• ADEVARUL
• Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, va fi numit preşedinte al grupului Polisano
Avocatul Remus Borza va fi numit preşedinte al grupului de firme Polisano, cu activităţi în industria medicală şi distribuţie farma, precum şi în turism şi construcţii, la două luni după ce proprietarul companiei s-a sinucis. Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis în luna iunie, la două săptămâni după ce soţia sa a fost arestată fiind suspectă într-un caz de emitere de reţete false. Grupul Polisano, înfiinţat în 1993, mai cuprinde centre medicale generaliste, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, reţeaua de farmacii Reţeta, producătorul de medicamente Polipharma Sibiu, un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenţie de turism proprie, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate. Distribuitorul farmaceutic Polisano se află pe locul trei pe piaţa distribuţiei de medicamente. Cu aproximativ 2.000 de angajaţi, grupul a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.
• Cine sunt sfetnicii candidaţilor la Preşedinţie
Victor Ponta, candidatul stângii la prezidenţiale, merge pe mâna experimentatului Bogdan Teodorescu. Marele său rival, Klaus Iohannis l-a ales pe tânărul Andrei Muraru, iar Elena Udrea şi Monica Macovei au în spate echipe de specialişti americani. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că premierul Victor Ponta va avea în echipa de sfătuitori doi americani, care au obţinut succese răsunătoare în mai multe campanii electorale din SUA. Timp de o lună, americanii vor lucra alături de doi dintre consilierii politici ai premierului, care vor fi cooptaţi şi în echipa de consultanţi electorali. Pe lângă trupa americană, premierul se bazează pe sfaturile reputatului Bogdan Teodorescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
• Cum a rămas Radu Mazăre doar cu banii de buzunar
Edilul-şef Radu Mazăre s-a ales cu toate conturile personale blocate de Fisc, dar şi cu poprire pe conturile Primăriei pe care o conduce, după ce a refuzat să pună în aplicare 76 de decizii definitive şi irevocabile în dosare funciare. Astfel, municipalitatea Constanţa a fost sancţionată cu circa 2.000.000 de lei, însă, în şapte ani, nu a plătit niciun leu la Fisc. "Mi-au pus sechestru pe trei conturi - două la o bancă şi unul la altă bancă. Noroc că nu am prea mulţi bani pe acolo, că eu mă aştept la orice. Acum trăiesc din banii cash pe care îi am în declaraţia de avere", a afirmat Mazăre. În cea mai nouă declaraţie de avere, depusă la 13 iulie 2014, primarul Constanţei deţine un cont bancar la Raiffeisen Bank deschis în 2013, pe care are un sold de 4.629 euro. Mazăre mai are două carduri de credit la Raiffeisen Bank şi la Banca Transilvania, dar fără cash colateral - după cum este consemnat în declaraţia de avere. Cel mai bine, edilul-şef declară că stă la economiile în numerar: 290.000 de euro, bani cash.
• Victor Ponta: Băsescu ştie că dacă voi fi preşedinte el va răspunde în faţa legii pentru o parte din faptele sale
Prim-ministrul României, Victor Ponta, a vorbit luni seară, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3, despre ultimele evenimente politice, alegerile prezidenţiale şi candidaţii pentru Palatul Cotroceni, dar şi rolul justiţiei şi presei într-o societate democratică. Ponta: "Băsescu ştie că dacă voi fi preşedinte el va răspunde în faţa legii pentru o parte din faptele sale. Mai ştie, că în aceşti ani, sunt aproape 5, de când sunt lider PSD, opozant al Domniei Sale, a încercat toate metodele pe care le-a încercat cu alţi lideri politici: a vrut să-mi facă dosare penale, m-a calomniat, dar n-a reuşit. Din punctul meu de vedere trebuie schimbat aproape 90% din ceea ce s-a întâmplat politic în timpul regimului Băsescu. Bătălia este pe viaţă şi pe moarte. Ştie că dacă vom reuşi să-i schimbăm sistemul, lucrurile sale rele vor fi condamnate, altele doar reparate. Antena 3 nu poate fi închis , nu poate fi mutat cu forţa. Cel puţin cât sunt eu prim-ministru, nu trebuie să vă mutaţi nicăieri. În spaţii ale statului român stau şi B1Tv şi România TV, a stat şi Realitatea TV."
• Preşedintele PNL, Klaus Iohannis: Eu nu cred într-un show gălăgios. Vin cu oferta de normalitate
Liderul PNL şi candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a vorbit luni, la Digi 24, despre parcursul său profesional şi despre motivele care l-au îndemnat să ia decizia de a se înscrie în cursa pentru Cotroceni. Iohannis: "Nu e simplu să transformi un oraş într-un rezultat de succes. Ce am făcut în Sibiu arată ce fel de gîndire am şi ce am realizat în Sibiu este cartea mea de vizită. Nimeni nu poate să facă o şcoală de preşedinte. Dacă luăm candidaţii şi vedem fiecare ce a făcut, putem urmări prestaţia Guvernului Ponta, care a adus ţara în recesiune. Oamenii asta urmăresc. Important e să vină cineva care are o carte de vizită de succes. Eu nu cred în show-uri gălăgioase, vreau o Preşedinţie cu mai puţin spectacol. E păcat că avem recesiune, dar nu e un lucru care trebuie dezbătut cu tam-tam. Trebuie să gândim soluţii pentru asta. În cursul săptămânii viitoare voi prezenta programul meu de candidat. Nu reinventăm roata, majoritatea principiilor le-am prezentat. Este important pentru mine să merg şi să aflu ce doresc oamenii."
• Ţara europeană care nu ştie ce să mai facă cu banii: încasează un miliard de dolari pe săptămână şi nu-i poate cheltui
Departe de criza datoriilor de stat şi declinul economic care macină Europa, Norvegia nu mai ştie ce să facă cu banii. Cel mai mare fond suveran din lume, care administrează petrodolarii strânşi de statul nordic, a devenit obiect de dezbatere publică în contextul alegerilor recente, în urma cărora Partidul Laburist (centru-stânga) a cedat puterea unei alianţe de dreapta conduse de Partidul Conservator. Transferul de putere va aduce schimbări la Government Pension Fund Global (GPFG). Noii guvernanţi, care au promis reduceri de taxe, s-au angajat din start să limiteze cheltuielile fondului pentru a evita supraîncălzirea economiei. Totodată, conservatorii iau în calcul divizarea fondului, pentru reducerea riscului ca o greşeală să provoace efecte catastrofale, dar şi din convingerea că apariţia concurenţei ar putea da rezultate mai bune. Fondul are active de 760 miliarde de dolari şi a avut performante modeste in acest an, cu un randament de numai 0,1% în trimestrul al doilea, după ce a crescut puternic anul trecut, cu 13,4%. Valoarea activelor fondului depăşeşte cu 40% produsul intern brut al Norvegiei.
• BANCHERUL
• Socul prabusirii PIB-ului de la 3,9% la 1,2% ramane o enigma pentru economisti
Nu atat amplitudinea reducerii PIB-ului anual, de la 3,9% in primul trimestru la doar 1,2% in trimestrul 2, cat mai ales discrepanta fata de prognozele economistilor este ceea ce socheaza la Romania, daca ne uitam la graficul alaturat realizat de Erste Bank: fata de o estimare de 3,2%, cresterea economica a fost de doar 1,2%, o eroare enorma, in comparatie cu alte state vecine, unde prognozele au fost foarte aproape de realizari. Iar Ungaria, unde guvernul Orban a adoptat masuri-soc de taxare a bancilor si a marilor firme multinationale, a reusit o surpriza pozitiva, atingand o crestere de 3,9%. Ramane, asadar, o mare enigma cauzele prabusirii PIB-ului romanesc in prima jumatate a acestui an: doar prabusirea investitiilor publice este de vina sau si consumul intern si investitiile straine directe, precum si exporturile au de suferit? Unii dau vina doar pe reducerea substantiala a investitiilor publice ale guvernului, insa este greu de crezut ca doar statul este de vina pentru o scadere atat de ampla a economiei.
• Reteta de succes pentru ca o banca sa redevina profitabila: majorarea imprumuturilor cu 50% si reducerea cu 40% a provizioanelor pentru creditele neperformante; cazul OTP Bank
OTP Bank a anuntat obtinerea unui profit net de 24,2 milioane lei in prima jumatate a acestui an, comparativ cu o pierdere de 33,7 milioane lei in aceeasi perioada a anului precedent. Cum a reusit banca sa revina pe profit? Si-a majorat substantial, cu 56%, creditele de consum acordate clientilor, din care a incasat dobanzi suplimenare de 22 milioane lei. Insa acestea nu ar fi fost suficiente pentru a reveni pe profit, daca banca nu si-ar fi redus cu 40%, respectiv 31 milioane lei, provizioanele pentru creditele neperformante. Pentru a reveni pe profit, OTP Bank a beneficiat, in primul rand, de o crestere importanta, de 20%, a veniturilor obtinute din dobanzile si comisioanele platite de clienti pentru credite si alte servicii bancare. Concret, OTP Bank a reusit in prima jumatate a acestui an sa-si majoreze castigul din dobanzile pentru creditele acordate clientilor cu 22 milioane lei, in timp ce a incasat mai mult cu aproape 3 milioane de lei sub forma de comisioane pentru diversele servicii prestate, precum acordarea de credite, plati, transferuri, etc.
• CURENTUL
• Traseistul Gelu Vişan, bani la negru sau prostie?
PMP a reuşit să mai inlăture un intelectual, pe Cristian Diaconescu. Partidul creat de Traian Băsescu şi în care mulţi români şi-au pus speranţele, se transformă sub conducerea Elenei Udrea într-un fiasco. Evident că lângă o mediocră precum Udrea nu rezistă decât submediocrii. Astăzi, Gelu Vişan. Răsfoind declaraţiile de avere ale lui Gelu Vişan şi ale soţiei acestuia, constatăm prin simpla lor comparare că Gelu, în calitate de deputat, a dus acasă în anii 2011 şi 2012 de peste două ori mai mulţi bani decât a încasat oficial. Astfel în declaraţia de avere depusă de Gelu Vişan în 15.06.2012 acesta declară pentru anul 2011 venituri din indemnizaţiile de parlamentar de 50.784 lei. Soţia acestuia, Vişan Corina Lelia, consilier la Agenţia de Protecţia Mediului Dolj, declară în 30.03.2012 că Gelu Vişan a încasat de la Parlament în anul 2011, indemnizaţii de 123.180 lei. Oare diferenţa de 72.396 lei pe care Gelu a dus-o soţiei acasă să fie bani încasaţi la negru de pe la cineva sau banii pe care acesta i-a încasat numerar de la Parlament pentru cheltuielile cu cabinetul său parlamentar, şi pe care pur şi simplu şi i-a însuşit?
• CURIERUL NATIONAL
• Sesiunea extraordinară a Senatului pe reducerea CAS a fost amânată
Conducerea Senatului a decis, luni, să amâne cu o săptămână sesiunea extraordinară a acestui for pentru reexaminarea legii privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie, a anunţat liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, informează Mediafax. Sârbu a precizat că, în urma discuţiilor din Biroul permanent, "era aproape imposibil ca şedinţa să fie convocată astăzi", pentru că trebuiau trimise materialele la comisia de buget-finanţe şi convocat Ministerul de Finanţe. "Este deja ora 14.00, şi colegii din Opoziţie au înţeles lucrul ăsta (...) Luni (25 august - n.r.) la ora 14.00 vom avea Biroul permanent, iar la ora 16.00, plen", a anunţat Sârbu. El a mai precizat că s-a prezentat în şedinţa conducerii Senatului şi un parcurs pentru această lege şi a precizat că pe data de 6 septembrie poate fi promulgată, astfel că există timp pentru a intra în vigoare de la 1 octombrie. Traian Igaş: PSD îi minte pe români că doreşte reducerea CAS. Amânarea dezbaterii a generat cheltuieli.
• Ce trebuie modificat pe piaţa asigurărilor auto
Reforma iniţiată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe piaţa asigurărilor, în special pe cea referitoare la segmentul auto, a stârnit ample reacţii din partea jucătorilor în piaţă, inclusiv brokerii şi intermediarii din asigurări subliniind că o mare problemă este legată de nivelul neadecvat al primelor de asigurare cu cel al riscurilor asumate de către asigurători (dauna medie pentru pagube materiale a urcat constant în ultimii şase ani, iar despăgubirile pentru vătămări corporale au crescut exploziv, în ultimii doi ani), în timp ce decizia de cumpărare a consumatorilor este fundamentată în exclusivitate pe preţ. În cadrul discuţiilor purtate cu ASF, brokerii au adus o serie de argumente cu privire la aspectele care pot induce risc sistemic, cum ar fi scăderea rapidă şi abruptă a pieţei de brokeraj de asigurare. Pe de altă parte, ASSAI a arătat că România are nevoie de o piaţă de asigurări supravegheată şi reglementată în sensul unei protejări autentice a intereselor asiguraţilor români.
• Cum poate sprijini statul sectorul construcţiilor
Statul trebuie să susţină prin cofinanţare toate proiectele europene care au bani comunitari la dispoziţie şi, mai mult decât atât, trebuie să aibă totuşi o politică prin care să fie stabilite investiţii pe termen mediu şi lung care să permită potenţialului acestui sector să contribuie la ceea ce ar putea să însemne revenirea economică a României de creştere, spune preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu. El a afirmat că statul trebuie să fie cel care asigură o legislaţie echilibrată, corectă, competitivă şi eficientă în planul în care ea este aplicată, precizând că legislaţia românească este în mare parte rezultatul unor eforturi care s-au făcut anii trecuţi şi care au dus-o într-o zonă de rezonabilitate, dar această legislaţie permite totuşi entităţilor achizitoare nenumărate poziţii abuzive.
• NATO ameninţă Rusia cu răspuns militar dacă va infiltra trupe într-o ţară aliată
Tensiunea militară rămâne la un nivel ridicat în rândul structurilor militare de la nivel internaţional, iar oficialii NATO fac declaraţii curajoase faţă de Rusia, dacă va mai încerca manevre militare precum cele din Ucraina. NATO va răspunde militar dacă Rusia va încerca să infiltreze trupe într-o ţară membră a alianţei, aşa cum a făcut înainte de a anexa peninsula ucraineană Crimeea, a declarat generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate în Europa, relatează The Moscow Times, în ediţia electronică. Militari purtând uniforme fără însemne naţionale au fost dislocaţi când Rusia a intrat în Crimeea, în februarie. Deşi preşedintele rus Vladimir Putin a negat iniţial orice implicare, el a recunoscut în aprilie că forţele ruse au fost active în peninsulă.
• Miliardul de lei care va pava listarea Hidroelectrica în 2015
Statul va fi în măsură să aducă Hidroelectrica la cota Bursei de Valori Bucureşti în trimestrul al patrulea din 2015 "la cel mai bun preţ la care ar fi putut visa vreodată", a declarat pentru Curierul Naţional administratorul judiciar al companiei, Remus Borza. Afirmaţia vine în contextul în care societatea a înregistrat un profit brut de 600 milioane lei în primele şapte luni ale anului, fiind în grafic pentru obţinerea unui rezultat brut al exerciţiului de un miliard lei pe întreg anul. "Piaţa are nevoie de orice companie nouă, după cum şi companiile de stat au nevoie de piaţă", ne-a spus Mihai Chişu, broker la Swiss Capital. El a amintit că transparentizarea acestor societăţi nu s-a realizat decât de-abia din momentul în care au devenit publice şi au primit mii de acţionari care să poată urmări activitatea managementului.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Boicotul economic al Antenei 3 loveşte în libertatea de exprimare
O petiţie online îndeamnă să nu se mai cumpere produse de la firmele care îşi fac publicitate prin trustul Intact. Demersul are puţine şanse de reuşită, dar pune în discuţie onestitatea presei. Câteva persoane au iniţiat o petiţie online pentru boicotarea postului Antena 3. Acestea s-au declarat nemulţumite de manipulările trustului Intact şi de jurnaliştii Antenelor "care şi-au făcut un obicei din linşajul mediatic al persoanelor şi instituţiilor care-l cercetează şi judecă pe Dan Voiculescu". Prin petiţia lansată, semnatarii se angajează să nu mai cumpere produse de la firmele care îşi fac publicitate prin trustul Intact şi le cer cetăţenilor să le urmeze exemplul. Lista cuprinde 35 de companii. Derapajele Antenei 3 pot fi sancţionate de public, care poate alege să urmărească un alt post de televiziune. De asemenea, instituţiile statului sunt cele îndreptăţite să reacţioneze şi să ia măsuri.
• Şeful INS nu demisionează decât dacă îi zice Eurostat
Preşedintele INS nu a oferit explicaţii credibile referitoare la greşeala de a transmite Eurostat alte date decât cele oferite pentru publicul din România. Tudorel Andrei, şeful Institutul Naţional de Statistică, a avut ieri prima ieşire publică după ce, săptămâna trecută, publicul din România a descoperit, consultând forurile europene, că economia intrase în recesiune deşi, potrivit datelor comunicate de INS la nivel naţional, o duceam încă bine. În cadrul conferinţei de ieri, şeful INS a oferit argumente la fel de puţin inteligibile ca şi în scurtele conversaţii telefonice pe care le avusese cu ziariştii. A reieşit din acestea că şi alţii greşiseră, că nici definiţia recesiunii nu trebuie luată ad literam şi, cumva, că datele ce trebuie comunicate publicului local nu coincid cu cele pe care INS le comunică forurilor europene.
• Cozmin Guşă: "Cred că Traian Băsescu va delimita foarte clar lucrurile în foarte scurt timp, pentru că nu îşi permite să aibă în cursă doi candidaţi"
Consultantul politic Cozmin Guşă consideră că anunţul Elenei Udrea, care s-a declarat pregătită să îşi asume candidatura la prezidenţiale din partea PMP, a marcat un nou început al campaniei electorale. "Este un moment greu pentru Elena Udrea", spune consultantul, dar şi unul "în care un om al sistemului, Cristian Daconescu, îşi trăieşte un moment penibil", a adăugat acesta. Totodată, el a mai precizat că, în opinia lui, preşedintele Băsescu "va delimita foarte clar lucrurile în foarte scurt timp, pentru că nu îşi permite să aibă în cursă doi candidaţi".
• JURNALUL NATIONAL
• Udrea, imunitate de la DNA în "Gala Bute". De Udrea nu scapi nici cu Ebola
Imunitatea se ia ca râia, cel puţin în situaţia "pacientei" Elena Udrea. Procurorii DNA care conduc ancheta în "Gala Bute" par să fi extins protecţia pe care i-a dat-o Daniel Morar lui Băsescu Traian şi asupra pupilei prezidenţiale, care de doi ani este de neatins. Deşi există dovezi clare privind rolul Elenei Udrea, ministru pe atunci în Cabinetul Boc, de promotor al Galei, ea este ocolită strategic şi de noua echipă care a preluat cazul. Claudiu Dumitrescu, înlocuitorul lui Doru Ţuluş la conducerea Secţiei, şi procuroara Mariana Alexandru au pus dosarul la congelat, să nu deranjeze cumva campania Elenei Udrea, ajunsă cu tupeu maxim şi candidat la prezidenţiale. Când Jurnalul Naţional pregăteşte o revenire asupra subiectului adresând întrebări DNA, ca un făcut, apar imediat într-o publicaţie sportivă informaţii "pe surse" despre "marile progrese" ale procurorilor Codruţei Kovesi.
• UE dă 125 de milioane de euro pentru legumicultori
Produsele vizate sunt roşiile, castraveţii, ardeii etc. Comisia Europeană alocă 125 de milioane de euro pentru a-i susţine pe producătorii europeni de fructe şi legume perisabile, aceştia fiind cei mai afectaţi de embargoul impus de Rusia pentru produsele agricole venite din UE. Potrivit unui comunicat al instituţiei, produsele vizate de această măsură sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveţii, ciupercile, merele, perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi. Toţi cei care cultivă produsele menţionate pe lista întocmită de CE vor primi despăgubiri, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o organizaţie a producătorilor. "Bugetul prevăzut este de aproximativ 125 de milioane de euro. Ideea este să reducem cantităţile puse pe piaţă pentru ca preţul să nu scadă până la un nivel de criză", a precizat Roger Waite, purtătorul de cuvânt al lui Dacian Cioloş. Cele mai afectate de embargou sunt Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda, principalii furnizori europeni de fructe şi legume perisabile pentru Rusia.
• NATIONAL
• Cum a devenit Romania "calul troian" al Rusiei in NATO!
Mai repede decat ajung bucurestenii intr-o zi de week- end la mare pe Autostrada Soarelui, portavioanele flotei rusesti cantonate la Sevastopol si-ar putea face aparitia in apele teritoriale romanesti. Implementarea proiectului SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului de la Marea Neagra) reprezinta cea mai importanta realizare a autoritatilor romanesti in cadrul angajamentelor luate in fata Bruxelles-ului, ca se va achita cu brio de dificila misiune de securizare a frontierei maritime de la Marea Neagra a Uniunii Europene. Iar performantele tehnice sunt desprinse parca din filmele SF, pentru ca, indiferent ca este zi sau noapte, ploaie, ceata sau soare, "ochii" SCOMAR au o distanta de detectie de 39 de kilometri pentru cele mai mici ambarcatiuni si de nu mai putin de 66 kilometri pentru nave. Dupa constructia sistemului, compania internationala care a pus totul la punct nu a mai primit si mentenanta, in locul acesteia fiind preferata o firma romaneasca.
Revine creditul cu buletinul?
Un studiu de piata efectuat recent arata ca, desi lefurile nu s-au majorat, pofta romanilor pentru cumpararea de smartphone-uri, electronice si electrocasnice a crescut mult. O explicatie o constituie relansarea creditarii, in special de catre institutiile financiare nebancare (IFN). Rezultatele studiului GfK TEMAX Romania pentru trimestrul al doilea al anului 2014 consemneaza ca piata bunurilor de folosinta indelungata a atins valoarea de 420 de milioane de euro, in crestere notabila fata de aceeasi perioada a anului anterior. Analistii sunt de parere ca, desi veniturile populatiei nu s-au majorat, piata de profil a crescut in special datorita finantarilor venite din partea bancilor, dar cu precadere a IFN (ce ofera imprumuturi doar pe baza buletinului si a catorva acte).
• Chinezii exporta masini bulgaresti in Romania
Cel mai mare producator auto din China, Great Wall, a deschis o fabrica auto in Bulgaria si va incepe sa exporte SUV-uri si masini pick-up in Romania. Uzina auto infiintata la Loveci, in nord-estul Bulgariei, produce deja modelele Great Wall H6 (SUV) si Steed 5 (pick-up), iar producatorul auto Litex Motors a anuntat ca va demara exportul acestor masini in Romania, in urma unui contract semnat cu importatorul roman Alexandros Motors. Ambele modele vor fi disponibile atat in variante cu motor pe benzina, cat si cu propulsor pe motorina. Uzina a exportat, pana in prezent, cele doua tipuri de masini in tari ca Serbia si Italia, iar preturile variaza acolo intre 12.000 de euro si ajung si la 14.500 de euro (Steed 5 Deluxe).
• PUTEREA
• Exclusiv. Iohannis: Ţara are de ales între mine şi Ponta, îmbătrânit în metehne psd-iste de care ţara s-a săturat
Klaus Iohannnis, prezidenţiabilul ACL, a acordat un interviu ziarului PUTEREA, în care a afirmat că nu va face campanie electorală dintr-un birou din Bucureşti, ci va merge din judeţ în judeţ pentru a se întâlni cu oamenii pentru a-i convinge cu fapte, să îl voteze. În schimb, Iohannis a recunoscut că în lupta pe care o va duce cu Victor Ponta cel mai mare dezavantaj al său este că nu îi răspunde actualului premier cu aceeaşi agresivitate pe care Ponta o manifestă faţă de el în spaţiul public, transmiţându-i şi un mesaj premierului: "Poate are impresia că sunt intimidat de atacurile sale, multe dintre ele sub nivelul minim de decenţă. Este fals". Actualul preşedinte PNL a explicat şi care este relaţia în care a rămas cu Antonescu, după Congresul PNL, numindu-l pe acesta un prieten al său, cel graţie căruia el este preşedintele partidului, subliniind că nimeni nu îi va lua locul vreodată între liberali, dar şi că acesta este un oponent al lui Victor Ponta pe care ACL se bazează în campanie.
• Războiul Moscovei în Ucraina nu cruţă nevinovaţii: Convoi umanitar bombardat de proruşi
Guvernul de la Kiev a acuzat teroriştii pro-ruşi de atacarea unui convoi de refugiaţi din apropiere de Lugansk. Bombardamentul a avut loc la scurtă vreme după ce teroriştii pro-ruşi au reuşit să respingă forţele guvernamentale aflate în zonă. Statele europene rămân divizate în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei, în vreme ce Germania şi Franţa nu reuşesc să aducă pacea în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională şi apărare (SNBO), Andrei Lîşenko, a declarat luni că separatiştii au deschis focul asupra unor refugiaţi din apropiere de Lugansk, aflaţi pe un culoar umanitar, între localităţile Hriaşciuvate şi Novosvitlivka. Potrivit datelor SNBO, incidentul a avut loc în jurul orei 09.40 (09.40, ora României) şi s-a soldat cu numeroase victime, printre care femei şi copii. Lîşenko a explicat că în atac au fost folosite lansatoare multiple de rachete de tip Grad şi mortiere ruseşti.
• Mugur Isărescu cere legea euro: Ţinta 2019
Mugur Isărescu cere Parlamentului să adopte prin lege trecerea la euro, dar după alegerile prezidenţiale din anul acesta. "Eu sunt un susţinător convins al acestor două proiecte majore, adoptarea euro şi aderarea la Uniunea Bancară. Problema este nu dacă, ci când se vor realiza. Ţinta de adoptare a euro, 2019, este încă verbală. Credem că ar fi bine să fie cel puţin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice", a sugerat guvernatorul BNR. El a sublinat că dacă legea respectivă va fi adoptată de Parlament anul viitor, în ianuarie sau februarie, şi se menţine data de 1 ianuarie 2019 ca ţintă pentru adoptarea euro, atunci la 1 ianuarie 2017 România va intra în ERM II - mecanismul ratei de schimb.
• Comerţul exterior duduie: Importurile şi exporturile României, în topul UE
Chiar dacă în recesiune tehnică, România se bucură de o evoluţie spectaculoasă a activităţii de comerţ exterior, în acest an. În primele cinci luni ale anului, România are al doilea cel mai ridicat ritm de creştere a exporturilor din UE, iar la capitolul importuri a consemnat cel mai rapid avans în rândul celor 28 de state membre, reiese din datele prezentate, luni, de Eurostat. Astfel, exporturile României au crescut cu 8% şi au ajuns la 21,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-mai a acestui an, de la 19,7 miliarde de euro în acelaşi interval din 2013. Un avans similar în ceea ce priveşte exporturile au avut Polonia (8%) şi Cehia (8%).
• ROMANIA LIBERA
• Numărul "candidaţilor unici" ai dreptei a ajuns la 4
Elena Udrea va intra în cursa pentru Cotroceni din partea PMP, după ce Cristian Diaconescu a anunţat că va candida ca independent. Ei lungesc lista candidaţilor de dreapta după ce în competiţie au intrat deja Klaus Iohannis (ACL) şi Monica Macovei (independent). Practic, dreapta a abandonat ideea de a avea un candidat unic pentru Cotroceni. Mai mult, PSD sprijină candidatura lui Tăriceanu, pentru a fragmenta şi mai mult electoratul dreptei. Scandalul din PMP legat de prezidenţiabilul partidului a ajuns, ieri, la un deznodământ: vor candida atât Elena Udrea, din partea partidului, cât şi Cristian Diaconescu, ca independent. Diaconescu a făcut, ieri, primul pas, în condiţiile în care toate semnalele indicau că la şedinţa conducerii PMP programată pentru astăzi urma să fie înlocuit din postura de prezidenţiabil cu Elena Udrea.
• Isărescu: România, autoarea unei paradox economic
România este autoarea unui adevărat paradox economic: deşi stă cel mai prost la capitolul convergenţă reală dintre cele cinci ţări din Europa Centrală care nu au adoptat moneda euro, este singura care şi-a fixat un termen până la care doreşte să adopte moneda unică. Este vorba de 1 ianuarie 2019. "Este o declaraţie verbală, nu un document care să fi fost depus în Parlament", a spus Mugur Isărescu. România îndeplineşte în prezent toate criteriile prevăzute în Tratatul de la Maastricht pentru aderarea la moneda euro, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El însă a atras atenţia că dincolo de îndeplinirea criteriilor nominale de convergenţă, care presupun o stabilitate mare a preţurilor şi o fluctuaţie mică a cursului de schimb leu/euro, Declaraţiile lui Mugur Isărescu au fost făcute la Cluj-Napoca, unde guvernatorul BNR participă la o conferinţă dedicată economiştilor români din mediul academic din străinătate.
• ZIARUL FINANCIAR
• Bomba PIB-ului a fost doar amorsată. Va exploda pe 1 octombrie, când vom constata scăderea an la an de pe trimestrul 3
Trendul de accelerare a creşterii început în trimestrul II al anului anterior s-a rupt. Iar trendul este determinant pentru rezultatul final, în cazul nostru creşterea economică de pe tot anul 2014. Un semnal vine şi din încetinirea creşterii ajustate sezonier trimestru la trimestrul anterior (adică trimestru I al lui 2014 faţă de trimestru IV al lui 2013) care a fost de doar 0,1% (!), faţă de 0,8%,1,8% şi, respectiv, 1,6% în cele trei trimestre anterioare. Cu alte cuvinte, înainte de a decola spre mult-aşteptata creştere de 5-6% de care are nevoie România pentru a recupera decalajele faţă de vestul Europei, de fapt, economia este în plin proces de aterizare". Degeaba rămâne pe plus PIB-ul trimestrial faţă de trimestrul din anul anterior, cum este cazul în T2 2014 faţă de 2013 - +1,2%, dacă trimestru la trimestrul precedent a început alunecarea.
• Sistemul bancar a fost pe profit în primul semestru
Sistemul bancar a încheiat primul semestru pe profit, însă menţinerea rezultatului financiar în teritoriul pozitiv şi în a doua jumătate a anului rămâne incertă având în vedere revenirea economiei în recesiune tehnică şi necesitatea ca băncile să constituie provizioane suplimentare în contextul operaţiunilor de curăţare a portofoliilor de credite neperformante. Criza economică a lovit puternic profitabilitatea sistemului bancar, care a acumulat trei ani la rând pierderi, respectiv în 2010, 2011 şi 2012. Anul trecut, în care economia a făcut un salt de 3,5%, a adus şi primele semnale de refacere a profitabilităţii, însă revigorarea a fost anemică, profitul la nivelul întregului sistem bancar fiind de doar 49 mil. lei. În primele şase luni din 2014 cele 40 de bănci de pe piaţă au cumulat un rezultat pozitiv de 223 mil. lei, de cinci ori mai mic decât cel raportat pentru S1 din 2013 şi mai puţin de jumătate din câştigul sistemului bancar din primul trimestru din 2014. Rămâne de văzut dacă sistemul va rămâne pe profit până la sfârşitul anului.
• Frank Timiş, cel care a iniţiat proiectul Roşia Montană, ar putea fi dat afară de la conducerea unei firme proprii după un transfer dubios de bani
Frank Timiş, controversatul om de afaceri de origine română care a iniţiat proiectul minier Roşia Montană, ar putea fi înlăturat din funcţia de preşedinte executiv al companiei miniere African Minerals, pe care a fondat-o, după lansarea unei anchete interne cu scopul de a se stabili dacă acesta a beneficiat personal în urma transferării neautorizate a 50 de milioane de dolari către o firmă din Cipru controlată tot de el, scrie Financial Times. African Minerals este una dintre cele mai proeminente companii listate la Londra şi cu activităţi miniere în Africa. Timiş este cel mai mare investitor, cu o participaţie de aproape 13%. Compania a anunţat luna aceasta că a efectuat o anchetă internă după ce o firmă de avocatură a informat-o că deţine dovezi că Timiş a profitat personal de transferul de bani efectuat către Global Iron Ore (GIO), o firmă înregistrată în Cipru care a avut relaţii de afaceri cu African Minerals şi la care Timiş ar controla indirect 25% din acţiuni.