• ADEVĂRUL
• Voicu iese la contraatac
Senatorul Cătălin Voicu a găsit trei căi prin care încearcă să evite prezentarea în faţa instanţei care urmează să judece cererea de arestare formulată de DNA. Toate sunt "pe procedură". Cătălin Voicu susţine că votul dat de Senat pentru arestarea sa este nul, întrucât nu a fost audiat şi de plen.El mai pune în discuţie şi calitatea celor care i-au cerut arestarea.
• Eurodeputaţii români, în topul chiulangiilor
Reprezentanţii României în Parlamentul European (PE) au reuşit "performanţa" de a se clasa pe ultimul loc în ceea ce priveşte prezenţa la şedinţele de plen. Topul statelor care au trimis la Bruxelles parlamentari chiulangii a fost completat de Slovacia şi Ungaria.
• Penicilina săracului , pentru toţi românii
De luna viitoare, pacienţii care nu vor avea bani vor primi compensat doar medicamente foarte ieftine, depăşite ca efect terapeutic. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a schimbat modalitatea de decontare pentru reţetele compensate care se vor da în anul 2010. Astfel, din bugetul asigurărilor sociale de sănătate se vor putea deconta mai multe medicamente, dar foarte ieftine şi depăşite ca efect terapeutic, după cum spun medicii.
• Gazprom "atacă" din nou piată britanică
Gigantul energetic rus vrea să preia staţiile de aprovizionare şi rafinăria scoase la vânzare de Total. Preţul achiziţiei este estimat la peste un miliard de lire sterline (circa 1,11 miliarde de euro). Compania de stat Gazprom - considerată una dintre "armele" cele mai eficiente ale Kremlinului - va participa săptămâna aceasta la o licitaţie în cadrul căreia vor fi vândute peste 800 de benzinării şi rafinăria Lindsey din Killingholme (estul Marii Britanii), dezvăluie "The Sunday Times".
• Cele mai ieftine maşini pe care le poţi lua cu "Rabla"
Cu discounturi, dar şi cu cele trei vouchere, automobilele noi ajung să se dea aproape gratis. Chevrolet Spark ajunge să coste numai 2.940 de euro, dacă scazi cele trei tichete valorice, la care se mai poate adăuga o reducere şi de la importatorul auto.După insuccesul de anul trecut, autorităţile au fost mai rezervate cu programul "Rabla 2010". Anul acesta, programul a început şi cu întârziere, pentru că Ministerul Mediului nu a reuşit să tipărească la timp voucherele necesare derulării programului.
• Românii dau jumătate din venituri pe taxe
La un salariu brut de 1.500 de lei pe lună, un angajat plăteşte 42,8% dări la stat. Banii rămaşi abia îi ajung de mâncare, întreţinere şi un plin de benzină. După ce-şi plăteşte impozitele directe, românul este taxat şi pentru consum. TVA şi accizele sunt principalele surse ale bugetului României.La un câştig lunar brut de 1.500 de lei pe lună, românul îşi mai permite - după contribuţia la pensie, asigurarea de sănătate, şomaj, impozitul pe venit şi plata utilităţilor - mâncare de 400 de lei, un plin de benzină şi haine de 150 de lei.
• CAPITAL
• Bancherii văd relansarea creditării din semestrul doi
Dobânzile au început să scadă, iar reclamele pentru produsele bancare noi arată că oferta de credite îşi revine. Până la relansarea creditării au rămas multe piedici, care nu vor fi depăşite mai devreme de jumătatea anului.
• Românii vor fi în 2030 printre cele mai tinere popoare din Europa
În următoarele două decenii, populaţia României va scădea şi va îmbătrâni vizibil. Cu toate acestea, vom fi unul dintre cele mai putin vârstnice popoare de pe continent.
• Bancheri, împrumutaţi şi valută statul! BNR vă ajută
BNR a pregătit un nou suport prntru băncile care împrumutaăstatul. După ce a stimulat lichiditatea pieţei titlurilor de stat în lei, din aprilie va face acelaşi lucru şi pentru titlurile în valută.
• CURENTUL
• E fundamental greşit că toţi elevii trebuie să ajungă la facultate"
Iniţiativa ministrului Educaţiei de a dezbate noua lege pe un portal special de Internet, i-a determinat atåt pe părinţi, cåt şi pe profesori sau pe oamenii din sistem să-şi spună deschis opiniile despre sistemul de învăţămånt şi despre schimbările preconizate. Ideile şi mai ales comentariile prezente pe site-ul pus la dispoziţie de minister sunt extrem de interesante, chiar mai interesante decåt declaraţiile politicienilor care nu reuşesc, nici măcar în acest domeniu, să depăşească politicianismul de duzină
• Figuranţii de Tia Şerbănescu
Potrivit unei colege a senatorului Voicu reţeaua acestuia e mai mare decât în stenograme de unde lipseşte "un anumit politician, cu o avere destul de mare, care venea noaptea în papuci atunci când era chemat de Voicu". Foaie verde foi de nuci, anumitul în papuci ar fi dl Verestoy care neagă însă orice "favoruri" şi vizite nocturne la Voicu. Aşadar, şi dl Verestoy i-a dat papucii dlui Voicu în timp ce dna Mona Pivniceru a sărit din papuci spre a-i apăra pe judecătorii Costiniu şi Jipa:
• Nereguli ca în codru la Romsilva, sub conducerea liberalului Dorel Oros
Curtea de Conturi ne dezvăluie pe ce s-au tocat în 2008 banii României.Plăţi nelegale, obligaţii suplimentare către bugetele publice şi abateri financiar-contabile - sunt principalele abateri de la legalitate şi regularitate constatate de auditorii publici externi ai Curţii de Conturi la Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva sub şefia liberalului Dorel Oros.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Contraatacul speculativ al leului
După ce acum un an au mizat pe euro, acum marii jucători pariază pe moneda naţională. Aceştia aşteaptă cursul euro/leu mai jos, considerând că aprecierea pe termen scurt va fi amplificată de intrarea banilor de la UE şi din emisiunea de eurobonduri.Dacă în 2008 şi la începutul lui 2009 Banca Naţională a României a avut bătăi de cap cu presiunile de depreciere a monedei naţionale, acum situaţia s-a inversat total. Climatul pozitiv din pieţele financiare şi revenirea interesului investitorilor pentru activele riscante a determinat schimbarea tendinţei pe termen scurt a cursului euro/leu, marii jucători adoptând poziţii inverse.
• Întreprinzătorii cer amânarea plăţii anticipate a impozitului pe profit până în 2020
Guvernul a decis, însă, ca intrarea în vigoare a plăţii anticipate să fie amânată doar până în anul 2012.Boc susţine că această măsură vine în sprijinul mediului de afaceri. Ovidiu Nicolescu,presedintele CNIPMMR: E anormal să anticipezi ce profit vei avea când tu abia începi anul, multe IMM ar putea da faliment.
• E.ON ameninţă că-şi micşorează investiţiile dacă nu se scumpeşte energia
Conducerea companiei a cerut o întâlnire cu premierul Emil Boc pentru a discuta despre preţurile "prea mici" la gaze şi electricitate."E.ON vrea să rămână în România pentru că este o piaţă interesantă. Energia este peste tot o afacere politică. Suntem forţaţi să reducem investiţiile, chiar dacă sunt necesare peste tot. Uitaţi-vă la reţele. Puteţi observa că investiţiile au încetinit, nu sunt aşa cum era aşteptat. Avem costuri nerecuperate an de an".
• EVENIMENTUL ZILEI
• În 2010, Berceanu inaugurează 0 km de autostradă
Conform termenelor aprobate, până la finele acestui an ar trebui să putem circula pe încă 275 de kilometri de autostradă, dar aceştia rămân doar pe hârtie.Pachetul de măsuri pentru relansare economică al guvernului Boc pentru 2009-2010 nu prevede finalizarea niciunui kilometru de autostradă până la sfârşitul acestui an. Asta chiar dacă în proiectele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) se arată că, până în decembrie 2010, ar trebui finalizaţi nu mai puţin de 275 de kilometri de autostradă.
• Proiectul rabla pentru tractoare a rămas înţelenit
Producătorii şi furnizorii de tractoare şi utilaje agricole aşteaptă încă să semneze contractele cu Fondul de Mediu şi să li se repartizeze cotele din plafonul total de 100 milioane lei.Deşi oficial s-a dat startul la "Rabla" pentru tractoare, programul gu vernamental e tot înţelenit. Pe 18 martie, ministrul mediului, Laszlo Borbely, anunţa că de a doua zi fermierii sau persoanele interesate de achiziţionarea de tractoare sau utilaje agricole noi pot merge la REMAT să le predea pe cele vechi, dar în realitate situaţia este alta. Asta pentru că firmele înscrise în program încă nu au semnat contractele cu Administraţia Fondului de Mediu (AFM).
• PDL îşi ia la periat politrucii din deconcentrate
De teamă că-şi vor pierde la Curtea Constituţională directorii politici din judeţe, PDL-iştii îşi numără pionii pe care îi mai pot salva dacă politizarea pică. Concluzia: 30%-40% ar trebui să plece.Prelungirea discuţiilor la Curtea Constituţională pe tema legii care permite păstrarea directorilor politici în deconcentrate le dă emoţii PDL-iştilor.
• FINANCIARUL
• Licitaţii cu dedicaţie în energie organizate de Ministerul Economiei
Oamenii lui Adriean Videanu, din cadrul Termoelectrica, vor să atribuie cu orice preţ un contract de 60 de milioane de euro companiei japoneze Itochu. Japonezii de la Itochu au obţinut cel mai mic punctaj la o licitaţie organizată de Termoelectrica pentru o instalaţie la CET Paroşeni. Ca să nu pună altcineva mâna pe un contract de 60 de milioane de euro, autorităţile au anulat concursul. Justiţia s-a opus însă, iar acum se caută tertipuri pentru favorizarea Itochu. Unul dintre ele s-ar putea solda cu anularea licitaţiei şi acordarea directă a contractului pe motiv că japonezii construiesc o centrală de la zero.
• Achiziţia de avioane de luptă F16 încinge relatiile cu UE
Aprobarea Parlamentului este ultima etapă înaintea semnării contractului. Achiziţia avionului multirol a ajuns în faza finală. Mai este nevoie doar de aprobarea Parlamentului pentru a fi semnat contracul cu americanii. Acordul survine la puţin timp după anunţul că SUA vor amplasa elemente terestre ale scutului antirachetă în ţara noastră. Deceizia CSAT a luat prin surprindere competitorii europeni de la Saab şi Eurofighter şi a declanşat proteste vehemente.
• Interviu Mişu Negriţoiu:"Guvernul ar trebui să debirocratizeze economia"
Preşedintele ING Bank consideră că stimularea activităţii economice se poate face prin multă transparenţă şi prin reguli egale. Mişu Negriţoiu, consideră că stimularea economiei nu poate fi făcută decât prin debirocratizare şi prin simplificarea activităţii economice, care în continuare este extrem de complicată şi extrem de complexă. Totodată, şeful ING Bank crede că stimularea economiei se poate face prin multă transparenţă şi prin reguli egale, fără să favorizeze sau să defavorizeze jucătorii între ei.
• Germania recuperează aproape 1 mld. euro de pe urma CD-ului cumpărat cu 2,5 mil. euro
Scandalul izbucnit după decizia conducerii landului german Renania de Nord-Westfalia s-a dovedit, până la urmă, o afacere foarte bună pentru autorităţile de la Berlin. Cumpărarea controversatului CD cu numele a peste 1.500 de clienţi germani ai băncilor elveţiene suspectaţi de fraudă fiscală i-ar putea permite statului german să recupereze aproape 1 mld. euro. În orice caz, aşa a calculat şeful sindicatului german al impozitelor. Graţie autodenunţărilor, achitarea restanţelor la taxe şi impozite va însuma peste 1 mld. Euro.
• GÂNDUL
• Statul începe Marea Executare Silită
Rămaşi cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii din România şi-au adus aminte că au la îndemână o metodă de a creşte veniturile pe care până acum au neglijat-o: încasarea restanţele acumulate în ultimii ani la plata impozitelor sau taxelor locale, cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuinţă. La acestea se adaugă şi toate amenzile care sunt încasate la nivel local, de la cele de circulaţie sau din mijloacele de transport în comun până la cele pentru prostituţie.
• Funeriu vrea amenzi de 5000 de lei pentru chiulul elevilor şi eliminarea doctoratelor la frecvenţă redusă.
De la structura ciclurilor de învăţământ până la desemnarea rectorilor, noua Lege a Educaţiei stârneşte protestele sindicatelor, părinţilor şi rectorilor. Criticat din toate părţile, ministrul Funeriu i-a invitat pe toţi reprezentanţii sistemului la o dezbatere cu preşedintele Traian Băsescu.
• Berceanu şi Udrea se bat pentru mai mulţi bani la rectificarea bugetară
Cel mai probabil se vor lua bani de la ministerele mai "mici" sau care nu au declanşat proteste de stradă, pentru a mări bugetele altora, printre care s-ar putea număra Transporturile şi Sănătatea.În două-trei luni guvernul ar putea face prima rectificare bugetară din acest an, conform unor surse oficiale, citate de Mediafax. Modalitatea în care guvernul va decide cum să taie sau să suplimenteze bugetele ministerelor va trebui aprobată şi de oficialii FMI, care vor avea un cuvânt greu de spus în raţionalizarea banilor publici pe fiecare minister în parte.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Dealerii de droguri îi dau lui Boc pe la nas
Magazinele de vise, închise de Guvern la sfârşitul lunii februarie, se redeschid. Cu noi droguri legale pe rafturi, evitând lista celor 36 de substanţe interzise de OUG 6/2010, patronii spice-shopurilor îşi vor vedea în continuare, nestingheriţi, de treabă. Printre noile produse legale se numără şi "Generation 2012", un "îngrăşământ" vândut momentan doar pe internet. Noul drog este un praf ale cărui reacţii adverse sunt mult mai puternice şi mai periculoase decât cele ale plantelor deja scoase de la comercializare
• Statul adună găuri financiare în ogradă
Statul a preluat printre companiile sale o gaură neagră financiară cu probleme de mediu pentru a evita o catastrofă socială la Abrud. Reţeta este aceeaşi ca şi în cazul Companiei Naţionale a Huilei (CNH), societate ajunsă pe subvenţii şi cu datorii de aproape un miliard de euro la buget doar pentru a ţine în viaţă economic întreaga Vale a Jiului.
• Adrian Vasilescu: Mai mult decât o rază de speranţă
Care va fi semnul că recesiunea a devenit trecut, intrând în istorie? Vom şti că am ieşit din recesiune numai după ce România va fi înregistrat mai mult PIB, deci mai multe valori adăugate. Un plus, aşadar, de producţie de bunuri şi de servicii, care să dureze cel puţin două trimestre, unul după altul.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Revolta celor 300 din Justiţie
Numărul magistraţilor care protestează împotriva promovărilor oculte făcute de CSM a crescut în două zile de la 30 la 300. Revolta, fără precedent, capătă noi dimensiuni: ies la iveală numiri la ÎCCJ în funcţie de interesele unor grupuri, şi nu pe competenţe profesionale.Magistraţii protestatari spun că promovarea pe incompetenţă atrage după sine corupţia, ca formă de plată a ascensiunii profesionale. Ei îşi argumentează poziţia pe exemplul concret al judecătorului Cristian Jipa, promovat în septembrie 2009 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi în timpul examenului (doar un interviu cu membrii CSM) nu a ştiut răspunsurile la întrebări.
- Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a lansat la postul de televiziune Antena 3 ameninţări la adresa unor înalţi ofiţeri din conducerea SRI, despre care spune că ar fi făcut "acte grave de corupţie". Potrivit lui Dumitru Iliescu, în urmă cu doi ani, imediat după ce a sesizat DNA în legătură cu presupusele acte de corupţie ale conducerii SRI, s-a început monitorizarea sa şi a apropiaţilor săi pe motiv că ar pune la cale o lovitură de stat. În urma acestor monitorizări, SRI ar fi obţinut probele cu care a fost inculpat fostul său subordonat, senatorul PSD Cătălin Voicu.
• Primul oraş intrat în faliment
Datoriile imense şi incapacitatea de plată au determinat autorităţile oraşului Aninoasa, din Valea Jiului, să declare situaţie de "criză financiară", corespondentul falimentului în cazul firmelor.Cu datorii de peste 3 milioane lei, la care se adaugă un credit bancar pe care nu îl poate returna, Primăria oraşului Aninoasa, judeţul Hunedoara, se află într-o situaţie fără ieşire. Pentru o societate comercială, problema ar culmina cu falimentul, pentru o administraţie publică, procedurile legale impun declararea situaţiei de "criză financiară".
• SĂPTĂMÂNA FINACIARĂ
• Justiţia e oarbă, deci nu se uită la bani!
Pentru că li se garantează pensii de 80% din ultimul salariu, destui judecători şi procurori nu şi-au pus bani deoparte, dar, în schimb, s-au îndatorat la bănci. Statutul special al pensiilor de serviciu, care le asigură, după retragerea din activitate, un venit lunar echivalent cu 80% din ultimul salariu încasat în perioada activă, i-a determinat pe mulţi judecători şi procurori să stea mai mult decât liniştiţi în privinţa viitorului lor financiar şi să economisească foarte puţin sau nimic din veniturile lor profesionale. Mai mult, destui dintre aceştia au făcut împrumuturi, bani din care şi-au cumpărat case şi terenuri în plină bulă imobiliară, iar acum se confruntă cu perspectiva de a încasa pensii de cinci ori mai mici decât cele la care se aşteptau.
• Guvernul Boc, plesnit de mâna invizibilă a pieţei
Deficitul bugetar pe primele două luni a ajuns la 1,1% din PIB, în pofida neplăţii unor salarii şi a scăderii investiţiilor publice.Genocidul fiscal la care au fost supuse în 2009 micile întreprinderi de către Guvern îşi arată roadele: în numai două luni, deficitul bugetului consolidat a ajuns la 5,8 miliarde de lei (1,1% din PIB). Disponibilizările masive cauzate de dispreţul guvernanţilor pentru cei mici şi de încăpăţânarea cu care Executivul susţine, în pofida retoricii austeritare, diferite sectoare economice, de stat sau clientelare, au făcut ca încasările din impozitul pe venit să scadă cu 8%, în timp ce cheltuielile sociale să se majoreze cu 17,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
• Harta marilor contribuabili din România
Bugetul central se sprijină pe câţiva agenţi economici care anual virează către stat zeci de miliarde de lei. Harta marilor contribuabili din România, realizată de "Săptămâna Financiară" cu ajutorul datelor furnizate de ANAF, arată că economia naţională se bazează pe companii care activează fie în domeniul energetic, fie în industria constructoare de maşini. Şi viciile românilor aduc bani frumoşi la buget, unul dintre cei mai importanţi contribuabili fiind un producător de ţigări.
• ZIARUL FINANCIAR
• Investitorii străini cumpăra terenuri agricole şi păduri pe banda rulantă
Firmele străine au accelerat în criză achiziţiile de terenuri agricole şi păduri. Până acum au cheltuit peste 500 milioane de euro. Străinii au între 3 şi 5% din suprafaţa agricolă a României. Numai investitorii danezi au 130.000 de hectare, adică 1,4 din total. Hectarul de teren agricol este de zece ori mai ieftin ca în Vest.
• ANAF vrea să spargă secretul bancar
Instituţiile de credit ar putea fi obligate să comunice, la cererea scrisă a ANAF, toate rulajele şi soldurile conturilor deschise de un anumit client, persoană fizică sau juridică, în prezent băncile nefiind obligate să furnizeze către ANAF decât informaţii privind deschiderea şi închidera de conturi bancare, potrivit proiectului de modificare a Codului de Procedură Fiscală.
• Topul dividendelor pe Bursă: randamentele pleacă de la 7% în jos
BRD, Alro şi Transgaz dau cele mai mari dividende de pe Bursă, dar cele mai bune randamente sunt la Aerostar, Bermas şi Şantierul Naval Orşova. SIF Oltenia ar putea câătiga cursa pe ultima sută de metri dacă acţionarii aprobă dublarea dividendului.