REVISTA PRESEI 19.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 martie 2012

ADEVARUL

Băsescu: "Românii nu mă vor ierta niciodată pentru tăierea salariilor"

Preşedintele, Traian Băsescu a declarat, aseară, la B1 TV, că românii nu îl vor ierta niciodată pentru tăierea salariilor. El a precizat că după ce a făcut anunţul nu a dormit o noapte şi în momentul acela se gândea la ce a înţeles fiecare român din această decizie. "Românii nu mă vor ierta niciodată pentru mai 2010", a spus Traian Băsescu, făcând referire la momentul când a anunţat că salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%. El a povestit că, de obicei, seara, când ajunge acasă îşi sărută copiii şi soţia, iar apoi stă "la taclale". "În seara aceea, n-am putut vorbi nici cu soţia, nici cu fiica cea mare, care era acasă şi n-am putut dormi o noapte", a adăugat preşedintele. El a precizat că se gândea "ce a înţeles orice român din această decizie".

Satul unde se pune la cale soarta UE

Meseberg, un sat cu 149 de locuitori, la 70 de kilometri nord de Berlin, în fosta Germanie de Est, este locul unde Angela Merkel îşi invită musafirii de rang înalt pentru discuţii confidenţiale. Castelul din Meseberg, o clădire în stil baroc, din secolul al XVIII-lea, găzduia pe vremea comunismului nouă familii, la etaj, şi un magazin al comerţului socialist la parter. După o renovare ce a costat mai multe milioane de euro, făcută cu mai mulţi ani în urmă, castelul serveşte acum drept reşedinţă a cancelarului Angela Merkel, un fel de variantă germană a reşedinţei prezidenţiale americane de la Camp David.

Datoria britanică, o bombă cu ceas

După ce Fitch a modificat perspectiva ratingului AAA al Marii Britanii de la stabilă la negativă, scheletele din dulapul economic al Regatului Unit ies la iveală. Statul britanic se află într-o situaţie financiară critică, scrie site-ul Atlantico. Zilele următoare, ministrul Bugetului, George Osborne, ar trebui să prezinte noul buget. Nu va fi deloc o sarcină simplă. Stearea financiară a Marii Britanii este critică, spun analiştii - nivelul său de îndatorare este cu mult peste cel al restului statelor UE. Datoria sectorului privat (datoriile acumulate de familii şi companii, mai puţin băncile) atinge un record de 180% din PIB. Cel mai important însă, pasivul (datoria) fondurilor de pensii, pe care se sprijină sistemul de pensii britanic a fost subevaluat. E deja de 1.200 de miliarde de lire, ceea ce depăşeşte cu mult estimările de încasări.

Câţi bani mai trimit acasă românii plecaţi la muncă peste hotare

Sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate au crescut uşor în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună din 2011 şi 2010, însă rămân la niveluri semnificativ mai mici faţă de valorile înregistrate în anii de boom economic. Valoarea transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţia publică, majoritatea fiind remiteri ale românilor de peste hotare, a fost de 240 de milioane de euro în prima lună a acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Suma este cu 10 milioane de euro peste cea înregistrată în ianuarie 2011 şi cu 12 milioane de euro faţă de aceeaşi lună din 2010. La nivelul întregului an, în 2011 au fost transferate în România cele mai mici sume din ultimii şapte ani. Mai exact, doar 3,58 miliarde de euro au intrat în România sub forma transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţie publică.

Parlamentul, asediat de partide ciudate

Dan Diaconescu creşte în sondaje atacând PDL şi PSD, iar Corneliu Vadim Tudor s-a aliat cu Gigi Becali după ce a ajuns sub pragul electoral. Nemulţumirea alegătorilor faţă de partidele tradiţionale alimentează bazinul electoral al formaţiunilor care şi-au creat imaginea de contestatari ai sistemului. Potrivit ultimului sondaj IMAS, realizat, în luna februarie, la comanda ziarului "Adevărul", 81,6% din cei intervievaţi afirmau că România merge într-o direcţie greşită, iar 34,9% fie nu s-ar prezenta la vot, fie nu ştiu încă dacă se vor prezenta la urne. În aceste condiţii, nu este surprinzător succesul din sondaje înregistrat de Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), cotat cu 17,4%.

Cum se face vameş un frate de ministru: peste noapte

"Adevărul" demontează una dintre cele mai ingenioase forme de răsplată a clientelei politice: angajarea ca vameş a neamurilor sau a apropiaţilor. Azi, despre două cazuri: unul de la Sălaj, celălalt de la Braşov. În familia actualului ministru al Economiei, Lucian Bode, s-a întâmplat în toamna trecută un lucru minunat: fratele său, Dumitru, a ajuns peste noapte vameş. Înainte fusese paznic pe domeniul de vânătoare de la Balc al lui Ion Ţiriac. Schema prin care fratele actualului ministru a ajuns vameş este halucinantă şi bate orice record de distanţă şi de timp: şeful Vămilor de la Bucureşti avea nevoie de un om la Constanţa şi l-a găsit în patru zile exact în cealaltă parte a ţării, la Şimleul Silvaniei.

Străinii scumpesc euro, BNR ţine cu dinţii de curs

Cursul a atins vineri un nou maxim istoric după ce investitorii au cumpărat masiv euro din piaţă, punând presiune pe deprecierea leului. Euro a continuat să se scumpească la sfârşitul săptămânii trecute, Banca Naţională a României (BNR) anunţând vineri un curs de 4,3783 lei/euro, un nou maxim istoric, după ce precedentul, de 3,3688, a fost atins în iunie 2010. Faţă de referinţa de la începutul acestui an, moneda europeană este mai scumpă cu 5,64 bani. Ce a determinat această depreciere a leului? Economiştii spun că motivele nu ţin de cauze interne, ci de o reorientare a investitorilor străini care au mizat pe aprecierea monedei naţionale, dar au ales să-şi închidă poziţiile şi să se mute pe euro.

Miting de amploare în Franţa în favoarea candidatului extremei stângi

Zeci de mii de persoane au defilat duminică la Paris, pentru a-şi manifesta sprijinul pentru candidatul stângii radicale, Jean Luc-Melenchon. Alegerile prezidenţiale vor avea loc luna viitoare în Franţa, Jean Luc-Melenchon fiind cotat cu 11% din intenţiile de vot. Candidatul Frontului de Stânga a spus în faţa mulţimii, al cărei marş s-a încheiat în Piaţa Bastiliei din Paris, simbolul Revoluţiei Franceze, că doreşte să facă din aceste alegeri "o insurecţie civică", să convoace o Adunare Constituantă pentru o "a VI-a Republică socială, laică şi ecologică" şi să pună capăt "privilegiilor capitalului". Atacurile sale virulente împotriva neoliberalismului economic, a elitelor, politicilor de austeritate şi bogaţilor, cărora doreşte să le ia toate "veniturile anuale care depăşesc suma de 360.000 de euro", au propulsat acest fost membru marcant al Partidului socialist la o cotă neaşteptată în sondaje, informează Agerpres.

CAPITAL

THE ECONOMIST: Cât de ieftină mai este de fapt China

Ce impact va avea creşterea formidabilă a salariilor din China asupra producţiei globale? Dacă alegeţi să plecaţi cu vaporul din Hong Kong, la intrarea în Shenzen (regiune responsabilă pentru transformarea Chinei într-un veritabil "atelier global") veţi remarca un afiş imens pe care scrie "Timpul înseamnă bani. Eficienţa înseamnă viaţă". Cu o cincime din producţia mondială, China este cel mai mare "muncitor" al lumii. Pe porţile fabricilor sale au ieşit atât de multe obiecte ieftine, încât a ajuns să contribuie la reducerea inflaţiei în statele cu care are parteneriate comerciale. Acum, a venit timpul ca era Chinei cele ieftine să se apropie de sfârşit. Aproape imperceptibil, costurile au început să crească, începând cu provinciile de coastă, zone tradiţional industrializate. În parte, de vină a fost scumpirea terenurilor, dar şi sporirea normelor de mediu şi de siguranţă şi a taxelor. Totuşi, factorul esenţial a fost majorarea costurilor cu forţa de muncă.

Oficial grec: "Am înţeles că doar turismul ne poate salva"

Într-un interviu acordat Capital, Konstantinos D. Zikos, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Turismului Grec (aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Turismului), a declarat că ţara sa a înţeles că poate ieşi din situaţia dificilă în care se află doar prin turism. Prin urmare, măsurile guvernamentale importante vizează acest sector care anul trecut a înregistrat venituri de 10,5 miliarde de euro. În 2011, s-a înregistrat un record din punct de vedere al numărului de turişti care au ajuns în Grecia, mai précis 16,5 milioane de turişti, în creştere cu 10% faţă de 2010. "Este singurul lucru care ne poate salva, astfel că trebuie să oferim servicii de calitate şi oportunităţi. Ţinta noastră pentru 2012 este să fim în top 10 destinaţii la nivel mondial", declară Konstantinos Zikos.

Războiul de la Oltchim, fără supravieţuitori

Aprobarea de către Comisia Europeană a conversiei în acţiuni a datoriilor pe care Oltchim le are la AVAS ar putea scoate din procesul de privatizare, ce tocmai a fost demarat, acţionariatul minoritar PCC. Transformarea combinatului în­tr-o gaură neagră a atras atenţia nu doar Guvernului (statul este acţionar majoritar cu 54,8% din acţiuni), ci şi organismelor internaţionale, privatizarea Oltchim devenind una dintre obligaţiile asumate în acordul cu FMI. Statul are termen până în luna aprilie pentru a încheia privatizarea combinatului. AVAS va primi, în schimbul celor 135 mil. euro pe care Oltchim îi datorează, un pachet de acţiuni noi, evaluate cel mai probabil la preţul nominal de 0,1 lei/titlu.

Transelectrica nu repetă erorile făcute de Petrom

Statul caută cumpărători pentru pachete de acţiuni ale companiilor pe care le deţine, iar prima ofertă vine de la Transelectrica, societatea ce deţine monopolul în transportul de energie electrică. Oferta secundară de acţiuni a Transelectrica, prin care statul român încearcă să vândă un pachet de 15% din capitalul social al companiei, a început pe 14 martie, iar ultima zi de subscriere este 27 martie. Este prima societate pe care statul o scoate la vânzare după eşecul cu OMV Petrom de anul trecut, iar un lucru important care reiese din prospectul de ofertă este că vânzătorul şi intermediarii au învăţat din greşelile anterioare.

CURENTUL

Sorin Roşca Stănescu, din informator la Securitate, dezinformator la Antene

Mercenarul Sorin Roşca Stănescu (SRS), specializat în şantaj şi dezinformare prin presă, a lansat sâmbătă noaptea, la Antena 3, într-un delir caracteristic, un nou atac aberant la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Mutat cu arme şi bagaje la televiziunea lui Dan Voiculescu, centrul nervos al dezinformării din mass media româneşti, SRS este prezentat în continuare drept jurnalist deşi el a fost de două ori exclus din această breaslă: o dată de către organismele profesionale recunoscute ale presei (CRP şi AJR), la sfârşitul lui 2009, iar a doua oară prin auto-excluderea anunţată de el însuşi, pe 19 ianuarie a.c., după intrarea în rândurile "politicienilor" PNL.

Peste 200.000 de copii, înscrişi la clasa I şi pregătitoare

Aproximativ 72% dintre copiii luaţi în evidenţă au fost înscrişi în clasa pregătitoare şi în clasa I la nivel national, până joi seara, potrivit ultimei centralizări a Ministerului Educaţiei. Rezultatele finale vor fi cunoscute astăzi, după ce vor fi afişate listele cu copiii înmatriculaţi.

"În Capitală au fost încrişi 68% din totalul copiilor luaţi în evidenţă, respectiv 14.564 din cei peste 21.300. La nivel naţional, au fost înregistrate 222.812 de fişe de înscriere, dintre care 88.524 în clasa pregătitoare, iar restul în clasa I.", au anunţat ieri reprezentanţii Ministerului Educaţiei.


CURIERUL NATIONAL

Guvernul SUA a estimat că rezervele cunoscute de ţiţei ale lumii au în jur de 1.350 miliarde de barili. Potrivit celor mai recente date de la Administraţia de Informaţii Energetice (EIA) şi raportului World Factbook al CIA, s-a realizat un top 15 al ţărilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. 1. Arabia Saudită. Rezerve de petrol cunoscute: 262,6 mld. barili. Ponderea din rezervele totale ale lumii: 17,85%. 2. Venezuela. Rezerve de petrol cunoscute: 211,2 mld. barili. Ponderea din rezervele totale ale lumii: 14,35%. 3. Canada. Rezerve de petrol cunoscute: 175,2 mld. barili. Ponderea din rezervele totale ale lumii: 11,91%. 4. Iran. Rezerve de petrol cunoscute: 137 mld. barili. Ponderea din rezervele totale ale lumii: 9,31%. 5. Irak. Rezerve de petrol cunoscute: 115 mld. barili. Ponderea din rezervele totale ale lumii: 7,82%.

Când şi cu cât se va scumpi energia pentru populaţie?

Preţul gazelor naturale pentru populaţie va fi îngheţat până la finele lunii martie 2013. ANRE: Nu vrem să mişcăm preţurile în perioada următoare şi nici nu se poate spune dacă se vor dubla. La sfârşitul calendarului de liberalizare a preţurilor acestea s-ar putea dubla.

Manual de supravieţuire în jungla bursieră de azi

Investitorul britanic Jeremy Grantham spune că avansul bursier din ultimele luni este o bulă speculativă alimentată de banca centrală a SUA. El le recomandă micilor investitori să nu se aventureze într-un "joc periculos" şi să îşi educe cea mai de preţ calitate a unui investitor, care este răbdarea. Acţiunile vor putea fi achiziţionate ieftin la capătul unei prăbuşiri bursiere care este inevitabilă.

Cât de stabil va fi cursul euro - leu?

Leul s-a depreciat vizibil în raport cu euro încă de joi, pe fondul revenirii optimismului asupra economiei SUA şi al creşterii randamentului titlurilor de stat americane. Cursul leu/euro se va stabiliza în perioada următoare, iar BNR va continua să intervină indirect în piaţă la fiecare moment de volatilitate ridicată, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile, când ordinele de cumpărare plasate de jucătorii străini au dus referinţa la un nou maxim istoric, informează Mediafax. Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat vineri la cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,3783 lei/euro. Leul s-a depreciat vizibil în raport cu euro încă de joi, după ce jucătorii străini care mizau pe aprecierea leului şi a valutelor din regiune au început să închidă din poziţii, pe fondul revenirii optimismului asupra economiei SUA şi al creşterii randamentului titlurilor de stat americane.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, la taifas cu Ion Cristoiu: "I-am propus lui Victor Ponta să fie premier"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, în emisiunea "La taifas cu Ion Cristoiu" de la B1TV, că, la consultările de la Palatul Cotroceni din 6 februarie, i-a propus lui Victor Ponta să preia funcţia de prim- ministru, dar liderul PSD a refuzat. "Eu am avut surpriza refuzului mandatului de premier de către Victor Ponta, în negocierile din 6 februarie de anul acesta. A fost o ofertă pe care i-am făcut-o la consultările de la Palatul Cotroceni. Victor Ponta n-a răspuns nimic, a răspuns Crin Antonescu în locul său şi ăla micu, Daniel Constantin", a spus şeful statului.

Ultimul om al lui Gaddafi, "Cutia Neagră" a căzut!

Fostul şef al serviciilor de informaţii libiene, Abdullah al-Senussi a fost prins pe aeroportul din Mauritania. El este deţinătorul unui bagaj de secrete care fac să tremure mai-marii lumii. Fostul şef al serviciilor secrete libiene, Abdullah al-Senussi, considerat mâna dreaptă a colonelului Muammar Gaddafi, a fost capturat, în Mauritania. Este de aşteptat ca multe dintre secretele politice şi militare pe care liderul de la Tripoli le-a luat cu el în mormânt să fie scoase la lumină. În special cele referitoare la investiţiile de miliarde de dolari, arme nucleare, atentate teroriste sau finanţări ilegale. Arestarea celui supranumit "Cutia Neagră" a lui Gaddafi, pentru informaţiile extrem de importante pe care Senussi le deţine, pare să provoace nelinişte în multe cancelarii occidentale.

Avertisment: Portugalia va fi viitoarea Grecie!

Mohamed El-Erian, directorul general al PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, anticipează că Portugalia va fi următoarea ţară din zona euro intrată într-o criză severă, devenind "următoarea Grecie" până la sfârşitul acestui an, potrivit unui interviu realizat de Der Spiegel. Întrebat dacă crede că Portugalia va deveni următoarea Grecie până la sfârşitul acestui an, El-Erian a spus: "Da, din păcate asta se va întâmpla". Portugalia se contractă periculos. Pacific Investment Management Co. (PIMCO) este cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, cu active în administrare de 1.360 miliarde de dolari. PIMCO este divizie a grupului german de asigurări Allianz, însă funcţionează în mare parte autonom.

JURNALUL NATIONAL

Cursa leu-euro şi cursa leu-leu. Autor: ADRIAN VASILESCU

Zilele trecute, pe piaţa valutară, euro a câştigat câteva puncte în plus în faţa monedei noastre. Aşa că interesul mass-media s-a concentrat brusc asupra cursei leu - euro, iar dezbaterile publice pe aceas­tă temă au devenit tot mai aprin­se. O noutate? Nici una în apa­renţă. De două decenii, fără întrerupere, românii sunt cu ochii pe ceasul din turnul pieţei valutare. În tot acest timp, fiecare înclinare ceva mai pronunţată a balanţei, într-o parte ori în alta, a stârnit comentarii, controverse, dispute. Şi totuşi, nici o etapă din evoluţia pie­ţei valutare nu a semănat cu alta.

Reteaua de piloşi, vânzători de mobilă şi mecanici auto care administrează Transelectrica. Se pregătesc un popă şi un medic legist. Companiile de stat sunt în continuare pline de oameni de partid

Transelectrica, coloana vertebrală care ţine funcţional sistemul energetic românesc, va fi transferată de la Ministerul Economiei către un alt minister. Motivul acestei mutări este că Uniunea Europeană a vrut, prin Pachetul 3 din energie, ca operatorii de sistem să fie cu adevărat independenţi atât de către organismele de stat, cât şi de producătorii şi furnizorii de energie. O privire asupra Consiliului de Administraţie al Transelectrica, plin de consilieri personali, foşti miniştri şi de oameni fără legătură cu energia, arată cât de independentă este, în realitate, compania.

Directorul general al FMI: Economia mondială nu mai este "pe marginea prăpastiei"

Christine Lagarde, directorul general al FMI, consideră că economia mondială nu mai este "pe marginea prăpastiei", cu semne de stabilizare în zona euro şi SUA. Lagarde avertizează însă că nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate şi creşterea preţurilor petrolului ameninţă stabilitatea globală. "Poate că economia globală este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spaţiu de manevră şi nu este loc pentru greşeli", a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum, potrivit Reuters, citată de Mediafax. Lagarde a afirmat că au început să apară semne de stabilizare datorită măsurilor luate în urma crizei financiare mondiale.

Obama vrea să detoneze "bomba petrolieră"

Preşedintele american Barack Obama ia în calcul "deversarea" unor cantităţi imense de petrol din Rezerva Strategică de Petrol a SUA (SPR), în încercarea de a reduce preţul barilului de ţiţei de pe pieţele internaţionale, aflat aproape de nivelurile-record din 2008, scrie Reuters. Cele patru caverne de pe coasta Golfului Mexic adună 700 de milioane de barili de petrol deţinut de guvernul SUA. Presa a scris că Marea Britanie a fost de acord să dea drumul în piaţă la rezerve în acelaşi timp cu SUA, o acţiune conjugată cum nu s-a mai văzut în domeniul pieţelor energetice. Acţiunea este clădită pe modelul prin care băncile centrale ale lumii intervin în acelaşi timp pentru a asigura lichiditate pe pieţele financiare şi pentru a reduce costurile finanţării.

NATIONAL

Conservatorii, blatisti electorali pe biletul liberalilor

Obisnuiti cu postura de atarnache pe la formatiunile mari, conservatorii nici nu s-au mai sinchisit sa depuna la tribunal lista cu sustinatorii, chiar daca in felul acesta au pierdut dreptul de a mai candida in 2012. Dupa ce ani la randul si-au facut intrarea in Parlament pe listele PSD, conservatorii stau acum agatati de liberali, pe care incearca sa-i pagubeasca de cateva functii bunicele. Obraznicie maxima, in contextul in care PC si-a pierdut dreptul de a candida in anul electoral 2012, pentru ca a incalcat Legea partidelor politice.

Ponta o da la-ntors cu PDL

Liderul PSD revine si anunta ca partidele din USL nu isi vor baga in statut interdictia de a colabora cu PDL si Traian Basescu. La drept vorbind si tinand cont de soarta aliantelor politice dambovitene, o astfel de interdictie nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, fapt demonstrat cu prisosinta de tradarile comise si aliantele destramate doar in ultimii sapte ani. Cand PC(PUR) a tradat de doua ori PSD-ul, iar PNL-ul ajuns la guvernare sub egida Aliantei DA a guvernat jumatate de mandat sprijinit de PSD. Concluzia: orice statut se incalca si toate partidele mioritice sunt, in functie de recompensa, pasibile de tradare.

Rompetrol si OMV, amendate de bulgari pentru scumpirea benzinei

Comisia pentru protectia concurentei din Bulgaria a anuntat ca Lukoil Bulgaria, OMV, Rompetrol Bulgaria si Naftex Petrol au fixat preturile carburantilor. Conform autoritatilor bulgare, ilegalitatea a constat in incheierea unui acord interzis si coordonarea practicilor de stabilire a preturilor. Practic, incepand de anul trecut, firmele implicate au mentinut carburantii la un pret ridicat, in baza unei intelegeri tip cartel. Cele patru companii vor fi amendate cu pana la 10% din cifra de afaceri.

Romania, in valtoarea pregatirilor celui de-al treilea razboi mondial

Al treilea razboi mondial se va desfasura sub trei "steaguri false": economic, al informatiei si militar. "Steag fals" are, de regula, o conotatie militara si este acea operatiune care face ca un atac sa para executat de alte forte decat cele care l-au efectuat. In contextul actual, este vorba in primul rand de alt motiv decat cel invocat! Motivul celui de-al treilea razboi mondial este schimbarea intregului sistem bancar. Ecuatia e simpla: sistemele bancare sunt scheme Ponzi, iar prin relationarea lor la nivel mondial ajung la plafonul peste care nu pot trece. Practic, in aceasta schema, banii sunt creati cand exista datorii, iar daca acestea ar fi platite, nu s-ar mai crea bani. In acest caz, elitele bancare ar trebui sa-si insuseasca noi active ca sa creeze capital. Iar active la nivelul cerintelor sistemului bancar mondial nu exista de buna voie. Este necesar un razboi mondial, a carui legitimitate e asigurata de al treilea "steag fals", cel al informatiei.

Rusii vor sa cumpere Oltchim

Statul va transforma in actiuni datoriile companiei Oltchim, care devine astfel mult mai atractiva pentru privatizare. Printre cei patru investitori interesati de combinatul chimic se numara concernul rusesc TISE. Ceilalti trei potentiali investitori sunt Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (Romania) si PCC (Germania). Statul vrea sa transforme datoriile la buget ale Oltchim (circa 135 milioane de euro) in actiuni, dar fara consultarea actionarilor minoritari, printre care se numara si PCC.

PUTEREA

Se cere capul Dorinei Danielescu

Chiar dacă nu are nici un rezultat în activitate, Dorina Danielescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a reuşit să se aleagă cu reclamaţie la Guvern şi la Preşedinţie. După un protest în curtea instituţiei, angajaţi ai ANRP au cerut ajutorul celor două autorităţi ca să pună capăt abuzurilor şefei de la ANRP. Ea este acuzată chiar şi de practici "neonaziste" în relaţia cu propriii angajaţi. La începutul lunii martie, mai mulţi salariaţi ai ANRP au participat la un protest spontan la sediul Autorităţii, iscat din cauza nemulţumirii personalului cu privire la modul în care este condusă instituţia de către preşedintele Dorina Danielescu.

Combinatul Oltchim ar putea fi privatizat până la finele lunii iulie

Combinatul Chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea ar putea fi privatizat până la sfâşitul lunii iulie, a declarat directorul general al societăţii, ing. Constantin Roibu. "Anunţul pentru privatizarea pachetului de 54,8% pe care îl deţine statul la Oltchim a fost deja publicat. Cei care doresc să cumpere pachetul de acţiuni au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi pregăti documentarea, iar cei care doresc reintegrarea cu rafinăria de la Piteşti trebuie să ia legătura cu Petrom-ul pentru a o cumpăra.

ANL sparge piaţa construcţiilor: "Locuinţe sociale" de 90 mp, cu chirie de 100 euro

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Cristian Petrescu, continuă programele demarate de colega sa de partid Elena Udrea. Priorităţile ministrului Petrescu au rămas risipirea banilor pe patinoare şi continuarea programului de construcţie a caselor de închiriat prin ANL, finanţate de dezvoltatori particulari. Proiectul de act normativ stipulează că un apartament cu două camere va avea o suprafaţă de circa 90 mp, cât unul de lux. Pentru acest confort, chiriaşii vor plăti lunar către ANL sub 100 de euro.

ROMANIA LIBERA

De ce acceptă Nuclearelectrica o pagubă de 34 de milioane de euro

Deşi autorităţile române s-au angajat faţă de instituţiile internaţionale să rezilieze contractele cu "băieţii deştepţi", companiile producătoare de energie continuă vânzările preferenţiale de curent electric. Pentru fiecare contract încheiat cu "băieţii deştepţi" de marile companii producătoare de energie din subordinea statului pagubele "încasate" sunt de zeci de milioane de euro. Cu toate acestea, de mai bine de un an după ce autorităţile române s-au angajat faţă de instituţiile financiare internaţionale să stopeze aceste contracte păguboase, companiile din energie încearcă, din nou, să încheie noi contracte care să ocolească bursa OPCOM.

Vasilescu: Deprecierea leului nu reprezintă un atac speculativ

Deprecierea monedei naţionale până la cel mai scăzut nivel din istorie în raport cu euro nu reprezintă un atac speculativ, a arătat vineri seară, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, la un post privat de televiziune, informează Agerpres. "Nu s-a întâmplat nicio schimbare semnificativă în baza economică din ţară. Cererea de valută a fost mai mare", a arătat Vasilescu. Moneda naţională s-a depreciat vineri în raport cu euro, iar Banca Naţională a României /BNR/ a anunţat un curs de 4,3783 lei pentru un euro, în creştere cu 1,11 bani (+0,25%) faţă de valoarea de 4,3672 lei anunţată în şedinţa anterioară. Acesta este cel mai redus nivel al leului din istorie în raport cu euro.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare slăbiciune a României: Populaţia şi companiile cu credite sunt şi mai expuse la febra cursului decât în 2008

Expunerea la creditele în valută a crescut în loc să scadă în cei trei ani de la startul crizei financiare mondiale. Joi şi vineri moneda naţională s-a depreciat vizibil faţă de euro, atin­gând maxim după maxim, iar trendul a fost temperat doar de intervenţiile repetate ale BNR, după cum spun dealerii. Cele mai mari emoţii le au debitorii cu credite în valută, iar de la debutul crizei în octo­mbrie 2008 încoace, timp de peste trei ani, guvernul şi Banca Naţională nu au luat nicio măsură reală, care să aibă efecte vizibile în sta­tistici, pentru a stăvili creşterea ponderii credi­telor în valută în total credite. Astfel, populaţia şi companiile sunt şi mai expuse acum decât în urmă cu trei ani unei eventuale devalorizări bruşte a leului faţă de euro.

Ford, amendat fiindcă a produs de 33 de ori mai puţin decât trebuia

Ford Motor Company va fi amendat cu 14 mil. euro de către stat pentru nerespectarea contractului de privatizare semnat în septembrie 2007 la Salonul Auto de la Frankfurt, americanii asamblând anul trecut aproape 7.600 de utilitare Transit Connect, în timp ce în urmă cu cinci ani promiteau să vor produce în 2011 cel puţin 250.000 de maşini. Ford şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au semnat la finalul săptămânii trecute noul act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova, după mai bine de un an şi jumătate de negocieri.

Topul celor mai mari firme de head-hunting. Cât câştigă de pe urma recrutării unui CEO

Mona Neagoe (Pedersen&Partners), Radu Furnică (Leadership Development Solutions) şi Radu Manolescu (K.M. Trust&Partners) conduc cele mai mari firme locale de executive search pe o piaţă estimată la 6 milioane de euro, formată din recrutarea anuală a 200 de CEO din multinaţionale, dar şi din companii locale. Un head-hunter primeşte între 10.000 şi 30.000 de euro pentru recrutarea unui executiv de top, adică între 28 şi 33% din salariul net anual al managerului plasat, potrivit unui studiu realizat de firma Business Management Technologies care administrează platforma de consultanţă online manageranticriză.ro. Radu Furnică este cel care va recruta anul acesta noul CEO al Bursei de Valori şi care va câştiga un salariu de 8.000 -10.000 de euro net pe lună, ceea ce înseamnă că head-hunterul va încasa un comision de 35.000 - 40.000 de euro dacă va găsi executivul potrivit acestei funcţii.

Cu răscumpărări de acţiuni şi dividende, Fondul Proprietatea se îndreaptă spre dispariţie

Grupul american Franklin Tem­ple­ton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), le propune acţionarilor să aprobe un nou program de răscumpărare a 8% din titlurile fondului, pachet evaluat pe bursă la 646,2 milioane de lei (147,6 milioane de euro) la cotaţia actuală. Răscumpărările vor fi realizate în funcţie de lichidităţile disponibile ale fondului, potrivit reprezentanţilor Templeton. Templeton încearcă astfel să-i mulţumească pe principalii acţionari ai Fondului Proprietatea, care i-au solicitat să ia măsuri curajoase pentru reducerea decalajului dintre preţul acţiunilor pe bursă şi valoarea activelor.

România, la un pas să ajungă exportator net de agroalimentare

România va deveni până la sfârşitul acestui an expor­tator net de produse agroalimentare pentru prima dată după Revoluţie în condiţiile în care deficitul comercial, de 300 milioane de euro anul trecut, a ajuns să fie de şapte ori mai mic decât acum cinci ani. În acelaşi interval exporturile au crescut de la 1,1 la 3,9 mld. euro. Importurile au crescut de la 3,3 mld. euro la 4,2 mld. euro. "Afacerile din agricultură sunt în acest moment super profitabile ca urmare a preţurilor mari pentru alimente, dar şi pentru că producătorii primesc subvenţii", a explicat Ga­briel Popescu, profesor universitar în cadrul ASE Bucureşti.

Unii investitori preferă să cumpere Transelectrica de pe bursă

Investitorii au subscris în primele trei zile 3,27% din acţiunile puse în vân­zare în oferta Transelectrica Bu­cureşti (TEL), ceea ce înseamnă că aceş­tia au plasat până în prezent ordine care se ridică la 5,36 mil. lei (1,2 mil. euro). Prezenţa investitorilor de vineri a fost mai slabă decât în precedentele două zile, când s-au subscris circa 3,15% din acţiunile puse în ofertă. Astfel, vineri s-au înregistrat ordine în valoare de circa 160.000 de lei în ofertă. În schimb, pe bursă titlurile Trans­elec­trica au închis şedinţa cu o creştere im­por­tantă, de 3,7%, în urma unor tran­zacţii de 111.000 de lei. Preţul de închidere de vineri a fost de 16,9 lei/uni­tate. Un preţ mai mare pe bursă majo­rează discountul la care investitorii pot achiziţiona acţiuni în ofertă. Preţul minim din ofertă, de 14,9 lei, este cu 12% mai mic decât preţul de pe bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb