REVISTA PRESEI 19.03.2016

Willy Homner
Revista Presei / 19 martie 2016

ADEVARUL

Ruptura dintre Dragnea şi Tăriceanu. Ce influenţă mai are Ponta în PSD

Potrivit unor surse politice, PSD nu a mai încheiat nicio înţelegere cu ALDE pentru că Liviu Dragnea îl suspectează pe Călin Popescu Tăriceanu de legături strânse cu Victor Ponta. În plus, pretenţiile ALDE, care a revendicat trei sectoare în schimbul unei alianţe electorale cu PSD, l-au nemulţumit profund pe Dragnea, care a ales să facă alianţă cu UNPR. Liviu Dragnea a preferat să facă alianţă cu UNPR în detrimentul ALDE, care refuza orice asociere cu formaţiunea din care face parte fostul vicepremier Gabriel Oprea. Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, l-au aşteptat pe Dragnea mai mut de o oră şi jumătate în biroul lui Tăriceanu de la Senat, însă liderul PSD i-a lăsat cu ochii în soare. "Dragnea îl bănuieşte pe Tăriceanu că joacă cu Ponta şi se teme", au declarat surse din PSD. Liviu Dragnea chiar a încercat să-i momească pe foştii miniştri Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici să candideze pentru Primăriile de Sector, dar au refuzat.

Poliţiştii care l-au băgat la apă pe Gabriel Oprea în dosarul "Girofarul" sunt vânaţi

Scandalul "Girofarul", soldat cu inculparea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru abuz, face victime colaterale. Poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, care au instrumentat moartea poliţistului Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a lui Oprea, sunt ţinta unei avalanşe de controale. Asta în condiţiile în care, în ultimii 3 ani, Serviciul Omoruri a avut un procentaj de reuşită de sută la sută în anchete. Mai exact, controalele au fost declanşate pe 28 ianuarie, la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal. Dosar care i s-a întocmit în urma anchetei efectuate de poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei. Concret, ei sunt cei care au instrumentat iniţial dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, dosar care a pus capăt, practic, carierei lui Gabriel Oprea în Ministerul de Interne.

Raport UE: Numai 2% din români fac cumpărături online de la un comerciant dintr-un alt stat membru

Numai 2% din români fac cumpărături online de la un comerciant aflat într-un alt stat membru al UE, faţă de 68% în cazul luxemburghezilor, se arată într-un raport al Comisiei Europene potrivit căruia în sectorul comerţului electronic geo blocarea este larg răspândită în spaţiul comunitar. În 2015, peste 50% din populaţia Uniunii Europene a făcut cumpărături online, dar numai 16% de la un vânzător aflat într-un alt stat membru. Această situaţie este cauzată parţial de deciziile unilaterale ale companiilor de a nu vinde în străinătate, dar şi de barierele contractuale instituite de întreprinderi, care îi împiedică pe consumatori să cumpere online în alte state membre ale UE.

Capitala franceză, înarmată până-n dinţi. Parisul în stare de alertă, preinfarctul Europei?

La Paris, în acest început de an 2016, se stă la coadă pentru a trece de punctele de control care au apărut peste noapte pe peroanele pentru trenurile Thalys spre Bruxelles. Pe peroanele Eurostar, spre Marea Britanie, este la fel. Frigul este încă pătrunzător în acest început de martie, dar nimeni nu protestează, toţi călătorii par să fi acceptat cu naturaleţe (sau resemnare, efect de turmă?) situaţia de care nimeni nu i-a informat. Deci, îşi aruncă bagajele pe banda rulantă, îşi deschid sau se dezbracă de haină, îşi scot încălţămintea, iar dacă sună cumva la control, încep să-şi scoată curelele, să se pipăie după monezile şi telefoanele de prin buzunare. Apoi urmează prezentarea cărţii de identitate. Pentru ei întreaga mişcare a devenit un proces firesc. Parisul în stare de alertă este simptomul unui preinfarct al Uniunii Europene. Cât va mai dura până la infarct?

Teroristul Salah Abdeslam, arestat de poliţia belgiană

Premierul Belgiei, Charles Michel, a confirmat, vineri seară, arestarea presupusului terorist Salah Abdeslam, acuzat de implicare în atentatele de la Paris. "Salah Abdeslam a fost arestat, în cadrul unor operaţiuni efectuate în ancheta privind atentatele de la Paris", a declarat Charles Michel în cursul unei conferinţe de presă organizată alături de preşedintele Franţei, François Hollande. "În total, au fost arestaţi trei suspecţi, inclusiv Salah Abdeslam", a spus Charles Michel. Potrivit postului RTBF, Salah Abdeslam este rănit şi a fost transportat la Spitalul Saint Pierre din Bruxelles. Premierul Belgiei a mulţumit serviciilor de securitate şi agenţiilor de informaţii pentru "eforturile imense şi minuţioase" în vederea arestării teroristului.

Traian Băsescu a depus cererea pentru cetăţenia Republicii Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au solicitat oficial să devină cetăţeni ai Republicii Moldova, scrie presa moldovenească. De ambele maluri ale Prutului s+a speculat intens că Băsescu va candida la preşedinţia ţării vecine. Constituţia Republicii Moldova stipulează însă că, pentru a fi eligibil, candidatul trebuie să trăiască de cel puţin 10 ani pe teritoriul ţării. În 2014, preşedintele Traian Băsescu a declarat că unirea României cu Republica Moldova ar trebui să reprezinte următorul proiect de ţară pentru Bucureşti. Deşi iniţial au respins ideea, politicienii români au adoptat ulterior tema, aceasta devenind chiar un punct principal de discuţie în campania prezidenţială din 2015.

Preşedinţia explică de ce are nevoie de sistem de irigaţii

Preşedinţia susţine că achiziţionarea un sistem de irigaţii pentru grădina Palatului Cotroceni este necesară întrucât cel existent, proiectat în 1979, generează costuri mari pentru energia electrică şi neagă că amenajează o sală de sport la Palatul prezidenţial. "Realizarea unui sistem modern de udare a vegetaţiei, în varianta subterană, ar determina, printre altele, reducerea costurilor legate de consumul de energie electrică pentru pomparea apei şi micşorarea cantităţilor de apă utilizate", se arată într-un comunicat de presă. Preşedinţia precizează că au în vedere şi reabilitarea/modernizarea unui corp de clădire situat în cadrul Complexului Cotroceni, construit după anul 1980, care a fost utilizat în perioada 1991-2013 de către Serviciul de Protecţie şi Pază ca spaţiu pentru vestiare şi cazare personal, până la construirea unui sediu propriu, în anul 2013, dar respinge zvonurile potrivit cărora intenţionează amenajarea unei săli şi sport şi a unor spaţii de recreere.

Putin şi-a făcut propria agenţie de rating. Moody's şi Fitch se retrag din Rusia

Rusia a înfiinţat propria agenţie de evaluare financiară, iar în ultimele săptămâni Moody's şi Fitch Ratings au anunţat că intenţionează să nu mai emită ratinguri decât să permită ca filialele lor din Moscova să fie reglementate de guvernul rus, cu preţul încălcării sancţiunilor internaţionale, transmite Bloomberg, potrivit News.ro. Moody's a anunţat deja joi seara, într-un comunicat, că a retras toate ratingurile naţionale ale Rusiei, din motive de afaceri. În timp ce Moody's şi Fitch se retrag, noua agenţie, ACRA, va începe să publice evaluări financiare în a doua jumătate a acestui an. Autorităţile de la Moscova au criticat în mai multe rânduri agenţiile de rating, asta după ce calificativele acordate Rusiei au fost retrogradate anul trecut sub nivelul recomandat pentru investiţii, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ele au acuzat agenţiile că retrogradările au fost motivate politic.

Larry Ellison s-a îmbogăţit cu 1,3 miliarde de dolari peste noapte şi l-a depăşit pe Mark Zuckerberg

Larry Ellison, fondatorul gigantului IT Oracle, a devenit mai bogat cu 1,3 miliarde de dolari literalmente peste noapte, după ce acţiunile companiei au crescut cu 3%, ca urmare a rezultatelor financiare, depăşindu-l în topul miliardarilor lumii pe Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook. Ellison a ajuns, astfel, al şaselea cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere de 48,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Oracle şi-a publicat marţi seara rezultatele financiare pe ultimul său trimestru fiscal. Deşi profitul a scăzut cu 14% în intervalul amintit, iar veniturile au înregistrat un minus de 3% din cauza dolarului puternic, segmentul de cloud computing a crescut cu 40%, contribuind la entuziasmul investitorilor. Şi acţiunile Facebook au crescut puţin, astfel că Zuckerberg a devenit, la rândul lui mai bogat cu 100 de milioane de dolari, dar câştigul de 1,3 miliarde de dolari al lui Ellison l-a pus pe acesta în faţa lui Zuckerberg.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta şi Dan Şova s-au prezentat în faţa magistraţilor de la ÎCCJ pentru un nou termen în dosarul Turceni-Rovinari

Fostul premier Victor Ponta le-a spus vineri magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu recunoaşte faptele de care este acuzat în dosarul 'Turceni-Rovinari' şi nu doreşte să fie judecat prin procedura simplificată. La primul termen al procesului pe fond, judecătorii i-au întrebat pe inculpaţii din dosarul 'Turceni-Rovinari' dacă doresc să beneficieze de procedura simplificată, care presupune reducerea cu o treime din cuantumul pedepselor dacă îşi recunosc vinovăţia. Victor Ponta, senatorul Dan Şova şi Laurenţiu Ciurel, fost director al CE Rovinari, au anunţat că nu doresc să apeleze la această procedură şi vor să dea declaraţii la termenele următoare. Tot acum, avocaţii celor trei au declarat că vor reaudierea martorilor care au dat declaraţii la DNA în cursul urmăririi penale şi doresc readministrarea probelor. Judecătorii au stabilit ca la următorul termen din 5 aprilie să înceapă audierile în acest dosar, iar primul care va da o declaraţie în sala de judecată va fi Laurenţiu Ciurel.

Noua tendinţă în materie de locuinţe: apartamente personalizate din construcţie

Blocurile exclusiviste cu maxim 40 de apartamente, dar în care se investesc milioane de euro, desenate de arhitecţi premiaţi şi garnisite cu obiecte sanitare de designer, devin un produs tot mai căutat pe piaţa imobiliară bucureşteană. Până acum au fost finalizate sau sunt în curs de construcţie peste 100 de ansambluri boutique, cu un total de peste 1.000 de apartamente. Peste 30 de proiecte boutique vor fi expuse la târgul imobiliar tIMOn, care se va desfăşura în perioada 24-27 martie 2016 în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Preţul apartamentelor disponibile în aceste proiecte variază între 95.000 de euro pentru o garsonieră în Vernescu Residence din zona Pieţei Victoriei şi 1,9 mil. euro pentru un penthouse în zona Herăstrău.

Istoria "fabricii de ascultare" Tonola, un loc moştenit de SRI de la Securitate

Dezbaterile despre nelegalitatea interceptărilor Serviciului Român de Informaţii a adus în atenţie vechea unitate a Securităţii de unde se ascultau telefoanele românilor, preluată apoi de noua structură creată de Virgil Măgureanu, primul director al SRI. Astăzi, ceea ce pe vremea lui Ceauşescu se numea Unitatea Specială "T" - "Tonola" a devenit Institutul de Tehnologii Avansate şi aparţine SRI. Conform prezentării oficiale, acest institut desfăşoară activităţi de cercetare, proiectare şi micro-producţie, în domenii precum electronică, mecanică, optică, informatică, matematici aplicate sau comunicaţii. Continuă, la un nivel superior şi cu tehnică modernă, ceea ce ofiţerii, maiştri şi subofiţerii Securităţii făceau până în urmă cu 26 de ani. Povestea lor şi a locului din zona Circului este puţin cunoscută, fapt ce o face şi mai interesantă.

ISU a emis autorizaţia de securitate la incendiu pentru Arena Naţională

"Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov a emis astăzi (n.r. - vineri) autorizaţia de securitate la incendiu pentru obiectivul Stadionul Arena Naţională. Ca urmare a solicitării de emitere a autorizaţiei de securitate la incendiu şi a completării dosarului aferent de către Primăria Municipiului Bucureşti, cu agrementul tehnic pentru cele două tipuri de membrane ale acoperişului, specialiştii din cadrul instituţiei noastre au analizat documentaţia acestui obiectiv, actualizată cu modificările efectuate în ultimii ani şi au concluzionat că în acest moment se îndeplinesc condiţiile pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru respectarea procedurilor, instituţia noastră va înainta Primăriei Municipiului Bucureşti o adresă de înştiinţare privind emiterea autorizaţiei şi solicitarea de ridicare a acesteia, însoţită de documentaţia vizată spre neschimbare", se arată în comunicat.

Traian Băsescu: urmărirea penală ar putea continua nestingherit

"Dacă şefii instituţiilor care acum au fost pricopsite prin OUG cu sisteme independente de supraveghere tehnică şi interceptare ar renunţa la orgolii şi şi-ar înfrîna setea de putere, activitatea de urmărire penală ar continua nestingerit prin extragerea Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din SRI, cu tot cu personal, organizîndu-l ca instituţie independentă, deservită de funcţionari publici cu statut special şi condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM. Ce-o fi mai important ? Să continue fără sincope urmărirea penală fără cheltuieli suplimentare sau să se piardă informaţii, timp şi bani dar fiecare instituţie să-şi creeze cîndva propriile capacităţi tehnice ? Concluzie - Parlamentul trebuie să dea imediat soluţia corectă, pentru că CSAT şi Guvernul au fost neputincioase în faţa instituţiilor de forţă", scrie Băsescu pe Facebook.

NUME TARI pe B1TV! Tănase, Nistorescu şi Avram, în emisiune

Duminică, 20 martie 2016, cu începere de la ora 21.00, B1 TV va difuza prima ediţie a emisiunii "Om la om". Scriitorul, istoricul şi jurnalistul Stelian Tănase şi directorul cotidianul.ro, jurnalistul Cornel Nistorescu, vor fi invitaţii jurnalistului Sorin Avram. Timp de două ore vor fi dezbătute cele mai importante subiecte ale săptămânii, iar la finalul emisiunii, Stelian Tănase şi Cornel Nistorescu le vor acorda note pentru prestaţiile lor personajelor publice ale momentului.în prima ediţie. Printre temele care vor fi dezbătute se numără cea referitoare la controversa interceptărilor şi cea cu privire la denunţurile făcute la DNA împotriva guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi a fostului preşedinte interimar al României, Crin Antonescu.

JURNALUL NATIONAL

Cererea lui Băsescu de înregistrare a Mişcării Populare, respinsă!

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri cererea depusă de fostul preşedinte Traian Băsescu de înregistrare a formaţiunii Mişcarea Populară în registrul partidelor politice. Iniţial, Tribunalul Bucureşti a acceptat, în decembrie 2015, cererea depusă de Traian Băsescu privind acordarea personalităţii juridice şi înregistrarea formaţiunii Mişcarea Populară în registrul partidelor politice, însă Curtea de Apel Bucureşti a admis vineri apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, respingând astfel înregistrarea partidului. De menţionat că cei doi judecători ai completului de la Curtea de Apel Bucureşti au avut opinii contrare în legătură cu cererea depusă de Traian Băsescu, astfel încât a fost introdus un al treilea magistrat în complet, care a înclinat decizia în sensul respingerii solicitării de înregistrare. Decizia este definitivă.

TRAGEDIE aviatica. Un avion s-a prăbuşit în sudul Rusiei: 61 de morţi

Un avion Boeing venind de la Dubai (Emiratele Arabe Unite) s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă pe aeroportul din Rostov-pe-Don în sudul Rusiei, făcând 61 de morţi, a anunţat un reprezentant al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, citat de agenţia oficială TASS, preluată de AFP. Aparatul companiei aeriene FlyDubai, care efectua o legătură între Dubai şi Rostov-pe-Don, s-a prăbuşit în jurul orei 0.50 GMT şi a luat foc. Incendiul a fost stins după o oră, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit canalului popular LifeNews, avionul a căzut la o sută de metri de pista de aterizare, într-o a doua încercare de a ateriza în condiţii de vizibilitate scăzută.

Tarom rămâne fără manager

Seful TAROM Christian Heinzmann a fost suspendat, vineri, din postul de conducere, a declarat ministrul Transporturilor.Ministrul Dan Costescu a explicat ca belgianul Christian Heinzmann ramane director general al Tarom, dar nu va mai putea exercita functia de manager de resurse financiare si umane dupa data de 22 martie, potrivit News.ro. Decizia de reziliere a mandatului vine în urma controlului făcut la companie de către Autoritatea Aeronautică Civilă. El a fost ordonat de ministrul Transporturilor la mijlocul lunii februarie. Directorului general al Tarom i se reproşează, în general, managementul defectuos, iar această demitere nu va fi singura ce va fi operată la nivelul conducerii companiei. Christian Heinzmann se află la şefia TAROM din 2012, iar în această perioadă, pierderile Tarom s-au redus de la 230 de milioane de lei până la 50 de milioane de lei la finalul anului trecut.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031