REVISTA PRESEI 19.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 19 august 2013

ADEVARUL

Alimentele cu chimicale au intoxicat până şi cifrele Produsului Intern Brut

În trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut (PIB) a avut o creştere anemică, de numai 0,3% faţă de trimestrul anterior, cu toate că principalele motoare - industria şi exporturile - au consemnat avansuri de peste 6%. Cauza frânării economiei a fost scăderea consumului, pusă de analiştii economici pe seama scăderii puterii de cumpărare a populaţiei. Dar la o privire mai atentă asupra statisticilor oficiale se poate observa că scăderile care s-au accentuat în fiecare lună din cel de-al doilea trimestru sunt consemnate în special la alimente. Mai exact, la alimentele procesate, pentru că Institutul Naţional de Statistică (INS) analizează cifrele de afaceri ale comercianţilor, în magazine, nu şi vânzările fermierilor din pieţele agroalimentare. Şi, cum majoritatea alimentelor procesate conţin vestitele E-uri şi alte ingrediente obţinute pe cale chimică, am putea deduce că românii s-au cam săturat de aceste gunoaie vândute pe post de alimente şi au "evadat" din hipermarketuri, preferând să-şi umple frigiderele cu produse proaspete din pieţele ţărăneşti.

Piperea: "Băncile să nu se plângă la FMI dacă au clauze abuzive"

Invitat la Adevărul Live, avocatul Gheorghe Piperea a explicat de ce băncile sunt cele care trebuie să-şi asume contractele de creditare cu clauze abuzive, şi nu clienţii - cum spusese guvernatorul BNR Mugur Isărescu. "Pentru a exista legalitate deplină şi clientul să-şi asume ceea ce a semnat, trebuie ca însuşi contractul semnat să fie legal. Or, contractul cu clauze abuzive nu este legal din start, deci trebuie asumat de bancă, nu de client. Iar tu, ca bancă, nu te duci să te plângi la BNR sau la FMI, pretinzând că rişti să ai pierderi, ci te execuţi imediat şi corectezi clauzele abuzive", a spus Piperea. Mai mult decât atât, Piperea a afirmat că nu-şi explică de ce toate băncile s-au coalizat împotriva acţiunii de desfiinţare a clauzelor abuzive, câtă vreme sunt doar două-trei bănci cu astfel de probleme.

UE ameninţă, Egiptul ripostează

Ministrul de Externe al Egiptului a ripostat faţă de avertizarea liderilor europeni cu privire la deteriorarea relaţiilor dintre UE şi administraţia de la Cairo, în cazul în care Armata nu va înceta violenţele asupra populaţiei civile. Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso au avertizat Guvernul egiptean că UE este pregătită să îşi "reexamineze" relaţiile cu această ţară dacă violenţele nu încetează, după ce şefii guvernelor de la Londra şi Paris au cerut Uniunii să adopte urgent o poziţie comună faţă de represaliile sângeroase de la Cairo. La rândul său, ministrul egiptean de Externe, Nabil Fahmy, a declarat pentru Euronews, că "cerem lumii întregi şi statelor europene să îşi consolideze poziţiile şi declaraţiile pe ceea ce se întâmplă cu adevărat în ţară- terorişti înarmaţi care iau cu asalt străzile capitalei şi alte oraşe, pentru a teroriza populaţia civilă".

Olanda vrea restricţionarea liberei circulaţii pentru muncitorii din Europa de Est. Eurodeputaţii români reacţionează dur

Europarlamentarul român, Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului PPE din Parlamentul European, reacţionează dur la declaraţiile recente ale ministrului olandez pentru Afaceri Sociale, Lodewijk Asscher (S&D), care propune restricţionarea libertăţii de circulaţie a lucrătorilor din Estul Europei în Uniunea Europeană. "Consider declaraţiile ministrului socialist olandez drept populiste. Dacă vrea într-adevăr să contribuie la micşorarea şomajului în Europa atunci sfatul meu este să convoace internaţională socialistă, inclusiv pe Victor Ponta, şi să promoveze măsuri reale pentru dezvoltarea economiei şi combaterea şomajului în Uniune" - a concluzionat Marian-Jean Marinescu.

Ce s-a întâmplat cu inima "Regelui"

Florin Cioabă, autointitulat "Regele romilor", a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a declarat pentru adevărul.ro că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat lui Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii pentru a o ajuta. Procedura în astfel de cazuri nu este deloc una simplă. Înainte de toate se explică familiei care este riscul în cazul în care intervenţia nu reuşeşte. Romii vor ţine 30 de zile de doliu după moartea regelui Cioabă, timp în care nu au voie să facă nunţi, nici botezuri.

Ce se poate întâmpla cu PC-urile care au Windows XP. Scenariul Microsoft este unul "apocaliptic" pentru aprilie 2014

Microsoft a anunţat anul acesta că suportul oficial pentru sistemul de operare Windows XP se va încheia pe 8 aprilie 2013 şi a revenit cu o explicaţie pe blogul oficial despre ce s-ar putea întâmpla după această dată. Începând cu 8 aprilie 2014, clienţii care au achiziţionat Windows XP Service Pack 3 nu vor mai primi suport oficial şi actualizări de la Microsoft, inclusiv îmbunătăţiri de securitate şi asistenţă tehnică. Astfel, vulnerabilităţile care vor fi descoperite în Windows XP nu vor fi rezolvate de Microsoft după ce sistemul de operare "îşi va încheia ciclul de viaţă", scrie Tim Rains de la Microsoft pe blogul oficial al companiei. Rains menţionează că mulţi clienţi nu vor trece pe un sistem de operare mai nou, cum ar fi Windows 8, chiar şi după 8 aprilie. Unul dintre riscurile prezentate este cel al faptului că hackerii vor profita de pe urma suportului inexistent şi-şi vor testa viruşii pe Windows XP.

CAPITAL

Execuţia bugetară, oglinda unei economii sufocate de stat

Economia urcă în statistici, dar se sufocă în realitate. Creşterea poverii fiscale a afectat consumul privat şi afacerile companiilor mai rapid şi mai grav decât se aştepta Guvernul, realitate dezvăluită chiar de execuţia bugetară pe primele şase luni. Înainte de a produce efectele benefice previzionate la buget, creşterile succesive de accize, impozite locale, adăugate altor majorări ale poverii fiscale din anii anteriori (cea mai gravă fiind creşterea TVA), precum şi măsurile de genul creşterii salariului minim pe economie au distrus profitabilitatea companiilor şi au subţiat veniturile disponibile ale populaţiei, erodând şi mai mult consumul.

Băncile din România ÎŞI VÂND CLIENŢII între ele. Ce se întâmplă cu depozitele şi creditele persoanelor transferate?

Sute de mii de clienţi, depozite şi credite de sute de milioane de euro au trecut în ultimul an din portofoliul unor bănci din România în cel al altor instituţii de credit, mai solide şi mai puternice financiar în urma unor înţelegeri care nu au implicat în nicio formă voinţa clienţilor. Sute de mii de clienţi ai băncilor din România s-au regăsit, anul acesta, în postura de a schimba creditorul sau, după caz, instituţia unde au ales să-şi ţină economiile, fără a avea această intenţie. Transferurile s-au petrecut în urma înţelegerilor între bănci din România. Cel mai recent caz este cel al clienţilor persoane fizice cu depozite la RBS care au trecut cu arme şi bagaje în portofoliul Unicredit Ţiriac. Până la jumătatea lunii octombrie urmează ca şi clienţii cu credite la banca deţinute acum de statul britanic să treacă la instituţia de credit italiană. Este vorba despre peste 100.000 de clienţi. Mai devreme în acest an, alţi 150.000 de clienţi ai Citibank au trecut la Raiffeisen.

CURENTUL

Deşi USL a promis un milion de noi locuri de muncă, Ponta pregăteşte peste 10.000 de concedieri fără compensaţii băneşti în această toamnă

Chiar dacă a promis un milion de locuri de muncă în guvernarea sa, USL nu este în stare nici măcar să le păstreze pe cele existente. După eşecul privatizării Oltchim, şi cel mai probabil şi CFR Marfă, Guvernul Ponta se pregăteşte de noi măsuri drastice, după ce în urmă cu doar un an şi ceva critica guvernul Boc care spunea atunci că sectorul bugetar este supradimensionat şi a propus scăderea salariilor. Ponta nu scade salariile, ci doar se pune pe dat afară pe capete oamenii din întreprinderile de stat. Mai mult, numai în 2013, sunt programate circa 10.000 de disponibilizări de la companiile stat. Ceea ce este însă strigător la cer este că Executivul USL plănuieşte ca aceştia să îşi piardă locurile de muncă fără a le plăti nici măcar salarii compensatorii. Cabinetul Ponta are un proiect ce prevede acordarea acestor plăţi doar dacă sunt daţi afară dintr-o companie de stat cel puţin o mie de angajaţi.

Topul universitatilor pe 2013. Podiumul mondial- Harvard, Stanford, MIT iar cel european: Cambridge, Oxford, Zurich.

Pe 15 august a fost dat publicităţii Clasamentul Academic al Universităţilor din lume (ARWU) cunoscut şi sub numele de Top Shanghai. Acesta este, în special pentru angajatori, cel mai influent astfel de top, fiind şi primul de acest gen publicat în lume. După ce în ultimii cinci ani podiumul european a fost invariabil în componenţa Cambridge, Oxford, UCL, anul acesta Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Zurich a detronat a treia universitate europeană clasată, UCL, şi a intrat astfel în topul 20 mondial. În ordine, primele 20 de universităţi din lume sunt pentru anul 2013, 17 americane, două britanice şi una elveţiană: Harvard, Stanford, Berkeley, MIT, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago, Oxford, Yale, UCLA, Cornell, San Diego, Pennsylvania, Washington, John Hopkins, San Francisco, Wisconsin-Madison, Zurich. Ţările care deţin supremaţia în educaţie sunt date de topurile 100 şi 500. Doar 16 state au universităţi în topul 100, România neavând nicio universitate în top 500 nici anul acesta. Din Europa Centrala şi de Est, Rusia şi Polonia au câte două universităţi în top 500, Rusia având una chiar în top 100, iar Cehia, Slovenia, Serbia şi Croaţia cate una.

CURIERUL NATIONAL

Închirierea, doar o soluţie temporară pentru români

În prezent circa 90% dintre locuinţele în care stau românii sunt proprietate personală. Închirierea este folosită doar ca soluţie pentru o perioadă determinată, de regulă de tineri. Specialiştii avertizează însă că, deşi adesea chiria este comparabilă cu rata la bancă, sentimentul de siguranţă este fals într-o casă luată pe credit. În România, ca şi în celelalte ţări din estul Europei, predomină mentalitatea de proprietar, iar întemeierea unei familii vine odată cu achiziţionarea unei locuinţe. În aceste condiţii statutul de chiriaş este o realitate acceptată doar de cei care sunt singuri, pentru tinerii care merg în marile oraşe la studii şi de cei care se mută în alte oraşe, însă pentru cei din urmă aceste situaţii sunt doar cazuri excepţionale.

Alegeri de faţadă la Hidroelectrica

În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Hidroelectrica de săptămâna trecută, în care pe ordinea de zi se afla revocarea tuturor membrilor Consiliului de Supraveghere, toţi cei cinci membri au fost realeşi în funcţii, în ciuda animozităţilor semnalate de presă între oficialii Ministerului Economiei şi cei ai OPSPI, pe de o parte, şi Remus Borza, respectiv membrii Consiliului de Supraveghere, pe de altă parte. Astfel, conform hotărârii AGA din data de 14 august, au fost reconfirmaţi, prin aplicarea votului cumulativ, Remus Borza, Ioan Mihăilă, Remus Vulpescu, Mihai Adrian Groşan şi Oana Truţă. În plus faţă de aceştia, au fost numiţi Elena Popescu, reprezentant OPSPI, şi Gabriela Sandu.

Piaţa de publicitate din Europa nu va creşte prea curând

Cu toate că, la nivel global, cheltuielile cu publicitatea au început să îşi revină, Europa îşi continuă declinul, pe fondul problemelor din regiune, conform studiului Nielsen Global Adview. Astfel, în primul trimestru al acestui an, investiţiile în publicitate au avansat cu 1,9%, la nivel global, comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. "Trendurile au fluctuat în toate regiunile, în contextul scăderii cheltuielilor trimestriale în Europa, al creşterii uşoare în Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia-Pacific, şi al nivelului constant în America de Nord", se precizează în studiul citat. Televiziunea a rămas tipul dominant de media, cu 59% cotă de piaţă şi 3,5% creştere la nivel global.

Astăzi vor fi numiţi cei opt şefi ai Direcţiilor Regionale Antifraudă

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că numirile celor opt şefi ai Direcţiilor Regionale Antifraudă vor fi făcute astăzi, după care vor fi organizate concursuri pentru înfiinţarea acestor structuri regionale, transmite Mediafax. "Cred că numirile le fac luni, după care ei organizează concursurile", a spus Ponta într-o conferinţă de presă. El a apreciat că Direcţiile Regionale Antifraudă vor fi funcţionale cât mai repede şi că "sunt în line dreaptă", adăugând că regionalizarea ANAF este un prim test privind capacitatea administrativă la nivel de regiune. "Direcţia Antifraudă este o idee de reformă a administraţiei fiscale pe care n-a realizat-o nimeni în ultimii 20 de ani. Unul dintre jurnalişti pe bună dreptate spunea că e un fel de DNA al Finanţelor. Da, pentru că Direcţia Antifraudă va fi complet independentă şi politic, şi administrativ. Răspunde în faţa mea ca prim-ministru. Are răspunderi şi colaborare legală şi directă cu Parchetul şi cu serviciile de informaţii, care au atribuţii în combaterea evaziunii fiscale şi contrabandei", a spus Ponta.

CIA recunoaşte, în premieră, existenţa bazei militare Zona 51

Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite a recunoscut, în premieră, existenţa poligonului militar secret Zona 51, într-un document declasificat despre programul avioanelor de spionaj U-2, relatează BBC News online. Documentele declasificate, obţinute de o instituţie universitară americană, descriu achiziţionarea, în 1955, a terenului din statul Nevada destinat testării avioanelor de spionaj. Contractul de concesionare a terenului a fost semnat personal de preşedintele SUA din acea perioadă, Dwight Eisenhower. Terenul deşertic a fost ales pentru că este situat în apropiere de un complex de teste nucleare, citează Mediafax. "Programul avionului U-2 era strict secret", explică jurnalistul Chris Pocock, de la BBC. Avioanele de tip U-2, destinate spionării URSS în timpul Războiului Rece, sunt folosite în continuare de Forţele Aeriene americane.

EVENIMENTUL ZILEI

Prezidenţiabilul Cătălin Predoiu întărâtă Dreapta cu pretenţiile sale

Posibil candidat PDL la Preşedinţie, Cătălin Predoiu este tratat cu răceală de ceilalţi lideri ai Dreptei. Cu Adrian Papahagi a intrat deja într-un conflict public. Recent catapultat la vârful PDL, Cătălin Predoiu este în cărţi pentru candidatura la Preşedinţie. Întrebat cine ar putea fi candidatul democrat-liberal, Vasile Blaga a avansat, în week-end, numele prim-vicepreşedintelui PDL. "Alegerea unui candidat care ar putea intra în competiţie pentru funcţia de preşedinte va fi luată abia după consultarea celor peste 300.000 de membri. Unul dintre numele spre care ne orientăm e Cătălin Predoiu, dar pot veni şi alte nume în competiţie", a spus Blaga. Cătălin Predoiu le-a transmis, ieri, celorlalte formaţiuni de pe centru-dreapta că ar fi bine să accepte candidatul PDL. "Acum o lună ne cereau desfiinţarea, acum ne cer o alianţă. Da, noi suntem cei care vor coagula Dreapta. O să avem Cotroceniul, indiferent cu cine din rândurile noastre, dar o să-l avem!", a spus Predoiu.

PRIMARUL MAZĂRE-ŞEF DE TRIB. Edilul Constanţei s-a dat iarăşi în spectacol. A dansat CU SULIŢA ÎN MÂNĂ, în regia lui Cătălin Botezatu

Primarul Constanţei, Radu Mazare, s-a dat iarăşi în spectacol, la propriu. El a interpretat rolul unui şef de trib, de data aceasta în prezentarea unei colecţii Shaka, pe o regie semnată de Cătălin Botezatu. Seara de modă, desfăşurată ieri, în Piata Cazino din Mamaia, în cadrul International Fashion Weekend a fost un bun prilej pentru Radu Mazăre de a fi, din nou, model. "Şeful de trib" din Constanţa a dansat şi a arătat că se pricepe să imite un lider din jungla africană, cu o suliţă în mână. El a defilat astfel prezentând una dintre colecţiile care au defilat pe catwalk-ul FashionTV Summer Festival 2013, cea a brandului a brandului Paluggio, Shaka. Inspirate din cultura africană, ţinutele sunt destinate atât bărbaţilor, cât şi femeilor.

"Regele rromilor", Florin Cioabă, a murit. Trupul neînsufleţit nu poate fi adus în ţară până nu va fi plătită factura de spitalizare de 350.000 de dolari. Familia cere ajutor statului | VIDEO

Autointitulatul rege al rromilor a murit astăzi, la vârsta de 58 de ani, în Turcia. Florin Cioabă a fost internat, acum câteva zile, la un spital din Antalya, după ce a suferit un stop cardiac şi a fost în comă indusă. Familia cere ajutor de la stat pentru facturii de la spitalul din Antalya, de 350.000 de dolari. Fiul lui Florin Cioabă spune ca unitatea medicală e emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare şi operatie, sumă pe care el şi familia lui nu o pot acoperi. Dorin Cioabă a mai spus că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită. Dorin Cioabă a declarat că ar vrea să-şi aducă tatăl în ţară cât mai repede, probabil în cursul zilei de mâine, motiv pentru care a cerut sprijinul autorităţilor române. El a mai precizat că rudele au refuzat autopsia, precizând că ''familia ştie de ce a murit'', potrivit Agerpres.

Milionarul de la Metrorex, prins cu minciuna

Multimilionarul în euro Aurel Radu, devenit director la Metrorex, promitea, vineri, că a doua zi se va duce pe multblamatul şantier din cartierul bucureştean Drumul Taberei şi că va porni lucrările. Astfel, el îşi justifica plecarea la mare cu maşina de serviciu, după ce a fost surprins de EVZ într-o parcare de pe Autostrada Soarelui. "Am plecat în interes de serviciu. Mâine (sâmbătă n.r.) trebuie să fiu pe şantier în Drumul Taberei şi directorii mei sunt în concediu, la mare. M-am dus eu la ei, să mă consult şi să semnez nişte acte", spunea Radu. Sâmbătă, în jurul orei 12.00, de-a lungul şantierului puteau fi zăriţi ici-colo câte un lucrător cu caschetă, dar nici urmă de director. Muncitorii întrebati nu auziseră de sosirea lui Radu. Până în jurul orei 15.00, nimic nu s-a schimbat. De la etajul 7 al unui bloc din apropiere se vedeau utilajele şi basculantele aliniate în perimetrul încercuit de garduri. Duminica, situaţia era neschimbată.

JURNALUL NATIONAL

Harta care dă fiori României. Seisme fără precedent ameninţă Europa

Un nou studiu la nivel european confirmă faptul că România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent, reiese dintr-un articol dat publicităţii de cotidianul francez Le Monde. "Seisme fără precedent istoric sunt posibile în Europa", este titlul articolului din cotidianul francez, semnat de Pierre le Hir, şi care face referire la rezultatele unui studiu realizat de o echipă internaţională formată din 50 de experţi. Aceasta a folosit, pentru prima oară, criterii şi modele matematice unice pentru a alcătui o hartă a riscurilor de cutremur în ţările din UE şi în ţările vecine. Un instrument preţios pentru serviciile implicate în elaborarea normelor paraseismice, cum ar fi cei din industriile care exploatează instalaţii sensibile, comentează Le Monde. Hărţile arată că în viitorii 50 de ani sunt posibile mişcări seismice puternice într-o mare parte a teritoriului României. Riscul este, însă, şi mai mare în Turcia, Italia, Grecia şi alte state balcanice.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Băsescu nu a făcut o distincţie între Guvernul ungar şi extremiştii de la Jobbik"

Ediţia tipărită a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre relaţia tensionată dintre Bucureşti şi Budapesta, într-un articol intitulat "Ţinutul Secuiesc- mărul discordiei. Naţionaliştii maghiari provoacă România". "Provocările extremiştilor unguri fac nervi Bucureştiului, alterează atmosfera în regiune. Ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple s-a întâmplat. Vizita în Ţinutul Secuiesc şi discursul lui Gabor Vona, căpetenia partidului Jobbik, l-au scos din fire pe preşedintele României Traian Băsescu într-atât, încât acesta s-a lansat într-un atac verbal neobişnuit de dur la adresa Budapestei. Cum era de aşteptat, incidentul nu a trecut neobservat", semnalează şi Deutsche Welle.

Răspunsul lui Victor Ponta la cererea familiei Cioabă de a primi un ajutor de la stat de 350.000 de dolari

"M-au informat Ministerul de Externe şi domnul Arafat despre problemele care au apărut în Turcia vizavi de plata acelei facturi. Vreau să spun foarte clar, orice cetăţen român - eu nu fac vreo deosebire că e rege sau nu-i rege -, orice cetăţen român, în măsura prevăzută de lege şi în măsura posibilităţilor, încercăm să-l ajutăm(...) Nu pot să vă spun în acest moment decât că, atât cât se poate face pentru orice cetăţean al României, atât facem. (...) În măsură în care există anumite proceduri şi se înscrie într-un caz în care poate fi ajutat, atunci o facem. Nu vreau să fac vreo favoare. (...) Din bani publici, nu fac favoruri pentru nimeni. În cazul de faţă direct, probabil că va fi foarte dificil", a declarat premierul Victor Ponta la Antena 3.

Aplicarea teoriei sale a dus la prăbuşirea comunismului. Cu părinţi români, câştigător al Premiului Nobel pentru economie, este considerat părintele FMI

Consilierul cu rădăcini româneşti al lui Reagan ce a inventat teoria economică care a dus la prăbuşirea comunismului! Sunt puţine sursele care amintesc că Milton Friedman (1912-2006), laureat al Premiul Nobel pentru economie, are părinţi români. Savantul de talie mondială a văzut lumina zilei la New York, după ce mama şi tatăl său părăsiseră România in primul deceniu al secolului trecut în căutarea unui viitor mai bun. Până să traverseze Oceanul, tatăl său, Jeno Saul Friedman s-a ocupat cu comerţul de trăsuri într-un amărât de târg românesc, iar mama sa era vânzătoare într-un magazin de îmbrăcăminte. "Penniless romanian emigrants", sărmani emigranţi români, cu aceste cuvinte îi descrie site-ul Southern Utah University, care îl prezintă pe Milton. Evreul român, care a decedat în 2006, este considerat unul din cei mai mari economişti ai secolului trecut. Reformele monetare internaţionale gândite de Friedman i-au adus renumele de "Adam Smith al secolului XX".

Bordel drive-in. Autorităţile din Zurich au cheltuit 1,6 milioane de euro pentru tabere de sex

Autorităţile locale din oraşul elveţian Zurich au cheltuit 2,1 milioane de franci (1,6 milioane de euro) pentru ridicarea unor tabere în zona industrială a oraşului, unde prostituatele vor fi cazate în chioşcuri de lemn în care clienţii pot intra cu automobilul. Nouă astfel de tabere, în sistem drive-in, vor fi date în folosinţă pe 26 august, în cadrul unei ceremonii. Ideea, votată de cetăţeni la referendum, are ca scop protejarea prostituatelor şi mutarea scenelor de prostituţie din centrul oraşului, într-o zonă izolată. Clienţii care vor să apeleze la serviciile unei prostituate (prostituţia este legală în Elveţia) trebuie să treacă de o barieră, unde vor negocia preţul şi serviciile, după care vor intra cu automobilul într-un chioşc unde se vor petrece faptele. Fiecare chioşc are un sistem de alarmă pe care prostituatele îl pot declanşa, în cazul în care clientul devine violent.

NATIONAL

Cutremur! Va pica jumatate din Guvern!

Greu de stiut ce i-a determinat pe liderii USL sa-si schimbe radical atitudinea, dar cert este ca remanierea se va opera la inceputul toamnei 2013. Si totul, pentru ca, in timpul vacantelor petrecute la mii de kilometri distanta de tara, Victor Ponta si Crin Antonescu au ajuns, chipurile independent unul de celalalt, la acelasi numitor comun. Astfel ca, in cel mai scurt timp, se va completa defintiv "lista neagra" cu actuali ministri care isi vor parasi cabinetele. Si nu sunt deloc putini, sursele "National" indicand ca aproape jumatate dintre membrii Cabinetului Ponta sunt in pericol de a ramane fara portofolii. Insa, marea problema a celor doi co-presedinti ai USL pare sa nu fie pe cine dau afara, ci mai ales ce politicieni vor numi in locul celor la care se renunta.

Pedelistii ii cer lui Blaga sa faca pace cu Basescu

Ramasi de capul lor, democrat-liberalii nu au mai fost struniti de autoritarul Traian Basescu, dar nici n-au devenit mare partid de opozitie, ci dimpotriva. Conform sondajelor, USL se mentine foarte sus in topul preferintelor romanilor, chiar daca de promisiunile facute de pesedisti si liberali s-a ales praful. Iar asta inseamna si ca opozitia la care s-a inhamat Vasile Blaga schiopata serios, din moment ce PDL-ul ramane la acelasi scor, fara a da semne ca poate valorifica erodarea USL, inerenta guvernarii.

PUTEREA

CAMPANIILE PUTEREA. Escrocii fiscali, eroii patriei. Organigrama ANAF, pânza de păianjen mafiotă perfectă

Prin intermediul "incoruptibililor" din Direcţia Antifraudă, premierul Victor Ponta declară război total corupţilor din ANAF şi reţelelor evazioniste gen Bou Ezzedine. Sintagma "economia subterană salvează de colaps România" este susţinută de foarte mulţi analişti economici, de specialişti în finanţe, de politicieni de marcă, dar şi de escroci fiscali cu acces "pe sticlă". Plecând de la această cinică teoremă, PUTEREA vine în ajutorul infractorilor şi evazioniştilor - consideraţi drept salvatori ai ţării - punându-le la dispoziţie procedeele de fentare a legilor, numele directorilor din fruntea Fiscului, de la care vor putea obţine protecţie, precum şi pe cel al păpuşarilor acelor marionete aflate în cele mai înalte funcţii ale ANAF. Aşadar, acest text nu se adresează contribuabililor oneşti, ci acelora care cunosc punctele nevralgice ale Codului fiscal şi au curajul să le acceseze.

RATB, în prag de privatizare. Primăria Capitalei rămâne acţionar majoritar

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) se va privatiza în cel mai scurt timp. Principalul motiv este lipsa profitului Regiei, Oprescu declarând că bugetul local nu mai poate suporta cheltuielile companiei. "Dânşii nu produc decât 10%, restul acoperă Primăria. Nu mai există bani ca să poţi da cu nemiluita", a spus Oprescu. Scandalul între cele două instituţii a izbucnit în luna iulie, când directorul general al RATB, Adrian Câmpurean, a anunţat că a demisionat din funcţie, în principal din cauza subfinanţării instituţiei, al cărei buget pe 2013 este cu 25% mai mic decât cel propus de regie.

ROMANIA LIBERA

Ce legătură există între ultimele sondaje de opinie şi şeful SRI

INSCOP este cel mai nou institut de cercetare de piaţă din România. Sau, cum se prezintă pe propriul website (www.inscop.ro), "INSCOP Research este o structură privată de cercetări sociale şi marketing". Pe scurt, INSCOP produce sondaje de opinie. În ultimul dintre ele, SRI şi SIE sunt prezentate ca fiind depozitarele unei încrederi crescute din partea românilor. Întâmplător sau nu, directorul general al INSCOP şi deţinător a 50% din părţile sociale ale firmei care operează INSCOP (Inscop Cercetare SRL), Remus-Ioan Ştefureac, este doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (din subordinea SRI), membru al colegiului editorial al "Revistei Române de Studii de Intelligence" (care funcţionează sub autoritatea Academiei Naţionale de Informaţii) şi fost consilier al directorului SRI, George Maior.

ZIARUL FINANCIAR

Ar trebui împuşcaţi cei care au făcut datoria asta externă de 100 de miliarde de euro! Înainte să trageţi, gândiţi-vă dacă nu cumva sunteţi şi voi părtaşi!

Datoria externă a României, atât a statului, cât şi a sectorului privat, a fost de 98 miliarde de euro la jumătatea anului, conform datelor BNR. Acum 23 de ani datoria era zero. Cine a făcut această datorie externă? Cine este responsabil de ea? Inainte de a arunca cu piatra, uitaţi-vă la ce purtaţi în picioare, dacă pantofii sunt din intern sau din import, în ce maşină vă suiţi, dacă este Dacia sau Hyundai, unde vă petreceţi concediile, cu ce bani aţi cumpărat casa, lei sau euro, ce produse luaţi de pe rafturile din supermarket sau dacă businessul vostru este intern sau este de import. Iar înainte să spuneţi că nu se mai produce nimic în ţara asta uitaţi-vă la datele statistice şi întrebaţi-vă de unde este valuta pentru toate produsele pe care le găsiţi fără niciun fel de problemă şi le luaţi ca un dat sau cine vă dă valuta pentru ca voi să vă puteţi mişca liberi în toată lumea.

RMN-ul businessului românesc. În anul 2012 au dispărut afaceri de 98 mld. lei, profituri 5 mld. lei şi 22.000 de companii

Mediul corporatist nu a simţit creşterea economică de anul trecut, astfel că principalii indicatori au fost pe minus. Profitul raportat de firmele din Româ­nia a scăzut anul trecut cu peste 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), la 60 de miliarde de lei (13,4 mld. euro), ceea ce arată cât de dificil a fost anul 2012 pentru mediul corporatist, în ciuda unui avans economic de 0,7% care în piaţă practic nu s-a văzut. Scăzând firmele care au raportat pierderi cumu­late de 45,5 miliarde de lei (10,2 mld. euro), rezultă că profitul net al firmelor locale de-abia a depăşit trei miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. De altfel, firava creştere economică nu s-a văzut nici în cifra de afaceri cumulată a companiilor, care a scăzut de la 1.167 de miliarde de lei la 1.069 de miliarde de lei (240 mld. euro) - indicator care arată că PIB-ul şi rulajul firmelor din economie pot avea direcţii diferite.

Bancherii au umflat iar marja de dobândă la lei în trimestrul II

Dobânzi mai mici la depozitele noi în lei, de sub 5% pe an, şi dobânzi la creditele noi în lei menţinute la peste 10% pe an - a fost reţeta aplicată de bancheri în trimestrul al doilea în aşteptarea măsurilor promise de BNR de reducere a dobânzii-cheie. Marja de dobândă la lei s-a umflat astfel până la aproape şase puncte procentuale, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, potrivit statisticilor publicate de BNR. Băncile cu poziţii confortabile de lichiditate pe lei au profitat de iner­ţia masei mari de clienţi şi de reducerea dobânzilor la depozite per ansamblul pieţei pentru a tăia adânc bonificaţiile până spre 3% pe an la depunerile pe o lună. La creditare anunţurile de ieftinire a finanţărilor în lei au rămas rare şi nespectaculoase. Un grup restrâns de bănci, între care grecii de la Piraeus şi Banca Românească şi austriecii de la Volksbank, continuă să ofere dobânzi de peste 5% la depozitele în lei pe trei luni, însă restul pieţei s-a dus deja mai jos în condiţiile în care dobânda-cheie la lei a coborât la 4,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb