REVISTA PRESEI 19.08.2011

F.A
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 august 2011

ADEVARUL

SUA declară război Standard & Poor"s

Departamentul Justiţiei investighează modul în care agenţia de evaluare a stabilit ratingurile unor obligaţiuni înainte de criza din 2008. Mai multe autorităţi locale din Statele Unite, printre care şi oraşul Los Angeles, au renunţat la serviciile plătite ale Standard & Poor"s, punând la îndoială credibilitatea agenţiei. Ancheta vizează modul în care agenţia a acordat ratingurile unor titluri de valoare garantate ipotecar înainte de izbucnirea crizei financiare în 2008, scrie "New York Times". Potrivit unor surse, au existat mai multe cazuri în care analiştii Standard & Poor's au intenţionat să retrogradeze ratingul unor obligaţiuni, dar decizia lor a fost schimbată de persoane din conducerea agenţiei. Dacă acuzaţiile se adeveresc, agenţia de evaluare riscă să-şi piardă credibilitatea, construită pe ideea de independenţă faţă de mediul de afaceri.

Ruşii ne-au dat papirusul dar păstrează încă 91 de tone de aur din Tezaurul României

Rusia a acceptat să dea înapoi cel mai vechi papirus din Europa, descoperit la Mangalia în 1959. Retrocedarea papirusului ne duce cu gândul la istoria tezaurului românesc care a fost trimis la ruşi în Primul Război Mondial şi care a revenit doar parţial. Aflat în exil la Iaşi, guvernul României, condus de Ion I. C. Brătianu, a decis în decembrie 1916 evacuarea în Rusia a tezaurului Băncii Naţionale a României. Deşi au existat şi alte alternative pentru trimiterea tezaurului, precum Anglia, Suedia sau Norvegia, Brătianu a fost de acord să depoziteze comorile ţării în buncărele celui mai puternic aliat, Imperiul Ţarist.

Ion Iliescu şi tezaurul

In 1994 fostul preşedinte Ion Iliescu l-a însărcinat pe ambasadorul Traian Chebeleu să ceară Kremlinului "găsirea unei soluţii de rezolvare a problemei Tezaurului României". Răspunsul Kremlinului a venit la scurt timp: "Pentru Rusia, aşa zisa problemă a Tezaurului românesc depozitat la Moscova nu mai există". Rusia a restituit însă în decembrie 1994 12 monede de aur, numai că nicio autoritate românească nu a mai dorit apoi să le mai primească. Abia în data de 6 martie 2008 s-a reuşit predarea acestor 12 monede istorice de aur, ediţii din Franţa şi Belgia, dintre anii 1854 şi 1909, în greutate totală de 77,09 grame. La ruşi au rămas însă circa 91,2 tone de aur, evaluate în prezent la 13 miliarde de lei sau 3,2 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de BNR în aprilie. Din această cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub formă de lingouri. În 2003, Ion Iliescu şi premierul rus Vladimir Putin au semnat "Tratatul privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă", care nu prevedea şi chestiunea tezaurului.

Cât cântărim în relaţia cu Federaţia Rusă

Deşi balanţa comercială este dezechilibrată în favoarea Rusiei, România rămâne una dintre ţările care au un cuvânt greu de spus în negocierile cu statul ex-sovietic. Declaraţiile neprietenoase ale oficialilor de la Bucureşti nu au avut până acum efecte negative în relaţiile economice cu Federaţia Rusă. Fiind cei mai mari producători de gaze din lume, într-un moment de expansiune a consumului, ruşii joacă dur în regiune. România are aici un avantaj incredibil: resursele proprii de gaze naturale, care sunt printre cele mai mari din Europa. Astfel, noi importăm doar 20% din consumul ţării, în timp ce ponderea gazelor ruseşti în ţările vecine urcă până la 90% în cazul Bulgariei şi chiar la 100% în Republica Moldova.

De ce nu vor europenii guvern comun UE

Reprezentanţii ţărilor care se opun planului de armonizare fiscală spun că trebuie luate alte măsuri înainte ca această strategie să poată fi aplicată. Propunerea Germaniei şi a Franţei de a înfiinţa un guvern economic al Uniunii Europene nu a fost primită cu entuziasm de statele comunitare. Summitul franco-german care a avut loc marţi la Paris a degamăgit pieţele şi investitorii, care se aşteptau la un set mult mai categoric de măsuri pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană (UE). Însă, în lipsa unui plan-minune, care să-i mulţumească pe toţi, deciziile se lasă aşteptate.

Ce spun analiştii

"Dacă nu se vor introduce obligaţiunile comune, şansele ca zona euro să se destrame cresc considerabil", a declarat pentru "Adevărul" profesorul de economie Daniel Dăianu. Merkel şi Sarkozy au declarat însă că nici nu se poate discuta despre introducerea acestui instrument înainte de armonizarea fiscală. O altă măsură aşteptată de pieţe şi refuzată de cei doi lideri este suplimentarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (EFSF). "Dacă nu se face acest lucru, pieţele vor avea impresia - în bună măsură corectă - că guvernele nu mai au instrumente de intervenţie", crede Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Acesta a adăugat că valoarea fondului (în prezent situată la 440 de miliarde de euro) ar trebui majorată considerabil, cel puţin până la 3.000 de miliarde de euro, pentru a avea efectul scondat (recâştigarea încrederii investitorilor).

Preţul aurului continuă să crească, iar cel al petrolului scade puternic

Preţul aurului a crescut cu 2%, la un nou nivel record, de peste 1.820 dolari uncia, iar cotaţia petrolului destinat pieţei americane a scăzut cu mai mult de patru dolari, în urma mai multor date negative privind economia Statelor Unite, transmite Reuters. Alt factor care a influenţat piaţa este anunţul Rezervei Federale din New York privind analizarea vulnerabilităţilor subsidiarelor din SUA ale băncilor europene la o posibilă escaladare a presiunilor financiare, mai arată agenţia internaţională, citată de Mediafax.

Fondul Proprietatea urgentează listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Fondul Proprietatea a cerut Ministerului Economiei convocarea Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, pentru a fi aprobată cât mai curând listarea celor două companii la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui comunicat al Fondului. Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, ar trebui să aibă loc în maximum 60 de zile de la solicitarea înaintată de Fondul Proprietatea.

Papa dă lecţii de economie la Madrid

Papa Benedict al XVI-lea se află de ieri în capitala spaniolă pentru festivalul tineretului catolic. Peste un milion de pelerini aşteaptă slujba duminicală oficiată de Suveranul Pontif. Mii de spanioli au protestat faţă de costul exorbitant al vizitei Suveranului Pontif, în condiţiile în care economia iberică este pe buza prăpastiei. Câteva sute de credincioşi catolici, regele Juan Carlos şi Regina Sofia l-au întâmpinat, ieri după-amiază, pe Papa Benedict al XVI-lea, pe Aeroportul Barajas din Madrid. Câteva zeci de copii care purtau uniformele ofiţerilor din garda elveţiană au agitat steaguri şi au aplaudat, strigând "Tineretul acesta este al Papei". La o primă întâlnire cu tineretul catolic, Suveranul Pontif a criticat hedonismul care domină prezentul şi a cerut o regândire a economiei mondiale, bazată pe consumism.

CURENTUL

România va avea o creştere economică de 1,7% în acest an

EIU, mai optimist decât Guvernul. România se confruntă cu măsuri dure de austeritate şi va înregistra în acest an o creştere economică de numai 1,7%, care se va accelera în 2012, estimează Economist Intelligence Unit (EIU). Pentru anul în curs Guvernul anticipează o creştere economică de 1,5%. Institutul avertizează însă că rezistenţa la măsurile de austeritate ar putea crea instabilitate. Produsul intern brut al României a fost în trimestrul al doilea, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru şi cu 0,3% peste nivelul înregistrat în perioada similară din 2010 (date ajustate sezonier).

Agricultura românească ar putea ajunge pe locul doi în Europa

Agricultura românească are nevoie de reforme pentru a deveni mai competitivă, dar există potenţial pentru a ajunge pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte producţia, consideră economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, într-un articol publicat pe blogul Financial Times. "Puţini ştiu că România a fost < grânarul Europei > înaintea celui de al Doilea Război Mondial, cu a doua mare producţie de cereale după Franţa. Situaţia s-a schimbat de atunci, în rău din păcate, şi România are în prezent un deficit semnificativ al balanţei de produse alimentare, de peste un miliard de euro, chiar şi în anii agricoli buni.

CURIERUL NATIONAL

12 mesageri ai recesiunii

Deşi confirmările statistice deocamdată lipsesc, există semnale puternice că economia americană va reintra în declin. David Rosenberg, fost economist-şef la Merrill Lynch, enumeră o duzină de argumente pentru care SUA se îndreaptă spre recesiune. Standard & Poor's: Suntem la câţiva centimetri de un scenariu în formă de "W". După scăderile abrupte de pe Bursele lumii de la acest început de august, una dintre interpretările din pieţele financiare a fost aceea că investitorii încearcă să înglobeze în preţurile acţiunilor scenariul din ce în ce mai probabil al reintrării SUA în recesiune. Îngrijorările sunt mari întrucât înscrierea celei mai mari economii a lumii pe un parcurs negativ ar imprima o direcţie similară la nivel global.

Grevă spontană la SC Confecţia SA din Miercurea Ciuc

85% dintre angajaţi nu mai vor să muncească pentru că li s-a tăiat salariul, în ciuda orelor suplimentare lucrate. Aproximativ 300 de angajaţi, din totalul de 350 ai fabricii de confecţii din Miercurea Ciuc, au declanşat, ieri, o grevă spontană, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de tăierile salariale, activitatea societăţii fiind astfel blocată, transmite corespondentul Mediafax. Cei 85 la sută dintre salariaţi ai SC Confecţia SA Miercurea Ciuc au refuzat să pornească utilajele şi au ieşit în curtea societăţii, protestând faţă de conducere şi reclamând condiţiile de muncă, salariile mici şi neplata corespunzătoare a orelor suplimentare.

Austeritate! Dar nu şi pentru bănci

La trei ani de la cutremurul financiar care a culminat cu prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, sistemul bancar european dă semne din nou că stă să plesnească din toate încheieturile. Cu tot angajamentul şi strădania autorităţilor de a-l ţine în viaţă, legile implacabile ale aritmeticii şi economiei îl împing către un inevitabil şi neplăcut deznodământ. Soluţiile la limita ficţiunii pure căutate de la declanşarea crizei par a fi zadarnice în condiţiile în care în sistem s-au acumulat de câteva decenii bune excese nemaiîntâlnite în zona creditului. Implozia acestuia şi evaporarea lichidităţilor lasă loc unui cataclism al cărui epicentru îl reprezintă - nu se putea altfel - băncile.

Băsescu susţine realizarea "Statelor Unite ale Europei"

Şeful statului a avertizat că numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, la Sulina, necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei, el precizând că acesta este punctul său de vedere şi avertizând că "numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară", citat de Mediafax. "Numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. (...) Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate şi importante culturi, va avea bogăţia istoriei în spate", a avertizat Traian Băsescu.

SIF4 convoacă acţionarii pentru a mandata CA să solicite listarea BCR

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) vor discuta la 21 septembrie mandatarea Consiliului de Administraţie (CA) să ceară listarea BCR la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind, astfel, a doua SIF care convoacă acţionarii pe această temă, după SIF Oltenia (SIF5), informează Mediafax. AGA a fost convocată după ce un grup de acţionari care deţin peste 5% din acţiunile SIF Oltenia a solicitat mandatarea CA-ului să ceară listarea BCR. În grupul acţionarilor respectivi se află fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private, dar şi SSIF Broker.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: Susţin proiectul Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că el a susţinut dintotdeauna proiectul de la Roşia Montană pentru că România are nevoie de el. Şeful statului a precizat însă că trebuie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint din zonă. "Cred că proiectul Roşia Montană trebuie făcut. România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană. Mă uitam la preţul aurului în ultimii cinci ani: acum cinci ani preţul aurului era 600 de dolari uncia, astăzi este 1.700 de dolari uncia, cu perspectiva ca până la sfârşitul anului să depăşească 2.200-2.500 uncia. (...) Ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii s-o pună în valoare?

Valoarea acţiunilor băncii lui Patriciu s-a prăbuşit din momentul în care a cumpărat-o

În luna septembrie a anului 2009, omul de afaceri Dinu Patriciu cumpăra o importantă bancă din Georgia. La vremea aceea, în ştirea prin care anunţa tranzacţia, capital.ro scria următoarele rânduri: "Omul de afaceri anunţă că aplică reţeta care l-a îmbogăţit în România: cumperi ieftin o companie şi apoi o vinzi scump". La doi ani de la tranzacţie, se conturează o realitate interesantă a evoluţiei acţiunilor băncii tranzacţionate la Bursa de la Tibilisi. Mai concret, ultima cotaţie a acţiunilor, înainte de tranzacţie, a fost de 0,122 lari, ceea ce indică o capitalizare bursieră a instituţiei la 160 de milioane de lari (65 de milioane de euro). La ora actuală, în luna august a acestui an, valoarea unei acţiuni a Liberty Bank este de 0,02 lari, ceea ce reprezintă o scădere de peste 80% a valorii acţiunilor listate la bursă.

Franţa lui Sarkozy bagă mâna în buzunarele bogaţilor

După modelul vecinilor germani, Parisul vrea să impoziteze suplimentar veniturile foarte mari. Singura dezbatere care se poartă acum este cea privind pragul de taxare. Guvernul de la Paris va introduce, de anul viitor, o taxă pe veniturile foarte mari, propunere care vizează alinierea legislaţiei fiscale franceze la măsurile similare adoptate deja de alte state occidentale, precum Germania, Marea Britanie şi Italia. Ideea a apărut pentru prima dată în dezbaterea publică în această primăvară, când executivul francez şi-a luat angajamentul de a adopta o astfel de măsură în cursul acestui an.

FINANCIARUL

Pe chinezi nu i-am convins: cele mai importante tronsoane de autostrada raman fara finantare

Desi isi propusesera sa atraga China in proiectul constructiei Autostrazii Pitesti - Sibiu, oficialii romani n-au avut succes Pentru Comarnic - Brasov, CNADNR reia studiul de fezabilitate, cel vechi fiind expirat. Acestea sunt cele mai scumpe proiecte de acest gen din Romania, statul avand nevoie de 4,25 miliarde de euro. Sibiu - Pitesti si Comarnic - Brasov sunt nu doar cele mai scumpe tron­soane de autostrada din Romania, dar si cele mai amanate proiecte. Primul ar fi trebuit inceput in 2007, al doilea in 2009.

Moment unic in ultimii opt ani: avansul creditarii pentru companii l-a depasit pe cel al populatiei in S1

Totalul imprumuturilor pentru persoanele juridice a urcat cu 10,5%, iar in cazul persoanelor fizice soldul s-a majorat cu 3,7%. Bancile locale si-au schimbat strategia in ultimul an si au acordat mai multe credite companiilor decat populatiei, fiind pentru prima data in ultimii opt ani cand soldul imprumuturilor pentru firme a inregistrat o crestere mai mare decat cea in cazul persoanelor fizice. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, totalul creditelor pentru companii a urcat cu 10,5% in primul semestru al anului fata de perioada similara din 2010, pana la un total de 194,3 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile pentru persoanele fizice au avansat doar cu 3,7%, la 87,65 miliarde de lei.

Locuinte ANL la pret de dezvoltator, dublu fata de "standardul de cost"

Guvernul a aprobat constructia a 1.400 de apartamente ANL in Sectorul 2, o investitie de 290 mil. lei. Costul de executie propus, de aproximativ 860 euro/mpcd, depaseste de circa doua ori standardul de cost de 380 euro/mpcd legiferat de ministerul patronat de Elena Udrea. Executivul va aloca prin hotarare de guvern suma de 290 mil. lei pentru construirea a 1.400 de apartamente sociale in Sectorul 2 din Capitala. Daca o locuinta medie are o suprafata construita desfasurata de 60 mp, la un curs de 4,25 lei/euro, rezulta, potrivit prevederilor de alocare guvernamentale, ca pretul mediu de construire va fi de 857 euro/mp, adica dublu fata de costul de 380 euro/mpcd plus TVA, stabilit prin standardele de cost si anuntat de reprezentantii ANL.

Daca tranzactiile financiare vor fi taxate, noul impozit va fi transferat catre clienti

Analistii spun ca propunerea va avea efect doar daca se va implementa la nivelul intregii Uniuni Europene. Introducerea unei taxe pentru tranzactiile financiare ar creste costurile serviciilor financiare suportate de consumatorul final, sunt de parere bancherii contactati de ,,Fin.ro". Potrivit acestora, pentru a avea efect, o astfel de masura trebuie sa se aplice la nivelul intregii Uniuni Europene. Propunerea a fost facuta, saptamana aceasta, de presedintele francez Nicolas Sarcozy si cancelarul german Angela Merkel.

Statele Unite si China pun la cale noua arhitectura mondiala pentru perioada postcriza

Sanatatea economiei globale depinde de modul in care SUA si China vor colabora, a declarat ieri vicepresedintele american Joe Biden, aflat in China. Acesta se afla intr-o vizita oficiala la Beijing, unde a avut convorbiri cu omologul sau chinez Xi Jinping, care are cele mai mari sanse de a prelua postul de sef al statului dupa retragerea lui Hu Jintao din 2013. Discutiile s-au axat pe credibilitatea dolarului si a obligatiunilor suverane americane, in conditiile in care China este cel mai mare creditor extern al SUA. Biden urmareste sa-si faca o impresie despre modul in care viitorul lider al Chinei vede relatiile comerciale bilaterale, vanzarile de arme catre Taiwan, crizele diplomatice din Sudan si Coreea de Nord si problema drepturilor omului. Potrivit analistilor, China detine obligatiuni suverane ale SUA in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, iar peste 2.000 de miliarde din rezervele de stat ale Chinei in valute straine sunt pastrate in dolari.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu: "Îmi pare rău că fac al doilea mandat"

Preşedintele Traian Băsescu a făcut ieri pe glumeţul în faţa tinerilor ro­mâni din diaspora veniţi la Şcoala de Vară ARC 2011. La comentariul unui tânăr privin imposibilitatea de a avea un nou mandat de pre­şe­din­te, Traian Băsescu s-a pus pe râs şi a mărturisit că şi faptul că "îl face" pe acesta al doilea îi produce regrete. "Să ştii că-mi pare rău că-l fac şi pe al doilea", i-a spus şeful statului tâ­nă­rului, după ce acesta apucase să-i zică că nu-i permite Constituţia să aibă un al treilea mandat. Apoi foarte sobru: trebuie să trecem la votul uninominal necompensat. "Cred că pentru 2012 ar trebui să venim pe vot uninominal necompensat, într-un tur sau în două tururi. Dacă la primari s-a trecut la alegerea într-un tur, de ce la parlamentari nu se poate?"

Cristian Preda: Guvernul trebuie remaniat

Europarlamentarul PDL Cris­tian Preda a declarat, ieri, la RFI, că Guvernul trebuie remaniat, pentru că e nevoie ca "oameni credibili" să susţină măsurile Executivului, el apreciind şi că liderii locali cu imagine bună ar trebui să aibă un cuvânt mai greu la centru, cum ar fi Falcă şi Frunzăverde. Europarlamentarul spune că Executivul condus de Emil Boc are o problemă de încredere. Pentru rezolvarea acesteia, Cristian Preda propune trei soluţii printre care şi rema­nierea Guvernului. "Prima dintre ele ar fi o remaniere. Dacă schimbarea premierului se do­ve­deşte a fi imposibilă (...), atunci e nevoie de o remaniere, pentru că Guvernul trebuie să beneficieze de câteva voci foarte noi, de un suflu nou, care să-i dea un plus", spune el.

Studiu de 126.000 de euro pentru scumpirea gazelor

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pune la bătaie 126.000 de euro, fără TVA, pentru un studiu de piaţă care să evalueze impactul eliminării preţurilor reglementate în domeniul gazelor naturale. Compania care va face studiul va fi aleasă în urma unei licitaţii, potrivit unui anunţ de participare publicat pe site-ul e-licitatie.ro. Criteriul de selecţie este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, preţul ofertei contând în proporţie de 65%. Studiul trebuie finalizat în 75 de zile începând de la data atribuirii contractului. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 7 octombrie 2011.

NATIONAL

Lazaroiu nu se lasa "castrat"

In cateva luni de ministeriat, Sebastian Lazaroiu s-a transformat din analist politic in politician sadea. Si inca unul care are curaj sa spuna lucrurilor pe nume. Mult mai tare decat Emil Boc, ministrul Muncii a facut fata cu brio tavalelii media pregatite pentru el la Realitatea TV. Voce singulara in corul promisiunilor preelectorale, Lazaroiu nu e ezitat sa anunte ca este posibil ca in 2012 sa nu creasca pensiile si salariile, chiar daca este un an electoral.

Romanii, jecmaniti in clinicile europene

Increderea oarba in clinicile din strainatate costa cat nu face. O demonstreaza din plin marturiile romanilor care au fost pacaliti de personalul acestor unitati sanitare. Graba cu care romanii isi fac bagajele si dau fuga la clinicile din strainatate este justificata de hibele sistemului sanitar de la noi. Mizeria si dotarea necorespunzatoare a spitalelor, lipsa medicamentelor ii determina pe conationalii nostri sa apeleze la unitatile de profil din Austria, Germania, Turcia, Ungaria.

PUTEREA

Secretul lui Bachus, păstrat la Jidvei

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a comandat la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI din Râmnicu Vâlcea analize pentru Muscat Ottonel, Crăiţa Transilvaniei, Fetească Regală şi Sauvignon Blanc de la producătorul de vin Jidvei.Aceleaşi teste au fost făcute şi la un cunoscut laborator din Franţa - Eurofins Analitic. Rezultatul? Rapoartele, care au fost trimise la inspectorii din Ministerul Agriculturii, arată că licorile transilvane conţin zahăr din sfeclă de zahăr şi... apă chioară. Practic, mostrele analizate încalcă normele de producere a vinurilor superioare.

Tabără vrea să desfiinţeze ANIF

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a înaintat premierului Boc un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care solicită desfiinţarea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi transformarea acesteia într-o direcţie aflată în subordinea sa. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de ancheteonline.ro, Tabără doreşte să controleze personal ANIF, să-i demită pe actualii directori şi să facă noi numiri la şefia instituţiei. Această mişcare ar putea stârni un nou scandal în Coaliţie, având în vedere că la conducerea ANIF se află un reprezentant al UDMR, Lukacs Vilmos.

Istoria din Cimitirul Bellu

Dacă despre Bucureşti se spune că este Capitala cu cele mai puţine statui din Europa, parcă tot acest neajuns este completat de Cimitirul Bellu, Pantheonul Naţional al României. Cimitirul Bellu a fost inclus încă de anul trecut pe harta obiectivelor turistice europene, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Cimitirelor Semnificative din Europa. Aici şi-au pus amprenta cei mai mari sculptori pe care i-a cunoscut România: Karl, Carol şi Frederic Stork, Oscar Han, Ion Mincu, Dimitrie Paciurea, Miliţa Petraşcu, Emil von Becker, Ion Georgescu, Ion Jalea, Corneliu Medrea, Constantin Baraschi, Raffaello Romanelli.

Bechtel goleşte bugetul înainte de plecare

După mai bine două săptămâni de la anunţul premierului Emil Boc şi a ministrului transporturilor, Anca Boagiu, privind încetarea contractului de construcţie a Autostrăzii Transilvania, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale refuză să ne pună la dispoziţie noua înţelegere parafată cu americanii de la Bechtel. Potrivit unor surse guvernamentale, de fapt, conducerea Ministerului Transporturilor nu este în posesia unui acord semnat de către compania Bechtel privind acceptarea noilor condiţii de construcţie a Autostrăzii Transilvania.

ROMANIA LIBERA

Mărirea şi decăderea imperiului Micula

Imperiul bihorean al mâncării şi băuturilor, care la sfârşitul anilor "90 domina agresiv piaţa de profil, a ajuns acum să se restrângă dramatic ca urmare a scăderi cotei într-o piaţă care la rândul ei se micşorează şi anunţă concedieri masive, care ar putea depăşi o treime din forţa de muncă de aproximativ 10.000 de persoane. În 1996, sucrile carbogazoase Frutti Fresh produse de European Drinks aveau jumătate din piaţă, adică mai mult decât Coca-Cola şi Pepsi la un loc. România era singura ţară unde Coca-Cola nu era lider de piaţă. Însă strategia bazată pe preţuri mici s-a întors împotriva companiei în anii 2000. Când standardul de viaţă şi pretenţiile românilor au crescut, vânzările de răcoritoare ieftine, eufemistic denumite de grup "value for money", au început declinul.

USL, pepiniera generalului Oprea

În Parlament, UNPR, condusă de ministrul Gabriel Oprea, a "rupt" 30 de senatori şi deputaţi de la PSD şi PNL. În teritoriu, în doar o lună şi jumătate, UNPR a strâns peste 30 de primari de comună, doi primari şi trei viceprimari de municipii, precum şi aproape 200 de consilieri locali. Cele mai recente "achiziţii" ale UNPR sunt în judeţul Bacău, judeţ colorat în roşu (PSD) după alegerile locale din 2008, cu excepţia municipiului Bacău, unde a ieşit învingător liberalul Romeo Stavarache. De aici, UNPR i-a racolat pe primarii comunelor Dămieneşti, Bereşti-Bistriţa, Luizi-Călugăra, Pârjol şi Răchitoasa, care vor da la alegerile locale din 2012 lista PNL pe cea a UNPR.

În sfârşit, taxele se pot plăti prin internet sau prin telefon

BCR încasează de ieri bani în contul statului iar din septembrie vor intra în sistem CEC şi Bancpost. Persoanele fizice vor putea achita impozitele şi taxele prin Internet banking sau la ghişeele băncilor printr-un sistem simplificat, iar prima prima instituţie de credit care va asigura acest serviciu este Banca Comercială Română (BCR). "Începând cu 18 august, sistemul va fi operaţional pentru clienţii Băncii Comerciale Române, urmând ca din luna septembrie să fie operaţional şi pentru clienţii CEC şi Bancpost. Cele trei instituţii de credit vor oferi servicii pentru aproximativ opt milioane de clienţi persoane fizice", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Ce sfori se trag în Imperiul Pentagonului

Cu 1,5 milioane de militari activi, un număr la fel de mare de rezervişti, 790.000 de angajaţi civili şi un buget de 680 miliarde dolari, Ministerul Apărării al Statelor Unite este un stat în stat - care a ajuns să definească, în locul politicienilor, strategia naţională de securitate. Într-un articol apărut în publicaţia Foreign Policy, reputatul jurnalist Stephen Glain atacă dur "militarizarea politicii americane", reproşând aleşilor poporului de la Washington că au pierdut controlul asupra Pentagonului, permiţând - şi adeseori chiar oferind - conducerii militare să formuleze atât scopurile politicii externe americane, cât şi mijloacele cu care acestea urmează să fie atinse.

ZIARUL FINANCIAR

SUA şi Europa îşi pasează de la una la alta mingea căderilor bursiere. Băncile europene sunt ţinta. Dănilă: Este clar o mişcare indusă de peste Ocean

Bursele sângerează din nou după câteva zile de calm. Americanii se declară îngrijoraţi de băncile europene, iar europenii spun că pieţele scad pentru că economia din sua dă semnale proaste. Pieţele europene au închis cu scăderi de 5%, iar indicii burselor americane scă­deau ieri cu 4% în prima parte a şedinţei de tranzacţionare, antrenate în principal de căderea acţiunilor băncilor. Turbulenţele s-au resimţit şi pe Bursa de la Bucureşti, care a închis cu o scădere de 3,5%. Investitorii, deja predispuşi la panică din cauza unor date indicând că economia zonei euro şi a Uniunii Europene încetineşte rapid, apropiin­du-se de stagnare, au fost descurajaţi de un articol publicat de The Wall Street Journal în care se arată că au­torităţile americane sunt tot mai îngri­jorate că problemele legate de dato­riile din zona euro vor contamina şi SUA, în special pe culoarul sec­to­rului bancar, şi vor monitoriza cu atenţie subsidiarele americane ale ma­rilor bănci europene.

Marile bănci europene sunt în derivă pe burse. Ce efecte vor fi pentru România?

Statele mari din zona euro - Germania, Franţa şi Italia - vor face absolut orice pentru a-şi susţine marile bănci pe care le consideră de importanţă naţională, sistemică şi strategică şi nu vor permite intrarea capitalului străin, afirmă Nicolae Dănilă, fost preşedinte executiv al BCR, actual membru al Consiliului de Administraţie al BNR. Cele mai mari bănci din Europa au căzut ieri şi cu 10% pe bursă, situaţia fiind de natură să ridice întrebări inclusiv asupra efectelor privind economia româneşti.

Îşi pierde moneda euro din atractivitate pentru ţările din Europa de Est?

Propunerile făcute de liderii Franţei şi Germaniei pentru o coope­rare economică mai strânsă în zone euro, care prevăd introducerea unor pedepse care să întărească disciplina bugetară, ar putea face ca uniunea monetară să-şi piardă din atractivitate pentru ţările est-europene sau, din contră, siguranţa mai mare pe care o oferă dacă măsurile sunt imple­mentate să facă Polonia, România sau Ungaria să adopte moneda unică mai repede. Una dintre propunerile făcute de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy spune că statele care înregistrează, în terminologia UE, un "deficit bugetar excesiv", de peste 3% din Produsul Intern Brut, vor pierde accesul la fon­durile structurale şi de coeziune primite de la UE, instrumentele prin care UE acţionează pentru eliminarea dispari­tăţilor economice şi sociale dintre ţări, scrie The Wall Street Journal.

Cele mai mari cinci agenţii de media din România au avut anul trecut afaceri de 184 de milioane de euro, în creştere cu 7%

Cele mai mari cinci agenţii de media de pe piaţa locală au avut anul trecut afaceri de aproximativ 184 de milioane de euro, în creştere de la 172 de milioane de euro în 2009, potrivit informa­ţiilor furnizate de companii. Topul include agenţiile Media Investment (The Group), Zenith Media (Centrade Saatchi&Saatchi), Initiative (Lowe&Partners), Starcom MediaVest Group (Leo Burnett) şi Optimum Media Direction Plan & Buy (OMG). Agenţiile Mindshare Media şi Mediaedgecia, ambele parte a grupului Ogilvy Group România, nu au comunicat datele pe 2010, în timp ce în 2009 obţineau afaceri de 25,7 şi respectiv 30,6 milioane de euro. Pe primul loc în topul din acest an se află agenţia Media Investment a grupului The Group, cu afaceri de 45 milioane de euro, în creştere cu circa 10 milioane de euro.

Dochia: Fondurile de la băncile-mamă ar putea să se reducă drastic, iar costul finanţării ar putea să crească dacă lucrurile se precipită

Situaţia imediată pentru sistemul bancar românesc nu este foarte îngrijorătoare, având în vedere că băncile au un nivel satisfăcător de lichiditate, dar există posibilitatea diminuării drastice a finanţărilor pe care băncile locale le pot accesa de la băncile -mamă, iar costul finanţării ar putea să crească, fiind posibilă stagnarea creditării, apreciază analistul financiar Aurelian Dochia. El consideră că dacă tensiunile vor continua pe pieţele financiare şi lucrurile se vor precipita, unele bănci europene ar putea să intre în criză de lichidităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb