• ADEVĂRUL
• Culise. Cum a încurcat agentul "00-Vlase" suspendarea lui Iohannis. Pe cine voia Dragnea să instaleze la şefia SIE
Preşedintele PSD Liviu Dragnea l-ar fi vrut pe Claudiu Manda la conducerea SIE, potrivit unor surse politice. Preşedintele Klaus Iohannis i-a dejucat însă planul şi l-a propus pe Gabriel Vlase, unul dintre vicepreşedinţii PSD apropiaţii de Mihai Tudose. Dilema lui Dragnea: să lase şefia spionajului pe mâinile unui om de partid, dar care nu-i este loial, sau să pornească un război total cu şeful statului? Răspunsul, după sentinţa de joi.
• BANCHERUL
• Parlamentul schimba printr-un compromis controversata lege a bancilor pentru locuinte, dar soarta acestora va fi decisa de justitie
La fix doi ani dupa ce parlamentarii PSD au initiat modificarea legii bancilor pentru locuinte BCR si Raiffeisen, in urma acuzatiilor Curtii de Conturi ca acestea au delapidat fondurile publice, Parlamentul a adoptat saptamana trecuta noua lege, printr-un compromis facut cu Guvernul si cu votul impotriva a partidelor de opozitie.
La finalul lui 2015, Curtea de Conturi a acuzat cele doua banci pentru locuinte ca au acordat prima de stat reprezentand maxim 25% din economiile pe cinci ale ale clientilor fara sa le ceara acestor sa justifice ca au cheltuit fondurile publice in domeniul locativ, conform prevederilor legii aflata in vigoare la acea data, OUG 99 din 2006.
Potrivit acestea, "pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite".
Legea nu spune insa daca si prima de stat trebuia justificata sau nu, asa incat bancile au interpretat legea ca nici prima de stat nu trebuie justificata. In consecinta, BCR si Raiffeisen au distribuit clientilor fonduri publice in valoare de 665 milioane lei sub forma de prime de stat, fara justificarea ca aceste fonduri au fost folosite de clientii bancilor pentru a-si construi, renova sau cumpara o locuinta.
Curtea de Conturi a apreciat ca prima de stat trebuia utilizata doar pentru investitii locative si le-a acuzat pe cele doua banci ca au delapidat banii publici, pe care i-a folosit in cea mai mare parte pentru a le plati clientilor dobanzi ridicate pentru depozite, nu pentru a acorda credite pentru locuinte.
• COTIDIANUL
• Rezultatele la Evaluarea Naţională 2018. Cum poţi depune contestaţie
Emoţii mari astăzi! Primele rezultate la examenul de EVALUARE NAŢIONALĂ 2018 (limba şi literatura romană, matematică, limba maternă) vor fi afişate marţi, 19 iunie, pe edu.ro, iar în aceeaşi zi, între orele 14.00 - 19.00, se vor putea depune contestaţiile.
După soluţionarea contestaţiilor, notele finale ale examenului de evaluare naţională vor fi făcute publice pe data de 23 iunie 2018.
La examenul de Evaluare Naţională din 2017 s-au înscris 144.929 de elevi, dintre care au fost prezenţi 140.712 candidaţi.
• CURENTUL
• 15 reguli de bază de la psiholog pentru sănătatea emoţională a copiilor noştri
Copiii şi adolescenţii pot fi foarte uşor modelaţi dacă li se acordă atenţie
Mai mult, specialistul afirmă că, din practica terapeutică, a sesizat că atunci când lucrează cu cei mici sau cu adolescenţii, foarte uşor pot fi modelaţi, învaţă bunele maniere şi le aplică, le creşte încrederea, devin sociabili, buni. În momentul în care se lucrează doar cu copilul, iar acasă, în zona parentală nu se schimbă comportamentul parental toxic, copilul are mari şanse să recadă în scenariul de viaţă dăunător sănătăţii lui emoţionale.
"Reiese de aici că putem avea o generaţie tânără sănătoasă psihic, emoţional doar când şi dacă adulţii conştientizează că ei au nevoie de vindecare. Nu este suficient să ne controlăm emoţiile, stresul, dacă nu învăţăm să le gestionăm. Iar singuri nu o putem face. Nu poţi repara ceva cu energia cu care ai stricat acel ceva. Pentru vindecarea copiilor noştri, este necesar să ne vindecăm noi copilăria, iar aceasta se face doar în cabinete de specialitate. Cu siguranţă, sunt benefice sportul, respiraţia, cărţile şi filmele motivaţionale, conferinţele, dar toate acestea nu pot vindeca traumele care sunt adânc înrădăcinate şi ţinute sub control de teama ridicolului sau vulnerabilităţii", declară psihologul Maria Verdi.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Noul preşedinte al Columbiei, Ivan Duque, şi-a anunţat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC
Aşa cum a anunţat încă în campania electorală, Ivan Duque a ţinut ca în prima sa declaraţie prezidenţială să avertizeze că va opera «corecturi» la acordul de pace încheiat de vechea administraţie columbiană cu gherila FARC, considerându-l insuficient de avantajos pentru victimele acesteia, prea laxist faţă de şefii gherilelor, vinovaţi de crime grave. Apropiaţii săi spun că Ivan Duque doreşte în special condamnarea şi trimiterea în închisoare a şefilor fostului FARC, vinovaţi de crime grave, precum şi blocarea accesului lor în parlament.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Preşedintele, făcut KO de CCR. O nouă decizie devastatoare
Opinia Comisiei de la Veneţia, cerută de preşedintele Klaus Iohannis asupra legilor de modificare a legilor Justiţiei, nu poate fi valorificată în cadrul examenului de constituţionalitate a legislaţiei adoptate de Parlamentul României. Acesta este răspunsul pe care îl primeşte Iohannis de la Curtea Constituţională, care a respins ca inadmisibilă sesizarea cu opinie de neconstituţionalitate, pentru a treia oară, a legii de modificare a Legii nr. 370/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii. CCR îi atrage preşedintelui atenţia că doar Parlamentul poate aprecia oportunitatea elaborării unui act normativ, în cadrul politicii sale în materia legilor Justiţiei, şi nici într-un caz Curtea Constituţională.
• ZIARUL NAŢIONAL
• Justitia face de ras Jandarmeria
Tehnic vorbind, magistratii de la Judecatoria Sectorului 1 au anulat procesul verbal de contraventie intocmit atunci de vigilentii jandarmi bucuresteni, l-a exonerat pe om de la plata amenzii si a decis ca Jandarmeria sa-i plateasca lui Duia cheltuielile de judecata, respectiv 734 de lei (suma care reprezinta onorariul avocatului si taxa judiciara de timbru). Decizia nu este una definitiva dar pare greu de crezut ca Jandarmeria ar dori sa se mai faca odata de cacao readucand in instanta o speta in care acuza un surdo-mut cu acte-n regula de vocalize antipesediste. La cald, Jandarmeria a anuntat ca se mai gandeste si ca va decide daca va face sau nu apel dupa ce va analiza motivarea sentintei date ieri. Iar daca tot sunt pusi pe cugetat, sefii Jandarmeriei poate se gandesc si cum de s-a ajuns la o astfel de aberatie - un surdo-mut sa fie amendat pentru vociferari publice. In plus, chiar daca 734 de lei nu e o suma mare, bine ar fi sa fie platita de jandarmul/jandarmii plini de zel care l-au auzit strigand pe Ion Duia. Nu cu bani de la buget, bani platiti de oameni pentru ca statul sa-i apere si sa sa-i protejeze de abuzuri. Iar ce i s-a intamplat lui Ion Duia este, fara niciun dubiu, un abuz si inca unul comis de jandarmi.