REVISTA PRESEI 19.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 noiembrie 2013

ADEVARUL

Vasilescu, BNR: Băncile au acordat 323 de credite de peste un milion de euro. Cazul împrumutului luat de Ioana Băsescu nu este singular

Băncile comerciale din România, de stat sau private, au acordat în primele nouă luni ale acestui an către persoane fizice 323 de credite cu o valoare de peste un milion de euro, iar cazul împrumutului accesat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, nu este unul singular, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). Consilierul guvernatorului BNR a spus că, în cazul CEC Bank, oferta privind creditul pentru cumpărarea de terenuri care prevede o valoare de maximum 700.000 de euro (sau echivalent lei) este aşa-zisul "împrumut la raft", care poate fi accesat printr-o cerere. Dar că, în funcţie de nivelul garanţiilor şi de venituri, se pot face excepţii. "Singura măsură pe care o putea lua BNR dacă constata că un credit nu este bine garantat, obligă banca să provizioneze acest credit", a mai spus Vasilescu, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Marea concurenţă a micului moşier Băsescu

Noul hobby al lui Traian Băsescu, cel de fermier, îl pune în concurenţă directă, în Câmpia Bărăganului, cu unii dintre cei mai mari latifundiari din România, faţă de care preşedintele e un moşier mic spre mijlociu. Între Bucureşti şi Constanţa, câmpia cea mănoasă a Bărăganului se întinde pe sute de mii de hectare. În judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, mii de fermieri au în proprietate sau în arendă teren arabil, de la 1 hectar la peste 10.000 hectare. Există câţiva mari jucători pe piaţa agricolă, care deţin mii de hectare. Pe primul loc în topul celor mai mari fermieri din judeţul Călăraşi se află societatea Maria Trading SRL, care este şi cel mai mare crescător de animale din România. Firma este administrată de libanezul Saad Iskandar şi are în proprietate 11.204 hectare. Pe locul doi se situează francezul Charmetant Arnaud, care administrează peste 10.000 hectare de teren agricol. Locul trei este ocupat de alt libanez, Ibrahim El Khalil Jihad, care a cumpărat în Călăraşi 9.905 hectare de teren.

Un nou "tun" prin faliment premeditat la Primăria Iaşi. Paguba pentru statul român, aproape 150 de milioane de lei

Municipalitatea ieşeană a ajuns deja la al treilea eşec managerial de calibru, pe care-l "va rezolva" prin insolvenţă, aceeaşi metodă la care a apelat în ultimii ani şi în cazurile clubului de fotbal Politehnica Iaşi şi a societăţii de termoficare a oraşului, SC CET SA. Acum a venit rândul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iaşi, entitate aflată în subordinea Consiliului Local Iaşi, care a acumulat numai până la sfârşitul anului 2012 datorii cumulate cifrate la 200 de milioane de lei. Într-un singur an, RATP a înregistrat pierderi de 11,5 milioane de lei, iar datoriile totale către bugetul de stat consolidat şi cel local se ridică la 145 de milioane de lei. Consilierii locali din Iaşi şi-au dat încă din luna iunie votul pentru înfiinţarea Companiei de Transport Public Iaşi (CTPI), societate curăţată fiscal care înlocuieşte falimentarul RATP. Cel mai probabil, procedura de insolvenţă va fi declanşată la RATP până la finalul lui 2013. Deocamdată, şefii CTPI se află în plin proces de concediere a tuturor celor 1.390 de angajaţi ai RATP, care au fost invitaţi să-şi dea demisia pentru a fi reangajaţi la noua societate.

Ponta, într-un interviu CNBC: "Tigrul" din Europa de Est se trezeşte

Economia românească înregistrează cea mai bună rată de creştere din Uniunea Europeană, iar ţara este pregătită să adere la zona euro, în ciuda îngrijorărilor privind faptul că progresul este ţinut pe loc de corupţie şi lipsa reformelor structurale, a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu acordat postului de televiziune american CNBC. România este hotărâtă să coopereze cu planurile de reformare cerute de creditorii săi internaţionali, care au sprijinit ţara în timpul crizei financiare, notează jurnaliştii CNBC.com în urma interviului cu Victor Ponta. România trebuie să fie "absolut pregătită să intre în zona euro din punctul de vedere al statisticilor economice, inflaţie şi forţa de muncă". Cunoscută cândva ca "tigrul" Europei de Est, România a cunoscut o renaştere economică în timp ce pieţele mai dezvoltate din Europa încă se luptă cu recesiunea, notează CNBC. Economia României a cunoscut cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani în cel de-al treilea trimestru al acestui an, înregistrând un avans de 1,6% faţă de al doilea trimestru.

Giganţii bancari mondiali, acuzaţi că au manipulat cursurile de schimb ale mai multor valute, printre care euro şi dolar

Câteva dintre cele mai mari grupuri bancare din lume sunt bănuite că au manipulat piaţa schimburilor valutare, influenţând cursuri de schimb şi înşelându-şi clienţii pentru a obţine câştiguri. Un grup de traderi care lucrează pentru unele dintre cele mai mari bănci din lume ar fi înfiinţat un chat electronic în care schimbau informaţii privind comenzile pe care le au din partea investitorilor pentru care lucrau, folosind aceste date pentru a obţine profituri însemnate. În momentul de faţă, grupurile americane JPMorgan şi Citigroup şi Standard Chartered şi RBS din Marea Britanie sunt cele în jurul căreia a izbucnit un adevărat scandal internaţional privind manipularea cursurilor de schimb, însă ancheta vizează şi alţi giganţi mondiali precum UBS (Elveţia) şi Deutsche Bank (Germania). Practic, acelaşi cartel de traderi ar fi implicat aceste bănci pe măsură ce şi-au schimbat locurile de muncă, înţelegerea dintre ei fiind una folosită de ceva vreme.

Nicuşor Dan: legea descentralizării, ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Cum încalcă propunerea legislativă Constituţia României

Legea Descentralizării prin care Guvernul vrea să-şi asume marţi răspunderea în faţa Parlamentului conţine prevederi extrem de grave asupra patrimoniului istoric, consideră preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan. Matematicianul compară situaţia cu momentul 1977, atunci când dictatorul Nicolae Ceauşescu a desfiinţat Direcţia Monumente Istorice. Alături de societatea civilă, reprezentanţii UNESCO critică de asemenea noua lege. Un protest spontan faţă de Legea Descentralizării va avea loc începând cu ora 18.00 la ieşirea din Parcul Izvor de lângă Palatul Parlamentului. Cei care se opun proiectului de exploatare minieră cu cianuri de la Roşia Montană, dar şi cei care nu sunt de acord cu explorarea gazelor de şist vor şi ei prezenţi.

CURENTUL

Nepotism marca USL: Toni Greblă şi-a "detaşat" fiul ca viceconsul la Paris, pe banii românilor

Sarabanda sinecurilor continuă la MAE sub conducerea pesedistă asigurată de ministrul Titus Corlăţean, cel care a devenit deja campionul nepotismului în diplomaţie. Toţi colegii săi de la PSD şi-au băgat pe rând nevestele, amantele sau copiii. Şi nu oricum, ci în posturi lejere şi bine plătite din Europa şi SUA. Londra, Paris sau Los Angeles, toate aceste posturi diplomatice au fost căpuşate de "băieţii deştepţi" care au ca merite doar un nume de familie sus-pus sau o relaţie amoroasă cu fruntaşii PSD. Ziarul "Curentul" a scris în ultimele luni de mai multe astfel de exemple, printre care se numără Corina Drăgotescu, Vali Vasilica Staicu - amanta .lui Dan Şova sau mai nou fiul juristului-şef al PSD, senatorul Toni Greblă - Octavian Greblă. Concret, fiul senatorului PSD Toni Greblă - Octavian Greblă - a ajuns, de aproape un an, într-un post călduţ şi bine remunerat la Paris în calitate de viceconsul, după cum precizează romaniacurata.ro. CV-ul acestuia rămâne necunoscut.", scrie romaniacurata.ro, subliniind că studiile şi pregătirea profesională a odraslei pesediste rămân deocamdată o mare necunoscută.

Cu pierderi uriaşe, CFR Marfă îşi permite luxul să dea mai mulţi bani pentru bonusuri şi directori

Ministerul Transporturilor a pregătit un nou proiect de buget la CFR Marfă, în care sunt prevăzute bonusuri şi cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri în scădere cu peste 9% şi pierderi în urcare de 4,4 ori faţă de varianta aprobată la începutul lunii noiembrie. CFR Marfă estimează venituri de 1,02 miliarde lei în acest an, în scădere cu 9,4%, şi pierderi de 220,1 milioane lei, mai mari de 4,4 ori faţă de sumele prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2013 aprobat la începutul lunii noiembrie, reiese din proiectul de rectificare al BVC. Bugetul de venituri şi cheltuieli al transportatorului feroviar de marfă a fost aprobat printr-o hotărâre a Guvernului din 6 noiembrie. La rubrica "bonusuri", în varianta aprobată la începutul lunii noiembrie este trecută suma de 871.000 lei, iar în proiectul de modificare aceasta urcă la 1,12 milioane lei. Totodată, la "cheltuieli aferente contractului de mandat", noul buget prevede suma de 1,48 milioane lei, faţă de 1,21 milioane lei în forma actuală. În această categorie intră banii primiţi de administratori, membrii AGA, cenzori şi directorul general, potrivit companiei.

Se strânge laţul: George Copos, verificat în România pentru spălare de bani în Republica Liechtenstein

Problemele judiciare ale afaceristului George Copos se întind cu mult peste hotarele României, până în îndepărtata Republică Lichtenstein. Judecătorii care analizează dosarul transferurilor au hotărât ieri să aprobe solicitarea unei instanţe din Lichtenstein, de formare a unei comisii rogatorii care să-l verifice pe Copos. Acesta este bănuit de spălare de bani pe teritoriul acestui stat. Potrivit procedurilor internaţionale, instanţa străină trimite celei româneşti întrebările, documentele şi procedurile ce urmează a fi îndeplinite pe teritoriul României, în cazul de faţă privindu-l pe George Copos, iar judecătorii români le administrează fără a le cenzura, întrucât ancheta judiciară se află în desfăşurare pe teritoriul statului solicitant. Implicarea lui Copos în presupusele fapte de spălare de bani din Lichtenstein s-a aflat în aprilie 2013, când magistraţii Curţii de Casaţie au anunţat, la judecarea în recurs a dosarului transferurilor, că au primit prin Ministerul Justiţiei o cerere a unui tribunal din Liechtenstein referitoare la stadiul cercetărilor faţă de George Copos.

CURIERUL NATIONAL

Capitalurile interne, insuficiente pentru reluarea creşterii economice

Investiţiile străine vor continua să fie suportul pentru o creştere economică accelerată, care să permită României să recupereze decalajele faţă de media europeană, dar formarea capitalului intern trebuie deopotrivă susţinută, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, informează Mediafax. "Fără îndoială, capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapidă a creşterii economice şi o restrângere a decalajelor. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne uităm la capitalurile interne", a spus Olteanu. Oficialul BNR a reamintit că în ultimii 20 de ani acţionarii români s-au capitalizat pe ei şi au decapitalizat companiile, chiar dacă în mod legal. Olteanu a mai arătat că principiul "distrugerii creatoare" lăsat să funcţioneze de la primele momente ale capitalismului, prin care întreprinzătorul slab, hedonist, era scos din piaţă de întreprinzătorul înţelept, nu mai este atât de simplu în ziua de astăzi.

Fiscul suflă în ceafa persoanelor fizice

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reglementat, printr-un proiect de ordin pentru aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale prin care stabileşte că organul fiscal poate cere informaţii de la autorităţi şi instituţii publice, informaţii pe care le va analiza şi confrunta cu declaraţiile depuse de persoana fizică. Constatările din urma verificărilor vor fi discutate cu persoana cercetată de Fisc sau cu împuterniciţii acesteia. În urma controalelor, se va stabili, după caz, diferenţa de bază de impozitare, organele abilitate putând cere inclusiv sechestrul asigurător pe bunurile considerate a fi fost obţinute în mod nejustificat. Termenul de verificare nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv un an în cazul în care sunt necesare verificări în afara ţării. Persoana fizică supusă verificării fiscale este obligată să permită accesul pe terenurile sau imobilele deţinute, dacă autoritatea consideră că acest lucru este necesar în anchetă

Telenovelă tristă, cu bani "stricaţi"

Ar fi o greşeală să ne înfuriem, atunci când vedem scumpiri, pe cei care măresc preţurile. O întrebare mai la îndemână ar fi aceea dacă nu cumva se ieftineşte banul. În această eroare par a cădea oamenii în Venezuela. Săptămâna trecută, preşedintele socialist Maduro a anunţat că autorităţile din această ţară au băgat în spatele gratiilor "peste 100 de burghezi", "paraziţi capitalişti" care se îmbogăţesc scumpind mărfurile, transmite Reuters. Diferenţa între hoţia extremă a regimului Maduro şi caimacul luat în Europa cu 2% inflaţie (despre care s-a spus că nu a ucis pe nimeni) este aceeaşi între a te trezi cu casa jefuită şi a fi buzunărit de alţii. Totuşi, scumpirile sistematice, fie de 2%, reprezintă un furt mult mai mare decât simpla buzunăreală. Vedem cu toţii cum banii inflaţionişti ajung mai întâi sub formă de credite preferenţiale la categorii privilegiate din rândul oligarhiei. După ce ei se vor fi îndestulat, banii ajung şi la oamenii de rând care iau de pe rafturi bunurile... deja scumpite. Aceasta este tărăşenia prin care se fură de la săraci spre a se da bogaţilor.

Bursa poate ajunge din urmă capitalismul românesc

Interesul lumii investiţionale pentru România este în creştere, a declarat ieri pentru CNBC Europe Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti. Acesta a spus că a avut numeroase întâlniri cu investitori străini şi a sesizat un interes sporit pentru piaţa de capital românească, iar reuşita ofertei publice de la Romgaz arată că acest interes este real. "Investitorii internaţionali vor să investească în active româneşti de calitate", a spus Sobolewski. Întrebat de reporter dacă va putea ajuta la creşterea Bursei de la Bucureşti aşa cum a construit din nimic Bursa din Varşovia, Sobolewski a marcat existenţa unei diferenţe. Astfel, dacă în cazul polonez piaţa de capital s-a creat odată cu economia de piaţă, în România există deja capitalism, doar că piaţa de capital este rămasă în urmă faţă de tot ce există în această ţară. Această groapă poate fi acoperită, însă, dacă piaţa va fi mai deschisă pentru investitorii externi şi mai prietenoasă pentru toţi participanţii.

O bancă lansează reţeaua de agenţi de vânzare directă

Bancpost introduce reţeaua de Agenţi de Vânzare Directă (AVD), un nou canal de distribuţie care aduce produsele bancare la uşa clienţilor săi persoane fizice. "Noua forţă de vânzări va aborda piaţa în mod pro-activ, va asista clienţii în spaţiile selectate de către aceştia şi va oferi suport personalizat pe durata întregului proces de achiziţie a produselor, de la alegerea celor mai potrivite soluţii financiare până la pregătirea documentelor şi obţinerea aprobărilor necesare. Astfel, clienţii vor beneficia de economie de timp, confort, asistenţă profesională şi soluţii financiare personalizate", se arată într-un comunicat al băncii.

EVENIMENTUL ZILEI

Roşca-Stănescu a luat credit 3.000.000 de euro, nu l-a achitat şi a intrat în faliment

Senatorul a luat un credit de trei milioane de euro, în condiţii avantajoase: pe 36 de luni - cu 35 de luni perioadă de graţie - dar nici aşa nu l-a putut achita. Banca încearcă să recupereze ce se mai poate din garanţii. Problemele senatorului de Dâmboviţa, Sorin Roşca-Stănescu (64 de ani), se înmulţesc. În ultima lună, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut plângere penală împotriva parlamentarului pe care l-a acuzat de fals în declaraţii şi incompatibilitate, iar liderii PNL l-au exclus din partid pentru declaraţii nefondate. Judecătoria Sectorului 1 a decis, pe 17 octombrie, executarea silită a lui Roşca-Stănescu, la solicitarea BRD Group Societe Generale. Banca are de recuperat creditul principal de trei milioane de euro şi dobânzi aferente de 112.039,21 de euro. Potrivit dosarului de executare silită, Roşca-Stănescu nu a plătit nicio rată din creditul de trei milioane de euro luat de la BRD - Agenţia Primăverii.

O POSIBILĂ CHEIE PENTRU "SCANDALUL NANA". Victor Ponta va controla toate vânzările de terenuri

Crin Antonescu a exclamat ieri: "Preşedintele PC este doar un subordonat al d-lui Ponta şi atunci e normal să discut cu dl. Ponta", anunţând astfel ruperea relaţiilor dintre PNL şi Partidul Conservator. Ştia Antonescu ce ştia: fostul aliat PC se întoarce cu faţa spre PSD. Ultima dovadă: un proiect al Ministerului Agriculturii, condus de liderul PC, Daniel Constantin, care plasează în directa subordonare a premierului toate tranzacţiile de terenuri extravilane din România. Proiectul de lege aruncă o lumină nouă şi asupra "Scandalului Nana": nu e exclus ca tot tapajul să fie menit a trece toate terenurile arabile sub controlul lui Ponta. O mişcare strategică Potrivit documentului, piaţa funciară va fi reglementată de Autoritatea de Administrare şi Reglementare a Pieţei Funciare. Aceasta va lua fiinţă prin reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului şi va trece din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a premierului Ponta.

MEGASCANDAL. Şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a ascuns acţiunile deţinute de soţia lui la o firmă ce operează hotelul Internaţional din Bucureşti

Descoperirea a fost făcută de jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media. Soţia şefului ANAF este asociată cu un off-shore din Cipru. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că dacă un şef ANAF nu declară acţiunie soţiei, el poate fi schimbat din funcţie. Hotelul "Internaţional" din Bucureşti, parte din lantul cu acelaşi nume controlat de companiile familiei lui Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, este operat de o firmă deţinută de soţia şefului ANAF, Gelu-Ştefan Diaconu, şi de un off-shore cipriot cu legături de afaceri clare cu familia Ruşanu, scrie Centrul de Investigaţii Media. Mihaela Diaconu şi off-shore-ul cipriot Cartha Limited sunt asociaţi în firma Comity Prod Exim, fiecare deţinând câte 50 la sută din acţiuni. Cu toate acestea în declaraţiile de avere şi de interese ale şefului ANAF acţiunile soţiei nu sunt înscrise.

JURNALUL NATIONAL

FERMA PREŞEDINTELUI. Când va cădea primul cap?

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, pus pe făraş; Papici Lucian, Rădulescu Adrian şi Băsescu Traian, încă pe scaune! Cele 300 de hectare cumpărate de familia Băsescu la Nana au dat prima recoltă de mătrăgună. În "Ferma preşedintelui" musteşte un ghem de acte de trafic de influenţă în care sunt implicaţi înalţi funcţionari ai statului, dar şi bancheri, notari, evaluatori. Suspiciunile privind legalitatea acordării creditului au determinat un cutremur la vârful CEC Bank, cea mai mare bancă românească al cărei acţionar este statul, prin Ministerul Finanţelor. Radu Gheţea are zilele numărate în fruntea CEC Bank, procedura administrativă de înlocuire fiind o formalitate. Premierul Victor Ponta a anunţat că Radu Gheţea nu va mai fi preşedinte al CEC, urmând ca ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să-l "execute" pe bancherul susţinut de Traian Băsescu.

NATIONAL

Coabitarea se muta la DNA!

Procurorii anticoruptie si membrii Corpului de control al premierului sunt prinsi, in ultima vreme, intr-un intens schimb de replici. Insa nu este nici pe departe vorba de obisnuita porcaiala publica pe tema justitiei, ci de o colaborare tehnica tot mai stransa. Practic, oamenii Laurei Codruta Kovesi si cei ai lui Victor Ponta, pe langa sesizarile oficiale pe care cei din urma le-au inaintat catre DNA, au descoperit ca ancheteaza in paralel mai multe spete privind posibile fapte de coruptie comise de inalti functionari publici si demnitari ai statului roman. Si, poate spre surprinderea si oftica multora, nu doar ca nu si-au dat la gioale, dar chiar, in unele dosare, au facut un schimb pretios de informatii si documente, astfel ca anchetele comune au avansat rapid.

Pesedistii il reevalueaza pe Antonescu: E fraier, deci bun de presedinte!

Incalziti timp de noua ani de Traian Basescu, social-democratii au ajuns la concluzia ca loviturile lui Crin Antonescu sunt ca niste mangaieri parintesti pe cap. "Este adevarat ca Antonescu nu are stofa de prezidentiabil. O spun ai lui, nu numai noi. Dar tocmai aceasta delasare, aceasta moliciune il recomanda. Crin Antonescu nu-si va permite sa-si incalce atributiile, sau sa faca smecherii cu Constitutia", ne-a declarat un lider social-democrat. Totodata, acesta a dezvaluit ca PSD are deja un plan prin care sa-l puna la respect pe Antonescu, in cazul in care acesta ar incerca sa devina un presedinte "jucator". "Il suspendam! Scurt, fara drept de apel. Crin Antonescu nu este parsiv si malefic ca Traian Basescu. In situatii de criza, Antonescu nu stie sa se descurce. Este mai fraier, politic vorbind. Deci nu va fi greu sa-l neutralizam", a mai precizat pesedistul.

Ilie Serbanescu: Proprietatea statului, transferata ilegal la privati

Analistul economic Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei in Guvernul Ciorbea, considera ca sectorul privat din Romania este ineficient. Fostul demnitar sustine ca statul a transferat ilegal proprietati catre privati. "Faptul ca transferul activelor de la stat la privat s-a facut pe baze ilegale are alta semnificatie pentru viitor. Sistemul privat din Romania nu are cum sa fie performant si eficient. Ii mai trebuie 10-20 de ani ca sa devina asa", a spus Serbanescu. El a folosit cuvantul "ilegal " in mod repetat. "Vreau sa atrag atentia ca din acest transfer urias, 80% au fost mijloace ilegale, iar 20% au fost privatizari. Grosul a fost prin suprafacturare cand statul a fost achizitor si subfacturare cand statul a fost vanzator. Restul a fost evaziune fiscala", a tinut sa precizeze analistul economic. El a remarcat faptul ca, in ultimii 15 ani, Romania s-a transformat dintr-o economie subdezvoltata si ineficienta intr-o colonie a unui stapan colectiv, nu unic. "Stapanul unic s-ar fi comportat cum se comporta fata de o proprietate a lui. Asa, fiecare taie din bucata asta cat poate si nimeni nu da peste mana celorlalti. E de luat de la stat.

PUTEREA

Decebal Popescu face jocurile pe ruta Mihai Gherman

Gheorghe Decebal Popescu, consultantul ministrului Dan Nica şi şeful CA al Radiocom - societate deţinută integral de Ministerul Societăţii Informaţionale -, figurează pe statul de plată al societăţii Digital Data Services. Această firmă IT a urcat rapid, în ultimii ani, în topul contractelor pe bani publici, în timp ce funcţionarul Gheorghe Decebal Popescu a încasat 338.000 de lei de la Digital Data Services. Digital Data Services este conectată la "lumea bună" a afacerilor digitale prin nume vehiculate în afacerea INTRAROM. În ce priveşte conflictul de interese, acesta a ieşit din culise zilele trecute, când firma înfiinţată de Mihai-Liviu Gherman, fiul fostului senator Oliviu Gherman, a câştigat un contract de 800.000 de euro cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - ANCOM.

ROMANIA LIBERA

Ce efecte poate avea despărţirea lui Antonescu de Voiculescu

Liderul PNL, Crin Antonescu, vrea să rupă protocolul cu Partidul Conservator, dar un posibil efect ar fi destrămarea USL. Între timp, PC tatonează PSD, formaţiune alături de care vrea să rămână la guvernare. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că relaţia cu PC în cadrul Alianţei de Centru Dreapta (ACD) nu mai există de mai multă vreme. "De facto, ACD nu mai există de mult. Nimeni nu doreşte să umble prin tribunale, dar dacă nu ar exista niciun impediment juridic, ar exista o formalizare igienică a situaţiei", a spus Antonescu. Dincolo de declaraţiile publice, pentru liberali ruperea protocolului ACD reprezintă un subiect delicat. Motivul: potrivit protocolului USL, această alianţă este formată între PSD şi ACD. Dispariţia ACD ar implica renegocierea protocolului USL, între PSD, PNL şi PC. Renegocierea protocolului ar putea avea rezultate neprevăzute, ca de exemplu PSD să nu mai accepte principiul parităţii, pentru a-i forţa pe liberali să părăsească Uniunea.

Ipoteza lui Lăzăroiu: Gâdea, candidatul PC la prezidenţiale

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, luni, într-un interviu acordat publicaţiei "Evenimentul Zilei", că directorul general al Antenei 3, Mihai Gâdea, ar putea fi un candidat al PC-ului la prezidenţiale. Lăzăroiu a mai spus că, dacă Dan Voiculescu ar deschide lista la alegerile europarlamentare cu două sau trei dintre vedetele Antenelor, partidul ar obţine cel puţin 5%. "De ce nu? Gâdea, Badea, Tudor, Ursu, Stoicescu, asta e zestrea electorală a lui Voiculescu. Sunt convins că dacă PC ar deschide lista cu măcar doi sau trei din cei enumeraţi, partidul ar lua cel puţin 5% la europarlamentare", a declarat consilierul prezidenţial. Despre candidatura lui Mihai Gâdea, Sebastian Lăzăroiu arată că ar fi "suficient cât să încurce lucrurile. În orice caz voturi care pot fi negociate în al doilea tur. Cinci la sută nici nu ar fi puţin. Mai ales că ar lua din electoratul USL".

Record de impopularitate pentru Hollande

Media franceză este deosebit de critică faţă de preşedintele Hollande, care, cu o cotă de popularitate de 20%, este considerat asemenea "pilotului unui avion care nu mai răspunde comenzilor". Strada protestează, puterea cedează. Nu este vorba de o revoluţie ci de o succesiune de revolte care ameninţă să se extindă. Nu mai este vorba că se clatină guvernul, că cedează majoritatea, este vorba că ţara se apropie de haos-radare distruse, impozite pe care francezii nu mai vor să le plătească, şeful statului fluierat la marcarea unui eveniment istoric. Plecată din Bretagne, nemulţumirea socială a câştigat ansamblul teritoriului şi autorităţile avertizează contra riscurilor derapajelor. "Crispare", "furie", "exasperare" sunt cuvinte evocate de prefecţi pentru a califica climatul social pretutindeni în Franţa. Ei precizează că fronda contra ecotaxei nu se limitează doar la Bretagne şi s-a extins la nivelul a cel puţin 23 de departamente. Franţa adună veşti proaste şi din exterior.

Cum poate fi debarcat Gheţea de la conducerea CEC Bank?

Preşedintele CEC, Radu Gheţea, va fi schimbat din funcţie. Declaraţia a fost făcută duminică de premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la o emisiune TV. CEC este o bancă deţinută sută la sută de către stat, iar ministrul de Finanţe are dreptul să examineze activitatea preşedintelui acesteia, în AGA şi în Consiliul director. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ a răspuns că Banca Centrală nu poate face verificări în ceea ce priveşte activitatea managerială la CEC, aceasta fiind atribuţia acţionarului, respectiv a Ministerului de Finanţe. Cum poate fi demis Radu Gheţea? Ce paşi trebuie să urmeze acţionarul băncii şi care sunt costurile demiterii? În astfel de cazuri sunt prevăzute anumite compensaţii băneşti pentru cel demis? Până la închiderea ediţiei RL nu a primit nici un răspuns de la Ministerul Finanţelor.

ZIARUL FINANCIAR

Clasa de business: Ziarul Financiar să continue să fie leul de pază al economiei

Ziarul Financiar a sărbătorit ieri 15 ani de la lansarea pe piaţă printr-un eveniment la Bursa de Valori, unde a dat startul şedinţei de tranzacţionare, şi prin dezbaterea "România 1998-2013-2028" de la sediul Băncii Naţionale. Un nivel al veniturilor de 75% din PIB-ul mediu al UE peste 15 ani şi un PIB per capita de 10.000 de euro în 2018 faţă de 7.000 în prezent, o completă lipsă de complexe a naţiunii şi un sector economic privat cu adevărat eficient. Dacă eliminăm accentele de pesimism aproape inevitabile în faţa acestei crize care pare că nu mai are sfârşit, aşa ar trebui să arate România în următorul deceniu şi jumătate, adică 15 ani. În 15 ani, pentru că ieri ZF a împlinit 15 ani, ocazie cu care a organizat la sediul BNR seminarul "15 ani de la lansarea Ziarului Finan­ciar: România 1998, 2013, 2028", la care au participat peste 200 de invitaţi din lumea businessului.

Ziarul Financiar a invitat comunitatea de business să imagineze viitorul României cu ocazia a 15 ani de la lansare. "Faceţi parte din conştiinţa comunităţii de afaceri", au transmis oamenii de business ZF-ului

A încerca să prognozezi ce va fi peste 15 ani este un demers îndrăzneţ. A nu-ţi propune să o faci înseamnă a nu vedea dincolo de astăzi. La împlinirea a 15 ani de la apariţie, ZF a făcut un astfel de exerciţiu şi i-a invitat pe oamenii de afaceri să-şi imagineze unde va fi România peste alţi 15 ani. Şi cum nimic nu este nou sub soare, la seminarul organizat ieri la BNR, "15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028", oamenii de afaceri, analiştii, bancherii şi-au amintit că lumea a mai trecut prin crize şi chiar în anul apariţiei ZF România experimenta o criză. "Nu sunteţi doar o înşiruire de statistici, faceţi parte din conştiinţa comunităţii de afaceri", avea să spună despre ZF Vasile Iuga, country managing partner în cadrul PwC România. Cum s-a transformat România în 15 ani şi cum va arăta peste 15 ani? O astfel de întrebare a provocat ieri, la seminarul ZF, un balet de opinii.

România încearcă să profite de momentul bun şi să ia locul Poloniei drept destinaţie favorită a investitorilor în regiune

Listarea Romgaz, cea mai mare companie de stat românească pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa de la Londra, a atras atenţia investitorilor străini asupra companiilor româneşti. Adăugând vânzarea unui pachet de 1,62% din Petrom de către BERD şi listarea unei participaţii de 10% din producătorul de energie Nuclearelectrica, bursa de la Bucureşti a traversat cele mai active trei luni din ultimii ani. Primul-ministru Victor Ponta şi principalii actori ai Bursei de Valori Bucureşti în­cear­că în aceste zile să profite de această atenţie pentru a pro­mova România ca principala des­tinaţie pentru investiţii din regiune. Ei au vorbit despre potenţialul României la televiziunea americană CNBC, în cadrul unei serii de emisiuni prin care aceasta încearcă să descopere cea mai atractivă piaţă din Europa Centrală şi de Est (România, Ungaria sau Po­lonia).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb