REVISTA PRESEI 20.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 20 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 20.01.2017

ADEVARUL

Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au participat la o cină în format restrâns cu Donald Trump

Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu au participat la o cină alături de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, anunţă liderul PSD într-o postare pe Facebook. "Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis preşedintelui dorinţa noastră de a duce parteneriatul strategic dintre România şi SUA la un alt nivel. Preşedintele Donald Trump mi-a răspuns: "We will make it happen! Romania is important for us!" A fost un dialog cald şi deschis.", a scris liderul PSD Liviu Dragnea într-o postare pe Facebook.

Procurorul general, despre graţiere: Cei care au iniţiat acest montaj au subestimat IQ-ul românilor

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a criticat dur ordonanţele de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codului Penal. Magistratul a acuzat interese oculte aflate în spatele acestor ordonanţe, care vor scăpa de pedepse primari, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni. La rândul său, şefa DNA, afirmă că ordonanţele pot deschide calea unor ilegalităţi. Într-un interviu pentru Ziare.com, Augustin Lazăr a desfiinţat proiectele graţierii şi modificării Codului Penal şi de Procedura Penală: "Cei care au iniţiat acest montaj, cu un paravan în faţă unui interes ocult, au subestimat IQ-ul românilor şi al presei de investigaţii, care imediat a arătat adevăratele interese". "Colegii din CSM au fost surprinşi să vadă că autoritatea judecătorească nu e luată în serios că autoritate a statului român, că nu li s-a cerut avizul de către Guvern pentru astfel de proiecte de OUG".

Harta Moldovei Mari - cadoul otrăvit al lui Putin pentru moldoveni şi pentru români

Expertul asociat al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Mihai Popşoi, consideră că vizita lui Dodon la Moscova este mai mult simbolică, deaorece atribuţiile sale constituţionale nu îi permit să negocieze nimic concret cu omologul său rus, fapt remarcat şi de Putin la conferinţa de presă: "Efectele de termen scurt ale vizitei vor avea impact doar asupra luptei politice interne. Dodon, prin declaraţiile sale provocatoare la adresa Acordului de Asociere, îi ridică mingea la fileu lui Plahotniuc, care se erijează în apărător şi garant al vectorului european. Este o strategie pe cât de simplă, pe atât de eficace, menită să împartă electoratul din Moldova pe criterii geopolitice

Proteste în ţară, joi seară, faţă de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Noi proteste faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei, au avut loc, joi seară, în mai multe oraşe din ţară. Între timp, membrii CSM au trimis proiectele, pentru a fi analizate şi consultate, tuturor instanţelor şi parchetelor din România. În jur de 1.500 de timişoreni au ieşit joi seară în Piaţa Victoriei. "După 27 de ani de jaf asupra românilor, e timpul să studiem hoţia în şcoli" - au scandat protestatarii. La Iaşi, participanţii la manifestaţie, aproximativ 200 de persoane, s-au oprit în faţa sediului Primăriei, a sediului PSD Iaşi şi a Casei Pătrate, în care funcţionează Prefectura Iaşi şi Consiliul Judeţean. 200 de sibieni s-au întâlnit şi joi, 19 ianuarie, în Piaţa Mare a oraşului ca să protesteze faţă de legea graţierii. Au adus cu ei pancarte pe care sunt chipurile lui Victor Ciorbea şi Liviu Dragnea.

PNL: fuziunea ratată se adânceşte. Cine se luptă pentru şefia partidului

Pregătirea alegerii noului preşedinte al PNL demonstrează că liderii partidului sunt adepţii "bisericuţelor" formate în jurul vechiului PNL sau a fostului PDL. În timp, ce foştii PDL-işti îl pregătesc pe Cătălin Predoiu pentru a prelua partidul, vechii liberali par indecişi asupra alegerii unui alt politician pe care să-l arunce în luptă ca să pretindă şefia. "Văd că sforarii care au prăbuşit partidul fac întâlniri secrete sectare ca să rămână tot ei la butoane. Nu mai împărţiţi partidul pe căprarii, stimabililor. Lăsaţi în pace membrii Partidului Naţional Liberal, egali în drepturi şi obligaţii indiferent de unde provin, să îşi aleagă liberi liderii. Nu mai fracturaţi inutil partidul, aflat oricum în stare de criză", a fost replica lui Ludovic Orban.

ONG-urile finanţate de George Soros, investigate de Fisc în Macedonia

22 de organizaţii non-guvernamentale sunt în curs de investigare de către Biroul de Investigaţii Financiare din Macedonia, a anunţat Petre Shilegov, purtătorul de cuvânt al formaţiunii de opoziţie Uniunea Social-Democrată, citat de portalul macedonia.eu. Ministrul macedonean de externe, Nikola Poposki, declara zilele trecute că ţara sa s-a confruntat cu o puternică presiune politică venită în special din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, finanţată de George Soros. Activităţile acestei fundaţii au devenit "inacceptabile", spune ministrul.

BANCHERUL

Tribunalul Bucureşti va decide dacă băncile sunt vinovate pentru acordarea de credite in franci elveţieni (CHF)

O instanţă a Tribunalului Bucureşti va decide, peste doua săptămâni, daca şapte bănci romaneşti sunt vinovate pentru ca au acordat credite in franci elveţieni (CHF), deşi ştiau, sau ar fi trebuit să ştie, după cum le acuză avocatul Gheorghe Piperea, căruia i s-a alăturat, in ultimul moment (si, se pare, după anumite presiuni), si ANPC, că astfel le-ar putea crea mari probleme clienţilor, din cauza fluctuaţiilor de curs valutar. Băncile date in judecată de Piperea, prin asociaţia sa, Parakletos, sunt Raiffeisen Bank, Bancpost, Credit Europe Bank (Credit Europe Ipotecar IFN), Banca Românească, Piraeus Bank, OTP Bank, Banca Transilvania (pentru creditele acordate de Volksbank) si Garanti Bank (această bancă a acordat foarte puţine credite in CHF).

COTIDIANUL

Unsprezece abuzuri SRI, cu aprobarea CSAT

Poliţia politică practicată de SRI are subtilităţi. Nu a fost cu parul şi cu biciul. Poliţia politică a fost acoperită de 11 măsuri decise de CSAT în regimul Traian Băsescu şi cu tandemul George Maior - Florian Coldea la SRI. Care sunt acestea? Cîteva au fost confirmate de Ion Oprişor, secretar CSAT, în scrisoarea către UNJR. Dar n-au fost niciodată detaliate. Altele sunt încă necunoscute. Prin aceste măsuri, SRI a dobîndit competenţe noi, inexistente în legea de funcţionare.

Joseph Stiglitz: Ce se va întâmpla dacă începe un război comercial?

Trump pare hotărât să aibă un război comercial. Cum vor răspunde însă China sau Mexicul? Poate că Trump a înţeles că ceea ce va propune el va presupune încălcarea regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, dar poate că ştie la fel de bine că OMC va avea nevoie de mult timp pentru a lua o decizie împotriva SUA. Iar până atunci, balanţa comercială a SUA poate se va echilibra. Însă şi alţi competitori pot aplica această strategie. China poate lua aceleaşi măsuri. Ce se va întâmpla dacă izbucneşte un război comercial? Trump are motive să creadă că va câştiga; până la urmă, China depinde mai mult de exporturile în SUA decât depinde Washingtonul de exporturile în China, ceea ce oferă Americii un avantaj. Însă războiul economic nu este un joc de sumă zero. Şi SUA vor pierde, nu doar China.

Benzina şi motorina din România au devenit cele mai ieftine din Europa

Eliminarea supraccizei de 7 cenţi pe litru şi a "taxei pe stâlp" de la 1 ianuarie 2017 a scăzut preţul mediu al benzinei şi motorinei vândute în România cu 50 de bani pe litru şi a făcut din ţara noastră cea mai ieftină din UE, din punctul de vedere al preţului carburanţilor. Datele apar în ultimul Oil Bulletin publicat de Comisia Europeană, care centralizează datele privind preţul carburanţilor în toate cele 28 de ţări ale UE. Astfel, în prezent, motorina românească costă 1,046 euro pe litru iar benzina 1,049 euro pe litru, cele mai mici preţuri din Europa, alături de Luxemburg şi Bulgaria. Înainte de Anul Nou, preţul carburanţilor era cu 10 cenţi mai mare - circa 50 de bani, ceea ce punea România doar pe la jumătatea topului ţărilor cu cei mai ieftini carburanţi din UE.

CIA a declasificat circa un milion de documente

CIA a făcut publice peste 930.000 de documente însumând peste 12 milioane de pagini cu informaţii din primii ani ai Războiului Rece, rapoarte primite de administraţiile Nixon şi Ford, rapoarte întocmite de secretarul de Stat Henry Kissinger pentru preşedintele Richard Nixon, date despre Proiectul Stargate privind percepţia extrasenzorială, dar şi date misterioase despre apariţiile OZN. "Te fascinează fenomenul OZN? Esti pasionat de istorie şi vrei să afli mai multe despre Golful Porcilor, Vietnam sau avionul de spionaj A-12 Oxcart? Vrei să afli mai multe despre spioni?", astfel invită la lectură secţiunea site-ului CIA în care au fost publicate documentele. Publicarea unor asemenea documente vine să repare din imaginea spionajului în ochii publicului american

CURIERUL NATIONAL

15,2 mil. euro, amenzile date de Concurenţă în 2016

Cea mai mare amendă, de aproape 5 mil. euro, a fost aplicată faţă de 7 companii de pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră a navelor maritime pentru înţelegeri anticoncurenţiale şi abuz de poziţie dominantă. Societatea Ariston Thermo România SRL şi 15 distribuitori au fost amendaţi cu 13.061.813 lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru fixarea preţurilor de revânzare. Alte 5 companii producătoare de lactate au fost amendate cu 8.951.540 lei (aproximativ 1,9 milioane euro) pentru trucarea unor licitaţii în cadrul Programului Cornul şi Laptele, în Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj.

CE Oltenia: Lipsa cărbunelui ar duce la prăbuşirea SEN

Considerându-se discriminaţi de numeroasele facilităţi acordate producătorilor de energie regenerabilă, reprezentanţii CE Oltenia atrag atenţia asupra faptului că lipsa cărbunelui ar putea duce la prăbuşirea Sistemului Energetic Naţional (SEN), având în vedere că producătorii de cărbune trebuie să menţină echilibrul din piaţă şi în lipsa vântului sau a zilelor însorite. Reprezentanţii companiei solicită autorităţilor să acorde atenţie şi producătorilor clasici de energie, în vederea elaborării unor prevederi legislative care să asigure buna funcţionare, deopotrivă, a tuturor producătorilor de energie. "Totalul de energie verde ar fi trebuit să ajungă, în anul 2020, la un procent de 38% din consum. Cu toate acestea, începând din anul 2014, cota energiei regenerabile a depăşit, în România, 40% din consumul înregistrat în Sistemul Energetic Naţional", a informat CE Oltenia.

Americanii trimit şi elicoptere de atac în Europa. Vor ajunge şi în România

După ce aproximativ 4.000 de militari ai Brigăzii a 3-a de Infanterie americană din Fort Carson au ajuns în Europa, 400 de soldaţi din Regimentul 501 Aviaţie de la Fort Bliss se vor deplasa pe vechiul continent în luna februarie tot în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve. Cu 24 de elicoptere de atac AH-64 Apache în dotare, militarii vor sta în misiune pentru nouă luni. Conform oficialilor americani, militarii vor exersa capacitatea de a lucra, de a comunica şi de a lupta împreună cu forţele militare europene. Unitatea este considerată un batalion de atac şi va avea misiuni de instruire în toată Europa, în special în România, Letonia şi Polonia.

De sâmbătă, maşinile parcate ilegal vor fi ridicate

Începând de sâmbătă, maşinile parcate neregulamentar pe drumurile publice pot fi ridicate din nou de autorităţi, măsura putând fi decisă, în principal, de către poliţiştii rutieri. Noua regulă va fi valabilă din 21 ianuarie 2017, dată la care va intra în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016. Ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune în una dintre situaţiile prevăzute la art. 143 (din regulamentul Codului rutier - n. red.), când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă.

Vom avea un PE ameninţat de blocaje

Patru tururi de scrutin, 12 ore destinate operaţiunilor de votare, alianţe create după ce unii si-au modificat, surprinzător dar mai ales jenant, poziţia, zvonuri si înţelegeri pe ascuns si...mai ales, victorie cu ajutorul unora dintre eurosceptici. Aşa s-a ajuns la aprecierea împărtăşită de mulţi dintre europarlamentari si observatorii prezenţi la aceasta sesiune, că alegerea preşedintelui Parlamentului European a fost "o farsă care nu onorează nici instituţia si nici pe învingătorul final, Antonio Tajani". A fost distrusă "marea coaliţie" de până acum - intre PPE si Social-Democraţi - care de bine de rău a reuşit sa asigure stabilitatea majorităţilor. Dar, fără votul social-democraţilor - de acum înainte in confruntare cu Dreapta - va fi greu de aprobat un text in PE.

EVENIMENTUL ZILEI

Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi vor fi audiaţi la Parchetul General

Odată cu trecerea în rezervă a fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, acesta va putea fi audiat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, au transmis, pentru Evenimentul zilei, surse judiciare. Conform aceloraşi surse, fostul şef al serviciului secret va fi chemat la audieri alături de Laura Codruţa Kovesi, în dosarul deschis ca urmare a dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Saxo Bank: Politica lui Trump ascunde un risc de recesiune

Steen Jakobsen, economist sef şi CIO Saxo Bank, scrie despre implicaţiile începutului erei Trump asupra economiei globale. "Noua politică externă a SUA va fi la întamplare şi oportunistă şi va duce în cele din urma la o noua retragere a ţării din poziţia de lider internaţional", scrie Jakobsen, afirmând ca Angela Merkel conduce acum G7, pentru că Trump a lasat locul liber. Preşedinţia lui Trump promite volatilitate şi un amestec de politici economice. Dificultăţile geopolitice şi slăbiciunile FED vor anima era ce urmează. Capitalurile proprii sunt în creştere, forţa 'comerţului Trump' ascunde un risc real de recesiune.

Trei miliarde de dolari pentru aerul curat din Beijing

Studii recente au demonstrat că smogul provoacă o treime din decesele din China, iar autorităţile nu găsesc soluţii eficiente la această problemă majoră. Cercetarea realizată de Universitatea Nanjing a analizat peste 3 milioane de decese din 74 de oraşe din China, în 2013. Rezultatele înspăimântătoare arată că 31,8% dintre decese pot fi legate de poluare, iar în oraşe mari, precum Hebei, de la periferia Beijingului, poluarea este la cel mai ridicat nivel. Bogaţii trăiesc în zone mai curate ale oraşului, merg cu maşina la muncă, lucrează în birouri, au acces mai bun la doctori, au o a doua casă la ţară şi îşi cumpără filtre de aer. Beijingul riscă să devină povestea a două oraşe, un loc unde bogaţii şi săracii nici măcar nu respiră acelaşi aer. Autorităţile promit sa investească, in acest an, 2,7 miliarde de dolari pentru combaterea poluării.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea: Am transmis preşedintelui Trump dorinţa noastră de a duce parteneriatul dintre România şi SUA la un alt nivel

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că a participat împreună cu premierul Sorin Grindeanu la o cină în format restrâns alături de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, căruia i-au transmis dorinţa de a duce parteneriatul strategic dintre România şi SUA la un alt nivel. "Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis preşedintelui dorinţa noastră de a duce parteneriatul strategic dintre România şi SUA la un alt nivel. Preşedintele Donald Trump mi-a răspuns: "We will make it happen! Romania is important for us!". A fost un dialog cald şi deschis", a afirmat liderul PSD pe Facebook, postare la care a ataşat câteva fotografii.

Daniel Dăianu: "E nevoie de o politică publică în care să se ţină cont de exodul demografic"

Anul 2017 este crucial pentru economia României. Se măresc salarii şi pensii, scad taxe şi impozite. Cum vom reuşi să menţinem deficitul bugetar sub 3% din PIB în condiţiile în care veniturile fiscale nu trec de 26% din PIB comparativ cu o medie de peste 40% în UE? Intr-un interviu cu profesorul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost ministru de Finanţe, el ca cea mai mare problemă a economiei româneşti sunt decalajele structurale mari faţă de statele avansate, incluzând aici slăbiciuni instituţionale. Se manifestă şi un exod demografic puternic. Slăbiciunea instituţională se reflectă în atitudinea faţă de legi, proceduri.

Ce scheleţi au în dulap parlamentarii din comisia SRI

Cel puţin trei dintre cei nouă membri ai Comisiei pentru controlul activităţii SRI au vulnerabilităţi care pot fi exploatate în interesul serviciilor secrete. Asta chiar dacă, oficial, Parlamentul şi-a propus să exercite un control sever asupra SRI şi să rupă "tradiţia" potrivit căreia comisia parlamentară era cea controlată, din umbră, prin acoperiţi. Baronul PSD Dâmboviţa, Noul şef al comisiei, Adrian Ţuţuianu, este urmărit de câteva episoade controversate din trecutul apropiat. Ţuţuianu este urmărit penal pentru abuz în serviciu. El s-a aflat şi în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate pentru că s-ar fi aflat în conflict de interese. Suspiciuni planează şi asupra unui alt social-democrat din comisia pentru controlul SRI. Este vorba de Radu Băbuş, finul fostului preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Un alt membru cu probleme al comisiei pentru controlul SRI este senatoul UDMR Verestoy Attila.

Străinii au adus în România peste 4 miliarde de euro în 2016

Investiţiile străine directe au însumat 3,93 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, iar estimările arată că acestea vor trece de 4,2 miliarde de euro în 2016. În cei opt ani post criză, stocul investiţiilor străine a crescut cu numai 22 de miliarde de euro, de la 48,8 miliarde de euro în 2008 la 68,5 miliarde de euro. Spre comparaţie, românii care lucrează în străinătate au trimis acasă peste 50 de miliarde de euro în aceeaşi perioadă. Valoarea este un record pentru anii de după criză când investiţiile străinilor erau în jur de 2-3 miliarde de euro anual. Totuşi, nivelul este departe de boomul din 2007 şi 2008, când în ţară au intrat 7,2 miliarde de euro, respectiv 9,5 miliarde de euro.

NATIONAL

Hellvig, de mana cu Coldea!

Concluzia tot mai multor analişti după mai mult sau mai puţin surprinzătoarea trecere in rezerva a lui Florian Coldea a fost ca directorul operativ al Serviciului Roman de Informaţii ar fi fost "executat" de către Eduard Hellvig. Florian Coldea a părăsit sistemul, dar să nu uitam că este vorba despre un sistem pe care l-a condus peste un deceniu! Si, după cum o arată istoria nescrisă a serviciilor secrete, in aceasta lume, la acest nivel, nu se uită si nu se iartă! Oricum, in timp ce momentan deja se agită serios apele pentru ca să fie preluată conducerea operativă ori de George Viorel Voinescu, ori de Adrian Ciocârlan, prea putini din susţinătorii din cele două tabere au luat in calcule si o alta variantă. Si anume ca s-a dat OK-ul pentru schimbarea totala a liniilor, SRI putând suferi inclusiv o "resetare totală", aidoma celei de după retragerea lui Gioni Popescu.

Ministrul care vine cu elicopterul la serviciu!

La începutul lui august 2015, pe când şoferii care se prăjeau in coloanele de pe Autostrada Soarelui blestemau printre dinţi Ministerul Transporturilor, secretarul de stat de acolo a găsit o soluţie ceva mai pragmatică de a da o fugă la mare. Aşa ca, sub pretextul unei întâlniri la Constanta cu membrii unei delegaţii din Bulgaria, a ocolit aglomeraţia la bordul unui elicopter al Scolii Superioare de Aviaţie. Elicopter in care, pe lângă echipaj, s-au mai suit si şefa de cabinet a secretarului de stat Dragoş Titea, dar si fiul acestuia. Ponta a fost obligat sa-l dea afara din fruntea ministerului, găsindu-i însă un alt loc călduţ, de director juridic al ROMATSA. De unde acum a fost recuperat de premierul Sorin Grindeanu, care tocmai ce l-a numit, din nou, secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

PUTEREA

Vicepreşedinte ALDE, atac suburban la manifestanţii anti-graţiere

Cătălin Beciu, vicepreşedinte ALDE, a scris, pe Facebook, că protestul care a avut loc, miercuri seară, în Bucureşti, faţă de intenţia Guvernului de a adopta ordonanţa privind graţierea, reprezintă "prima manifestaţie nazistă din ultimii 70 de ani din România", iar participanţilor la protest le-a transmis: "Animalelor, mi-e scârbă de voi!", potrivit News.ro. "Ieri a avut loc prima manifestaţie nazistă, din ultimii şaptezeci de ani, în România. Au iesit nişte cretini care vor tortură în locul privării de libertate şi lagăre de exterminare în locul închisorii", a scris vicepreşedintele ALDE. El a afirmat că participanţii îi provoacă repulsie şi i-a caracterizat drept "animale".

Soluţia PARCHETULUI GENERAL: Puşcării noi în fostele unităţi militare, nu GRAŢIERE!

Parchetul General propune ca soluţie pentru supraaglomerarea din penitenciare transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Ministerul Justiţiei şi transformarea lor în închisori. Propunerea vine ca urmare a controverselor care au urmat proiectelor de ordonanţe privind Justiţia, informează Mediafax. "Ministerul Public avertizează asupra consecinţelor adoptării proiectelor de ordonanţă privind modificarea Codului penal, Codului de precedură penală şi graţierea unor pedepse. Propune, ca soluţie la problema supra-aglomerării penitenciarelor, transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Ministerul Justiţiei, în vederea amenajării ca locuri de detenţie", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Parchetului.

ROMANIA LIBERA

Avalanşa din Italia. O româncă şi copiii ei se află printre persoanele prinse sub zăpadă

O româncă şi cei doi copii ai săi se află printre persoanele prinse în avalanşa care s-a produs miercuri noapte în regiunea Abruzzo, din centrul Italiei, scrie publicaţia Corriere Della Sera. Ministerul român de Externe a confirmat lipsa celor trei români. Italianul Giampiero Parete, soţul femeii, a fost salvat de autorităţi, având hipotermie. El a povestit, apoi, că soţia sa, Adriana, şi cei doi copii, sunt în continuare în hotelul acoperit cu zăpadă. "Am pierdut totul. Acolo, jos, sunt soţia mea şi cei doi copii ai mei, Ludovica, de şase ani, şi Gianfilippo, de opt ani... Eu am scăpat pentru că m-am dus să iau ceva de la maşină şi nu m-a prins avalanşa", a povestit Parete.

Analiza secretă a CIA despre regimul Ceauşescu şi situaţia din Europa de Est

Milioane de documente secrete au fost publicate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) după ce au fost desecretizate. Printre ele sunt şi documente privitoare la România şi Revoluţia din 1989. Unul dintre acestea, tradus de redactorii RL, reprezintă sinteză a rapoartelor primite de CIA din ţările socialiste şi o analiză a situaţiei din 5 decembrie 1989. Analiza conţine şi referiri la România care arată că spionii americani bănuiau că va urma o revoluţie sângeroasă. Agenţii secreţi ai SUA au scris în mai multe rapoarte secrete despre poporul român sub mâna de fier a comuniştilor. Potrivit celor scrise de agenţi, în România ar putea urma o decădere puterii şi a lui Ceauşescu.

ZIARUL FINANCIAR

Experţii KPMG: Nu ne îngrijorează schimbarea, ci ritmul ei

Deşi debutul lui 2017 a venit cu o serie de măsuri aplaudate de mediul de business, nu toată lumea a împărtăşit entuziasmul legat de schimbări. Una dintre întrebările majore ridicate de experţii KPMG este dacă măsurile fiscale anunţate vor stimula şi investiţiile şi modul în care România este privită de investitori sau vor ajuta doar la creşterea consumului. "Măsurile fiscale la care asistăm astăzi, de scutiri sau reduceri de impozite, de creşteri de contribuţii prin eliminarea plafoanelor, trebuie să aibă loc într-un anumit stadiu de dezvoltarea al economiei. Nu pot reduce impozite dacă creşterea economică e sub semnul întrebării. Trebuie să avem în vedere că aceste măsuri trebuie să ducă la o creştere economică, la investiţii, nu la consum", a declarat Niculae Done, partener servicii de asistenţă fiscală, KPMG în România, în cadrul conferinţei "Intrăm într-o nouă eră a fiscalităţii?"

Începe furtuna: Transenergo COM, un business de 300 mil. euro cu energie, şi-a cerut insolvenţa

Transenergo COM, al patrulea cel mai puternic trader de energie din România, un business de peste 300 de milioane de euro, şi-a cerut la începutul acestei săptămâni insolvenţa. Analiştii din piaţă spun că furtuna abia începe. "Jucătorii s-au expus la multe riscuri", este de părere Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). De la companii care stârneau invidii, traderii de energie au ajuns "sclavii" clienţilor, reducerea preţurilor la electricitate, mobilitatea în creştere, dar şi crearea unor proprii departamente de trading în cadrul consumatorilor făcându-i pe furnizori să se mulţumească cu fărâme de marje.

Deloitte: Serviciile financiare pot furniza în acest an o "megatranzacţie", de peste 500 de milioane de euro

"România este pe harta investitorilor buni, deja prezenţi, cât şi noi." Serviciile financiare ar putea să furnizeze în acest an o "megatranzacţie" cu o valoare de peste 500 mil. euro, anticipează firma de audit şi consultanţă Deloitte. "În 2017 cred că vom vedea o nouă mega tranzacţie (o mutare de peste 500 de milioane de euro) şi estimez că va veni din domeniul serviciilor financiare sau din energie", spune Ioana Filipescu, Deloitte. Sectorul financiar-bancar s-a numărat în ultimii ani printre vedetele pieţei de fuziunii şi achiziţii. Anul 2016 a fost mai sărac în tranzacţii, după ce în 2015 au demarat şi chiar s-au finalizat tranzacţii importante, dispărând patru instituţii de credit din peisajul bancar românesc: Volksbank - preluată de Banca Transilvania, RBS - portofolii de retail şi corporate preluate de UniCredit Bank, Millenium - cumpărată de OTP Bank şi Montepio - exit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb