REVISTA PRESEI 19.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 martie 2015

ADEVARUL

România importă benzină şi motorină de 2,4 miliarde de euro anual, dar îşi taie rafinăriile la fier vechi

Importurile de produse petroliere rafinate au crescut cu 70% în luna ianuarie, până la 137.900 tone echivalent petrol (tep), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în urcare cu cu 57.000 tep, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Pe tot anul 2014, România a importat produse petroliere finite care echivalează cu 2 milioane de tep, potrivit aceleiaşi instituţii. Transformând această cantitate în litri, avem 2,2 miliarde de litri. Luând în calcul un preţ de 5 lei pe litru şi un curs de 4,45 de lei pentru un euro, rezultă că toate importurile de carburanţi au valorat aproape 2,47 miliarde de euro. România mai are doar patru rafinării funcţionale, respectiv Petrobrazi - deţinută de către Petrom, Petromidia şi Vega - controlate de către KazMunaiGaz şi Petrotel - proprietate a grupului rus Lukoil. Din acestea, doar trei produc carburanţi, Vega realizând bitum.

Băsescu a publicat contractul de împrumut între Crescent şi firma lui Voiculescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a publicat un contract de împrumut încheiat între Crescent şi SC Media Casa Press SRL, ca o dovadă la afirmaţiile făcute ieri, potrivit cărora senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea a transferat bani de la "compania Securităţii, Crescent" în Grivco, fără a fi returnaţi. Gabriela Firea "tot împrumuta aşa an de an şi nu plătea înapoi 400.000 de euro şi vreun milion opt sute de mii de dolari de la Crescent şi îi transfera într-o companie care era în grupul domnului Voiculescu" a susţinut Băsescu, la ieşirea de la sediul PMP, adăugând: "Dacă Firica îşi aduce aminte de chestia asta, ar fi bine să se spovedească public".

Procurorul general al României despre participarea la Revoluţie: "Am tras, dar n-am omorât pe nimeni"

După ce Traian Băsescu l-a acuzat pe procurorul general al României că a tras în oameni la Revoluţie, "Adevărul" prezintă mărturia lui Tiberiu Niţu despre participarea sa la evenimentele din decembrie 1989. În anul 2010, în cadrul unei ample campanii despre traseul urmat de Dosarul Revoluţiei şi Dosarul Mineriadei, ziarul "Adevărul" realiza un interviu pe această temă cu Tiberiu Niţu, care în urmă cu cinci ani ocupa funcţia de prim-adjunct al procurorului general. La vremea respectivă a discutat şi despre activitatea lui Tiberiu Niţu în timpul Revoluţiei din 1989, însă această parte a interviului a rămas nepublicată.

Cei şapte aliaţi ai lui Putin din UE şi metodele de intimidare ale Rusiei

Sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei vor expira la sfârşitul lui iulie şi prelungirea sau extinderea lor va necesita un vot unanim din partea statelor membre. Majoritatea cer ca sancţiunile să fie prelungite pentru încă cel puţin 6 luni, însă sunt şi câteva ţări care se declară categoric împotriva unei astfel de decizii, scrie Bloomberg. Este vorba despre Cipru, Grecia, Ungaria, Austria, Italia, Slovacia şi Spania. Preşedintele cipriot Nikos Anastasiades a efectuat o vizită la Moscova în februarie, când a semnat cu Vladimir Putin mai multe acorduri privind prezenţa militara rusă în insula de la Marea Mediterană. Noul premier grec Alexis Tsipras este agreat de Kremlin şi urmează şi el să aibă o vizită la Moscova în aprilie, unde ar putea discuta despre un ajutor financiar din partea Rusiei.

Justificare deloc ortodoxă: cum explică Patriarhia taxa pe cap de credincios impusă pentru susţinerea Trinitas TV

Oficialii Patriarhiei admit existenţa unei hotărâri luate în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind impunerea unei taxe lunare fiecărei familii de credincioşi pentru susţinerea trustului media Trinitas. Decizia a fost aprobată în cadrul unei şedinţe a Sinodului din decembrie 2014 şi a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015. Potrivit circularei trimise de Patriarhie entităţilor BOR din România şi din diaspora, fiecare preot paroh trebuie să contribuie financiar pentru susţinerea activităţii "Televiziunii şi Radioului TRINITAS, ce aparţin Patriarhiei Române". Parohiile trebuie să vireze către bugetul Trinitas o sumă echivalentă cu "0,07 lei/familie/lună".

Ce se află în spatele morţii mediatice a lui Vladimir Putin?

Primele zvonuri legate de dispariţia lui Vladimir Putin au apărut concomitent cu anunţul rezilierii contractului dintre preşedintele rus şi Ketchum, compania americană de PR care se ocupa, până de curând, de imaginea sa. Principala reuşită de PR a firmei Ketchum a fost apariţia în publicaţia The New York Times a unui editorial controversat semnat chiar de Vladimir Putin. Joi, 12 martie, în presa americană apăreau primele informaţii legate de întreruperea contractului dintre Kremlin şi compania de PR Ketchum, parte a grupului global de marketing Omnicom. În cei nouă ani de parteneriat, Kremlinul a plătit americanilor aprozimatix 30 de milioane de dolari pentru servicii de promovare a imaginii lui Vladimir Putin mai ales în Occident. Oficialii ruşi au motivat despărţirea de Ketchum tocmai prin curentul foarte ostil anti-Putin, asta la nivel intentarnaţional.

Care sunt efectele victoriei lui Benjamin Netanyahu în alegerile din Israel

Benjamin Natanyahu a reusit, în extremis, să se impună în alegerile din Israel şi a făcut-o, mai ales în ultimele zile ale campaniei, mutându-se chiar mai la dreapta spectrului politic, decât fusese până atunci. Efectiv în ultimele ore ale scrutinului, el a convins electoratul că nu va exista un stat palestinian, cât timp el va fi prim-ministru, ceea ce e posibil să-i fi atras voturi de la ultra-nationalişti. Marţi la miezul nopţii , Isaac Herzog liderul alianţei de centru-stânga şi fosta şefă a diplomaţiei israeliene, Tzipi Livni, îşi serbau victoria, anunţând că vor începe negocierile pentru formarea unui nou guvern. Dar pe măsură ce voturile erau centralizate, devenea tot mai clar avansul pe care îl obţinuse de fapt Netanyahu, care reuşea astfel, din nou, să arate cu nu în zadar este supra-numit "vrăjitorul",scrie Bettina Marx pentru DW..

BANCHERUL

Probleme la Bancpost: pierderile s-au triplat, rata creditelor neperformante a urcat la 31,4%, banca are multe credite in franci elvetieni

Subsidiarele din Romania ale grupului grecesc Eurobank EFG, dintre care cea mai mare este Bancpost, urmata de IFN-ul ERB Retail Services, emitentul cardurilor de credit Euroline, au avut in 2014 pierderi record de 138,8 milioane euro, de trei ori mai ridicate decat in anul precedent, cand s-au ridicat la doar 40,2 milioane euro, conform datelor publicate de banca-mama cu sediul in Atena. Dupa ce in 2012 rezultatul negativ era de numai 35,2 milioane euro iar in 2011 de 25 milioane euro, banca greceasca s-a afundat asadar in pierderi in 2014. Iar 2015 pare a fi un an si mai greu, cu criza creditelor in franci elvetieni si amenintarea iesirii Greciei din zona euro. Doar banca, Bancpost, a inregistrat in 2014 pierderi de aproximativ 60 de milioane de euro, conform datelor raportate la BNR. Rata creditelor neperformante a crescut de la 29,4% in primul trimestru la 31,4% la finalul lui 2014, respectiv 800 milioane euro.

E corect ca statul sa preia riscul unor credite de 1 miliard de franci elvetieni iar bancile sa plateasca doar 300.000 de franci?

In timp ce asociatiile de protectie a clientilor bancilor s-au strans la sediul ANPC pentru a face presiuni asupra bancilor sa preia o parte acceptabila din povara celor cu credite in franci elvetieni afectati de dublarea cursului CHF/leu din momentul obtinerii creditelor pana astazi, prin negocieri individuale cu fiecare client, dupa cum le-a indemnat BNR, adica imposibil, in sedinta de guvern se discuta o varianta mai fezabila si mai rapida pentru iesirea din criza francului: aplicarea de catre banci unui discout de 15% tuturor celor 75.000 de clienti care detin credite in valoare de 2 miliarde de franci. Dar pentru acordarea unei reduceri cu 15% a valorii imprumuturilor, adica exact cu cat s-a apreciat francul fata de leu in luna ianuarie, bancile au cerut guvernului sa garanteze jumatate din valoarea acestora, exact ca in cazul creditelor noi acordate prin programul Prima Casa.

CURIERUL NATIONAL

Românii cumpără mai mult... strict necesar

Consumul a crescut anul trecut, dar aproape toţi banii au mers tot pe bunuri pe cât se poate de necesare vieţii cotidiene. Mâncarea şi băutura au reprezentat 87% din coşul de cumpărături al românului şi doar 13% produse de îngrijire personală şi a locuinţei. Românii au cheltuit anul circa 6.450 de lei pe bunuri de uz casnic, lăsând în medie 25 de lei la o vizită la magazin. Atât autorităţile cât şi retailerii s-au bucurat de consumul în creştere înregistrat anul trecut, atât ca volum cât şi ca valoare, mai ales în condiţiile în care România a fost una din puţinele ţări care s-a putut bucura de o asemenea evoluţie. Potrivit datelor companiei de cer­ce­tare de piaţă GfK România, consumul a crescut cu 4,6% anul trecut, dar ca volum, în timp ce valoric avansul faţă de 2013 a fost doar de 2%, semn că românii au cumpărat mai multe produse, dar tendinţa către preţul cel mai mic a fost una pe cât se poate de clară.

Pensiile private continuă să câştige teren

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a fost, în anul 2014, de 20,2 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), în creştere cu 36,65% faţă de anul 2013, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Anul trecut, ponderea pensiilor private în PIB a fost de 3,05%, comparativ cu 2,34% în 2013. Valoarea medie a unui cont pe Pilonul II a ajuns la 4.479 lei. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 31 decembrie 2014 de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost de 19,12 miliarde de lei (4,27 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 37,15%. La sfârşitul anului trecut, 6,29 milioane de participanţi erau înregistraţi în sistemul pensiilor aferente Pilonului II, în creştere cu 4,20% faţă de anul 2013.

Germania bate în retragere. China este acum al treilea exportator de arme

China a depăşit Germania şi Franţa pentru a deveni al treilea exportator mondial de arme. La fel ca şi în alte industrii, mai puţin letale, exportatorii de arme din lume preiau din cotele de piaţă ale rivalilor lor. Chiar şi maşinăria de export a Germaniei a cedat în faţa Chinei, potrivit Qurtz.com. În ultimii cinci ani, vânzările de arme externe ale Chinei s-au dublat, acestea crescând cu 143%, pentru a fi mai precis, potrivit datelor publicate recent de către Institutul Internaţional pentru Cercetări în Domeniul Păcii de la Stockholm (SIPRI). Această creştere este mai rapidă decât creşterea din aceeaşi perioadă a pieţei globale de arme de export, astfel că în topul celor mai mari exportatori de armament China ocupă locul al treilea cu 5,4%, primele două poziţii fiind ocupate de SUA (31,1%), respectiv Rusia (26,5%). Pe locul patru şi cinci cu acelaşi procent de 5,2% se află Germania şi Franţa.

Bitcoin-ul creşte în tranzacţii, dar încă nu atrage foarte mulţi utilizatori

Moneda virtuală a atras până la finele anului trecut, la nivel global, doar 1,3 milioane de utilizatori. Sectorul de retail, cel în care cei care se ocupă de tranzacţii cu bitcoin îşi pun toate speranţele, întârzie că adopte moneda virtuală. Deşi valoarea tranzacţiilor este în creştere, numărul de utilizatori nu va creşte în mod spectaculos în următorii ani. Moneda virtuală, Bitcoinul, a creat multă agitaţie în ultimul an şi a atras atenţia lumii întregi, inclusiv a specialiştilor care recunosc potenţialul şi beneficiile acestuia, însă nu reuşeşte să şi atragă mai mulţi oameni care să-l folosească pentru tranzacţii.

CFR preia rutele Regiotrans

CFR a preluat, de ieri, o parte din rutele Regiotrans, după ce licenţa operatorului privat a fost suspendată din cauza garniturilor mult prea uzate. Anularea încă de ieri a trenurilor Regiotrans i-a forţat pe călătorii, mare parte navetişti, să caute soluţii alternative. Omul de afaceri Costel Comana, unul dintre patronii Regiotrans, s-a sinucis în urmă cu aproape o lună într-un avion cu destinaţia Costa Rica, în contextul unei anchete privind subvenţiile acordate companiei. CFR Călători va introduce în circulaţie o serie de trenuri Regio pentru asigurarea serviciului public de transport feroviar de persoane pe următoarele rute: Iaşi - Hârlău - Iaşi; Iaşi - Dorohoi - Iaşi; Braşov - Întorsura Buzăului - Braşov; Braşov - Zărneşti - Braşov; Piteşti - Goleşti - Câmpulung - Goleşti - Piteşti; Piteşti - Curtea de Argeş - Piteşti; Roşiori Nord - Turnu Măgurele - Roşiori Nord; Roşiori Nord - Alexandria - Zimnicea - Alexandria - Roşiori Nord; Timişoara Nord - Jimbolia - Timi­şoara Nord; Ploieşti Sud - Urziceni -

EVENIMENTUL ZILEI

Operaţiunea "Bani pentru partid". Tone de carne şi cârnaţi, luate ca şpagă pentru pomeni electorale

Evenimentele organizate de 1 Mai, 1 Decembrie, Paşte sau Crăciun sunt folosite de partidele politice pentru a atrage capital electoral. "Evenimentul zilei" prezintă cazul lui Marian Zlotea, fost şef la ANSVSA, care a coordonat strângerea de mâncare pentru petrecăreţi. Delegaţii internaţionali la evenimentul "Black Sea Task Force"- 2010, dar şi mii de oameni care participau la pomeni electorale s-au ospătat cu mâncare din şpagă. Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor DNA în cazul lui Marian Zlotea (44 de ani), secretar general adjunct al PNL. Politicianul a fost trimis în judecată pentru fapte făcute în calitate de şef la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), perioada octombrie 2009- mai 2010, alături de 15 subordonaţi.

Cum truca Radu Mazăre licitaţiile publice

Deşi a primit o "recompensă" de 9 milioane de euro pentru contracte ilegale şi autorizaţii emise prin telepatie, primarul a fost lăsat la "vatră" de judecători. Transferul serviciului de salubritate al oraşului Constanţa către firma Polaris Holding, pentru o perioadă de 25 de ani, a fost o afacere care i-a adus lui Mazăre câteva milioane de euro în buzunare. Licitaţia organizată de primar în 2008 a încălcat toate regulile posibile, spun procurorii. În primul rând, Mazăre a cerut ca ofertantul să deţină un efectiv de exact 47 de utilaje şi 34 de echipamente. O altă cerinţă a fost aceea ca pe toată durata procedurii, adică de la depunerea ofertei până la anunţarea câştigătorului, utilajele necesare acţiunii să fie imobilizate pe raza judeţului Constanţa. O singură firmă putea să îndeplinească aceste condiţii cumulative, adică exact firma prietenului Eduard Martin, deputat PSD de Constanţa.

Emil Hurezeanu, avertisment înfiorător în privinţa Rusiei

"Cred că ruşii pregătesc o manevră mai mare (...) şi cred că pregătesc acum formule noi de atac şi propagandă ostilă. Una din ideile democraţiei europene este crearea unei contrapropagande. Ministerul de Externe de la Berlin are în vedere crearea unui Institut de Cercetări Răsăritene şi Ruseşti, finanţat de statul german, care să adune creiere, minţi valabile şi specialişti din toate ţările est-europene şi să vedem ce putem face, care sunt strategiile de viitor. Rusia se pregăteşte, cu Putin, fără Putin, pentru o perioadă mai lungă de ostilitate faţă de Occident", a declarat Emil Hurezeanu, la Digi24.ro.

Criza greacă ameninţă securitatea Europei

Soluţia dificultăţilor financiare ale Atenei ar putea veni de la Moscova, dar analiştii se tem că problemele economice pot atrage o ameninţare geostrategică. Eforturile Greciei de a rămâne solventă şi în interiorul zonei euro se transformă într-un joc destul de periculos. Dincolo de războiul declaraţiilor dintre Atena şi Berlin, se pun la cale diverse planuri alternative. Marţi, la doar câteva ore după ce guvernul de stânga din Grecia a anunţat că premierul Alexis Tsipras a acceptat o ofertă din partea cancelarului german Angela Merkel, a apărut informaţia că prim-ministrul va face o vizită şi la Moscova. "Premierul va vizita Kremlinul în 8 aprilie, în urma invitaţiei primite din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin", a anunţat Cabinetul şefului guvernului elen. N-a trecut nicio zi şi unul dintre diplomaţii importanţi din SUA, Victoria Nuland, a sosit la Atena, pentru a discuta cu ministrul de Externe elen, Nikos Kotzias, şi cu cel al Apărării, Panos Kammenos.

JURNALUL NATIONAL

Bulgarii voiau să-l "importe" pe Hotia Georgescu! L-AU FILMAT ÎN CĂTUŞE!

Hotia Georgescu a fost recomandat Bulgariei de marii raportori MCV sa ajute la infiintarea unei agentii de integritate la sud de Dunare. Recomandarea a fost luata in serios de bulgari care prin indemnul doamnei Meglena Kuneva, fost comisar european, si actual vicepremier al guvernului bulgar, au trimis o echipa de jurnalisti sa-l intervieveze pe Horia Georgescu, ca avantpremiera la vizita lui la Sofia. Luni, harnici ziaristi bulgari erau, potrivit unor surse din comunitatea media, prezenti la Bucuresti unde erau gazduiti de o AGENTIE DE STIRI ONLINE si indrumati, potrivit surselor din interiorul redactiei respective de un sef editorial supus macovismului fundamentalist. Bulgarii au ramas cruciti cand au vazut prima stire a televiziunilor, cand omul lor, profesorul de integritate, era bagat sub escorta la DNA. Zaristii au primit si frisca de pe tort cand l-au filmat pe Hotica Georgescu in catuse.

Doi turişti germani aflaţi în Grecia Şi-au plătit partea care le revenea, din datoria de război a Germaniei

Un cuplu german a primit miercuri elogiile presei elene. Cei doi turişti germani care s-au dus la o primărie din Peloponez pentru a plăti partea care le revine din datoria de război a Germaniei faţă de Grecia, relatează AFP. "Au venit în biroul meu afirmând că vor să compenseze atitudinea guvernului lor, că au făcut un calcul şi că datoria care revine fiecărui german pentru împrumutul impus Greciei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial se ridică la 875 de euro", a explicat primarul din Nafplio, Dimitris Kotsouros. Cecul plătit de cei doi, care au ales Nafplio simbolic, potrivit primarului, 'întrucât aceasta a fost capitala Greciei în secolul al XIX-lea', a fost trimis unei asociaţii locale de ajutor pentru persoanele defavorizate.

La Frankfurt, mişcarea Blockupy a manifestat pentru "o democraţie fără capitalism"

10.000 de manifestanţi ostili politicii de austeritate a Uniunii Europene au blocat accesul către o nouă clădire a Băncii Centrale Europene, inaugurată miercuri la Frankfurt, scrie Courrier International. Miile de protestatari anticapitalism şi antiausteritate s-au confruntat cu scutierii în apropierea noului sediu al BCE, a cărui construcţie a costat în jur de 1,3 miliarde de euro. Mai multe autoturisme au fost incendiate, iar câteva străzi au fost blocate de grămezi de cauciucuri şi coşuri de gunoi cărora li s-a dat foc. În urma acestor violenţe cel puţin un poliţist a fost rănit, au indicat forţele de ordine locale. Poliţia a recurs la tunuri cu apă pentru a face loc în masa de protestatari îmbrăcaţi în negru la intrarea în clădire, care a fost împrejmuită de baricade ale poliţiei. Organizatorii protestelor, un grup numit Blockupy - după numele mişcării Occupy Wall Street în 2011 - estimează la 10.000 numărul manifestanţilor adunaţi la Frankfurt cu această ocazie. Câteva mii dintre aceştia au venit din alte părţi ale Europei.

NATIONAL

"Prostănacul" a pus mana pe bani!

Orice ar face bietul Mircea Geoană, cariera sa politica se va învârti întotdeauna doar intre etichetele de "Prostănacul" si "Mihaela, dragostea mea". Asta chiar daca, mai nou, fostul lider pesedist forţează, cu o încăpăţânare demna de o cauza mai buna, sa-si creeze o aura de luptător anticorupţie. Astfel incat, recent, intr-o emisiune televizata, Geoana nu s-a sfiit sa "dezvaluie" ca, desi "tentatia coruptiei e mare", el ar fi avut norocul de a avea un fel de cip-buton "implantat" in ceafa de la parinti, care nu i-a permis "sa puna mana". Si totusi, in ciuda acestei descrieri extrem de plastice, procurorii anticoruptie par sa nu fie deloc convinsi de "puseul de sinceritate" al presedintelui de o noapte. Mai ales ca "Prostanacul" a pus, totusi, mana pe bani. Cel putin in ceea ce priveste cei 5.000 de euro primiti "in mana" de la Ana Birchall, procurorii stergand de praf, in aceste zile, caseta doveditoare.

Klaus Iohannis n-are loc de Avram Iancu

Preşedintele cere Parlamentului reexaminarea Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Naţiunii Romane" lui Avram Iancu. Klaus Iohannis considera, "cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru natiunea romana", ca cinstirea memoriei "Craisorului Muntilor" trebuie sa se faca "intr-o modalitate adecvata tehnic-legislativ". Mai exact, seful statului spune ca Avram Iancu poate fi cinstit, dar nu printr-o lege valabila doar pentru o persoana anume.

Băsescu nu s-a pierdut cu Firea

Traian Băsescu a mers, ieri, la Parchetul General. Deşi nu a stat mai mult de 30 de minute, fostul preşedinte a intrat ca suspect in dosarul deschis ca urmare a plângerii senatorului PSD Gabriela Vranceanu Firea si a ieşit cu calitatea de urmărit penal. "Vorbaret" nevoie mare pe Facebook, Basescu nu a vrut sa dea declaratii presei, dar nici cu procurorii nu a stat la palavre. Dupa ce i s-au adus la cunostinta acuzatiile si a cerut prin avocatii sai termen pentru consultarea dosarului, fostul presedinte a parasit sediul Parchetului General. Afara a dat peste cativa protestatari care l-au huiduit si l-au trimis la puscarie. O ora mai tarziu, Parchetul a anuntat oficial inceperea urmaririi penale pentru şantaj.

Klaus Iohannis pleaca la Bruxelles, la Consiliul European de primavara

Timp de doua zile, şeful statului se va afla in Belgia, unde va lua parte la reuniunea Consiliului European de primăvară. Joi dimineata, cu putin inainte de ora 10, Klaus Iohannis va sustine o scurta declaratie de presa, inainte de a urca in aeronava care il va transporta la Bruxelles. Odata ajuns in Belgia, liderul de la Cotroceni va participa, la orele amiezii, la Summitul Partidului Popular European, intrevedere ce va fi urmata, conform programului facut public, miercuri dupa-amiaza, de Administratia Prezidentiala, de participarea lui Klaus Iohannis, incepand cu ora 17, ora Romaniei, la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, eveniment ce va avea loc la sediul forului european in fruntea caruia se afla polonezul Donald Tusk.

PUTEREA

Accidentele de muncă sunt acoperite de autorităţi în dauna muncitorilor trataţi ca sclavii pe plantaţii

Cazul lui Mircea Negară se poate "reduce" la corupţie, fals şi uz de fals, luare şi dare de mită, abuz în funcţie şi în serviciu. Este o mostră clasică a modului în care sistemul bugetar ştie să-şi bată joc de români. Încăpăţânarea lui Mircea Negară de a-şi face dreptate prin legile şi procedurile statului demonstrează că sistemul bugetar şi oamenii care-l compun este complet corupt şi aduce cele mai mari deservicii României pe toate planurile. Tânărul de 30 de ani a avut un accident de muncă, iar firma la care lucra nu a vrut să recunoască fapta, ba a apelat chiar la coruperea funcţionarilor. Şi cazurile de accidente la locul de muncă sunt multe, unele chiar fatale.

Codul Fiscal pe repede înainte

Guvernul se va reuni într-o şedinţă specială, joi dimineaţa, pentru a discuta noile proiecte ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Premierul Victor Ponta le-a cerut miercuri miniştrilor care nu au avizat încă cele două proiecte să urgenteze procedurile în acest sens. "Ca de obicei, procedurile ne omoară. Stadiul este aproape final, însă procedurile ne ucid şi, dacă nu ne mişcăm noi mai repede, o să stăm după proceduri şi hârtii care se plimbă între ministere", a spus Ponta. El a susţinut din nou că taxele locale nu vor fi majorate, aşa cum este scris în proiectul actualizat de Cod Fiscal.

Dosarul Firea - Băsescu demarează cu o gafă

Procurorii Parchetului General, instituţie condusă de Tiberiu Niţu, au făcut o gafă în Dosarul Firea - Băsescu, sub aspectul nedeclinării cauzei la DNA, după calitatea persoanelor, ambele fiind demnitari. Potrivit noului Cod de Procedură Penală (art. 58), ei trebuiau să îşi decline competenţa de îndată în favoarea DNA care, potrivit legii în baza căreia funcţionează (Legea 78/2000), anchetează demnitari. Sursele consultate de PUTEREA prezintă şi raţionamentul juridic conform căruia Traian Băsescu se poate face vinovat de şantaj pentru declaraţiile adresate Gabrielei Firea. Dacă va fi găsit vinovat, fostul preşedinte riscă de la 1 la 5 ani de închisoare.

ROMANIA LIBERA

Legea finanţării partidelor: Împrumuturi periculoase şi peste 500.000.000 lei de la buget

Partidele politice vor fi finanţate de la bugetul de stat, potrivit legii votate, ieri, de Camera Deputaţilor. Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost votată, ieri, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu o majoritate largă: 262 de voturi pentru, opt împotrivă şi 20 de abţineri. Proiectul a fost votat de PSD, PNL şi PC, abţinerile au venit din partea UDMR, iar voturile împotrivă din zona independenţilor. Potrivit legii, un partid politic poate fi finanţat din subvenţii de la bugetul de stat, împrumuturi de la persoane fizice şi juridice, cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii sau venituri provenite din activităţi proprii. Astfel, candidaţii şi partidele care au obţinut cel puţin 3% din voturi, indiferent de tipul de scrutin, vor primi înapoi sumele cheltuite de la bugetul de stat, în termen de patru luni de zile după alegeri, cu respectarea anumitor praguri de cheltuieli. De exemplu, un candidat la alegerile prezidenţiale poate cheltui maximum 20.000.000 de lei, echivalentul a 20.000 de salarii minime brute.

A capitulat România în faţa Rusiei?

Rusia sărbătoreşte un an de la anexarea Crimeii, un an în care Occidentul nu a reuşit să oprească avansul spre vest al ruşilor şi, spre deosebire de Moscova, statele euro-atlantice nu par să aibă o strategie de contracarare a planurilor Rusiei. NATO a revenit la realpolitik şi înarmează estul Europei, dar Moscova răspunde prompt acestor mesaje, aducând în Crimeea bombardiere strategice capabile să transporte arme nucleare, în vreme ce în enclava rusă Kaliningrad, dintre Polonia şi Lituania, urmează să fie trimise rachete Iskander. Pentru NATO, prioritare sunt ţările baltice, care, din pricina minorităţii ruse prezente în fiecare dintre ele, a armatelor de mici dimensiuni şi a vecinătăţii lor cu Rusia, sunt mai vulnerabile. Polonia şi România vor găzdui centre de comandă ale NATO, dar deocamdată cele două se bazează mai mult pe propriile resurse.

Arme americane de 500 milioane dolari, în mâna teroriştilor?

Pentagonul nu poate găsi urma a peste 500 milioane dolari ca ajutor militar american oferit Yemenului, existând temeri că armele, avioanele şi echipamentul militar au ajuns la rebelii susţinuţi de Iran şi Al Qaeda, relevă New York Times, citând responsabili americani. Cu un Yemen în plină furtună politică şi fără guvern oficial, Ministerul american al Apărării a pierdut capacitatea de a supraveghea circulaţia armelor uşoare, a muniţiilor, lunetelor de vedere nocturnă, navelor de patrulare, vehiculelor şi altor echipamente donate de SUA. Situaţia s-a deteriorat luna trecută, după ce Statele Unite au închis ambasada din Sanaa şi au retras mai mulţi dintre consilierii militari. În cursul ultimelor săptămâni, membrii Congresului au avut reuniuni cu uşile închise cu responsabili militari, făcând presiuni pentru o contabilizare a armelor şi a echipamentelor militare.

ZIARUL FINANCIAR

Cine vine ministru de finanţe să trăiască din salariu?

Premierul este aşteptat să anunţe în câteva zile o nouă numire la Ministerul Finanţelor, post greu încercat în ultimii ani şi mai ales în ultima săptămână după declanşarea unor anchete la adresa ultimului ministru pentru acuzaţii asupra unor fapte care ar fi fost comise înaintea numirii în funcţie. Dar cine să vină la un job care presupune administrarea a 48 de miliarde de euro, cât este bugetul consolidat al României, pe 1.500 de euro pe lună, cât este salariul actual al ministrului de finanţe, dacă nu se gândeşte că are alte "resurse" la dispoziţie? Pentru consiliul de administraţie al Băncii Naţionale, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru boardurile sau conducerea executivă a Eximbank, a CEC sau a fondurilor de garantare şi contragarantare - unde salariile sunt înzecite - îmbulzeala este mult mai mare.

Bucureştiul, o piaţă de 3 mld. euro, răstoarnă ierarhiile din comerţ

Bucureştiul contribuie singur cu 40% la totalul afacerilor din comerţul local, fiind astfel cel mai "fierbinte" pol pentru reţele. Top 5 în Capitală: Mega Image, Carrefour, Auchan, Kaufland şi Cora. Mega Image, Carrefour şi Auchan sunt primele reţele de retail din Bucureşti după cifra de afaceri obţinută, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă. Topul realizat de ZF arată că ierarhia din Capitală este total diferită de cea de la nivel naţional, liderul Mega Image având afaceri de 650-700 mil. euro doar în Capitală. Magazinele din Bucureşti - 370-380 de unităţi dintr-un total de peste 410 - contribuie cu 90% din totalul businessului local al grupului belgian. Liderul de la nivel naţional, Kaufland, coboară pe poziţia a patra în topul pe Capitală, cu vânzări de 300-350 mil. euro în cele zece magazine, dintre care patru deschise doar anul trecut.

700.000 de români au renunţat la poliţele facultative pentru case

Companiile de asigurări au încasat anul trecut 350 mil. lei (circa 80 mil. euro) din poliţe facultative de locuinţe, cu 36% sub nivelul din 2013, în condiţiile în care 700.000 de români a renunţat la aceste contracte şi au migrat către poliţe obligatorii, care acoperă un număr limitat de riscuri şi la o valoare de cele mai multe ori sub preţul real al locuinţei. Numărul poliţelor facultative a scăzut la 1,8 milioane, astfel că numai o cincime din locuinţele românilor mai sunt asigurate printr-o astfel de poliţă. Numărul poliţelor facultative era de 4,4 milioane în anul 2011. Poliţele obligatorii, în schimb, s-au dublat anul trecut, la 1,5 milioane contracte, iar subscrierile din poliţe obligatorii au ajuns la 127 mil. lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb