REVISTA PRESEI 20.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 ianuarie 2016

ADEVARUL

Primul bruiaj în relaţia PNL-Cioloş. Cum mai pot modifica liberalii legea electorală

Refuzul premierului Dacian Cioloş de a modifica legea electorală astfel încât primarii să fie votaţi în două tururi de scrutin a stârnit criticile liberalilor. PNL poate modifica legea în Parlament, însă are nevoie de voturile UNPR. Premierul Dacian Cioloş a refuzat "oferta" PNL de a modifica legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă (OUG), amintind că legea care permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost rezultatul unui compromis între PNL şi PSD. "E o lege pe care Parlamentul a votat-o, o lege care s-a decis printr-o înţelegere politică. Nu cred că este democratic ca un guvern independent să modifice prin ordonanţă de urgenţă o decizie politică", a spus Dacian Cioloş, în urma unei conferinţe organizate ieri la Parlament chiar de PNL.

Cioloş nu vrea să cureţe mizeria cuplului Gorghiu-Blaga

Premierul Dacian Cioloş a luat ieri o decizie politică importantă, care pune PNL, mai precis conducerea acestui partid, într-o situaţie dificilă. Este vorba de refuzul de a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă articolul din Legea electorală care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Diplomatic, dar ferm, Cioloş a transmis celor doi co-preşedinţi ai PNL, Alina Gheorghiu şi Vasile Blaga, că nu are chef să cureţe mizeria făcută de ei în cârdăşie cu PSD, în mai anul trecut, când aleşii liberali au votat în deplină înţelegere alături de colegii lui Victor Ponta o lege electorală cu prevederi aberante, printre care şi cea referitoare la alegerea primarilor într-un singur tur. PNL în mandatul Alina Gorghiu- Vasile Blaga este în continuare un partid neperformant şi nereformat. Succesul căderii guvernului Ponta nu este o reuşită a PNL, a capacităţii politice a liderilor acestui partid de a impune decizii majore la nivel naţional, ci a revoltei populaţiei.

ALERTĂ Creşterea taxei pe ambalaje va scumpi mâncarea cu până la 30%

Patronatele din industria alimentară sunt în alertă maximă în această perioadă, pentru că producătorii sunt puşi în faţa creşterii exponenţiale a taxei pe ambalaje, care ar putea duce fie la falimentul unor firme, fie la scumpiri masive ale produselor. Această taxă, care acum este de 65 de lei pe tonă, va urca - după 25 ianuarie - la 2.000 de lei pe tonă, mărind peste pragul suportabil costurile de producţie. "Un borcan cu mazăre costă acum trei lei, dar după 25 ianuarie va costa mai mult de patru lei. Asta pentru că pe ambalajul respectiv (borcanul de sticlă) producătorul va plăti o taxă de mediu de doi lei per kilogram şi, în plus, va trebui să administreze singur toate celelalte costuri aferente reciclării", a declarat pentru "Adevărul" Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Germania îşi pierde influenţa în Europa

Germania începe să-şi piardă influenţa în Europa, o dovadă în acest sens fiind reprezentată de schimbările care se înregistrează la nivelul formaţiunilor ce fac parte din rândurile popularilor europeni. Rezultatele înregistrate în 2015 la alegerile care au avut loc în mai multe ţări europene demonstrează clar faptul că PPE devine tot mai slab. Grecii au ales stânga radicală. În Portugalia, electoratul a sancţionat Partidul Popular pentru măsurile de austeritate luate, iar Polonia a spus "nu" coaliţiei formată din Platforma Civică şi Partidul Poporului Polonez. În plus, la câteva zile după summitul din decembrie, spaniolii l-au lăsat pe Rajoy, lider al Partidului Popular, fără majoritate parlamentară. În acest context, în familia politică a PPE rămâne un singur şef de guvern dintr-o ţară puternică: Angela Merkel. Iar Angela Merkel, cancelarul german, pare să fie izolată. Deşi subliniază de fiecare dată când are ocazia că actuala criză a refugiaţilor este o problemă europeană, care necesită un răspuns european, Merkel nu mai are parteneri puternici, care să o ajute să se ajungă la un compromis.

Presa rusă: Moscova se teme de o flotă a NATO în Marea Neagră, pe care o pregăteşte în România

Publicaţia rusă Kommersant scrie că "România va discuta cu NATO despre constituirea unei flote aliate la Marea Neagră" în care ar putea intra "nave militare din SUA, Germania, Italia şi Turcia". La rândul său, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta notează că Moscova pregăteşte o reacţie la planurile Bucureştiului deoarece, spun experţii, capacităţile de luptă ale acestei flote aliate le vor depăşi pe cele ale Flotei Rusiei din Marea Neagră. Zilele trecute, pe site-ul guvernului de la Bucureşti a fost publicat un document în care Ministerul Apărării din România a lansat o iniţiativă privind constituirea unei grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată în Marea Neagră / Black Sea Flotilla, scrie ziarul rus, citat de agerpres.ro.

Planeta se "îneacă" în petrol. Ce ţări bogate suferă cel mai mult după scăderea preţurilor

Planeta "se îneacă" în petrol, însă efectele nu sunt la fel peste tot: dacă pentru şoferi colapsul cotaţiilor petrolului este de bun augur datorită ieftinirii carburanţilor, pentru statele producătoare de ţiţei acest lucru se traduce în pierderi, deficite bugetare, reduceri de cheltuieli sau chiar scumpiri pentru anumite produse. Cele mai afectate sunt ţările care au producţie în perimetre marine de mare adâncime, acestea necesitând investiţii mult mai mari. Astfel, Marea Britanie are un cost de producţie de 52,5 dolari pe baril, în vreme ce Brazilia extrage "aurul negru" cu un cost de 48,8 de dolari pe baril. Rusia are un cost mediu de 17,2 dolari pe baril, Iranul extrage petrol la 12,6 dolari pe baril, în vreme ce ţările arabe au cele mai mici costuri din lume: Emiratele Arabe Unite scot barilul de ţiţei cu 12,3 dolari, Irakul - 10,7 dolari, Arabia Saudită - 9,9 dolari, în timp ce Kuweitul are cel mai mic cost din lume, de 8,5 dolari pe baril. In România extracţia se face la costuri totale în jurul a 30 de dolari pe baril, iar OMV a anunţat recent că se lucrează la un plan de austeritate pentru a reduce costurile.

Petrolul care valorează mai puţin decât nimic: petroliştii americani te plătesc ca să le iei ţiţeiul

Petrolul este atât de abundent şi de ieftin în SUA încât o companie a făcut inimaginabilul: a postat un anunţ în care arată că ar plăti pe oricine doreşte să preia ţiţeiul său. Compania în cauză este Flint Hills Resources LLC, braţul de rafinare al imperiului industrial al fraţilor Charles şi David Koch. Aceasta a anunţat că oferă -0,5 dolari pe un sortiment de petrol de slabă calitate extras din statul Dakota de Nord, care conţine mult sulf. În urmă cu un an, petrolul respectiv costa 13,5 dolari pe baril, iar în ianuarie 2014 era 47,6 dolari, conform Bloomberg. Preţul negativ vine ca urmare a lipsei conductelor de transport, dar subliniază problemele pe care le înfruntă producătorii americani de petrol. Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au scăzut cu mai bine de 70%, de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri sub 28 de dolari, cel mai mic nivel din ultimii 13 ani.

Criza petrolului, faza pe proteste: oamenii ies în stradă în Azerbaidjan

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a beneficiat din plin când cotaţiile petrolului creşteau, dar acum trebuie să facă faţă protestelor din urma colapsului monedei naţionale. Banii din petrol şi forţele de ordine bine echipate au asigurat mult timp loialitatea populaţiei în Azerbaidjan pentru preşedintele Ilham Aliyev. Dar devalorizarea cu o treime a manatului, moneda naţională a Azerbaidjanului, a făcut ca populaţia să iasă în stradă în oraşele Quba şi Siyazan, scrie Reuters. "Preţurile cresc, oficialii sunt corupţi, nu există locuri de muncă şi nu ne putem plăti creditele", spune Afqan, un azer de 28 de ani din Quba. Poliţia a fost mobilizată în număr mare pentru a stopa extinderea protestelor, într-un an în care Aliyev încearcă să îşi facă reclamă prin atragerea drepturilor de organizare a unei curse de Formula 1.

Nicio firmă nu mai asigură mentenanţa sistemului prin care funcţionează cardul de sănătate

Contractul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu firma care se ocupa de mentenanţa sistemului prin care funcţionează cardul de sănătate a expirat în luna decembrie 2015. CNAS a demarat anul trecut o licitaţie în acest sens, însă nicio firmă nu s-a înscris. Astfel, în momentul în care a expirat contracul cu firma care se ocupa iniţial de acest mentenanţa sistemului, CNAS a început procedurile pentru o nouă licitaţie care va avea loc zilele următoare. Preşedintele CNAS a precizat că sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate trebuie monitorizat în fiecare zi, acesta fiind un sistem foarte mare, cu foarte mulţi utilizatori. În ultima perioadă, medicii de familie s-au plâns de faptul că sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate este blocat.

BANCHERUL

ANPC publică o nouă variantă a legii pentru transpunerea Directivei 17 privind creditele imobiliare

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat pe site-ul propriu pentru consultare publică a treia variantă a proiectului de lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile, o transpunere a Directivei 17/2014 care trebuie sa intre in vigoare din 21 martie. Prima variantă a acestui proiect de lege a fost publicată încă din luna februarie 2015, in plin scandal al creditelor in franci elveţieni, când in Parlament se discuta o lege privind conversia acestor credite cu suportarea unor pierderi de către bănci, lege care nu a mai ajuns să fie adoptată, după opoziţia băncilor, BNR si FMI. In proiectul ANPC, instituţie condusă la acea vreme de PSD-istul Marius Dunca, se prevedea că se poate face conversia unui credit in valută la cursul BNR din data conversiei, iar dacă fluctuaţia ratei de schimb este mai mare de 20%, cum este cazul francului elveţian (CHF), băncile trebuie sa ofere clienţilor o reducere a ratelor cu cel puţin 10%. Aceasta prevedere este menţinută si in proiectul de acum.

Topul celor mai ieftine conturi bancare: UniCredit intră in clubul băncilor cu 0 comisioane, dar cu condiţia încasării salariului

Contul cu comision 0 tinde sa devina un slogan pentru tot mai multe bănci in căutarea de noi clienţi. Deşi puţine îşi permit încă luxul de a le oferi clienţilor un cont fără comision lunar de administrare, concurenţa in creştere ar putea marca o noua tendinţă. Mai ales ca ultima venită in clubul conturilor gratis, UniCredit Bank, practica anterior cel mai mare comision de pe piaţa bancara pentru un cont: 7,5 lei lunar. In noua oferta de tarife pentru 2016, UniCredit a scăzut comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard la doar 3 lei, iar in acelaşi timp a lansat o oferta de cont 0 pentru cei care încasează lunar o suma de minim 700 de lei din salariu sau alte surse de venituri. Exista însă două bănci, Banca Transilvania (BT) si Libra Bank, care nu condiţionează in niciun fel oferta de cont gratis. Mai mult, ambele bănci adaugă servicii suplimentare, de asemenea gratuite. In partea opusa, băncile cu cele mai mari costuri sunt BRD, OTP Bank, BRCI, Leumi si Credit Agricole.

CURENTUL

Jihadiştii au agresat cibernetic site-uri româneşti

Teroriştii care îşi imaginează că dacă se aruncă în aer îi aşteaptă pe lumea cealaltă virgine şi băutură şi distracţie au agresat cibernetic mai multe site-uri româneşti afişând mesaje de propagandă jihadiste. Pe site-ul ziarului Lumina al BOR a aparut scris un mesaj în arabă. Ce cretin îşi poate imagina că ultracreştinii care citesc ziarul Lumina vor da doi bani pe mesajele lor? Serviciul Român de Informaţii anunţă că în anul 2015 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de agresiuni cibernetice, inclusiv asupra unor website-uri aparţinând unor entităţi publice (din administraţia publică, învăţământ, cercetare şi sănătate) sau private din România. Informaţiile au fost publicate în ultimul număr al revistei SRI, Intelligence. "Distribuţia agresiunilor nu a relevat un tipar anume, fiind vizate entităţi cu obiecte de activitate diverse, fără a se urmări în mod specific afectarea website-urilor aparţinând instituţiilor guvernamentale sau ale unor organizaţii ori societăţi comerciale de importanţă strategică sau relevante în plan ideologic.", anunţă SRI.

Întâlniri - de Tia Şerbănescu

Cea mai tristă zi din an (18 ian, conform cercetătorilor britanici) a fost deosebit de intensă la Bucureşti. Politicienii şi-au alungat tristeţea procedând la întâlniri: te mai iei cu vorba, mai auzi un compliment şi ziua devine suportabilă. Dl Iohannis s-a întâlnit cu dna Victoria Nuland care a apreciat imediat bronzul preşedintelui ("arătaţi foarte bine") şi "progresele substanţiale" în lupta anticorupţie. Aici cercetătorii britanici au nimerit-o: a fost cea mai tristă zi pentru corupţie căci dna Kovesi a fost proclamată "Europeanul anului". După întâlnire însă, preşedintele a căzut în tristeţe: a cerut strămutarea procesului (recursul în anulare) în care a pierdut o casă motivând că "presiunile mediatice" nu asigură judecătorilor "condiţia de independenţă şi imparţialitate". Bonjour, tristesse! Tertip frumos, bine-ai venit. Dl Iohannis nu părea omul care să recurgă la asemenea tertipuri ieftine şi argumente nedemne.

EVENIMENTUL ZILEI

Arabia Saudită este în stare de panică!

Marele Regat al Arabiei Saudite - mult timp lider autoritar al preţurilor petrolului la nivel mondial - se luptă pe toate fronturile. Saudiţii pierd războaiele de proximitate atât în Siria, cât şi în Yemen; conducerea de către saudiţi a OPEC este ameninţată; nu câştigă războiul preţurilor petrolului; iar alianţa tradiţională cu Occidentul este pusă în discuţie, scrie portalul de ştiri american OilPrice.com. Din perspectiva Arabiei Saudite, Iranul pare să câştige teren peste tot. Riad-ul are mai multe vulnerabilităţi care ajută la explicarea anxietăţii pe care o emană saudiţii. 1. Arabia Saudită pierde conducerea OPEC; 2. Cheltuirea rapidă a rezervelor monetare; 3. Iranul şi-a asumat un rol conducător important printre arabii şiiţi; 4. Arabia Saudită nu poate învinge Iranul într-un conflict direct; 5. Arabia Saudită ştie că nu va putea miza pe sprijinul SUA într-un război direct cu Iranul.

Ce naţiuni mai sunt pregătite să-şi apere ţara azi? Vest-europenii la coada listei - Autor: Iulian Chifu

În această perioadă vedem cum problemele păcii şi a războiului au revenit mai acut nu numai la nivel mondial, ci chiar în jurul Europei. În Africa de Nord, în Orientul Mijlociu, în Ucraina, în Georgia sau Republica Moldova, am trăit şi trăim ameninţări ale schimbării regulilor jocului, ale revizionismului şi revanşismului pe tărâm european. Inclinaţia diferitelor populaţii spre a-şi apăra ţara e diferită, depinde de gradul de ameninţare, de pregătire militară, de patriotism, de coerenţa şi soliditate a naţiunii dar şi de tendinţa de a investi în economie şi bunăstare şi de a lua securitatea drept un bun dobândit şi în care nu merită să mai investeşti. Poate nu întâmplător, un singur stat european, Finlanda, se află peste media lumii cu 60% susţinere pentru apărarea ţării, în timp ce restul statelor europene sunt la coada clasamentului, în sondajul Gallup efectuat în acest sens după anexarea Crimeii şi declanşarea agresiunii militare ruse în Estul Ucrainei, în 2014. Fiji e primul de pe listă urmat de Maroc, singurul stat african în prim plan, iar Turcia e între primele 10 în care excelează statele asiatice: Bangladesh, Pakistan, Afganistan, India, China, Indonezia.

Vladimir Putin îi invită pe EVREI în Rusia: Lăsaţi-i să se ÎNTOARCĂ

Evreii care se simt în nesiguranţă în alte ţări europene din cauza sentimentelor antisemite pot veni în Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează DPA. "Ei pot veni la noi. Au plecat din Uniunea Sovietică. Lăsaţi-i să se întoarcă", i-a spus Putin preşedintelui Congresului European Evreiesc, Viatcheslav Moshe Kantor, în cadrul unei întâlniri la Moscova, transmite agenţia de ştiri Interfax. Kantor, care s-a născut la Moscova, a declarat că va discuta invitaţia preşedintelui Putin cu membrii Congresului pe care îl conduce de aproape un deceniu. El i-a spus liderului de la Kremlin că antisemitismul este în creştere în Europa şi că 'evreii fug din Europa cândva prosperă'. Totodată, Kantor a afirmat că evreii se confruntă în prezent cu cele mai rele condiţii în Europa de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. 'Am auzit cazuri în care oamenii se tem să poarte kippa în public. Ei încearcă să-şi ascundă etnia', a spus la rândul său Vladimir Putin.

Directorii de teatre, în război cu Ministerul Culturii

Ministerul Culturii vrea să impună o ordonanţă de urgenţă prin care director al instituţiilor culturale ar putea fi oricine are studii de management, chiar dacă provine din alte domenii. Instituţia a organizat, ieri, o dezbatere pe proiectul pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, dar propunerea ministerului a provocat scandal. Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, i-a cerut ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să retragă acest proiect de lege. "Am fost şocat de modul în care aţi abordat chestiunea Teatrului Naţional şi, prin el, a teatrului românesc, în general", a spus actorul, care a menţionat că vorbeşte în numele a 18 instituţii de cultură din ţară. "Pe această ordonanţă, sunt pe picior de război cu dumneavoastră", a adăugat Caramitru, conform Mediafax. ro.

JURNALUL NATIONAL

Ambalaje româneşti pentru brânzeturi aduse din import

In timp ce alte ţări se mândesc cu produsele montane şi au o întreagă strategie de promovare a lor, la noi se face tot ce e posibil pentru îngroparea agriculturii alpine. Pe crestele munţilor, animalele dau cel mai curat lapte şi cea mai curată carne. Producătorii montani din zona Bucovinei acuză autorităţile de la Bucureşti că-şi bat joc de ei cu bună ştiinţă. Petre Dulgheru, medic veterinar, fost şef al ANSVSA Suceava, spune că acordarea subvenţiei doar de la 10 animale în sus îi bagă în faliment pe micii crescătorii, făcând loc pe piaţă importurilor de lapte şi carne. El îi invită pe guvernanţi să renunţe la Dubai şi să meargă la o aruncătură de băţ, în Austria şi în Franţa. "Să vadă cum se face agricultura în munte, cum se subvenţionează muntele. Cu cât altitudinea este mai mare şi stai cu animalele sus pe munte mai mult, cu atât subvenţia este mai mare."

Miniştrii de ieri au devenit chiulangiii de astăzi

Pentru unii dintre miniştrii cabinetului lui Victor Ponta, căderea Guvernului de la sfârşitul anului trecut a fost mai puţin dureroasă. În loc să ajungă şomeri, s-au întors la fotoliile pe care le aveau în Parlament. Dintre miniştrii lui Ponta, trei sunt şi senatori: Liviu Pop, Gabriel Oprea şi Eugen Teodorovici. Alţi nouă sunt deputaţi: Victor Ponta, Daniel Constantin, Mihai Tudose, Rovana Plumb, Ionuţ Vulpescu, Eugen Nicolicea, Angel Tîlvăr, Nicolae Bănicioiu şi Graţiela-Leocadia Gavrilescu. În loc ca întoarcerea de la Guvern să rezolve frecventele probleme de cvorum din cele două Camere, cei 13 au îngroşat rândurile chiulangiilor. Situaţia prezenţei lor în ultimele două luni ale sesiunii trecute, fără excepţie, este catastrofală. La Camera Deputaţilor, în noiembrie au fost patru sesiuni de vot, iar în decembrie tot atâtea. Dintre foştii miniştri, cinci nu au participat la nici măcar una, în frunte cu Victor Ponta.

Sfat: păgubiţii Astra trebuie să facă cereri de plată

Fondul de Garantare a Asiguraţilor solicită păgubiţilor Astra să transmită cererile de plată (anexa 6 de pe pagina de internet a instituţiei ) pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite. Cererea o face obligatoriu păgubitul, dar acesta poate menţiona ca beneficiarul sumelor de plată să fie service- ul care a reparat maşina. Fondul a primit numai 11.200 cereri cu o valoare estimată de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 de dosare de daună preluate de la Astra. Fondul va putea face plăţi numai după ce hotârârea privind falimentul Astra rămâne definitivă, iar între data la care este depus dosarul complet şi cea în care se face plata nu vor trece mai mult de 5-7 zile.

NATIONAL

DNA, pusa sa evolueze la exerciţii impuse de Ministerul Justiţiei

In aceste zile, la Ministerul Justiţiei se va declanşa o operaţiune cu o miza uriaşa pentru viitorul imediat al societăţii romaneşti Prioritatea absoluta a noului ministru Raluca Pruna este elaborarea unei noi Strategii Naţionale Anticorupţie pentru perioada de gratie 2016 - 2020. Însă "prioritatea priorităţii" acestei strategii este reprezentata de punctul central al lucrării, si anume "identificarea cat mai adecvata a domeniilor expuse riscului de corupţie". Drept urmare, in urma acestei "identificări" se va face si "foaia de parcurs" a procurorilor de la temuta DNA. O foaie de parcurs pe care va trebui ca oamenii Laurei Codruţa Kovesi sa o urmeze, vor, nu vor, in următorii patru ani. Lucrurile devin cu atât mai interesante cu cat, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, premierul tehnocrat Dacian Ciolos a cedat conducerea Ministerului Justiţiei unor oameni cunoscuţi drept "macovisti" convinşi, in frunte cu chiar ministrul Raluca Pruna, care a fost consiliera Monicăi Macovei.

Băncile, obligate sa reducă ratele împrumuturilor in valuta

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat un proiect de act normativ prin care băncile vor fi obligate sa accepte conversia creditelor oricând si de cate ori cere debitorul. Creditorii trebuie sa ofere soluţii pentru reducerea ratelor cu minimum 10%. Conform actului normativ al ANPC, creditorul trebuie sa se asigure ca, in cazul in care un contract de credit se refera la un împrumut in valuta, contractul prevede dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă. De asemenea, băncile trebuie sa ofere si alte aranjamente de reducere a riscului valutar, astfel încât consumatorul să poată alege cea mai bună variantă.

Adrian Thiess a intrat direct pe podium in cursa pentru Primaria Capitalei

Inclus pentru prima data intr-un sondaj, după anunţarea intenţiei de a candida la Primăria Capitalei, Adrian Thiess a luat fata unor candidaţi cu mai vechi state de serviciu, situându-se pe locul doi. De abia intrat in randul candidaţilor, Adrian Thiess pare a fi pe placul bucureştenilor. Dovada in acest sens stau rezultatele sondajului realizat de SOCIOPOL in perioada 13 - 18 ianuarie, unde o secundează pe pesedista Gabriela Firea - ba chiar preia conducerea intr-unul dintre scenarii. Mai exact, Thiess s-a situat pe locul doi atât in varianta in care ar candida ca independent pur-sange, cat si in cea in care ar intra in cursa pentru Primăria Capitalei ca independent susţinut de PNL. In schimb, daca alege sa lupte in postura de independent susţinut de PSD (caz in care Gabriela Firea dispare din peisajul localelor bucureştene), Adrian Thiess ar creste brusc cu zece procente (de la 21 la 31%), fapt care îl propulsează pe primul loc in sondajul SOCIOPOL.

PUTEREA

Iulian Gherguţ, de 300 de zile în mâinile "Santinelelor"

Iulian Gherguţ - românul răpit în luna aprilie a anului trecut în Burkina Faso - este ţinut ostatic de aproape 300 de zile de către gruparea teroristă sunită Al-Mourabitoune ("Santinelele" - n.r.), care acţionează în "Magrebul Islamic", zonă care include state din nord-vestul Africii. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, într-o adresă transmisă la solicitarea PUTEREA, că mai multe instituţii "lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei" românului răpit şi face apel la precauţie în tratarea acestui caz în spaţiul public. Un expert în securitate consultat de PUTEREA e de acord cu faptul că o publicitate excesivă pe acest subiect ar dăuna eforturilor depuse pentru eliberarea ostaticului român, însă opinează că autorităţile ar fi trebuit să dea semnale în mod constant opiniei publice, prin care să sublinieze că acesta nu a fost uitat.

Mihalache îl încaieră pe Iohannis cu judecătorii

Şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că intenţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România de a da în judecată CSAT în problema relaţiei dintre justiţie şi servicii este "hazardată", el afirmând că CSAT este abilitat prin lege să dispună verificarea magistraţilor. "Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege - n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri", a declarat şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL.

Multe proiecte de gazoducte, dar doar pe hârtie. România are un plan pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Guvernul propune, pe hârtie, proiecte de miliarde de euro pentru siguranţa naţională. Executivul a aprobat Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, în care vorbeşte de aceleaşi proiecte de gazoducte de care se vorbeşte de ani de zile, dar care au rămas la nivel de proiect, fără să avanseze în vreun fel. Toate "ţevile" propuse sunt de fapt măsuri necesare pentru a dezvolta interconectările între statele membre învecinate şi pentru a diversifica rutele şi sursele de aprovizionare, pentru ca toţi consumatorii să poată fi alimentaţi cu gaze. Nimic mai frumos, doar că în acelaşi document se arată că "infrastructura de gaze naturale a României, conform rezultatelor din Evaluarea Riscurilor, poate face faţă aproape oricărui scenariu de risc din aprovizionare sau de afectare a infrastructurii principale de transport".

ROMANIA LIBERA

De ce preţul combustibilului românesc nu scade în acelaşi ritm cu al petrolului

Deşi preţul ţiţeiului a scăzut foarte mult pe bursele internaţionale, în România combustibilul nu s-a ieftinit semnificativ. "La noi scăderea preţului petrolului poate conduce la mărirea câştigurilor companiilor din industria extractivă. Acestea desfăşoară atât activitatea de extragere, cât şi cea de rafinare şi vânzare a produselor petroliere. Dacă toate fluxurile financiare sunt în cadrul aceleiaşi companii, marja de profit creşte fiindcă, în România, preţul la pompă a rămas aproape nemodificat, deşi pe plan mondial preţul petrolului a scăzut. De exemplu, în Germania preţul la pompă variază chiar şi zilnic", a precizat, pentru România Liberă, expertul în energie Ionuţ Purică. Acesta explică motivul pentru care preţul petrolului scade, dar nu şi al benzinei şi motorinei de la noi: "În România mare parte din veniturile la buget provin din accizele petroliere şi atunci statul nu are interesul ca preţul la pompă să scadă. În piaţă există doar câteva societăţi şi nu am văzut nici una care să reducă preţul astfel încât să atragă mai mulţi cumpărători şi să-şi mărească cota de piaţă".

Juncker, confruntat cu "rebelii" Europei

Jean-Claude Juncker s-a declarat "impresionat de numărul de fragilităţi" şi de "rupturile" care au apărut în sânul Uniunii Europene în cursul anului 2015, care va rămâne cea a unei "poli crize negestionate" - Ucraina, Grecia, refugiaţii, terorismul. "Uniunea nu se află într-o stare bună". Un diagnostic sumbru care spune multe despre amploarea crizei ce ameninţă "distrugerea unui edificiu care a fost construit cu preţul multor dureri şi în mijlocul speranţelor", după cum aprecia generalul De Gaulle în noiembrie 1967 pentru a refuza aderarea Marii Britanii. Preşedintele Comisiei Europene consideră că responsabilii acestor dezordini care ameninţă UE nu trebuie căutaţi prea departe, ­este vorba despre guvernele statelor membre care, puţin câte puţin şi indiferent dacă sunt de dreapta sau de stânga, se lasă cucerite de populism şi de naţionalism.

ZIARUL FINANCIAR

Piaţa de asigurări avea la jumătatea anului trecut pierderi de 123 mil. lei, triple faţă de cele din 2014

Companiile locale de asigurări au înregistrat pierderi agregate de 123 de milioane de lei (28 mil. euro) în intervalul ianuarie-iunie 2015, rezultatul financiar de la jumătatea anului fiind practic de peste trei ori mai mare decât pierderea raportată pe întreg anul 2014, potrivit datelor ASF transmise la solicitarea ZF. În aceste condiţii, asigurările locale îşi vor trece în "palmares" performanţa de a fi operat un deceniu în pierdere, 2015 fiind încheiat cel mai probabil pe minus. Rezultatul agregat a fost influenţat în mare măsură de evoluţia companiilor de asigurări generale care în primele şase luni ale anului trecut au marcat o pierdere de 170 mil. lei, fapt care a anulat profitul de aproape 50 mil. lei obţinut de companiile de asigurări de viaţă. Dinamica slabă a profitabilităţii pieţei de asigurări este pusă de specialişti pe seama adâncirii problemelor din sfera asigurărilor auto obligatorii (RCA) şi a daunalităţii ridicate pe acest segment.

RCS&RDS atacă monopolul italienilor de la Enel în Bucureşti

RCS&RDS, operatorul telecom controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, încearcă să fisureze monopolul italienilor de la Enel pe piaţa furnizării de energie către clienţii casnici din regiunea Muntenia Sud, lansând primele oferte în acest domeniu. RCS&RDS promite facturi cu 10% mai mici, potrivit calculelor ZF, în încercarea de a-şi găsi locul într-o zonă cu mai bine de 1,1 milioane de clienţi. "Alegerea RCS&RDS ca furnizor de energie elec­trică vă permite să aveţi un furnizor unic, atât pentru serviciile de televiziune, internet şi telefonie, cât şi pentru furnizarea energiei electrice", se arată în documentele primite de unii dintre clienţii care au solicitat o ofertă pentru serviciile de cablu livrate de RCS&RDS. Acesta este cel mai important pas pe care o com­panie din domeniul telecom îl face pe piaţa furnizării de energie electrică, în contextul în care şi ceilalţi operatori şi-au anunţat interesul.

Creşte interesul pentru plasamentele nebancare

Mulţi românii se întreabă dacă mai este rentabil să-şi plaseze economiile într-un depozit la termen în condiţiile în care bonificaţiile plătite de bancheri pentru depozitele în lei au ajuns la minime istorice. Spre exemplu, pentru un depozit la termen de 5.000 de lei constituit pe o perioadă de un an, cea mai mare bonificaţie afişează în prezent un nivel al dobânzii de 2,65% pe an. Clientul poate ridica după 12 luni tot în jur de 5.000 de lei, după plata comisioanelor de deschidere. Dacă doreşte să-şi retragă banii mai devreme de 12 luni, va plăti un comision de 0,5% din suma depusă. Astfel, se poate ajunge în situaţia în care clientul poate retrage chiar mai puţin decât a depus. Pe de altă parte, pentru un cont curent de economii de valoare asemănătoare, cea mai mare bonificaţia plătită afişează în prezent un nivel de 2,8% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb