REVISTA PRESEI 19.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 noiembrie 2012

ADEVARUL

Mizele şi cifrele bătăliei de la Bruxelles

Divergenţe aparent ireconciliabile s-au născut în ultimele zile între diverse ţări ale Uniunii Europene, în legătură cu bugetul pentru anii 2014-2020. Miercuri începe la Bruxelles un summit extraordinar al Consiliului European, crucial pentru viitorul continentului în următorii ani, întrucât se va schiţa bugetul multianual al Uniunii Europene în perioada 2014-2020. Divergenţele deja apărute între state pun la grea încercare unitatea continentului, după ce o primă propunere de buget, avansată de Comisia Europeană, a fost dublată de o alta, venită din partea Consiliului European, influentul organism ce reuneşte şefii de stat şi de guvern din UE.

Veste bună: Speculaţiile cu grâu nu vor scumpi pâinea de Crăciun

Cotaţiile cerealelor oscilează prea puţin pe bursele externe pentru a influenţa preţul pâinii de la raft, consideră liderii industriei de morărit şi panificaţie. Ucraina anunţase de mai multă vreme că va opri exporturile de grâu, ceea ce pentru români ar fi însemnat o scumpire semnificativă a pâinii. Dar la 15 noiembrie (data anunţată iniţial pentru oprirea exporturilor) Guvernul de la Kiev a anunţat că are destul grâu şi pentru pieţele externe, astfel că livrările nu se vor opri.

SONDAJ ADEVĂRUL Cât va fi euro după alegeri

În această perioadă, tot mai mulţi români se întreabă îngrijoraţi cât va fi euro imediat după alegeri, având în vedere experienţa neplăcută de astă-vară, când leul s-a prăbuşit din cauza tensiunilor politice. Economiştii băncilor comerciale, reuniţi în Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), au realizat deja o prognoză din care reiese un minim de 4,50 şi un maxim de 4,70 lei/euro în decembrie 2012, media majoritară estimând un curs de 4,55 lei/euro. Fără excepţie, toţi analiştii sunt convinşi că, dacă vor exista tensiuni politice atât de intense după alegeri încât cursul să se deprecieze masiv, Banca Naţională nu va permite depăşirea pragului de 5 lei/euro

Mansardarea blocurilor, o afacere de peste două miliarde de euro

Statisticile oficiale arată că, din totalul de 8,5 milioane de locuinţe convenţionale, 5,2 milioane au toate dotările moderne (instalaţii electrice şi sanitare, baie, bucătărie etc.) şi sunt situate în blocuri. La o medie de 60 de apartamente într-un bloc, ar rezulta că România are aproximativ 86.000 de astfel de construcţii, din care cel puţin 60.000 sunt mansardabile. Amplasând un număr mediu de 10 locuinţe în astfel de mansarde, am putea obţine 600.000 de case noi, care costă puţin şi au un mare potenţial de cerere, potrivit unui studiu recent al Imopedia. La un preţ de 45.000 de euro pentru un apartament de două camere într-o mansardă, am putea ajunge la un total de 2,5 miliarde de euro la nivel naţional, cu rezolvarea problemelor locative pentru câteva sute de mii de familii, în special tinere, estimează dezvoltatorii imobiliari.

Israelul a bombardat duminică Fâşia Gaza din aer şi de pe mare. Se pregăteşte pentru o invazie terestră

Armata israeliană este pregătită să "extindă semnificativ" operaţiunea sa militară împotriva grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, în a cincea zi a operaţiunii militare împotriva Hamas. Israelul a bombardat duminică Fâşia Gaza atât de pe mare cât şi din aer, în timp ce tirul de rachete lansate din Gaza către sudul Israelului a continuat. Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transportul trupelor, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, pregătindu-se de o invazie terestră. La Tel Aviv, capitala comercială a Israelului, sirenele au sunat pentru prima dată după Războiul din Golf. Restaurantele, parcurile şi străzile erau goale duminică, în ciuda vremii însorite, transmit corespondenţii de presă.

CAPITAL

Un nou acord cu Fondul Monetar: dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem!

Oficialii FMI şi ai CE nu par foarte încântaţi de un nou acord, ci ar prefera realizarea reformelor asumate de autorităţile noastre în acordul precouationary aflat în desfăşurare. Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI)) şi a Comisei Europene a finalizat ultima vizită de la Bucureşti, vizită care ar fi trebuit să fie mai mult de protocol. Numai că discuţiile pe marginea măsurilor luate sau nu de Guvern au mers până la declaraţii importante referitoare la evoluţia economică de anul viitor şi la deciziile legate de subiecte sensibile, precum Oltchim sau Transgaz. Subiectul central al discuţiilor a fost crearea unui nou acord de tip stand-by anul viitor. Mai exact, ar urma ca actualul acord să se încheie mai repede, astfel încât unul nou să fie gata din martie. Interesant este că, de la premierul Victor Ponta şi până la preşedintele Traian Băsescu, toată lumea consideră că un nou acord este benefic pentru România.

"Lumea poate aluneca înspre Al Treilea Război Mondial"

Armata israeliană este pregătită "să-şi intensifice semnificativ" operaţiunea militară împotriva grupărilor armate palestiniene în Fâşia Gaza, a declarat duminică premierul israelian, Benjamin Netanyahu, transmite AFP. Altaf Hussain, şeful Muttahida Qaumi Movement (MQM), a declarat astăzi că face un apel către preşedintele american Barack Obama şi către Secretarul General al ONU Ban Ki-moon să se folosească de influenţa pe care o au şi să oprească tensiunile dintre israelieni şi palestinieni, pentru că în caz contrar lumea va aluneca în cel de-al Treilea Război Mondial. Ţările din regiune ar trebui să le trimită arme palestinienilor pentru a lupta împotriva Israelului, a declarat duminică preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, citat de agenţia oficială Irna, preluată de AFP.

CURENTUL

Pentru ministerul condus de Dobriţoiu, colonelul "freacă" Duda, mai onorabil decât colonelul Hagi

Descoperit pe lista cu susţinătorii regimului Ceauşescu, provenită din biroul fostului prim-secretar al PCR Iaşi, Radu Duda nu conteneşte în a juca diverse roluri de "sânge albastru". Recentul scandal al listelor de avansări de la MApN ordonate de generalul făcut la apelul bocancilor, Gabi Oprea, avea să nască o serie de întrebări legate de ceva reparaţii morale. Pe listele celor 800 de gradaţi s-a strecurat şi numele fotbalistului Gheorghe Hagi, un sportiv asimilat lejer brand-ului de ţară. Actualul ministru Dobriţoiu a decis că este mai bine să smulgă "epoleţii" de pe umerii lui Hagi. În schimb, un alt personaj mult mai controversat, poartă cu o mândrie trufaşă uniforma armatei. Şi nu oricum, ci cu "ifose regale" la care asortează un obraz gros demn de mahalalele Ieşilor. Este vorba despre prinţul Duda care nu se mai satură să pozeze în uniformele diverselor arme din Armata Română.

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, face presiuni în stradă pentru eliberarea din arest a unui primar acuzat de corupţie

Dovedind că înţelege pe deplin cum funcţionează statul de drept, ministrul culturii, liberalul Puiu Haşotti s-a pus ieri în fruntea unui miting pentru susţinerea primarului din Năvodari, Nicolae Matei, arestat pentru fapte de corupţie. Haşotti a acţionat după modelul implementat cu "succes " de PSD în cazurile Bivolari şi Nicolăescu. Alături de Haşotti s-au aflat la miting preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a PNL, Gheorghe Dragomir şi deputatul liberal Mihai Lupu, care s-au adresat oamenilor spunându-le că edilul trebuie să fie cercetat în libertate, iar localnicii trebuie să lupte pentru el.

CURIERUL NATIONAL

Luptă teribilă pentru bugetul UE

Sesiunea PE de la Strasbourg şi summitul de la Bruxelles vor prilejui dispute extrem de aprinse între capitalele europene, dar şi între unele dintre ţările membre şi instituţiile Uniunii. Van Rompuy propune o reducere cu 75 mld. euro a bugetului european exagerat de mare, respectiv de 1.033 mld. euro. Premierul Ponta cere folosirea dreptului de veto, preşedintele Băsescu spune că nimeni nu poate "ţipa cu anticipaţie" în această privinţă. Surse din Bruxelles au confirmat mobilizarea unui grup de 15 ţări (fără Franţa), în frunte cu Polonia şi susţinut de Comisia Europeană (purtând denumirea de "Amici ai coeziunii"), ferm hotărât ca la apropiatul summit european să refuze reducerea fondurilor prevăzute de bugetul UE pentru politicile de coeziune pe motivul că beneficiarii acestor fonduri nu reuşesc întotdeauna să le utilizeze în totalitate.

Statele nu mai pot controla monstrul financiar pe care l-au creat

Robert Prechter, preşedinte la Elliott Wave International, spune că băncile centrale şi autorităţile nu vor putea opri o contracţie brutală a creditului. Reacţia pieţelor va fi prea rapidă pentru ca statele să poată reacţiona. Investitorul american anticipează o deflaţie puternică, marcată de scăderi de 90% pe anumite clase de active. Oceanul de credit este cel care asigură o valoare ridicată activelor financiare, însă acestea se vor prăbuşi în condiţiile în care o mare parte din datorii va fi repudiată, spune Robert Prechter Jr., preşedinte la Elliott Wave International. Inclusiv Trezoreria SUA ar urma să dea faliment pe bondurile sale, ceea ce va precipita ajustarea brutală a creditului. Prechter recomandă păstrarea banilor de hârtie acasă şi nu în bănci care vor da faliment.

Antonescu: Vom avea o majoritate mai mare ca în FSN

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu-l va desemna din nou premier pe Victor Ponta ar însemna un "comportament deviant" din punct de vedere politic din partea şefului statului. Liderul PNL a fost întrebat cum va reuşi USL să-l impună pe Victor Ponta ca viitor premier, în contextul în care decizia este luată de Traian Băsescu. Crin Antonescu a spus că USL va beneficia în urma alegerilor parlamentare de cea mai largă majoritate în Legislativ, chiar mai mare decât cea de care beneficia FSN în 1990.

Familia Awdi, cercetată în dosarul Rodipet, se întregeşte peste hotare

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, rând pe rând, plângerile formulate de fraţii Awdi împotriva măsurii interdicţiei de a nu părăsi ţara, astfel încât aceştia sunt liberi să plece oricând. Surse judiciare au declarat însă pentru Curierul Naţional că cei doi fraţi, Hussein şi Mehdi Awdi nu vor pleca până când nu va scăpa de interdicţie şi Bassam Istanbouly (mâna dreaptă a fratelui lor - Hassan Awdi - care a părăsit ţara înainte de a i se putea interzice să facă acest lucru).

Analiştii nu cred în programele de guvernare propuse

Programele de guvernare publicate de partide în campania electorală sunt populiste, nerealiste şi vor fi refăcute imediat după 9 decembrie, fiind comparate cu titlul filmului "Minte-mă frumos", apreciază analiştii economici, care amintesc că România are încă probleme cu drepturile de proprietate, informează Mediafax. "Nu am stat să le analizez cu foarte mare atenţie pentru că istoria ne-a confirmat că aceste programe vor fi uitate foarte rapid (...) Ambele programe propun reduceri de taxe şi e foarte bine. Dar am avut senzaţia că se joacă filmul "Minte-mă frumos" la nivel politic", a declarat Melania Hăncilă, economist şef Volksbank România, la seminarul anual al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România (AAFBR).

Obreja: Înlocuirea mea de la şefia AVAS e o decizie politică

Marius Obreja afirmă că înlocuirea sa din postul de preşedinte al AVAS a fost o decizie politică, la fel ca şi numirea în această funcţie, spunând că nu are ce să îşi reproşeze, conform Mediafax. Premierul Victor Ponta l-a retras pe Marius Lucian Obreja din postul de preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi l-a numit la conducerea instituţiei pe Adrian Volintiru, fost director la Rompetrol, Relad şi Vulcan Bucureşti. Premierul a mai decis ca în funcţia de vicepreşedinte AVAS să fie numit Andrei George Creci, fost director executiv adjunct în Primăria Capitalei, în locul lui Radu Ghidău.

EVENIMENTUL ZILEI

Raed Arafat: "Sănătatea este prăduită din interior"

La medicamente compensate am ajuns să folosim arma nucleară înainte de cea convenţională, a acuzat, ieri, Raed Arafat. "Oameni din minister sunt pe ştatele de plată ale celor care vând pastile scumpe", susţin producătorii. Proaspătul ministru al Sănătaţii, Raed Arafat, s-a lansat ieri în acuzaţii grave la adresa modului în care sunt fraudaţi banii în Sănătate. "O metodă de scurgere a fondurilor din sistem e prescripţia nejustificată a unor medicamente scumpe. Programul de diabet a crescut foarte repede costurile cu o creştere mică a pacienţilor. Dăm arma nucleară înainte să folosim arma convenţională. În Franţa, medicul începe cu medicamentul cel mai ieftin şi se ajunge la cel scump numai dacă cele ieftine nu îşi fac efectul", a spus ministrul.

Se aude deja cum vine SFÂRŞITUL LUMII? Înregistrări cu zgomotele APOCALIPSEI | VIDEO

Ciudate, asemănătoare cu nişte tunete care ar avea loc în cer, deşi acesta este senin, neexistând riscul unor fenomene meteorologice extreme. Mii de oameni din întreaga lume ascultă cu mirare şi cu teamă, încă de anul trecut, ceea ce pare a aduce cu nişte bum-uri explozive, murmure bizare şi gemete dureroase. Din Rusia până în Australia, din Chile până în coasta de est a SUA, cerul e bombardat de asemenea sunete. Conform presei internaţionale, având în vedere că frecvenţa şi intensitatea lor creşte, oamenii, se întreabă dacă se apropie ziua Apocalipsei. Este vorba despre un fenomen straniu, care în ultima vreme a creat controverse, ideea centrală fiind că sfârşitul lumii se apropie.

Criza din Fâşia Gaza, un test pentru Egipt

Un armistiţiu între israelieni şi palestinieni, mediat de Cairo, ar fi o lovitură de imagine pentru noua administraţie egipteană. Egiptul şi-a asumat, ca şi în trecut, primplanul eforturilor de soluţionare a crizei din Fâşia Gaza, enclava palestiniană cu care se învecinează. După o primă reacţie ferm îndreptată împotriva raidurilor israeliene asupra teritoriului palestinian, administraţia de la Cairo a anunţat că mediază un armistiţiu între cele două părţi beligerante. "Există unele indicii cu privire la posibilitatea unei încetări a focului în curând", a declarat ieri preşedintele egiptean într-o conferinţă de presă cu primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând totuşi că încă nu există "garanţii".

IMPERIUL BARONULUI DE TELEORMAN. Locuinţa familiei Dragnea se întinde pe două străzi

Secretarul general al PSD a strâns o avere fabuloasă din leafa de bugetar: domeniul familiei Dragnea se întinde pe 7.000 de metri pătraţi, are piscină de lux, casă de oaspeţi şi terenuri de tenis. Pentru multă lume, averea baronului de Teleorman Liviu Dragnea a fost un mister. Secretarul general al PSD a reuşit să strângă o avere fabuloasă din leafa de bugetar în unul dintre cele mai sărace judeţe din România. B1 TV a prezentat în exclusivitate imagini cu domeniul baronului de Teleorman, care se întinde pe două străzi în mijlocul oraşului Alexandria, unul din fiefurile lui Liviu Dragnea. Dacă de la nivelul solului, nu-ţi poţi da seama care este întinderea domeniului familiei Dragnea, din aer dimensiunile capătă proporţii colosale. Dincolo de gardul înalt, domeniul baronului de Teleorman este demn de invidia oricui.

JURNALUL NATIONAL

Horia Georgescu a dat mită pentru a fi angajat la DNA

Fratele şefului ANI, Sorin Georgescu, dezvăluie şi suma: 18.000 de euro. Sorin Georgescu, fratele preşedintelui ANI, Horia Georgescu, a făcut sâmbătă o dezvăluire-bombă în cadrul emisiunii "Exces de putere" de la Antena 3. Horia Georgescu a dat mită pentru a fi angajat la DNA, fost PNA, în anul 2004. În replică la aceste acuzaţii, Horia Georgescu a trimis câteva precizări, prezentate în cadrul emisiunii. "Această acuzaţie a făcut obiectul mai multor sesizări sau plângeri penale adresate unor unităţi de parchet şi instituţii, formulate de Sorin Georgescu, începând cu anul 2006. Toate aceste plângeri au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale.

Cum explică NASA Apocalipsa anunţată de mayaşi. Astronomii, despre ce se va întâmpla în ziua de 21 decembrie 2012

Agenţia spaţială americană ne oferă răspunsuri la multe întrebări legate de ziua Apocalipsei prezisă de calendarul mayaş. NASA demontează scenariile privind sfârşitul lumii şi spune că nu va exista o inversare a polilor magnetici şi nici o aliniere a planetelor. Potrivit experţilor Agenţiei, 21 decembrie va marca doar solstiţiul de iarnă, anunţă NASA pe site. Pe pagina de web a Agenţiei, oamenii de ştiinţă răspund la întrebările care le-au fost adresate în legătură cu sfârşitul lumii, calendarul maya, alinierea planetelor, coliziunea planetei Nibiru sau a planetei X cu Pământul, inversarea polilor magnetici sau coliziunea Terrei cu vreun meteorit.

Se desfiinţează Piaţa Floreasca. În locul acesteia se va realiza un supermarket Mega Image

Piaţa Floreasca, una dintre cele mai vechi pieţe din Bucureşti, este ultima victimă a consumerismului. Însă de data asta nu imobiliarele sunt problema, ci retailul. Oamenii spun că trebuie să elibereze locaţia, pentru a face loc pentru Mega Image, care intenţionează deschiderea unui supermarket.

Cea mai profitabilă dobândă pentru economiile tale

Românii şi-au schimbat radical comportamentul din cauza incertitudinii determinate de criză. Au redus consumul şi au început să pună bani deoparte. Pentru un câştig rezonabil, dar şi pentru o frecvenţă satisfăcătoare a încasării acestuia, depozitele cu o maturitate de 3 luni, constituite la ghişeul unităţilor bancare, pot fi o soluţie de luat în calcul pentru traversarea acestei perioade dificile. 5,6% OTP Bank oferă această dobândă în cazul Depozitului la termen pentru sume cuprinse între 100-11.999 lei. Astfel, suma maximă este de 11.999 lei, cea minimă de 100 lei, iar comisionul de eliberare numerar înainte/după scadenţă este de 0,5%. 5,65% este rata de dobândă acordată de Bancpost la Depozitul Prim pentru sume cuprinse între 1.000-4.000 lei.

Referendumuri pentru aur şi gaze de şist

Exploatarea acestora este contestată pe considerente de mediu, dar şi în privinţa beneficiilor pe care le-ar obţine statul. Locuitorii din Mangalia şi judeţul Alba vor putea vota dacă americanii de la Chevron şi canadienii de la Gabriel Resources pot realiza lucrări de extracţie a gazelor de şist sau a aurului în zonele respective. Plebiscitul va avea loc în ambele cazuri în data de 9 decembrie, data alegerilor parlamentare. În Mangalia, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?"

NATIONAL

Milionarul Nelu Badea a "picat" in toaleta benzinariei din Prundeni - Valcea

Se strange tot mai tare latul in jurul lui Nelu Badea, cel care nu cu multa vreme in urma era considerat unul dintre cei mai influenti oameni din tara noastra. Disperat de avansarea anchetelor care il privesc si ramas fara bani pentru ca acolitii sai s-au ferit sa mai aranjeze contracte publice cu el, "milionarul de la Londra" a facut greseala vietii in toaleta dintr-o benzinarie aflata la intrarea in comuna valceana Prundeni. Desi a fost avertizat de Fisc, primarul din Prundeni, Ioan Hora Horascu a tinut mortis sa il ajute pe Badea, surse din cadrul anchetatorilor sustinand ca au reusit sa monitorizeze cu putin timp in urma intalnirea "intamplatoare" dintre cei doi, care ar fi avut loc in toaleta unei benzinarii aflate in apropierea localitatii Prundeni.

Dezvaluiri in exclusivitate ale unui membru Hamas despre razboiul din Gaza

"Ne-am saturat ca Israelul sa ne tina sub cizma militara si economica, saraci si disperati, lipsiti de un confort minim de viata", marturiseste un membru al organizatiei palestiniene Hamas. Partea nevazuta si nestiuta la nivel de opinie publica internationala despre actualul razboi din Gaza a debutat in 1999. Atunci au fost descoperite doua campuri gazeifere in Marea Mediterana, in dreptul Fasiei Gaza: Gaza Marine si Gaza Border Field. Totul a inceput cand CCC (cea mai mare companie palestiniana de constructii, actual cu sediul in Grecia) s-a adresat companiei britanice BG Group, pentru a cumpara gaze din Egipt, unde compania britanica avea numeroase contracte. Cum intre CCC si BG Group existau relatii de cooperare, specialistii de la compania britanica le-au atras atentia palestinienilor ca au si ei gaze de exploatat! Dupa estimarile facute de BG Group, un total de 28 de miliarde de metri cubi, in doua campuri gazeifere din Mediterana!

Ponta si Basescu dezbat bugetul UE intre ei

In timp ce mai toate statele UE se zbat sa obtina avantaje cat mai mari de pe urma stabilirii bugetului Uniunii, demnitarii nostri sunt preocupati doar de lupta interna. Ca orice minune, pacea dintre Palatul Cotroceni si Victoria s-a dus de sufletul campaniei electorale in nici trei zile. Tonul l-a dat Traian Basescu, presedintele ironizand propunerea premierului, potrivit caruia Romania ar trebui sa-si exercite dreptul de veto.

PUTEREA

EXCLUSIV. Sorin Roşca Stănescu, jurnalist în piele de senator

Timp de 22 de ani s-a luat la trântă cu mai marii zilei; s-a certat la cuţite cu preşedintele Traian Băsescu; a criticat politicienii indiferent de doctrine; Papa Ioan Paul al II-lea i-a oferit dreptul să-i sărute inelul; a fondat Clubul Român de Presă. Sorin Roşca Stănescu nu mai vrea să fie doar jurnalist. El vrea să devină parlamentar, pentru că are un ţel aşa cum rezultă din interviul acordat ziarului nostru: să participe direct la conceperea unei Constituţii moderne. Pentru a arăta oamenilor că nu e demagog merge din casă-n casă în colegiul său din Dâmboviţa.

Viitorul acord cu Fondul, o certitudine: România, pe aceeaşi listă a FMI cu Irak şi El Salvador

FMI va încheia noul acord preventiv cu România chiar dacă nu va fi respectat nici un angajament din cel actual. Potrivit analiştilor, necesitatea Fondului de a-şi păstra statutul este principalul argument pentru o continuă prezenţă a sa în ţara noastră. O dovadă că aşa vor sta lucrurile o arată şi lista ţărilor care au acorduri de tip stand-by în derulare, unde România se află lângă state ca Irak şi El Salvador.

Reportaj în colegiul unde Mogulul se bate cu Omul din cărucior: "Din patru în patru ani, mă simt vândut de primar, de preşedinte, de senator"

Bătălia pe Colegiul senatorial 8 din sectorul 4 se dă între Dan Voiculescu (USL) şi Iulian Crăciun, candidatul ARD, imobilizat într-un cărucior cu rotile, al cărui slogan de campanie este "Nu există nu se poate". Am mers pe străzile din colegiu pentru a întreba locuitorii cum văd ei lupta dintre cei doi candidaţi, câtă încredere au în ei, care le reprezintă interesele mai bine. Toate raportate la problemele lor de zi cu zi, pe care le-au mărturisit: un Guvern care a promis locuri de muncă, dar nu le-a dat, nemulţumirile cauzate de o pensie foarte mică, până la revolta personală a unei femei care a spus că nu o să mai voteze "hoţii de sus", întrucât ea a făcut închisoare o lună şi jumătate pentru că nu a avut bani să îşi plătească amenzile luate deoarece nu are autorizaţie pentru a vinde salată pe trotuar, în timp ce hoţii guvernează.

ROMANIA LIBERA

Al Jazeera: Securitatea ÎNCĂ mai controlează România

Televiziunea arabă Al Jazeera a realizat un amplu reportaj despre România, prin care şi-a dorit să afle dacă mult temuta Securitate din perioada comunistă mai are vreo influenţă în România post-decembristă. Investigaţia făcută de un jurnalist de la publicaţia arabă dovedeşte că poliţia politică a regimului comunist nu şi-a pierdut puterea după revoluţia din 1989, ci şi-a găsit alte forme prin care să îşi exercite controlul într-un mod ceva mai ascuns. Jurnalistul a avut o primă întâlnire cu Dan Voinea, cel care a scris rechizitoriul în baza căruia au fost condamnaţi la moarte Nicolae şi Elena Ceauşescu, acum un general în retragere. La cazarma unde dictatorul şi soţia lui au fost împuşcaţi, Voinea a explicat pentru Al Jazeera că executarea lui Ceauşescu a fost o modalitate de a acoperi alţi vinovaţi pentru crimele comuniste.

Statul nu ştie cât îl va costa despăgubirea foştilor proprietari

Până la sfârşitul anului, Guvernul vrea să calculeze suma totală ce ar trebui acordată ca despăgubiri foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist. În funcţie de impactul bugetar, statul va stabili în ce măsură compensaţiile vor fi sau nu plafonate. Proiectul de lege privind limitarea despăgubirilor şi restituirilor pentru foştii proprietari va fi modificat şi va avea o formă finală abia după ce se va face o evaluare corectă a impactului asupra bugetului pe care îl va produce acest proiect. După hotărârea-pilot a CEDO din octombrie 2010, statul român a fost obligat să rezolve în 18 luni problema restituirii proprietăţilor naţionalizate în timpul comunismului.

Israel. Escalada violenţei în Gaza riscă deteriorarea situaţiei în întreaga regiune. Operaţiunea "Stâlpul apărării"

Ofensiva militară israeliană, lansată ca ripostă la tirurile din Gaza, intervine în plină campanie electorală în Israel şi pe fondul tentativei Autorităţii Palestiniene de a obţine un nou statut la ONU. Cu câteva zile înaintea tirurilor din Gaza, Israelul a fost provocat de Siria, care a vizat Platoul Golan. Pentru Israel, pragul toleranţei la atacurile grupărilor armate palestiniene din Gaza a fost trecut în ziua când, după o lungă serie de atentate cu explozibili şi de tiruri de arme automate, o rachetă a rănit grav un ofiţer israelian.

ZIARUL FINANCIAR

ZF la 14 ani: România este mai colorată şi mai puternică, dar plină de datorii. 14 indicatori şi 14 evenimente care arată ce a făcut economia în aceşti ani

Ziarul Financiar şi-a luat buletin. Cum s-a văzut economia în aceşti ani străbătuţi de două crize, dar şi de o perioadă fabuloasă de creştere şi transformare de la griul anilor '90. Ce spun despre România 14 indicatori economici şi 14 evenimente selectate de Ziarul Financiar care au descris şi marcat această perioadă de la lansarea ZF şi până în prezent? Că, inexorabil, ţara se mişcă şi devine mai colorată. Salariile sunt mai bune, exporturile sunt mai puternice, veniturile la buget sunt de 5-6 ori mai mari, telefoanele mobile sunt pe toate drumurile, iar o călătorie în Occident nu mai e un mit, ci e (aproape) ca şi un drum la Ploieşti pentru milioane de români. Dar şi că datoria publică şi cea externă cresc necontenit, că investiţiile străine şi remiterile românilor care muncesc în străinătate mai scârţâie - este adevărat.

Bursa a devenit mult prea mică pentru fondurile de pensii

Bursa de la Bucureşti a devenit mult prea mică pentru ritmul de creştere al fondurilor de pensii, iar dacă nu vor apărea noi emitenţi, lichiditatea de pe bursă va scădea şi mai mult, deoarece fondurile de pensii cumpără pe termen lung, spune Radu Crăciun, directorul general adjunct al Eureko Pensii. "Sunt deja fonduri de pensii care ca să-şi lichideze poziţiile de pe bursă ar avea nevoie de 2-3 ani. Din cauza volumelor de tranzacţionare foarte mici, apare întrebarea dacă preţurile ac­ţiu­nilor sunt corecte sau nu. Dacă nu vor apărea noi emitenţi, lichiditatea va scădea şi mai mult în urma achiziţiilor fondurilor de pensii şi astfel fie acestea vor rămâne blocate pe acţiuni nelichide, fie vor fi obligate să migreze către alte pieţe." Fondurile de pensii private obligatorii cu active de 9 mld. lei ar putea aduce investiţii mult mai mari pe bursă, în condiţiile în care ele pot aloca până la 50% din portofolii pentru achiziţia de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb