REVISTA PRESEI - 20.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Victor Ponta şi-a liniştit baronii

Conducerea PSD a respins ieri paritatea cu PNL în desemnarea candidaţilor comuni pentru alegerile locale şi parlamentare, aceştia urmând să fie selectaţi în baza ponderii actuale şi a sondajelor de opinie. Discuţiile din cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD au avut loc în condiţiile în care Victor Ponta începe azi turneul în teritoriu pentru a lua pulsul baronilor. Potrivit unor surse, mandatul lui Ponta este de a propune partenerilor ca proporţia candidaţilor pe listele comune să fie dată de ponderea actuală şi de sondajele de opinie. De exemplu, în cazul consiliilor judeţene, PSD va da candidaţii în cele 17 judeţe pe care le conduce, iar liberalii în cele cinci pe care le au în prezent. Pentru cele 15 judeţe conduse de PDL, sondajele urmează să decidă care dintre candidaţii potenţiali ai celor două partide are şansele cele mai mari de câştig. Acelaşi mecanism ar trebui aplicat, în viziunea PSD, şi în cazul primăriilor.

Sinuciderea unui om împlinit

Sorin Dănilescu, şeful diviziei online a trustului Intact, şi totodată fiul lui Constatin Dănilescu, directorul sportiv de la Dinamo, s-a sinucis, ieri, aruncându-se de la etajul cinci al blocului în care locuia. Cunoscuţii spun că Sorin era un om împlinit şi nu-şi dau seama ce l-ar fi împins să-şi ia viaţa. Tatăl lui Sorin, directorul Sportiv al clubului Dinamo, Constantin Dănilescu, spune că nu-şi dă seama ce l-a împins pe fiul său la un asemenea gest. "Nu-mi explic ce motive a avut să facă asta. Era realizat pe toate planurile", a spus Tică Dănilescu. Şeful secţiei sport de la "Adevărul", Dorin Chioţea, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Sorin, a spus că nu înţelege ce motive ar fi avut să recurgă la acest gest.

"50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu" la TVR 1

Emisiunea "50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu" va putea fi urmărită săptămânal, în fiecare duminică, de la ora 18.00. Producţia este structurată sub forma unui dialog între scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu şi filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu. Emisiunea se declară a fi una de "igienă mentală" şi îşi propune să stimuleze capacitatea oamenilor de a gândi pe cont propriu. "E vorba de lucruri care ne frământă pe toţi, unele pentru că le suportăm zi de zi, altele pentru că fac parte din constantele vieţii înseşi. Ce facem cu viaţa noastră, de ce facem sau spunem prostii, de ce urâm sau de ce invidiem, ce sens are cititul, la ce e bună democraţia sau dacă e bine să faci politică sunt întrebări care ne privesc pe toţi şi în jurul cărora, conştient sau nu, ne construim viaţa", spune Gabriel Liiceanu despre scopul emisiunii.

Judecata ţigănească taie justiţia românească - un rrom şi-a mutilat nevasta ca să-şi răscumpere onoarea

Stabor romano, sau divanul ţigănesc, este cel care împarte dreptatea, după reguli clare şi simple, valabile pentru fiecare comunitate. Urmând modelul creştinilor, care trebuie să respecte cu sfinţenie cele zece porunci, ţiganii şi-au ales şi ei nouă legi de bază, de la care nu se pot abate: să nu omori, să nu loveşti, să nu furi, să nu iei nevasta altuia, să nu minţi, să nu calomniezi, să nu juri strâmb, să respecţi decizia judecătorului, iar ţiganca să nu treacă prin faţa unui ţigan sau a unui animal cu copite, ci numai prin spatele acestora. "Legile noastre sunt nescrise, dar sunt respectate de ţigani cu sfinţenie. Judecătorul trebuie să fie un om drept, iar familia lui n-are voie să aibă conflicte cu absolut nimeni.

Testamentul lui Paţurcă: fără Constantinescu la înmormântare!

"Vă implor să mă ardeţi, iar cenuşa mea să o puneţi la Troiţa din Piaţa Universităţii", îi roagă Cristian Paţurcă, în testamentul său, pe cei pe care i-a lăsat în urmă. Pe cutia în care sunt aşezate mai multe scrisori de adio - cărora artistul le-a dat numele de "testament" - scrie apăsat: "Am trăit pentru ţara mea, neamul meu şi regele meu". Pentru când va veni momentul, Cristi Paţurcă a aşternut pe hârtie ultimele sale gânduri pentru Vlad, fiul său, Sorana, fosta soţie, "moţul" Florian Pittiş şi alţi prietenii dragi. În "testament", Paţurcă cere ca fostul preşedinte Emil Constantinescu "şi clica lui" să nu fie lăsaţi să participe la funeralii!

Un preşedinte chinez la Casa Albă: ce primeşte America

Vizita lui Hu Jintao în SUA aduce administraţiei lui Barack Obama contracte de 45 de miliarde de dolari. China va cumpăra şi 200 de Boeing-uri. Barack Obama a oferit prima cină de stat în cinstea unui lider chinez din ultimii 13 ani, dar primirea pompoasă ascunde tensiuni şi probleme spinoase. Hu Jintao a sosit la Baza Aeriană Andrews din Florida marţi seară şi a participat apoi la o primă cină privată cu preşedintele american, Barack Obama. Ieri, cei doi şefi de stat au purtat discuţii spinoase pe teme economice, politice şi de securitate. Astăzi, Hu se va întâlni cu lideri ai Congresului şi cu oameni de afaceri la ­Washington, după care va pleca spre Chicago, unde programul său include vizitarea unui liceu. Summitul este probabil ultimul al lui Hu Jintao ca preşedinte al Chinei. El se va retrage în 2012, când va fi înlocuit de vicepreşedintele Xi Jinping.

CURENTUL

Vîntu: Operaţiunea "Accident casnic" reloaded

Cum spuneam recent, Vîntu a declanşat operaţiunea "Vreau afară!" deoarece, pentru el, ţara a intrat la apă şi nu vrea cu niciun chip să-şi urmeze ţara. Adică nu vrea să intre la apă. Am prezentat astfel cåteva dintre tertipurile utilizate de el, în ultima vreme, pentru a-i lua locul lui Nicolae Popa în lumea liberă. Deşi îl creditasem cu o imaginaţie bogată în inventarea de minciuni pentru uzul instanţei, mai ales după şmecheria cu ginecologul vienez care i-a prescris medicamente pentru inimă, Vîntu a ajuns la fundul sacului. Se autoplagiază la modul grosolan, dacă ar fi să ne luăm după zvonul verificat şi lansat, ieri, de un cotidian bulevardier, conform căruia SOV şi-a rupt piciorul.

Patriarhia: "Pentru o nuntă sau botez se poate plăti chiar 7-8.000 de lei"

"Tarifele" vehiculate în ultimele zile pentru oficierea slujbelor de nuntă sau de botez sunt "chifle de presă", iar Patriarhia Română nu are competenţe în a stabili aceste sume, ele fiind decise de fiecare parohie în parte, a declarat, pentru HotNews.ro, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. "Eu slujesc la o biserică în centrul Capitalei unde s-a stabilit 200 de lei la botez şi 300 la cununie maximum. Această situaţie se regăseşte la foarte multe biserici, în mediul rural se face slujba chiar şi cu 50 de lei. În plus, preoţii oficiază slujbe şi gratuit, în special pentru familiile de tineri. "Este adevărat că există în Bucureşti anumite biserici preferate pentru nunţi cu mare fast, prezentate şi de voi, presa, unde această contribuţie este posibil să se ridice la 7-8000 de lei", a adăugat purtătorul de cuvânt al BOR.

O eventuală alianţă PDL-UNPR - sperietoare pentru Ponta şi Crin

Eventualitatea unei alianţe PDL-UNPR, pentru alegeri, după modelul PSD-PNL, îi dă fiori reci lui Victor Ponta, liderul pesedist lansându-se într-un atac extrem de vehement, ca şi cum dreptul la alianţă ar aparţine exclusiv PSD şi PNL. Virulenţa lui Ponta a fost declanşată de o declaraţie făcută ieri la RFI de către preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, care a sugerat oportunitatea realizării unei alianţe a forţelor proguvernamentale.

CURIERUL NAŢIONAL

Rocadă nucleară de 4 miliarde de euro

Canadienii de la Lavalin, ruşii de la Atomtechnoprom şi americanii de la Bechtel vor să intre în EnergoNuclear. Cehii de la CEZ au renunţat deja, iar nemţii de la RWE sunt pe picior de plecare. Statul român are acum 60%, dar nu-şi permite să investească pentru mai mult de 40% din proiectul reactoarelor 3 şi 4. Energia nucleară care va fi produsă de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă atrage ca un magnet investitorii care nu au dificultăţi financiare sau nu sunt implicaţi în alte proiecte costisitoare. La termenul-limită pentru depunerea scrisorilor de intenţie, americanii de la Bechtel şi alte două consorţii (primul format din patru firme ruseşti, iar cel de-al doilea din canadieni, italieni şi români) şi-au arătat interesul faţă de construcţia reactoarelor 3 şi 4.

Cea mai scumpă maşină vândută în 2010 este un Rolls Royce Phantom

Pentru modelul coupe al gamei s-au achitat peste 460.000 de euro. Ferrari a dat 20 de unităţi, 10 dintre ele cu valori de la 160.000 la 320.000 euro. Dacă s-ar ţine cont de maşinile achiziţionate de cetăţenii unei ţări de-a lungul unui an, atunci am putea spune că România nu se află deloc în criză. Bogaţii României s-au întrecut şi anul acesta în achiziţii de maşini scumpe, a căror valoare de cumpărare contrastează puternic cu starea economiei naţionale. Cea mai scumpă maşină vândută anul trecut în România este un Rolls Royce Phantom Coupe, care a costat peste 460.000 de euro, urmată de un Ferrari 599 de 320.000 de euro şi un Rolls Royce Ghost de peste 270.000 de euro, informează Mediafax. Preţurile pentru cele două modele Rolls Royce nu includ costurile de transport. Ferrari 599 este produs în serie limitată, de numai 599 de unităţi.

Parlamentul European: Agricultura să fie considerată sector strategic

Raportul şi textul iniţial al rezoluţiei au fost prezentate de eurodeputata română Daciana Sârbu. Votată prin ridicare de mână, rezoluţia subliniază rolul esenţial al agriculturii europene în asigurarea cu alimente, la preţuri accesibile, a europenilor şi nu numai. La iniţiativa grupului europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor, în agenda actualei sesiuni a PE au fost incluse un raport şi o rezoluţie referitoare la situaţia actuală a agriculturii europene şi rolul ei esenţial în asigurarea cu alimente, la preţuri accesibile, pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene şi nu numai. Raportor şi autor al textului iniţial al rezoluţiei a fost eurodeputata română Daciana Sârbu, membră în Comisia PE pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, precum şi supleantă în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Angajamentele FRF şi LPF privind vânzarea drepturilor TV, supuse dezbaterii publice

Consiliul Concurenţei aşteaptă punctele de vedere ale persoanelor interesate până la data de 4 februarie. Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerea de angajamente pe care Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi le asumă în privinţa modului în care sunt vândute drepturile comerciale asupra competiţiilor fotbalistice, aşteptând punctele de vedere ale persoanelor fizice şi juridice interesate până la data de 4 februarie. În paralel cu investigaţia aflată în derulare, autoritatea română de concurenţă a efectuat o evaluare preliminară a angajamentelor formulate de FRF şi LPF în vederea remedierii problemelor care ar putea constitui încălcări ale legislaţiei naţionale şi comunitare în domeniul concurenţei.

EVENIMENTUL ZILEI

"Turiştii vor veni să vadă cum e Tunisia fără dictator"

În urma protestelor, românii cu afaceri în Tunisia speră că noua atracţie turistică pentru străini va fi să vadă cum e o ţară fără dictator. În timp ce protestele din Tunisia continuă chiar şi după ce preşedintele Zine al-Abidine Ben Ali a fugit din ţară, românii care au afaceri acolo speră ca lucrurile să revină repede la normal. Dincolo de tancuri, ziduri de poliţişti şi coloane de fum, ceva idei optimiste au început să se înfiripe, timid. Câţiva români care se ocupă cu turismul în ţara africană visează la încasări spectaculoase: speră că turiştii de pe tot mapamondul vor lua cu asalt Tunisia crezând că exotismul a crescut odată cu eticheta de "locul de unde un dictator a dat bir cu fugiţii", pusă de ştirile despre revoluţie.

Boala, aliatul lui Sorin Ovidiu Vîntu în lupta cu justiţia

Sorin Ovidiu Vîntu răspunde acuzaţiilor că s-ar sustrage justiţiei, susţinând, într-un comunicat de presă, că a suferit un accident în urma căruia are o triplă fractură de rotulă şi este imobilizat la pat de trei săptămâni. "Dacă aş dori să fug de justiţie, nu m-aş refugia într-un spital din România, ci m-aş duce să prind peşte în Caraibe", susţine Vîntu, precizând că o "nefericită întâmplare aruncă în interiorul acestei perioade şi un termen al procesului în care sunt implicat". În plus, în comunicatul de presă transmis, Sorin Ovidiu Vîntu aminteşte de "ura profundă" pe care i-o poartă Traian Băsescu, susţinând că "acest proces nu e nimic altceva decât expresia urii profunde (...) o ură care este slujită prin intoxicare, manipulare şi abuzuri". Omul de afaceri nu-i uită nici pe "jurnaliştii săraci cu duhul" din "presa de partid" pe car e îi acuză că "împărtăşesc nu doar admiraţia şi supunerea faţă de idolul lor, ci şi un IQ de nivelul unui păstârnac".

Pensiile militarilor mai mult cresc decât scad

La nivelul Ministerului Apărării nu a fost întocmită, încă, o statistică din care să reiasă dacă efortul bugetar pentru plata pensiilor recalculate va fi mai mic sau, de fapt, mai mare. Tevatura iscată pe marginea recalculării pensiilor militare pare să fi fost un balon de săpun. Datele oficiale făcute publice ieri de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu indică cine ştie ce scăderi ale pensiilor militare în urma recalculării, ba, dimpotrivă, arată creşteri. Situaţie în care ia naştere întrebarea logică: "scade sau, de fapt, creşte efortul bugetar pentru plata pensiilor militare recalculate?". Cu alte cuvinte, se face vreo economie la buget ori întreg scandalul, ca şi procedura de recalculare, se vor dovedi inutile?

Băncile de la noi se pregătesc să dezgheţe creditarea

Volumul total al împrumuturilor firmelor şi populaţiei de la bănci va creşte cu 7% anul acesta, estimează analiştii UniCredit. Economiile din regiune îşi revin greu din cauza lipsei creditelor. Băncile din România vor da anul acesta populaţiei şi firmelor mai multe credite. Creşterea este estimată la 7% pentru acest an, pentru ca să ajungă, anul viitor, la 10,5%, potrivit analizelor realizate de specialiştii UniCredit cuprinse într-un raport lansat ieri la Viena. Cu tot îngheţul resimţit de piaţă, creditarea a urcat în 2010 cu 3,8%, după un avans de 3,4% în anul precedent, potrivit datelor UniCredit.

FINANCIARUL

Afacerea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă a atras Bechtel şi un sponsor PDL

Procedura de selectare a demarat încă din toamna anului trecut şi se va finaliza anul viitor. Constructorul reactoarelor de la Cernavodă va fi desemnat în prima jumătate a anului 2012. Deocam­dată statul are probleme cu investitorii străini, care au început să se retragă din acţionariatul EnergoNuclear, şi cu lipsa de bani. Canadienii s-au asociat cu un sponsor al PDL, Elcomex IEA. Proiectul este estimat la 4 miliarde de euro.

Băncile au ajuns să reprezinte jumătate din averea SIF-urilor

Deşi au expunere diversificată pe sectoarele economice, speranţele sunt legate în continuare de pachetele de la instituţiile de credit. Acţiunile SIF au avut, în ultimii ani, o mişcare a cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) peste media pieţei, atât prin prisma obiec­tului de activitate - din do­meniul financiar, cât şi prin rezultatele bune obţinute. Explicaţia rezidă şi în aştep­tările investitorilor privind valoarea acti­velor administrate, SIF-urile având o expunere mai mare de 50% din active pe acţiuni ale băncilor.

Chiriile din centrul Capitalei s-au majorat cu până la 15%

Creşterile s-au produs doar în zonele ultracentrale din Capitală. În cartiere, tendinţa descrescătoare s-a consolidat în 2010, cu maxime negative de peste 33%. Anul trecut, în marile oraşe, scăderea medie a chiriilor nu a depăşit 16%. Anul trecut piaţa chiriilor a continuat să întreţină imaginea de declin în imo­biliare, majoritatea proprietarilor de locuinţe disponibile la închiriere redu­cându-ăi pretenţiile financiare cu până la 33%. Cu toate acestea, chiriile solicitate de anumiţi rentieri în zonele centrale ale Capitalei au înregistrat un curs contrar tendinţei de piaţă, exprimat prin creşteri de până la 16%.

A. Şaramet: Vom garanta investiţiile, nu subzistenţa

FNGCIMM acordă în acest an prioritate creditelor pentru investiţii şi mai puţin celor pentru asigurarea capitalului de lucru. Principalul obiectiv de anul trecut al FNGCIMM a fost ca întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) să nu opereze şi mai multe concedieri, a declarat Aurel Şaramet, preşedintele instituţiei, care spune că obstacolul major în calea finanţării firmelor îl reprezintă timpul de acordare a creditelor de către bănci. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat anul trecut garanţii de 490 de milioane de euro, cu 26% mai mult decât în 2009. Ga­ranţtiile oferite de Fond au fost destinate pentru credite bancare care s-au ridicat la 950-980 de milioane de euro.

eGuvernare, în faliment. MCSI amână patru proiecte cu finanţare externă

Au mai rămas fără resurse de la bugetul public în 2011 eParticipare, Supercomputing şi un proiect de egalitate între femeile şi bărbaţii din IT. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), condus de deputatul PDL Valerian Vreme, intră în noul an cu un buget aprobat de guvern de 192,2 milioane de lei, diminuat cu 29% faţă de alocările bugetare ale guvernului pentru anul 2010. Instituţia va renunţa astfel la 32 de angajaţi şi va amâna o parte din proiectele ce ar putea obţine finanţări externe. Potrivit documentului de alocare bugetară pentru anului 2011 aprobat de Guvernul României, Ministerul Comu­nicaţiilor şi Societăţii Informaţionale va primi anul acesta 192.297.000 de lei. Suma este mai mare decât cea estimată în 2010 pentru acest an, 166.658.000 de lei, dar cu aproximativ 29% mai mică decât valoarea de 271.383.000 de lei aprobată anul trecut de guvern pentru MCSI.

GÂNDUL

Ţara cu 680 de maşini de peste 200.000 de euro

Plătesc sute de mii de euro pentru o maşină pe care o ţin drept bibelou în garaj. Până când România va avea şi drumuri, posesorii de maşini de lux străbat ţara cu automobilul urcat pe trailer. Cea mai scumpă maşină vândută anul trecut în România a fost un Rolls Royce Phantom Coupe de peste 460.000 de euro. Alţi doi români sunt fericiţii posesori al unui Ferrari 599 de 320.000 de euro şi al unui Rolls Royce Ghost de peste 270.000 de euro. Când vine vorba de maşini foarte scumpe, inevitabil intră în discuţie şi vechea problemă - există drumuri în România pentru ca cei care au un automobil de lux să se poată bucura de plăcerea condusului? Sau automobilul este cumpărat doar pentru a fi văzut, servind mai mult de bibelou.

Cum a ajuns în aer 70 la sută din pensia singurului român în spaţiu

"Pe vremea lui Ceauşescu era un banc cu mine. Se zicea că atunci când cand m-aş fi întors din Cosmos aş fi fost întrebat: Prunariu, cum considerăm zilele alea de stat în Cosmos? Zile libere sau concediu fără plată?" Dumitru Prunariu face haz de necaz după ce s-a trezit fără 70 la sută din pensie dintr-un motiv, spune el, halucinant: pentru cei trei ani cât s-a pregătit în URSS pentru zborul în spaţiu şi pentru călătoria în Cosmos în sine, nu există documente justificative luate în considerare la recalcularea pensiei. Prunariu, care este general şi pensionar militar, a povestit, miercuri seara, la Antena3, că a căutat prin toate unităţile militare pe unde a fost angajat hârtiile cerute, pe care le-a trimis apoi la minister.

Bucureştenii ar putea decide, printr-un referendum, soarta primarilor de sector: varianta Udrea-Oprescu pentru apariţia SUPERPRIMARULUI CAPITALEI

Proiectul Legii Capitalei, prin care primarii de sector vor dispărea lăsând locul la şase viceprimari aflaţi la mâna primarului general, se loveşte de rezistenţa dură a trioului Chiliman-Piedone-Vanghelie. Aflată în fază de proiect, Legea Capitalei a stârnit deja protestele primarilor Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone şi Daniel Marian Vanghelie. Aceştia cer ca legea să fie aprobată în urma unui referendum. Ideea organizării unui referendumeste susţinută şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dar şi şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea. Dacă acesta va fi organizat sau nu se va decide în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cel mai probabil la şedinţa din luna februarie. Proiectul Legii Capitalei este încă în fază de lucru şi va fi supus dezaterii opiniei publice la jumătatea lunii februarie.

Au venit facturile la căldură: la Bucureşti s-a scumpit frigul, în Timişoara plăteşti 56% în plus

La Bucureşti, în decembrie, a fost cu 4-5 grade mai frig în case dar facturile vin cu aproape 100% mai mari decât în noiembrie. La Timişoara, gigacaloria a sărit de la 162 de lei - iarna trecută, la 252 de lei. Au început să sosească facturile la căldură pe decembrie. În Iaşi, Oradea , Timişoara sau Braşov sunt mai mari decât iarna trecută - la Timişoara chiar cu 56%. În Bucureşti, facturile primite de asociaţiile de proprietari indică aproape dublarea costului căldurii şi apei calde, faţă de luna noiembrie.

JURNALUL NAŢIONAL

Udrea l-a băgat pe Boc în gura Americii. Ambasadorul SUA i-a cerut premierului să nu aprobe legea privind publicitatea

Noua legea privind publicitatea stradală, făcută după bunul plac al ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, riscă să declanşeze un scandal la nivel internaţional. Jurnalul Naţional a intrat în posesia unei scrisori pe care premierul Emil Boc a primit-o de la ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein. Deşi este folosit un limbaj diplomatic, Mark H. Gitenstein este foarte ferm şi îi atrage atenţia lui Emil Boc că legea promovată de Elena Udrea privind piaţa outdoor încalcă principiile internaţionale de comerţ.

Comoara îngropată în pivniţa Palatului Parlamentului

Parcarea subterană din curtea Casei Poporului rezervată demnitarilor va fi reparată şi dotată cu o spălătorie auto, pentru 3,25 milioane de euro. Curtea interioară a Casei Poporului adăposteşte ruinele stadionului Republicii, sub care se află o parcare subterană cu 519 locuri destinată parlamentarilor români. Şoferii demnitarilor folosesc această parcare încă din anul 1994, când ruinele au fost trecute în administrarea Camerei Deputaţilor. La scurt timp după preluare, Camera Deputaţilor a început să aloce în fiecare an bani de la bugetul de stat pentru investiţii. Ultima investiţie se ridică la aproximativ 13,25 milioane de lei, bani alocaţi pentru "definitivarea şi amenajarea Parcajului Subteran de pe platforma Palatului Parlamentului". În realitatea se va construi o spălătorie auto şi se vor executa lucrări de terasamente, hidroizolaţii, drenaj, reţele electrice de iluminat exterior etc.

Umilinţă şi bătaie de joc

Cozile pentru declaraţiile privind fondul de sănătate, ca pe vremea lui Ceauşescu. "Suntem umiliţi şi toţi cei aflaţi la putere îşi bat joc de noi! Sunt pentru a treia zi consecutiv la această coadă nenorocită şi tot nu cred că o să reuşesc să ajung în faţă până la închidere. După două şi jumătate ni se închide uşa-n faţă şi suntem trimişi acasă", spunea miercuri o femeie adusă la capătul răbdării de haosul de la Casa de Asigurări de Sănătate a Munici­piului Bucureşti (CASMB). "Am venit a doua oară să stau la coadă, pentru că ei nici măcar nu au anunţat că toate sectoarele s-au mutat aici. Ieri am stat pentru Sectorul 3 şi azi stau pentru alte două", mai spunea una dintre persoanele care şi-au pierdut ziua în faţa casei de asigurări. Oa­menii s-au aşezat la coada de sute de ­persoane încă de la ora 4:30, pentru a reuşi să depună declaraţiile privind obli­gaţiile de plată la fondul de să­nă­tate sau să ceară adeverinţe de asigurat.

NAŢIONAL

Lovitură pe piaţa afacerilor cu statul. Cataramă mobilează tribunalele

Rămas în conul de umbră al politicii, Viorel Cataramă are în continuare succese în afaceri.Milionarul Viorel Cataramă a câştigat licitaţia deschisă de Ministerul Justiţiei în vederea mobilării sălilor de judecate de la nu mai puţin de 23 de instanţe din ţară. Concret, compania sa îşi va livra produsele către trei curţi de apel, şase tribunale şi 14 judecătorii risipite în toată ţara. Nu este vorba doar de câteva scaune şi băncuţe, ci despre mobilarea en-gross a sălilor de judecată. Astfel, Elvila va livra birouri pentru toată lumea: judecători, grefieri, avocaţi, procurori, preşedinte de instanţă, dar şi piedestalele instalate pentru completul de judecată, banchetele pentru public şi pentru arestaţi, plus pupitrele folosite de avocaţi şi martori.

Americanii controlează conturile politicienilor români

Hillary Clinton doreşte să cunoască datele de pe cărţile de credit folosite de orice persoană care are legătură cu România. Aşa reiese dintr-o dezvăluire făcută de WikiLeaks în cadrul scandalului Cable Gate. Cererea semnată de Clinton se referă la datele pe care diplomaţii americani trebuie să le colecteze din România. În marea lor majoritate, informaţiile solicitate de Departamentul de Stat către Ambasada de la Bucureşti se referă la date publice despre starea generală a României. De regulă astfel de informaţii sunt strânse de americani pentru a publica diferite statistici despre toate statele lumii.

Un palat de un miliard de dolari pentru Putin

Deşi îi place să se prezinte ca un apărător al celor săraci, premierului rus Vladimir Putin îi place să trăiască bine. Şi nu oriunde, ci într-un palat. Un grup de oligarhi i-a îndeplinit visul, oferindu-i un palat în stil italian, în valoare de un miliard de dolari, în apropierea staţiunii Novorosiisk de pe malul rusesc al Mării Negre. Deşi palatul "adevăratului ţar al Rusiei" este vizibil din satelit de câteva luni bune, discreţia asupra acestui subiect delicat a fost păstrată cu stricteţe până nu demult. Cel care a făcut dezvăluiri şocante în acest sens este omul de afaceri Serghei Koleşnikov, care investea bani în numele lui Putin.

Se aplică şi la noi modelul lituanian? Amenzi pentru clienţii prostituatelor!

Foamea îşi spune cuvântul şi pe străzile marilor oraşe ale României. S-au înmulţit nu doar contribuabilii care privesc cu jind vitrinele magazinelor, cerşetorii şi aurolacii, dar şi prostituatele. Multe dintre ele s-au întors de afară, de când combinaţiile nu au mai mers şi acum se văd nevoite să presteze la marginea bulevardelor, pe câte doar 20 - 30 de lei. Raziile obosite ale jandarmilor şi agenţilor de la ordine publică nu mai au nici un efect asupra "fetiţelor". Iar fenomenul a explodat în Capitală, unde şi în timpul zilei, principalele artere sunt împânzite de "mimoze" ieşite la produs. Iar singura şansă ca această cloacă infracţională să dispară este revenirea la propunerea de a se adopta şi la noi modelul lituanian. Ţară care a scăpat de prostituţia stradală după ce au început să fie amendate nu doar prostituatele, dar şi clienţii acestora.

PUTEREA

Vanghelie, prezentat în America drept primarul Bucureştiului

Marian Vanghelie a reuşit în capitala Americii ceea ce nu a reuşit în capitala de la noi: să ajungă primarul general al Bucureştilor. Dus de Cozmin Guşă în vizită oficială în Washington, Marian Vanghelie i-a "capacitat" pe americani într-atât de tare încât primarul Washingtonului a crezut că se întâlneşte cu edilul Bucureştiului, nu doar cu primarul celui mai sărac sector al Capitalei. Primarul sectorului 5 face zilele acestea o vizită oficială în SUA. În Washington, mai precis. Marian Vanghelie bifează întâlnire după întâlnire cu personalităţi americane.

EXCLUSIV. Prefectul Capitalei a solicitat verificarea stimulentelor acordate de Sorin Oprescu

Prefectul Capitalei s-a autosesizat după ce a citit presa şi a solicitat Direcţiei de Achiziţii Publice să verifice dacă Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a acordat legal stimulente angajaţilor, anul trecut. Prefectul susţine că Primăria Capitalei trebuia să-i trimită documentele prin care Sorin Oprescu a acordat atenţii salariaţilor municipalităţii. PMB a acordat stimulente în valoare de 1.200.000 de lei pentru 60 de angajaţi, în 2010. Sumele au urcat, în cazul directorilor de la Direcţia Generală Economică, şi la 100.000 de euro.

EXCLUSIV. Prinţesa Eleonore a învăţat să-i spună "te iubesc" în română lui Theodor Paleologu

Relaţia dintre Theodor Paleologu şi Prinţesa daneză Eleonore devine tot mai romantică pe zi ce trece. Stabilită, anul trecut, în România, de dragul deputatului, prinţesa nu se grăbeşte să se întoarcă în ţara lui Hamlet, ci plănuieşte să mai petreacă o vreme în cea a iubitului ei, fost ministru al culturii. Tocmai de aceea, Eleonore a început, de marţi, o serie de cursuri de limba română, la Institutul Cultural Român. Deşi nu poate purta încă o conversaţie în limba noastră, prinţesa s-a înscris la şcoală având cel puţin o noţiune de bază: ştie deja să spună "te iubesc". Prinţesa Eleonore Af Schaumburg-Lippe face eforturi să se adapteze în România, unde s-a mutat, anul trecut, pentru a fi lângă iubitul ei, deputatul Theodor Paleologu.

ROMÂNIA LIBERĂ

Dinu Patriciu: Aş susţine un nou partid

Patronul grupului Adevărul, fost lider liberal, nu pare prea încântat de alianţa dintre PNL şi PC şi nu crede că "ar trebui să existe monedă de schimb între presă şi politică".Dinu Patriciu mărturiseşte că implicarea sa în campania din 2009 a dăunat credibilităţii trustului pe care-l patronează. Patriciu consideră că în partidele româneşti e nevoie de un nou schimb de generaţii, de aceea ar miza şi ar fi dispus să susţină un partid nou.

LIMITĂRI. Noul sistem informatic al Casei Naţionale de Sănătate rezolvă doar o mică parte din problemele sistemului medical. Ce nu rezolvă noul sistem informatic al CNAS

Guvernul a plătit peste 36 milioane de euro pentru un program de informatizare în domeniul sanitar care, în linii mari, poate doar să ţină evidenţa pacienţilor şi să prevină dubla decontare a unei reţete de către casele de asigurări. Noul sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a început să funcţioneze acum un an, după ce s-a lucrat 11 ani la el. Practic, informatizarea sistemului sanitar asigură o evidenţă a pacienţilor, dar nu şi un control riguros al cheltuielilor, este concluzia la care au ajuns medicii, economiştii din spitalele româneşti şi specialiştii în IT.

Economia promite să crească rapid, dar nu chiar acum. Este România mai atractivă decât China?

Pentru companiile vest-europene, România şi Bulgaria sunt cele mai atractive ţări în care să-şi extindă producţia. Europa Centrală şi de Est - în special România şi Bulgaria - este regiunea cu una dintre cele mai bune perspective economice pe termen mediu din lume, chiar peste grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), potrivit Erste Bank. Până în 2015, costurile cu forţa de muncă în zona de coastă a Chinei vor creşte până la nivelul Europei de Est, iar transportul naval deja sporeşte substanţial costurile, a explicat Geoff Cutmore, realizator CNBC şi gazda unei dezbateri a Erste despre regiune. Astfel, Europa de Est oferă avantaje multiple: o creştere ceva mai lentă a costurilor cu munca, costuri mult mai mici de transport, mai ales în contextul unei perspective incerte a preţului petrolului, şi apartenenţa la zona comunitară. Preşedintele Erste Group, Andreas Treichl, a spus că principala problemă. a economiilor din regiune este că politicienii au un rol prea mare. "România şi Bulgaria nu merg foarte bine în acest moment, însă a le compara cu Grecia este total greşit", a precizat totuşi bancherul.

O nouă mărire de salarii la fabrica de automobile de la Piteşti se prefigurează în acest an. Cât câştigă muncitorii de la Dacia

Dacia reprezintă unul dintre produsele româneşti cel mai bine vândute în străinătate. Anul trecut producătorul de automobile de la Piteşti a înregistrat un număr record de vânzări: 349.000. S-a resimţit acest lucru şi în salariile muncitorilor? Reprezentanţii patronatului francez al Automobile Dacia au declarat că, în 2010, salariul mediu brut al unui muncitor a fost de 3.027 lei lunar. Salariul este mai mare decât venitul lunar brut de anul trecut pe economia naţională care, potrivit Institutului Naţional de Statistică, a fost de 1.925 de lei. "Salariul mediu net la Dacia e în jur de 2.000 de lei. Banii aceştia, în jur de 450 de euro, îi câştigă un muncitor profesionist, de execuţie", explică liderul sindical Iordache. El precizează că salariul unui muncitor debutant este in jur de 1.650 de lei net. Pe treapta următoare de salarizare se situează muncitorul profesionist, 2.000 de lei net, apoi personalul administrativ şi inginerii, cu peste 2.500 de lei net.

ZIARUL FINANCIAR

Brokerii dau mii de euro să apară pe Google lângă Fondul Proprietatea

Mai multe societăţi de brokeraj au alocat bugete de câteva mii de euro pentru a apărea primele pe internet atunci când investitorii caută pe Google informaţii despre Fondul Proprietatea. Miza este dată de comisioanele din tranzacţii pe care brokerii le-ar putea încasa dacă utilizatorii decid să cumpere sau să vândă acţiuni la fond prin intermediul lor. La o simplă căutare pe Google a termenului "Fondul Proprietatea" apar drept rezultate website-urile societăţilor de brokeraj Ieba Trust, Estinvest, Prime Transaction, Tradeville şi Goldring, bine poziţionate în partea de sus a paginii, în faţa site-ului oficial al Fondului Proprietatea. AdWords, serviciul de publicitate online plătită al Google care funcţionează după metoda cost pe clic, le permite acestor brokeri să se promoveze alături de cel mai fierbinte subiect al momentului - Fondul Proprietatea. Mai mult, unii dintre aceştia, precum societatea Estinvest din Focşani, au lansat site-uri proprii dedicate Fondului Proprietatea.

Sistemul PPP a adus ungurilor şi polonezilor sute de kilometri de autostrăzi. De ce în România nu merge?

Ungurii au finalizat în parteneriat public-privat (PPP) aproape 145 de kilometri de autostradă în 2010, în timp ce polonezii au semnat în ultimii trei ani două astfel de contracte pentru construcţia a 168 de kilometri de autostrăzi. La polul opus, România a avut numai tentative eşuate de a încheia astfel de contracte pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Mai mult, noua lege a PPP-ului este puternic contestată de specialişti. Ungaria a finalizat în 2010 de circa 15 ori mai mulţi kilometri de autostradă decât România, care nu a reuşit anul trecut să inaugureze decât 10 kilometri din autostrada Transilvania. La unguri, peste 90% din cei 156,6 kilometri daţi în folosinţă anul trecut au fost realizaţi în sistem de parteneriat public-privat, potrivit informaţiilor transmise de biroul românesc al Agenţiei de dezvoltare pentru investiţii şi comerţ din Ungaria (ITDH). De altfel, tronsonul Dunaujvaros - Szekszard (65,1 kilometri), care reprezintă cea de-a treia secţiune a autostrăzii M6, a fost finalizat într-un timp record de 20 de luni, în urma unei investiţii de 520 mil. euro.

Raiffeisen: Cererea de credite corporate a început să crească

Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank, a şaptea bancă locală, spune că observă o cerere mai mare de finanţări din partea companiilor şi se aşteaptă ca acestea să fie motorul creşterii finanţărilor acordate pentru tot restul anului.

Cea mai mare reducere de pensie militară, 10.179 lei

Cea mai mare reducere de pensie militară este de 10.179 lei, în cazul unui comandor cu stagiu incomplet, iar cea mai mare creştere, la stagiu complet, este de 3.193 de lei, reiese din situaţia recalculării pensiilor militare pe baza adeverinţelor de venit postată miercuri pe site-ul MApN. Din cele 3.264 de pensii de peste 3.000 de lei, din categoria pensionarilor cu carieră militară incompletă, 559 pensii vor fi majorate, iar 2.705 scad. Astfel, cea mai mare reducere a unei pensii a fost de 10.179 lei, a unui comandor, acesta având anterior o pensie de 14.408 lei. În urma recalculării acesta a rămas cu o pensie de 4.229 lei. Un alt comandor a pierdut, în urma recalculării 9.788 lei, de la o pensie de 14.024 lei ajungând la 4.236 lei. Tot în urma recalculării, unui comandor i-a crescut pensia cu 2.546 lei, de la 4.576 la 7.122 lei, iar unui colonel şi unui căpitan comandor li s-au majorat pensiile cu un leu.

Pierderile Volksbank din România au trimis în corzi divizia din est

Volksbank International, divizia österreichische Volksbanken care controlează operaţiunile din Europa Centrală şi de Est, a avut pierderi operaţionale în anul 2010 pentu prima dată, din cauza "turbulenţelor" de la divizia românească, potrivit ziarului austriac Der Standard. österreichische Volksbanken a luat măsuri anul trecut pentru limitarea pierderilor Volksbank România şi pentru a evita devalorizarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de grupul austriac la divizia românească, evaluat la 500 de milioane de euro. Der Standard citează surse "din cercurile bancare", informaţiile nefiind confirmate oficial deoarece bilanţul pe 2010 nu a fost definitivat încă în detaliu österreichische Volksbanken vrea să vândă Volksbank International (VBI). Potrivit ziarului, cele mai puternice interese pentru achiziţionarea operaţiunilor central-est-europene ale Volksbank vin din Rusia, de la Sberbank, şi din China, de la fondul de stat CIC.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb