apărării să valorifice cazărmile şi nici terenurile şi construcţiile aferente.

ANRP ascunde sau nu ştie câte procese a pierdut în 2014?

Solicitarea remisă instituţiei la data de 2 decembrie a primit un răspuns trunchiat abia la 14 ianuarie. În acesta se menţionează 7.111 litigii, fără a se preciza însă în câte are Autoritatea calitatea de pârât şi în câte pe cea de reclamant. "Autoritatea nu a pierdut procese, ci au câştigat reclamanţii pentru că aveau dreptate", au declarat oficiali ai instituţiei. Anchetele penale derulate de procurori pe tema retrocedărilor ilegale au stârnit reacţii cel puţin ciudate din partea oficialilor Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), aceştia ezitând, cu încălcarea prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice, să răspundă solicitării Curierului Naţional, deşi întrebările erau mai mult decât pertinente, referindu-se mai degrabă la datele statistice deţinute de instituţie.

Vâlcov: Vom discuta cu băncile să urgenteze rescadenţarea

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, vineri, la finalul discuţiilor cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, că s-a găsit ca primă soluţie pentru creşterea francului elveţian rescadenţarea creditelor debitorilor, informează B1.ro. "Am avut o discuţie foarte bună care va continua săptămâna viitoare. Am identificat situaţia în care se află debitorii şi am vorbit care sunt soluţiile pentru aceştia. Din analiza exactă a datelor am concluzionat că nu sunt 150.000 de persoane care au credite în franci elveţieni, ci 75.412 persoane fizice, iar numărul de bănci cu un procent semnificativ din aceste împrumuturi - 6. Există o soluţie la această problemă din iulie anul trecut, când Guvernul a aprobat şi susţinut rescadenţarea creditelor care aveau venituri sub prag", a spus Vâlcov.

Carpatica Invest spune adio Bursei, iar Tradeville aruncă prosopul pentru piaţa derivatelor

SSIF Carpatica Invest, societate aflată în dizolvare, s-a retras din sistemul Bursei, iar SSIF Tradeville a renunţat să mai activeze pe piaţa derivatelor. Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, întrunit joi, a aprobat solicitarea celor două case de brokeraj de a li se retrage calitatea de participant la piaţa reglementată la vedere şi cea la termen în primul caz şi, respectiv, pentru piaţa derivatelor în cel de-al doilea, informează un comunicat al operatorului de piaţă remis vineri redacţiei. Carpatica Invest dispare din piaţa de brokeraj. Ecou al unor furturi de acţiuni din anul 2012? În ceea ce priveşte încetarea activităţii la BVB a Carpatica Invest, aceasta nu reprezintă o surpriză în condiţiile în care societatea se află în dizolvare.

Parlamentul, "mai sărac" cu 28 de aleşi

Parlamentul nostru este "mai sărac" cu 28 de aleşi, 17 deputaţi şi 11 senatori, la doi ani de la începerea actualei legislaturi. Cei mai mulţi dintre ei au fost condamnaţi şi, ulterior, arestaţi, alţii au fost declaraţi definitiv incompatibili sau au demisionat pentru a prelua alte funcţii publice, informează B1 TV. Principalul motiv al arestărilor, fapte de corupţie. Primul deputat care şi-a pierdut mandatul a fost liberalul Dan Radu Ruşanu. Fost lider al deputaţilor liberali, Ruşanu a plecat din Parlament în 29 aprilie 2013, când a preluat funcţia de preşe­dinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. La scurt timp însă, în urma implicării sale în dosarul "Carpatica", a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. În acest moment, Dan Radu Ruşanu se află în arest la domiciliu.

Dosarul Loteria II, în care este judecată şi Camelia Voiculescu, se reia de la zero

Judecarea dosarului Loteria II se va relua de la zero, după ce noul judecător titular pe acest caz a făcut o soli­citare în acest sens, cerere care a fost aprobată de DNA, informează B1 TV. Schimbarea vine în contextul în care dosarul ajunsese pe ultima sută de metri şi se apropia de o condamnare în primă instanţă a inculpaţilor. Decizia a fost luată după ce la ultimele cinci termene a fost alt judecător care nu a luat o decizie. Astfel, se va relua cercetarea penală, vor fi reaudiaţi martorii şi inculpaţii. În dosarul Loteria II, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 29 decembrie 2008, pe George Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieţei de capital.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ ARE DOVADA! Şeful PNŢCD nu a vrut să vândă sediul istoric prin licitaţie publică

Din înregistrarea audio a şedinţei PNŢCD din 4 decembrie 2014 reiese că preşedintele Aurelian Pavelescu a refuzat să organizeze o licitaţie. El a vândut în pripă clădirea istorică, pentru a evita sechestrul impus de o firmă privată. Pavelescu a perfectat vânzarea directă a sediului, pe 20 decembrie 2014, la un notar din Râmnicu Vâlcea, către Oana Alina Dănilă, la rândul ei, membru PNŢCD şi preşedinte al organizaţiei de femei a partidului. Preţul vânzării - 420.000 de euro. Suma urmează să fie achitată în rate, 45.000 de euro s-au plătit în 2014, 27.000 de euro trebuie plătiţi până pe 30 aprilie 2015, iar "grosul" de 348.000 de euro urmează să fie achitat abia la sfârşitul anului 2016.

SRI insistă cu legea securităţii cibernetice

În contextul actual "al creşterii fără precedent a riscurilor şi ameninţărilor cibernetice, considerăm că legea securităţii cibernetice este indispensabilă obiectivului de a operaţionaliza Sistemul Naţional de Securitate Cibernetică şi de a facilita adoptarea unui complex de măsuri corelate cu dinamica accelerată a agresiunilor de această natură", se arată într-un comunicat al SRI. SRI precizează că a făcut achiziţiile necesare dar nu le poat efolosi în lipsa unui cadru legislativ adecvat. În acelaşi timp, Serviciul susţine că legea votată de Parlament respectă libertăţile fundamantale şi că nicio instituţie a statului nu poate accesa date care ţin de viaţa privată a persoanelor, fără autorizarea prealabilă a unui judecător.

Decizia Curţii Constituţionale privind confiscarea extinsă, favorabilă lui Dan Voiculescu şi lui Marian Iancu

Trustul de presă fondat de Dan Voiculescu îşi poate recupera sediile confiscate de instanţă, cu ajutorul Curţii Constituţionale. Judecătorii au declarat neconstituţională măsura confiscării extinse pentru bunurile dodândite înainte de 2012, atunci când legea a intrat în vigoare. Decizia CCR va fi valabilă după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. După ce Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, judecătorii au decis să îi confişte mare parte din averea sa şi a familiei. Aşa se face că sediile Intact şi ale televiziunilor fondate de fostul senator au trecut în proprietatea statului, după soluţia definitivă a Curţii de Apel. Acum, o hotărâre a judecătorilor Curţii Constituţionale poate schimba situaţia.

Anunţul ŞOC care stârneşte panică în lume: Începe al treilea RĂZBOI MONDIAL

Începe al treilea război mondial. Hackeri au preluat temporar controlul, vineri, asupra conturilor de Twitter ale mai multor publicaţii americane şi au publicat mesaje false, potrivit cărora Papa Francisc ar fi anunţat declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial sau lupte între Statele Unite şi China. Potrivit unui mesaj apărut pe contul agenţiei de presă United Press International (UPI), Papa ar fi afirmat că "al Treilea Război Mondial a început", în timp ce contul cotidianului New York Post informa că portavionul USS George Washington a fost vizat de rachetele chineze. Un oficial al Pentagonului a precizat că mesajul referitor la ostilităţile cu China este "eronat". Mesajele au fost ulterior şterse de pe Twitter.

JURNALUL NATIONAL

O matricolă pentru liniştea părinţilor

Şcolile trebuie să introducă ecusoane, uniforme sau alte semne distinctive. Uniformele şcolare ceauşiste şi chiar matricolele cusute pe haine vor reveni în actualitate, motivul invocat de Ministerul Educaţiei fiind siguranţa elevilor. Bineînţeles, Regulamentul pentru învăţământul preuniversitar elaborat de minister nu vorbeşte despre matricole, ci despre ecusoane. Înainte de '89, matricolele erau nişte patrulatere textile, de mici dimensiuni, de culoare închisă, pe care erau imprimate numele şcolii, liceului, localitatea şi un număr. Era numărul matricol ce corespundea unui elev. Elevii din şcoli şi licee trebuia să poarte matricolele la vedere, atât pe uniformă, cât şi pe hainele de deasupra uniformei, fiind un adevărat paşaport la poarta şcolii. Atunci, de cele mai multe ori, numerele matricole erau un ajutor pentru cei care vroiau să te reclame la şcoală că nu ai cedat locul în tramvai, ai vorbit urât în autobuz sau te pupi cu prietena în parc deşi trebuia să fii la ore.

Cum putem scăpa de creditele în franci

Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a României caută soluţii pentru a veni în ajutorul românilor care au credite în franci elveţieni, după ce cursul leu-franc a sărit în aer în urma deciziei băncii centrale a Elveţiei de a decupla francul de euro. Astăzi va avea loc o a doua rundă de discuţii între reprezentanţii celor două instituţii. Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat vineri, după prima discuţie cu conducerea BNR, că rescadenţarea şi programele proprii ale băncilor de conversie şi anihilare a efectelor aprecierii puternice a francului elveţian în raport cu moneda naţională sunt două soluţii identificate în urma întâlnirii de la BNR. Ministrul a mai spus că o bancă, deţinând o mare parte a acestor credite în franci elveţieni, are un program propriu şi va face conversia creditelor, pentru cei care doresc, din franci în euro sau în lei, iar după aceea va aplica un discount care să reducă foarte mult din această creştere a cursului francului elveţian sau să o anihileze în totalitate

NATIONAL

Panica la MAI: "Doi s'un sfert" pusa la dispozitia DNA!

In mandatul lui Gelu Oltean, Directia de Informatii si Protectie Interna nu doar ca nu a furnizat DNA vreun pont mai de Doamne ajuta, dar a si blocat mai multe anchete ale procurorilor anticoruptie. Practic, se poate spune ca, nu de putine ori, unii dintre cei de la DIPI le-au oferit protectie informationala generalilor si altor angajati ai MAI aflati in vizorul DNA. Lucrurile s-au schimbat radical odata cu intrarea in paine, la sefia "Doi s'un sfert", a lui Nicolae Gheorghe, un ofiter de informatii format la scoala SRI, iar extragerea "sifoanelor" Ingrid Mocanu Popa si Mihai Sova reprezinta prima misiune derulata cu succes, impreuna, de catre DNA si DIPI. Si este doar inceputul...

Penelistii vor sa ia cascavalul de la gura fratilor pedelisti

Nici Catalin Predoiu si nici Razvan Ungureanu nu au fason de premieri. O spune senatorul PNL Cristian Bodea, subliniid ca fostii pedelisti nu vor reusi sa aduca schimbarea pe care si-o doresc romanii. Liberalii mai bine stau in banca opozitiei, decat sa vina cu vechea garnitura de ministri, le-a transmis parlamentarul colegilor din PNL, incercand sa-i convinga ca daca abdica de la aceasta conditie se vor face de toata bafta. "Daca dorim ca PNL sa porneasca de la zero, intr-un mod curat si sanatos, niciun membru de partid, care a fost ministru in Guvernele Tariceanu, Boc, Ungureanu sau Ponta, nu are ce sa caute in viitorul Executiv PNL", a declarat senatorul, citat de psnews.

PUTEREA

Poporul ordonă! Iohannis execută? Românii vor să intre într-o nouă eră politico-socială

În aceste zile se tot vorbeşte despre importanţa comunicării prin intermediul Facebook-ului. Chiar preşedintele Klaus Iohannis a demarat un referendum pe reţeaua sa de socializare, pe o temă ridicolă - în viziunea noastră: Procurorul General ar trebui să facă parte din CSAT? Că tot veni vorba: preşedintele Iohannis nu şi-a cerut scuze după gafa monumentală făcută prin afirmaţia că ministrul Transporturilor face parte din CSAT - "postulat" fals emis de domnul profesor de fizică, ce a dovedit că nu cunoaşte legea de organizare şi funcţionare a unui organism pe care îl conduce direct.

România pregăteşte o emisiune de eurobonduri

România intenţionează să pregătească, până în iulie, o emisiune de eurobonduri, în urma succesului Slovaciei, care a obţinut randamente record. Diana Popescu, director general adjunct în cadrul Trezoreriei statului, afirmă că Guvernul vrea să extindă maturitatea bondurilor sale prin vânzarea de eurobonduri cu scadenţa mai mare de 10 ani. Aceasta nu a precizat însă ce sumă speră să obţină România din prima vânzare de euroobligaţiuni din 2015. "Intenţionăm o tranzacţie în primul semestru al anului. Planul nostru este să extindem scadenţa la mai mult de 10 ani", a afirmat oficialul român, citat de Bloomberg şi Agerpres. România vrea să împrumute anul acesta 2,5-3 miliarde de euro de pe pieţe internaţionale pentru a acoperi datoriile scadente şi a finanţa deficitul bugetar. În 13 ianuarie, Slovacia a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro, la un randament minim record de 1,422%. A fost primul stat din Europa de Est care a vândut eurobonduri în acest an.

Electorata, soluţia de avarie pentru "victimele" francului elveţian

După ce francul elveţian a atins, la sfârşitul săptămânii trecute, cea mai mare valoare din istorie, de 4,4228 lei, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a găsi o soluţie pentru românii care au credite în franci. În ultimii ani, ratele acestora s-au dublat. La rândul lor, reprezentanţii BNR spun că nu au cum să intervină, soluţiile putând fi găsite doar prin negocieri între bănci şi clienţii lor. Ministrul Finanţelor afirmă că o soluţie pentru persoanele care au credite în franci ar fi extinderea prevederilor ordonanţei din 2014 privind restructurarea împrumuturilor, denumită atunci "Electorata", act normativ care nu a atras până acum interesul băncilor şi al debitorilor.

ROMANIA LIBERA

Vasile Simileanu, directorul revistei Geopolitica: Planul Rusiei: controlul asupra gurilor Dunării

Vasile Simileanu, director al revistei Geopolitica, spune că atentatele din Franţa seamănă cu nişte "crime comandate". Colonelul în rezervă Simileanu susţine că scăderea preţului petrolului pe plan global face parte dintr-o "strategie de descurajare" a Statului Islamic şi a Rusiei, în aşa fel încât bugetele acestora să scadă şi să le oblige să se retragă din teritoriile pe care le controlează. România e prea aproape de Statul Islamic, de care e despărţită doar de Marea Neagră şi Turcia, mai observă Vasile Simileanu, care predă geopolitică la ASE şi la Universitatea Bucureşti, se află în Clubul Militarilor Români de Reflecţie Euroatlantică, dar apare în acelaşi timp şi pe aşa-zisa listă a prietenilor Rusiei în România. Simileanu susţine însă că nu s-a întâlnit niciodată cu Alexandru Dughin, ideologul Uniunii Eurasiatice şi nici nu ştie cum a ajuns pe această listă. Vasile Simileanu declară că Rusia nu are de gând să lase din mână Republica Moldova şi nici să abandoneze estul Ucrainei, de unde Moscova ar vrea "să controleze gurile Dunării".

Cele patru căi de rezolvare a problemei creditelor în franci

În cele câteva zile scurse la declanşarea crizei creditelor denominate în franci elveţieni s-au vehiculat public nu mai puţin de patru soluţii, unele deja adoptate de alte ţări din regiune, precum Ungaria sau Polonia. Împrumutaţii în franci elveţieni, puşi în dificultate de creşterea monedei Ţării Cantoanelor cu 30% numai în ultimele zile, mai au de aşteptat cel puţin o săptămână până la conturarea unei soluţii. Discuţiile purtate la finele săptămânii trecute de către Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor şi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, par a se fi soldat cu un eşec. 1. Restructurarea împrumuturilor, anume extinderea prevederilor ordonanţei din 2014 denumită atunci "Electorata", este singura măsură menţionată de ministru după întâlnirea cu Isărescu. 2. Îngheţarea cursului franc-leu este o a doua soluţie, fiind adoptată în Ungaria. 3.Conversia creditului în lei este o altă posibilă soluţie recomandată de oficialii Raiffeisen. 4. Micşorarea dobânzii este o a patra soluţie şi a fost adoptată în Polonia.

ZIARUL FINANCIAR

Cutremurul francului elveţian va avea două replici: şedinţa BCE şi alegerile din Grecia

Turbulenţele de pe pieţele financiare externe vor continua. Săptămâna aceasta aduce două evenimente care ar putea zgudui scena financiară şi politică din Europa: şedinţa de politică monetară de joi a BCE şi alegerile parlamentare de duminică din Grecia. BCE este ultima dintre marile bănci centrale ale lumii care nu a apelat la un program de printare de bani pentru achiziţii de active, iar corul vocilor care cer ca banca centrală a zonei euro să intervină în acest sens devine tot mai gălăgios pe măsură ce problemele economiei zonei euro se acumulează. UE s-a apropiat şi mai mult de deflaţie - un fenomen care, după cum o arată o experienţă de 20 de ani a Japoniei, poate paraliza o economie - în decembrie, când preţurile de consum au scăzut pentru prima dată din 1997. BCE a anunţat că îşi va reevalua în curând opţiunile. Printarea de bani pentru achiziţii masive de active (quantitative easing) a făcut ca economia americană, cea mai mare din lume, să îşi revină mai devreme din criză decât alte economii dezvoltate.

Vor deveni SIF-urile mai darnice în 2015 şi vor împărţi profiturile cu acţionarii?

Cele cinci SIF-uri au încheiat anul 2014 cu profituri cumulate de circa 687 milioane de lei (156 milioane de euro), iar investitorii îşi fac calcule acum cât din aceste câştiguri vor ajunge la acţionari sub formă de dividende. Analiştii susţin că doar două dintre SIF-uri, Moldova şi Oltenia, pot face distribuţie sustenabilă de dividende în acest an, însă schimbările de la SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia ridică speranţele investitorilor că ar putea fi reluate distribuţiile de dividende în 2015. SIF Oltenia (SIF5) a distribuit anul trecut cele mai mari dividende din câştigul pe 2013 din rândul SIF-urilor, în valoare brută de 92,8 milioane de lei şi reprezentând peste 70% din profit. În 2014, SIF Oltenia a raportat un profit de circa 95 milioane de lei, în scădere cu 27% faţă de anul precedent când vânzarea acţiunilor la producătorul de medicamente Biofarm i-a urcat profitul la un nivel record.

Polonia a luat din timp măsuri pentru limitarea creditării în monedă străină şi pentru reducerea riscurilor

Undele de şoc provocate de criza francului elveţian au dezgropat strategiile prin care diferitele state, mai ales cele est-europene, au încercat să combată pericolele create de creditarea în valută. Dacă Ungaria se remarcă prin terapii de şoc, unde durerea este simţită mai mult de bănci, Polonia, cea mai mare şi mai puternică economie est-europeană, iese în faţă prin măsurile preventive introduse încă dinainte ca pericolul creditelor în valută să devină evident. În Polonia, rata creditelor neperformante în monedă străină este ţinută la minim, în timp ce în alte ţări est-europene debitorii nu-şi pot plăti ratele la timp sau în totalitate. În Polonia, încă dinainte ca riscul creditării în monedă străină să devină realitate, băncilor le-a fost permis să ofere credite în valută doar clienţilor cu venituri mari şi doar după ce aceştia semnau o declaraţie care atesta că au înţeles riscurile, se arată pe blogul Beyondbrics al Financial Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb