• ADEVARUL
• Legea orfană a salarizării
Într-un document remis ziarului "Adevărul", Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale recunoaşte în mod oficial că Legea salarizării unitare, recent pusă în dezbatere, nu este un document asumat de Guvernul României, motiv pentru care ministerul condus de Lia Olguţa Vasilescu refuză să ofere clarificări privind modul de calcul al viitoarelor salarii bugetare. Viitoarea lege de salarizare unitară din sistemul bugetar pare să rămână orfană chiar înainte de a se naşte. Însăşi instituţia care a elaborat proiectul de lege şi care a calculat salariile pentru mii de poziţii bugetare, Ministerul Muncii, se distanţează de propriul său produs.
• Premierul Marii Britanii, Theresa May, anunţă alegeri anticipate în 8 iunie
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat că va organiza alegeri anticipate pe 8 iunie, potrivit BBC. În 29 martie Marea Britanie notificase UE că Regatul Unit părăseşte UE. Într-o declaraţie-surpriză făcută în faţa reşedinţei sale oficiale din Downing Street, May şi-a comunicat decizia de a nu mai aştepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral. May şi-a motivat decizia prin lipsa de susţinere din Parlament faţă de planul guvernului său pentru mandatul de negociere cu UE pentru Brexit. Guvernul are un plan de Brexit care va pemite ca Regatul Unit să recâştige controlul legislaţiei şi frontierelor sale, aceasta este abordarea corectă, a spus May, adăugând că alte partide se opun şi de aceea Marea Britanie are nevoie de unitate.
• Britanicii pot arăta la anticipate ce fel de relaţie vor cu UE
Britanicii pot folosi ocazia alegerilor parlamentare anticipate pentru a arăta ce fel de relaţii doresc cu Uniunea Europeană, a afirmat negociatorul-şef pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, transmite Reuters. Fostul prim-ministru belgian, Guy Verhofstadt, un susţinător convins al unei Uniunii Europene mai federalizate, este liderul blocului liberal din Parlamentul European, din care fac parte şi liberal-democraţii britanici. Aceştia îşi propun să desfăşoare o campanie pentru a-i împiedica pe conservatorii aflaţi la putere să negocieze un Brexit "dur", ce ar presupune tăierea multora din legăturile Regatului Unit cu Uniunea Europeană.
• Anchetele şi "şpăgile" pentru care Ghiţă nu vrea să se întoarcă în România
Primul dosar de corupţie în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată este aproape de prima sentinţă. Pierderea cauţiunii de 13 milioane de euro şi noile acuzaţii ale procurorilor DNA, în cazul grupului Asesoft/Teamnet, sunt "surprizele" care-l aşteaptă pe fostul deputat la întoarcerea în România. Ministerul Justiţiei a demarat procedurile de de extrădare din Serbia a lui Sebastian Ghiţă (39 de ani), arestat la Belgrad. Curtea de Apel Ploieşti a constatat, ieri, că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat, aflat în custodia autorităţilor sârbe.
• Hârtiile care stau în calea extrădării lui Ghiţă
Situaţia juridică a fostului deputat Sebastian Ghiţă a complicat extrădarea acestuia din Serbia, ţară în custodia căreia se află în prezent, după ce a fost prins de autorităţile din Belgrad cu documente de identitate false. Concret, numărul prea mare de mandate de arestare, meticulozitatea procurorilor anticorupţie şi o eroare a judecătorilor ploieşteni au întârziat procedurile care ţin de partea română pentru ca fugarul Ghiţă să fie adus în ţară. În urma soluţiei dată de Curtea de Apel, Sebastian Ghiţă s-a ales cu două mandate de arestare preventivă în lipsă în cadrul aceluiaşi dosar, lucru anormal.
• Sebastian Ghiţă, arestat prea repede!
Noi detalii ies la iveală în cazul lui Sebastian Ghiţă, dispărut din ţară din 19 decembrie. Fostul deputat era filat de Poliţia Română cel puţin din luna februarie! Agenţii speciali deplasaţi la Belgrad îl urmăreau şi monitorizau tot ce făcea. În lumina acestor dezvăluiri, reiese că arestarea lui a fost chiar un fapt nedorit de anchetatorii români; aceştia doreau să afle care sunt complicii lui la fuga din România şi abia apoi să-l reţină. Conform unor surse din anchetă, Ghiţă a fost oprit în trafic de agenţii sârbi pentru că acesta conducea neatent la ora patru dimineaţa. În momentul când a început să vorbească în engleză, deşi limba slovenă este foarte apropiată de sârbă, agenţii au devenit suspicioşi şi i-au cerut actele. Atunci au descoperit paşaportul expirat.
• Debandada din interiorul partidelor parlamentare
Majoritatea partidelor parlamentare se confruntă cu probleme interne, o parte dintre acestea, cum ar fi ALDE şi USR, fiind chiar pe punctul de a se scinda în urma congreselor din viitorul apropiat. Lipsa de consens în interiorul partidelor pare o constantă în această primă sesiune parlamentară. De altfel, două dintre formaţiunile din legislativ sunt în pragul de a se scinda în viitorul apropiat, în urma disputelor între lideri. Poate cel mai vizibil şi mediatizat scandal este cel din ALDE, unde copreşedintele Daniel Constantina a fost remaniat din Guvern la insistenţele celuilalt lider al formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu. În urma retragerii sprijinului politic de către ALDE, partid dominat de aripa Tăriceanu, Constantin a rămas fără portofoliul de ministru al Mediului şi funcţia de vicepremier.
• Spionii Chinei aduc serviciile americane în pragul disperării
Chinezii au trecut în ultima perioadă la o adevărată ofensivă în domeniul spionajului, dându-le mari bătăi de cap serviciior secrete americane. Un fost oficial al CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite) a vorbit chiar de o "paranoia" a serviciilor de informaţii din SUA legată de acţiunile Chinei. Mai ales că Beijingul nu se mai bazează doar pe tiparele clasice de recrutare. Dacă în trecut Beijingul viza în special atragerea unor cetăţeni SUA de origine chineză, în ultimii ani a început să recruteze americani care au studiat în China şi chiar persoane care nu au experienţă în domeniul spionajului, dar care pot fi exploatate din cauza unor probleme de natură financiară sau personală.
• Roşca Stănescu vrea anularea pedepsei din dosarul "Rompetrol"
Fostul senator Sorin Roşca Stănescu vrea să obţină anularea pedepsei din dosarul Rompetrol, în care a fost condamnat în 2014 la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, stând nouă luni în penitenciar, şi a cerut recuzarea judecătoarei Aida Popa pe motiv de imparţialitate, instanţa supremă urmând să judece solicitarea în 2 mai.
• BANCHERUL
• Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a dublat profitul in 2016, in ciuda litigiului cu Curtea de Conturi
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a obtinut un profit de 2 milioane lei in 2016, dublu fata de anul precedent, in ciuda litigiului cu Curtea de Conturi care a determinat banca sa-si suspende activitatea de incheiere de noi contracte de economisire-creditare, rezumandu-se la acordarea de credite pentru investitii imobiliare. Curtea de Conturi a constatat in urma unui control efectuat in 2015 ca Raiffeisen Banca pentru Locuinte a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei, iar BCR Banca pentru Locuinte cu 268 milioane lei, intrucat au acordat clientilor subventii publice (prime de stat) sub forma de dobanzi majorate pentru depozite, in loc sa foloseasca fondurile bugetare pentru investitii in fondul locativ, conform prevederilor legale.
• COTIDIANUL
• Poveste cu un tip şi o tipă şi nişte alegeri - Cornel Nistorescu
Suntem geniali, unici şi inconfundabili. Blocăm ţara şi scena politică pe o întîlnire de acum şase ani şi jumătate. Stăm bine cu economia, cu ruşii, cu bugetul, cu sănătatea, cu reuniunea NATO, cu producţia agricolă. Suntem cei mai cei! Aşa că ne putem concentra şi pe această poveste plină de necunoscute. Nu avem nici o probă că o asemenea conspiraţie ar fi avut loc, dar lămurirea ni se pare obligatorie. N-am auzit de cineva care să deţină măcar o probă. Numai poveşti, zvonuri, ipoteze, supoziţii. Politică românească sadea!? În schimb, sunt obligat să observ un grup care cîntă la unison. Traian Băsescu, Elena Udrea şi Dan Andronic fredonează cam aceeaşi melodie. Parcă ar fi nişte tripleţi pe cale de a fi vaccinaţi de DNA. Oare de ce? Pînă la prima probă a falsificării alegerilor din 2009, rămîn partizanul ideii că ne aflăm în faţa unei diversiuni.
• La PSD, ca la Sfântu Aşteaptă. Legea salarizării unitare, încă o răsuceală
Liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi, la finalul şedinţei grupului deputaţilor partidului, că nu crede că legea salarizării unitare va fi depusă săptămâna aceasta la Parlament. Astfel, întrebat dacă sunt şanse să se depună Legea salarizării unitare în această săptămână, Ciolacu a răspuns: "Nu cred!". Acesta a precizat că proiectul va fi depus când se vor termina "absolut toate dezbaterile" şi toate amendamentele şi după ce PSD va avea un feedback de la toate partidele. Întrebat dacă are un orizont de timp pentru depunerea proiectului, Ciolacu a menţionat: "Nu am, nu s-a stabilit lucrul acesta. O să stabilim".
• O nouă gafă de proporţii a DNA. Procurorul a spus că Dorin Maior este fugar în Dubai, deşi este în penitenciar de un an
Scena incredibilă a avut loc recent la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se judeca prelungirea controlului judiciar pentru Florina Maior. Procuroarea de şedinţă din partea DNA a cerut prelungirea măsurii, invocînd trei motive pentru care instanţa să păstreze controlul judiciar, însă, nici unul dintre ele nu este real! Primul argument invocat de procuroarea DNA a fost că soţul Florinei Maior, revoluţionarul Dorin Lazăr Maior, s-ar afla acum ca fugar în Dubai. În realitate, acesta se află în penitenciar încă de acum un an, avînd de executat o condamnare definitivă! El a fost adus din Dubai în 21 aprilie 2016, după ce instanţa îl condamnase definitiv încă din anul 2013! Este de neimaginat ca procuroarea DNA să nu fi aflat acest lucru.
• CURENTUL
• Cu 19 spitale în subordine, Firea întreabă mai întâi preotul dacă nu e păcat să meargă la medic
Primarul Capitalei şi cel al oraşului Voluntari care formează cuplul Firea-Pandele au participat la o penibilă emisiune la România TV. Una dintre întrebările reporterei adresată celor doi, a fost despre "felul în care a fost conceput David... Puteţi să ne povestiţi, să le spunem telespectatorilor?". David este primul copil al cuplului. Pioasă, Gabriela Firea a povestit "Ne-am rugat foarte mult. În primul rând. Amândoi stăruitor ne-am rugat". Apoi, deşi nu se exprimă în acest sens, înţelegem că au făcut sex dar cum Firea nu rămânea însărcinată, duhovnicul său i-a spus să meargă şi la un medic, lucru pe care primarul Capitalei l-a făcut numai şi numai după ce a întrebat preotul dacă nu e un păcat să mergi la medic.
• Nicuşor Dan nu-i lasă partidul lui Cristina Ghinea: în USR există o comunicare instituţionalizată
Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat marţi că în partid există o comunicare instituţionalizată, astfel încât toţi cei 1.500 de membri să poată participa la dezbateri, şi a respins acuzaţiile pe care în mod constant i le aduce Cristian Ghinea ajuns deputat pe semnătura lui Dan care l-a acceptat pe liste. Ghinea a susţine că există nemulţumiţi în partid, în perspectiva congresului formaţiunii, pe motiv că nu este clar ce funcţii vor fi ocupate şi cum se face campanie electorală internă.
• CURIERUL NATIONAL
• Guvernul nu renunţă la creşterea bugetelor locale
Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale. Prin aplicarea acestui Cod se urmăreşte creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale, de la 71,5%, în prezent, la 100% din 2018. Bugetele locale vor fi reechilibrate, astfel încât "fiecare unitate administrativ-teritorială să beneficieze de un buget minim de 750 lei/capita, buget care ar asigura funcţionarea fiecărei unităţi administrativ-teritoriale".
• Din întreaga Peninsulă Iberică, Barcelona este oraşul preferat de români
Barcelona este, pentru cei ce folosesc serviciile Wizz Tours, prima alegere când vine vorba de Spania, cu 8% dintre rezervări, se arată într-o analiză efectuată de Wizz Tours. Totodată, populara destinaţie catalană este a treia opţiune din totalul tuturor călătoriilor realizate din România. De altfel, oraşul din Catalonia nu numai că este o opţiune perfectă de a petrece un city break, dar poate fi şi locul de îmbarcare spre alte destinaţii spectaculoase, cum ar fi Costa Brava sau Andorra. Spania reprezintă una dintre destinaţiile preferate de vacanţă pentru turiştii români, indiferent de sezon, mai ales când vorbim despre staţiunile spectaculoase de pe malul Mării Mediteraneene: Costa Brava, Costa Blanca, Costa del Sol, sau despre paradisurile turistice din insulele Canare (Tenerife) sau Insulele Baleare (Palma de Mallorca).
• Portavionul american de 12 mld. dolari intră în testele US Navy
Primul portavion american de ultimă generaţie USS Gerald R. Ford a fost supus de constructor primelor teste pe mare, în prezenţa reprezentanţilor US Navy. Rolf Bartschi, vicepreşedinte al companiei Newport News Shipbuilding care a construit nava, a declarat că USS Gerald R. Ford a petrecut o săptămână pe mare, timp în care au fost testate toate sistemele. Construcţia primei unităţi din viitoarea flotă de portavioane de ultimă generaţie a început în anul 2009 şi trebuia să coste 10,5 miliarde de dolari şi trebuia finalizată în 2015. După mai multe amânări şi recalculări de preţuri, nava este acum gata, iar factura va fi 12,9 miliarde de euro. Nava este dotată cu reactoare nucleare de generaţie nouă şi va fi capabilă să trimită în luptă avioane cu o cadenţă neatinsă până acum.
• În Statele Unite, prezidenţialele din Franţa sunt considerate "mai periculoase decât victoria lui Donald Trump"
În Statele Unite există doar două mari curente politice - republicanii şi democraţii. Un scrutin prezidenţial american pune cu totul alte probleme, în principal persoana care ajunge la Casa Albă. În Franţa, riscul eliminării din primul tur de scrutin a celor două mari partide politice franceze - Republicanii şi Partidul Socialist - provoacă deja emoţii. Cunoscuta revistă "The Foreign Affairs", consideră prezidenţialele de duminica viitoare din Franţa drept "cele mai speciale, extraordinare cunoscute vreodată în cea de a V-a Republică". Cotidianul "The Wall Street Journal" prognozează "nici mai mult, nici mai puţin decât un cutremur", în sensul că dacă sondajele actuale se confirmă, două partide care nu s-au aflat niciodată la putere în Franţa vor ajunge să se confrunte în cel de-al doilea tur de scrutin, respectiv liderii lor, Marine Le Pen şi Emmanuel Macron.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Toni Greblă dezvăluie SECRETE neştiute despre Ghiţă: "A acţionat ca o unealtă a lui Maior şi a lui Kovesi"
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, a făcut o serie de dezvăluiri legate de SRI şi de presiunile la care erau supuşi magistraţii CCR, în perioada "Big Brother". Greblă a povestit că atunci a fost chemat la DNA a doua zi după ce George Maior a ameninţat judecătorii CCR. "Acele ameninţări au fost precedate de ameninţări făcute de doamna Kovesi şi, ce e şi mai interesant, de domnul Ghiţă. Sunt convins că nu îl interesau legile, ci a acţionat ca o unealtă a celor doi", a declarat Toni Greblă la Antena 3. Fostul magistrat şi-a amintit că tot atunci au apărut mai multe interviuri şi luări de poziţie ale lui Ghiţă, legate de soluţiile date de CCR, "cu presiuni şi critici severe".
• Carmen Dan despre Sebastian Ghiţă: "O să vină în ţară, o să fie audiat şi o să aflăm multe"
IGPR a precizat, marţi, că fotografia inculpatului Ghiţă Sebastian a figurat pe site-ul instituţiei până în momentul în care s-a primit din partea autorităţilor sârbe confirmarea oficială că acesta a fost arestat în vederea extrădării. "Acest mesaj a sosit pe canalul de cooperare poliţienească Interpol în urmă cu câteva minute, datorită unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad", precizează Poliţia Română. "Ministerul Justiţiei va demara procedura de extrădare. O să vină în ţară, o să fie audiat şi o să aflăm multe.", a declarat Carmen Dan.
• Mesajul lui Putin pentru Erdogan. Reacţia oficială a Moscovei naşte TEMERI în Europa
Vladimir Putin a salutat marţi victoria lui Recep Erdogan la referendumul privind întărirea puterilor prezidenţiale, a anunţat agenţia de stat turcă Anadolu. Conform sursei citate, liderul de la Kremlin l-a sunat pe preşedintele turc pentru a îl felicita. Preşedintele american, Donald Trump, a făcut acelaşi lucru cu o zi înainte. Aceeaşi sursă scrie că în cursul conversaţiei lor, Putin şi Erdogan au subliniat necesitatea normalizării relaţiilor turco-ruse şi importanţa menţinerii încetării focului pe care au negociat-o în Siria.
• JURNALUL NATIONAL
• Sebastian Ghiţă şi afacerile ignorate de DNA
Fuga şi arestarea lui Sebastian Ghiţă în Serbia redeschid discuţiile despre nivelul de protecţie a fostului deputat PSD, membru în Comisia Parlamentară pentru Controlul Activităţii SRI, protecţie de care s-a bucurat atât el, cât şi afacerile pe care le-a controlat direct sau prin interpuşi. Una dintre aceste afaceri prin care s-au derulat contracte grase cu statul se numeşte SC XOR-IT Systems SRL, şi despre ea a vorbit, în denunţul său, fostul "sponsor" al Anei Maria Pătru (ex-preşedintele Autorităţii Electorale Permanente), dat în faţa anchetatorilor de la DNA Ploieşti. Acest denunţător ar fi aflat în mod direct de la Pătru că, în anul 2012, se făceau presiuni ca toate licitaţiile ce urmau să fie organizate de AEP să fie atribuite companiei controlate de Sebastian Ghiţă.
• RADET a cerut ELCEN repornirea sistemului de alimentare cu agent termic pentru încălzire în Bucureşti
RADET a solicitat ELCEN repornirea sistemului de alimentare cu agent termic pentru încălzire către consumatorii urbani din Bucureşti, începând de marţi, ora 22,00. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, "măsura a fost dispusă pentru a asigura confortul cetăţenilor şi condiţiile optime de temperatură în locuinţe, în următoarea perioadă, în care se anunţă scăderea temperaturilor până la zero grade Celsius". Sursa citată menţionează că repornirea sistemului poate fi dispusă în conformitate cu articolul 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, care precizează că "începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18,00 - 6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici".
• FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti în 2017 şi 2018
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională în avanpremiera reuniunii de primăvară. De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit uşor şi estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 3,4%, faţă de avansul de 3,3% preconizat în toamna anului trecut. Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România va înregistra în acest an a doua cea mai mare creştere economică din Europa, fiind devansată doar de Islanda (5,7%).
• NATIONAL
• 15 focoase nucleare in România!
Agitaţie mare in lumea informaţiilor militare după ce la vârful sistemului s-a vorbit pentru prima oară, pe şleau, despre viabilitatea unui proiect privind relocarea de focoase nucleare in tara noastră. Iar surse din cadrul "celulelor de criza" care gestionează relaţiile externe ale României vorbesc chiar de stabilirea unui număr concret, de 15 focoase nucleare, avute in vedere pentru a fi adăpostite in baze militare americane din sudul tarii. De altfel, inclusiv decizia surprinzătoare a mai-marilor NATO de a înfiinţa in Romania un Centru de contraspionaj militar ar avea legătură tocmai cu pregătirea terenului pentru a se stabili securitatea necesara unul proiect de o asemenea importanta vitala, cum ar fi posibila implementare in sudul României, chiar in "coastele" zonei de influenta a Rusiei, a unei baze nucleare.
• Război total pe salarii intre judecători si procurori
Cu toate ca mitul "unităţii" sistemului se spulberase oricum, uimeşte totuşi ultimul demers al Asociaţiei Procurorilor din Romania, care a depus memorii împotriva Legii salarizării atât la Ministerul Justiţiei, cât si la Ministerul Muncii. Iar procurorii se plâng vehement tocmai de faptul ca prin noua lege s-ar ajunge la grave discriminări fată de judecatori, care ar fi astfel avantajaţi in raport cu ceilalţi magistraţi. Si uite cum, prin acest atac prin care încearcă "sa omoare si capra vecinilor" judecatori, procurorii nu fac decât să încingă si mai mult spiritele. Tocmai intr-un moment in care judecătorii transmiteau semnale tot mai făţişe că nu-i mai au chiar atât de la inima pe colegii lor din "republica procurorilor".
• Lecţia pentru încăpăţânaţi: Cum se preia forţat ASF
Capul lui Mişu Negriţoiu îl vor. Îl vor atât de mult, încât, ieri, in Parlament acest lucru s-a decis pe baza unor înscrisuri adunate de fosta Putere. Aceasta in condiţiile in care Negriţoiu s-a dovedit a fi piesa tare a "vechilor structuri" umflate la umbra fostului lider maximo, Ion Iliescu. Acuzat de mai multe ori ca ar fi fost membru activ al Centrului de Informaţii Externe, cariera lui Negriţoiu are, înainte de Revoluţie si imediat după, o vitalizare incredibila fiind numit, in 1982, înlocuitor temporar al şefului Agenţiei economice româneşti din New York, apoi al şefului Biroului comercial din Los Angeles. In 1984, de parca ar fi fost al mai tare halterofil român, Mişu devine ataşat olimpic al României la Jocurile Olimpice de Vară de la Los Angeles.
• PUTEREA
• Băsescu ARUNCĂ BOMBA: "Voi cere renumărarea voturilor de la alegeri"
Traian Băsescu a declarat că a aflat abia în septembrie 2016 că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009 George Maior, Florian Coldea, Laura Kovesi şi alte persoane cu funcţii importante s-au întâlnit acasă la Gabriel Oprea. "Eu nu am ştiut că s-au întâlnit în noaptea alegerilor la Oprea. Sunt dispus, nu în faţa unei comisii parlamentare, ci în faţa românilor să răspund la orice întrebare ce vizează alegerile din 2009", a declarat fostul preşedinte, pentru B1 TV. Întrebat de Silviu Mănăstire despre demersul PSD de a constitui o comisie parlamentară care să ancheteze desfăşurarea alegerilor din 2009, Băsescu a răspuns: "habar n-am ce urmăresc. Când se va pune în mod real problema valabilităţii alegerilor din 2009, primul lucru pe care îl voi face va fi să cer renumărarea voturilor care sunt depuse".
• Tăriceanu face anunţul: IOHANNIS, discurs în Parlament
Preşedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Parlamentului pe 9 mai, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la proclamarea independenţei României şi cu ocazia Zilei Europei, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, marţi, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului. De asemenea, Tăriceanu a spus că pe 11 mai preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, va rosti în Parlament o alocuţiune intitulată "Viitorul Europei", cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la UE, conform Agerpres. "Pe 26 aprilie, săptămâna viitoare, vom avea o şedinţă solemnă pentru a marca 100 de ani de la adoptarea a două legi extrem de importante de către Parlamentul României în refugiu la Iaşi (...): legea votului universal şi legea agrară şi am hotărât să facem o sesiune solemnă", a mai anunţat preşedintele Senatului.
• ROMANIA LIBERA
• Mihnea Motoc şi George Maior, avansaţi ilegal în diplomaţie
Cei doi ambasadori, Mihnea Motoc şi George Maior, au fost avansaţi în gradele diplomatice, între 1992 şi 1998, fără respectarea prevederilor statutului diplomaţilor. Cei doi au fost crescuţi şi sprijiniţi în cariera diplomatică şi politică atât de fostul premier Adrian Năstase, cât şi de ministrul Teodor Meleşcanu. Avansările în gradele diplomatice şi modul de acordare a acestora la nivelul Ministerului Afacerilor Externe au reprezentat un subiect tabu pentru societatea românească după 1989. Presa a relatat de-a lungul ultimilor 27 de ani cum unele odrasle ale politicienilor, diplomaţilor şi afaceriştilor conectaţi la cercurile puterii au fost plasate în funcţii-cheie ale diplomaţiei româneşti. În paralel, diplomaţii fără proptele politice, dar bine pregătiţi profesional, aşteptau să fie avansaţi în grad sau să prindă vreo misiune în străinătate.
• Sondaj: Popularitatea lui Marine Le Pen - în scădere
Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), este creditat cu 23% din intenţiile de vot, înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, informează Mediafax. Macron este urmat de populista Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, pe care ar învinge-o categoric în turul doi. Potrivit unui sondaj comandat de Paris Match, Emmanuel Macron, liderul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), va fi votat de 23% dintre cetăţenii francezi în primul tur de scrutin. Marine Le Pen este creditată cu 22% (cu 2% mai puţin decât săptămâna trecută), în timp ce Jean-Luc Melenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga), ar primi 19,5% din voturi. François Fillon, candidatul formaţiunii Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, centru-dreapta), are 19%.
• ZIARUL FINANCIAR
• "În nicio ţară din lume slujbaşii de la stat nu câştigă mai bine ca în privat. E revoltător ce se întâmplă în România"
Angajaţii de la stat din România câştigă, în medie, cu 19% mai mult decât angajaţii din mediul privat, în timp ce în alte state raportul este inversat, arată statisticile oficiale. În Ungaria, spre exemplu, bugetarii câştigă, în medie, cu 14% mai puţin decât angajaţii din privat, potrivit datelor institutului de statistică din Ungaria. "Slujbaşii de la stat din administraţia publică din orice ţară din lume câştigă mai puţin decât angajaţii din privat. Iar acest lucru nu se întâmplă ca urmare a unor legi, ci din cauza faptului că, automat, în administraţia publică se duc oamenii care nu rezistă la presiunea din mediul privat. Ce se întâmplă în România e revoltător", a spus Radu Furnică, Leadership Development Solutions. De altfel, în mod paradoxal, funcţionarii publici din România câştigă mai bine decât funcţionarii din alte state care au economii mai dezvoltate şi un nivel de trai mai ridicat.
• Activul net al SIF-urilor a crescut cu 15% în ultimele 12 luni, dar activele au crescut cu numai 12%
Activul net cumulat al celor cinci SIF-uri valorează la sfârşitul lunii martie 7,729 miliarde lei (1,70 miliarde euro), mai mult cu 15,23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, valoarea de piaţă totală a celor cinci societăţi s-a apreciat cu 12,92%, până la 4,064 miliarde lei (893 milioane euro), mai încet decât evoluţia indicelui BET, referinţa pieţei de capital de la Bucureşti, a cărui creştere în acelaşi interval este de 33%. SIF Banat-Crişana (SIF1) afişează cel mai mare activ net, respectiv 2,114 miliarde lei, în creştere cu 17,11% faţă de martie anul trecut. Capitalizarea bursieră a SIF Banat-Crişana (SIF1) a crescut cu 26% în ultimul an, cea mai mare apreciere dintre cele cinci societăţi, atingând peste 1,057 miliarde lei la sfârşitul lunii martie.
• Franţa: certitudinea celor mai impredictibile alegeri din istoria recentă este schimbarea
Una dintre cele mai imprevizibile curse electorale din istoria recentă a Franţei a intrat pe ultima sută de metri, iar toţi cei patru concurenţi principali atacă tot ce mişcă. Doi dintre ei au promis că vor zdruncina UE. Cum aproape o treime din electoratul francez încă nu ştie pe cine va vota duminică în funcţia de preşedinte al ţării şi cum oricare doi dintre cei patru candidaţi principali având şanse să ajungă în turul doi, orice deznodământ este posibil pentru alegerile din Franţa, a căror miză este uriaşă pentru Europa. Niciunul nu are o platformă, un set de valori promovate sau afiliere politică evidente, aşa cum remarcă Pierre Brechon, profesor de ştiinţe politice la Sciences Po Grenoble. "Să n-o daţi şi voi în bară", este mesajul actorului de comedie britanic John Oliver pentru francezi după Brexit şi după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.